Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 23, 2024, 00:11:06

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: je¶li Aborcja - Decyzja tylko kobiety, czy pary? Szczegó³y  (Przeczytany 25109 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Wrzesieñ 23, 2009, 12:29:12 »

Czy naprawdê Jeremiaszu jeste¶ a¿ tak arogancki i wygodny, ¿e ro¶cisz sobie prawo do zrzucenia odpowiedzialno¶ci z tego prostego powodu, ¿e nie chcia³e¶ dziecka? Niczym siê to nie ró¿ni od pozostawienia go w domu dziecka, szpitalu, czy na ulicy przez kobietê. Mo¿e w tym jednym, ¿e jej bêdzie ciê¿ej siê z tym pogodziæ.
Czy naprawdê Janneth jeste¶ tak arogancka i wygodna, ¿e nie dostrzegasz ¿e ci±¿a i wszystko co nastêpuje pó¼niej to sprawa OBYDWU rodziców? I OBOJE ponosz± odpowiedzialno¶æ za to co siê sta³o?
Sama piszesz, ¿e ciê¿ko ¶ci±gn±æ alimenty. Znam ten problem bardzo dok³adnie.
Ju¿ samo to pokazuje, ¿e kto NIE CHCE ³o¿yæ na dziecko bêdzie tego unika³ jak ognia.
I nikogo do tego nie zmusisz.
Ty próbujesz prawnie usankcjonowaæ co¶, czego usankcjonowaæ siê nie da - czyli poczucia odpowiedzialno¶ci.
Piszesz, ¿e kobieta czuje siê szanta¿owana. Spójrz na to ze strony mê¿czyzn, którzy zostali "naci±gniêci" na dziecko.
Czy to nie jest szanta¿?

Szkoda, ¿e tak siê zapatrujesz na te sprawy, wierzy³am ¿e bêdziesz mia³ bardziej rozs±dny ogl±d.
A mi nie szkoda, przeciez po to dyskutujemy aby siê nie zgadzaæ ze sob±.
Niestety siê zawiod³am, ale cieszê siê, ¿e ja ju¿ znalaz³am mê¿czyznê, który jest Twoim przeciwieñstwem.
Cieszê siê równie¿, ¿e znalaz³a¶ moje "przeciwieñstwo" U¶miech
A swoj± drog±, co Ty tak naprawdê o mnie wiesz? Mrugniêcie

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 12:30:57 wys³ane przez jeremiasz » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Wrzesieñ 23, 2009, 12:36:21 »

A swoj± drog±, co Ty tak naprawdê o mnie wiesz? Mrugniêcie
Ha! Ma siê swoje kontakty Mrugniêcie

I teraz ju¿ naprawdê nie wiem, czy jako ton±cy brzytwy siê chwytasz, czy udajesz ¿e nie rozumiesz tego, co napisa³am.
Bo pisa³am w³a¶nie o tym, ¿e ci±¿a jest odpowiedzialno¶ci± obojga rodziców i je¿eli facet dziecka nie chce wychowywaæ to alimenty p³aciæ musi. To nie jest tak ciê¿kie, bo nawet jak nie bêdzie chcia³, to komornik mu wejdzie na konto i sam bêdzie co miesi±c pobiera³ pieni±¿ki. Ciê¿kie jest tylko wtedy, gdy ojciec nie ma dochodów, wówczas p³aci za niego pañstwo.
To, co próbujê prawnie usankcjonowaæ jest ju¿ prawnie usankcjonowane i nie wiem, czemu mówisz o tym utopia, bo ten system funkcjonuje ju¿ wiele, wiele lat. Dzia³a... Czemu Ty siê sprzeciwiasz, bo wola³by¶, by nie dzia³a³o.
Fajnie by by³o gdyby facet móg³ sobie bezkarnie dzieci robiæ i nie braæ za swoje niepohamowane ¿±dze ¿adnej odpowiedzialno¶ci, ale na szczê¶cie pañstwo zapatruje siê na te sprawy inaczej ni¿ Ty. Alimenty s±, by³y i bêd±. I nie przyczyniaj± siê moim zdaniem do zwiêkszenia liczby aborcji, je¿eli ju¿ to j± zmniejszaj±. Kobiety wiedz±, jakie maj± prawa i wiedz± jak siê ich domagaæ. Dlatego strach przed ci±¿± jest nieco zniwelowany, nawet je¶li facet ucieknie to siê za³o¿y sprawê w s±dzie, policja go znajdzie, pójdzie siedzieæ za unikanie p³acenia alimentów, a pieni±dze kobietom bêdzie p³aciæ pañstwo. A on w wiêzieniu mo¿e sobie co najwy¿ej pomarzyæ o babeczkach, jakie przelecia³ i tej jednej jedynej, któr± z dzieckiem zostawi³.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Wrzesieñ 23, 2009, 12:52:37 »

Witaj janneth,

I teraz ju¿ naprawdê nie wiem, czy jako ton±cy brzytwy siê chwytasz, czy udajesz ¿e nie rozumiesz tego, co napisa³am.
Bo pisa³am w³a¶nie o tym, ¿e ci±¿a jest odpowiedzialno¶ci± obojga rodziców i je¿eli facet dziecka nie chce wychowywaæ to alimenty p³aciæ musi. To nie jest tak ciê¿kie, bo nawet jak nie bêdzie chcia³, to komornik mu wejdzie na konto i sam bêdzie co miesi±c pobiera³ pieni±¿ki. Ciê¿kie jest tylko wtedy, gdy ojciec nie ma dochodów, wówczas p³aci za niego pañstwo.
Nie jest trudno ukryæ swoje dochody. Znam paru takich kombinatorów co to niczego nie posiadaj± a je¿dz± super wypasionymi brykami i mieszkaj± w super willach U¶miech

Czemu Ty siê sprzeciwiasz, bo wola³by¶, by nie dzia³a³o.
Fajnie by by³o gdyby facet móg³ sobie bezkarnie dzieci robiæ i nie braæ za swoje niepohamowane ¿±dze ¿adnej odpowiedzialno¶ci,

pójdzie siedzieæ za unikanie p³acenia alimentów, a pieni±dze kobietom bêdzie p³aciæ pañstwo. A on w wiêzieniu mo¿e sobie co najwy¿ej pomarzyæ o babeczkach, jakie przelecia³ i tej jednej jedynej, któr± z dzieckiem zostawi³.

Ech straszni ci faceci  - przelatuj± babeczki, maj± niepohamowane ¿±dze, itp.
Kobiety za to nigdy nie maj± ochoty na seks, nigdy nie robi± tego za swoim przyzwoleniem i w ogole kobiety to takie bezwolne meduzy, które wszyscy krzywdz± i potem zostawiaj±..
Mrugniêcie
czy tak?
Acha, i w ogóle faceci to zawsze maj± z³e zamiary, a kobiety s± zawsze kryszta³owo czyste w intencjach i czynach Mrugniêcie
Tak?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 13:10:46 wys³ane przez jeremiasz » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Wrzesieñ 23, 2009, 13:55:47 »

W tym wspó³decydowaniu trzeba uwzglêdniæ fakt pewnej niesymetrii
Owszem. To bezdyskusyjne, jak dla mnie.
Asymetria ma swoje fazy (i to w obie strony..na linii rozwoju nowego osobnika).

Moim zdanie powinno wygl±daæ to tak:
- je¿eli kobieta nie chce dziecka i mê¿czyzna nie chce dziecka - aborcja tak (rozwi±zanie gorsze) lub oddanie dziecka do wychowania komu¶ innemu

- je¿eli kobieta nie chce dziecka, a mê¿czyzna chce - to ze wzglêdu na to, ¿e to kobieta ponosi ciê¿ar ci±¿y, ona tutaj decyduje. Mê¿czy¼nie pozostaje poszukaæ innej kobiety, dziêki której jego geny zostan± przekazane (wiem, sp³ycam problem, ale tak to widzê) Ma ku temu wiêksze mo¿liwo¶ci ni¿ kobieta.

- je¿eli kobieta chce dziecka, a mê¿czyzna nie chce - to w takim przypadku, je¿eli decyduje siê na urodzenie dziecka, powinna traciæ prawo do alimentów.
to wygl±da racjonalnie.

Ale dalej s± pewne niejasno¶ci:

Przypadek pierwszy i trzeci budzi pewne innego rodzaju drobne kontrowersje:
Nowy temat, który z tego wyp³ywa i za jaki¶ czas go na¶wietlê, i tu podlinkuje to miejsce wówczas.

Ale zanim to nast±pi przyjrzyjmy siê jeszcze zamykaj±c sprawê asymetrii w relacji przypadków drugiego i trzeciego (wy³aczaj±c pierwszy - jako oczywisty):
Wynika z tego toku, ze jesli KOBIETA sobie zdecyduje, to ma niejako prawo zrobiæ sobie dziecko z facetem wbrew jego woli (w³a¶nie!.. dlaczego nie mówimy "zrobi³a mu dziecko"?!..czasy siê mocno zmieni³y.. i to statystycznie czesty przypadek dzi¶);
a nastêpnie mieæ monopol na to, jak jego potomek bêdzie wychowywany.
..wszak zrzeczenie siê alimentów ma nibyto pozbawiaæ wp³ywu ojca na jego dziecko.
A przeciez tego faktu siê nie zmienia jakimkolwiek roz³o¿eniem miar odpowiedzialno¶ci.

Czyli tu de facto kobiety mog± wówczas bardzo instrumentalnie traktowæ mê¿czyzn.
Je¿eli natomiast mê¿czyzna chce, a kobieta nie.. to jak rozumiem Twój tok my¶lenia w³asciwie.. nie ma ju¿ na to szans, ze wzglêdu na wspomnian± wcze¶niej asymetriê.

Wniosek z tego p³ynie taki, ¿e skutkiem takowej normy spo³ecznej by³oby
sk³onienie siê w stronê tak±, i¿ ca³y evolucjonizm klasyczny GATUNKU powinien byæ w DECYZYJNO¦CI KOBIET.

A ja reprezentujê opcjê ¦RODKA. i takowych rozwi±zañ oczekujê.
Uwa¿am ze to fakt i¿ wiêkszo¶æ cierpieñ i problemów  jest nastêpstwem patriarchatu.
Ale nie mam te¿ w±tpliwo¶ci, ¿e za istnienie patriarchatu odpowiedzialno¶æ ponosz± kobiety[!] ..tak Mi³e Panie.. jakkolwiek dziwnie to brzmi. Natruralnie jest to udzia³ procentowy.
Gdyz jest on niczym innym, jak skutkiem uprzedniego matriarchatu. No ale to temat na inny w±tek.

p.s. postu janeth z do³u poprzedniej strony nie czyta³em, bo znowu wylewa potoki zbitego tekstu tekstu. A plam takich  nawet nie ogl±dam.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 14:29:23 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Wrzesieñ 23, 2009, 14:33:38 »

Wynika z tego toku, ze jesli KOBIETA sobie zdecyduje, to ma niejako prawo zrobiæ sobie dziecko z facetem wbrew jego woli; a nastêpnie mieæ monopol na to, jak jego potomek bêdzie wychowywany.
..wszak zrzeczenie siê alimentów ma nibyto pozbawiaæ wp³ywu ojca na jego dziecko.
Czyli tu de facto kobiety mog± wówczas bardzo instrumentalnie traktowæ mê¿czyzn.
Je¿eli natomiast mê¿czyzna chce, a kobieta nie.. to jak rozumiem Twój tok my¶lenia w³asciwie.. nie ma ju¿ na to szans, ze wzglêdu na wspomnian± wcze¶niej asymetriê.
Niby tak.
Ale jak tutaj wbrew woli faceta zdobyæ jego materia³ genetyczny?
Jedyna mo¿liwo¶æ to chyba z banku spermy. Lub jakim¶ podstêpem.
Ale, jak pisa³em, kobieta ma o wiele rzadsz± mo¿liwo¶æ przekazywania swoich genów od faceta.
Wiêc, w czasie kiedy ona "zmarnuje" jego geny sama decyduj±c o wychowaniu potomka (z jego punktu widzenia)
to on, mo¿e w tym czasie przekazaæ te geny o wiele wiêkszej ilo¶ci osobników i tylko od jego operatywno¶ci/zamo¿no¶ci/talentów organizacynych zale¿y czy te potomki zostan± "w³a¶ciwie" wychowane.
Wiêc, statystycznie rzecz bior±c kobieta decyduje w wiêkszym stopniu, ale rzadziej, me¿czyzna decyduje w mniejszym stopniu, ale czê¶ciej. Jako¶ siê to wzajemnie uzupe³nia. U¶miech Wiêc tym udzia³em co do tego kto odpowiada za ewolucjê te¿ bym jako¶ po równo obdzieli³. U¶miech

Co do instrumentalnego traktowania siê  - to my¶lê, ¿e tutaj tak¿e jest po równo. Chocia¿ pewnie niektórzy chcieliby widzieæ przewagê jednej z p³ci. (i zrzuciæ na kogo¶ odpowiedzialno¶æ)

pozdrawiam

edit1: posty janneth czytam dlategó¿, ¿e poniewó¿ lubiê czytaæ kogo¶, kto siê ze mn± nie zgadza. Zawsze wtedy mam mo¿liwo¶æ dojrzeæ b³êdy w moim rozumowaniu
edt2: masz Phiriori tak± sam± cechê jak ja polegaj±c± na doprecyzowywaniu swoich postów. I tak jak ja edytujesz je po 10 razy Mrugniêcie Ciekawe co na to psycholodzy U¶miech Mamy nie¼le zryte pod kopu³k±.

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 14:47:07 wys³ane przez jeremiasz » Zapisane
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Wrzesieñ 23, 2009, 16:45:48 »

Vall Dee,
¦wietny post, fajnie, ¿e wyrazi³e¶ swoje przemy¶lenia na ten temat.
jest tylko ma³y problem, nie dyskutujemy tutaj o tym czy aborcja jest fajna czy nie,
proponujê adminowi przenie¶æ ten post do do w±tku obok.

A wracaj±c do unikania odpowiedzialno¶ci,
napisa³e¶ ¿e,
¿e ka¿dy który by chcia³ siê wykpiæ, zrobi³by to.
Jak my¶lisz, ilu ich by by³o?
Jaki procent facetów nie bierze ¿adnej odpowiedzialno¶ci za ¿ycie, które powo³ali do istnienia?
Jest to margines czy norma?
Jak ju¿ pisa³em z Janneth, ci, którzy NIE CHC¡ p³aciæ alimentów zawsze znajd± sposób aby tego nie robiæ. Albo zrobi± to w taki sposób, ¿e jest on upakarzaj±cy dla kobiety (np je¿eli chodzi o wysoko¶æ tych alimentów)
Wiêc ustanawiamy prawo, które w niewielkim stopniu ma siê do rzeczywisto¶ci czy mo¿e przy pomocy prawa opisujemy rzeczywisto¶æ?
Pytanie jest inne: czy kobieta, która postanawia samemu wychowywaæ dziecko powinna byæ pozostawiona samej sobie, czy spo³eczeñstwo (pañstwo) uzna, ¿e bêdzie jej pomagaæ w nie³atwym procesie wychowania. Równie¿ finansowo.
To s± wszystko nie³atwe pytania.
W ogóle je¿eli chodzi o prawo, to temat jest do¶æ zagmatwany - ot temat na kolejny w±tek.

pozdrawiam
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Wrzesieñ 23, 2009, 17:10:45 »

To siê na darmo rozpisa³em :/

Tylko trudno mi mówiæ o czym¶ czego nie dopuszczam... ale logicznie mi siê wydaje, ¿e ojciec ma takie samo prawo do tej decyzji co matka. Ale przy przeciwnych zdaniach - powinno przewa¿aæ zdanie kobiety. Nie mo¿na kogo¶ zmusiæ do porodu - co najwy¿ej mo¿na za przerwanie ci±¿y ukaraæ.

EDIT:
I jeszcze kilka s³ów na temat alimentów - sam widzisz ilu mê¿czyzn unika ich p³acenia... Twój pomys³ da³by im prosty sposób do obrony - ca³kowity brak odpowiedzialno¶ci za czyn dokonany.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 17:11:59 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Wrzesieñ 23, 2009, 18:28:56 »

Wal Dee, bardzo mi sie podobaja twoje wypowiedzi, az skora cierpnie. Gdybym to ja napisala to murowanie niektorzy by powiedzieli ze ta stara , co ona moze wiedziec. Prawda jest taka ze kazdy wiek ma swoje prawa, czlowiek jest istota myslaca i czujaca i jest oczekiwane poprawne ocenianie danej sytuacji i podejmowanie decyzji. Dwoje ludzi ida razem , podjeli oboje taka decyzje i oboje powinni jednakowo ponosic koncekwencje.
 Jeszcze przed 25-taty, nie bylo tak wsanialych mozliwosci zapobiegania ciazy, dzialy sie rozne historie. Dzisiaj jezeli ludzie
decyduja sie isc do lozka to pierwsze powinni sie chronic przed HIV. W przypadku zarazenia, nie ma dyskusji sa tylko konsekwencje i do tego ciaza, rachunek nie do zaplacenia, bezmyslnosc bez granic.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Wrzesieñ 23, 2009, 19:38:37 »

Mam problem emocjonalny dotycz±cy "zabiegów zabezpieczaj±cych" podczas spontanicznej chêci wyra¿ania uczuæ wobec w³asnej ¿ony...
- czy zawsze powinienem sprawdziæ prezerwatywê (czy "babcia" jej nie przedziurawi³a?)
- czy pêkniêta gumka mo¿e byæ wa¿niejsza od poca³unku...

Stary i ci±gle niewiedz±cy - Thotal pozdrawia... Du¿y u¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Wrzesieñ 23, 2009, 20:31:33 »

Mam problem emocjonalny dotycz±cy "zabiegów zabezpieczaj±cych" podczas spontanicznej chêci wyra¿ania uczuæ wobec w³asnej ¿ony...
Przecieram oczy z niedowierzania - czy¿by¶ uzy³ okreslenia "w³asnej" - czyli takiego które innym wytyka³es bo niby przedstwia w³asno¶æ? NIe³adnie.

Sprawa jest bardzo prosta. Zauwa¿cie, ¿e wszystkie dywagacje tak naprawdê dotycz± ODPOWIEDZIALNO¦CI. Odpowiedzialno¶ci za w³asne czyny. Ci którzy tchórzliwie nie chc± jej ponosiæ - znajd± setki powodów aby siê przed ni± broniæ, a szcytem jest pomys³: je¿eli nie chcê dziecka to nie bêdê p³aci³ alimentów. Nosz k...a. Wbijcie sobie do g³owy: je¿eli nie chcesz dziecka to nie zbli¿aj siê do kobiety - proste i skuteczne. Druga zasada: je¿eli nie jeste¶ gotowy do przyjêcia ewentualnego dziecka - równie¿ nie zbli¿aj siê fizycznie do kobiety bo traktujesz j± wtedy PRZEDMIOTOWO: przyjemno¶æ - owszem, konsekwencje - nie. Chore i pod³e. Widzisz w niej nie cz³owieka którego szanujesz, chcesz byæ z nim lecz postrzegasz jako potencjalne ¼ród³o zaspokojenia w³asnych ¿±dz.
Problem aborcji definitywnie skoñczy³by siê je¿eli ludzie podchodziliby odpowiedzialnie.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Wrzesieñ 23, 2009, 20:40:10 »

a szcytem jest pomys³: je¿eli nie chcê dziecka to nie bêdê p³aci³ alimentów.

Próbowa³am to ju¿ t³umaczyæ. Jeremiasz posili³ siê na wys³anie do mnie PW w tej sprawie, za¶ Phi jak zwykle stwierdzi³, ¿e mojego posta czytaæ nie bêdzie, bo jest dla niego za d³ugi.

Chcia³abym jeszcze powiedzieæ Phi, ¿e posta w takiej a nie innej formie napisa³am z przyzwyczajenia, zapomnia³am o wstawianiu spacji. Nie przeproszê go za to ponownie. Je¿eli ma problemy z czytaniem, niech nie czyta wcale. Mnie nie spadnie korona z g³owy je¶li bêdê mia³a jednego czytelnika mniej.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Wrzesieñ 23, 2009, 21:36:40 »

Niby tak. Ale jak tutaj wbrew woli faceta zdobyæ jego materia³ genetyczny?
Jedyna mo¿liwo¶æ to chyba z banku spermy. Lub jakim¶ podstêpem.

Bardzo prosto:
Niektórzy traktuj± sex w sposób strikte rozp³odowy. Ale wiêkszo¶æ LUDZI zna jego wiele innych "funkcji" w ¿yciu. Dalej.. antykoncepcja kobiet jest bardziej rozwiniêta.. mêzczy¼ni dysponuj± conajwy¿ej gumk± (choæ i tu nastêpuje postêp). Jednak co tu d³u¿o deliberowaæ... antykoncepcja le¿y praktycznie w rêkach kobiety.

Je¶li partnerzy sa ¶wiadomi.. wiedz± o co im chodzi.
Jednak okazuje siê ¿e faceci czêsto s± wprowadzani w b³±d.. mówi±c krótko - oszukiwani.

Wiêc rozmawiaj±c o odpowiedzialno¶ci trzeba mieæ tego ¶wiadomo¶æ.

za¶ Phi jak zwykle stwierdzi³, ¿e mojego posta czytaæ nie bêdzie, bo jest dla niego za d³ugi.
O nie, nie tak. Przeczyta, jak go trochê 'zrobisz dla ludzi', jak obiecywa³a¶. Tu  nie ma co przepraszaæ tylko siê ruszyæ, tj paluszki Mrugniêcie)
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 21:47:56 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Wrzesieñ 24, 2009, 08:45:46 »

"Zbli¿anie" siê jest zawsze obustronne, Arteq lubi mieæ "ostatnie" s³owo i wydaje mu siê, ¿e wszystkie decyzje zale¿± tylko od niego. Podobnie my¶li o innych "decydentach" i obarcza ich win± za "z³e" wybory, ale gdyby pomy¶la³, zrozumia³ czym jest ¿ycie, to przesta³by os±dzaæ i traktowa³ siebie i innych z wiêkszym pob³a¿aniem.

Wszystko co siê dzieje czemu¶ s³u¿y, a ci którzy chc± mieæ "wszystko" pod kontrol±, wpadaj± w pu³apkê samokontroli, s± zak³adnikami w³asnych my¶lokszta³tów...

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Wrzesieñ 24, 2009, 10:10:26 »

Wszystko co siê dzieje czemu¶ s³u¿y, a ci którzy chc± mieæ "wszystko" pod kontrol±, wpadaj± w pu³apkê samokontroli, s± zak³adnikami w³asnych my¶lokszta³tów...

Podczas gdy Ty widzisz w nich zak³adników w³asnych my¶lokszta³tów, ja widzê realizatorów w³asnych przekonañ.
Zak³adnikami byli by, gdyby biernie poddawali siê swoim my¶lom i celom. Je¿eli jednak my¶li i cele s± tak priorytetowe dla nich, ¿e nie boj± siê mówiæ o nich g³o¶no z podekscytowaniem to czynnie kszta³tuj± rzeczywisto¶æ na wzór w³asnych o niej przekonañ. Oni nie podejmuj± wszystkich decyzji, tak samo jak Ty nie maj± takich mo¿liwo¶ci.
Niewielu ludzi rodzi siê urodzonymi przywódcami, za którymi lud pójdzie jak za¶lepione blaskiem owce.
Nie zagwarantuj±, ¿e zmieni± ¶wiat, ale byæ mo¿e znajdzie siê kto¶, kto podzieli z nimi ich przekonania i bêdzie je dalej propagowa³ z wiêkszym b±d¼ mniejszym skutkiem.
Dobrze jest rozmawiaæ z kim¶, kto ma inne pogl±dy od nas samych, gdyby¶ Thotalu zawsze spotyka³ ludzi, którzy by pokornie we wszystkim Ci przytakiwali - mia³by¶ o czym z nimi rozmawiaæ? By³by wówczas sens, by w ogóle otwieraæ usta, w czego efekcie nie us³ysza³by¶ niczego, czego sam by¶ nie powiedzia³?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Wrzesieñ 24, 2009, 11:14:08 »

Tymi zasadami siê kierujê i te zasady s± idealnym rozwi±zaniem problemu nad którym siê g³owicie.
Ok.  Taki masz pomys³ na to, ¿eby aborcja by³a niepotrzebna.  W porz±dku.
Inne pomys³y s± w w±tku o "aborcji tak/nie" (proponuje przenie¶ te posty tam, bo tutaj jest w±tek o tym co robiæ kiedy dopuszczamy aborcjê)

Problem w tym, ¿e nie ka¿dy ma ochotê przyj±æ taki punkt widzenia,
Niektórzy np. maj± sobie ochotê "pociupciaæ dla przyjemno¶ci" i najlepiej jeszcze w zwi±zku pozama³¿eñskim i wcale nie chc± mieæ z tego powodu dzieci.  I maj± do tego prawo.

Mo¿na dyskutowaæ nad tym czy to
[...] uj¶cie ¿±dz [...]
jak nazwa³e¶, czy nieodpowiedzialne zachowanie czy po prostu przyjemno¶æ, itp.
Dlaczego nie zostawiæ tej decyzji im, tej spó³kuj±cej parze? Mo¿e siê zabezpiecz± a mo¿e nie. Mo¿e wpadn± a pó¼niej bêdzie "problem", a mo¿e nie.
Czy konieczne jest narzucanie im swojej wizji ¶wiata? I mówienie - to jest niedopuszczalne?

Je¿eli Ty wspó³¿yjesz ¶wiadomie i zawsze bierzesz pod uwagê, ¿e stosunek mo¿e prowadziæ do ci±¿y - OK,tak to widzisz, Twoje prawo, Twoja odpowiedzalno¶æ, Twoja decyzja.
Je¿eli kto¶ wspó³¿yje z wieloma osobami, swobodnie, bez zastanawiania siê nad skutkami - to jest to tak¿e jego prawo, jego decyzja, jego odpowiedzialno¶æ.

Czy koniecznie trzeba NAKAZAÆ, ¿e tylko tak i tak jest ok, a inaczej jest be?
Dlaczego trzeba nakazaæ?
Co takiego przeszkadza Ci, kiedy kto¶ ¿yje sobie "na luzaka i bzyka siê" gdzie popadnie?
Czy to, ¿e ten kto¶ ¿yje nieodpowiedzalnie?
A mo¿e ci±¿y Ci twoja w³asna odpowiedzalno¶æ? I te¿ by¶ chcia³ tak "na luzaka pobzykaæ gdzie popadnie"?
A mo¿e wcale nie chcesz byæ taki odpowiedzalny, tylko "musisz". Bo takie s± zasady, bo tak siê postêpuje, bo taki gorset zachowañ kto¶ Ci na³o¿y³?
Nie odpowiadaj Artqu, tak naprawdê, to s± pytania do nas wszystkich, do mnie samego tak¿e.

pozdrawiam
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Wrzesieñ 24, 2009, 11:24:12 »

Czyli lepszego pomys³u jednak nie masz? Bo mówisz teraz o tym co komu siê podoba, natomaist nie skupiamy sie jak unikaæ takiej tragicznej sytuacji - aborcji.
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Wrzesieñ 24, 2009, 11:25:30 »

mam, poczytaj w w±tku "aborcja tak/nie" - i tam siê przenie¶my (PRO¦BA DO ADMINA)

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 24, 2009, 11:26:05 wys³ane przez jeremiasz » Zapisane
kubraczek
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Wrzesieñ 24, 2009, 12:00:14 »

Bo takie s± zasady, bo tak siê postêpuje, bo taki gorset zachowañ kto¶ Ci na³o¿y³?

Popieram w 100%. W moim skromnym przekonaniu w³a¶nie o powy¿sze zdanie "rozbija siê" ten problem. Tematu by nie by³o gdyby w³a¶nie owe "gorsety/etykiety"..., ale s± i z wielu znajduj±cych siê na forum wypowiedzi ¶miem twierdziæ, ¿e nie prêdko znikn± - no chyba ¿e kto¶/co¶ pomo¿e nam go zdj±æ (ten gorset oczywi¶cie). Mrugniêcie

Co do decyzji na temat aborcji, no có¿ ¿yjemy w takim ¶wiecie gdzie tzw. "wybory" s± nam z góry podrzucane - a to przez system wierzeñ, a to przez kulturê, a to przez prawodawstwo. Nie przeczê jednak, ¿e od Nas zale¿y, w który wybór siê wpakujemy, ale mniejsza ju¿ o to.
Je¿eli kobitka zosta³a porzucona to sprawa jasna - jej wol± jest dokonanie aborcji, je¿eli nie to decyzja powinna byæ podjêta "w parze" - takie jest moje zdanie. (zreszt± nieraz chyba warto donosiæ ci±¿ê i ewentualnie oddaæ dziecko innej, pragn±cej potomstwa rodzinie) U¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Wrzesieñ 24, 2009, 13:04:16 »

celem tematu tego jest odnajdywanie praktycznych rozwi±zañ dla realnych sytuacji i dla REALNYCH DO¦WIADCZAJ¡CYCH LUDZI - a nie narzucanie swoich wizji idea³u odleg³ego od realnej  codzienno¶ci.

Monitujê o przeniesienie offtopowych w±tków do przynale¿nego im topika.
Od wczoraj.

Ale nahalno¶æ
jest tu w dominuj±cej fazie samo-prezentacji.

Jednak IMPERTYNANCJA, CHAMSTWO i BRAK SZACUNKU.. musi zostaæ zademonstrowana jak widzê.

Nie bêdê siê dalej wypowiada³ i prowadzi³ dysputy z BEZCZELNYMI INDOKTRYNERAMI.

Przejêcie uprawnieñ moderatora czy admina daje mo¿liwo¶æ maipulacji - ale jedynie swoim umys³em.

Warto równie¿ pamiêtaæ... ¿e manipulacja klonami -równie¿ jest manipulacj± sob± samym.
i tu proponujê indoktrynerom refleksjê nad fioletowym w±tkiem z tego postu<.
Po tym etapie zrozumienia spraw.. mogê podj±æ dyskusjê w temacie tak/nie.

Je¶li nie jest to atak hakerski, na prawdê dziwiê siê administracji forum,
¿e  nie respektuje W£ASNEGO REGULAMINU.

NIEUMIEJÊTNO¦Æ? CZY EWIDENTNA SAMO-DESTRUKTYWNA dzia³alno¶æ?

edit:
Zapyta³ Kto¶ mnie, o co mi tu rozchodzi siê?...
Otó¿:
O to ¿e administracja toleruje NARZUCANIE TEMATU OMÓWIENIA PRZEZ np.arteqa,
w miejscach, gdzie rozmawiamy na inne tematy.

I jest to PROCEDER NAGMINNY. który pozbawi te forum wkrótce dostêpu do pewnych informacji,
co jest areqa i jemu podobnych CELEM (nieu¶wiadomionym lub ¶wiadomym)

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 27, 2009, 14:56:08 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
janusz

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 29

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 1370

« Odpowiedz #44 : Wrzesieñ 24, 2009, 23:03:44 »

Aborcja jest najgorszym rozwi±zaniem dla organizmu kobiety.Mo¿e spowodowaæ
wiele problemów zdrowotnych w jej dalszym ¿yciu.Trzeba pamiêtaæ te¿ o sferze
uczuciowej i psychicznej kobiety.Dlatego uwa¿am,¿e to Ona powinna podejmowaæ
decyzje w tak drastycznej sprawie jak± jest aborcja.To tak¿e jej ¿ycie i zdrowie jest zagro¿one.Ostatnie wydarzenia z Alicj± Tysi±c ukazuj± jeszcze inne aspekty dotycz±ce tego tematu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 24, 2009, 23:10:54 wys³ane przez janusz » Zapisane
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Wrzesieñ 24, 2009, 23:21:44 »

Aborcja jest najgorszym rozwi±zaniem dla organizmu kobiety.Mo¿e spowodowaæ
wiele problemów zdrowotnych w jej dalszym ¿yciu.Trzeba pamiêtaæ te¿ o sferze
uczuciowej i psychicznej kobiety.Dlatego uwa¿am,¿e to Ona powinna podejmowaæ
decyzje w tak drastycznej sprawie jak± jest aborcja.To tak¿e jej ¿ycie i zdrowie jest zagro¿one.Ostatnie wydarzenia z Alicj± Tysi±c ukazuj± jeszcze inne aspekty dotycz±ce tego tematu.

Jakakolwiek  ingerencja w ¿ycie powoduje konsekwencje.
Chcia³em podkre¶liæ s³owo (jakakolwiek) !
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 24, 2009, 23:25:54 wys³ane przez Silver » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Wrzesieñ 25, 2009, 11:33:31 »

Jakakolwiek  ingerencja w ¿ycie
a ja chcê podkre¶liæ s³owo: ¿ycie
w odniesieniu do tego<

===========================

dlaczego mój post zosta³ usuniety?
to jest bardzo wazna inforamcja w odiesieniu do tematu.
Je¶li ktos nie dostrzega powi±zañ - nie znaczy one nie istniej±.

szkoda czasu na takie zabawy.

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 26, 2009, 18:55:43 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Wrzesieñ 26, 2009, 17:48:04 »

Wed³ug mnie decyzja nale¿y przedewszystkim do kobiety , je¶li nie jest pewna decyzji powinna porozmawiaæ z ojcem dziecka o ile go to bêdzie interesowa³o a on w zale¿no¶ci od swojej dojrza³o¶ci powinien j± w decyzji upewniæ . Przypadek kiedy da³ siê "z³apaæ na alimenty" có¿ mo¿na tylko wspó³czuæ.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Wrzesieñ 26, 2009, 18:35:32 »

Co to znaczy "da³ siê z³apaæ na alimenty"? Myslisz, ¿e na alimentach kobieta mo¿e zarobic? Wiesz ile kosztuje utrzymanie dziecka - tylko pod wzglêdem finansowym?
Dry007
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Wrzesieñ 26, 2009, 18:36:56 »

Tak Arteq ma racje wiesz, ile kosztuje utrzymanie dziecka w Afryce ?
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: