Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:33:55

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Magazyn Ekspresu Reporterów - sekta En-ki  (Przeczytany 182327 razy)
0 u¿ytkowników i 15 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #225 : Wrzesieñ 25, 2009, 14:07:04 »

Super by by³o jakby Magazyn Ekspresu Reporterów zaj±³ siê jeszcze jedn± sekt±,chodzi mi Nautilus który "zajmuje siê" badaniem spraw niewyja¶nionych a "specjalizuje" siê w Ufologii.
I podobnie jak w przypadku pani Lucyny dziennikarze nie powinni  mieæ wiêkszego problemu z rozbiciem tego zbiorowiska pseudo-specjalistów.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #226 : Wrzesieñ 25, 2009, 14:40:45 »

Mo¿e zapalmy znów stosy i palmy wszystko co w naszych ramach my¶lowych siê nie mie¶ci................

Orion250 proszê bardzo link : http://www.tvp.pl/publicystyka/magazyny-reporterskie/magazyn-ekspresu-reporterow/wideo/reportaz-2012

by³ ju podawany w tym w±tku na stronie 6 przez t0m3k12

Pozdrawiam U¶miech
Jason
Go¶æ
« Odpowiedz #227 : Wrzesieñ 25, 2009, 19:39:15 »

orion 250 prosi³ o DARMOWY link do tego materia³u. Ja te¿ proszê jak ktos gdzies znalazl albo zgral na kompa. Nie mam zamiaru placic naszej ;kochanej; stacji publicznej za mozliwosc zobaczenia jednego materialu Mrugniêcie
frosk24
Go¶æ
« Odpowiedz #228 : Wrzesieñ 25, 2009, 19:56:10 »

hehe obejzalem filmik i chyba ta pani Lucyna chyba troche przesadza rzadajac taka kupe kasy , zwlaszcza jak jej ktos mowi ze ma 5000 mogla chociaz powiedziec ze polowa starczy
Agrawaen
Go¶æ
« Odpowiedz #229 : Wrzesieñ 26, 2009, 12:33:48 »

Dwa lata temu wpadlem przypadkiem na strone pCh. Z wielkim zaciekawieniem pochlanialem jej zawartosc. Wszystko wygladalo dosc profesjonalnie do czasu przeczytania sesji z pania L.£. Wierutne bzdury i chcec zarobku (kontakt tel.) utwierdzily mnie w przekonaniu czym tak naprawde jest cala ta cala fundacja. O wszystkim oczywiscie szybko zapomnialem (bo idiotyzmow w pamieci trzymac nie wypada) az tu nagle trafilem na program w tv. Nie moglem uwierzyc, ze ludzie nadal daja sie robic na te glupoty. Owszem telewizja manipuluje, ale nie do tego stopnia... EWIDETNE straszenie zaglada osob, ktore nie dadza dzialki na wakacje w Egipcie. Nastepnie proba wycofania sie ze wszystkiego, kiedy byla wystraszona jak dziecko. Obojetnie jak zmontowali tasme i o co chodzilo mozna wysnuc pewne, oczywiste wnioski. Jednak latwiej wam uwierzyc w kosmitow niz czesciowo w material filmowy, gratulacje. Wedlug mnie czesc osob zagorzale broniacych tej taniej mistyfikacji jest bezposrednio zamieszana w fundajce a druga polowa to ludzie z problemami, ktorzy szukaja odskoczni od swojego zycia pelnego niepowodzen czekajac z utesknieniem na zaglade.
Mam tylko nadzieje, ze po 2012 nikt z obecnych nie popelni samobojstwa albo nie skrzywdzi innych kiedy wyjda na jaw oczywiste fakty.
btw. arteq podziwiam, jak ty dajesz rade wytrzymac tyle czasu w tak chorym i zaslepionym srodowisku. Oni nie chca poznac prawdy, kochaja ten wyimaginowany swiat swojego guru a czesc poprostu sieje propagande przykleajac banknoty od pani L.£(mam nadzieje ze juz niedlugo jej dzialalnosc zostanie rozbita w trybie karnym co zapowiadali dziennikarze)
t0m3k12
Go¶æ
« Odpowiedz #230 : Wrzesieñ 26, 2009, 12:43:56 »

Dwa lata temu wpadlem przypadkiem na strone pCh. Z wielkim zaciekawieniem pochlanialem jej zawartosc. Wszystko wygladalo dosc profesjonalnie do czasu przeczytania sesji z pania L.£. Wierutne bzdury i chcec zarobku (kontakt tel.) utwierdzily mnie w przekonaniu czym tak naprawde jest cala ta cala fundacja. O wszystkim oczywiscie szybko zapomnialem (bo idiotyzmow w pamieci trzymac nie wypada) az tu nagle trafilem na program w tv. Nie moglem uwierzyc, ze ludzie nadal daja sie robic na te glupoty. Owszem telewizja manipuluje, ale nie do tego stopnia... EWIDETNE straszenie zaglada osob, ktore nie dadza dzialki na wakacje w Egipcie. Nastepnie proba wycofania sie ze wszystkiego, kiedy byla wystraszona jak dziecko. Obojetnie jak zmontowali tasme i o co chodzilo mozna wysnuc pewne, oczywiste wnioski. Jednak latwiej wam uwierzyc w kosmitow niz czesciowo w material filmowy, gratulacje. Wedlug mnie czesc osob zagorzale broniacych tej taniej mistyfikacji jest bezposrednio zamieszana w fundajce a druga polowa to ludzie z problemami, ktorzy szukaja odskoczni od swojego zycia pelnego niepowodzen czekajac z utesknieniem na zaglade.
Mam tylko nadzieje, ze po 2012 nikt z obecnych nie popelni samobojstwa albo nie skrzywdzi innych kiedy wyjda na jaw oczywiste fakty.
btw. arteq podziwiam, jak ty dajesz rade wytrzymac tyle czasu w tak chorym i zaslepionym srodowisku. Oni nie chca poznac prawdy, kochaja ten wyimaginowany swiat swojego guru a czesc poprostu sieje propagande przykleajac banknoty od pani L.£(mam nadzieje ze juz niedlugo jej dzialalnosc zostanie rozbita w trybie karnym co zapowiadali dziennikarze)

Z ca³ym szacunkiem siê zgadzam.

Tomek
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #231 : Wrzesieñ 26, 2009, 12:52:07 »

Jason

ode mnie nic nie chcieli, nic a nic nie zap³aci³am  klikam i ogl±dam Co¶ nie wiem czemu twierdzisz, ¿e link jest p³atny? wesz³am tam w tej chwili i mogê ogl±daæ wszystkie programy po kolei, a od razu buforuje siê ten o którym mowa.

Pozdrawiam U¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #232 : Wrzesieñ 26, 2009, 12:55:52 »

1. Proszê zwróciæ uwagê, ¿e osoby które wypowiadaj± siê w sposób podsumowuj±cy jednoznacznie negatywnie PCh, a tym bardziej membersów forumw sporej mierze nie bêd±cych uczestnikami PCh - maja najczê¶ciej...  jaki sta¿ na forum? oooo
( to nie jest kluczowe, ale te¿ pouczaj±ce)

2. Na forum niemal wiêkszo¶æ , to przeciwnicy, a przynajmniej sceptycy.

3. Ten przedmówca nazwa³ "Oni", co¶ czego nie rozpoznaje i czego najwyra¼niej panicznie sie boi,
Nie podejmuje tu polemiki z zadnym faktem.

Osoby takie: czesto te¿ przyjmuj±ce w swej hipokryzji nicki pozornie koresponduj±ce z wiedz± czy rozwojem typu:
ska³a, kahuna, s± w istocie reprezentantami instytucji katolickich, oraz ich nagonek.

Reprezentuj± te¿ zadziwiaj±c± tendencjê do zadawania k³amu faktom, do insynuacji i pomówieñ, do wycieczek osobistych, obraznia userów, którzy wyci±gaj± na ¶wiat³o dzienne pewne mechanizmy.
Ka¿dorazowo odwracaj± uwagê od omawianych mechanizmów - skierowuj±c j± na sferê ataków osobistych i WALKÊ lub POWIERZCHOWNE OCENY.

..r¿adko jednocze¶nie potrafi± siê odnie¶æ do meritum tematu omówienia, który kto¶ inny porusza. Czyli jakby przedstawiaj± fa³szywie co¶ innego, jako temat omówienia, po czym ostatecznym celem jest zniszczenie rozmówcy, poprzez przedstawienie go w z³ym ¶wietle.

..widocznie jako¶ panicznie boj± siê upublicznienia tych mechanizmów albo czuja siê odpowiedzialni za te mechanizmy.

TO jest Etap UJAWNIENiAINA siê pewnej "cywilizacji" okupuj±cej dot±d PLANETÊ. Tak to siê w³a¶nie manifestuje.

Warto poczytaæ to forum i rozejrzeæ siê, co tak na prawdê mia³o tutaj byæ ukryte.
Niezaleznie od tego, co robi pani L£, i PCh. Poniewaz mo¿na tutaj znale¼æ wiele ciekawych spostrze¿eñ
czy przemy¶leñ ró¿nych ludzi. Niekoniecznie zajmuj±cych siê PCh
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 26, 2009, 13:12:56 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Agrawaen
Go¶æ
« Odpowiedz #233 : Wrzesieñ 26, 2009, 13:14:32 »

1. Proszê zwróciæ uwagê, ¿e osoby które wypowiadaj± siê w sposób podsumowuj±cy jednoznacznie negatywnie PCh oraz membersów forum  maja najczê¶ciej...  jaki sta¿ na forum? oooo

2. Na forum niemal wiêkszo¶æ , to przeciwnicy, a przynajmniej sceptycy.

3. Ten przedmówca nazwa³ "Oni", co¶ czego nie rozpoznaje i czego najwyra¼niej panicznie sie boi,
Nie podejmuje tu polemiki z zadnym faktem.

Osoby takie: czesto te¿ przyjmuj±ce w swej hipokryzji nicki pozornie koresponduj±ce z wiedz± czy rozwojem typu:
ska³a, kahuna, s± w istocie reprezentantami instytucji katolickich.

Reprezentuj± te¿ zadziwiaj±c± tendencjê do zadawania k³amu faktom, do insynuacji i pomówieñ, do wycieczek osobistych, obraznia userów, którzy wyci±gaj± na ¶wiat³o dzienne pewne mechanizmy.

..widocznie jako¶ panicznie boj± siê upublicznienia tych mechanizmów albo czuja siê odpowiedzialni za te mechanizmy.

Warto poczytaæ to forum i rozejrzeæ siê, co tak na prawdê mia³o tutaj byæ ukryte.
Niezaleznie od tego, co robi pani L£, i PCh. Poniewaz mo¿na tutaj znale¼æ wiele ciekawych spostrze¿eñ
czy przemy¶leñ ró¿nych ludzi. Niekoniecznie zajmuj±cych siê PCh

To ze nie wypowiadalem sie na forum nie znaczy, ze nie mam wiedzy na temat zawartych na nim informacji. Czesc z tych sceptykow zgrabnie sklania sie jednak ku wersji starszej pani - masz racje trzeba na to zwracac uwage.
Dziwi mnie, ze wyciagajac te mechanizmy z TV nie jestescie wstanie dostrzec jak prostackie jest to co probuje wmowic wam L.£ i reszta jej zolnierzy od propagandy.
Boje sie jedynie tego, ze przez chec latwego zarobku kilku naiwniakow zrobi sobie lub innym krzywde.
    Z mojej strony eot. Nie mam zamiaru walczyc z wiatrakami w tak piekny dzien. Zwlaszcza, ze zostalo ich tak niewiele... no chyba, ze wplacicie na fundacje ! U¶miech

btw.z katolickich licznikow wypisalem sie kilka lat temu (co nie bylo latwym zadaniem), ale pomysl miales niezly, ah ci katole.
gralan
Go¶æ
« Odpowiedz #234 : Wrzesieñ 26, 2009, 14:13:23 »

Pozdrawiam was serdecznie.powiem szczeze ze jestem laikiem w temacie "Projekt-Cheops".Lecz nie na tyle naiwnym azeby dostrzec ten kamowflaz ,zaklamanie oraz kiepski montaz ,tworcow owego reportazu na temat "sekty En-Ki". Calosc zostala tak zmiksowana aby widz zobaczyl tylko specjalnie wykrojone i podane na tacy sceny z miksowanym dwiekiem.Domyslam sie ze wielu z was nawet nie domysla sie jak czesto podaje sie bledne informacje w TV.Dziekuje .                                                                               http://www.vismaya-maitreya.pl/rok_2012_prorokini_czy_wiedzma_-_matka_shipton.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 26, 2009, 21:01:22 wys³ane przez gralan » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #235 : Wrzesieñ 26, 2009, 14:14:55 »

Dziwi mnie, ze wyciagajac te mechanizmy z TV nie jestescie wstanie dostrzec jak prostackie jest to co probuje wmowic wam L.£ i reszta jej zolnierzy od propagandy.

Niby piszesz co¶ w odniesieniu do mojego cytatu.
Ale w istocie NIE rozmawiasz ze mn±.

Jesli chodzi o Lucynê, to nic nie próbowa³a mi wmówiæ, bo nie mia³a okazji.  Du¿y u¶miech

Odnosze natomiast wra¿enie, ¿e kto¶ mi chce co rusz wmówiæ, ¿e jestem wielb³±dem.
I tu raczej miewam odczucia kontaktu z czym¶ prostackim.

Na forum PCh bywam od oko³o ~stycz/luty 2009. (oko³o 8 m-cy)
Nikt, Nigdy, Nigdzie nie nagabywa³ mnie o ¿adne pieni±dze.

Te¿ nie mam zamiaru walczyc z wiatrakami. Dzieñ Jest ¶liczny.

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 26, 2009, 14:17:02 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #236 : Wrzesieñ 26, 2009, 18:51:33 »

przepraszam, ¿e siê wtr±cê, ale s³uzê pomoc±:

w-AL-Ka

mo¿na to czytaæ, jako: "w-Boskiej-Duszy"
mo¿na to czytaæ, jako: "w-Boga-Duszy"
inaczej: w 'Bog'a programie

Zatem: projekt "bog" = projekt "wojna"

Buziak

To  (chodzi mi o analizê) jest tak g³upie, ¿e a¿ ¶mieszne U¶miech
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #237 : Wrzesieñ 26, 2009, 20:05:01 »

A ja mam takie tyci pytanie. Czy jest mo¿e gdzie¶ na YT, czy w innych mediach, ten¿e reporta¿ dostêpny? Bo ciekawie wygl±da, chêtnie bym obejrza³, ale póki nie znajdê sposobu na cofniêcie siê w czasie (tudzie¿ linka do tego na YT), to mo¿e byæ krucho Mrugniêcie A chcia³bym sobie wyrobiæ opiniê, co i jak.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #238 : Wrzesieñ 26, 2009, 20:07:59 »

Cze¶æ Tene,
w po¶cie 221 >wiki< poda³a namiar.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
orion250
Go¶æ
« Odpowiedz #239 : Wrzesieñ 27, 2009, 02:40:10 »

Wiki, przeciez wiem, ze ten link by³ podany ale ja prosilem o darmowy a nie z jakimis oplatami technicznymi. Znalazl ktos ten reportaz w necie?
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #240 : Wrzesieñ 27, 2009, 06:17:32 »

Cześć Tene,
w poście 221 >wiki< podała namiar.

Dzięki, Darek. Nie mogłem tego wynaleźć, dzięki za pomoc U¶miech Obejrzę, i się ustosunkuję U¶miech

Hmmm, oglądam, jestem w którejś z kolei minucie. Na razie nie zauważyłem niczego ciekawego, czy niebezpiecznego. Jeśli chodzi o wypowiedzi rodziny człowieka, który wyskoczył przez okno, to trudno by tu akurat mówić, że to reprezentatywny przypadek. Zapewne są wykolejeńcy, którzy nie widzą świata poza En-kim, ale też trudno tu o uogólnienia.

Natomiast doszedłem do pierwszego momentu, gdzie już jest mocne "nie teges". Sesja osobista, pytanie o leki i "natychmiast zamów A..." - wiadomo, o jaki preparat chodzi, i KTO go produkuje. Cóż, tu już trudno usprawiedliwiać. Napędzanie własnej kiesy łatwowiernością ludzi.

Oglądam dalej, i w miarę oglądania będę dopisywał dalsze spostrzeżenia.

EDIT1: "Najlepiej to się zaangażować bezpośrednio - w FUNDACJĘ" (podkreślenie Lucyny). No tu już też trudno o niejasność - najpierw złowieszczym tonem "a czasu jest coraz mniej, coraz mniej", spowodowanie niepewności i zaniepokojenia, a potem danie "jedynej" możliwości redukcji tegoż - wspomożenie FUNDACJI. Jest to już faktycznie mechanizm używany do psychomanipulacji (przy czym nie wnikam tutaj, ILE pieniędzy chce się wyłudzić - a sam fakt wyłudzenia)

EDIT2: Doszedłem do momentu z rozwodem. Do momentu, gdy Lucyna sama przyznała, że En-ki namawiał kogoś do rozwodu dla fundacji. W tym momencie tracę wątpliwości - nie jest dobrze. Staram się tu być obiektywny, patrzeć bez uprzedzeń, ale... skoro sama Lucyna przyznała, co się stało, to chyba już zwolennicy nie zaprzeczą?

EDIT3: "Nie chcesz żyć no to nie płać" - słowa Lucyny, cytat, i to nie wyrwany z kontekstu. Jasny i klarowny. Jasna cholera, ki to diabeł...

EDIT4:

No cóż, skończyłem oglądać. Faktem jest, że same cytaty z sesji są wyjęte z kontekstu, a sprawa mężczyzny-samobójcy niejasna i odosobniona. Prawdą jest jednak też to, że rozmowy z reporterami już takie nie są. Słyszymy słowa Lucyny, która bezpośrednio i jawnie straszy, ostrzega, a potem chce pieniędzy. Każdy, kto minimalnie liznął psychomanipulację rozpozna ten schemat. Potem p. Lucyna się broni, że źle się wyraziła - ale dopiero wtedy, gdy wie już, że została przyłapana na gorącym uczy...yyy.... słowie. A trudno tu mówić o "źle się wyrażeniu" - wyrażenie było jasne i klarowne, powiedziane pewnie i ze zdecydowaniem. Z rozwodem przez En-kiego i fundację sprawa też jest jasna.

Podsumuję więc tak, jak jeden z punktów: "ki diabeł?"

PS. Co do samej kwestii, czy można PCh uznać za sektę - trudno mi powiedzieć. Po filmie (biorąc poprawkę na te niejasne i wyjęte z kontekstu elementy) mogę śmiało powiedzieć, że pewne cechy sekty ma na pewno. Ale czy sektą jako taką jest - na to każdy sam sobie musi odpowiedzieć.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 27, 2009, 07:04:06 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
kubraczek
Go¶æ
« Odpowiedz #241 : Wrzesieñ 27, 2009, 07:51:42 »

Tenebrael
Co do samej kwestii, czy mo¿na PCh uznaæ za sektê - trudno mi powiedzieæ. Po filmie (bior±c poprawkê na te niejasne i wyjête z kontekstu elementy) mogê ¶mia³o powiedzieæ, ¿e pewne cechy sekty ma na pewno. Ale czy sekt± jako tak± jest - na to ka¿dy sam sobie musi odpowiedzieæ.

Zamieszczam ciekawy artyku³, rzucaj±cy "w koñcu" trochê ¶wiat³a na rozumienie s³owa sekta - jeden z tych, które "³ami±" kreowany w ¶wiecie model sekty. U¶miech
http://oszustwo-20.webpark.pl/#
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #242 : Wrzesieñ 27, 2009, 09:27:18 »

Tenebrael
Co do samej kwestii, czy mo¿na PCh uznaæ za sektê - trudno mi powiedzieæ. Po filmie (bior±c poprawkê na te niejasne i wyjête z kontekstu elementy) mogê ¶mia³o powiedzieæ, ¿e pewne cechy sekty ma na pewno. Ale czy sekt± jako tak± jest - na to ka¿dy sam sobie musi odpowiedzieæ.

Zamieszczam ciekawy artyku³, rzucaj±cy "w koñcu" trochê ¶wiat³a na rozumienie s³owa sekta - jeden z tych, które "³ami±" kreowany w ¶wiecie model sekty. U¶miech
http://oszustwo-20.webpark.pl/#

O, z tym to ja nie polemizujê, sam nie mam najlepszego zdania o KK (jako organizacji, bo ludzie to inna sprawa. Tak samo zreszt± nie mam nic do chrze¶cijañstwa "nieko¶cielnego").

Czy PCH to sekta? Definicja sekty jest do¶æ p³ynna. W dodatku, podawane s± (jak przytoczy³ Arteq) punkty, które charakteryzuj± sektê, z tym, ¿e nie jest jasno okre¶lone, czy musz± byæ spe³nione wszystkie, czy kilka (ile?). Tak na prawdê wiêc okre¶lenie czegokolwiek jako sekty jest w pewnym stopniu umowne. Trudno postawiæ jednoznaczn± granicê miêdzy "sekt±" a "grup± maj±c± znamiona sekty".

W zwi±zku z tym, PCh mo¿na okre¶liæ jako grupê maj±c± znamiona sekty (4 z 7 punktów s± spe³nione). A czy mo¿na je nazwaæ pe³noprawn± sekt± - trudno okre¶liæ.

Swoj± drog±, dodaj±c co¶ do moich wcze¶niejszych konkluzji: krytykujê tu nie tyle p.Lucynê, a samo zjawisko, jakim jest pos³uszeñstwo En-kiemu. Nie wiem, czy p.Lucyna robi to, co robi - ¶wiadomie, z premedytacj± manipuluj±c lud¼mi (czytaj - oszukuj±c, ze "mówi En-ki"), czy te¿ jest opêtana/chora psychicznie, czy te¿ jeszcze, ¿e faktycznie ma kontakt z jakim¶ (niespecjalnie pozytywnym) bytem, i w niego ¶wiêcie wierzy. Czy te¿ z kolei ¶wiêcie wierzy, ma dobre intencje, ale sama wmawia sobie g³osy w swej g³owie i istnienie En-kiego. Dlatego moja krytyka dotyczy samego zjawiska, jakim jest PCh, a nie konkretnych osób jako takich.
Obiektyw
Go¶æ
« Odpowiedz #243 : Wrzesieñ 27, 2009, 18:19:38 »

Materia³ nakrêcony przez dziennikarzy Ekspresu Reporterów mo¿e nie jest do koñca obiektywny ( z racji trzymania tylko jednej strony, poprostu niestety drugiej nie ma), ale doskonale obrazuje prostotê wyznawców Samuela czy En-Ki. Powiem wprost, trzeba byæ megaprostakiem aby "kupiæ" tak± bajeczkê. Pani Lucyna nie wzbudza jakiegokolwiek zaufania, trudno nie oprzeæ siê wra¿eniu tandety oraz "podprogowego" naci±gania pieniêdzy od prostych frajerów (dos³ownie inaczej nie da siê okresliæ takich ludzi), którzy wierz± w brata Jezusa o imieniu Samuel. ¦miaæ mi siê chcê z faktu - jak to wszystko jest mo¿liwe w XXI wieku? To zakrawa na ¶redniowiecze. Wkrótce ta tandetna mistyfikacja dobiegnie koñca. Ciekawe co zostanie w g³owach, sercach tych osób, które uwierzy³y w te bzdury? Dos³ownie pustka, czyli to co posiadaj± w g³owach.
Prawda boli...
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #244 : Wrzesieñ 27, 2009, 18:35:09 »

A mnie ciekawi jakim trzeba byæ zdesperowanym i ograniczonym w ocenie sytuacji by wierzyæ w takie bajki... w sumie to dobry materia³ dla socjologów/psychologów - wiêc jaki¶ plus z tego jest.

Na szczê¶cie ju¿ za 3 lata mam nadziejê, ¿e sekta przestanie istnieæ a jej "przywódcy" jedyny kontakt z rzesz± wyznawców bêd± utrzymywaæ jedynie poprzez kartki pocztowe z Wysp Kanaryjskich tudzie¿ z Wronek Mrugniêcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 27, 2009, 18:36:22 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
Obiektyw
Go¶æ
« Odpowiedz #245 : Wrzesieñ 27, 2009, 18:51:55 »

A mnie ciekawi jakim trzeba byæ zdesperowanym i ograniczonym w ocenie sytuacji by wierzyæ w takie bajki... w sumie to dobry materia³ dla socjologów/psychologów - wiêc jaki¶ plus z tego jest.

Na szczê¶cie ju¿ za 3 lata mam nadziejê, ¿e sekta przestanie istnieæ a jej "przywódcy" jedyny kontakt z rzesz± wyznawców bêd± utrzymywaæ jedynie poprzez kartki pocztowe z Wysp Kanaryjskich tudzie¿ z Wronek Mrugniêcie

Obecnie to chyba najbli¿ej z Wronek. Widaæ ,¿e bieda piszczy w Sekcie, poniewa¿ co raz mniej "Jeleni" wp³aca kasê.  W dzisiejszych czasach ³atwo mo¿na zeryfikowaæ te bzdury - wiedz± naukow±. Niestety, ale mnóstwo ¿róde³ naukowych(choæby popularny kana³ National Geographic) wyklucza mo¿liwo¶æ kolizji Nibiru z Ziemi±. W chwili obecnej do roku 2012, fizycznie to jest zwyczajnie niemo¿liwe.
Prawda boli...
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #246 : Wrzesieñ 28, 2009, 07:26:16 »

Obiektyw, Val Dee - do pewnego stopnia siê z Wami zgadzam, aczkolwiek nie ocenia³bym tak ostro ludzi z Projektem zwi±zanych (jelenie, naiwniacy). Po zastanowieniu uwa¿am, ¿e ludzie ci pod±¿aj± za swoj± natur±. Cz³owiek, który ma duszê poszukiwacza, który chce poznawaæ i odkrywaæ ¶wiat, który jest zafascynowany tajemnicami dawnych kultur, nie potrafi znie¶æ prostoty dzisiejszego ¶wiata. ¦wiata, w którym wszelkie sacrum, wszelka mistyka zosta³y zredukowane do absolutnego minimum, gdzie wszystko obraca siê wokó³ spraw czysto materialnych, codziennych. Tacy ludzie szukaj± tego "drugiego dna" w ¶wiecie, czuj±, ¿e ¶wiat nie jest tak szary, na jaki wygl±da. Problem w tym, ¿e jedni, szukaj±c, pamiêtaj± o tym, co ju¿ wiemy, nie cofaj± siê z rozwojem wiedzy do czasów ¶redniowiecznych, nie neguj± nauki - ale szukaj± obok niej, poza ni±. Szukaj± czego¶, co nie jest sprzeczne ani z jednym, ani z drugim. Inni, niestety, brn± w infantylne i zacofane rzeczy, odrzucaj±c "z zasady" osi±gniêcia dzisiejszego ¶wiata - poniewa¿ te osi±gniêcia neguj± to, w co chcieliby wierzyæ. Jedni szukaj± mitu, inni - ten mit chc± budowaæ.

Dlatego nie ocenia³bym ich tak ostro.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #247 : Wrzesieñ 28, 2009, 07:40:46 »

Mog± byc poszukiwacze i... naiwni poszukiwacze.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #248 : Wrzesieñ 28, 2009, 08:02:41 »

Naiwni s± równie¿ ci, którzy nie rozumiej±c poszukiwaczy, skre¶laj± ich z listy zdobywców wiedzy i nauki.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
ps. Tene, podzielam Twoje zdanie U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 28, 2009, 08:03:24 wys³ane przez Thotal » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #249 : Wrzesieñ 28, 2009, 09:56:03 »

Hmmm... kiedy "poszukiwacz" powinien zorientowac siê, ¿e mu zaserwowano k³amstwo zamiast wiedzy i nauki? Po pierwszej wtopie/przy³apaniu na k³amstwie, po drugim? Po którym razie z poszukiwacza staje siê w³a¶nie naiwniakiem?
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: