Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 23, 2024, 00:17:53

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ¬ród³os³ów ...  (Przeczytany 16332 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« : Wrzesieñ 21, 2009, 22:02:36 »

Cieszê siê wiêc Koliberku, ¿e Twe egoistyczne ¿±dze zaszczyci³am powy¿szym stwierdzeniem.
Jeszcze tylko skromnie dodam, ¿e Janneth to po szkocku imiê Joanna, nie ¯aneta (gwoli swobodnego przep³ywu informacjê t± podajê, mo¿esz j± zweryfikowaæ z rzeczywisto¶ci±, ale znaj±c dog³êbnie Twoj± schizofreniczn± naturê s±dzê, ¿e nadal bêdziesz ¯anet± mnie nazywaæ, co nijak ma siê zarówno do znaczenia jak i wymowy tego imienia).

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2009, 22:21:13 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 21, 2009, 22:05:15 »

Ba! U¶miech Joanno Mi³a, to¶ mnie znowu zaszczyci³a! U¶miech

¯aneta – Wikipedia, wolna encyklopedia
¯aneta - imiê ¿eñskie pochodzenia francuskiego, spolszczona forma imienia Jeanette - zdrobnienia od Jeanne (Janina lub Joanna).
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 21, 2009, 22:21:40 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 21, 2009, 22:16:20 »

Co do problemu to jednak pozwolê sobie nie zgodziæ siê z Tob± Ptaku ... problemy je¿eli s± to s± problemami Wszystkich .... tak uwa¿am.

A jaki¿ to mój problem, ¿e Arteqowi i Janneth potrzebne s± dowody?   Z politowaniem
Dry007
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 21, 2009, 22:21:01 »

Ale¿ kochany Ptaku.

Moim celem by³a jedynie informacja o "problemie".
Je¿eli pada deszcz jeden siê cieszy drugi p³acze.

Czy to nie problem ?
Mo¿e gdyby nie by³o deszczu, nie by³o by problemu. ?

Sorry Januszu za offa .. i za problem który ci stwarzam pisz±c te posty Mrugniêcie

koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 21, 2009, 22:33:14 »

ten który p³acze problem ma, drugi za¶ radochê
na szczê¶cie deszcz pada, raz tu, raz tam
i ka¿demu wszystkiego dostanie siê po trochê. Mrugniêcie

Anio³ki, U¶miech dobranoc!

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 21, 2009, 22:37:06 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 21, 2009, 22:38:11 »

Co do problemu to jednak pozwolê sobie nie zgodziæ siê z Tob± Ptaku ... problemy je¿eli s± to s± problemami Wszystkich .... tak uwa¿am.

Heh, co tu siê dzieje na tym forumowisku ?..! Widzê, ¿e dalej wylewacie na siebie swoje frustracje ?.. !
A energie biegn± coraz szybciej, a Wy zamiast wzi±æ siê w gar¶æ, tupiecie nó¿kami. Czy nie ma innego sposobu , aby zwróciæ na siebie uwagê ?
Czuje w tym jakie¶ ... niedowarto¶ciowanie...
Co do problemów ?
Problemów nie ma ¿adnych, wiêc ka¿dy problem to tylko sztuczny problem.
Wszech¶wiat nie zna ¿adnych problemów, problemy znaj± tylko ludzie, bo sami sobie ich tworz±, a pó¼niej siê im przygladaj± i mówi± - mam problem. Dobre ... prawda ?

A ''ja'' ostnio siê odproblemawiam (hehehe). Szukam piêkna, a jak szukasz to i  go znajdziesz.
I w³a¶nie znalaz³em kilka bratnich ''dusz'', pewnie po to, aby popchaæ  trochê ten zaproblemiony ¶wiat do przodu.
Jedna z ''dusz'' piêkna kobieta nie tylko z wygl±du, ale i wnêtrza napisa³a do mnie dzi¶ tak,
cytujê :

''uwielbiam sie uczyc i na moich
fascynacjach zawieszac sie jak na magicznym haku...szukam
prawdy..nieprzejaskrawionej, czasem niedopranej, chc±c nadal
tak urzekajacej prawdy..i wszelakich jej oblicz...szukam
rzeczy, osob, ktore moge dotknac i poczuc ich strukture pod
opuszkami palcow...ktore popychajac padaja, a mimo to wstaja
i wspolistnieja nadal..szukam prawdy i wiary...wiary we
wlasna prawde..wiary we wlasne swiadectwo..wiary we wlasna
swiadomosc...to wszystko nazywam pieknem..''

Otó¿ to !

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 21, 2009, 22:41:44 wys³ane przez Silver » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 21, 2009, 23:21:46 »

A skad wiesz janneth ze mialam takie same kontakty z Samuelem jak z bytem Mory? Uczestniczylas w tym kontakcie? Nawet gdybys byla nigdy nie miala bys mozliwosci idetycznego odbioru, bo kazdy odiera przez siebie a ty mna nie jestes. Tak wiec dyskusja na ten temat bezpodstawna.
Nie wiesz iz dwie osoby jedzac idetyczne ciastko bede odczowaly nie idetycznie jego smak?

Zaakceptuj ze czegos nie jestes jeszcze w stanie odczowac , zrozumiec , zobaczyc i uslyszec. Zaden problem nie kazdy rozwija sie duchowo idetycznie i w tym samym czasie.
Rozwoj intelektualny nie idzie w parze z rozwojem duchowym , tak juz jest.Moze ale nie musi.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Po za tym nie wiesz jak subtelne sa podszepty roznych bytow kierujacych zachowaniami ludzi wrazliwych ( a Mora taki jest), wowczas wydaje sie ludziom iz wszystko wymyslaja sami.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 21, 2009, 23:23:34 wys³ane przez Kiara » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 21, 2009, 23:36:48 »

Podejrzewam, ¿e chodzi³o o sytuacjê gdy stanowczo zapewnia³a¶ nas, ¿e zgodnie z Twoj± "wiedz±" i odczuciami z pewno¶ci± samcio=baldur [ten Mory]. Pó¼niej Mora sam wyra¼nie stwierdzi³: ³aga³em z tym baldurem. I w tym momencie Twoja "wiedza" odnotowa³a drastyczny spadek wiarygodno¶ci. Oczywi¶cie nie mog³as sobie na to pozwoliæ, wiêc dalej wmawia³a¶ wszystkim, ¿e pomyli³ siê... Mora. Co zreszt± w obronie swojej "wiedzy" czynisz nadal:
ps. Po za tym nie wiesz jak subtelne sa podszepty roznych bytow kierujacych zachowaniami ludzi wrazliwych ( a Mora taki jest), wowczas wydaje sie ludziom iz wszystko wymyslaja sami.
Brzmi to tym bardziej dziwnie, ¿e w³a¶nie Janneth zarzucasz narzucanie Ci odczuwania, a samo robisz to Morze - z t± jedna ró¿nic±, ¿e on wyra¼nie stwierdzi³: nie odczuwa³em. Co jednak nie przeszkodzi³o Ci w najmniejszym stopniu wmawiaæ jako prawdê, rzeczy niezaistnia³ej.

Mam równie¿ zapytanie: czy wobec tego nie jest równie prawdopodobnym, ¿e ludzie to co sobie wymy¶l± odczuwaj± jako prawdê i jako tak± zawziêcie j± przedstawiaj± pomimo braku dowodów? Czy w tym celu wystarczy dostatecznie d³ugo wierzyæ we w³asne/czyje¶ wymys³y? A dopiero weryfikacja oddziela prawdê od fikcji?
Czy nie w ten w³a¶nie sposób sekty pior± mózgi swoim wyznawcom? Np. gryf zapewnia³,ze odbywa podró¿e miêdzygwiezdne swoim statkiem. Pamiêtam jednak, ¿e ¿aden z popleczników nie chcia³/nie potrafi³ wskazaæ l±dowiska... W koñcu chyba przyjêto spiwekê, ¿e to podró¿e... duchowe, a statek to taka metafora...
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 21, 2009, 23:40:52 wys³ane przez arteq » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 22, 2009, 09:44:09 »

¯aneta - imiê ¿eñskie pochodzenia francuskiego, spolszczona forma imienia Jeanette - zdrobnienia od Jeanne (Janina lub Joanna).

to ¿e wywodz± siê z tego samego pnia nie oznacza ¿e s± tym samym
np cz³owiek i ma³pa maj± tego samego przodka ale nie s± tym samym (przynajmniej w wiêkszo¶ci przypadków ;P)

¯aneta to nie Joanna
jak sam napisa³e¶ Jeanette to zdrobnienie od Jeanne
a Jeanne to w³a¶nie nasza swojska Joanna U¶miech

wchodz±c na nasz swojski rynek jêzykowy sta³o siê nowym imieniem U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2009, 09:44:35 wys³ane przez Val Dee » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 22, 2009, 10:51:31 »

"Mi³osna ¯aneta"... Du¿y u¶miech

Pozdrawiam prze¶miewczo - Thotal U¶miech
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 22, 2009, 11:28:32 »

to ¿e wywodz± siê z tego samego pnia nie oznacza ¿e s± tym samym
np cz³owiek i ma³pa maj± tego samego przodka ale nie s± tym samym (przynajmniej w wiêkszo¶ci przypadków ;P)

¯aneta to nie Joanna
jak sam napisa³e¶ Jeanette to zdrobnienie od Jeanne
a Jeanne to w³a¶nie nasza swojska Joanna U¶miech

wchodz±c na nasz swojski rynek jêzykowy sta³o siê nowym imieniem U¶miech

Nic sam nie napisa³em, choæ móg³bym, bo niejedn± ksiêgê imion siê czyta³o. I siê wie, ¿e to nic innego jak Joanna. Jednak, to co powy¿ej, przedrukowa³em z Wikipedii. Janneth, fonetycznie brzmi ¯anet (D¿anet)w³a¶nie. A wiêc z mêska w naszym t³umaczeniu, a moja przedmówczyni przywi±zuje wagê do p³ci w przeciwieñstwie do mnie, poza tym dziewczyna polska, a imiê z  obca brzmi±ce, nie mówi±c o zapisie....Dziwna niespójno¶æ i trudno mi siê pisze w obcym wydaniu ten nick. Zrobi³em tak dla wygody w³asnej i prawdy obiektywnej; na naci±gaj wiêc bracie, to czego naci±gn±æ w ¿aden sposób siê nie da!
A skoro siê ¯aneta nie podoba,( miêdzy nami mówi±c, mnie osobi¶cie kojarzy siê z tak± du¿± medyczn± strzykawk±), to niech zostanie piêkn± Joann±, a nie pretensjonalnie brzmi±cym nickiem Janneth. Oczywi¶cie, to tylko sugestia, je¶li kto¶ pretensjonalnym lubi byæ, to jego osobista sprawa.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2009, 11:40:47 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 22, 2009, 11:50:42 »

Val Dee - nie ma to jak t³umaczyæ doros³ej babie, ¿e ¯aneta to nie to samo co Joanna Chichot

Koliwberet - ju¿ mówi³am, ¿e ile by¶ ksi±¿ek nie przeczyta³a i ile tu encyklopedii nie przytoczy³a, to i tak pustka zostaje w g³owie. Dlatego w³a¶nie tak istotne jest interpretowanie informacji, bo co Ci wysz³o z tego, ¿e przytoczy³a¶ tu cytat z Wikipedii, w którym napisane jest ¿e jedno z drugiego siê wywodzi? Dla Ciebie to dalej to samo imiê.
Zapewne przeczyta³a¶ tê informacjê zanim j± tu wklei³a¶, ale nadal nie kumasz, nie?
To jest w³a¶nie ta wielokszta³tno¶æ Twojego ¶wiata - ¯aneta, Joanna, Janina - to wszystko to samo imiê, zwa³ jak zwa³, nie? Chichot £ykasz ka¿d± bzdurê, jak± Ci ¶wiat zaserwuje, byle by by³a na Twoj± korzy¶æ. Czasem te bzdury s± jednak m±dre, problem nie tkwi w informacjach, lecz w Twoim niew³a¶ciwym ich interpretowaniu. Te wszystkie Twoje duchowe prze¿ycia mo¿e te¿ s± przez Ciebie nieprawid³owo interpretowane i zamiast na forum siê wywy¿szaæ, powinna¶ biec do ... (sama sobie dopowiedz, dobra w tym jeste¶).

Nawi±zuj±c jeszcze raz do braku interpretacji, którym niektórzy tutaj siê charakteryzuj±. Polecam Wam obejrzeæ ostatni b±d¼ przedostatni odcinek serialu "Dr House". Mia³ on tam w³a¶nie przypadek, gdzie u pacjenta nie by³o komunikacji pomiêdzy dwoma pó³kulami mózgu. Prawa pó³kula odpowiadaj±ca za interpretacjê, logikê i analizê nie dogadywa³a siê z lew±, która z kolei odpowiada za kreatywno¶æ, uczucia itp. Pacjent w koñcu waln±³ swoj± lew± piê¶ci± ukochan± kobietê, poniewa¿ nie potrafi³ zinterpretowaæ prawid³owo sytuacji. To samo stanie siê z Wami jak kompletnie zapomnicie o u¿ywaniu swojej prawej pó³kuli i przypominam, ¿e to Wy dziwili¶cie siê w reinkarnacji, ¿e facet ¿yje z po³ow± mózgu. Czasem mam wra¿enie, ¿e gdyby Was tak wzi±æ na badania, to i Wy by¶cie stanowili takie wyj±tkowe fenomeny (wszak ju¿ mamy jednego zdeklarowanego forumowego Zombie)

Thotal... chyba mia³e¶ na my¶li mi³osn± minetê, co? Chlapnij j± komu¶ innemu, mnie nie masz siê co podlizywaæ Jêzyk

EDIT:
fonetycznie brzmi ¯anet (D¿anet)w³a¶nie. A wiêc z mêska w naszym t³umaczeniu

Dziewczyno, dla Ciebie wszystkie imiona brzmi± mêsko. Nie strasz ludzi swoim rozdwojeniem ja¼ni i daruj nam ten be³kot, który do rozmowy ma siê nijak i jest jedynie wyrazem Twojego zainteresowania moj± osob±.
Tak - jestem piêkna, pretensjonalna i przywi±zujê wagê do p³ci. Przede wszystkim jestem kobieca i nie wstydzê siê publicznie przyznaæ do tego, ¿e jestem kobiet±. Je¿eli masz jakie¶ kompleksy na punkcie w³asnej seksualno¶ci to id¼ z tym problemem do seksuologa, a ode mnie wara! Naprawdê kompletnie nie interesuje mnie to, czym siê czujesz. Ze swojej strony powiem jedynie, ¿e musisz byæ kobiet±, bo tylko kobiety nie potrafi± ¶cierpieæ innych kobiet. Tylko one wzglêdem siebie s± zawistne, zazdrosne i po prostu bezczelne. Facet potrafi uderzyæ i sprawa rozwi±zana. Baba bêdzie siê plu³a, a¿ jej kto¶ w koñcu racjê przyzna. I niech Ci bêdzie nawet, ¿e ¯aneta to Joanna, a Joanna to ¯aneta i ¿e ¼le jest siê pos³ugiwaæ obcojêzycznym imieniem, gdy Ty nawet nie wiesz jak je przeczytaæ.
Jednak konta nowego dla Ciebie specjalnie nie za³o¿ê - bêdziesz musia³a dalej sobie jêzyk ³amaæ, gdy bêdziesz o mnie my¶la³a (a jak na razie to widzê, ¿e robisz to ca³y czas chyba). A¿ tak kontrowersyjna nie jestem, ale pochlebia mi to tak samo jak Ty wczoraj czu³a¶ siê zaszczycona moj± diagnoz±.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2009, 12:01:18 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 22, 2009, 12:05:41 »

Mia³em na my¶li ¿a³osn±... i nie jako czyn, a raczej stan bez-¶wiadomo¶ci.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 22, 2009, 12:06:43 »

Jak dla mnie to mo¿esz i ¿a³osn± chlapn±æ komu¶ innemu.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 22, 2009, 12:20:46 »

Janneth, czy wiesz, ¿e najlepsze pralki do prania ma Bosch?

Thotalu Koniec lata dzi¶, a gdzie¶ bracie TY? U¶miech 

Afro
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2009, 12:28:15 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 22, 2009, 12:55:35 »

Nie wiedzia³am, ¿e wszech obecne chamstwo to tez zjawisko paranormalne  Co¶ ale có¿ ca³e ¿ycie cz³owiek siê uczy i g³upi umiera  Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech

Pozdrawiam U¶miech
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 22, 2009, 13:14:45 »

To nie chamstwo, to tylko uzewnêtrzniaj±ce siê ¿a³o¶nie EGO ¯anety Du¿y u¶miech

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 22, 2009, 14:10:05 »

Fakt, dziewczyna da³a siê ponie¶æ i nieco wyprowadziæ z równowagi, ale czy nie o to Wam chodzi³o?

A rozmowy w temacie imion proponujê przenie¶æ do w±tku: "jak masz na imiê".
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 22, 2009, 14:48:35 »

Artequ Mi³y, a wrêcz przeciwnie, powiadam Ci, wrêcz przeciwnie. U¶miech Je¶li jednak spolszczenia imienia takie powoduje reperkusje, to biada nam Mrugniêcie

Pozdrawiam opozycjonistê serdecznie: U¶miech

koliberek33
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2009, 14:48:50 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 22, 2009, 15:23:53 »

Jeden chcia³, ¿ebym mówi³ do niego "TED".
A ja pytam, czy nie wystarczy Tadek?
Nie wystarczy³o, po¿egnali¶my siê nie rozumiej±c siê nawzajem Smutny

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 22, 2009, 15:38:38 »

To akurat mnie niestety nie dziwi - bo nawet na tym  forum spotka³em "rozwiniêt± i otwart±" osobê która zabroni³a zwracaæ siê do niej po imieniu jakie nosi - i to pod gro¼b± wkroczenia administracji forum>
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 22, 2009, 15:49:49 »

Mo¿e pos³u¿y³e¶ siê imieniem zamiast  nickiem? To ogromna ró¿nica. Niektórzy przyznali siê do swoich imion, ale nie u¿ywaj± ich w postach. Nie ka¿dy bowiem, ¿yczy sobie wchodzenia w sferê prywatn±. Zaufa³ na tyle i siê ods³oni³ i na tym winno siê skoñczyæ. W przeciwnym razie, odwo³ywanie siê do jakichkolwiek prywatno¶ci ¶wiadczy o braku klasy najzwyczajniej, a wrêcz o nieokie³znanej wrogo¶ci, arogancji, pysze, czy prymitywi¼mie nawet, ale to ju¿ ogólne uwagi wychodz±ce poza Twój post i temat.

koliberek33

Ps. Sam zwa¿, opisanie swoich osobistych do¶wiadczeñ zakoñczy³o siê straszliw± wojn±, oraz ocen± osobist± osób, które te¿ zaufa³y. I po co? Siê pytam wprost.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2009, 16:03:24 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 22, 2009, 16:22:43 »

Val Dee - nie ma to jak t³umaczyæ doros³ej babie, ¿e ¯aneta to nie to samo co Joanna Chichot

dla tej pani to nawet Hiacynt i Jacek to pewnie to samo imiê ;P
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 22, 2009, 16:36:27 »

Wal, wal - du¶, du¶...
Interpretacja s³ów, imion jest mocno z³o¿ona, nie wszyscy chc± byæ "obna¿eni".... Du¿y u¶miech

Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 22, 2009, 16:39:29 »

tak mnie ju¿ w podstawówce wo³ali : "wal i du¶" ;P
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: