Jean Carper - Cudowne kuracjePrze³omowa publikacja przedstawiaj¹ca naukowe dowody na skutecznoœÌ naturalnych œrodków leczniczych!
Poznaj leczniczÂą potĂŞgĂŞ roÂślin, witamin i innych naturalnych produktĂłw!Autorka opiera siĂŞ na badaniach czoÂłowych oÂśrodkĂłw naukowych i publikacjach najpowaÂżniejszych miĂŞdzynarodowych pism medycznych, m.in . „Journal of the American Medical Association” i „British Medical Journal”. NajwaÂżniejsze sÂą jednak zdumiewajÂące, ale zweryfikowane naukowo historie ludzi, ktĂłrzy w peÂłni zdoÂłali siĂŞ wyleczyĂŚ z ró¿norodnych schorzeĂą przy pomocy medycyny naturalnej.
Jean Carper wskazuje, Âże naturalne Âśrodki lecznicze:
- obniÂżajÂą cholesterol,
- otwierajÂą arterie,
- regulujÂą pracĂŞ serca,
- pokonujÂą depresjĂŞ,
- zmniejszajÂą niepokĂłj,
- zwalczaj¹ bezsennoœÌ,
- odbudowujÂą wÂątrobĂŞ,
- przywracajÂą pamiĂŞĂŚ.
Jean Carper, autorka bestsellerów ¯ywnoœÌ twój cudowny lek i Apteka ¿ywnoœci, jest najwybitniejszym autorytetem w kwestii naturalnych metod dbania o zdrowie.
http://www.kdc.pl/cudowne-kuracje_p3688801.html#longDescr Jean Carper - ¯ywnoœÌ. Twój cudowny lek"¯ywnoœÌ - twój cudowny lek" to prze³omowa ksi¹¿ka omawiaj¹ca zagadnienia ¿ywnoœci i ¿ywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badaù naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddzia³ywania ¿ywnoœci, która mo¿e byÌ skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypad³oœci i choroby, pocz¹wszy od zwyk³ych przeziêbieù, a na chorobach nowotworowych skoùczywszy.
http://www.kdc.pl/zywnosc-twoj-cudowny-lek_p3404415.html Jean Carper - Apteka ÂżywnoÂści Od tysiĂŞcy lat ÂżywnoœÌ uwaÂżano za skuteczny lek. Jednak w ostatnim stuleciu zapomniano o wielowiekowej tradycji, przyjmujÂąc entuzjastycznie „zaczarowane kule" jakimi byÂły nowo odkrywane leki. Dawniejsze przekazy, ktĂłre dowodziÂły, Âże pokarmy majÂą wyraÂźne wÂłaÂściwoÂści lecznicze, zeszÂły na plan dalszy wobec naukowych wymagaĂą XX wieku. Ale gdy przyjrzymy siĂŞ tym sprawom dokÂładniej...
Ku memu zaskoczeniu stwierdzi³am, ¿e naukowcy na ca³ym œwiecie stale odkrywaj¹ w pokarmach nowe, istotne substancje lecznicze. To, ¿e mog¹ one ³agodziÌ ró¿ne choroby i zapobiegaÌ im, zosta³o potwierdzone przez oko³o trzystu czo³owych naukowców i lekarzy praktyków i og³oszone w ponad 5000 doniesieù naukowych i streszczeù, które wykorzysta³am w tej ksi¹¿ce. Jako dziennikarkê i pisarkê zajmuj¹c¹ siê medycyn¹ i problemami ¿ywienia od lat fascynuj¹ mnie zale¿noœci miêdzy pokarmami a chorobami. W roku 1985 podjê³am próbê oceny, na jakim etapie s¹ badania nad leczniczym dzia³aniem ¿ywnoœci. Nie chodzi³o mi o dzia³anie zió³ i innych szczególnych roœlin stosowanych w medycynie, ale o w³aœciwoœci pokarmów spo¿ywanych codziennie przez ka¿dego z nas.
Oto, co stwierdziÂłam:
• ÂŻywnoœÌ jest peÂłna dziaÂłajÂących leczniczo skÂładnikĂłw
• Substancje pokarmowe mogÂą dziaÂłaĂŚ w organizmie jak leki
• To, jakie pokarmy jemy, ma znaczenie zdrowotne na poziomie komĂłrek
• Przekazy ludowe sÂą peÂłne mÂądroÂści, ktĂłra obecnie moÂże byĂŚ potwierdzona naukowo
• CzoÂłowi naukowcy, pod¹¿ajÂąc Âśladem ludowych przekazĂłw, badajÂą zwiÂązki miedzy pokarmami a chorobami i stwierdzajÂą niezwykÂłe wÂłaÂściwoÂści pokarmĂłw
• NiektĂłrzy lekarze zalecajÂą okreÂślone sposoby Âżywienia, opierajÂąc siĂŞ na najnowszych wyjaÂśnieniach mechanizmĂłw powodujÂących choroby
• MoÂżemy sterowaĂŚ swym zdrowiem, wykorzystujÂąc najnowsze doniesienia naukowe na temat leczniczej siÂły pokarmĂłw
• DokonujÂąc maÂłych zmian w codziennej diecie, Âświadomie spoÂżywajÂąc nieco wiĂŞcej pokarmĂłw, o ktĂłrych wiadomo, Âże majÂą korzystne dziaÂłanie, moÂżemy zapobiec wielu ostrym i przewlekÂłym chorobom lub zÂłagodziĂŚ ich przebieg. MoÂże to mieĂŚ znaczenie w infekcjach, chorobach serca, nadciÂśnieniu tĂŞtniczym, zaparciach, chorobie wrzodowej, schorzeniach reumatycznych, nowotworach, chorobach skĂłry, bĂłlach gÂłowy, bezsennoÂści, obniÂżeniu sprawnoÂści psychicznej
• KrĂłtko mĂłwiÂąc: obserwujemy zdecydowanÂą zmianĂŞ postrzegania przez naukowcĂłw zasad Âżywienia. Nowe odkrycia dotyczÂące leczniczego dziaÂłania pokarmĂłw mogÂą spowodowaĂŚ zasadniczÂą zmianĂŞ nawykĂłw Âżywieniowych i myÂślenia o tym, jak odpowiednia dieta moÂże pomĂłc w ochronie przed chorobami
Nigdy dot¹d naukowcy z ca³ego œwiata nie byli tak jednomyœlni co do potrzeby przeprowadzania dog³êbnych badaù nad sk³adnikami ¿ywnoœci wp³ywaj¹cymi na zdrowie cz³owieka. To, co przedtem uwa¿ano za szarlataùstwo, ciemnotê, ludowe bajania, medyczn¹ herezjê, obecnie bada siê z ca³¹ powag¹: pogl¹d, ¿e ¿ywnoœÌ jest w istocie jednym z najwiêkszych, najbardziej uniwersalnych Ÿróde³ leków. Jest to swego rodzaju ogromna apteka pe³na niezwyk³ych specyfików stworzonych przez naturê i dostêpnych bez ¿adnych recept.
Rozmawiamy o tej aptece, jak o sk³adzie zawieraj¹cym naturalne preparaty przeczyszczaj¹ce, uspokajaj¹ce, przeciwkrzepliwe, przeciw-depresyjne, przeciwbólowe, obni¿aj¹ce poziom cholesterolu, przeciwzapalne, obni¿aj¹ce ciœnienie krwi, zmniejszaj¹ce przekrwienie, poprawiaj¹ce trawienie, wykrztuœne, zapobiegaj¹ce chorobie lokomocyjnej, hamuj¹ce rozwój nowotworów, przeciwutleniaj¹ce, antykoncepcyjne, rozszerzaj¹ce i kurcz¹ce naczynia, przeciwwrzodowe, reguluj¹ce poziom i dzia³anie insuliny - ¿eby wymieniÌ tylko czêœÌ z nich.
Wyniki badaù nap³ywaj¹ ze wszystkich stron œwiata, ukazuj¹c, ¿e ¿ywnoœÌ i jej poszczególne sk³adniki odgrywaj¹ podobn¹ rolê, co nowoczesne leki, ale bez ich szkodliwych dzia³aù ubocznych.
Jean Carper, znana autorka artyku³ów i ksi¹¿ek o zdrowiu i Âżywieniu, wykorzystujÂąc ostatnie wyniki badaĂą naukowych, ukazuje korzystne wÂłaÂściwoÂści piĂŞĂŚdziesiĂŞciu piĂŞciu powszechnie spoÂżywanych pokarmĂłw. PoczynajÂąc od bananĂłw, a na ziemniakach koĂączÂąc, przedstawia lecznicze dziaÂłanie kaÂżdego z nich i radzi, jak je wykorzystaĂŚ w walce ze schorzeniami. Oto przykÂłady zaczerpniĂŞte z ksi¹¿ki: - jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystÂąpienia raka jelita grubego o 66%; - jedna marchewka dziennie zmniejsza zagroÂżenie rakiem pÂłuc; - porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca; - pó³ cebuli spoÂżywanej raz dziennie powoduje wzrost poziomu korzystnego cholesterolu HDL nawet o 30%. Ksi¹¿ka, ktĂłra na zawsze zmieni sposĂłb myÂślenia o ÂżywnoÂści. – John Naisbitt, publicysta WspaniaÂła ksi¹¿ka… prawdziwy majstersztyk. – Richard Grossman, Centrum Medyczne Montefiore Jean Carper jest amerykaĂąskÂą publicystkÂą, zajmujÂącÂą siĂŞ popularyzacjÂą badaĂą naukowych na temat ÂżywnoÂści i Âżywienia. OpublikowaÂła liczne artykuÂły i ksi¹¿ki z tej dziedziny, zrealizowaÂła nagradzane reportaÂże medyczne dla sieci CNN. Fragment ksi¹¿ki: SKOMPLIKOWANY GROSZEK Przedziwne rzeczy dziejÂą siĂŞ, gdy wyizolujemy poszczegĂłlne skÂładniki chemiczne z naturalnych pokarmĂłw. Nie majÂą one wÂłaÂściwoÂści i mocy leczniczych oryginalnego wyciÂągu z roÂślin, ktĂłry zachowuje nietkniĂŞty zbiĂłr substancji wÂłaÂściwych dla danej roÂśliny. Za³ó¿my na przykÂład, Âże groszek dziaÂła antykoncepcyjnie u mĂŞÂżczyzn (sÂą na to dowody). WyodrĂŞbniamy z groszku zwiÂązek chemiczny, ktĂłry przypuszczalnie dziaÂła plemnikobĂłjczo. Jednak w badaniach laboratoryjnych okazuje siĂŞ, Âże podawanie zwierzĂŞtom pojedynczego skÂładnika nie dziaÂła antykoncepcyjnie tak skutecznie, jak karmienie ich caÂłym grochem. Albo, jak powiada dr Farnsworth: „Przyjmijmy, Âże przygotowujemy wyciÂąg z roÂśliny, ktĂłrÂą ludzie stosujÂą w leczeniu bezsennoÂści. Podawany zwierzĂŞtom laboratoryjnym usypia je, ale gdy wyizolujemy z niego dziesiĂŞĂŚ substancji chemicznych, okazuje siĂŞ, Âże piĂŞĂŚ spoÂśrĂłd nich dziaÂła nasennie na zwierzĂŞta i ludzi, a pozostaÂłych piĂŞĂŚ dziaÂła pobudzajÂąco. A zatem ostateczne dziaÂłanie roÂśliny, usypiajÂące albo pobudzajÂące, wynika z wzajemnych proporcji poszczegĂłlnych substancji w surowcu roÂślinnym”. Dr Walter Mertz mĂłwi to samo o witaminach i mikroelementach. MoÂżna zmieszaĂŚ roÂżne skÂładniki, prĂłbujÂąc naÂśladowaĂŚ jakiÂś pokarm, ale okazuje siĂŞ, Âże to nie dziaÂła. „Wiemy, ile cynku jest w kobiecym mleku, na ktĂłrym dziecko roÂśnie jak na droÂżdÂżach. Bierzemy wiĂŞc tĂŞ samÂą iloœÌ cynku, dodajemy do tworzonej przez nas odÂżywki i okazuje siĂŞ, Âże dziecko nie roÂśnie. Wszystko jest identyczne, poniewaÂż g³ównym wymogiem stawianym odÂżywkom dzieciĂŞcym jest jak najwiĂŞksze podobieĂąstwo do mleka matki. I sÂą podobne, ale nie za sprawÂą cynku. W mleku kobiecym jest jeszcze coÂś, co sprawia, Âże cynk lepiej dziaÂła. Co to jest – nie wiemy”. OwocĂłw cytrusowych nie da siĂŞ sprowadziĂŚ tylko do zawartych w nich witamin. Naukowcy kanadyjscy przeprowadzili drobiazgowe badania pacjentĂłw z rakiem Âżo³¹dka. Stwierdzili, Âże witamina C w dawkach 1000 mg dziennie byÂła pomocna w zapobieganiu chorobie, ale 100 ml soku pomaraĂączowego dziennie (czyli 37 mg witaminy C) dwukrotnie lepiej chroniÂło przed tym nowotworem! I jeszcze w³ókna. MoÂżna wyizolowaĂŚ pektyny z jabÂłek i karmiĂŚ nimi zwierzĂŞta, by obniÂżyĂŚ poziom cholesterolu w ich krwi. Jednak pektyny sÂą mniej skuteczne niÂż pulpa owocowa. A fasola? MoÂżna jeœÌ albo fasolĂŞ, albo rozpuszczalne w³ókna z fasoli i uzyska siĂŞ dwie ró¿ne reakcje metaboliczne w przewodzie pokarmowym. Nawet sama forma pokarmu ma znaczenie. Grube otrĂŞby dziaÂłajÂą na organizm inaczej niÂż drobne. Prawie identyczne skÂładniki odÂżywcze zawarte w makaronie i chlebie majÂą caÂłkowicie odmienne dziaÂłanie na poziom cukru i insuliny we krwi. Badacze nie umiejÂą tego jak dotÂąd wyjaÂśniĂŚ. Chemiczna mieszanina przyjmowana przez czÂłowieka w pokarmach jest bardziej niezwykÂła, zÂłoÂżona i zagadkowa niÂż wszystkie znane dotÂąd.
http://www.dobreksiazki.pl/b11635-apteka-zywnosci.htmhttp://www.dobreksiazki.pl/a8117-jean-carper.htm