Rafaela
Gość
|
|
« : Wrzesień 27, 2009, 10:50:37 » |
|
Wlasnie dzisiaj przeczytalam , ze w polowie wrzesnia zmarla 21-letnia szwajcarka na lungenembolie. Smierc tej mlodziutkiej dziewczyny spowodowaly tabletki antykoncepcyjne "Yaz"-produkowane przez Pharmafirma Bayern i zostaly podane do sprzedazy na poczatku wrzesnia. Niebezpiecznym skladnikiem jest " Drospirenon". Jak poinformowala prasa- wszystkie tabletki w ktorych jest ten skladnik beda poddane badaniu. Tak to kochani jest, kobieta nie jeden juz raz padla ofiara nieprzebadanych srodkow antykoncepcyjnych. Kiedy bylam mlodziutka kobieta , byly to lata 70-te, ginekolog do ktorego chodzilam powiedzial mi abym nie brala zadnych srodkow antykoncepcyjnych, bo one nie sa do konca przebadane, na to trzeba czasu. Moja bratowa urodzila dziecko kalekie, bardzo kalekie, zylo kilka minut po narodzeniu, przed ta ciaza brala wlasnie tabletki przeciw ciazowe. Takich przypadkow jest masa.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2009, 13:25:43 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2009, 20:23:17 » |
|
Rafaelo... cieszĂŞ siĂŞ, Âże zaÂłoÂżyÂłaÂś temat. JeÂżeli rzeczywiÂście prawdÂą jest, Âże to wÂłaÂśnie Drospirenon wywoÂłaÂł ÂśmierĂŚ tej dziewczyny, to ostrzegam przed nastĂŞpujÂącymi lekami: - "Yasminelle" koncernu Bayer - "Yasmin" koncernu Bayer
Oba sÂą dostĂŞpne w Polsce, wszystkim moim znajomym teraz lekarze przepisujÂą wÂłaÂśnie te dwa leki. SÂą u nas najbardziej popularne.
Z tego, co wyczytaÂłam to do tych piguÂłek nowej generacji dodano wyÂżej wspomniany Drospirenon w celu stabilizowania masy ciaÂła podczas brania tabletek oraz "polepszania" cery.
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2009, 20:29:54 » |
|
Wlasnie taka mialam mysl, aby zawiadomic osoby ktore maja kontakt z tym srodkiem, aby go natychmiast przestaly brac. Sprawa jest naprawde powazna, bede sledzila co bedzie sie dzialo dalej. Wczesniej dowiadywalam sie ze dziewczyny mialy problemy z nogami/to widac i mozna natychmiast reagowac/, z plucami skonczylo sie smiercia.
|
|
|
|
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2009, 20:51:18 » |
|
Z tego co się orientuję stosowanie tabletek antykoncepcyjnych w znacznym stopniu podnosi ryzyko zarażenia się Chlamydią , to paskudna bakteria która przez wiele lat może nas niszczyć bezobjawowo a jak objawy są widoczne to czasem jest już za późno.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2009, 21:46:49 wysłane przez zodiakus71 »
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2009, 22:23:20 » |
|
Wlasnie dzisiaj przeczytalam , ze w polowie pazdziernika zmarla 21-letnia szwajcarka na lungenembolie. Smierc tej mlodziutkiej dziewczyny spowodowaly tabletki antykoncepcyjne "Yaz"-produkowane przez Pharmafirma Bayern i zostaly podane do sprzedazy na poczatku wrzesnia. Niebezpiecznym skladnikiem jest " Drospirenon". Jak poinformowala prasa- wszystkie tabletki w ktorych jest ten skladnik beda poddane badaniu. Tak to kochani jest, kobieta nie jeden juz raz padla ofiara nieprzebadanych srodkow antykoncepcyjnych. Kiedy bylam mlodziutka kobieta , byly to lata 70-te, ginekolog do ktorego chodzilam powiedzial mi abym nie brala zadnych srodkow antykoncepcyjnych, bo one nie sa do konca przebadane, na to trzeba czasu. Moja bratowa urodzila dziecko kalekie, bardzo kalekie, zylo kilka minut po narodzeniu, przed ta ciaza brala wlasnie tabletki przeciw ciazowe. Takich przypadkow jest masa.
Rafaelo,a jakie byÂły objawy chorobowe u tej dziewczyny ? i dlaczego zmarÂła ?
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 27, 2009, 22:39:42 » |
|
Zmarla na emboli w plucach, przepraszam ale nie wiem jak ten stan zdrowia nazywa sie po polsku.
|
|
|
|
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2009, 22:44:56 » |
|
z tego co znalazÂłem to zator pÂłucny ta bakteria o ktĂłrej wspomniaÂłem czĂŞsto daje powikÂłana wÂłaÂśnie pÂłucne
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Gość
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2009, 06:33:19 » |
|
Nie wiem,po co zakÂładaĂŚ podobne wÂątki,czy to jest odpowiednie forum na takie tematy??..
Pozdrawiam
kamil
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2009, 07:34:14 » |
|
Hmmm, moim zdaniem brak tutaj pewnych bardzo istotnych danych, by oceniĂŚ sytuacjĂŞ. PrzykÂładowo:
1. Jaki byÂł stan zdrowia dziewczyny PRZED braniem tabletek? Chodzi o to, czy faktycznie to tabletki wywoÂłaÂły chorobĂŞ, czy jedynie nasiliÂły coÂś, co juÂż w sobie "nosiÂła"?
2. Czy przed przepisaniem tabletek zrobiÂła wszystkie konieczne badania? Niestety, ostatnio modna jest praktyka lekarzy, ktĂłrzy spÂławiajÂą pacjentĂłw, wypisujÂąc im tabletki, a nie robiÂąc tych badaĂą (szczegĂłlnie w przypadku paĂąstwowej sÂłuÂżby zdrowia - wiadomo, oszczĂŞdnoÂści)
3. Czy w czasie brania tabletek dziewczyna odczuwaÂła niepokojÂące objawy? Gorzej siĂŞ czuÂła etc? Wiadome jest, Âże w takiej sytuacji naleÂży natychmiast odstawiĂŚ tabletki i szybko udaĂŚ siĂŞ do lekarza - gdyÂż mogÂą one byĂŚ Âźle dobrane, nieodpowiednie dla tego akurat organizmu (swojÂą drogÂą, jest to teÂż wiele razy wspominane w ulotce, ktĂłrej wiele pacjentek w ogĂłle nie czyta - a powinny).
Te dane powinny zostaĂŚ sprawdzone, zanim cokolwiek moÂżna bĂŞdzie stwierdziĂŚ w tej kwestii.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 28, 2009, 10:30:55 » |
|
Kamil, nie wiem w jakim wieku jestes. Heidepark -tu mozemy pisac o wszystkim, uwazam ze bardzo dobrze. Ja np.wiele zeczy sie dowiedzialam z tego dzialu.
Tene- ciesze sie ze jestes z nami. Jest duzo roznych historii o ktorych mozna pisac. Czytajac ten art. uwazalam ze nalezy o nim opisac, zglosic. Jest to nowy srodek, ktory Szwajcaria dopuscila we wrzesniu na swoj rynek. Dziewczyna zglosila sie do szpitala, od momentu zgloszenia do smierci byla pod opieka lekarska. Podalam nazwe srodka ktory spowogowal lungeebolie, mieszkamy wszyscy w Europie, calkiem dobrze w Polsce ten srodek moze byc tez w aptekach. Prawda jest tez taka, ze te srodki nie sa dobrze przebadane do konca i niestety ale nalezy byc ostroznym, to nie jest ciezko zobaczyc na sklad swoich tabletek czy ten skladnik sie tam znajduje. Jesli tak to nalezy je odstawic i zglosic sie do lekarza w sprawie porady. Pozdrawiam serdecznie Rafaela
W Szajcarii i w Niemczech ten lek zostal zatrzymany do momentu wyjasnienia przez producenta.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2009, 10:35:11 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Email
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 28, 2009, 11:04:25 » |
|
Kamil, to jest Hydepark, tutaj moÂżna rozmawiaĂŚ o wszystkim. Bardzo dobrze, Âże Rafaela zaÂłoÂżyÂła ten temat, bo leki o ktĂłrych mowa sÂą nagminnie przepisywane mÂłodym kobietom, sama je braÂłam i mam w domu. Rafaelo zdawaj relacje, co dalej, czy sÂą jakieÂś newsy w tej sprawie. Tak w ogĂłle to sÂą bardzo interesujÂące tabletki antykoncepcyjne. Nigdy wczeÂśniej nie spotkaÂłam siĂŞ z takimi. JuÂż wyjaÂśniam dlaczego. Za zwyczaj tabletki antykoncepcyjne dajÂą 100% gwarancji dopiero po miesiÂącu stosowania, na ulotkach jest napisane, Âże przez pierwszy miesiÂąc naleÂży stosowaĂŚ rĂłwnieÂż inne metody antykoncepcji. Yasminelle (byĂŚ moÂże rĂłwnieÂż Yasmin) dziaÂłajÂą od pierwszej wziĂŞtej piguÂłki pod warunkiem, Âże zostanie ona przyjĂŞta pierwszego dnia cyklu. A nawet, jeÂśli nie jest ten warunek speÂłniony, to dziaÂłajÂą po tygodniu stosowania. Szybko! Nawet bardzo... Nie wiem, co na to wpÂływa, sÂą to jak juÂż napisaÂłam tabletki nowej generacji, jedne z najdroÂższych na rynku. Yasminelle sÂą pierwszymi tabletkami zawierajÂącymi dwa hormony (jednym z nich jest wÂłaÂśnie drospirenon).
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Gość
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 28, 2009, 13:08:51 » |
|
Wlasnie dzisiaj przeczytalam , ze w polowie pazdziernika zmarla 21-letnia szwajcarka na lungenembolie. Smierc tej mlodziutkiej dziewczyny spowodowaly tabletki antykoncepcyjne "Yaz"-produkowane przez Pharmafirma Bayern i zostaly podane do sprzedazy na poczatku wrzesnia. Niebezpiecznym skladnikiem jest " Drospirenon". Jak poinformowala prasa- wszystkie tabletki w ktorych jest ten skladnik beda poddane badaniu.
JeÂśli siĂŞ podaje takie informacje wypadaÂło by umieÂściĂŚ link do strony z ktĂłrej siĂŞ to wziĂŞÂło.
Tak to kochani jest, kobieta nie jeden juz raz padla ofiara nieprzebadanych srodkow antykoncepcyjnych.
PrzecieÂż nie raz sÂłyszymy w telewizji o tragicznych pomyÂłkach lekarzy-moÂżna by o tym pisaĂŚ i pisaĂŚ,z pewnoÂściÂą jest to wielka tragedia dla ofiar i ich rodzin. A wy tutaj robicie wielka halo na podstawie niesprawdzonych informacji,po drugie z tego co napisaÂła Rafaela wynika,Âże ta dziewczyna braÂła te tabletki z wÂłasnej nieprzymuszonej woli,trudno staÂło i tyle ,nikt jej nie kazaÂł tego zaÂżywaĂŚ
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 28, 2009, 13:27:36 » |
|
Rafaelo - tu trzeba kilka rzeczy sprostowaÌ. Nie twierdzê absolutnie, ze nie warto o tym pisaÌ, wrêcz przeciwnie. Jednak uwa¿am, ¿e nie mo¿na te¿ od razu "demonizowaÌ" tabletek z tym œrodkiem. Zaraz napiszê, dlaczego: 1. Nie wiemy, czy œrodek ten sam w sobie spowodowa³ dan¹ chorobê - w sensie, czy dziewczyna ta nie mia³a wczeœniej "predyspozycji" do jej powstania. To nieco tak, jak z paleniem tytoniu i zawa³em - aby palenie tytoniu spowodowa³o zawa³, musi byÌ spelnione kilka innych kryteriów, które zwiêkszaj¹ ryzyko zawa³u (np. oty³oœÌ, wysoki poziom cholesterolu, nerwowy tryb ¿ycia). Palenie mo¿e zwiêkszyÌ ryzyko - jednak sam tytoù jako taki nie POWODUJE zawa³u. Nie wiemy, jak tutaj ma siê sprawa. 2. Nie wiemy te¿, czy dziewczyna nie by³a szczególnie podatna na ten œrodek (czy raczej jego uboczne skutki). Yasminelle bierze wiele kobiet (obecnie najpopularniejsze tabletki dla m³odych kobiet), i nie umieraj¹ masowo - trzeba wiêc zbadaÌ, co jeszcze ma tu wp³yw. 3. Jeœli chodzi o zg³oszenie siê do lekarza, mia³em coœ innego na myœli. Ogólnie, kobieta bior¹ca pigu³ki antykoncepcyjne, jeœli czuje, ¿e "coœ jest nie tak" (a nie, gdy ju¿ czuje siê fatalnie) powinna zg³osiÌ siê do lekarza, który powinien przepisaÌ jej inne pigu³ki. Nie wiemy, w jakim STANIE zg³osi³a siê do lekarza ta dziewczyna (ani tego, czy symptomy pojawi³y siê nagle, czy d³ugo czeka³a, zanim posz³a do lekarza). 4. Co do obecnoœci tych pigu³ek na rynku, to nie s¹ one nowe. Najpierw powsta³y Yasmin, potem Yasminelle ( z mniejsz¹ dawk¹ hormonów). Yasminelle jest na rynku co najmniej od roku (tyle wiem), Yasmin sporo d³u¿ej. A mowimy tu o Polsce, tak wiêc na rynku zagranicznym zapewne s¹ sporo d³u¿ej. Ogólnie, nie chodzi mi o to, by "olaÌ" temat, a o to, by nie wyci¹gaÌ pochopnych wniosków (np nie odstawiaÌ od razu pigu³ek, jeœli jest w nich substancja, o której mowa). I przede wszystkim - najpierw siê dobrze przebadaÌ, a potem dopiero braÌ pigu³ki. Janneth: Sprawa z szybkim dzia³aniem jest doœÌ prosta. MIanowicie chodzi o to, ¿e pigu³ki antykoncepcyjne dzia³aj¹ na trzech p³aszczyznach: 1. Zagêszczaj¹ i zmieniaj¹ sk³ad œluzu, przez co plemniki maj¹ utrudniony dostêp do komórki jajowej, a ich czas prze¿ycia diametralnie maleje. 2. Hamuj¹ owulacjê, przez co plemnik, nawet, jeœli dotrze "na miejsce", to nie ma czego zap³adniaÌ - komórki jajowej po prostu nie ma. 3. Nie pozwalaj¹ na zagnie¿d¿enie siê zap³odnionej komórki w macicy - wiêc jeœli nawet 2 pierwsze "ounkty" zawiod¹, to i tak zarodek nie mo¿e siê zagnieŸdziÌ. Jak nietrudno zauwa¿yÌ, dzia³¹nia 1 i 3 mo¿liwe s¹ od pierwszego dnia stosowania (czy, dla bezpieczeùstwa, od 1-go tygodnia). Natomiast, aby mo¿na by³o zahamowaÌ owulacjê, do owulacji nie mo¿e wczeœniej dojœÌ (czasu siê nie cofnie ). Teoretycznie, owulacja mo¿e wyst¹piÌ ju¿ w pierwszym dniu miesi¹czki (w BARDZO skrajnych przypadkach). W takim wypadku pigu³ki i tak maj¹ ju¿ mocne dzia³anie - bo prawie uniemo¿liwiaj¹ dostanie siê plemnika do komórki jajowej, jak i praktycznie uniemo¿liwiaj¹ zagnie¿dzenia siê ewentualnie zap³odnionej komórki. Jednak pe³n¹ skutecznoœÌ (choÌ nie 100%, a powy¿ej 99%) pigu³ka zyskuje, gdy do owulacji nie dojdzie. Aby to zapewniÌ, pigu³ka musi byÌ wziêta w dzieù pierwszego dnia miesi¹czki (aby wyeliminowaÌ nawet te ekstremalne przypadki bardzo wczesnej owulacji). W praktyce, lekarze i ulotki podaj¹ ró¿ne informacje - jedni, ci bardzo, bardzo zapobiegliwi, mówi¹, ¿e tak czy siak trzeba czekaÌ miesi¹c na dzia³anie pigu³ek (dla pewnoœci, dmuchaj¹c na zimne), inni z kolei mówi¹, ¿e ju¿ od 1 tyg pigu³ka tak czy siak dzia³a (nie licz¹c ekstremalnych przypadków). Tak wiêc nie ma tu pomy³ki czy przesady - po prostu ró¿ne podejœcie
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 28, 2009, 13:29:02 » |
|
Kamil, to jest nie fer co ty teraz robisz, najpierw nie podoba ci sie temat, a potem chcesz zrodlo z kad wzielam. To prawda ze moglam napisac z kad to wzielam, ale przeciez i tak nie podobalci sie ten temat. Z gory wszystko ci sie nie podoba, jak cie to nie interesuje, to proste nie czytaj.
Napisalam ten temat calkiem normalnie, nie zamiezajac czegokolwiek to jest pierwsze. Polemizowanie na ten temat nie jest na miejscu, Tenae, ja nie jestem glupia i zdaje sobie sprawe co sa to sa za srodki antykoncepcyjne dyskusja czy to jest sluszne co napisalam, czy wogole moglam to napisac, czy wogole mam racje do tego. Koledzy sprawa jest nie w porzadku wobec mnie, czuje sie naskakiwana. Calkiem prosto wycofuje ten temat . Zadowoleni.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2009, 13:37:13 wysłane przez Rafaela »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 28, 2009, 13:38:59 » |
|
Do moderatora: prosze o usuniecie tematu Antyconcepcja. Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Email
|
|
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 28, 2009, 13:48:45 » |
|
Ale nie rozumiem Rafaelo, czemu niby temat mia³ zostaÌ usuniêty? Ja chcê, ¿eby pozosta³, temat o aborcji jest, w nim jest czêsto poruszana tematyka antykoncepcji, która to mog³aby przenieœÌ siê tutaj. Kamilowi siê temat nie podoba... i co z tego? Mnie te¿ wiele tematów tu siê nie podoba, ale s¹ w najbardziej odpowiednim dla siebie miejscu. To jest hydepark - wszystko i nic zarazem. Je¿eli Twoja decyzja jest uwarunkowana zdaniem Kamila - to weŸ pod uwagê i moje zdanie, niech temat tu zostanie.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 28, 2009, 13:58:23 » |
|
Dziekuje ci Janneth. To prawda ze czesto rece opadaja tu na tym forum. Uwazalam ze temat jest naprawde dobry szczegolnie dla ludzi mlodych. Jednak okazuje sie ze jestesmy obie w bledzie. Ja w kazdym razie nie zamierzam sie wiecej podstawiac sie pod wiadro w ktorym nie wiadomo co jest. Jest mi bardzo przykro, ale bede prosila moderatora o usuniecie tego tematu, nie widze zadnej potrzeby tu walczyc. Jeszcze raz oswiadczam, ze moje checi byly pozytywne. Tene, ja wiem jak nalezy sie obchodzic z takimi medykamentami i wiem jakie zagrozenie one niosa z soba. Jesli chodzi o zrodlo tej wiadomosci, to od kilku dni mozna czytac to w prasie Szwajcarskiej i Niemieckiej.
|
|
|
|
|
|
|
Tenebrael
Gość
|
|
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 28, 2009, 14:21:28 » |
|
Rafaela - nie nie i jeszcze raz nie (chcia³bym zakrzykn¹Ì, ale klawiatur¹ siê nie da). Absolutnie Ÿle odbierasz to, co napisa³em! To jest w³aœnie minus pisania, ¿e nie mo¿na na bie¿¹co œledziÌ reakcji rozmówcy i wyjaœniaÌ ewentualnych niejasnoœci. Bardzo, ale to BARDZO dobrze, ¿e jest tu ten temat. ChoÌby dlatego, ¿e osoby go czytaj¹ce zobacz¹, ¿e z lekami trzeba ostro¿nie. W ¿yciu nie pos¹dzam CIEBIE, ¿e nie wiesz, jak siê z nimi obchodziÌ - natomiast wiele m³odych dziewczyn nie wie, bior¹, bo tak im napisa³ lekarz, bez zrobienia badaù, i nawet siê o te badania nie dopominaj¹.
Jedyne, z czym tu polemizowaÂłem, to z samÂą konkluzjÂą, Âżeby od razu te leki odstawiaĂŚ. Po prostu wydaje mi siĂŞ, Âże wnioski te sÂą nieco na wyrost, a moje wÂątpliwoÂści miaÂły na celu pokazaĂŚ, Âże sprawa warta jest GÂŁĂBSZEGO ZAINTERESOWANIA, a w Âżadnym wypadku nie olania czy uznania, Âże to nie waÂżne.
Przepraszam CiĂŞ bardzo, jeÂśli tak to odebraÂłaÂś, w Âżadnym wypadku nie miaÂłem tego na myÂśli!
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
|
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 28, 2009, 14:41:43 » |
|
Mi siĂŞ podoba, Âże taki temat powstaÂł... Pierwsze co pomyÂślaÂłem to jakich tabletek uÂżywa moja dziewczyna - na szczĂŞÂście nie tych wspomnianych. Czasem taki temat moÂże uratowaĂŚ komuÂś Âżycie.
|
|
|
|
|
|
|
kamil771
Gość
|
|
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 28, 2009, 14:46:03 » |
|
Pierwsze co pomyÂślaÂłem to jakich tabletek uÂżywa moja dziewczyna - na szczĂŞÂście nie tych wspomnianych.
A kogo to obchodzi??? Chcesz siĂŞ wyspowiadaĂŚ? Bez urazy oczywiÂście.
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Gość
|
|
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 28, 2009, 14:49:20 » |
|
Informacja mogÂła mieĂŚ znaczenie gdyÂż jeÂśli jest prawdziwa to tabletki tego rodzaju szkodzÂą, naleÂżaÂłoby wtedy powiadomiĂŚ o tym samych zainteresowanych. Co jest zÂłego Twoim zdaniem w ostrzeganiu przed niebezpieczeĂąstwem?
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 28, 2009, 15:23:30 » |
|
Kamil771, jeÂżeli temat caÂłkowicie Ci siĂŞ nie podoba - juÂż to przekazaÂłeÂś i po prostu nie zglÂądaj. JeÂżeli nie podobajÂą Ci siĂŞ pewne posty, spostrzeÂżenia forumowiczĂłw - powiedz merytorycznie dlaczego i po sprawie. ValDee po prostu podzieliÂł siĂŞ swoimi odczuciami w zwiÂązku z zamieszczonymi tutaj informacjami - ma do tego prawo.
|
|
|
|
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 28, 2009, 15:35:39 » |
|
Temat wa¿ny i potrzebny w koùcu kobiety nie za¿ywaj¹ tego tylko dla siebie ale i równie¿ dla nas wiêc wypada³o by mieÌ o tym pojêcie i ponosiÌ wspóln¹ odpowiedzialnoœÌ.
|
|
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
|
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 28, 2009, 15:40:58 » |
|
Dziekuje ze zabraliscie glos na ten temat. Od 23 lat zyje w innym kraju i tego sie nauczylam ze jesli jakis medykament nie dziala jakie bylo oczekiwanie, to sam lekarz wypisujac lekarstwo mowi, jesli beda jakies dzialania uboczne natychmiast prosze lek odstawic i zglosic sie do lekarza. W tym artykule ktory podalam tez w tym stylu byla informacja podana, co mnie ani troche nie zdziwila, dla mnie jest to normalne i prawidlowe. W artykule byla podana nazwa tego "Nowego" leku i skladnik ktory mogl sie przyczynic do tego problemu ktory zaistnial, tzn. zgon. W moim zyciu nie jest to pierwsza informacja, a ze wzgledu na to ze lek jest nowy, sprawa istnieje pare dni postanowilam podac ta informacje na forum. Prawda jest taka ze Polska jest krajem ktory idzie do przodu, a nowosci na rynku czesto sa bardzo szybko. Sprawa jak kobiety uzywaja takich srodkow, jakie sa mozliwosci, o tym przeciez tez mozna pisac w tym temacie. Otworzylam nowy temat HIV- pare osob widzialam ze przeczytalo, ale nikt nie ma ochoty na dyskusje. Jest to temat ktory towazyszy nam wszystkim kazdego dnia i jestem przekonana ze tak naprawde to nie mamy calkiem odpowiednich informacji na temat tego wirusa i tej choroby. Ja sama dzisiaj dowiedzialam sie bardzo duzo nowosci w momecia kiedy przygotowywalam nowe info. do tego tematu. Antykoncepcja troszke tez ma miejsce na tym nowym temacie.
Chce wam tez powiedziec, ze jesli sie czyms zajmuje to od serca, i dla nas wszystkich. Rafaela
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 28, 2009, 17:35:58 » |
|
Temat wa¿ny i potrzebny w koùcu kobiety nie za¿ywaj¹ tego tylko dla siebie ale i równie¿ dla nas wiêc wypada³o by mieÌ o tym pojêcie i ponosiÌ wspóln¹ odpowiedzialnoœÌ. G³ównym powodem za¿ywania jest po prostu strach.
|
|
|
|
|
|
|
|