Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 23, 2024, 09:30:17

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: klaps czy pobicie? - dyskusja o biciu dzieci  (Przeczytany 3847 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Val Dee
Go¶æ
« : Wrzesieñ 22, 2009, 17:22:58 »

Niedawno polskim ¶wiatem politycznym zarz±dzi³ temat zakazu bicia dzieci. Pomys³ ten mia³ i zwolenników i przeciwników. Ja uwa¿am, ¿e bicie dzieci to okropne zjawisko - zachodzi wtedy gdy rodzicie nie potrafi± (b±d¼ nie chc±) wykorzystaæ innych argumentów jak tylko w³asna si³a fizyczna. A Wy co o tym my¶licie?
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 22, 2009, 18:26:48 »

My¶lê, ¿e bicie dziecka jest nsatêpstwem i nie-u¶wiadomion± bezradno¶ci± wobec ca³ego procesu WYCHOWANIA.

Czasami widzê, jak mama karci swoje dziecko, za to, ¿e siê przewróci³o...
Daje "klapsa" swojemu dziecku za nie-umiejêtno¶æ w³asnego dozoru...
Karci w³asne, najukochañsze dziecko, za w³asne niedoskona³o¶ci i kompleksy....itd,  itp...

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 22, 2009, 18:48:06 »

Val Dee, zanim siê wypowiem - czy masz dzieci? Proponujê - o ile nie zakrzyczycie mnie o naruszanie prywatno¶ci - aby ka¿dy wypowiadaj±cy siê w temacie zaznaczy³ czy posiada dzieci. To bêdzie ciekawe aby w kontek¶cie dyskusji zestawiæ dwa stanowiska: teoretyzuj±ce z praktycznym.
Na pocz±tek: ja mam, 2 w wieku wczesnoszkolnym.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 22, 2009, 18:58:49 »

ja dzieci nie mam aczkolwiek po moim domu biega sobie taka dwuletnia dziewczynka i weso³o rozrabia jak akurat nie jest zajêta spaniem ;P
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 22, 2009, 19:07:31 »

Jestem zdecydowanie przeciw jakiejkolwiek przemocy i tej niefizycznej tak¿e! Czasem to przejaw bezradno¶ci, a czêsto to "¶wiadomy" program na wychowanie. W obu przypadkach, to ciê¿ka do naprawy sprawa. Smutny Mam czworo dzieci i stwierdzam jednoznacznie, ¿e najlepiej sprawdza sie rozmowa i bycie z dzieæmi, oraz sk³onienie siê ¶wiadome do ich ¶wiata.

Dom, oraz proces wychowawczy bez dystansu i humoru, oraz fantazji i lekko¶ci jest ubogi. I wspó³pracy. A to wszystko jest naprawdê osi±galne. I jeszcze jedno: nie bijê swoich dzieci. Mo¿na nie biæ, jak siê okazuje....a w opinii otoczenia, s±siadów, rodziny, dzieci mam bardzo dobrze wychowane. Wszystkie czworo nie tylko s± solidnie wykszta³cone i odnosz± sukcesy  w niejednej dziedzinie; ale co najwa¿niejsze, dwoje z nich jest ju¿ piêknymi i bardzo ¶wiadomymi rodzicami i bardzo zgodnymi partnerami. Tote¿, jestem dumny ze swoich dzieci i to bardzo.

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2009, 19:19:08 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 22, 2009, 20:11:23 »

Presja tworzy re-presjê...
Mi³o¶æ, ciep³o i wyrozumia³o¶æ s± fundamentem dla ka¿dego "DZIECKA".

Czy Twoje wyobra¿enia (na jego temat) zniewalaj± Twoje dziecko?
Czy Twoje dziecko ma poczucie winy, wobec Twoich "zaprogramowañ"?
Czy jeste¶ pewny/a, ¿e rozumiesz czego chce Twoje dziecko?

Wiem od dzieciñstwa, ¿e jestem osobowo¶ci±, która manifestowa³a siê bez wzglêdu na wiek, nawet "klapsy" nie ujarzmi³y mojej natury, jestem taki, jaki jestem, najwa¿niejsze ¿e mam otwarte i ¶piewaj±co huczne serce...

Czego i wam ¿yczê - Thotal
jeremiasz
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 23, 2009, 07:55:23 »

Ech, z klapsami dla dzieciaków jest tak jak z przeklinaniem - wszyscy wiedz± ¿e siê nie powinno, ¿e to g³upie, itp.. a co jaki¶ czas niejednemu siê wyrwie.

Na w³asnym przyk³adzie widzê, ¿e w ka¿dej sytuacji, kiedy wzbiera we mnie z³o¶æ na dziecko, to przyczyn± jest mój w³asny strach.
np.
- kiedy wychodzimy rano a ono siê powoli gramoli a to JA siê spieszê do pracy, to JA siê bojê, ¿e siê spó¼niê i st±d moje zdenerwowanie,
- kiedy wkurzam siê, ¿e np. dosta³o niedostateczn± ocenê to JA siê bojê o jego przysz³o¶æ
- kiedy upominam go, ¿e siê niew³a¶ciwie ubra³ np. do babci, to JA siê bojê o to, ¿e babci mo¿e byæ przykro ¿e na jej urodziny wnuczek ubra³ siê nieodpowiednio, itp

Dlatego wychowanie dziecka jest dla mnie okazj± do wychowywania samego siebie.
przegl±dam siê w nim jak w lustrze i widzê SIEBIE.
Na dodatek w samym sobie widzê wtedy MOICH RODZICÓW.
To jedna z niewielu okazji aby uleczyæ w sobie to, co "zepsuli" w nas nasi rodzice.
A je¿eli uleczê siebie, wtedy moje dziecko tak¿e nie bêdzie wymaga³o leczenia.

pozdrawiam

edit1:
Wracaj±c do klapsów.
Oczywi¶cie jestem przeciwny klapsom, ale klapsy czy w ogóle sposób postêpowania z dzieæmi to tak¿e tylko skutek naszego stosunku do siebie, a przez to do innych.
Je¿eli zabronimy klapsów czyli na³o¿ymy sobie gorset zachowañ (st³umimy tê emocjê) to ona i tak wyp³ynie zwielokrotniona w inny sposób - a to agresji psychicznej, a to jakiego¶ znêcania siê a mo¿e ca³kowitego zamkniêcia siê przed dzieckiem.
Nale¿a³oby znowu u¶wiadamiaæ, u¶wiadamiaæ, u¶wiadamiaæ.
Czym jest dla mnie klaps? Z czego siê bierze? Co WE MNIE powoduje, ¿e stosuje klapsy?, itp, itp..
Zabranianie niczego nie da, ZROZUMIENIE - owszem.

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 23, 2009, 08:00:23 wys³ane przez jeremiasz » Zapisane
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 23, 2009, 08:36:14 »

Jeremiaszu jak zwykle potrafisz trafiæ w samo sedno:) zgadzam siê z Tob± i podzilam twoje zdanie w moim przypadku jest tak samo U¶miech

Dziecko to lekcja wychowania dla samego siebie U¶miech

Pozdrawiam serdecznie U¶miech
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: