Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 18:20:02

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Antykoncepcja  (Przeczytany 50032 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Rafaela
Go¶æ
« : Wrzesieñ 27, 2009, 10:50:37 »

Wlasnie dzisiaj przeczytalam , ze w polowie wrzesnia zmarla 21-letnia szwajcarka na lungenembolie. Smierc tej mlodziutkiej dziewczyny spowodowaly tabletki antykoncepcyjne "Yaz"-produkowane przez Pharmafirma Bayern i zostaly podane do sprzedazy na poczatku wrzesnia. Niebezpiecznym skladnikiem jest " Drospirenon". Jak poinformowala prasa-
wszystkie tabletki w ktorych jest ten skladnik beda poddane badaniu.
      Tak to kochani jest, kobieta nie jeden juz raz padla ofiara nieprzebadanych srodkow antykoncepcyjnych.
Kiedy bylam mlodziutka kobieta , byly to lata 70-te, ginekolog do ktorego chodzilam powiedzial mi abym nie brala zadnych srodkow antykoncepcyjnych, bo one nie sa do konca przebadane, na to trzeba czasu. Moja bratowa urodzila dziecko kalekie, bardzo kalekie, zylo kilka minut po narodzeniu, przed ta ciaza brala wlasnie tabletki przeciw ciazowe. Takich przypadkow jest masa.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 28, 2009, 13:25:43 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 27, 2009, 20:23:17 »

Rafaelo... cieszê siê, ¿e za³o¿y³a¶ temat.
Je¿eli rzeczywi¶cie prawd± jest, ¿e to w³a¶nie Drospirenon wywo³a³ ¶mieræ tej dziewczyny, to ostrzegam przed nastêpuj±cymi lekami:
- "Yasminelle" koncernu Bayer
- "Yasmin" koncernu Bayer

Oba s± dostêpne w Polsce, wszystkim moim znajomym teraz lekarze przepisuj± w³a¶nie te dwa leki. S± u nas najbardziej popularne.

Z tego, co wyczyta³am to do tych pigu³ek nowej generacji dodano wy¿ej wspomniany Drospirenon w celu stabilizowania masy cia³a podczas brania tabletek oraz "polepszania" cery.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 27, 2009, 20:29:54 »

Wlasnie taka mialam mysl, aby zawiadomic osoby ktore maja kontakt z tym srodkiem, aby go natychmiast przestaly brac.
Sprawa jest naprawde powazna, bede sledzila co bedzie sie dzialo dalej. Wczesniej dowiadywalam sie ze dziewczyny mialy
problemy z nogami/to widac i mozna natychmiast reagowac/, z plucami skonczylo sie smiercia.
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 27, 2009, 20:51:18 »

Z tego co się orientuję stosowanie tabletek antykoncepcyjnych w znacznym stopniu podnosi ryzyko zarażenia się Chlamydią , to paskudna bakteria która przez wiele lat może nas niszczyć bezobjawowo a jak objawy są widoczne to czasem jest już za późno.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 27, 2009, 21:46:49 wys³ane przez zodiakus71 » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 27, 2009, 22:23:20 »

Wlasnie dzisiaj przeczytalam , ze w polowie pazdziernika zmarla 21-letnia szwajcarka na lungenembolie. Smierc tej mlodziutkiej dziewczyny spowodowaly tabletki antykoncepcyjne "Yaz"-produkowane przez Pharmafirma Bayern i zostaly podane do sprzedazy na poczatku wrzesnia. Niebezpiecznym skladnikiem jest " Drospirenon". Jak poinformowala prasa-
      Tak to kochani jest, kobieta nie jeden juz raz padla ofiara nieprzebadanych srodkow antykoncepcyjnych.
Kiedy bylam mlodziutka kobieta , byly to lata 70-te, ginekolog do ktorego chodzilam powiedzial mi abym nie brala zadnych srodkow antykoncepcyjnych, bo one nie sa do konca przebadane, na to trzeba czasu. Moja bratowa urodzila dziecko kalekie, bardzo kalekie, zylo kilka minut po narodzeniu, przed ta ciaza brala wlasnie tabletki przeciw ciazowe. Takich przypadkow jest masa.

Rafaelo,a jakie by³y objawy chorobowe u tej dziewczyny ? i dlaczego zmar³a  ?

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 27, 2009, 22:39:42 »

Zmarla na  emboli w plucach, przepraszam ale nie wiem jak ten stan zdrowia nazywa sie po polsku.
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 27, 2009, 22:44:56 »

z tego co znalaz³em to zator p³ucny ta bakteria o której wspomnia³em czêsto daje powik³ana w³a¶nie p³ucne
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 28, 2009, 06:33:19 »

Nie wiem,po co zak³adaæ podobne w±tki,czy to jest odpowiednie forum na takie tematy??..

Pozdrawiam

kamil

Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 28, 2009, 07:34:14 »

Hmmm, moim zdaniem brak tutaj pewnych bardzo istotnych danych, by oceniæ sytuacjê. Przyk³adowo:

1. Jaki by³ stan zdrowia dziewczyny PRZED braniem tabletek? Chodzi o to, czy faktycznie to tabletki wywo³a³y chorobê, czy jedynie nasili³y co¶, co ju¿ w sobie "nosi³a"?

2. Czy przed przepisaniem tabletek zrobi³a wszystkie konieczne badania? Niestety, ostatnio modna jest praktyka lekarzy, którzy sp³awiaj± pacjentów, wypisuj±c im tabletki, a nie robi±c tych badañ (szczególnie w przypadku pañstwowej s³u¿by zdrowia - wiadomo, oszczêdno¶ci)

3. Czy w czasie brania tabletek dziewczyna odczuwa³a niepokoj±ce objawy? Gorzej siê czu³a etc? Wiadome jest, ¿e w takiej sytuacji nale¿y natychmiast odstawiæ tabletki i szybko udaæ siê do lekarza - gdy¿ mog± one byæ ¼le dobrane, nieodpowiednie dla tego akurat organizmu (swoj± drog±, jest to te¿ wiele razy wspominane w ulotce, której wiele pacjentek w ogóle nie czyta - a powinny).

Te dane powinny zostaæ sprawdzone, zanim cokolwiek mo¿na bêdzie stwierdziæ w tej kwestii.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 28, 2009, 10:30:55 »

Kamil, nie wiem w jakim wieku jestes. Heidepark -tu mozemy pisac o wszystkim, uwazam ze bardzo dobrze. Ja np.wiele zeczy sie dowiedzialam z tego dzialu.

Tene- ciesze sie ze jestes z nami. Jest duzo roznych historii o ktorych mozna pisac. Czytajac ten art. uwazalam ze nalezy o nim opisac, zglosic. Jest to nowy srodek, ktory Szwajcaria dopuscila we wrzesniu na swoj rynek. Dziewczyna zglosila sie do szpitala, od momentu zgloszenia do smierci byla pod opieka lekarska.
Podalam nazwe srodka ktory spowogowal lungeebolie, mieszkamy wszyscy w Europie, calkiem dobrze w Polsce ten srodek moze byc tez w aptekach.
         Prawda jest tez taka, ze te srodki nie sa dobrze przebadane do konca i niestety ale nalezy byc ostroznym, to nie jest ciezko zobaczyc na sklad swoich tabletek czy ten skladnik sie tam znajduje. Jesli tak to nalezy je odstawic i zglosic sie do lekarza w sprawie porady. Pozdrawiam serdecznie Rafaela

W Szajcarii i w Niemczech ten lek zostal zatrzymany do momentu wyjasnienia przez producenta.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 28, 2009, 10:35:11 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 28, 2009, 11:04:25 »

Kamil, to jest Hydepark, tutaj mo¿na rozmawiaæ o wszystkim.
Bardzo dobrze, ¿e Rafaela za³o¿y³a ten temat, bo leki o których mowa s± nagminnie przepisywane m³odym kobietom, sama je bra³am i mam w domu.
Rafaelo zdawaj relacje, co dalej, czy s± jakie¶ newsy w tej sprawie.
Tak w ogóle to s± bardzo interesuj±ce tabletki antykoncepcyjne. Nigdy wcze¶niej nie spotka³am siê z takimi. Ju¿ wyja¶niam dlaczego. Za zwyczaj tabletki antykoncepcyjne daj± 100% gwarancji dopiero po miesi±cu stosowania, na ulotkach jest napisane, ¿e przez pierwszy miesi±c nale¿y stosowaæ równie¿ inne metody antykoncepcji.
Yasminelle (byæ mo¿e równie¿ Yasmin) dzia³aj± od pierwszej wziêtej pigu³ki pod warunkiem, ¿e zostanie ona przyjêta pierwszego dnia cyklu. A nawet, je¶li nie jest ten warunek spe³niony, to dzia³aj± po tygodniu stosowania.
Szybko! Nawet bardzo... Nie wiem, co na to wp³ywa, s± to jak ju¿ napisa³am tabletki nowej generacji, jedne z najdro¿szych na rynku. Yasminelle s± pierwszymi tabletkami zawieraj±cymi dwa hormony (jednym z nich jest w³a¶nie drospirenon).

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 28, 2009, 13:08:51 »

Wlasnie dzisiaj przeczytalam , ze w polowie pazdziernika zmarla 21-letnia szwajcarka na lungenembolie. Smierc tej mlodziutkiej dziewczyny spowodowaly tabletki antykoncepcyjne "Yaz"-produkowane przez Pharmafirma Bayern i zostaly podane do sprzedazy na poczatku wrzesnia. Niebezpiecznym skladnikiem jest " Drospirenon". Jak poinformowala prasa-

Je¶li siê podaje takie informacje wypada³o by umie¶ciæ link do strony z której siê to wziê³o.

Przecie¿ nie raz s³yszymy w telewizji o tragicznych pomy³kach lekarzy-mo¿na by o tym pisaæ i pisaæ,z pewno¶ci± jest to wielka tragedia dla ofiar i ich rodzin.
A wy tutaj robicie wielka halo na podstawie  niesprawdzonych informacji,po drugie z tego co napisa³a Rafaela wynika,¿e ta dziewczyna bra³a te tabletki z w³asnej nieprzymuszonej woli,trudno sta³o i tyle ,nikt jej nie kaza³ tego za¿ywaæ

Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 28, 2009, 13:27:36 »

Rafaelo - tu trzeba kilka rzeczy sprostowaæ. Nie twierdzê absolutnie, ze nie warto o tym pisaæ, wrêcz przeciwnie. Jednak uwa¿am, ¿e nie mo¿na te¿ od razu "demonizowaæ" tabletek z tym ¶rodkiem. Zaraz napiszê, dlaczego:

1. Nie wiemy, czy ¶rodek ten sam w sobie spowodowa³ dan± chorobê - w sensie, czy dziewczyna ta nie mia³a wcze¶niej "predyspozycji" do jej powstania. To nieco tak, jak z paleniem tytoniu i zawa³em - aby palenie tytoniu spowodowa³o zawa³, musi byæ spelnione kilka innych kryteriów, które zwiêkszaj± ryzyko zawa³u (np. oty³o¶æ, wysoki poziom cholesterolu, nerwowy tryb ¿ycia). Palenie mo¿e zwiêkszyæ ryzyko - jednak sam tytoñ jako taki nie POWODUJE zawa³u. Nie wiemy, jak tutaj ma siê sprawa.

2. Nie wiemy te¿, czy dziewczyna nie by³a szczególnie podatna na ten ¶rodek (czy raczej jego uboczne skutki). Yasminelle bierze wiele kobiet (obecnie najpopularniejsze tabletki dla m³odych kobiet), i nie umieraj± masowo - trzeba wiêc zbadaæ, co jeszcze ma tu wp³yw.

3. Je¶li chodzi o zg³oszenie siê do lekarza, mia³em co¶ innego na my¶li. Ogólnie, kobieta bior±ca pigu³ki antykoncepcyjne, je¶li czuje, ¿e "co¶ jest nie tak" (a nie, gdy ju¿ czuje siê fatalnie) powinna zg³osiæ siê do lekarza, który powinien przepisaæ jej inne pigu³ki. Nie wiemy, w jakim STANIE zg³osi³a siê do lekarza ta dziewczyna (ani tego, czy symptomy pojawi³y siê nagle, czy d³ugo czeka³a, zanim posz³a do lekarza).

4. Co do obecno¶ci tych pigu³ek na rynku, to nie s± one nowe. Najpierw powsta³y Yasmin, potem Yasminelle ( z mniejsz± dawk± hormonów). Yasminelle jest na rynku co najmniej od roku (tyle wiem), Yasmin sporo d³u¿ej. A mowimy tu o Polsce, tak wiêc na rynku zagranicznym zapewne s± sporo d³u¿ej.

Ogólnie, nie chodzi mi o to, by "olaæ" temat, a o to, by nie wyci±gaæ pochopnych wniosków (np nie odstawiaæ od razu pigu³ek, je¶li jest w nich substancja, o której mowa). I przede wszystkim - najpierw siê dobrze przebadaæ, a potem dopiero braæ pigu³ki.

Janneth:

Sprawa z szybkim dzia³aniem jest do¶æ prosta. MIanowicie chodzi o to, ¿e pigu³ki antykoncepcyjne dzia³aj± na trzech p³aszczyznach:

1. Zagêszczaj± i zmieniaj± sk³ad ¶luzu, przez co plemniki maj± utrudniony dostêp do komórki jajowej, a ich czas prze¿ycia diametralnie maleje.

2. Hamuj± owulacjê, przez co plemnik, nawet, je¶li dotrze "na miejsce", to nie ma czego zap³adniaæ - komórki jajowej po prostu nie ma.

3. Nie pozwalaj± na zagnie¿d¿enie siê zap³odnionej komórki w macicy - wiêc je¶li nawet 2 pierwsze "ounkty" zawiod±, to i tak zarodek nie mo¿e siê zagnie¼dziæ.

Jak nietrudno zauwa¿yæ, dzia³±nia 1 i 3 mo¿liwe s± od pierwszego dnia stosowania (czy, dla bezpieczeñstwa, od 1-go tygodnia). Natomiast, aby mo¿na by³o zahamowaæ owulacjê, do owulacji nie mo¿e wcze¶niej doj¶æ (czasu siê nie cofnie U¶miech ). Teoretycznie, owulacja mo¿e wyst±piæ ju¿ w pierwszym dniu miesi±czki (w BARDZO skrajnych przypadkach). W takim wypadku pigu³ki i tak maj± ju¿ mocne dzia³anie - bo prawie uniemo¿liwiaj± dostanie siê plemnika do komórki jajowej, jak i praktycznie uniemo¿liwiaj± zagnie¿dzenia siê ewentualnie zap³odnionej komórki. Jednak pe³n± skuteczno¶æ (choæ nie 100%, a powy¿ej 99%) pigu³ka zyskuje, gdy do owulacji nie dojdzie. Aby to zapewniæ, pigu³ka musi byæ wziêta w dzieñ pierwszego dnia miesi±czki (aby wyeliminowaæ nawet te ekstremalne przypadki bardzo wczesnej owulacji).

W praktyce, lekarze i ulotki podaj± ró¿ne informacje - jedni, ci bardzo, bardzo zapobiegliwi, mówi±, ¿e tak czy siak trzeba czekaæ miesi±c na dzia³anie pigu³ek (dla pewno¶ci, dmuchaj±c na zimne), inni z kolei mówi±, ¿e ju¿ od 1 tyg pigu³ka tak czy siak dzia³a (nie licz±c ekstremalnych przypadków). Tak wiêc nie ma tu pomy³ki czy przesady - po prostu ró¿ne podej¶cie U¶miech

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 28, 2009, 13:29:02 »

Kamil, to jest nie fer co ty teraz robisz, najpierw nie podoba ci sie temat, a potem chcesz zrodlo z kad wzielam. To prawda
ze moglam napisac z kad to wzielam, ale przeciez i tak nie podobalci sie ten temat.
Z gory wszystko ci sie nie podoba, jak cie to nie interesuje, to proste nie czytaj.

Napisalam ten temat calkiem normalnie, nie zamiezajac czegokolwiek to jest pierwsze. Polemizowanie na ten temat nie jest na miejscu, Tenae, ja nie jestem glupia i zdaje sobie sprawe co sa to sa za srodki antykoncepcyjne dyskusja czy to jest sluszne co napisalam, czy wogole moglam to napisac, czy wogole mam racje do tego. Koledzy sprawa jest nie w porzadku
wobec mnie, czuje sie naskakiwana. Calkiem prosto wycofuje ten temat . Zadowoleni.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 28, 2009, 13:37:13 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 28, 2009, 13:38:59 »

Do moderatora: prosze o usuniecie tematu Antyconcepcja. Rafaela
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 28, 2009, 13:48:45 »

Ale nie rozumiem Rafaelo, czemu niby temat mia³ zostaæ usuniêty?
Ja chcê, ¿eby pozosta³, temat o aborcji jest, w nim jest czêsto poruszana tematyka antykoncepcji, która to mog³aby przenie¶æ siê tutaj.
Kamilowi siê temat nie podoba... i co z tego? Mnie te¿ wiele tematów tu siê nie podoba, ale s± w najbardziej odpowiednim dla siebie miejscu. To jest hydepark - wszystko i nic zarazem.
Je¿eli Twoja decyzja jest uwarunkowana zdaniem Kamila - to we¼ pod uwagê i moje zdanie, niech temat tu zostanie.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 28, 2009, 13:58:23 »

Dziekuje ci Janneth. To prawda ze czesto rece opadaja tu na tym forum. Uwazalam ze temat jest naprawde dobry szczegolnie dla ludzi mlodych. Jednak okazuje sie ze jestesmy obie w bledzie. Ja w kazdym razie nie zamierzam sie wiecej podstawiac sie
pod wiadro w ktorym nie wiadomo co jest. Jest mi bardzo przykro, ale bede prosila moderatora o usuniecie tego tematu, nie widze zadnej potrzeby tu walczyc. Jeszcze raz oswiadczam, ze moje checi byly pozytywne. Tene, ja wiem jak nalezy sie obchodzic z takimi medykamentami i wiem jakie zagrozenie one niosa z soba. Jesli chodzi o zrodlo tej wiadomosci, to od kilku dni mozna czytac to w prasie Szwajcarskiej i Niemieckiej.
Tenebrael
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 28, 2009, 14:21:28 »

Rafaela - nie nie i jeszcze raz nie (chcia³bym zakrzykn±æ, ale klawiatur± siê nie da). Absolutnie ¼le odbierasz to, co napisa³em! To jest w³a¶nie minus pisania, ¿e nie mo¿na na bie¿±co ¶ledziæ reakcji rozmówcy i wyja¶niaæ ewentualnych niejasno¶ci. Bardzo, ale to BARDZO dobrze, ¿e jest tu ten temat. Choæby dlatego, ¿e osoby go czytaj±ce zobacz±, ¿e z lekami trzeba ostro¿nie. W ¿yciu nie pos±dzam CIEBIE, ¿e nie wiesz, jak siê z nimi obchodziæ - natomiast wiele m³odych dziewczyn nie wie, bior±, bo tak im napisa³ lekarz, bez zrobienia badañ, i nawet siê o te badania nie dopominaj±.

Jedyne, z czym tu polemizowa³em, to z sam± konkluzj±, ¿eby od razu te leki odstawiaæ. Po prostu wydaje mi siê, ¿e wnioski te s± nieco na wyrost, a moje w±tpliwo¶ci mia³y na celu pokazaæ, ¿e sprawa warta jest G£ÊBSZEGO ZAINTERESOWANIA, a w ¿adnym wypadku nie olania czy uznania, ¿e to nie wa¿ne.

Przepraszam Ciê bardzo, je¶li tak to odebra³a¶, w ¿adnym wypadku nie mia³em tego na my¶li!
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 28, 2009, 14:41:43 »

Mi siê podoba, ¿e taki temat powsta³... Pierwsze co pomy¶la³em to jakich tabletek u¿ywa moja dziewczyna - na szczê¶cie nie tych wspomnianych.
Czasem taki temat mo¿e uratowaæ komu¶ ¿ycie.
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 28, 2009, 14:46:03 »

Pierwsze co pomy¶la³em to jakich tabletek u¿ywa moja dziewczyna - na szczê¶cie nie tych wspomnianych.

A kogo to obchodzi???
Chcesz siê wyspowiadaæ?
Bez urazy oczywi¶cie.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 28, 2009, 14:49:20 »

Informacja mog³a mieæ znaczenie gdy¿ je¶li jest prawdziwa to tabletki tego rodzaju szkodz±, nale¿a³oby wtedy powiadomiæ o tym samych zainteresowanych. Co jest z³ego Twoim zdaniem w ostrzeganiu przed niebezpieczeñstwem?
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 28, 2009, 15:23:30 »

Kamil771, je¿eli temat ca³kowicie Ci siê nie podoba - ju¿ to przekaza³e¶ i po prostu nie zgl±daj. Je¿eli nie podobaj± Ci siê pewne posty, spostrze¿enia forumowiczów - powiedz merytorycznie dlaczego i po sprawie. ValDee po prostu podzieli³ siê swoimi odczuciami w zwi±zku z zamieszczonymi tutaj informacjami - ma do tego prawo.
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 28, 2009, 15:35:39 »

Temat wa¿ny i potrzebny w koñcu kobiety nie za¿ywaj± tego tylko dla siebie ale i równie¿ dla nas wiêc wypada³o by mieæ o tym pojêcie i ponosiæ wspóln± odpowiedzialno¶æ.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 28, 2009, 15:40:58 »

Dziekuje ze zabraliscie glos na ten temat. Od 23 lat zyje w innym kraju i tego sie nauczylam ze jesli jakis medykament nie
dziala jakie bylo oczekiwanie, to sam lekarz wypisujac lekarstwo mowi, jesli beda jakies dzialania uboczne natychmiast prosze lek odstawic i zglosic sie do lekarza. W tym artykule ktory podalam tez w tym stylu byla informacja podana, co mnie ani troche nie zdziwila, dla mnie jest to normalne i prawidlowe. W artykule byla podana nazwa tego "Nowego" leku i skladnik ktory
mogl sie przyczynic do tego problemu ktory zaistnial, tzn. zgon.
W moim zyciu nie jest to pierwsza informacja, a ze wzgledu na to ze lek jest nowy, sprawa istnieje pare dni postanowilam podac ta informacje na forum. Prawda jest taka ze Polska jest krajem ktory idzie do przodu, a nowosci  na rynku czesto sa bardzo szybko.
Sprawa jak kobiety uzywaja takich srodkow, jakie sa mozliwosci, o tym przeciez tez mozna pisac w tym temacie.
Otworzylam nowy temat HIV- pare osob widzialam ze przeczytalo, ale nikt nie ma ochoty na dyskusje. Jest to temat ktory towazyszy nam wszystkim kazdego dnia i jestem przekonana ze tak naprawde to nie mamy calkiem odpowiednich informacji na temat tego wirusa i tej choroby. Ja sama dzisiaj dowiedzialam sie bardzo duzo nowosci w momecia kiedy przygotowywalam nowe info. do tego tematu. Antykoncepcja troszke tez ma miejsce na tym nowym temacie.

Chce wam tez powiedziec, ze jesli sie czyms zajmuje to od serca, i dla nas wszystkich. Rafaela
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 28, 2009, 17:35:58 »

Temat wa¿ny i potrzebny w koñcu kobiety nie za¿ywaj± tego tylko dla siebie ale i równie¿ dla nas wiêc wypada³o by mieæ o tym pojêcie i ponosiæ wspóln± odpowiedzialno¶æ.
G³ównym powodem za¿ywania jest po prostu strach.
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: