Jean Carper - Cudowne kuracjePrze³omowa publikacja przedstawiaj±ca naukowe dowody na skuteczno¶æ naturalnych ¶rodków leczniczych!
Poznaj lecznicz± potêgê ro¶lin, witamin i innych naturalnych produktów!Autorka opiera siê na badaniach czo³owych o¶rodków naukowych i publikacjach najpowa¿niejszych miêdzynarodowych pism medycznych, m.in . „Journal of the American Medical Association” i „British Medical Journal”. Najwa¿niejsze s± jednak zdumiewaj±ce, ale zweryfikowane naukowo historie ludzi, którzy w pe³ni zdo³ali siê wyleczyæ z ró¿norodnych schorzeñ przy pomocy medycyny naturalnej.
Jean Carper wskazuje, ¿e naturalne ¶rodki lecznicze:
- obni¿aj± cholesterol,
- otwieraj± arterie,
- reguluj± pracê serca,
- pokonuj± depresjê,
- zmniejszaj± niepokój,
- zwalczaj± bezsenno¶æ,
- odbudowuj± w±trobê,
- przywracaj± pamiêæ.
Jean Carper, autorka bestsellerów ¯ywno¶æ twój cudowny lek i Apteka ¿ywno¶ci, jest najwybitniejszym autorytetem w kwestii naturalnych metod dbania o zdrowie.
http://www.kdc.pl/cudowne-kuracje_p3688801.html#longDescr Jean Carper - ¯ywno¶æ. Twój cudowny lek"¯ywno¶æ - twój cudowny lek" to prze³omowa ksi±¿ka omawiaj±ca zagadnienia ¿ywno¶ci i ¿ywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badañ naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddzia³ywania ¿ywno¶ci, która mo¿e byæ skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypad³o¶ci i choroby, pocz±wszy od zwyk³ych przeziêbieñ, a na chorobach nowotworowych skoñczywszy.
http://www.kdc.pl/zywnosc-twoj-cudowny-lek_p3404415.html Jean Carper - Apteka ¿ywno¶ci Od tysiêcy lat ¿ywno¶æ uwa¿ano za skuteczny lek. Jednak w ostatnim stuleciu zapomniano o wielowiekowej tradycji, przyjmuj±c entuzjastycznie „zaczarowane kule" jakimi by³y nowo odkrywane leki. Dawniejsze przekazy, które dowodzi³y, ¿e pokarmy maj± wyra¼ne w³a¶ciwo¶ci lecznicze, zesz³y na plan dalszy wobec naukowych wymagañ XX wieku. Ale gdy przyjrzymy siê tym sprawom dok³adniej...
Ku memu zaskoczeniu stwierdzi³am, ¿e naukowcy na ca³ym ¶wiecie stale odkrywaj± w pokarmach nowe, istotne substancje lecznicze. To, ¿e mog± one ³agodziæ ró¿ne choroby i zapobiegaæ im, zosta³o potwierdzone przez oko³o trzystu czo³owych naukowców i lekarzy praktyków i og³oszone w ponad 5000 doniesieñ naukowych i streszczeñ, które wykorzysta³am w tej ksi±¿ce. Jako dziennikarkê i pisarkê zajmuj±c± siê medycyn± i problemami ¿ywienia od lat fascynuj± mnie zale¿no¶ci miêdzy pokarmami a chorobami. W roku 1985 podjê³am próbê oceny, na jakim etapie s± badania nad leczniczym dzia³aniem ¿ywno¶ci. Nie chodzi³o mi o dzia³anie zió³ i innych szczególnych ro¶lin stosowanych w medycynie, ale o w³a¶ciwo¶ci pokarmów spo¿ywanych codziennie przez ka¿dego z nas.
Oto, co stwierdzi³am:
• ¯ywno¶æ jest pe³na dzia³aj±cych leczniczo sk³adników
• Substancje pokarmowe mog± dzia³aæ w organizmie jak leki
• To, jakie pokarmy jemy, ma znaczenie zdrowotne na poziomie komórek
• Przekazy ludowe s± pe³ne m±dro¶ci, która obecnie mo¿e byæ potwierdzona naukowo
• Czo³owi naukowcy, pod±¿aj±c ¶ladem ludowych przekazów, badaj± zwi±zki miedzy pokarmami a chorobami i stwierdzaj± niezwyk³e w³a¶ciwo¶ci pokarmów
• Niektórzy lekarze zalecaj± okre¶lone sposoby ¿ywienia, opieraj±c siê na najnowszych wyja¶nieniach mechanizmów powoduj±cych choroby
• Mo¿emy sterowaæ swym zdrowiem, wykorzystuj±c najnowsze doniesienia naukowe na temat leczniczej si³y pokarmów
• Dokonuj±c ma³ych zmian w codziennej diecie, ¶wiadomie spo¿ywaj±c nieco wiêcej pokarmów, o których wiadomo, ¿e maj± korzystne dzia³anie, mo¿emy zapobiec wielu ostrym i przewlek³ym chorobom lub z³agodziæ ich przebieg. Mo¿e to mieæ znaczenie w infekcjach, chorobach serca, nadci¶nieniu têtniczym, zaparciach, chorobie wrzodowej, schorzeniach reumatycznych, nowotworach, chorobach skóry, bólach g³owy, bezsenno¶ci, obni¿eniu sprawno¶ci psychicznej
• Krótko mówi±c: obserwujemy zdecydowan± zmianê postrzegania przez naukowców zasad ¿ywienia. Nowe odkrycia dotycz±ce leczniczego dzia³ania pokarmów mog± spowodowaæ zasadnicz± zmianê nawyków ¿ywieniowych i my¶lenia o tym, jak odpowiednia dieta mo¿e pomóc w ochronie przed chorobami
Nigdy dot±d naukowcy z ca³ego ¶wiata nie byli tak jednomy¶lni co do potrzeby przeprowadzania dog³êbnych badañ nad sk³adnikami ¿ywno¶ci wp³ywaj±cymi na zdrowie cz³owieka. To, co przedtem uwa¿ano za szarlatañstwo, ciemnotê, ludowe bajania, medyczn± herezjê, obecnie bada siê z ca³± powag±: pogl±d, ¿e ¿ywno¶æ jest w istocie jednym z najwiêkszych, najbardziej uniwersalnych ¼róde³ leków. Jest to swego rodzaju ogromna apteka pe³na niezwyk³ych specyfików stworzonych przez naturê i dostêpnych bez ¿adnych recept.
Rozmawiamy o tej aptece, jak o sk³adzie zawieraj±cym naturalne preparaty przeczyszczaj±ce, uspokajaj±ce, przeciwkrzepliwe, przeciw-depresyjne, przeciwbólowe, obni¿aj±ce poziom cholesterolu, przeciwzapalne, obni¿aj±ce ci¶nienie krwi, zmniejszaj±ce przekrwienie, poprawiaj±ce trawienie, wykrztu¶ne, zapobiegaj±ce chorobie lokomocyjnej, hamuj±ce rozwój nowotworów, przeciwutleniaj±ce, antykoncepcyjne, rozszerzaj±ce i kurcz±ce naczynia, przeciwwrzodowe, reguluj±ce poziom i dzia³anie insuliny - ¿eby wymieniæ tylko czê¶æ z nich.
Wyniki badañ nap³ywaj± ze wszystkich stron ¶wiata, ukazuj±c, ¿e ¿ywno¶æ i jej poszczególne sk³adniki odgrywaj± podobn± rolê, co nowoczesne leki, ale bez ich szkodliwych dzia³añ ubocznych.
Jean Carper, znana autorka artyku³ów i ksi±¿ek o zdrowiu i ¿ywieniu, wykorzystuj±c ostatnie wyniki badañ naukowych, ukazuje korzystne w³a¶ciwo¶ci piêædziesiêciu piêciu powszechnie spo¿ywanych pokarmów. Poczynaj±c od bananów, a na ziemniakach koñcz±c, przedstawia lecznicze dzia³anie ka¿dego z nich i radzi, jak je wykorzystaæ w walce ze schorzeniami. Oto przyk³ady zaczerpniête z ksi±¿ki: - jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wyst±pienia raka jelita grubego o 66%; - jedna marchewka dziennie zmniejsza zagro¿enie rakiem p³uc; - porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca; - pó³ cebuli spo¿ywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%. Ksi±¿ka, która na zawsze zmieni sposób my¶lenia o ¿ywno¶ci. – John Naisbitt, publicysta Wspania³a ksi±¿ka… prawdziwy majstersztyk. – Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Jean Carper jest amerykañsk± publicystk±, zajmuj±c± siê popularyzacj± badañ naukowych na temat ¿ywno¶ci i ¿ywienia. Opublikowa³a liczne artyku³y i ksi±¿ki z tej dziedziny, zrealizowa³a nagradzane reporta¿e medyczne dla sieci CNN. Fragment ksi±¿ki: SKOMPLIKOWANY GROSZEK Przedziwne rzeczy dziej± siê, gdy wyizolujemy poszczególne sk³adniki chemiczne z naturalnych pokarmów. Nie maj± one w³a¶ciwo¶ci i mocy leczniczych oryginalnego wyci±gu z ro¶lin, który zachowuje nietkniêty zbiór substancji w³a¶ciwych dla danej ro¶liny. Za³ó¿my na przyk³ad, ¿e groszek dzia³a antykoncepcyjnie u mê¿czyzn (s± na to dowody). Wyodrêbniamy z groszku zwi±zek chemiczny, który przypuszczalnie dzia³a plemnikobójczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje siê, ¿e podawanie zwierzêtom pojedynczego sk³adnika nie dzia³a antykoncepcyjnie tak skutecznie, jak karmienie ich ca³ym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, ¿e przygotowujemy wyci±g z ro¶liny, któr± ludzie stosuj± w leczeniu bezsenno¶ci. Podawany zwierzêtom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesiêæ substancji chemicznych, okazuje siê, ¿e piêæ spo¶ród nich dzia³a nasennie na zwierzêta i ludzi, a pozosta³ych piêæ dzia³a pobudzaj±co. A zatem ostateczne dzia³anie ro¶liny, usypiaj±ce albo pobudzaj±ce, wynika z wzajemnych proporcji poszczególnych substancji w surowcu ro¶linnym”. Dr Walter Mertz mówi to samo o witaminach i mikroelementach. Mo¿na zmieszaæ ro¿ne sk³adniki, próbuj±c na¶ladowaæ jaki¶ pokarm, ale okazuje siê, ¿e to nie dzia³a. „Wiemy, ile cynku jest w kobiecym mleku, na którym dziecko ro¶nie jak na dro¿d¿ach. Bierzemy wiêc tê sam± ilo¶æ cynku, dodajemy do tworzonej przez nas od¿ywki i okazuje siê, ¿e dziecko nie ro¶nie. Wszystko jest identyczne, poniewa¿ g³ównym wymogiem stawianym od¿ywkom dzieciêcym jest jak najwiêksze podobieñstwo do mleka matki. I s± podobne, ale nie za spraw± cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze co¶, co sprawia, ¿e cynk lepiej dzia³a. Co to jest – nie wiemy”. Owoców cytrusowych nie da siê sprowadziæ tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentów z rakiem ¿o³±dka. Stwierdzili, ¿e witamina C w dawkach 1000 mg dziennie by³a pomocna w zapobieganiu chorobie, ale 100 ml soku pomarañczowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej chroni³o przed tym nowotworem! I jeszcze w³ókna. Mo¿na wyizolowaæ pektyny z jab³ek i karmiæ nimi zwierzêta, by obni¿yæ poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny s± mniej skuteczne ni¿ pulpa owocowa. A fasola? Mo¿na je¶æ albo fasolê, albo rozpuszczalne w³ókna z fasoli i uzyska siê dwie ró¿ne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otrêby dzia³aj± na organizm inaczej ni¿ drobne. Prawie identyczne sk³adniki od¿ywcze zawarte w makaronie i chlebie maj± ca³kowicie odmienne dzia³anie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umiej± tego jak dot±d wyja¶niæ. Chemiczna mieszanina przyjmowana przez cz³owieka w pokarmach jest bardziej niezwyk³a, z³o¿ona i zagadkowa ni¿ wszystkie znane dot±d.
http://www.dobreksiazki.pl/b11635-apteka-zywnosci.htmhttp://www.dobreksiazki.pl/a8117-jean-carper.htm