Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:
 
*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 11, 2025, 19:27:34


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Yerba Mate  (Przeczytany 13477 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
east
Gość
« : Wrzesień 20, 2009, 13:05:52 »

ZauwaÂżyÂłem, Âże wiele osĂłb dzieli siĂŞ swojÂą wiedzÂą za zakresu zioÂłolecznictwa oraz leczniczego stosowania znanych od dawna specyfikĂłw takich, jak choĂŚby H2O2. NatchnĂŞÂło mnie to do podzielenia siĂŞ z Wam swojÂą pasjÂą zwiÂązanÂą z herbatÂą Yerba Mate
W kilku postach w ró¿nych tematach wspomnia³em ju¿ o niej, ale dla przejrzystoœci postanowi³em rozpocz¹Ì nowy temat poœwiêcony tylko Yerbie. Chcia³bym, abyœcie dzielili siê tutaj swoimi doœwiadczeniami z picia Yerby.

TytuÂłem wprowadzenia kilka informacji o Yerba Mate.
SporzÂądza siĂŞ jÂą ze zmielonych liÂści i Âłodyg naturalnej roÂśliny Ilex paraguariensis Saint Hilaire, inaczej zwanej ostrokrzewem paragwajskim.
Indianie Guarani uÂżywali Yerba Mate do jedzenia, picia, a nawet do  leczenia rozmaitych chorĂłb.
Wykorzystywana jest w medycynie miĂŞdzy innymi – jako stymulator centralnego oÂśrodka nerwowego, Âśrodek moczopĂŞdny, przeciwreumatyczny i wspomagajÂący przemianĂŞ materii. Badania wykazaÂły , ze mate zawiera ksantyny ( niewielkÂą iloœÌ kofeiny oraz duÂżo wiĂŞcej mateiny  ) ktĂłre sÂą dobrymi rozszerzaczami oskrzeli dziĂŞki czemu sÂą z powodzeniem stosowane w leczeniu astmy.
Wszelkie analizy potwierdzajÂą fakt, Âże mateina posiada najlepszÂą moÂżliwÂą kombinacjĂŞ wÂłaÂściwoÂści wÂśrĂłd rodziny ksantyn! Stymuluje centralny ukÂład nerwowy – nie powodujÂąc uzaleÂżnienia.
Ponadto herbata ta zawiera karoten, witaminĂŞ A, C, E, B1, B2, ryboflawinĂŞ, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminĂŞ H, magnez, wapĂą, Âżelazo, sĂłd, potas, krzem, fosforany, siarkĂŞ, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinĂŞ i inozytol.

W 1964 r. grupa naukowcĂłw z Instytutu Pasteura w ParyÂżu doszÂła do wniosku, Âże mate zawiera praktycznie wszystkie witaminy niezbĂŞdne do podtrzymania Âżycia.

Wyniki analizy iloÂściowej naparu ze 100g Yerba-Mate:

    * WartoÂśc energetyczna - 26,36kcal
    * BiaÂłko - 2,32g
    * Tiamina (witamina B1) - 1,26mg
    * Pirodyksyna (witamina B6) - 0,83mg
    * Magnez - 57,12mg
    * ÂŻelazo - 2,19mg
    * Witamina C - 4,96
    * Niacyna - 1,72mg
    * Potas - 60,81mg
    * WapĂą - 58,66mg
    * SĂłd - 10,26mg
    * Fosfor - 52,81mg
    * Kofeina - 0,89mg
    * Glukoza - 3,67g

Analiza ta zostaÂła przeprowadzona na Uniwersytecie Narodowym w Misiones.

WÂłaÂściwoÂści

Napar z mate przede wszystkim - likwiduje zmêczenie, oraz stymuluje zdolnoœci psychiczne i fizyczne organizmu. Zwiêksza wydajnoœÌ pracy umys³owej. Ma koj¹cy wp³yw na nerwy i miêœnie (w tym równie¿ miêœnie g³adkie). Dziêki zawartoœci zestawu witamin z grupy B yerba mate wspó³pracuje z zasobami cukru w miêœniach, nerwach i w mózgu. Witaminy C i E dzia³aj¹ jako

Sole mineralne razem z ksantyn¹ pomagaj¹ w pracy uk³adu krwionoœnego i poprawiaj¹ kr¹¿enie krwi, poniewa¿ ksantyna dzia³a jako rozszerzacz naczyù. Co wiêcej, yerbata mate ³agodzi ³aknienie, blokuj¹c odpowiednie receptory w mózgu, nie powoduje przy tym ¿adnych wahaù nastroju (bez depresji).

Yerba mate jest moczopĂŞdna i bardzo korzystna w przypadku problemĂłw z pĂŞcherzem. Ma takÂże dobroczynny wpÂływ na przemianĂŞ materii poprzez aktywowanie ruchĂłw perystaltycznych. UÂłatwia trawienie pokarmĂłw, Âłagodzi problemy gastryczne i polepsza wydalanie. DziaÂłanie stymulujÂące yerba mate trwa dÂłuÂżej niÂż takie samo dziaÂłanie kawy i nie ma skutkĂłw ubocznych.

Yerba Mate nie jest wskazana dla osĂłb z chorobÂą wrzodowÂą !
Badania udowadniajÂą, Âże Yerba mate wspomaga system odpornoÂściowy organizmu. Naukowcy twierdzÂą, Âże jest to zarĂłwno bezpoÂśrednie dziaÂłanie przeciwko zarazkom, bakteriom i wirusom, jak rĂłwnieÂż podniesienie poziomu ogĂłlnej odpornoÂści organizmu.

Od¿ywcze sk³adniki tej roœliny prawdopodobnie odgrywaj¹ tu g³ówn¹ rolê, ale mo¿liwe jest tak¿e, ¿e inne czynniki maj¹ na to wp³yw, stymuluj¹c aktywnoœÌ bia³ych cia³ek krwi.

Badania Instytutu Pasteura , przeprowadzne  na ostrokrzewie pargwajskim wykazaÂły  jego bardzo waÂżnÂą rolĂŞ w procesie regeneracji komĂłrek ludzkiego orgnizmu .
ÂżrĂłdÂło http://www.yerbastory.pl/wlasciwosci-yerba-mate/


Polecam picie tej herbatki na codzieĂą. CzynnoÂści, ktĂłre podejmujemy w Âżyciu, aby poprawiĂŚ swoje zdrowie bywajÂą bardzo kosztowne, a czĂŞsto ³¹czÂą siĂŞ z wieloma wyrzeczeniami. Natomiast picie herbaty czy kawy  to jeden z najbardziej naturalnych codziennych "rytua³ów" wspó³czesnego czÂłowieka. Wystarczy zamiast kawy zakupiĂŚ Yerba Mate i niczego innego w swoim Âżyciu nie trzeba zmieniaĂŚ, a wiele moÂżna zyskaĂŚ. Koszt klasycznej Yerby to okoÂło 16 zÂł za opakowanie 0,5 kg . BiorÂąc pod uwagĂŞ, ze kaÂżdorazowÂą porcjĂŞ przygotowanej Yerby moÂżna zalaĂŚ do 6 ciu razy bez utraty jej wÂłaÂściwoÂści smakowych i zdrowotnych, to powinno wystarczyĂŚ jej na dÂłuÂżej.

Uzyskane natychmiastowe efekty pobudzenia i jasnoÂści umysÂłu, a w dÂłuÂższej perspektywie czasowej takÂże efekty zdrowotne - bezcenne  DuÂży uÂśmiech
Polecam na gorrÂąco i na zimno ( a nawet schÂłodzonÂą  z lodĂłwki ) .
East
Zapisane
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 20, 2009, 13:14:22 »

DziĂŞki East za przypomnienie. PiÂłem ileÂś lat, a teraz miaÂłem za dÂługÂą przerwĂŞ. Oczywiscie polecam, jak najbardziej. UÂśmiech
Zapisane
Barbarax
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2009, 12:36:52 »

Yerba Mate CBSe Kawowa - CBSe Cafe o smaku kawy. Ciekawe rozwiÂązanie. Smak charakterystyczny dla yerba mate, ale jednoczeÂśnie czuĂŚ posmak kawy. Opakowanie 500g.
Napar z Mate:
1. Podnosi sprawnoœÌ fizyczn¹ i intelektualn¹, zwiêksza ¿ywotnoœÌ i energiê, polepsza zdolnoœÌ koncentracji, rozjaœnia umys³, powoduje rozluŸnienie i jest wspania³ym naturalnym œrodkiem pobudzaj¹cym cia³o i umys³. Yerba mate dziêki zawartoœci pochodnych ksantyn (kofeina, teobromina, teofylina) z powodzeniem zastêpuje kawê i w przeciwieùstwie do niej posiada mniej skutków ubocznych, takich jak bezsennoœÌ, czy podenerwowanie. Podnosi sprawnoœÌ fizyczn¹ i intelektualn¹, zwiêksza ¿ywotnoœÌ i energiê, polepsza zdolnoœÌ koncentracji, rozjaœnia umys³, powoduje rozluŸnienie i jest wspania³ym naturalnym œrodkiem pobudzaj¹cym cia³o i umys³.W przeciwieùstwie do kawy nie podnosi ciœnienia têtniczego. Dziêki dzia³aniu ksantyny w po³¹czeniu z uaktywnieniem substancji zapasowych poprawia funkcjonowanie uk³adu kr¹¿enia oraz korzystnie wp³ywa na centralny uk³ad nerwowy, który stymuluje energiê psychiczn¹.
2. Zwiêksza zdolnoœÌ odpornoœciow¹ organizmu.
3. Zalecana jest do spoÂżywania jako napĂłj zawierajÂący substancje odÂżywcze i zdrowotne, moÂże sprawiĂŚ, Âże chociaÂż jesteÂśmy gÂłodni, to czujemy siĂŞ nasyceni (zalecana przy odchudzaniu).
4. Wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego OÂśrodka Nerwowego.
5. Reguluje przemianê materii, u³atwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki ¿o³¹dka i jelit.
6. Stymuluje osÂłabiony, zmĂŞczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie.
 
SposĂłb przygotowania: 1 ÂłyÂż./fliÂżankĂŞ zalaĂŚ wodÂą o temp. 80st. C, parzyĂŚ 3-5 min.
http://eherbata.pl/produkt/opis/383

RODZAJE HERBAT YERBA MATE:

http://eherbata.pl/gatunki/10

P.S.
Ja juÂż kupiÂłam w aptece takÂą herbatkĂŞ - Yerba Mate (Yer-Vita, 50 torebek za 16,54 zÂł) - bo taka wÂłaÂśnie byÂła. Od dzisiaj zaczynam jÂą piĂŚ. ZachĂŞcam wszystkich do podjĂŞcia prĂłby zaprzyjaÂźnienia siĂŞ z niÂą, poniewaÂż ma podobno specyficzny smak.  MrugniĂŞcie
Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło


Punkty Forum (pf): 23
Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1642



Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2009, 14:32:31 »

Yerbê pijê ju¿ od dwóch lat, jak nie d³u¿ej, zarazi³am siê ni¹ ogl¹daj¹c jak¹œ telenowelê argentyùsk¹, gdzie Yerbê w termosach nosili ze sob¹ dos³ownie wszêdzie. Nigdy nie pi³am jej ze wzglêdów zdrowotnych czy dietetycznych, po prostu bardzo lubiê wszelkie zio³owe napoje i wszystko, co wyj¹tkowo smakuje bez cukru.

Nie doœÌ, ¿e mamy w domu zapas yerby na nastêpny rok, to mamy te¿ ca³¹ zastawê dla szeœciu osób.
YerbĂŞ pije siĂŞ w specjalnych naczynkach, zwanych matero oraz przez specjalne "ÂłyÂżeczko-sÂłomki" zwane bombille.
To nie jest co prawda sklep, w którym siê w nie zaopatrywa³am, poza tym zdaje siê, ¿e nie kupowa³am ich a¿ w takich cenach, kiedyœ widocznie by³y taùsze, bo w Polsce kilka lat temu by³a to nowoœÌ, niekoniecznie wszystkim odpowiadaj¹ca.
Tutaj podajĂŞ link do sklepu, w ktĂłrym moÂżna nabyĂŚ zarĂłwno mate jak i bombillĂŞ czy matero - http://www.yerbamatestore.pl/
Smacznego UÂśmiech
Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2009, 22:01:55 »

Yerba ma takie samo zastosowanie jak kawa/herbata -> poza tym nie posiada Âżadnych innych wÂłasciwoÂści

...stwierdziÂł ekspert Val Dee w sprawie Yerba Mate.
Miliony ludzi w Ameryce PoÂłudniowej jÂą pije i mimo niedoÂżywienia i braku poÂżytecznych skÂładnikĂłw,ktĂłre poÂżywienie powinno dostarczaĂŚ-nie choruja,zĂŞby majÂą zdrowe i nie wypadaja ale...europejscy eksperci majÂą rewolucyjnie inne zdanie w temacie. DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2009, 00:24:22 »

Janneth napisaÂła 
Cytuj
"Nie doœÌ, ¿e mamy w domu zapas yerby na nastêpny rok, to mamy te¿ ca³¹ zastawê dla szeœciu osób. "
Podziwiam CiĂŞ siostro , na prawdĂŞ. Yerba wspomaga wiele aspektĂłw zdrowotnych w ludzkim organizmie , ale przede wszystkim to uwolnienie mentalne .  ChylĂŞ czoÂła przed TwojÂą praktykÂą ponad dwuletniÂą.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2009, 00:24:47 wysłane przez east » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2009, 00:41:30 »

Miliony ludzi w Ameryce PoÂłudniowej jÂą pije i mimo niedoÂżywienia i braku poÂżytecznych skÂładnikĂłw,ktĂłre poÂżywienie powinno dostarczaĂŚ-nie choruja,zĂŞby majÂą zdrowe i nie wypadaja ale...europejscy eksperci majÂą rewolucyjnie inne zdanie w temacie. DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech

"Umkn¹³" jeden aspekt w tej sprawie - mo¿e stan zdrowia jest tak¿e mocno zwi¹zany z tym, ¿e nie spo¿ywaj¹ jedzenia "okraszonego" chemicznie - konserwanty, wype³niacze, zagêszczacze, utrwalacze etc, etc...
ZĂŞby... podejrzewam, Âże w sÂłodycze tez nie opÂływajÂą.
Zapisane
Thotal
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2009, 09:18:55 »

Od trzech dni jestem czÂłonkiem zwolennikĂłw Yerba Mate, siorbiĂŞ sobie "plujkĂŞ", ale jak znajdĂŞ gdzieÂś ten drewniany kubek z ÂłyÂżeczkÂą, to przejdĂŞ na peÂłny profesjonalizm DuÂży uÂśmiech


Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2009, 09:27:10 »

Yerba ma takie samo zastosowanie jak kawa/herbata -> poza tym nie posiada Âżadnych innych wÂłasciwoÂści

...stwierdziÂł ekspert Val Dee w sprawie Yerba Mate.
Miliony ludzi w Ameryce PoÂłudniowej jÂą pije i mimo niedoÂżywienia i braku poÂżytecznych skÂładnikĂłw,ktĂłre poÂżywienie powinno dostarczaĂŚ-nie choruja,zĂŞby majÂą zdrowe i nie wypadaja ale...europejscy eksperci majÂą rewolucyjnie inne zdanie w temacie. DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech

Miliony ludzi Azji ĂŚpajÂą hasz i inne rzeczy i pewnie teÂż mimo niedoÂżywienia nie chorujÂą - to znaczy Âże wszyscy mamy byĂŚ naĂŚpani?

Ja nie widzê ró¿nicy miêdzy yerb¹ anp kawk¹ czy herbat¹ Jêzyk
Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2009, 09:30:40 »

OglÂądaÂłem kiedyÂś program,w ktĂłrym poruszana byÂła sprawa Yerba Mate.
PodkreÂślano w nim,Âże mimo powszechnego niedoÂżywienia ludzie spoÂżywajÂący Yerba Mate cieszÂą siĂŞ dobrym zdrowiem.
Pomimo,Âże w ich skromnym poÂżywionku nie ma konserwantĂłw i innej szkodliwej chemii-dobry stan zdrowia zawdziĂŞczajÂą tej Herbatce a nie powszechnemu wygÂłodzeniu zdrowÂą ÂżywnoÂściÂą. UÂśmiech UÂśmiech
Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2009, 09:55:02 »

To by³ program naszej znanej podró¿niczki(imienia nie pamiêtam).
Sama zaraziÂła siĂŞ herbatkÂą i pije jÂą non stop. UÂśmiech UÂśmiech

JuÂż wiem!!

DziÂś ta pani byÂła w TVN.
Beata Pawlikowska siĂŞ nazywa. UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2009, 12:45:01 wysłane przez kot » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2009, 13:25:40 »

Bo Yerba Mate w Ameryce PoÂłudniowej to sposĂłb na przetrwanie gÂłodu, niestety. Na szczĂŞÂście dla pijÂących jÂą - to zdrowy sposĂłb.
Yerba to nie tylko liœcie ostrokrzewu , ale równie¿ ³ody¿ki oraz ró¿ne zmielone dodatki takie jak liœcie miêty, albo wysuszone owoce .
Sama natura i uwiĂŞziona w niej energia.
Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2009, 00:07:24 »

http://www.swistak.pl/szukaj.php?f[query]=Yerba+Mate

http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=Yerba+Mate
Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #13 : Grudzień 22, 2009, 09:33:36 »

PoniewaÂż moje krytyczne posty zostaÂły usuniĂŞte (ale nie bĂŞdĂŞ krzyczaÂł ani o cenzurze ani o naruszaniu wolnoÂści sÂłowa), podam cytat z Wikipedii:

W badaniach przeprowadzanych w krajach o znacznie wiêkszej ni¿ przeciêtna konsumpcji napoju yerba mate przygotowywanego w tradycyjny sposób picie yerba mate zosta³o statystycznie powi¹zane ze zwiêkszon¹ zapadalnoœci¹ na raka jamy ustnej, gard³a, prze³yku i pêcherza moczowego. Rozpoznano jednak równie¿ inne na³ogi, takie jak palenie tytoniu i spo¿ywanie alkoholu, które to na³ogi s¹ œciœle powi¹zane z kultur¹ tych regionów, jako czynniki maj¹ce znacz¹cy wp³yw na wyniki tych badaù [4][5][6][7]. Statystyczny zwi¹zek spo¿ycia yerba mate z podwy¿szonym ryzykiem raka p³uc stwierdzono w badaniu na grupie urugwajskich mê¿czyzn, które wykaza³o zale¿noœÌ miêdzy wzrostem ryzyka zachorowania, a dawk¹ oraz brak zwi¹zku spo¿ycia yerba mate z gruczolakorakiem p³uc. [8] Wiele z badaù z Ameryki Po³udniowej wykaza³o zwi¹zek miêdzy wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory, a iloœci¹ wypijanego napoju, miêdzy innymi udowodniono, ¿e spo¿ywanie wiêcej ni¿ litr yerba mate dziennie mo¿e zwiêkszyÌ ryzyko nowotworów g³owy i szyi od 3 do 5 razy. Badania te wykaza³y równie¿, ¿e picie mocnej, bardzo gor¹cej herbaty zwiêksza ryzyko wyst¹pienia nowotworu ust, jak i fakt, ¿e spo¿ywanie gor¹cych napojów - kawy, zielonej herbaty - równie¿ zwiêksza to ryzyko od 2 do 4 razy. Nale¿y zwróciÌ uwagê, ¿e wiele z analizowanych populacji cechowa³o siê jednoczesnym u¿ywaniem alkoholu i wyrobów tytoniowych, co komplikuje wp³yw mate jako niezale¿nego czynnika ryzyka. [9][10] W badaniach z Argentyny i Paragwaju wykazano zwi¹zek miêdzy zwiêkszon¹ zapadalnoœci¹ na raka prze³yku u osób u¿ywaj¹cych alkoholu, tytoniu i gor¹cej lub bardzo gor¹cej (ale nie zimnej) mate[11][12]. Fakt ten mo¿e zostaÌ wyt³umaczony wp³ywem temperatury napoju na u³atwione wch³anianie czynników kancerogennych zawartych w dymie tytoniowym.

W badaniu wp³ywu wodnych roztworów yerba mate na komórki bakteryjne z 2000 r. wykazano efekt mutagenny i genotoksyczny okreœlonych stê¿eù yerba mate wobec komórek bakteryjnych a tak¿e wobec ludzkich limfocytów. Autorzy badania w konkluzji podkreœlaj¹, ¿e du¿a iloœÌ wypijanej yerba mate mo¿e byÌ dodatkowym czynnikiem ryzyka je¿eli chodzi o nowotwory gard³a œrodkowego i prze³yku[13].

W jednym z badaù, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, i¿ w napoju yerba mate przyrz¹dzanym w tradycyjny, po³udniowoamerykaùski sposób i pitym w iloœciach, które zwykle spo¿ywa siê w Ameryce Po³udniowej, wystêpuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych wêglowodorów aromatycznych porównywalna z dawk¹ dostarczan¹ organizmowi przez osobê pal¹c¹ paczkê papierosów dziennie[14][15]. Nale¿y zauwa¿yÌ, i¿ tradycyjny sposób przyrz¹dzania napoju wi¹¿e siê z zalewaniem wod¹ tej samej porcji liœci kilkanaœcie razy i wypijaniem wszystkich otrzymanych porcji napoju. Nie wykazano, by okazjonalne wypicie fili¿anki yerba mate przygotowanej z jednorazowo u¿ytej porcji liœci nara¿a³o konsumenta na wiêksz¹ iloœÌ policyklicznych wêglowodorów aromatycznych ni¿ iloœci znajdowane w produktach stosowanych w zwyczajnej diecie.

W badaniu z 2008 r. wykazano, Âże ekstrakt yerba mate przyspiesza angiogenezĂŞ[16]. ZwiĂŞkszona angiogeneza sprzyja rozwojowi nowotworĂłw w organizmie
Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #14 : Grudzień 22, 2009, 10:37:55 »

No to "odkryto AmerykĂŞ"  MrugniĂŞcie  Wiadomo , Âże przesada w ktĂłrÂąkolwiek stronĂŞ jest niewskazana. Nie podano stĂŞÂżeĂą owych ekstraktĂłw  Yerba Mate , ktĂłre badano.
Zastanawia mnie czy takie ujĂŞcie  problemu "picie yerba mate zostaÂło statystycznie powiÂązane ze zwiĂŞkszonÂą zapadalnoÂściÂą na raka jamy ustnej, gardÂła, przeÂłyku i pĂŞcherza moczowego " ma jakikolwiek sens tym bardziej, Âże "statystycznie"  ta sama grupa badanych piÂła alkohol i paliÂła . JednoczeÂśnie zauwaÂżono, Âże picie napoju yerba mate w rozsÂądnych iloÂściach dziennie nikomu jeszcze nie zaszkodziÂło.

Nie bez znaczenia pozostaje tu fakt KTO finansowaÂł te badania. Podobnie w latach  trzydziestych rozpĂŞtano kampaniĂŞ przeciwko marihuanie. WĂłwczas sponsorem antykonopnej krucjaty byÂł chemiczny koncern Du Ponta. OgĂłlnie rzecz biorÂąc tradycja Âżycia w zgodzie z naturÂą bardzo jest nie na rĂŞkĂŞ korporacjom czerpiÂącym zyski z chemii. Dlatego pod rozwagĂŞ przy korzystaniu z ocen czegokolwiek , co pochodzi z natury i jest uÂżywane od tysiĂŞcy lat naleÂży braĂŚ rĂłwnieÂż taki czynnik , jak ten KTO jest beneficjentem korzyÂści pÂłynÂących ze stosowania ( lub teÂż zaprzestania stosowania ) tych darĂłw natury.

.
Zapisane
Leszek
Gość
« Odpowiedz #15 : Grudzień 22, 2009, 11:03:37 »

Czy witaminy sÂą szkodliwe?
Ca³oœÌ: http://wolnemedia.net/?p=18518

W wielu mediach pojawiÂły siĂŞ artykuÂły o szkodliwoÂści witamin. Co za tym siĂŞ kryje? Czy rzeczywiÂście przez tysiÂące lat rodzaj ludzki szkodziÂł sobie spoÂżywajÂąc pokarm roÂślinny?

ArtykuÂły zatytuÂłowane “ZabĂłjcze witaminy” czy “Witaminy mogÂą skracaĂŚ Âżycie” i podobnej treÂści ukazaÂły siĂŞ po opublikowaniu “rzetelnych” i “caÂłkowicie obiektywnych” wynikĂłw badaĂą.

PoniewaÂż nie lubiĂŞ byĂŚ manipulowany, ani nie zamierzam bezmyÂślnie realizowaĂŚ cudzych ukrytych celĂłw, przeanalizowaÂłem zarĂłwno prace, na ktĂłrych oparte zostaÂły te rewelacje, jak i przestudiowaÂłem materiaÂły zwiÂązane z tym tematem.

(...)

ZastanĂłwmy siĂŞ dlaczego akurat witaminy wzbudziÂły ostatnio tak wielkÂą awersjĂŞ. PoniewaÂż nie da siĂŞ na nich bezpoÂśrednio i duÂżo zarobiĂŚ oraz sÂą wielkim zagroÂżeniem dla Âświata lekĂłw.

Nagonka w mediach na witaminy zaczĂŞÂła siĂŞ po odkryciach Instytutu Dr Ratha ich rewelacyjnej skutecznoÂści w odpowiednio dobranych zestawach, na przykÂład przy zmianach nowotworowych czy chorobach serca i potwierdzeniu tego faktu przez najwiĂŞksze kierunkowe organizacje i instytuty Âświatowe, takie jak „National Institutes of Health”.

Ale sprawozdaĂą instytutĂłw czy organizacji prawie nikt nie czyta, podczas gdy “rewelacje” w mediach Âśledzi wiĂŞkszoœÌ manipulowanego spoÂłeczeĂąstwa. Typowe socjotechniczne sztuczki.

WÂłaÂściwe stosowanie prawdziwych witamin i innych niezbĂŞdnych skÂładnikĂłw w odpowiednich proporcjach eliminuje zdecydowanie iloœÌ klientĂłw przemysÂłu farmakologicznego – najbogatszego lobby Âświata. Jest wielkim zagroÂżeniem dla przyszÂłych przychodĂłw. Potwierdza to wszystkie alarmujÂące tytuÂły jakie zaistniaÂły w mediach.
Witaminy s¹ zabójcze. Zw³aszcza naturalne. Dla niektórych ga³êzi przemys³u farmakologicznego. Mog¹ zdecydowanie skróciÌ ich ¿ywot. A przewlekle chora ludzkoœÌ to taki wspania³y rynek zbytu.

Nie zdziwi mnie rĂłwnieÂż udokumentowanie zabĂłjczego dziaÂłania niektĂłrych sztucznych witamin. Prawie identycznych z naturalnymi. Ale kto wyÂłoÂży Âśrodki na takie badania???

Zainteresowanym pog³êbieniem tematu polecam ciekaw¹ lekturê:
http://www.dr-rath-foundation.org. ArtykuÂł jest oparty na wynikach badaĂą Instytutu Dr Ratha.



CzêœÌ wygospodarowanych zysków przeznaczona jest na dalsze badania nad naukowo udokumentowanymi naturalnymi metodami i pracê informacyjno - edukacyjn¹, demaskuj¹c¹ m. in. mechanizmy dzia³ania farmaceutycznego rynku "profitu z chorób".

Poniewa¿ przemys³ farmaceutyczny, pomimo naukowego uzasadnienia naszych niezale¿nych badaù, jest nam przeciwny i podwa¿a moraln¹ spójnoœÌ naszych dzia³aù, które maj¹ na celu szeroko rozumiany u¿ytek publiczny, coraz liczniejsi jego przedstawiciele, w mediach, œrodowiskach medycznych oraz polityce usi³uj¹ podwa¿yÌ nasz sukces badawczy przez wykorzystanie kruczków prawnych i szeroko rozpowszechnion¹, publiczn¹ kampaniê, maj¹c¹ na celu znies³awienie i poddanie w w¹tpliwoœÌ wyników naszych badaù. Z racji niemo¿noœci przedstawienia dowodów naukowych, jeszcze siê to jak dot¹d nie uda³o.

JeÂśli chcÂą PaĂąstwo wesprzeĂŚ nasze stanowisko i pracĂŞ, prosimy zabraĂŚ gÂłos i tym samym przyczyniĂŚ siĂŞ do moÂżliwie najszybszego rozstrzygniĂŞcia dyskusji, w ktĂłrej z jednej strony stojÂą ogromne wpÂływy handlowe wynikajÂące z komercjalizacji ludzkich chorĂłb, a z drugiej droga do naturalnego zdrowia dla milionĂłw ludzi na caÂłym Âświecie.

Wspomó¿cie nas aktywnie np. polecaj¹c swoim znajomym t¹ stronê internetow¹!
http://www4pl.dr-rath-foundation.org/aboutus/goals.html


Nie bĂŞdzie dyktatury kartelu chemiczno-farmaceutycznego nad nami i naszymi dzieĂŚmi!

W przedostatnim czasopiÂśmie wydawanym w jĂŞzyku niemieckim - Rath International - przedstawiÂłem Wam, drodzy Czytelnicy, analizĂŞ obecnej sytuacji politycznej na Âświecie oraz jej konsekwencje dla naszej pracy.

ArtykuÂłowi temu nadaÂłem tytuÂł „Sekta Ikara” i w ten sposĂłb nazwaÂłem po imieniu szereg manipulantĂłw, ktĂłrzy od dziesiÂątkĂłw lat rabujÂą naszÂą planetĂŞ i poÂświĂŞcajÂą zdrowie i Âżycie miliardĂłw ludzi w interesie kartelu farmaceutycznego i paliwowego.

Ciekawostka z artykuÂłu

Plik w PDF:
http://www4pl.dr-rath-foundation.org/pdf/20081229_europa_ikarus_pl.pdf
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 11:22:16 wysłane przez Leszek » Zapisane
Barbarax
Gość
« Odpowiedz #16 : Grudzień 22, 2009, 17:52:52 »

Jean Carper - Cudowne kuracje

Prze³omowa publikacja przedstawiaj¹ca naukowe dowody na skutecznoœÌ naturalnych œrodków leczniczych!

Poznaj leczniczÂą potĂŞgĂŞ roÂślin, witamin i innych naturalnych produktĂłw!


Autorka opiera siĂŞ na badaniach czoÂłowych oÂśrodkĂłw naukowych i publikacjach najpowaÂżniejszych miĂŞdzynarodowych pism medycznych, m.in . „Journal of the American Medical Association” i „British Medical Journal”. NajwaÂżniejsze sÂą jednak zdumiewajÂące, ale zweryfikowane naukowo historie ludzi, ktĂłrzy w peÂłni zdoÂłali siĂŞ wyleczyĂŚ z ró¿norodnych schorzeĂą przy pomocy medycyny naturalnej.
Jean Carper wskazuje, Âże naturalne Âśrodki lecznicze:
- obniÂżajÂą cholesterol,
- otwierajÂą arterie,
- regulujÂą pracĂŞ serca,
- pokonujÂą depresjĂŞ,
- zmniejszajÂą niepokĂłj,
- zwalczaj¹ bezsennoœÌ,
- odbudowujÂą wÂątrobĂŞ,
- przywracajÂą pamiĂŞĂŚ.

Jean Carper, autorka bestsellerów ¯ywnoœÌ twój cudowny lek i Apteka ¿ywnoœci, jest najwybitniejszym autorytetem w kwestii naturalnych metod dbania o zdrowie.
http://www.kdc.pl/cudowne-kuracje_p3688801.html#longDescr

Jean Carper - ¯ywnoœÌ. Twój cudowny lek

"¯ywnoœÌ - twój cudowny lek" to prze³omowa ksi¹¿ka omawiaj¹ca zagadnienia ¿ywnoœci i ¿ywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badaù naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddzia³ywania ¿ywnoœci, która mo¿e byÌ skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypad³oœci i choroby, pocz¹wszy od zwyk³ych przeziêbieù, a na chorobach nowotworowych skoùczywszy.
http://www.kdc.pl/zywnosc-twoj-cudowny-lek_p3404415.html

 Jean Carper - Apteka ÂżywnoÂści

 Od tysiĂŞcy lat ÂżywnoœÌ uwaÂżano za skuteczny lek. Jednak w ostatnim stuleciu zapomniano o wielowiekowej tradycji, przyjmujÂąc entuzjastycznie „zaczarowane kule" jakimi byÂły nowo odkrywane leki. Dawniejsze przekazy, ktĂłre dowodziÂły, Âże pokarmy majÂą wyraÂźne wÂłaÂściwoÂści lecznicze, zeszÂły na plan dalszy wobec naukowych wymagaĂą XX wieku. Ale gdy przyjrzymy siĂŞ tym sprawom dokÂładniej...
      Ku memu zaskoczeniu stwierdziÂłam, Âże naukowcy na caÂłym Âświecie stale odkrywajÂą w pokarmach nowe, istotne substancje lecznicze. To, Âże mogÂą one ÂłagodziĂŚ ró¿ne choroby i zapobiegaĂŚ im, zostaÂło potwierdzone przez okoÂło trzystu czoÂłowych naukowcĂłw i lekarzy praktykĂłw i ogÂłoszone w ponad 5000 doniesieĂą naukowych i streszczeĂą, ktĂłre wykorzystaÂłam w tej ksi¹¿ce. Jako dziennikarkĂŞ i pisarkĂŞ zajmujÂącÂą siĂŞ medycynÂą i problemami Âżywienia od lat fascynujÂą mnie zaleÂżnoÂści miĂŞdzy pokarmami a chorobami. W roku 1985 podjĂŞÂłam prĂłbĂŞ oceny, na jakim etapie sÂą badania nad leczniczym dziaÂłaniem ÂżywnoÂści. Nie chodziÂło mi o dziaÂłanie zió³ i innych szczegĂłlnych roÂślin stosowanych w medycynie, ale o wÂłaÂściwoÂści pokarmĂłw spoÂżywanych codziennie przez kaÂżdego z nas.
Oto, co stwierdziÂłam:
      • ÂŻywnoœÌ jest peÂłna dziaÂłajÂących leczniczo skÂładnikĂłw
      • Substancje pokarmowe mogÂą dziaÂłaĂŚ w organizmie jak leki
      • To, jakie pokarmy jemy, ma znaczenie zdrowotne na poziomie komĂłrek
      • Przekazy ludowe sÂą peÂłne mÂądroÂści, ktĂłra obecnie moÂże byĂŚ potwierdzona naukowo
      • CzoÂłowi naukowcy, pod¹¿ajÂąc Âśladem ludowych przekazĂłw, badajÂą zwiÂązki miedzy pokarmami a chorobami i stwierdzajÂą niezwykÂłe wÂłaÂściwoÂści pokarmĂłw
      • NiektĂłrzy lekarze zalecajÂą okreÂślone sposoby Âżywienia, opierajÂąc siĂŞ na najnowszych wyjaÂśnieniach mechanizmĂłw powodujÂących choroby
      • MoÂżemy sterowaĂŚ swym zdrowiem, wykorzystujÂąc najnowsze doniesienia naukowe na temat leczniczej siÂły pokarmĂłw
      • DokonujÂąc maÂłych zmian w codziennej diecie, Âświadomie spoÂżywajÂąc nieco wiĂŞcej pokarmĂłw, o ktĂłrych wiadomo, Âże majÂą korzystne dziaÂłanie, moÂżemy zapobiec wielu ostrym i przewlekÂłym chorobom lub zÂłagodziĂŚ ich przebieg. MoÂże to mieĂŚ znaczenie w infekcjach, chorobach serca, nadciÂśnieniu tĂŞtniczym, zaparciach, chorobie wrzodowej, schorzeniach reumatycznych, nowotworach, chorobach skĂłry, bĂłlach gÂłowy, bezsennoÂści, obniÂżeniu sprawnoÂści psychicznej
      • KrĂłtko mĂłwiÂąc: obserwujemy zdecydowanÂą zmianĂŞ postrzegania przez naukowcĂłw zasad Âżywienia. Nowe odkrycia dotyczÂące leczniczego dziaÂłania pokarmĂłw mogÂą spowodowaĂŚ zasadniczÂą zmianĂŞ nawykĂłw Âżywieniowych i myÂślenia o tym, jak odpowiednia dieta moÂże pomĂłc w ochronie przed chorobami

      Nigdy dotÂąd naukowcy z caÂłego Âświata nie byli tak jednomyÂślni co do potrzeby przeprowadzania dog³êbnych badaĂą nad skÂładnikami ÂżywnoÂści wpÂływajÂącymi na zdrowie czÂłowieka. To, co przedtem uwaÂżano za szarlataĂąstwo, ciemnotĂŞ, ludowe bajania, medycznÂą herezjĂŞ, obecnie bada siĂŞ z ca³¹ powagÂą: poglÂąd, Âże ÂżywnoœÌ jest w istocie jednym z najwiĂŞkszych, najbardziej uniwersalnych ÂźrĂłdeÂł lekĂłw. Jest to swego rodzaju ogromna apteka peÂłna niezwykÂłych specyfikĂłw stworzonych przez naturĂŞ i dostĂŞpnych bez Âżadnych recept.
      Rozmawiamy o tej aptece, jak o skÂładzie zawierajÂącym naturalne preparaty przeczyszczajÂące, uspokajajÂące, przeciwkrzepliwe, przeciw-depresyjne, przeciwbĂłlowe, obniÂżajÂące poziom cholesterolu, przeciwzapalne, obniÂżajÂące ciÂśnienie krwi, zmniejszajÂące przekrwienie, poprawiajÂące trawienie, wykrztuÂśne, zapobiegajÂące chorobie lokomocyjnej, hamujÂące rozwĂłj nowotworĂłw, przeciwutleniajÂące, antykoncepcyjne, rozszerzajÂące i kurczÂące naczynia, przeciwwrzodowe, regulujÂące poziom i dziaÂłanie insuliny - Âżeby wymieniĂŚ tylko czêœÌ z nich.
      Wyniki badaĂą napÂływajÂą ze wszystkich stron Âświata, ukazujÂąc, Âże ÂżywnoœÌ i jej poszczegĂłlne skÂładniki odgrywajÂą podobnÂą rolĂŞ, co nowoczesne leki, ale bez ich szkodliwych dziaÂłaĂą ubocznych.

Jean Carper, znana autorka artyku³ów i ksi¹¿ek o zdrowiu i Âżywieniu, wykorzystujÂąc ostatnie wyniki badaĂą naukowych, ukazuje korzystne wÂłaÂściwoÂści piĂŞĂŚdziesiĂŞciu piĂŞciu powszechnie spoÂżywanych pokarmĂłw. PoczynajÂąc od bananĂłw, a na ziemniakach koĂączÂąc, przedstawia lecznicze dziaÂłanie kaÂżdego z nich i radzi, jak je wykorzystaĂŚ w walce ze schorzeniami. Oto przykÂłady zaczerpniĂŞte z ksi¹¿ki: - jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystÂąpienia raka jelita grubego o 66%; - jedna marchewka dziennie zmniejsza zagroÂżenie rakiem pÂłuc; - porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca; - pó³ cebuli spoÂżywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%. Ksi¹¿ka, ktĂłra na zawsze zmieni sposĂłb myÂślenia o ÂżywnoÂści. – John Naisbitt, publicysta WspaniaÂła ksi¹¿ka… prawdziwy majstersztyk. – Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Jean Carper jest amerykaĂąskÂą publicystkÂą, zajmujÂącÂą siĂŞ popularyzacjÂą badaĂą naukowych na temat ÂżywnoÂści i Âżywienia. OpublikowaÂła liczne artykuÂły i ksi¹¿ki z tej dziedziny, zrealizowaÂła nagradzane reportaÂże medyczne dla sieci CNN. Fragment ksi¹¿ki: SKOMPLIKOWANY GROSZEK Przedziwne rzeczy dziejÂą siĂŞ, gdy wyizolujemy poszczegĂłlne skÂładniki chemiczne z naturalnych pokarmĂłw. Nie majÂą one wÂłaÂściwoÂści i mocy leczniczych oryginalnego wyciÂągu z roÂślin, ktĂłry zachowuje nietkniĂŞty zbiĂłr substancji wÂłaÂściwych dla danej roÂśliny. Za³ó¿my na przykÂład, Âże groszek dziaÂła antykoncepcyjnie u mĂŞÂżczyzn (sÂą na to dowody). WyodrĂŞbniamy z groszku zwiÂązek chemiczny, ktĂłry przypuszczalnie dziaÂła plemnikobĂłjczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje siĂŞ, Âże podawanie zwierzĂŞtom pojedynczego skÂładnika nie dziaÂła antykoncepcyjnie tak skutecznie, jak karmienie ich caÂłym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, Âże przygotowujemy wyciÂąg z roÂśliny, ktĂłrÂą ludzie stosujÂą w leczeniu bezsennoÂści. Podawany zwierzĂŞtom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesiĂŞĂŚ substancji chemicznych, okazuje siĂŞ, Âże piĂŞĂŚ spoÂśrĂłd nich dziaÂła nasennie na zwierzĂŞta i ludzi, a pozostaÂłych piĂŞĂŚ dziaÂła pobudzajÂąco. A zatem ostateczne dziaÂłanie roÂśliny, usypiajÂące albo pobudzajÂące, wynika z wzajemnych proporcji poszczegĂłlnych substancji w surowcu roÂślinnym”. Dr Walter Mertz mĂłwi to samo o witaminach i mikroelementach. MoÂżna zmieszaĂŚ roÂżne skÂładniki, prĂłbujÂąc naÂśladowaĂŚ jakiÂś pokarm, ale okazuje siĂŞ, Âże to nie dziaÂła. „Wiemy, ile cynku jest w kobiecym mleku, na ktĂłrym dziecko roÂśnie jak na droÂżdÂżach. Bierzemy wiĂŞc tĂŞ samÂą iloœÌ cynku, dodajemy do tworzonej przez nas odÂżywki i okazuje siĂŞ, Âże dziecko nie roÂśnie. Wszystko jest identyczne, poniewaÂż g³ównym wymogiem stawianym odÂżywkom dzieciĂŞcym jest jak najwiĂŞksze podobieĂąstwo do mleka matki. I sÂą podobne, ale nie za sprawÂą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coÂś, co sprawia, Âże cynk lepiej dziaÂła. Co to jest – nie wiemy”. OwocĂłw cytrusowych nie da siĂŞ sprowadziĂŚ tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentĂłw z rakiem Âżo³¹dka. Stwierdzili, Âże witamina C w dawkach 1000 mg dziennie byÂła pomocna w zapobieganiu chorobie, ale 100 ml soku pomaraĂączowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej chroniÂło przed tym nowotworem! I jeszcze w³ókna. MoÂżna wyizolowaĂŚ pektyny z jabÂłek i karmiĂŚ nimi zwierzĂŞta, by obniÂżyĂŚ poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny sÂą mniej skuteczne niÂż pulpa owocowa. A fasola? MoÂżna jeœÌ albo fasolĂŞ, albo rozpuszczalne w³ókna z fasoli i uzyska siĂŞ dwie ró¿ne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otrĂŞby dziaÂłajÂą na organizm inaczej niÂż drobne. Prawie identyczne skÂładniki odÂżywcze zawarte w makaronie i chlebie majÂą caÂłkowicie odmienne dziaÂłanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umiejÂą tego jak dotÂąd wyjaÂśniĂŚ. Chemiczna mieszanina przyjmowana przez czÂłowieka w pokarmach jest bardziej niezwykÂła, zÂłoÂżona i zagadkowa niÂż wszystkie znane dotÂąd.
http://www.dobreksiazki.pl/b11635-apteka-zywnosci.htm

http://www.dobreksiazki.pl/a8117-jean-carper.htm
Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zipcraft maho ostwalia gangem granitowa3