Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 08:18:49

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Antykoncepcja  (Przeczytany 49956 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Wrzesieñ 28, 2009, 19:37:48 »

Rafaelo - dodam jeszcze tylko od siebie, ¿e temat mnie te¿ bezpo¶rednio (no, prawie U¶miech ) dotyczy, gdy¿ moja dziewczyna d³u¿szy czas w³a¶nie Yasminelle za¿ywa³a. Chocia¿ szczerze powiem, ¿e nie odczu³a ¿adnych negatywnych skutków - wrêcz przeciwnie, by³a tabletkami zachwycona, gdy¿ nie wystêpowa³o nic, czym straszyli ginekolodzy, ulotki etc.

Zgadzam siê te¿ zdecydowanie z tym, ¿e w razie wyst±pienia jakichkolwiek niepokoj±cych objawów, powinna natychmiast Yasminelle odstawiæ, i udaæ siê do lekarza. Jedynie nie podzielam zdania, ¿e od razu ka¿dy, kto u¿ywa tabletek z dros...dios...damn, zapominam zawsze tej nazwy - w ka¿dym razie z tym sk³adnikiem, powinien je natychmiast odstawiaæ - jedynie wtedy, gdy pojawi siê cokolwiek niepokoj±cego.

Artek - dlaczego strach? Moim zdaniem preparaty te s± w du¿ym stopniu odpowiedzi± na obecne uwarunkowania spo³eczno-kulturowe. Ale wiêcej - gdy dyskusja siê rozwinie U¶miech
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #26 : Wrzesieñ 28, 2009, 19:50:37 »

Temat wa¿ny i potrzebny w koñcu kobiety nie za¿ywaj± tego tylko dla siebie ale i równie¿ dla nas wiêc wypada³o by mieæ o tym pojêcie i ponosiæ wspóln± odpowiedzialno¶æ.
G³ównym powodem za¿ywania jest po prostu strach.
Oczywi¶cie arteq ¿e strach.Strach przed niechcian± ci±¿±.Do tego trzeba dojrzeæ.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Wrzesieñ 28, 2009, 19:51:29 »

Ja podalam nazwe tego nowego preparatu-tabletki antykoncepcyjne "Yaz"-produkowane przez Pharmafirma Bayern .Na poczatku wrzesnia weszly na rynek Szwajcarski. Prawdopodobnie w chwili obecnej sa wycofane ze sprzedazy.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Wrzesieñ 28, 2009, 20:16:51 »

Tene - podaj mi inne powody, a ja udowodniê Ci, ¿e ka¿da z tych nitek prowadzi do strachu.

Czasami lekarz zaleca pigu³kê w celu unormowania gospodarki hormonalnej - to jedyny wyj±tek.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Wrzesieñ 28, 2009, 21:38:43 »

Arteq - trzeba tu rozró¿niæ strach i obawê. O ile zgodzê siê, ¿e wszystko zasadza siê na obawie, o tyle niekoniecznie - na strachu.

Wiem, do czego tu zmierzasz (i faktycznie, wysz³oby, ¿e wszystko siê bierze od strachu), jednak w ten sposób mo¿naby nie tylko antykoncepcje, ale wiêkszo¶æ dzia³añ ludzkich na strachu oprzeæ. Przyk³adowo, jesz, bo BOISZ siê, ¿e umrzesz z g³odu (w d³ugofalowym zakresie). Albo idziesz chodnikiem, a nie ulic±, bo BOISZ siê, ¿e co¶ Ciê potr±ci. Mo¿na to w ten sposób przekazaæ. Mo¿na te¿ inaczej - jesz, bo pragniesz sobie zapewniæ ¿ycie, które jest warto¶ci±. Idziesz chodnikiem, bo pragniesz porz±dku w ruchu drogowym (i te¿ cenisz swe ¿ycie).

Tak samo antykoncepcjê - mo¿na j± przedstawiæ jako strach (czy te¿ obawê) przed ci±¿±, skutkami spo³ecznymi tego¿ stanu, materialnymi etc etc. A mo¿na te¿ przedstawiæ jako chêæ ¶wiadomego wyboru zaj¶cia/nie zaj¶cia w ci±¿e, w konsekwencji stworzenia optymalnych warunków ¿ycia (tak ekonomicznych, jak i spo³ecznych) swojemu potomstwu (przez dobre dobranie czasu poczêcia).

Jak widzisz, s± tu dwa bieguny.

Zreszt±, mo¿na te¿ w to w³±czyæ religijne rozwa¿ania (tu w duchu katolickim): mo¿na powiedzieæ, ¿e katolik nie stosuje antykoncepcji, bo obawia siê, ¿e pope³nia grzech, lub, alternatywnie, nie stosuje antykoncepcji, bo pragnie ¿yæ wedle zasad, które ceni, i w ktorych widzi warto¶æ.

Obie drogi mo¿na udowadniaæ, wykazywaæ etc. S± wiêc dwa aspekty (zreszt±, jak we wszystkim w tym ¶wiecie)
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Wrzesieñ 28, 2009, 21:56:09 »

Obawa to te¿ starach. Zapyta³bym siê na podstawie Twojego przyk³adu - dlaczego cenisz sobie porz±dek ruchu drogowego - i tak w koñcu wyl±dujemy na strachu=obawie [³adniej brzmi] o czyje¶ ¿ycie i zdrowie.
¦wiadome zaj¶cie w ci±¿ê? To te¿ jest równoznaczne obawie aby w ni± nie zaj¶æ w "niesprzyjaj±cych" okoliczno¶ciach.
Zrezygnuj z antykoncepcji i zobaczysz ile rzeczy zmieni siê na plus. Zaczniesz mocniej dostrzegaæ w niej... kobietê - jej potencja³, mo¿liwo¶æ dania ¿ycia. Zaczniesz równie¿ szanowaæ bardziej zycie. Byæ mo¿e ta sytuacja nak³oni Ciê aby¶ bardziej siê postara³ aby zapewniæ dobre warunki dla rodziny. Oczywi¶cie wszystko to w przypadku gdy naprawdê j± szanujesz, byæ mo¿e kochasz. Taka sytuacja równie¿ sk³oni Ciê do powa¿niejszego popatrzenia na zwi±zek - co do niej czujesz, czy to naprawdê ta, czy widzisz w niej matkê swoich dzieci... I konieczno¶æ pewnej wstrzemiê¼liwo¶ci tak¿e wiele mówi i daje. Dowiadujemy siê co tak naprawdê widzimy w kobiecie i co jest dla nas najwa¿niejsze. Mi³o¶æ [któr± wielu, wielu deklaruje] czy po prostu sex. Oczywi¶cie mo¿na montowaæ na swoje potrzeby [ok³amywanie siê] karko³omne ci±gi logiczne [które tak naprawdê nie s± logiczne], ale i tak to siê nie uda. Zawsze w takim t³umaczeniu jest s³aby punkt [najczê¶ciej szczypta egoizmu] i konstrukcja... runie.
Nadal powtórzê - je¿eli nie jeste¶ gotowy na ewentualne konsekwencje - nie zaczynaj. Ze wzglêdu na szacunek dla i odpowiedzialno¶æ dla "ukochanej" osoby jak i siebie samego.
Ach, temat rzeka... 
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Wrzesieñ 29, 2009, 09:32:24 »

Oki, to nieco polemiki:

Obawa to też starach. Zapytałbym się na podstawie Twojego przykładu - dlaczego cenisz sobie porządek ruchu drogowego - i tak w końcu wylądujemy na strachu=obawie [ładniej brzmi] o czyjeś życie i zdrowie.
Świadome zajście w ciążę? To też jest równoznaczne obawie aby w nią nie zajść w "niesprzyjających" okolicznościach.

Zgadzam się. Z tym, że, jak napisałem wyżej, pokazujesz jedną stronę medalu - aspekt strachu. Drugą strona medalu jest pragnienie/nadzieja. Pragniesz, by stało się A, i boisz się, aby nie stało się B (przy czym A i B są przeciwieństwami). Pragniesz np, by świat był uporządkowany i boisz się chaosu. W jakiejkolwiek sprawie pociągniemy takie logiczne rozumowanie odnośnie motywacji czy emocji, dojdziemy do tego, że każdą motywację charakteryzują dwa aspekty: destruktywny (strach przed czymś) i konstruktywny (nadzieja na coś innego, pragnienie tego).

I warto przedstawić OBIE strony medalu tutaj, nie redukując jednocześnie do strachu. Każda motywację można przedstawić zarówno przez jej spekt "strachowy", jak i "pragnieniowy".

Swoją drogą, tu jest też różnica między strachem a obawą. Strach zawsze jest destruktywny, gdyż paraliżuje człowieka, upośledza jego postrzeganie. Obawa jest z kolei czymś, co motywuje do działania. Ale to tak na marginesie.

Przechodząc już do głównej części, rozumiem i szanuje Twoje podejście, chociaż mam mocno inne (poznałem i "wypróbowałem" oba). Powiedziałbym, że moje postrzeganie tej sprawy bliższe jest rozumieniu pogańskiemu.

Moim zdaniem własnie NIE powstrzymywanie się od seksu jest w pelni oddaniem się drugiej osobie. Czlowiek posiada zarówno wyższe emocje, jak i cielesność. uważam, że jedynie zespolenie się z druga osobą na obu płaszczyznach równe jest pełnemu związkowi, całkowitej akceptacji. Oznacza dla mnie przyjęcie siebie nawzajem zarówno jako osobe w rozumieniu emocjonalnym, jak i jako osobę o (po części) "zwierzęcej" naturze. Sam okresliłeś abstynencję seksualną jako "powstrzymywanie się" - jest to więc walka z własną naturą. Uważam, że walka taka w związku jest niedopuszczalna, gdyż oznacza, że nie akceptujesz WSZYSTKICH swoich odczuć wobec drugiej osoby (i jej wobec Ciebie). Nie akceptujesz w pelni (takiej, jakiej jest, nie ograniczanej normami, restrykcjami czy zakazami) jej seksualności, i związanych z tym uczuć i pragnień.

Róznego rodzaju doktryny nauczyły ludzi traktować seksualność jako tabu, jako coś "gorszego", "zwierzęcego", "nieludzkiego". Ponakładały restrykcje (jak np zakaz seksu przed slubem), ustanowiły prawa moralne. Seksualność jest jednak naszą naturą, ktorej, moim zdaniem, nie można ograniczać w związku.

Możesz powiedzieć, że w takim razie antykoncepcja też jest powstrzymywaniem naszej natury. Ale nie jest, przynajmniej antykoncepcja trwale nie upośledzająca plodności (jak np odcięcie nasieniowodu). Antykoncepcja sprawia, że możemy cieszyć się naszą seksualnością, jednocześnie dbając, by warunki urodzenia dziecka były jak najbardziej sprzyjające.

Możesz z kolei odpowiedzieć, że z seksem też powinniśmy czekac, aż warunki będą sprzyjające - jednak nie ma jasnej recepty, by stwierdzić, kiedy to jest. Dlatego każdy człowiek powinien wybrać moment, gdy będzie CZUŁ, że to własnie ta chwila. Podobnie z poczęciem dziecka.

Cóż, nieco skrotowo, więc mogłem coś pominąć czy niejasno napisać, ale korzystam jedynie z krotkiej przerwy w pracy. Jak się dyskusja rozwinie, to popiszę więcej, jak to widzę U¶miech
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 29, 2009, 09:36:45 wys³ane przez Tenebrael » Zapisane
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Wrzesieñ 30, 2009, 12:25:10 »

Janneth, wydaje mi siê, ¿e Jeremiaszowi chodzi o to, by propagowac jednocze¶nie u¿ywanie odpowiedniego zabezpieczenia i dostarczaæ jak najbardziej rzeteln± i pe³n± wiedzê m³odzie¿y (i nie tylko) o tych¿e ¶rodkach. Dodatkowo promowaæ rozs±dne ¿ycie seksualne (czytaj - nie "szybki numerek" z kimkolwiek na co drugiej imprezie).

Wtedy faktycznie, aborcja (z przyczyn innych ni¿ gwa³t etc) mog³aby siê staæ zjawiskiem marginalnym, rzadkim. A gdyby siê takim sta³a, to i czlowiek mialby wiêcej refleksji przed ostateczn± decyzja, czy jej dokonaæ, czy nie (w sensie, nie by³oby "a, co tam, du¿o ludzi to robi" - nie mialby dostepnych wzorcow, wiêc i decyzja polegalaby bardziej na analizie, dog³êbnym zastanowieniu).
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Wrzesieñ 30, 2009, 12:33:25 »

Tene, ale nie mówimy o tym, co jest. Aborcja jest legalna, ¶rodki antykoncepcyjne s± dostêpne w ka¿dej aptece do wyboru do koloru, gumki s± nawet na ka¿dej stacji i w ka¿dym kiosku. Edukacja seksualna? Nie wiem jak z ni± teraz w szko³ach, ja mia³am tylko jeden rok tego przedmiotu. Ale by³a. Rodzice te¿ nauczali w tej kwestii i próbowali opowiadaæ jak i przed czym nale¿y siê zabezpieczaæ.
Wszystko, o czym powiedzia³e¶ - jako tako funkcjonuje. A jednak liczba m³odych matek i niechcianych ci±¿ zamiast maleæ - wzrasta. Wiêc mamy przes³anki, by móc stwierdziæ - to nie wystarcza, by by³o lepiej.
Wniosek - trzeba co¶ znowu zmieniæ.
Co najlepiej by³oby wypróbowaæ w pierwszej kolejno¶ci? O to pyta³am Jeremiasza. O to, czy powinni¶my daæ jeszcze wiêcej wolno¶ci, edukacji, wyboru, czy wrêcz przeciwnie - skoro siê nie sprawdzi³o - ukróciæ.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Wrzesieñ 30, 2009, 13:25:04 »

Tene, ale nie mówimy o tym, co jest. Aborcja jest legalna, ¶rodki antykoncepcyjne s± dostêpne w ka¿dej aptece do wyboru do koloru, gumki s± nawet na ka¿dej stacji i w ka¿dym kiosku.

Nie do koñca jest tak, jak piszesz. owszem, gumki sa legalne i dostêpne. ¦rodki hormonalne na receptê, ale sa (uwa¿am, ¿e dobrze, ¿e na receptê). Problemem jest to, ¿e nie jest, tak jak w wiekszo¶ci zachodniego ¶wiata, dostêpna pigu³ka "Po" bez recepty. Wiekszo¶æ, szczególnie m³odych ludzi woli zabezpieczaæ siê gumk± - a te pêkaj±, nawet najlepszych firm. Na zachodzie idziesz wtedy do apteki, aptekarka zada Ci tylko kilka podstawowych pytañ, by stwierdziæ, ¿e mo¿e Ci je sprzedaæ, i tyle. U nas zdobycie pigulki "po" w odpowiednim czasie (max 72 h) graniczy z cudem - na ginekologa, nawet "na szybko", czeka siê do kilku dni, a tylko on mo¿e wypisaæ receptê.

Edukacja seksualna? Nie wiem jak z ni± teraz w szko³ach, ja mia³am tylko jeden rok tego przedmiotu. Ale by³a.

Teraz równie¿ jest. Tyle, ¿e najczê¶ciej prowadzona przez wuefistów (na tej zreszt± lekcji), katechetów (o zgrozo!) czy wychowawców klas. Tak wiêc przedmiot najczê¶ciej prowadz± osoby do tego nieprzygotowane, które same wiedzê posiad³y z lepszego czy gorszego ¼ród³a chwile przed lekcj± (co widac po tym, co mówi± - nawet w wikipedii jest czêsto wiêcej).

Zdarza siê te¿, ¿e lekcje takie prowadzi jaki¶ mocno wierz±cy katolik (ja tak niestety mialem) - wtedy zamiast dowiadywaæ siê o mozliwo¶ci zabezpieczenia, cyklu kobiecym, porownywania skuteczno¶ci ro¿nych metod - uczy³em sie "jedynej slusznej prawdy", ¿e antykoncepcja to z³o i szatan.

Tak wiêc niestety, z tym akurat jest u nas FATALNIE.

Rodzice te¿ nauczali w tej kwestii i próbowali opowiadaæ jak i przed czym nale¿y siê zabezpieczaæ.

Tu te¿ spo³eczna mentalno¶æ robi wiele z³ego. Trafi³a¶ na takich rodziców, którzy byli otwarci na takie pytania. niestety, obecnie seks to dalej tabu, i niewielu ma mozliwo¶æ bezproblemowej rozmowy z rodzicami o tym, uzyskania rzetelnych informacji.

Wszystko, o czym powiedzia³e¶ - jako tako funkcjonuje.

Problem w tym, ¿e przy tak waznej rzeczy, jak planowanie rodziny i odpowiedzialne wspó³¿ycie funkcjonowanie "jako tako" nie wystarcza.

A jednak liczba m³odych matek i niechcianych ci±¿ zamiast maleæ - wzrasta.

Efekt owego "jako tako".

Wiêc mamy przes³anki, by móc stwierdziæ - to nie wystarcza, by by³o lepiej.

Pytanie - czy faktycznie by³o lepiej, czy te¿ po prostu dopiero niedawno, wraz z rozwojem internetu, zyskalismy o tym wiêcej informacji? Kiedy¶ macie¿yñstwo w wieku 18 lat bulwersowa³o. Obecnie nie jest to bulwersuj±ce - mo¿e i st±d wiêcej takich przypadków wychodzi na jaw. trudno powiedzieæ.

Wniosek - trzeba co¶ znowu zmieniæ.
Co najlepiej by³oby wypróbowaæ w pierwszej kolejno¶ci? O to pyta³am Jeremiasza. O to, czy powinni¶my daæ jeszcze wiêcej wolno¶ci, edukacji, wyboru, czy wrêcz przeciwnie - skoro siê nie sprawdzi³o - ukróciæ.

Przede wszystkim - najpierw zadbaæ o dobr± edukacjê seksualn± w szko³ach (z wykwalifikowanymi do tego nauczycielami, nie wuefistami czy wychowawcami klas, którzy ponadto potrafi± przekazaæ rzetelne informacje NIEZALE¯NIE od osobistych pogl±dów). , o dobry dostêp nie tylko do gumek, ale i tabletek "Po", etc etc. A potem rozeznaæ problem na nowo.

Na razie widzê to tak - niby aborcja jest zakazana, ale, powiedzmy sobie szczerze: jest dostepna na ¿yczenie. Nieoficjalnie, nielegalnie, ale skutecznie. Problem w tym, ¿e kobieta, która CHCE dokonaæ aborcji, I TAK jej dokona, tyle, ¿e w warunkach czêsto obskurnych, niehigienicznych etc. Nie powstrzymamy tego. Uwa¿am wiêc, ¿e poki z edukacj± seksualn± i antykoncepcj± jest jak jest, lepiej ju¿, by decyduj±ca siê na to kobieta mia³a mo¿liwo¶æ dokonania aborcji w dobrych warunkach.

Choæ, co podkre¶lê - sam zdecydowanie aborcji nie uznajê i nie popieram. Ale to nie powód, bym narzuca³ to my¶lenie innym, decydowa³ za nich.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Wrzesieñ 30, 2009, 13:46:54 »

Tene - mylisz siê. Pigu³kê "po" mo¿e przepisaæ ka¿dy lekarz, nie tylko ginekolog (pediatra, a nawet weterynarz). Wystarczy³o wej¶æ na stronê producenta tych tabletek, ¿eby siê dowiedzieæ. Nie jest wiêc istotne, ¿e mój ginekolog ma zapisanych pacjentów na dwa miechy wprzód. Równie dobrze mogê i¶æ do ka¿dego innego!
Tu jest procedura bardzo podobna do tej zachodniej, któr± tak chwalisz. Tyle, ¿e osoba wydaj±ca receptê musi byæ lekarzem (obojêtne jakim) a nie farmaceut±. Te¿ zada kilka pytañ i masz ju¿ upragniony ¶wistek ratuj±cy Twoj± dziewczynê przed niechcian± ci±¿±.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Wrzesieñ 30, 2009, 13:58:15 »

Tene - mylisz siê. Pigu³kê "po" mo¿e przepisaæ ka¿dy lekarz, nie tylko ginekolog (pediatra, a nawet weterynarz). Wystarczy³o wej¶æ na stronê producenta tych tabletek, ¿eby siê dowiedzieæ. Nie jest wiêc istotne, ¿e mój ginekolog ma zapisanych pacjentów na dwa miechy wprzód. Równie dobrze mogê i¶æ do ka¿dego innego!
Tu jest procedura bardzo podobna do tej zachodniej, któr± tak chwalisz. Tyle, ¿e osoba wydaj±ca receptê musi byæ lekarzem (obojêtne jakim) a nie farmaceut±. Te¿ zada kilka pytañ i masz ju¿ upragniony ¶wistek ratuj±cy Twoj± dziewczynê przed niechcian± ci±¿±.

A, to przepraszam. Kiedy ostatnio o tym czytalem, sprawa mia³a siê nieco inaczej, mozliwe, ¿e mam tu nieaktualn± informacjê. Dzieki, ¿e o tym napisa³a¶, bo dobrze wiedzieæ.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Wrzesieñ 30, 2009, 14:03:19 »

A czy tabletka "po", to wg was kochani to nie aborcja?
Dla mnie nie ma jakie¶ wiêkszej ró¿nicy w  dokonaniu aborcji czy usuniêciu za pomoc± tabletki " po" zap³odnionego jaja.

Pozdrawiam U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Wrzesieñ 30, 2009, 15:02:13 »

Nie ma za co Tene.

Wiki, tabletki "po" mog±, aczkolwiek nie musz± byæ tabletkami wczesnoporonnymi.
Ich dzia³anie jest dwufazowe i zale¿ne od stanu (czy dosz³o czy jeszcze nie do zap³odnienia). Sam seks bez zabezpieczenia nie jest gwarantem zaj¶cia w ci±¿ê. Plemniki s± w stanie ¿yæ nawet 72 godziny i tyle w³a¶nie czasu jest na przyjêcie tych tabletek. Je¿eli pierwsz± tabletkê przyjmiesz zaraz po stosunku, to dojdzie do znacznego zagêszczenia ¶luzu w szyjce macicy, co spowoduje, ¿e plemniki nie bêd± mog³y przedostaæ siê przezeñ do jaja, w czego efekcie nie dojdzie do zap³odnienia. Nie ma zap³odnienia - nie ma poronienia.
Je¿eli jednak kobieta d³ugo zwleka z przyjêciem tej tabletki, tak d³ugo, ¿e ju¿ jej jajo zd±¿y³o zostaæ zap³odnione, to wówczas mo¿na mówiæ o tabletkach "po" jako o wczesnoporonnych, gdy¿ wówczas ich dzia³anie zapobiegnie zagnie¿d¿eniu siê jaja.

Oprócz zdrowotnego, jest to jeden z powodów, dla jakich w Polsce nie dostaniesz tych tabletek bez recepty. Lekarz oprócz wyeliminowania przeciwwskazañ, dowie siê od pacjentki ile czasu minê³o od stosunku i dziêki temu bêdzie mia³ orientacjê, czy mog³o ju¿ doj¶æ do zap³odnienia i czy tabletka wywo³a poronienie czy po prostu utrudni zap³odnienie.
Wielu lekarzy w sytuacjach, gdy od stosunku minê³o ju¿ sporo czasu, nie chce przepisaæ recepty.

Dlatego mnie podoba siê obecna sytuacja, gdy kobieta nie idzie od razu po leki, a najpierw do lekarza, który jej wyt³umaczy, ¿e tabletka "po" nie zawsze jest antykoncepcj±. Nie wyobra¿am sobie, aby farmaceuta zadawa³ sobie tyle trudu i przy kolejce t³umaczy³ klientce, ¿e mog³o ju¿ doj¶æ do zap³odnienia i przyjêcie pigu³ki wywo³a po prostu poronienie.

Co by siê gromy na mnie za to nie posypa³y - nie przyjmowa³am nigdy tego typu leków, wiedzê czerpiê z opisu producenta.
Jestem akurat w tak komfortowej sytuacji, ¿e dziecko by³oby dla mnie i mojego partnera najwiêksz± wyobra¿aln± rado¶ci±.
Jednak nie mo¿emy generalizowaæ i ka¿dej kobiety przyjmuj±cej te leki obarczaæ win± jak w przypadku aborcji, bo po prostu w wiêkszo¶ci takich przypadków te leki przyjmowane s± jako antykoncepcja.

W dodatku pary, które uprawiaj± seks bez zabezpieczeñ b±d¼ z gumkami, o takich lekach powinny pomy¶leæ przed faktem. Co stoi na przeszkodzie, by i¶æ do lekarza po nie, wykupiæ je, nosiæ w portfelu i w razie "wpadki" przyj±æ natychmiast, aby uniemo¿liwiæ zap³odnienie? Nic.
Trzeba po prostu my¶leæ przysz³o¶ciowo. Nie chcê dzieci, bo jestem m³oda - nie uprawiam seksu.
Nie chcê dzieci ale nie jestem m³oda - albo u¿ywam antykoncepcji regularnej albo "po" zawsze przy sobie.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Wrzesieñ 30, 2009, 15:07:53 »

Dobrze, tylko, ¿e ja nikogo nie namawiam do aborcji ani nikomu nie zabraniam aborcji.
Postuluje jedynie za tym aby by³a legalna. (i niepotrzebna)
To po pierwsze.

Jeremiasz, powiem to jeszcze raz - aborcja jest legalna, lecz uwarunkowana
Znaczy siê - dopuszczona tylko w konkretnych przypadkach, kiedy jest naprawdê potrzebna.

Co wobec tego postulujesz? Czy chcia³by¶, by by³a legalna na ¿yczenie, wiêc poszliby¶my o krok dalej?
A gdyby by³a legalna na ¿yczenie - czy nie k³óci³o by siê to z Twoim "ale niepotrzebna"?

Mylisz siê - aborcja w Polsce jest zawsze nielegalna - w niektórych tylko przypadkach odstêpuje siê od wymierzania kary za ni±.

Poza tym nalezy zaznaczyæ ¿e matce za zabicie dziecka w swoim ³onie nic nie grozi - karze siê lekarzy za przeprowadzony "zabieg".
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Wrzesieñ 30, 2009, 15:11:51 »

Nie Val Dee... Sprawdza³am ju¿ gdzie¶ tutaj wcze¶niej, podawa³am nawet dok³adny rok, od kiedy aborcji mo¿na w Polsce dokonaæ w okre¶lonych przypadkach.
Tutaj masz mapkê ¶wiata (http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:AbortionLawsMap-NoLegend.png) z uwzglêdnieniem legalno¶ci aborcji w ka¿dym z pañstw. Polska jest kolorem br±zowym, a kolor br±zowy oznacza:
"Legalna albo nielegalna z wyj±tkiem gwa³tu, ¿ycia matki, zdrowia, defektów p³odu i/lub zdrowia psychicznego"

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Wrzesieñ 30, 2009, 15:18:00 »

Ale w KK jest jako nielegalna - tylko w niektórych (ju¿ wymienionych) warunkach odstêpuje siê od wymierzania kary za ni±. Tak jest to okre¶lane w prawodawstwie - prozaicznie mo¿emy upro¶ciæ i uznaæ j± za legaln± ale chcia³em tylko zaznaczyæ jak to wygl±da w KK.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #42 : Wrzesieñ 30, 2009, 15:34:22 »

Kodeks Karny wkracza, gdy pope³niono przestêpstwo i precyzuje, jaka kara za dany wystêpek mo¿e nas spotkaæ.
Za¶ ustalaniem, co jest a co nie jest legalne zajmuje siê nie KK, a Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej, w której jest zapisane, co nastêpuje:

"Wej¶cie w ¿ycie ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie p³odu ludzkiego i warunkach dopuszczalno¶ci przerywania ci±¿y (Dz. U. z 1993 r. Nr 17, poz. 78) ograniczy³o dostêp do zabiegów przerywania ci±¿y – odt±d mo¿na dokonywaæ legalnej aborcji przy zaistnieniu jednej z okre¶lonych przes³anek:
ci±¿a stanowi zagro¿enie dla ¿ycia lub zdrowia kobiety ciê¿arnej (do chwili osi±gniêcia przez p³ód zdolno¶ci do samodzielnego ¿ycia poza organizmem kobiety ciê¿arnej); wyst±pienie tej okoliczno¶ci stwierdza lekarz inny ni¿ przeprowadzaj±cy zabieg aborcyjny
badania prenatalne lub inne przes³anki medyczne wskazuj± na du¿e prawdopodobieñstwo ciê¿kiego i nieodwracalnego upo¶ledzenia p³odu albo nieuleczalnej choroby zagra¿aj±cej jego ¿yciu (do chwili osi±gniêcia przez p³ód zdolno¶ci do samodzielnego ¿ycia poza organizmem kobiety ciê¿arnej); wyst±pienie tej okoliczno¶ci stwierdza lekarz inny ni¿ przeprowadzaj±cy zabieg
zachodzi uzasadnione podejrzenie, ¿e ci±¿a powsta³a w wyniku czynu zabronionego (do 12 tygodni od poczêcia); wyst±pienie tej okoliczno¶ci stwierdza prokurator.
Od 1996 ustawa dopuszcza³a przerywanie ci±¿y równie¿ gdy kobieta ciê¿arna znajduje siê w ciê¿kich warunkach ¿yciowych lub trudnej sytuacji osobistej; wymagane ma byæ z³o¿enie o¶wiadczenia przez kobietê ciê¿arn± i odbycie konsultacji z innym lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej lub inn± osob± uprawnion± ni¿ maj±c± przeprowadziæ zabieg; zabieg mo¿na by³oby przeprowadziæ, je¿eli kobieta podtrzymuje swój zamiar po up³ywie 3 dni od konsultacji."

Wiêcej o historii legalno¶ci aborcji w Polsce tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja_w_Polsce

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Wrzesieñ 30, 2009, 16:02:20 »

Przede wszystkim - najpierw zadbaæ o dobr± edukacjê seksualn± w szko³ach (z wykwalifikowanymi do tego nauczycielami, nie wuefistami czy wychowawcami klas, którzy ponadto potrafi± przekazaæ rzetelne informacje NIEZALE¯NIE od osobistych pogl±dów). , o dobry dostêp nie tylko do gumek, ale i tabletek "Po", etc etc. A potem rozeznaæ problem na nowo.

Na razie widzê to tak - niby aborcja jest zakazana, ale, powiedzmy sobie szczerze: jest dostepna na ¿yczenie. Nieoficjalnie, nielegalnie, ale skutecznie. Problem w tym, ¿e kobieta, która CHCE dokonaæ aborcji, I TAK jej dokona, tyle, ¿e w warunkach czêsto obskurnych, niehigienicznych etc. Nie powstrzymamy tego. Uwa¿am wiêc, ¿e poki z edukacj± seksualn± i antykoncepcj± jest jak jest, lepiej ju¿, by decyduj±ca siê na to kobieta mia³a mo¿liwo¶æ dokonania aborcji w dobrych warunkach.

Choæ, co podkre¶lê - sam zdecydowanie aborcji nie uznajê i nie popieram. Ale to nie powód, bym narzuca³ to my¶lenie innym, decydowa³ za nich.

Edukacja seksualna w szko³ach? Ju¿ to widzê....
Na zajêciach frekwencja nie przekracza³a by 20-30% bo komu by siê chcia³o siedzieæ godzinê d³u¿ej  w szkole na lekcji z której nauczyciel nie pyta,nie wstawia ocen,i ogólnie panuje luzik,strata czasy dla m³odzie¿y,prawie nikt by na to nie uczêszcza³

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 30, 2009, 16:02:57 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Wrzesieñ 30, 2009, 17:15:51 »

Wiki, tabletki "po" mog±, aczkolwiek nie musz± byæ tabletkami wczesnoporonnymi.
Ich dzia³anie jest dwufazowe i zale¿ne od stanu (czy dosz³o czy jeszcze nie do zap³odnienia). Sam seks bez zabezpieczenia nie jest gwarantem zaj¶cia w ci±¿ê. Plemniki s± w stanie ¿yæ nawet 72 godziny i tyle w³a¶nie czasu jest na przyjêcie tych tabletek. Je¿eli pierwsz± tabletkê przyjmiesz zaraz po stosunku, to dojdzie do znacznego zagêszczenia ¶luzu w szyjce macicy, co spowoduje, ¿e plemniki nie bêd± mog³y przedostaæ siê przezeñ do jaja, w czego efekcie nie dojdzie do zap³odnienia. Nie ma zap³odnienia - nie ma poronienia.
Je¿eli jednak kobieta d³ugo zwleka z przyjêciem tej tabletki, tak d³ugo, ¿e ju¿ jej jajo zd±¿y³o zostaæ zap³odnione, to wówczas mo¿na mówiæ o tabletkach "po" jako o wczesnoporonnych, gdy¿ wówczas ich dzia³anie zapobiegnie zagnie¿d¿eniu siê jaja.

Tak masz racjê ci±¿e nazywamy dopiero ci±¿± jak jajo siê zagnie¼dzi czyli oko³o 6 dni po zap³odnieniu, zap³odnione jajo w jajowodach nie jest jeszcze ci±¿±, tylko zap³odnionym jajem.
Swoj± drog± ciekawa granica, ¿e przez pierwsze 6 dni zap³odnione jajo nie jest niczym innym ni¿ zap³odnione jajo, jeszcze nie dzieckiem, a mo¿e ju¿ dzieckiem.....
czyli wniosek taki, ¿e przez pierwsze 6 dni mo¿emy stosowaæ ro¿ne tabletki"po" i nie nazywa siê to wtedy aborcj±, aborcj± mo¿na nazwaæ dopiero po 7 dniach...ciekawe....

Pozdrawiam U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Wrzesieñ 30, 2009, 18:13:09 »

Wiki - nic takiego nie powiedzia³am. Dla niektórych ci±¿a jest od chwili zap³odnienia, dla innych od zagnie¿d¿enia, dla jeszcze innych od powstania serca, od powstania uk³adu nerwowego lub od powstania mózgu.
To, co kombinujesz to Twoje w³asne spekulacje. Ale dobra... Kontynuuj... Skoro to wg Ciebie takie ciekawe...
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 30, 2009, 18:13:34 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Wrzesieñ 30, 2009, 18:24:16 »

Ale¿ Janneth, nie napisa³am ¿e ty tak twierdzisz, po prostu napisa³am co o tym s±dzi medycyna i jakie rozró¿nia granice, tylko tyle.
Nie wiem czemu zarzucasz mi kombinatorstwo Co¶ nawet przez my¶l mi przesz³o aby samej siê pod tym podpisaæ, ani Tobie zarzuciæ ¿e tak piszesz.

Dziwi±  mnie tylko te granice......... cz³owiek/ nie cz³owiek, zarodek/ p³ód  legalne zniszczenie zap³odnionego jaja tabletka "po"/ nielegalna aborcja zabieg..........
To tylko tyle i a¿ tyle......

Pozdrawiam U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #47 : Wrzesieñ 30, 2009, 18:29:15 »

Rozumiem, przepraszam...
Granic nie widz± ci, którzy nie popieraj± aborcji, np. ja. Nie widzê ró¿nicy miêdzy zabiciem dziecka nienarodzonego a narodzonego. A odno¶nie pigu³ek "po", to jak ju¿ pisa³am - wielu lekarzy nie przepisze recepty na nie, je¿eli od stosunku minê³o wystarczaj±co du¿o czasu, by plemniki zdo³a³y dotrzeæ do jaja, a to pewnie jest mo¿liwe do obliczenia.
Producent oczywi¶cie zachêca, by siê nie poddawaæ. Jak jeden siê nie zgodzi, i¶æ do drugiego b±d¼ do szpitala.
Jednak¿e lekarze swoje wiedz± i wielu z nich nie przepisuje tabletek je¿eli mia³yby one wywo³aæ poronienie zamiast zapobiec zap³odnieniu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 30, 2009, 18:30:03 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Wrzesieñ 30, 2009, 18:38:07 »

To samo mo¿na jeszcze powiedzieæ o spirali ( legalna, jedna z najskuteczniejszych metod antykoncepcji), która zap³odnionemu jajeczku nie pozawala siê zagnie¼dziæ w macicy, poniewaz zmienia ona sk³ad chemiczny ¶rodowiska macicy.
Tak tylko czasem zastanawiam siê nad prawem, przepisami i hipokryzj± w tym wszystkim, poniewa¿ je¿eli Polska nie dopuszcza aborcji, a dopuszcza ¶rodki antykoncepcyjne, które niszcz± zap³odnione jajo... to jak to nazwaæ?
  to tylko takie lu¼ne my¶li nasuwaj±ce mi siê temat ci±¿y i nie ci±¿y ....

Pozdrawiam U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #49 : Wrzesieñ 30, 2009, 19:04:50 »

To samo mo¿na jeszcze powiedzieæ o spirali ( legalna, jedna z najskuteczniejszych metod antykoncepcji), która zap³odnionemu jajeczku nie pozawala siê zagnie¼dziæ w macicy, poniewaz zmienia ona sk³ad chemiczny ¶rodowiska macicy.

Oj Wiki Wiki... Najpierw nie wiedzia³a¶, jak dzia³aj± tabletki "po", zrówna³a¶ je z aborcj±. Teraz z aborcj± zrównujesz spiralê.
Apel do wszystkich - je¿eli o czym¶ nie wiemy na pewno, to po co to powtarzaæ dalej?

T³umaczê drugi raz. Spirala tak samo jak tabletki nie pozwala dopuszczaæ plemników do jaja.
Zagêszcza ¶luz w szyjce macicy, a hormony w niej zawarte dzia³aj± podobnie do tabletek antykoncepcyjnych.
W dodatku spirala nie jest popularna ze wzglêdu na to, ¿e nie jest do koñca bezpieczna.
Jest wysoce prawdopodobne, ¿e u¿ytkowniczka spirali nie bêdzie wiêcej mog³a zaj¶æ w ci±¿ê, dlatego tê metodê antykoncepcji wybieraj± g³ównie kobiety starsze, maj±ce ju¿ potomstwo i nie planuj±ce kolejnego.
Nie ma zap³odnienia - nie ma poronienia, a co za tym idzie - tym bardziej nie ma aborcji.

Je¿eli ta kole¿anka, o której mówi³a¶ mia³a tak± sam± wiedzê, co Ty, to nie dziwiê siê, ¿e dokona³a aborcji.
W koñcu by³o to dla niej to¿same z przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych czy choæby z za³o¿eniem spirali.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Strony: 1 [2] 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: