Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:26:52

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 15 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Magazyn Ekspresu Reporterów - sekta En-ki  (Przeczytany 182299 razy)
0 u¿ytkowników i 17 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Constantin
Go¶æ
« : Wrzesieñ 15, 2009, 21:43:38 »

Dnia 22.09.2009 roku na kanale TVP 2 o godzinie 21:45 odbêdzie siê emisja programu: Magazyn Ekspresu Reporterów.
Zostanie w nim poruszony temat sesji z Lucyn±, tytu³ reporta¿u brzmi "Sekta Enkiego".
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 15, 2009, 21:45:42 wys³ane przez Constantin » Zapisane
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 16, 2009, 14:13:19 »

Bêdzie ciekawie,na pewno nie przegapiê tego odcinka....
Symeon
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 16, 2009, 14:19:40 »

A mo¿e to kto¶ nagraæ i gdzie¶ umie¶ciæ pó¼niej na Youtube czy gdzie¶? Bo ja w tym czasie bêde praktycznie odciêty od cywilizacji U¶miech a bardzo chcia³bym to obejrzeæ.
Mobius
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 16, 2009, 14:27:58 »

Te¿ bêdê czeka³ na Youtuba,nie mam dostêpu do Polskiej TV a zapowiada siê ciekawy materia³
kubraczek
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 16, 2009, 14:33:06 »

ju¿ sam tytu³ jest bardzo obiektywny Szok, zapewne akcja toczyæ siê bêdzie wokó³ potwierdzenia tezy znajduj±cej siê w tytule programy, a opartej o znaczeniu s³owa sekta co samo w sobie jest bardzo problematycznym zagadnieniem czego dowód mamy chocia¿by tutaj:

http://www.ezosfera.pl/leszek/artykul/65

mi³ej lektury (aha i podejd¼cie do powy¿szego artyku³u z optymaln± ostro¿no¶ci±, nie traktujcie go jako wyk³adni jak to zwykli robiæ niektórzy u¿ytkownicy, którzy co rusz podpieraj± siê publikacjami docentów, doktorów, profesorów)
Trel
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 16, 2009, 16:15:16 »

Znam te reporterskie publikacje.Zazwyczaj wyglada to tak ze pisze i mowi sie o rzeczach ktorych sie nie zna.Gdy w Polsce wchodzil internet pare lat potem powstalo mnostwo ksiazek o tkz czatowaniu.Wypisywano tam takie bzdury i glupoty ze dopiero gdy wieksza czesc polakow dostala mozliwosc posiadania internetu ludzie przestali w ogole interesowac sie tymi bzdurnymi pozycjami.Z tym reportarzem bedzie podobnie,nierzetelny pojazd i obraza jak mniemam na podstawie tego forum.

Chodz rowniez uwazam ze PCH to sciema i nieprzekonuje mnie zarowno sama Lucyna jak i Enki to mysle ze to bedzie plytki popis dna reporterskiego.Ale moze sie pomyle co badz obejze dla czystej ciekawosci.Interesujace jest tylko to ze ktos postanowil zamiescic to w TV zwlaszcza w momencie gdy projekt prawie sie rozlecia³.Mysle ze nie chodzi o PCH a o forum i poruszane tu kwestie,o ktorych na zadnym innym forum tak naprawde sie tak nie rozmawia jak tu.

A za slowo sekta,wytoczylbym im proces bo sekta to pojecie klerowskie.I potrzeba naprawde pewnych scislych dowodów na to by okreslic cokolwiek sekta.gdyby by³o inaczec swiadkowie dawno juzby byli jako sekta Jêzyk.Tak wiec juz sam poczatek swiadczy o plytkosci pomys³odawcy tego programu.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 16, 2009, 19:46:05 »

Pierwsze s³yszê, ¿e s³owo sekta to pojêcie klerowskie.
I PCh ma du¿o wspólnych cech z sekt±.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 16, 2009, 20:16:06 »

Pierwsze s³yszê, ¿e s³owo sekta to pojêcie klerowskie.
I PCh ma du¿o wspólnych cech z sekt±.

Skoro tak to po co Ty w tej sekcie siedzisz tyle czasu? Przeciez to forum sekty, bycie na nim jest uczestnictwem w niej.

Dla mnie P. Ch. sekta nie jest i jej znamion nie ma ( mysle o oficjalnym P.Ch) , mysle ze innego nie ma , ale jezeli nawet to nie o tym dyskutujemy.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. SEKTA jest jak najbardziej klerowskim pojeciem , bo od poczatku wiazalo sie to slowo z religja, pozniej dodano mu wiecej znaczen.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sekta
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2009, 20:19:42 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 16, 2009, 20:24:03 »

To s± dwa pch? Mo¿esz w takim razie wskazaæ ró¿nice pomiêdzy oficjalnym a nieoficjalnym pch? No i który to oficjalny a który nieoficjalny?
Skoro nie widzisz pewnych cech sekty w pch to mo¿e nasze definicje "sekty" siê ró¿ni±? Mo¿esz przytoczyæ swoj±?

Nie uczestniczê w pch, nie popieram go - wrêcz przeciwnie, udowadniam, ¿e w wielu aspektach najzwyczajniej ³¿e. Staram siê tak¿e rzeczowo to unaoczniaæ aby ludzie nie dali siê zwie¶æ mi³ym s³ówkom. Czynno¶ci powy¿sze dalekie s± od przynale¿no¶ci do pch. Gdy Ty wypowiadasz siê na forum ¯ydów z automatu oznacza, ¿e jeste¶ ¯ydówk±? Pokrêtna ta Twoja logika. Czy te¿ mo¿e po prostu próbowa³a¶ zdyskredytowaæ mnie?

edit: sekta to s³owo ³aciñskie. £acina - przypomnê Ci - istnia³a przed powstaniem chrze¶cijañstwa. A w ruchach religijnych wystêpowa³o okre¶lenie: wiaro³omcy, odszczepieñcy. ¯adnej z religii monoteistycznych nie mo¿na nazwaæ sekt±. 
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2009, 20:27:31 wys³ane przez arteq » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 16, 2009, 20:40:28 »

Dla mnie P. Ch. sekta nie jest i jej znamion nie ma ( mysle o oficjalnym P.Ch) , mysle ze innego nie ma , ale jezeli nawet  by bylo to nie o tym dyskutujemy.

Napisalam wyraznie? Ja nie wiem nic o innym, byla to dywagacja do tekstu, na temat smiesznosci porownywania P.Ch z sekta.

Kiara U¶miech U¶miech

ps.  W kwestji  mojego  bycia lub nie Zydowka  dyskutowali bysmy o pochodzeniu etnicznym, ktore nie ma inna konotacje niz uczestnictwo w sekciarskim forum.

A czy religja monoteistyczna moze miec wiecej niz jednego Boga?
W KRK jest ich dwoch , Bog Ojciec  i Syn Bozy , obydwaj sa Bogami dla wyznawcow.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2009, 20:47:30 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 16, 2009, 20:49:25 »

Powtórzy³a¶ to co napisa³a¶ wcze¶niej. Nie raczy³a¶ odpowiedzieæ na zadane pytania, maj±ce na celu pomóc w rzeczowej kontynuacji dyskusji.
Je¿eli Twoim argumentem na to, ¿e pch nie ma ¿adnych cech wspólnych z sekt± ma byæ "¶mieszno¶æ porównywania pch z sekt±" to zachowujesz siê dziecinnie i znowu uciekasz. Ja potrafiê wskazaæ wiele wspólnych cech - wymieniaj±c je KONKRETNIE, a nie mówi±c "je¿eli tego nie widzisz to ¶mieszne".

Nadal nie wiem co mia³a¶ na my¶li mówi±c o 2 pch - oficjalnym i jakim¶ innym [s³usznie przypuszczam, ¿e nosz±cym znamiona nieoficjalnego].

Odpowiadaj±c na Twoje pytanie - jak widaæ NIC wyra¼nego nie napisa³a¶.

Dla mnie P. Ch. sekta nie jest i jej znamion nie ma ( mysle o oficjalnym P.Ch) , mysle ze innego nie ma , ale jezeli nawet  by bylo to nie o tym dyskutujemy.
No tutaj to juz przesz³a¶ sam± siebie. Czy mo¿esz jeszcze raz przeczytaæ temat w±tku? Tak, tak - ten powy¿ej w którym widnieje s³owo "sekta" i "enki".
To o czym innym chcia³aby¶ rozmawiaæ w tym temacie? O motylach? O lecie? O samolotach?

Porównanie z F¯P jest jak najbardziej spójne z zaprezentowanym przez Ciebie tokiem my¶lenia, czyli:
uczestniczysz w forum po¶wiêconym danej organizacji = nale¿ysz do niej/uto¿samiasz siê z ni±.
Przecie¿ zarzuci³a¶ mi w³a¶nie przynale¿no¶æ do "sekty pch" poniewa¿ wypowiadam siê na ich forum. Je¿eli siê mylê to wska¿ mi jasno konkretne rzeczy które czyni± ze mnie cz³onka pch.

Co do Boga w KRK - poczytaj jak to jest w tym konkretnym przypadku, zamiast siê o¶mieszaæ. Je¿eli naprawdê nie widzisz podstawowych b³êdów w swojej wypowiedzi - to powiedz, wyt³umaczê gdzie s±.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2009, 20:54:44 wys³ane przez arteq » Zapisane
Constantin
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 16, 2009, 21:15:50 »

My¶lê, ¿e sekta to zbyt du¿e s³owo, ale PCH ma wielu fanatycznych wyznawców co jest niepokoj±ce.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 16, 2009, 21:28:49 »

My¶lê, ¿e sekta to zbyt du¿e s³owo, ale PCH ma wielu fanatycznych wyznawców co jest niepokoj±ce.

Moze nie wyznawcow a zwolennikow, ktorzy posiadaja wolna wole i prawo wyboru. Poki co nie ma naduzyc sily zwolennikow P. Ch.  przeciw przeciwnikom.
Nie ma zgloszen w organach scigania ze ktos kogos do czegos zmusza.
Wolnosc mysli i slowa byc powinna. Chyba mamy dosyc cenzury na dlugo.
Chyba bardziej irytujacy jest obszerny material na forum o naduzyciach KK, i jego niechlubnosci , oraz falszach.

I bardziej to moze byc powodem do ataku z argumetem niby sektowosci niz P.Ch. jako calosc.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2009, 21:29:19 wys³ane przez Kiara » Zapisane
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 16, 2009, 21:33:28 »

Cytat:Constantin:

"My¶lê,¿e sekta to zbyt du¿e s³owo,ale PCH ma wielu fanatycznych wyznawców co jest niepokoj±ce".

...ale niekoniecznie,bo przecie¿ ka¿dy klub pi³karski te¿ ma swoich fanatycznych wielbicieli,ka¿dy

zepó³ pie¶ni i tañca,wszystkie religie maj±,strony internetowe,partie polityczne,czo³owi terrorysci

maj± ,nawet ryby i zwierzêta le¶ne swych fanatycznych morderców maj± i inni te¿ swoich ró¿nych

etatowych maj±. U¶miech Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2009, 21:50:05 wys³ane przez kot » Zapisane
Constantin
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 17, 2009, 00:08:44 »

Wszystko zale¿y od punktu widzenia. Zwolennicy PCH wybrali sobie tak± drogê i nie mamy prawa ocenia czy jest s³uszna.
Dry007
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 17, 2009, 00:09:16 »

Je¶li jakokolwiek osoba okre¶li, i¿ wypowiadanie siê na forum "Cheopsa" jest przynale¿no¶ci± do sekty pozwê j± do prokuratory. Nie mam czasu na zajmowani siê sprawami prawa cywilnego i tracenie swojego czasu na niepotrzebne dyskusje co mogê, a czego nie. Okre¶lenie osób zajmuj±cych siê pewn± tematyka sekt± jest niedopuszczalne nawet w prawie polskim. Je¶li polskie ¶rodki zaradcze s± zbyt powolne w tym temacie odmienne zdanie mo¿e wydaæ s±d europejski.
Byt
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 17, 2009, 06:28:58 »

Podejrzewam, ¿e wiêkszo¶æ ludzi pisz±cych tutaj na forum nie ma wymiernego pojêcia o dzia³aniach PCH i ich zwolenników. Mówiê tutaj o tych aktywnie dzia³aj±cych. A ju¿ tym bardziej o ich bezpo¶rednim stosunku do Samca. Dlaczego? Bo oni boj± siê dyskusji, konstruktywnej krytyki. Ich tutaj nie ma. S± za to inni, niektórzy z nich rzeczywi¶cie podchodz± pod fanatyzm. Po czê¶ci PCH JEST sekt±, ale nie dzia³a szczególnie szkodliwie - na razie i byæ mo¿e (bo nie wiemy czy za³o¿ony cel rzeczywi¶cie oka¿e siê po¿±danym). Cz³onkowie PCH, zwinnie nazywani przez niektórych tutaj JEDYNIE zwolennikami, pod±¿aj± w kierunku wyznaczonym przez Samuela. Maj± wyznaczone cele i w pewne rzeczy wierz± - bo musz±, w innym wypadku Samciu by siê zez³o¶ci³ i wyrzuci³ spod swoich czarcich skrzyde³ek U¶miech Wszystko to dzia³a jak sekta. Tylko zaznaczam, nie demonizowa³bym s³owa sekta.
kubraczek
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 17, 2009, 07:46:54 »

Podejrzewam, ¿e wiêkszo¶æ ludzi pisz±cych tutaj na forum nie ma wymiernego pojêcia o dzia³aniach PCH i ich zwolenników.

Niestety popieram. Dla czego niestety? Dla tego, ¿e nikt nas nie "karmi" newsami na temat codziennej dzia³alno¶ci PCh. A my¶lê, ¿e taka wiedza jest niezbêdna dla uzyskania pe³niejszego pogl±du na projekt - b±d¼ co b±d¼ o ludziach ¶wiadcz± nie tylko s³owa ale i czyny, a takowych tutaj brak (oczywi¶cie pomijam osoby, które robi± to co my¶l±, ¿yj± tu i teraz) - taka pozytywna weryfikacja "za³o¿eñ programowych" projektu.

Maj± wyznaczone cele i w pewne rzeczy wierz± - bo musz±, w innym wypadku Samciu by siê zez³o¶ci³ i wyrzuci³ spod swoich czarcich skrzyde³ek

Ehh z tym "wierzê bo muszê" to chyba siê kolego zapêdzi³e¶. Bardziej sk³aniam siê ku tej opcji - wierz± bo chc±. W±tpiê aby ktokolwiek z grona "Tych" osób zosta³ kijem zapêdzony przed o³tarz En-Ki, chyba ¿e wewn±trz PCh dzia³a jaka¶ "ma³a inkwizycja". Ciekawi mnie czy i Ty wierzysz bo musisz? Faktem jednak jest, ¿e ów projekt oparty jest o to czym ho³duje wiêkszo¶æ religii - na strachu.

I na koniec ¿eby offa zbytniego nie robiæ. Przesz³a mi do¶æ nie¶mia³o przez g³owê taka o to my¶l, wynikaj±ca z powy¿szych przemy¶leñ - a mo¿e program na temat którego kre¶limy te zdania uka¿e co¶ nowego, wejdzie z kamer± za "kulisy" PCh, przybli¿y sylwetki jego uczestników/twórców - bêdziemy mieli wtedy o wiele wiêksze pole do analizy/krytyki - a znaj±c wypowiedzi co nie niektórych "tutejszych" ¶wiêtoszków zak³adam, ¿e nie obejdzie siê i bez ocen.
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - jak my¶licie, dla czego nikt z "wierchuszki" PCh nie rzuci³ wcze¶niej has³a o emisji?
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 17, 2009, 08:59:07 »

Sekta z za³o¿enia doprowadza do niewoli umys³owej kieruj±c do niej wszystkich swoich cz³onków.
Forum, na którym prowadzona jest dyskusja o wielu w±tkach tematycznych sekt± byæ nie mo¿e. Nikt nikogo do niczego nie zmusza, drobne manipulacje s³owne i chêæ wci±gniêcia adwersa¿a na swój tok my¶lenia, nie mo¿e byæ przyczyn± okre¶lenia SEKTA.
Ten program ju¿ z za³o¿enia ma widoczne cele...

Ale zobaczymy, pozdrawiam - Thotal U¶miech
Sobek
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 17, 2009, 11:38:38 »

Ja potrafiê wskazaæ wiele wspólnych cech - wymieniaj±c je KONKRETNIE, a nie mówi±c "je¿eli tego nie widzisz to ¶mieszne".
Przykro mi artku to stwierdziæ, ale tylko piszesz i sie wychwalasz czym¶ - czego nie robisz. Skoro potrafisz KONKRETNIE wymieniæ cechy wspólne, to proszê zrób to, bo ja wlasnie mam zamiar pokazaæ, ¿e tak nie jest.

Cytat: wikipedia
Wed³ug raportu Ministerstwa Spraw Wewnêtrznych i Administracji RP: "Raport o niektórych zjawiskach zwi±zanych z dzia³alno¶ci± sekt w Polsce" z 2000 roku za sektê destrukcyjn± uznaæ mo¿na ka¿d± grupê, która posiadaj±c silnie rozwiniêt± strukturê w³adzy, jednocze¶nie charakteryzuje siê znaczn± rozbie¿no¶ci± celów deklarowanych i realizowanych oraz ukrywaniem norm w sposób istotny reguluj±cych ¿ycie cz³onków; która narusza podstawowe prawa cz³owieka i zasady wspó³¿ycia spo³ecznego, a jej wp³yw na cz³onków, sympatyków, rodziny i spo³eczeñstwo ma charakter destrukcyjny.
Wed³ug powy¿szego raportu sekta ma silny wp³yw na osoby z ni± zwi±zane, czego ja nie zauwa¿y³em u osób, które czytaj± sesje, wypowiadaj± siê na tym forum, lub uczestnicz± w organizowanych sympozjach.
Jedynie tzw "charakter destruktywny" zauwa¿am u osób uprzedzonych do projektu. Niejednokrotnie wypowiedzi przeciwników s± "na³adowane" agresj± i niskimi wibracjami...

"zbiór ludzi o charakterze totalitarnym, naruszaj±cy podstawowe prawa cz³owieka lub zasady wspó³¿ycia spo³ecznego, która poprzez stosowanie technik psychologicznych i socjologicznych, wykorzystanie fizyczne, psychiczne lub materialne powoduje uzale¿nienie osoby od tej grupy lub jej przywódcy, a jej wp³yw na jednostkê, rodzinê lub spo³eczeñstwo ma charakter destrukcyjny".
Kolejny cytat, tym razem bezpo¶rednio z raportu MSWiA. Jako¶ dalej nie przek³ada mi siê PCH na sekte juz w pierwszych s³owach cytatu:
- "o charakterze totalitarnym" (ten cytat mi siê kojarzy z komunizmem, albo faszyzmem)
- "naruszaj±cy podstawowe prawa cz³owieka"
- "wykorzystanie fizyczne" (moze artku kto¶ ciê kiedy¶ z PCH "wykorzysta³"  Mrugniêcie )
- "uzale¿nienie osoby od tej grupy lub jej przywódcy" (kolejny argument, który za mn± nie przemawia, jako¶ nie spotka³em siê z nikim uzale¿nionym od Enkiego...)

Oczywi¶cie mój obiektywizm ka¿e mi wymieniæ z wiki równie¿ poni¿sze fakty:
O¶rodek ten podaje zestaw dziewiêciu pytañ, maj±cych pomóc w rozpoznaniu, czy mamy do czynienia z sekt± destrukcyjn±.[27] Dotycz± one:

1. zakresu w³adzy przywódcy grupy,
   2. stosunku do spraw finansowych (nacisk na gromadzenie funduszy jest negatywnym sygna³em),
   3. swobody rezygnacji z cz³onkostwa,
   4. istnienia obowi±zku zak³adania rodzin wewn±trz grupy,
   5. stopnia izolacji od informacji z zewn±trz,
   6. istnienia postawy niechêci lub wrogo¶ci wobec spo³eczeñstwa, instytucji, ludzi spoza grupy oraz istnienia przekonania o jedyno zbawczo¶ci nauk grupy
   7. stosunku do o¶wiaty i kszta³cenia pozareligijnego
Niektóre z tych punktów po¶rednio mo¿na by "podci±gn±æ" pod PCH, ale i równie¿ pod ju¿ w/w FAN KLUB PI£KARSKI

Porównanie z F¯P jest jak najbardziej spójne z zaprezentowanym przez Ciebie tokiem my¶lenia, czyli: uczestniczysz w forum po¶wiêconym danej organizacji = nale¿ysz do niej/uto¿samiasz siê z ni±.
Nie trafi³e¶ artku z tym porównaniem. Wiesz czym siê ró¿ni przynale¿no¶æ zwi±zana z zainteresowaniami od przynale¿no¶ci na tle entnicznym...Co¶ Tym, ¿e jakbym siê urodzi³ ¿ydem to moja obecno¶æ oraz aktywno¶æ na F¯P by³a by tak samo uzasadniona jak Twoja na tym forum.

Przecie¿ zarzuci³a¶ mi w³a¶nie przynale¿no¶æ do "sekty pch" poniewa¿ wypowiadam siê na ich forum. Je¿eli siê mylê to wska¿ mi jasno konkretne rzeczy które czyni± ze mnie cz³onka pch.
Ja mogê wskazaæ  Du¿y u¶miech
Jego zdaniem(Max Weber), sekta bardziej ceni sobie uzale¿nienie emocjonalne ni¿ intelektualne
Przecie¿ twoj ka¿dy post jest przesi±gniêty emocjami  Mrugniêcie Mrugniêcie Mrugniêcie

Po czê¶ci PCH JEST sekt±, ale nie dzia³a szczególnie szkodliwie - na razie i byæ mo¿e (bo nie wiemy czy za³o¿ony cel rzeczywi¶cie oka¿e siê po¿±danym).
To skoro nie dzia³a szkodliwie co to za sekta.... U¶miech Wlasnie zaprzeczy³e¶ sam sobie.

Cz³onkowie PCH, zwinnie nazywani przez niektórych tutaj JEDYNIE zwolennikami, pod±¿aj± w kierunku wyznaczonym przez Samuela. Maj± wyznaczone cele i w pewne rzeczy wierz± - bo musz±, w innym wypadku Samciu by siê zez³o¶ci³ i wyrzuci³ spod swoich czarcich skrzyde³ek U¶miech
Wiesz co, w swoim ¿yciu MUSZÊ siê tylko jedno: "dobrze siê ....", a reszta to jest moja wolna wola  Afro Afro A czy ty posiadasz swoj±?  Cool
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2009, 23:20:10 wys³ane przez Sobek » Zapisane
Dry007
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 17, 2009, 12:05:56 »

Wolno¶æ S³owa, a Konstytucja cyt.:
"Konstytucja gwarantuje te¿: wolno¶æ i ochronê tajemnicy komunikowania siê, wolno¶æ wyra¿ania swoich pogl±dów, wolno¶æ s³owa, wolno¶æ zrzeszania siê i organizowania pokojowych zgromadzeñ, uczestniczenia w s³u¿bie publicznej, wybierania w³adz Rzeczpospolitej i pe³n± informacjê o dzia³alno¶ci organów w³adzy publicznej."

¼ród³o:
http://www.poland.gov.pl/Poznaj,Polske,5558.html
kubraczek
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 17, 2009, 12:30:47 »

Dry007 masz racjê, fajnie ¿e zapoda³e¶ ten ustêp...
Nie zapomnijmy jednak, ¿e istnieje jeszcze ustawa o ochronie osób i mienia, a w niej miêdzy innymi znajdziemy zapiski dotycz±ce takich spraw jak np prawo do  ochrony dobrego imienia, tak wiêc wolno¶æ wypowiedzi nie mo¿e godziæ w powy¿sze. Ale nie gadajmy o prawodawstwie tylko czekajmy na program w tv - a nó¿/widelec bêdziemy ¶wiadkami jaki¶ odkrywczych sformu³owañ, a ju¿ z pewno¶ci± realizatorzy obdarz± nas fajn±, moraln± puent± Jêzyk
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 17, 2009, 13:43:22 »

Choæ interesujê siê PCH i popieram ich dzia³anie ,nie mam odczucia ¿e nale¿ê do sekty.Jest to dla mnie obra¼liwe stwierdzenie.To ¿e interesuj± mnie inne tematy ni¿ wiekszo¶c ludzi ,nie czyni mnie fanatykiem religijnym sekty Enkiego. Wierzê w Boga a przy okazji w jeszcze w co¶ innego.Czy to oznacza ¿e dzia³am w sekcie ?

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 17, 2009, 15:04:01 »

1. zakresu w³adzy przywódcy grupy,
   2. stosunku do spraw finansowych (nacisk na gromadzenie funduszy jest negatywnym sygna³em),
   3. swobody rezygnacji z cz³onkostwa,
   4. istnienia obowi±zku zak³adania rodzin wewn±trz grupy,
   5. stopnia izolacji od informacji z zewn±trz,
   6. istnienia postawy niechêci lub wrogo¶ci wobec spo³eczeñstwa, instytucji, ludzi spoza grupy oraz istnienia przekonania o jedyno zbawczo¶ci nauk grupy
   7. stosunku do o¶wiaty i kszta³cenia pozareligijnego

Jak rozumiem zgadzasz siê zacytowanymi cechami w³a¶ciwymi sekcie. W takim razie jedziemy;
ad1. samcio ma w pch w³adzê absolutn± - cz³onkowie/zarz±d robi± co im podpowie, np.: jed¼cie kopaæ do Z³otoryi - jad±, kopcie na ¦lê¿y - zaczynaj± kopaæ, wska¿ê Wam co w Egipcie - wyjechali do Egiptu, nauczajcie o Pch - ogranizuj± sympozja. Za nic maj±, ¿e wiele z przepowiedni samcia siê nie sprawdza - nie jest to dla nich jakikolwiek sygna³ ostrzegawczy. Ba - wyra¼nie nawet mówi±: "nie wa¿ne czy samcio jest dobry czy z³y" - wskazuje to na ¦LEPE uzaleznienie od "wybawcy"

ad2. sprawy finansowe - przy dyskusji z Kotem prezentowa³em cytaty w kórych samcio/pch nawo³uj± do zbiórek pieniê¿nych. Mówi - dawajcie, bo jak nie bêdziemy mieli za co uratowaæ ¶wiata to i tak Wam siê nie przydadz±. Z relacji "by³ych jaskó³ek" dowiadujemy siê, ¿e nast±pi³ roz³am ze wzglêdu na sprawy finansowe. Niechêtnie pch przyjmuje pomoc wolonatriuszy - mówi±: lepiej wp³aæcie kasê zamiast przyje¿d¿aæ.

ad3. swoboda rezygnacji - ale¿ proszê - k³ania siê "hartowanie" s³awy jak te¿ sytuacje gdy mocna zaanga¿owana osoba próbuje zrezygnowaæ to nagle staje siê wrogiem.

ad4. o tym procederze nie s³ysza³em w odniesieniu do pch

ad5. nie wystêpuje, mozna natomiast zauwa¿yæ od d³u¿szego czasu stanowisko odwrotne

ad6. alez jasno i wielokrotnie samcio okre¶la, ¿e on i pch s± jedynym ratunkiem dla ziemii - tarcze i takie tam. Nie pada nigdzie alternatywna grupa mog±ca wyrêczyæ pch. Kreuje siê na wszechwiedz±cego zbawcê

ad7. nie widzê zwi±zku.

Od siebie doda³bym te¿:
ad8. niechêæ do religii - wystêpuje.
ad9. szumne, spektakularne proroctwa, które oczywi¶cie siê nie wype³niaj± - wystêpuje
ad10. ¿±danie pos³uszeñstwa - wielokrotnie samcio do tego nawo³ywa³, a jego kumpel wspomina³ - znaczyæ Was bêdziemy
ad11. du¿o tr±bienia o mi³o¶ci i duchowosci, lecz czyny ¶wiadcz± przeciw takowym deklaracjom - wystêpuje a¿ do znudzenia
ad12. rosn±cy fanatyzm cz³onków - czy¿ tego tak¿e nie widaæ? Pokazujemy k³amstwa, ale zwolennicy nie chc± ich widzieæ. Sk³daj± deklaracje- ale ich nie dotrzymuj±.

Jak widaæ z podanych 7 punktów 4 pasuj± idealnie. Nie licz±c tych dodanych przez ze mnie.
Sobek
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 17, 2009, 15:49:25 »

Widzisz artku, swoim cytatem da³e¶ siê podpu¶ciæ... Bo ja zachowuj±c swój OBIEKTYWIZM opisa³em dwie strony medalu... Ty dopasowa³e¶ do swojej wypowiedzi jak zwykle tylko t± jedn±, która bardziej "Ci le¿y"... Twoja sprawa...

Jak widaæ z podanych 7 punktów 4 pasuj± idealnie. Nie licz±c tych dodanych przez ze mnie.
Nie znamy siê osobi¶cie, ale jestem przekonany, ¿e dla Ciebie wystarczy ¿e tylko jeden punkt MIA£BY znamiona sekty i pasowa³by pod nie to by oznacza³o ze jest to sekta... Po to zosta³y wyszczególnione siedem punktów, gdzie po spe³nieniu ich wszystkich nie ma w±tpliwo¶ci, ze jest to.. sekta.

Zapytam siê ciebie tak: poci±g i samochód: maj± ko³a, je¿d¿± do przodu i do ty³u, przewo¿± pasa¿erów.
CZY TO OZNACZA, ¯E SAMOCHÓD JEST POCI¡GIEM.....Co¶Co¶ NIEEEEEE!!! ONE MAJ¡ TYLKO CECHY WSPÓLNE...

Pierwsze siedem punktów zosta³o przygotowane przez Centrum Przeciwdzia³ania Psychomanipulacji , jest to powa¿na instytucja, która prowadzi badania naukowe na ten temat i pomog³a ju¿ wielu osobom.

Natomiast Ty wypisuj±c swoje wyimaginowane jakie¶ punkciki(bo powiedzmy sobie wprost - nie jeste¶ ¿adnym autoryteten naukowym), pokaza³e¶ tylko na jakim poziomie intelektualnym prowadzi siê z Tob± dyskusjê...
Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 15 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: