Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:50:14

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: In vitro  (Przeczytany 39102 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 19, 2010, 13:57:43 »

Wed³ug mnie, spowied¼ nie uwstecznia, wrêcz przeciwnie. Jednym z koniecznym wymogów spowiedzi jest rachunek sumienia - to przeciez sk³ania do zadumy i uzmys³awia wagê naszych czynów, ich nastêpstwa dla innych. Kolejnym wa¿nym elementem jest ¿al za z³e uczynki. Nastêpnie chêæ poprawy i zado¶æuczynienie innym za krzywdy...
Nie wspomnê ju¿ o pewnym innym elemencie wychowawczym - kiedy musisz przyznaæ siê do swoich potkniêæ i wypowiedzieæ je...
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 19, 2010, 14:08:46 »

Czym siê ró¿ni bandyta od ¿o³nierza ?

My¶l±, intencj±, bo czyn ten sam. Samo do¶wiadczanie siebie, które otwiera, choæ pozornie zamyka.
Nie manipulacja prawem stanowi bezprawie, lecz zabijanie czucia w sobie…

soook
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 19, 2010, 14:35:21 »

.....i bandyci przebywaj± w zamkniêciu , s± nagannie
 malowani .¯o³nierze natomiast s± , medalami ,pomnikami
 nagradzani . I t³um podziwia i czo³em bije do poziomu
 trawy . Nad czynami herosów .
 Przebieg³y tfurca  prawa , dualizm zabijania ustanowi³.
 Wybitna ¿onglerka postrzeganiem ludzi .
 Manipulacja z dezinformacj± . Doprowadzenie do
 utraty oceny osobowej .
 Tako rzecze prawo .

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 19, 2010, 14:53:04 »

T³um nagradza ¿o³nierza, bo nie czuje kuli w swojej piersi. Nie czuje bólu umierania wroga.
Wróg jest tworzony we w³asnej g³owie. To utwardza serca. Powstaje dualizm czucia, rozdarcie.

A mi³o¶æ nie rozró¿nia.
soook
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 19, 2010, 16:09:53 »

No to szczebel na drabinie poznawania .
 Prawo wszech ¶wiatów , matematyka , fizyka jest
 constans .
 To kto , elastycznie modeluje prawo , stosownie do
 sytuacji ? Czy to jest prawo ?
 Proszê , przy elokwencji mediów i historii , sto lat
 prawem by³o i jest , wysysanie ¿ycia z obywatela

I poprawianie toku my¶lenia .
 Skutkiem jest destabilizacja z magm± my¶li .
 Imiennie stoi za tym  ten o imieniu ...
 To nie spo³eczeñstwo grzê¼nie , to dyrygent tego
 spektaklu wespó³ z  zaczarowanymi aktorami
 topi siê w smolnym jeziorze intrygi .
 Niech siê utopi
 Wrogowie rodzaju ludzkiego , precz z
 Polski .
 .
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 19, 2010, 16:50:57 »

Parê pytañ w zwi±zku z powy¿szym.
Soook, kim jest ów tajemniczy dyrygent spektaklu? Znasz jego imiê?
I dlaczego tylko z Polski wyganiasz wrogów rodzaju ludzkiego?

Kto i co tworzy wroga? Czy ¶wiadomo¶æ ofiary nie niesie konsekwencji w sferze bytu?

songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 19, 2010, 16:53:48 »

Wrogowie rodzaju ludzkiego , precz z
 Polski .
 .

ja bym powiedzia³- precz z planety ziemia, z naszej galaktyki, a najlepiej z naszego pola ¶wiadomo¶ci..
oby

pozdr. U¶miech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 19, 2010, 17:13:44 »

T³um nagradza ¿o³nierza, bo nie czuje kuli w swojej piersi. Nie czuje bólu umierania wroga.
Wróg jest tworzony we w³asnej g³owie. To utwardza serca. Powstaje dualizm czucia, rozdarcie.

A mi³o¶æ nie rozró¿nia.

Otó¿ to...
Mamy pe³no wrogów...
Pocz±wszy od s±siadów, poprzez iluminatów, masonów, a skoñczywszy na obcych cywilizacjach, jaszczurach, tudzie¿ innych obcych.
Ka¿de pañstwo utrzymuje armiê na wypadek gdyby pojawi³ siê wróg.
Id¼ do ministerstwa i powiedz : my nie mamy ¿adnych wrogów, my nie potrzebujemy czo³gów, rakiet, nie potrzebujemy ¿adnej broni do zabijania...!
My chcemy ¿yæ w mi³o¶ci i pokoju...!

Ale gdyby¶ tak zrobi³ to Ciê zamkn± i skoñczysz w wiêzieniu, bo  bêdziesz wrogiem spo³ecznym, bêdziesz terroryst±...
Ale Ty nie jeste¶ wrogiem, Ty nie jeste¶ terroryst±, Ty tylko patrzysz  sercem na ¦wiat.
To oni s± wrogami i oni s± terrorystami, to Ci wspaniali genara³owie, dowódcy armii, dywizji, profesorowie na wojskowych akademiach i szko³ach, którzy szkol± kolejnych specjalistów od zabijania- kolejnych wrógów przeciw wrogom.
Oto OS£Y, ubrane w piêkne garnitury, krawaty, zasiadaj±ce na piêknych fotelach i stanowiskach marnuj±ce   spo³eczne pieni±dze, która mo¿na by przeznaczyæ na s³u¿bê zdrowia, edukacjê, lub inne szlachetne cele.

Jeden z takich os³ów zgin±³ w katastrofie Tupolewa pod Smoleñskiem.Mia³ zostaæ przywódc± Natowskich wojsk ! Szkoda, ¿e w swym za¶lepieniu nie zauwa¿y³ jak ¿yj± zwierzêta ? ¯yj± nie robi±c nikomu krzywdy, a atakuj± tylko wtedy gdy s± bardzo g³odne...
Dzisiaj go op³akuj±, nios± temu os³owi kwiaty na grób.
Jemu nie potrzeba kwiatów, ¿adnych ³ez, ani ¿adnego spo³ecznego patosu - jemu potrzeba rozumu !
Ale ju¿ mu nic nie potrzeba, amen...

Amen

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 19, 2010, 18:28:53 wys³ane przez Silver » Zapisane
soook
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 19, 2010, 17:25:21 »

A zapytam siê tak. Co mo¿na zobaczyæ , cofaj±c siê przed swoje istnienie p³odowe ?
 Jak to jest , zapewniæ sobie istnienie , po ¶mierci cia³a na Ziemi ?
 No i ....?

Nie wyganiam , energia my¶li , tworzy niesprzyjaj±ce warunki dla tych istot .

U¶miech szczê¶cia , jest dla fanów smutku ponurych , niestrawny .
 Tworz±cy negatywno¶æ , obawiaj± siê pomy¶lno¶ci .
 Mówi do mnie rozmówca : To jeste¶ szczê¶liwy . Odpowiadam , nie
 pe³nym prawie szczê¶ciem jest te¿ szczê¶liwo¶æ oko³o .
 Nie jest utopi± , kreowanie rado¶ci swojej i otoczenia .

Super dobrze jest ¿e pisz±cy tu i teraz , maja silny ci±g do prawdy ?
 Mój u¶miech do wszystkich  Du¿y u¶miech
 Powodzenia

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 19, 2010, 17:57:42 wys³ane przez soook » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Pa¼dziernik 19, 2010, 20:58:28 »

Mo¿naby ju¿ powróciæ do meritum tematu, którym jest in vitro? Mo¿e siê mylê, ale kilka waszych wypowiedzi ¶rednio tutaj pasuje.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Pa¼dziernik 19, 2010, 21:05:52 »

Wyja¶nienia Janneth s± bardzo trafne w kwestii KRK . A co do sprawy g³oduj±cych i biednych to z tego co siê orientujê koszt wychodowania zarodka invitro i zap³odnienie udane lub nie to suma oko³o 8-10 tys. z³. Zgadzam siê równie¿ z tym co ju¿ kto¶ napisa³ , ¿e invitro to nie leczenie tylko pój¶cie na ³atwiznê ze skutkiem czêsto miernym genetycznie ( brak selekcji naturalnej plemników)
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #36 : Pa¼dziernik 19, 2010, 21:25:38 »

Wyja¶nienia Janneth s± bardzo trafne w kwestii KRK . A co do sprawy g³oduj±cych i biednych to z tego co siê orientujê koszt wychodowania zarodka invitro i zap³odnienie udane lub nie to suma oko³o 8-10 tys. z³. Zgadzam siê równie¿ z tym co ju¿ kto¶ napisa³ , ¿e invitro to nie leczenie tylko pój¶cie na ³atwiznê ze skutkiem czêsto miernym genetycznie ( brak selekcji naturalnej plemników)

Cieszy mnie, ¿e ustosunkowa³e¶ siê do kwestii g³odu. G³ód wynika z przeludnienia. Im nas wiêcej, tym ciê¿ej matce ziemi nas wy¿ywiæ. Tymczasem ogromne pok³ady finansowe kierujemy na rozwój badañ nad in vitro (o ironio - nad jeszcze wiêksz± ilo¶ci± ludzi).

I chcia³am jeszcze wróciæ do spostrze¿eñ Sventera:

Jestem ciekawe jak ksi±dz stan±³ by z takim dzieckiem poczêtym drog± In Vitro i powiedzia³ to co tym ludziom? Jak by siê wtedy zachowa³? Czy rzeczywi¶cie powiedzia³ by to co powiedzia³? Porównywanie Eugeniki do In Vitro to obraza dla tych wszystkich ludzi(dzieci poczêtych drog± In Vitro)

Na pewno podszed³by do tego bardziej rzeczowo od ciebie. Rozmawia³by z takim dzieckiem tak samo jak z ka¿dym innym. Czy te¿ poczêtym w wyniku naturalnej stymulacji pomiêdzy dwojgiem kochaj±cych siê ludzi, czy poczêtym w wyniku aktu przemocy b±d¼ innego czynu, który odby³ siê bez jego woli, wiedzy i ingerencji.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
soook
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Pa¼dziernik 19, 2010, 21:26:16 »

Akt twórczy cz³owieka przebiega fizyczno¶ci± , mê¿czyzna - kobieta .
 Wej¶cie w fizykê , pierwiastka duchowego jest . W kreowaniu "na szkle "
 jest inaczej .  Nale¿y zapytaæ, kiedy osobowo¶æ ducha , przywdziewa fizyczny
 zarodek . Pomiêdzy mêsko ¿eñskim synonimem , zachodzi interakcja energetyczna .
 Zespolenie . Chwila ca³o¶ci . Aktywizacja energii. Orgazm . Fizyczny , i  powalaj±cy
 duchowy . Blisko pe³ni .
 In Vitro jest , nie tak .

janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Pa¼dziernik 19, 2010, 21:31:46 »

Nale¿y zapytaæ, kiedy osobowo¶æ ducha , przywdziewa fizyczny
 zarodek .

To jedno z najbardziej problematycznych i kontrowersyjnych pytañ, na jakie cz³owiek móg³by chcieæ postawiæ odpowied¼. Wybacz, ale uwa¿am, ¿e ¿aden cz³owiek na ¶wiecie nie zna takiej prawdy, a opieraæ tego typu dzia³ania na subiektywnych odczuciach i domys³ach, czêsto wynikaj±cych z przerostu ambicji nad tre¶ci± jest kwintesencj± egoizmu w najczystszej jego postaci.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Pa¼dziernik 19, 2010, 21:43:12 »

By³em ostatnio na ¶lubie w Kazimierzu Wielkim, zrobi³em "m³odym" sesjê zdjêciow±. Panna m³oda mia³a lekko zaokr±glony brzuszek:).
¯yciorys piêknej panny by³ nacechowany ciê¿arem chorób, wieloletniego cierpienia. Z opowiadañ wiem, ¿e wyliczenia chorób by³yby ³atwiejsze, gdyby mówiæ o tych, których nie przechodzi³a. Zaczê³a æwiczyæ jogê, teraz jest instruktork±, jest w ci±¿y dziêki in vitro. Bêdzie m±dr±, duchowo rozwiniêt± matk±, czy jest jakikolwiek powód, by pozbawiæ j± macierzyñstwa?

Panom w czarnych sukienkach proponujê nie bawiæ siê w politykê, czê¶ciej rozmawiaæ z lud¼mi, rzadziej poddawaæ siê doktrynom.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
soook
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Pa¼dziernik 19, 2010, 21:52:58 »

janneth uk³on mój . Nie bez przyczyny mówi³em o cofniêciu siê do przed.
Nie popieram idiomów ,ambicja ,tre¶æ , egoizm ,przerost, subiektywny etc. A to
z prozaicznej przyczyny .
Wibracja tych liter , w tej konfiguracji  hamuje . Cofa samo rozwój .
Mówi±c , nie mogê . Wgrywasz program we siebie i otoczenie . Ten
program aktywizuje siê fizycznie . I s³owo staje siê czynem .

Proszê poczuæ ¿e , potrafisz dobro na malowaæ.
Maluj piêkne , my¶l± . U¶miech

janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #41 : Pa¼dziernik 19, 2010, 21:56:54 »

Thotal, nie mnie oceniaæ decyzje takich par. Zupe³nie inaczej by³oby, gdybym mog³a byæ w tej kwestii obiektywna. Czyli np powiedzieæ, ¿e z partnerem dzieci mieæ nie mo¿emy i z tego¿ powodu zdecydowali¶my siê b±d¼ nie na in vitro.
Dopóki problem nie dotyka cz³owieka bezpo¶rednio - nie jest on w swoich przekonaniach wiarygodny.
Dlatego te¿ uwa¿am, ¿e osoby które nie czuj± siê zwi±zane z ko¶cio³em katolickim, nie powinny krytykowaæ jego decyzji tak samo jak p³odne pary nie powinny krytykowaæ decyzji tych, dla których in vitro jest ostatni± desk± ratunku na ten moment.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Pa¼dziernik 19, 2010, 22:43:42 »

Janneth,
ja nie krytykujê decyzji poszczególnych ludzi, wstrêtne s± manipulacje i doktryny... Smutny

Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Pa¼dziernik 20, 2010, 00:33:10 »

Gdybym mia³ wyraziæ swoj± opiniê na temat in vitro, to powiem, ¿e nie czujê zbytnio tego...jakby nie by³o jakiego¶ kolejnego wynalazku ludzko¶ci.
To, ¿e kobieta chce za wszelk± cenê mieæ dziecko, to nie jest jeszcze ¿aden argument. Ja te¿ wiele rzeczy chcê i nie mam, ale godze siê tym, czyli akceptujê.

Podejrzewam, ¿e w kontek¶cie wielu dzisiejszych nauk, do których dojrza³a ju¿ w koñcu ludzko¶æ da siê udowodniæ, ¿e taki proces tworzenia nowego ¿ycia jest w pewnej mierze oderwany od natury.
To co najwa¿niejsze jest niewidoczne dla oczu, a wszelkie zmiany i odstêpstwa na poziomie kreacji ¿ycia, który nie jest wy³±cznie tylko procesem fizycznym, ale tak samo bardzo z³o¿onym procesem psycho-emocjonalnym  mo¿e  wywo³ywaæ ró¿ne konskwencje, których nie jeste¶my  ¶wiadomi.
 Nasze instynkty i nasze (ego) karze nam oczywi¶cie ¶wiêcie wierzyæ w s³uszno¶æ naszych decyzji, ale sk±d taka pewno¶æ, ¿e one s± s³uszne, prawid³owe i nie powoduj± jakiej¶ destrukcji ?

No có¿,.. aby nie zadrêczaæ jednak swoim widzeniem ¶wiata zagorza³ych zwolenników in vitro dodam ju¿ tylko, ¿e wa¿no¶æ mojego postu koñczy siê z chwil± jego opublikowania.

pozdr.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2010, 00:37:21 wys³ane przez Silver » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Pa¼dziernik 20, 2010, 07:52:12 »

Jestem zwolennikiem wolno¶ci wyboru, nie jestem za, ani przeciw...

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Pa¼dziernik 20, 2010, 09:59:19 »

Jestem podobnego zdania, co Thotal.

Wszech¶wiat jest konglomeratem wszelkich mo¿liwo¶ci i potencja³ów. Dlaczego z tego nie korzystaæ, skoro taka jego natura?

Cz³owiek ma i powinien mieæ mo¿liwo¶æ wyboru. Czy powo³anie nowego ¿ycia na planie fizycznym, w taki, czy inny sposób kogokolwiek krzywdzi? Gdyby by³o to przeciw naturze, materia nie wype³ni³aby siê energi±, duchem, ¿ycie nie powsta³oby. Cz³owiek ma mo¿liwo¶æ tworzenia i korzysta z tej mo¿liwo¶ci. Sam zosta³ tak ukszta³towany, by móg³ byæ siewc±…

Wolno¶æ wyboru.

Je¶li kto¶ odmawia prawa do ¿ycia milionom ludzkich istnieñ w ten sposób poczêtych teraz i w przysz³o¶ci, to kim jest, by to czyniæ? W imiê jakich racji i „prawd”? Nasze cia³a te¿ stworzono w laboratorium. Czy doskonale, to inny problem. Ale dusze maj± mo¿liwo¶æ do¶wiadczania ¿ycia w materii.

Niesiemy pochodniê…

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2010, 10:01:04 wys³ane przez ptak » Zapisane
Sventer
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Pa¼dziernik 20, 2010, 12:25:48 »

Wklejam do poczytania i przemy¶lenia.

Zwyk³y Cud
Prawdziwa historia ma³¿eñstwa, które dziêki metodzie in vitro nareszcie mo¿e cieszyæ siê rodzicielstwem, oraz ich ma³ego synka Frania.

Wygl±da normalnie" - powiedzia³a ze zdziwieniem Iksiñska. Franek by³ ró¿owym pulpetem o idealnych fa³dkach na idealnej skórze. Noworodkiem na szóstkê. Takich ludzi jak ona by³o wiêcej, najczê¶ciej starali siê jednak byæ taktowni i nie werbalizowali swoich zaskoczeñ. Tymczasem Franek bezzêbnie u¶miecha³ siê do wszystkich bez wzglêdu na to, co s±dzili o in vitro.

CO CZWARTA PARA

Nie zawsze niep³odno¶æ koñczy siê in vitro czy adopcj±. Czasem wystarczy tylko (lub a¿): stymulacja jajeczkowania, operacja ¿ylaków powrózka nasiennego, laparoskopia. Niekiedy trzeba siêgn±æ po inseminacjê. Wiêkszo¶æ historii koñczy siê happy endem. Powstaje pe³na rodzina.

Zanim jednak tak siê stanie, trzeba przej¶æ przez euforyczne pierwsze po³owy cyklu i depresyjne drugie po³owy. I prze¿yæ moment najgorszy: widok jednej kreski na te¶cie ci±¿owym i przyj¶cie miesi±czki. I tak co miesi±c. A te miesi±ce uk³adaj± siê w kwarta³y, potem w lata, czasem dekady.

Zmieniamy lekarzy w poszukiwaniu cudotwórcy, kole¿anka poleca obwi±zaæ siê paskiem ¶w. Dominika, te¶ciowa doradza modlitwê, szwagierka "wyluzowanie siê", s±siadka mówi co¶ o rewelacyjnych zió³kach.

POCIESZANIE KOBIETY

Mê¿czyzna jest pomijany. Zapominamy o tym, ¿e tak jak wspólnie stajemy siê rodzicami, tak równie¿ wspólnie nimi nie jeste¶my. Nie tylko rado¶æ dzieli siê na dwoje, ból równie¿. Niep³odny mê¿czyzna bywa samotny podwójnie. Po raz pierwszy, gdy okazuje siê, ¿e sp³odzenie potomka - ten sprawdzian mêsko¶ci - nie jest tak ³atwe. Drugi raz, gdy widzi zawód i rozczarowanie w oczach partnerki i kiedy zaczyna rozumieæ, ¿e tylko ona ma spo³eczne przyzwolenie na cierpienie. A on zostaje sam pod drzwiami z napisem "test ci±¿owy - negatywny". Mê¿czyzna tak¿e cierpi.

NIEWIARYGODNE, ¯E MO¯NA TO PRZETRWAÆ.

Na nitkê naszych rozczarowañ i zawodów nanizali¶my prawie czterdzie¶ci osiem miesiêcy oczekiwañ. Niewiarygodne, kiedy patrzy siê na to z boku.

Jednak mimo wszystko trwali¶my, jedli¶my obiady i kolacje, bywali¶my nawet szczê¶liwi. O niep³odno¶ci zaczêli¶my my¶leæ przed wizyt± w klinice leczenia niep³odno¶ci. Oczywi¶cie udali¶my siê tam tylko po to, aby potwierdziæ, ¿e wszystko jest w idealnym porz±dku.

Diagnozê najpierw przeczyta³ mój m±¿. I odetchn±³ z ulg±, mówi±c, ¿e wyniki na szczê¶cie s± idealne. Spojrza³am i ja. Zobaczy³am wszystkie normy przekroczone. I ³aciñsk± nazwê, która wrzucona w Google'a, da³a odpowied¼... To nie mog³o siê dziaæ naprawdê. Takie rzeczy zdarzaj± siê innym. To by³o tak nierealne, ¿e nawet mój m±¿ widzia³ co innego, ni¿ by³o wydrukowane. Najlepiej bêdzie o wszystkim zapomnieæ. I o s³owach lekarza te¿.

ZAPOMNIELI¦MY

Przez kolejny rok, jak gdyby nigdy nic, czekali¶my na dwie ró¿owe kreski. Trzydziestego dnia cyklu rytualnie udawa³am siê do cukierni po kremówki, bo przecie¿ w ci±¿y nie bêdê jad³a ¶wiñstw. To moja ostatnia szansa na ciastko.

Ten pokój na górze trzeba pomalowaæ "per³owym ¶witem". Odcieñ jak znalaz³ dla dziewczynki. No i zdecydowanie nie wolno wyrzucaæ tych ¶pioszków po Pierwszym Dziecku. Lada chwila siê przydadz±. Dzi¶ wiem, ¿e wyparcie jest najpopularniejsz± strategi± w¶ród ludzi niep³odnych. Po- zwala ¿yæ i nie oszaleæ. Pozwala my¶leæ o sobie: "My i nasze zwyczajne problemy".

TO NIE POMO¯E

Jednak wyparcie nie ma mocy sprawczej. Nie wype³ni domu. I prêdzej czy pó¼niej przychodzi dzieñ, w którym kolejna ró¿owa kreska okazuje siê Jedn± Kresk± Za Du¿o.

Po niezliczonych k³ótniach, przep³akanych nocach, niewys³anych pozwach rozwodowych znów stali¶my pod drzwiami kliniki. Diagnoza siê nie zmieni³a, podeszli¶my do pierwszej inseminacji. Potem drugiej i trzeciej. Na czwart± nie mieli¶my ju¿ si³. Nienawidzi³am zió³ek, termometrów, zabiegów, obserwacji ¶luzu - zamiany mojego cia³a w doskonale funkcjonuj±cy Aparat Zdolny do Zap³odnienia. Przeczyta³am o in vitro wszystko, co mog³am. Dotar³am do setek badañ naukowych potwierdzaj±cych brak ró¿nic fizycznych i rozwojowych miêdzy dzieæmi poczêtymi naturalnie i przez in vitro. Zrozumia³am, ¿e ta metoda daje ¿ycie, ¿e nie ma "mordowania sióstr i braci". I ¿e z jednej strony jest jezioro niechêci i ideologicznych k³amstw, ale z drugiej strony rozlewa siê ocean serdeczno¶ci od przyjació³, znajomych, rodziny. Zaufali¶my oceanowi i z ka¿dym zastrzykiem gonadotropin powtarza³am sobie, ¿e wszystko bêdzie dobrze.

WYGRALI¦MY

Dzi¶ Franek ma osiem miesiêcy. Wraz z jego narodzinami nie wybuch³ ¿aden wulkan, nie zatrzês³a siê ziemia i nie by³o zaæmienia s³oñca. Wydarzy³o siê wszystko i nic. Odzyskali¶my normalno¶æ.

To, co inni maj± ot tak. Bez pró¶b, ¿alów i modlitw. Bez upokorzeñ, publicznego rozliczania z planów prokreacyjnych, nietaktownych pytañ i nierefundowanego leczenia. Bez komentarzy w stylu: "Co¶ wam dzieci nie p³acz±, mo¿e twój m±¿ nie mo¿e? Pokazaæ mu, jak to siê robi?". "Podobno nie mo¿ecie mieæ dzieci? A wiesz, Ka¶ka, jest w szóstym miesi±cu!". I straszenia: "Adopcja? Nie boicie siê, ¿e was kiedy¶ okradnie?". Rodzicielstwo tak po prostu - czy nie jest w gruncie rzeczy cudem?

CZEGO NAM NIE MÓW:

Nie pocieszaj historiami o kim¶, komu po latach zdarzy³ siê CUD. My potrzebujemy nadziei i wiary, ¿e nasza praca i nasz wysi³ek co¶ przynios±.

Nie bagatelizuj naszej walki i cierpienia. Tak, na ¶wiecie zdarzaj± siê wojny, nêdza i g³ód. Wiedza o cudzym bólu nie zmniejsza w³asnego.

Nie krytykuj naszych wyborów. Jest nam wystarczaj±co trudno bez twoich w±tpliwo¶ci.

Co chcemy us³yszeæ:

¯e jeste¶. Nie musisz mówiæ, czasem po prostu pomilcz z nami, pob±d¼ w ciszy i wys³uchaj.

*AUTORKA JEST CZ£ONKIEM STOWARZYSZENIA NA RZECZ LECZENIA NIEP£ODNO¦CI I WSPIERANIA ADOPCJI "NASZ BOCIAN", WWW.NASZ-BOCIAN.PL

http://www.edziecko.pl/przed_ciaza/1,87842,8499662,Zwykly_cud.html
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2010, 12:26:54 wys³ane przez Sventer » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Pa¼dziernik 20, 2010, 13:11:45 »

Cytat: m11
Czyli rozumiem: Niech ka¿dy robi tak jak uwa¿a za s³uszne, a ja nie mam ¿adnej opinii o in vitro (czytaj: "nie wiem co o tym my¶leæ")? Ale to przecie¿ nieprawda. O co wiêc chodzi?

M11, a Tobie o co chodzi?  Co¶
Czy przeszkadza Ci to, ¿e kto¶ mo¿e mieæ dziecko nieco inaczej poczête? ¯e kto¶ mo¿e byæ szczê¶liwy? ¯e ¿ycie nie zna granic? 

Pozdrawiam  U¶miech
m11
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Pa¼dziernik 20, 2010, 14:03:54 »

Chodzi³o mi o nic wa¿nego (jak widzisz skasowa³em mojego posta). W zasadzie to tylko o to, ¿e dajecie sprzeczny komunikat.
"Niech ka¿dy czyni jak chce, bo ja nic nie my¶lê o tym (chocia¿ tak naprawdê my¶lê i to nawet do¶æ konkretnie)."
Wolno¶æ za któr± jeste¶cie w rzeczywisto¶ci jest dyktatem dla osób nie podzielaj±cych waszych pogl±dów o in vito. Wiêc Wy zwolennicy wolno¶ci w rzeczywisto¶ci ograniczacie j± innym osobom.

Ale generalnie siê czepiam Mrugniêcie

m11

PS. Oczywi¶cie ten paradoks jest nie do unikniêcia. Chcia³em tylko wskazaæ, ¿e to co wg was jest wolno¶ci± dzia³ania, dla innych jest dyktatem fa³szywej wolno¶ci.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Pa¼dziernik 20, 2010, 14:32:18 »

M11, nie widzê tu sprzeczno¶ci ani paradoksu. Tym bardziej dyktatu fa³szywej wolno¶ci. Wolno¶æ, gdy wystêpuje, zawsze jest prawdziwa.

Chodzi przecie¿ o mo¿liwo¶æ wyboru dla par, które pragn± posiadaæ dziecko, a nie mog± pocz±æ je naturalnie. Czy ich wybór kogokolwiek ogranicza? Czy kogo¶ krzywdzi? Jest dyktatem dla my¶l±cych inaczej? Wymazuje z czyjej¶ g³owy odmienny pogl±d?
Kto ma inne zdanie na temat zap³odnienia in vitro nie wybierze takiego rozwi±zania. I to jest wolno¶æ wyboru.
Natomiast prawny zakaz stosowania tej metody by³by ju¿ dyktatem. Ograniczeniem wolno¶ci wyboru dla sporej grupy spo³eczeñstwa, do czego d±¿y KRK.

No i chyba niepotrzebnie czepiam siê Ciebie.  Postu jednak nie usunê.  Mrugniêcie

Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: