Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 12, 2025, 00:16:16

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 [3] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: In vitro  (Przeczytany 39401 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Silver
Gość
« Odpowiedz #50 : Październik 20, 2010, 14:33:58 »

Jestem zwolennikiem wolnoÂści wyboru, nie jestem za, ani przeciw...

Wolna wola..., czy wolnoœÌ wyboru...?
TÂą logikĂŞ juÂż przerabiano....
Wolna wola to wytrych do braku odpowiedzialnoÂści, zrozumienienia i ÂświadomoÂści. DoskonaÂłym przykÂładem wolnej woli jest potalogia systemu, w ktĂłrym Âżyjesz i nic wiele nie moÂżesz zrobiĂŚ, poniewaÂż staÂła siĂŞ ona normalnoÂściÂą i szczerym przekonaniem.Dlatego miĂŞdzy innymi masz GMO, no bo ludzie majÂą przecieÂż....  wolnÂą wolĂŞ.

W zwiÂązku z tym stawiam tezĂŞ, Âże wolna wola to w dzisiejszym Âświecie fantastyczny oksymoron, ktĂłrego przejawem jest widoczna na kaÂżdym kroku patologia i destrukcja.
Ludziom nie potrzeba wolnej woli tylko œwiadomoœci.To œwiadomoœÌ jest wyznacznikiem podejmowania decyzji, wyborów w tzw. potocznej mowie - wolnej woli.Tymczasem w tym przewróconym do góry nogami œwiecie wszystko jest na odwrót.
 Wolna wola to wolnoœÌ wewnĂŞtrzna, wolnoœÌ, ktĂłra jest wynikiem otwartoÂści, ufnoÂści, zrozumienia, dojrzaÂłoÂści serca, czyli ÂświadomoÂści serca, a nie, Âże ja mam wolnÂą wole to mogĂŞ robiĂŚ co mi siĂŞ rzywnie podoba.
Dlatego pojĂŞcie (wolna wola) to kolejny spoÂłeczny slogan, ktĂłry jest wynikiem wewnĂŞtrznego subiektywizmu.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 14:56:40 wysłane przez Silver » Zapisane
soook
Gość
« Odpowiedz #51 : Październik 20, 2010, 15:23:48 »

PostĂŞp technologiczny niemoÂżliwie przyÂśpiesza .Postrzeganie ludzkie , cofa siĂŞ .
  SpoÂłecznoÂści , dajmy na to Indian przed Kolumbem byÂły w symbiozie z ZiemiÂą .
  Odkrywcy lÂądĂłw , ogniem ,mieczem , religiÂą wytrzebili harmoniĂŞ .CzÂłowiek , flora
  fauna.  Aktualnie ciÂąg jest tworzony , aby caÂły aspekt Âżycia na planecie, poddany
  byÂł dyktaturze technologii . Zamazywane jest , tak - nie .
  Przy odpowiedniej interpretacji , propagowaniu medialnym , dowolnie jest formowane
  postrzeganie ludzi .
  W temacie in vitro . Czy sÂą inne metody ? I zasadne , co jest przyczynÂą ?
  Przy takim dyktatem , za lat parĂŞ(?) potrzebny bĂŞdzie jeden "dawca" i
  iloœÌ (jakaÂś) kobiet jako biologiczne ....proszĂŞ napisaĂŚ stosowne okreÂślenie .

Jest angaÂżowany tok  rozumowania . Kobieta , Retorta rozrodcza .MĂŞÂżczyzna,
  Kooperant. Dziecko , synteza retorty z kooperantem . Mechanika maszyny .
  Nie . CzÂłowiek !

« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 17:09:22 wysłane przez soook » Zapisane
zodiakus71
Gość
« Odpowiedz #52 : Październik 20, 2010, 16:48:24 »

A co w przypadku podmiany zarodka w invitro ? lub jednego z dwĂłch jego skÂładnikĂłw ? ciekawe czy takie sytuacje siĂŞ zdarzajÂą.
ptak
Gość
« Odpowiedz #53 : Październik 20, 2010, 17:40:12 »

NaukĂŞ, kaÂżdÂą technologiĂŞ moÂżna wykorzystaĂŚ dla dobra ludzkoÂści, jak i wrĂŞcz przeciwnie. Czy w zwiÂązku z tym mamy rezygnowaĂŚ z korzyÂści, ktĂłre niosÂą odkrycia naukowe?

Mamy zatrzymaĂŚ rozwĂłj nauki, bo ludzkoœÌ jeszcze nie dojrzaÂła? Ale, czy dojrzeje szybciej w warunkach bardziej „prymitywnych”?
Czy moÂże jednak zagroÂżenia dynamizujÂą proces dojrzewania moralnego i etycznego czÂłowieka?
soook
Gość
« Odpowiedz #54 : Październik 20, 2010, 17:58:05 »

Jest coÂś na rzeczy . AktywnoœÌ otoczenia , aktywizuje postĂŞp
 jednostek . BanaÂł , ale coÂś w tym jest .
 Paradoks , widzÂąc upadek . WidzÂący roÂśnie .

Robin
Gość
« Odpowiedz #55 : Październik 20, 2010, 19:36:43 »

Jestem takiego samego zdania jak Thotal,czyli ani za, ani przeciw.CzÂłowiek ma prawo wyboru.

soook czy ty mĂłgÂłbyÂś pisaĂŚ jaÂśniej CoÂś strasznie szyfrujesz MrugniĂŞcie
soook
Gość
« Odpowiedz #56 : Październik 20, 2010, 20:25:46 »

Robin   to powyÂżej to flash myÂśli.
 RozwijajÂąc kwestiĂŞ. Jak czyny ludzi wokoÂło i dalej , idÂą w
 anty. Przeciw .  CzyniÂą Âźle we WszechÂświatach , to istoty
 pragnÂące wzrostu , aspirujÂą w rozwoju . Inaczej . Tak zwanego
 problemu in vitro , nie znaÂłem ileÂś lat temu . Teraz wiedzÂąc o
 problemie tym , dostrzegam nieporozumienie . Wprowadzane jest
 schizofreniczne postrzeganie . Formy Âżycia , nagÂłaÂśniane jako
 szczĂŞÂśliwe , doprowadzajÂą do niemoÂżnoÂści rodzicĂłw.Bez dzietnoœÌ .
 Vide technika , praca, pokarm , pĂŞd ku niby rozwojowi . I okazuje siĂŞ
 iÂż te przepisy na Âżycie ,sÂą denne . ZniszczyÂły kobiecoœÌ. MĂŞskoœÌ.
 I jest tworzona walka ze skutkiem(brak potomstwa) a ani sÂłowa o
 przyczynach .Wczoraj trÂąbiÂący o zaletach czegoÂś , po czasie
 walczÂą z brudem tych wczorajszych zalet.
 I tym stanem sytuacji , podciÂągam siĂŞ osobiÂście .
 MĂłwiĂŞ o arcy przewrotnoÂści , hipokryzji .
 Upadku piewcĂłw postĂŞpu .
arteq
Gość
« Odpowiedz #57 : Październik 20, 2010, 20:34:08 »

NaukĂŞ, kaÂżdÂą technologiĂŞ moÂżna wykorzystaĂŚ dla dobra ludzkoÂści,
To jak - dla dobra ludzkoÂści - moÂżna wykorzystaĂŚ bombĂŞ atomowÂą?
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #58 : Październik 20, 2010, 22:18:02 »

MyÂślĂŞ Âże, obecnie metodĂŞ in vitro stosuje siĂŞ zbyt pochopnie.Lekarz powinien najpierw wykorzystaĂŚ wszystkie znane dotÂąd metody leczenia bezpÂłodnoÂści i dopiero gdy one zawiodÂą zastosowaĂŚ in vitro.MogĂŞ podac przykÂład mojej znajomej. Obydwoje zdolni i pÂłodni .Jej organizm zwalczaÂł jego plemniki tak skutecznie ( traktowaÂł jak intruza ) Âże jedynÂą metodÂą byÂło zapÂłodnienie  in vitro.Z tego co pamiĂŞtam podchodzili chyba 4 razy i nic,  po 8 latach za namowÂą psychologa postanowili adoptowaĂŚ dziecko.Pragnienie posiadania dziecka powodowaÂło te reakcje i wywoÂływaÂło ogromny stres ,zarĂłwno u niej ( zwalczanie intruza ) jak i u niego (sÂłabe plemniki) WyobraÂźcie sobie jakie byÂło zdziwienie mojej znajomej Âże po 20 latach ma³¿eĂąstwa i sexu bez zabezpieczeĂą ,zaszÂła w ci¹¿ê  Szok Teraz majÂą dwĂłjkĂŞ dzieci ,adoptowane i swoje i bardzo je kochajÂą.Metoda  in vitro nie daje 100% pewnoÂści Âże siĂŞ zajdzie w ci¹¿e,ale zawsze mozna prĂłbowac naturalnych metod do skutku. Nie jestem przeciw ,ale tez nie jestem za caÂłkowitym zakazem,trzeba znaleŸÌ " zÂłoty Âśrodek" i prowadziĂŚ negocjacje.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
wiki
Gość
« Odpowiedz #59 : Październik 21, 2010, 07:24:23 »

i tak nic z tego ( w budÂżecie nie ma na to kasy, jak zwykle zasÂłona dymna...)

ja tez nie jestem za ani przeciw zw³aszcza, ¿e nie znam tego tematu dog³êbnie, wiem tylko ¿e nie jest ³atwo zajœÌ w ci¹¿e równie¿ z in vitro moim znajomym siê nie uda³o pomimo 4 lub 5 prób.

Z bezdzietnoÂściÂą uporali siĂŞ adoptujÂąc dziecko ( moim zdaniem bardzo trafna decyzja)

Pozdrawiam:)

jak bĂŞdzie kasa w budÂżecie czemu nie....
ptak
Gość
« Odpowiedz #60 : Październik 21, 2010, 09:35:10 »

NaukĂŞ, kaÂżdÂą technologiĂŞ moÂżna wykorzystaĂŚ dla dobra ludzkoÂści,
To jak - dla dobra ludzkoÂści - moÂżna wykorzystaĂŚ bombĂŞ atomowÂą?

Bomba atomowa jest jednym z efektĂłw opanowania technologii rozszczepienia jÂądra atomowego.

Mo¿na zbudowaÌ elektrowniê atomow¹, mo¿na i bombê. Ale i tê da siê wykorzystaÌ dla dobra. Chocia¿by dla rozwalenia zd¹¿aj¹cej w kierunku Ziemi komety. Zastosowaù pozytywnych pewnie znalaz³oby siê wiêcej, choÌ bombê stworzono w innym celu.

Ka¿de odkrycie niesie ró¿ne mo¿liwoœci. Wszystko zale¿y od cz³owieka, od jego wyboru.

Czy da siĂŞ skutecznie ograniczyĂŚ wybĂłr, gdy ten zagraÂża gatunkowi ludzkiemu? Czy moÂżna uczyniĂŚ to prawem, czy potrzebny jest jednak odpowiedni poziom rozwoju duchowego? A ten, jak wiadomo jest nierĂłwny, a raczej nierĂłwnoczesny. StÂąd konflikt dobra ze zÂłem. Czas…

« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 09:36:51 wysłane przez ptak » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #61 : Październik 22, 2010, 21:36:37 »

"Czyli 4 mln ludzi siĂŞ urodziÂło w wyniku metody hitlerowskiej?" W TOK FM o in vitro
psm
2010-10-22, ostatnia aktualizacja 2010-10-22 16:09

Pos³owie debatowali dzisiaj nad szeœcioma projektami ustaw dotycz¹cych in vitro. Podczas dyskusji z³o¿ono kilka wniosków o ich odrzucenie, ale tak¿e o skierowanie do prac w komisji. Sejm ma podj¹Ì decyzjê w tej sprawie w przysz³ym tygodniu. - Dyskusja jest naprawdê niepowa¿na, bo pos³uguje siê argumentami, których naprawdê nale¿a³oby siê wstydziÌ - tak w TOK FM komentowa³ debatê pos³ów prof. S³awomir Wo³czyùski z Uniwersytetu Medycznego w Bia³ymstoku.

Pierwsze in vitro: narodziny Louise Brown

...

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,8554325,_Czyli_4_mln_ludzi_sie_urodzilo_w_wyniku_metody_hitlerowskiej__.html

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Sventer
Gość
« Odpowiedz #62 : Październik 23, 2010, 19:53:40 »

W Stanach Zjednoczonych urodziÂło siĂŞ zdrowe dziecko z embrionu zamroÂżonego 20 lat temu.

To najd³u¿sza iloœÌ czasu jaki go przetrzymywano. Poprzedni rekord wynosi³ 13 lat.

Niektórzy lekarze uwa¿aj¹, ¿e embrion mo¿e byÌ zamro¿ony nawet na 40 lat. W praktyce oznacza³oby to, ¿e rodzeùstwo mo¿e dzieliÌ miêdzy sob¹ nawet 20 lat, je¿eli bêd¹ rozmra¿ani w ró¿nych odstêpach czasu.

Dotychczas w Wielkiej Brytanii przetrzymywano embriony przez 5 lat, w zeszÂłym roku podwojono limit.

Opracowanie: Sylwia Milan
Na podstawie: Daily Mirror
ÂŹrĂłdÂło: eLondyn

http://wolnemedia.net/nauka/w-chlodzie-zyje-sie-dluzej/
soook
Gość
« Odpowiedz #63 : Październik 24, 2010, 11:08:08 »

Dziecko paroletnie jest gÂłodne , wszystkie "tematy" tyczÂące Âżycia czÂłowieka ,
  przed porodem . Przed plemnikiem i jajem . Wzespó³  z mĂŞskim i ÂżeĂąskim aspektem .

CO jest zasadne ?  powiedz szanowny polemisto .

janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #64 : Październik 24, 2010, 17:53:55 »

Darek, a gdzie twoje +3pf za utworzenie popularnego tematu? Smutny  UÂśmiech

W kontekÂście tego co napisaÂł Sventer, uwaÂżam Âże niehumanitarne jest zamraÂżanie i przetrzymywanie zarodkĂłw przez 'X' lat.
Metoda in vitro nie byÂłaby tak bardzo kontrowersyjna, gdyby nie masowa nadprodukcja zarodkĂłw. Po co tyle? Co siĂŞ z nimi dzieje?  CoÂś
ZajmujÂą siĂŞ nimi prywatne kliniki. W wiĂŞkszoÂści nie ma nad nimi kontroli. Za zamkniĂŞtymi ich drzwiami moÂże dziaĂŚ siĂŞ wszystko. Zarodki mogÂą byĂŚ nawet sprzedawane zewnĂŞtrznym firmom w celach badaĂą naukowych. Przechowywanie zamroÂżonych zarodkĂłw jest rĂłwnie problematyczne. One przecieÂż w koĂącu obumrÂą. Nie majÂą niekoĂączÂącego siĂŞ terminu uÂżycia. Wg mnie jest to instrumentalne traktowanie czÂłowieka  ZÂły
A przecieÂż istnieje alternatywa dla tego rozwiÂązania. CaÂłkowicie omijajÂąca budzÂący wÂątpliwoÂści moment powstania Âżycia. Zamiast zarodkĂłw moÂżnaby zamraÂżaĂŚ komĂłrki jajowe... Taka metoda stosowana jest w Niemczech. Czemu nie u nas? Czemu nie w USA? Czym ten "gigant" siĂŞ szczyci opowiadajÂąc o cudzie urodzonego z zamroÂżonego przez 20 lat zarodka dziecka...  Niezdecydowany
Jeœli mamy powa¿nie rozmawiaÌ o tej metodzie, powinniœmy znaleŸÌ punkt zaczepienia i zacz¹Ì dyskusjê od pocz¹tku.
Czyli od kluczowego pytania, ktĂłre tu juÂż padÂło (bodajÂże soook napisaÂł, jeÂśli nie - poprawcie).
Od kiedy moÂżemy mĂłwiĂŚ o czÂłowieku? O tym, Âże powstaÂło Âżycie...
DopĂłki nie mamy Âżadnych naukowych dowodĂłw (a nie mamy), Âże Âżycie zaczyna siĂŞ kiedykolwiek póŸniej niÂż w momencie zapÂłodnienia komĂłrki ÂżeĂąskiej przez mĂŞskÂą, dopĂłty powinniÂśmy zakÂładaĂŚ najbardziej dla nas - ludzi korzystne rozwiÂązanie  UÂśmiech 2 Czyli, Âże tak - czÂłowiek jest czÂłowiekiem od chwili zapÂłodnienia. Od tego momentu nastĂŞpuje trwaÂły podziaÂł komĂłrek, ktĂłry to ostatecznie doprowadzi do uformowania siĂŞ kogoÂś takiego jak ja, czy ty. SÂą przypadki, Âże podziaÂł ten nie przebiega pomyÂślnie, a i tacy ludzie siĂŞ rodzÂą.

Wiêc jeœli ju¿ mamy zak³adaÌ absolutn¹ koniecznoœÌ przeprowadzania in vitro, nale¿y zachowaÌ maksymalne œrodki ostro¿noœci, a przede wszystkim postêpowaÌ zgodnie z w³asnym sumieniem.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 17:55:55 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #65 : Październik 24, 2010, 17:57:38 »

Cytat: janneth
Darek, a gdzie twoje +3pf za utworzenie popularnego tematu? Smutny  UÂśmiech

UÂśmiech
DziĂŞki za przypomnienie, ale sam siebie nie plusujĂŞ.  DuÂży uÂśmiech

janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #66 : Październik 24, 2010, 18:02:05 »

ZgÂłosiÂłam komu trzeba  JĂŞzyk

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #67 : Październik 30, 2010, 18:20:35 »

"ÂŻaden biskup mi tego nie zabroni! MusiaÂłam wyjechaĂŚ!"
wp.pl | aktualizacja 2010-10-28 (16:41)

Znamy opinie polityków ró¿nych opcji i biskupów o in vitro. Co o metodzie myœl¹ Polki? Nasze Internautki podzieli³y siê z nami swoimi doœwiadczeniami i opiniami na ten temat. G³os w tej sprawie postanowi³ zabraÌ tak¿e mê¿czyzna.

...

Przeczytaj "Co usÂłyszysz w konfesjonale po zabiegu in vitro"

...

1/2

http://wiadomosci.wp.pl/kat,86516,title,Zaden-biskup-mi-tego-nie-zabroni-Musialam-wyjechac,wid,12801462,wiadomosc.html

Wiele ciekawych informacji na tej stronie:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,86516,title,Zaplodnienie-in-vitro-refundowane-przez-panstwo,raport.html
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2010, 18:23:16 wysłane przez Dariusz » Zapisane

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #68 : Kwiecień 08, 2012, 12:26:46 »

Na zyczenie Darka odpowiadam tu.

Problem funkcjonalnosci rozrodczej jest naczelnym w naszym istnieniu. Zyjemy dla dzieci i sami jestesmy dziecmi, wiec sprawa naturalna.
Nie jestem lekarzem, ani biologiem, aby fachowo wypowiadac sie na te tematy. Zastanawia mnie fakt zaistnienia "zycia" poza naturalna otoczka z tego "samego" materialu wyjsciowego. SCIEMA!
Sa to tylko eksperymenty na masie humanoidalnej, badania.
Niestety trzeba fakt bezplodnosci uznac jako pewnego rodzaju kalectwo, nikt sobie tego nie wybiera swiadomie.
Pojawia sie zagadnienie dodatkowe moralne i etyczne, czy wolno! wg mnie jasne, jak ktos chce dac sie "obrabiac" to jego wola, ale rozumiem tez to wyczekiwanie na potomka. Bo smutne zycie bez dzieci, no nie? A nie kazdy chce adoptowac lub hodowac psy i koty.

Natura ustawila to faktycznie tak, ze silny przetrwa. I w tym przypadku tak tez jest. Ja sama widzialam na wlasne oczy osoby niepelnosprawne umyslowo, ktore rodzily rok po roku, bo "wujek" cukiereczka dal. Dzieci ich byly juz obciazone konfliktami, ale w tym przypadku zaaplikowalabym kastracje, ale i to niemoralne z punktu widzenia oszolomow.

A dla rozluznienia tematu opowiem kawal.
"Tato, tato zenic sie chce! Z kim? Z ta Magda od sasiadow. Synku nie zen sie to ... twoja siostra. Na to mamusia szepcze na uszko - zen sie, synus, zen to nie twoj ojciec!"

MrugniĂŞcie
east
Gość
« Odpowiedz #69 : Kwiecień 09, 2012, 17:35:54 »

@Fair Lady
Natura ustawila to faktycznie tak, ze silny przetrwa.
Niekoniecznie silny. Po prostu najlepiej przystosowany. Mo¿e byÌ s³abiutki, ale jak potrafi wspó³pracowaÌ w grupie, to ma wiêksze szanse ni¿ "tygrys szablozêby" Mrugniêcie
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #70 : Kwiecień 09, 2012, 19:43:19 »

Czyli Duch Swiety, ...
Tak, east masz racje.
Ale inni nie wiedza.
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: