Silver
Gość
|
|
« Odpowiedz #50 : Październik 20, 2010, 14:33:58 » |
|
Jestem zwolennikiem wolnoÂści wyboru, nie jestem za, ani przeciw...
Wolna wola..., czy wolnoœÌ wyboru...? T¹ logikê ju¿ przerabiano.... Wolna wola to wytrych do braku odpowiedzialnoœci, zrozumienienia i œwiadomoœci. Doskona³ym przyk³adem wolnej woli jest potalogia systemu, w którym ¿yjesz i nic wiele nie mo¿esz zrobiÌ, poniewa¿ sta³a siê ona normalnoœci¹ i szczerym przekonaniem.Dlatego miêdzy innymi masz GMO, no bo ludzie maj¹ przecie¿.... woln¹ wolê. W zwi¹zku z tym stawiam tezê, ¿e wolna wola to w dzisiejszym œwiecie fantastyczny oksymoron, którego przejawem jest widoczna na ka¿dym kroku patologia i destrukcja. Ludziom nie potrzeba wolnej woli tylko œwiadomoœci.To œwiadomoœÌ jest wyznacznikiem podejmowania decyzji, wyborów w tzw. potocznej mowie - wolnej woli.Tymczasem w tym przewróconym do góry nogami œwiecie wszystko jest na odwrót. Wolna wola to wolnoœÌ wewnêtrzna, wolnoœÌ, która jest wynikiem otwartoœci, ufnoœci, zrozumienia, dojrza³oœci serca, czyli œwiadomoœci serca, a nie, ¿e ja mam woln¹ wole to mogê robiÌ co mi siê rzywnie podoba. Dlatego pojêcie (wolna wola) to kolejny spo³eczny slogan, który jest wynikiem wewnêtrznego subiektywizmu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 14:56:40 wysłane przez Silver »
|
|
|
|
|
soook
Gość
|
|
« Odpowiedz #51 : Październik 20, 2010, 15:23:48 » |
|
Postêp technologiczny niemo¿liwie przyœpiesza .Postrzeganie ludzkie , cofa siê . Spo³ecznoœci , dajmy na to Indian przed Kolumbem by³y w symbiozie z Ziemi¹ . Odkrywcy l¹dów , ogniem ,mieczem , religi¹ wytrzebili harmoniê .Cz³owiek , flora fauna. Aktualnie ci¹g jest tworzony , aby ca³y aspekt ¿ycia na planecie, poddany by³ dyktaturze technologii . Zamazywane jest , tak - nie . Przy odpowiedniej interpretacji , propagowaniu medialnym , dowolnie jest formowane postrzeganie ludzi . W temacie in vitro . Czy s¹ inne metody ? I zasadne , co jest przyczyn¹ ? Przy takim dyktatem , za lat parê(?) potrzebny bêdzie jeden "dawca" i iloœÌ (jakaœ) kobiet jako biologiczne ....proszê napisaÌ stosowne okreœlenie . Jest anga¿owany tok rozumowania . Kobieta , Retorta rozrodcza .Mê¿czyzna, Kooperant. Dziecko , synteza retorty z kooperantem . Mechanika maszyny . Nie . Cz³owiek !
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 17:09:22 wysłane przez soook »
|
|
|
|
|
zodiakus71
Gość
|
|
« Odpowiedz #52 : Październik 20, 2010, 16:48:24 » |
|
A co w przypadku podmiany zarodka w invitro ? lub jednego z dwĂłch jego skÂładnikĂłw ? ciekawe czy takie sytuacje siĂŞ zdarzajÂą.
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #53 : Październik 20, 2010, 17:40:12 » |
|
NaukĂŞ, kaÂżdÂą technologiĂŞ moÂżna wykorzystaĂŚ dla dobra ludzkoÂści, jak i wrĂŞcz przeciwnie. Czy w zwiÂązku z tym mamy rezygnowaĂŚ z korzyÂści, ktĂłre niosÂą odkrycia naukowe?
Mamy zatrzymaĂŚ rozwĂłj nauki, bo ludzkoœÌ jeszcze nie dojrzaÂła? Ale, czy dojrzeje szybciej w warunkach bardziej „prymitywnych”? Czy moÂże jednak zagroÂżenia dynamizujÂą proces dojrzewania moralnego i etycznego czÂłowieka?
|
|
|
|
|
|
|
soook
Gość
|
|
« Odpowiedz #54 : Październik 20, 2010, 17:58:05 » |
|
Jest coœ na rzeczy . AktywnoœÌ otoczenia , aktywizuje postêp jednostek . Bana³ , ale coœ w tym jest . Paradoks , widz¹c upadek . Widz¹cy roœnie .
|
|
|
|
|
|
|
Robin
Gość
|
|
« Odpowiedz #55 : Październik 20, 2010, 19:36:43 » |
|
Jestem takiego samego zdania jak Thotal,czyli ani za, ani przeciw.CzÂłowiek ma prawo wyboru. soook czy ty mĂłgÂłbyÂś pisaĂŚ jaÂśniej strasznie szyfrujesz
|
|
|
|
|
|
|
soook
Gość
|
|
« Odpowiedz #56 : Październik 20, 2010, 20:25:46 » |
|
Robin to powy¿ej to flash myœli. Rozwijaj¹c kwestiê. Jak czyny ludzi woko³o i dalej , id¹ w anty. Przeciw . Czyni¹ Ÿle we Wszechœwiatach , to istoty pragn¹ce wzrostu , aspiruj¹ w rozwoju . Inaczej . Tak zwanego problemu in vitro , nie zna³em ileœ lat temu . Teraz wiedz¹c o problemie tym , dostrzegam nieporozumienie . Wprowadzane jest schizofreniczne postrzeganie . Formy ¿ycia , nag³aœniane jako szczêœliwe , doprowadzaj¹ do niemo¿noœci rodziców.Bez dzietnoœÌ . Vide technika , praca, pokarm , pêd ku niby rozwojowi . I okazuje siê i¿ te przepisy na ¿ycie ,s¹ denne . Zniszczy³y kobiecoœÌ. MêskoœÌ. I jest tworzona walka ze skutkiem(brak potomstwa) a ani s³owa o przyczynach .Wczoraj tr¹bi¹cy o zaletach czegoœ , po czasie walcz¹ z brudem tych wczorajszych zalet. I tym stanem sytuacji , podci¹gam siê osobiœcie . Mówiê o arcy przewrotnoœci , hipokryzji . Upadku piewców postêpu .
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #57 : Październik 20, 2010, 20:34:08 » |
|
NaukĂŞ, kaÂżdÂą technologiĂŞ moÂżna wykorzystaĂŚ dla dobra ludzkoÂści, To jak - dla dobra ludzkoÂści - moÂżna wykorzystaĂŚ bombĂŞ atomowÂą?
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #58 : Październik 20, 2010, 22:18:02 » |
|
Myœlê ¿e, obecnie metodê in vitro stosuje siê zbyt pochopnie.Lekarz powinien najpierw wykorzystaÌ wszystkie znane dot¹d metody leczenia bezp³odnoœci i dopiero gdy one zawiod¹ zastosowaÌ in vitro.Mogê podac przyk³ad mojej znajomej. Obydwoje zdolni i p³odni .Jej organizm zwalcza³ jego plemniki tak skutecznie ( traktowa³ jak intruza ) ¿e jedyn¹ metod¹ by³o zap³odnienie in vitro.Z tego co pamiêtam podchodzili chyba 4 razy i nic, po 8 latach za namow¹ psychologa postanowili adoptowaÌ dziecko.Pragnienie posiadania dziecka powodowa³o te reakcje i wywo³ywa³o ogromny stres ,zarówno u niej ( zwalczanie intruza ) jak i u niego (s³abe plemniki) WyobraŸcie sobie jakie by³o zdziwienie mojej znajomej ¿e po 20 latach ma³¿eùstwa i sexu bez zabezpieczeù ,zasz³a w ci¹¿ê Teraz maj¹ dwójkê dzieci ,adoptowane i swoje i bardzo je kochaj¹.Metoda in vitro nie daje 100% pewnoœci ¿e siê zajdzie w ci¹¿e,ale zawsze mozna próbowac naturalnych metod do skutku. Nie jestem przeciw ,ale tez nie jestem za ca³kowitym zakazem,trzeba znaleŸÌ " z³oty œrodek" i prowadziÌ negocjacje.
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
wiki
Gość
|
|
« Odpowiedz #59 : Październik 21, 2010, 07:24:23 » |
|
i tak nic z tego ( w budÂżecie nie ma na to kasy, jak zwykle zasÂłona dymna...)
ja tez nie jestem za ani przeciw zw³aszcza, ¿e nie znam tego tematu dog³êbnie, wiem tylko ¿e nie jest ³atwo zajœÌ w ci¹¿e równie¿ z in vitro moim znajomym siê nie uda³o pomimo 4 lub 5 prób.
Z bezdzietnoÂściÂą uporali siĂŞ adoptujÂąc dziecko ( moim zdaniem bardzo trafna decyzja)
Pozdrawiam:)
jak bĂŞdzie kasa w budÂżecie czemu nie....
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #60 : Październik 21, 2010, 09:35:10 » |
|
NaukĂŞ, kaÂżdÂą technologiĂŞ moÂżna wykorzystaĂŚ dla dobra ludzkoÂści, To jak - dla dobra ludzkoÂści - moÂżna wykorzystaĂŚ bombĂŞ atomowÂą? Bomba atomowa jest jednym z efektĂłw opanowania technologii rozszczepienia jÂądra atomowego. MoÂżna zbudowaĂŚ elektrowniĂŞ atomowÂą, moÂżna i bombĂŞ. Ale i tĂŞ da siĂŞ wykorzystaĂŚ dla dobra. ChociaÂżby dla rozwalenia zd¹¿ajÂącej w kierunku Ziemi komety. ZastosowaĂą pozytywnych pewnie znalazÂłoby siĂŞ wiĂŞcej, choĂŚ bombĂŞ stworzono w innym celu. KaÂżde odkrycie niesie ró¿ne moÂżliwoÂści. Wszystko zaleÂży od czÂłowieka, od jego wyboru. Czy da siĂŞ skutecznie ograniczyĂŚ wybĂłr, gdy ten zagraÂża gatunkowi ludzkiemu? Czy moÂżna uczyniĂŚ to prawem, czy potrzebny jest jednak odpowiedni poziom rozwoju duchowego? A ten, jak wiadomo jest nierĂłwny, a raczej nierĂłwnoczesny. StÂąd konflikt dobra ze zÂłem. Czas…
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2010, 09:36:51 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #61 : Październik 22, 2010, 21:36:37 » |
|
"Czyli 4 mln ludzi siê urodzi³o w wyniku metody hitlerowskiej?" W TOK FM o in vitro psm 2010-10-22, ostatnia aktualizacja 2010-10-22 16:09 Pos³owie debatowali dzisiaj nad szeœcioma projektami ustaw dotycz¹cych in vitro. Podczas dyskusji z³o¿ono kilka wniosków o ich odrzucenie, ale tak¿e o skierowanie do prac w komisji. Sejm ma podj¹Ì decyzjê w tej sprawie w przysz³ym tygodniu. - Dyskusja jest naprawdê niepowa¿na, bo pos³uguje siê argumentami, których naprawdê nale¿a³oby siê wstydziÌ - tak w TOK FM komentowa³ debatê pos³ów prof. S³awomir Wo³czyùski z Uniwersytetu Medycznego w Bia³ymstoku. Pierwsze in vitro: narodziny Louise Brown ... http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,8554325,_Czyli_4_mln_ludzi_sie_urodzilo_w_wyniku_metody_hitlerowskiej__.html
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
Sventer
Gość
|
|
« Odpowiedz #62 : Październik 23, 2010, 19:53:40 » |
|
W Stanach Zjednoczonych urodzi³o siê zdrowe dziecko z embrionu zamro¿onego 20 lat temu. To najd³u¿sza iloœÌ czasu jaki go przetrzymywano. Poprzedni rekord wynosi³ 13 lat. Niektórzy lekarze uwa¿aj¹, ¿e embrion mo¿e byÌ zamro¿ony nawet na 40 lat. W praktyce oznacza³oby to, ¿e rodzeùstwo mo¿e dzieliÌ miêdzy sob¹ nawet 20 lat, je¿eli bêd¹ rozmra¿ani w ró¿nych odstêpach czasu. Dotychczas w Wielkiej Brytanii przetrzymywano embriony przez 5 lat, w zesz³ym roku podwojono limit. Opracowanie: Sylwia Milan Na podstawie: Daily Mirror ród³o: eLondyn http://wolnemedia.net/nauka/w-chlodzie-zyje-sie-dluzej/
|
|
|
|
|
|
|
soook
Gość
|
|
« Odpowiedz #63 : Październik 24, 2010, 11:08:08 » |
|
Dziecko paroletnie jest g³odne , wszystkie "tematy" tycz¹ce ¿ycia cz³owieka , przed porodem . Przed plemnikiem i jajem . Wzespó³ z mêskim i ¿eùskim aspektem . CO jest zasadne ? powiedz szanowny polemisto .
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
|
« Odpowiedz #64 : Październik 24, 2010, 17:53:55 » |
|
Darek, a gdzie twoje +3pf za utworzenie popularnego tematu? W kontekœcie tego co napisa³ Sventer, uwa¿am ¿e niehumanitarne jest zamra¿anie i przetrzymywanie zarodków przez 'X' lat. Metoda in vitro nie by³aby tak bardzo kontrowersyjna, gdyby nie masowa nadprodukcja zarodków. Po co tyle? Co siê z nimi dzieje? Zajmuj¹ siê nimi prywatne kliniki. W wiêkszoœci nie ma nad nimi kontroli. Za zamkniêtymi ich drzwiami mo¿e dziaÌ siê wszystko. Zarodki mog¹ byÌ nawet sprzedawane zewnêtrznym firmom w celach badaù naukowych. Przechowywanie zamro¿onych zarodków jest równie problematyczne. One przecie¿ w koùcu obumr¹. Nie maj¹ niekoùcz¹cego siê terminu u¿ycia. Wg mnie jest to instrumentalne traktowanie cz³owieka A przecie¿ istnieje alternatywa dla tego rozwi¹zania. Ca³kowicie omijaj¹ca budz¹cy w¹tpliwoœci moment powstania ¿ycia. Zamiast zarodków mo¿naby zamra¿aÌ komórki jajowe... Taka metoda stosowana jest w Niemczech. Czemu nie u nas? Czemu nie w USA? Czym ten "gigant" siê szczyci opowiadaj¹c o cudzie urodzonego z zamro¿onego przez 20 lat zarodka dziecka... Jeœli mamy powa¿nie rozmawiaÌ o tej metodzie, powinniœmy znaleŸÌ punkt zaczepienia i zacz¹Ì dyskusjê od pocz¹tku. Czyli od kluczowego pytania, które tu ju¿ pad³o (bodaj¿e soook napisa³, jeœli nie - poprawcie). Od kiedy mo¿emy mówiÌ o cz³owieku? O tym, ¿e powsta³o ¿ycie... Dopóki nie mamy ¿adnych naukowych dowodów (a nie mamy), ¿e ¿ycie zaczyna siê kiedykolwiek póŸniej ni¿ w momencie zap³odnienia komórki ¿eùskiej przez mêsk¹, dopóty powinniœmy zak³adaÌ najbardziej dla nas - ludzi korzystne rozwi¹zanie Czyli, ¿e tak - cz³owiek jest cz³owiekiem od chwili zap³odnienia. Od tego momentu nastêpuje trwa³y podzia³ komórek, który to ostatecznie doprowadzi do uformowania siê kogoœ takiego jak ja, czy ty. S¹ przypadki, ¿e podzia³ ten nie przebiega pomyœlnie, a i tacy ludzie siê rodz¹. Wiêc jeœli ju¿ mamy zak³adaÌ absolutn¹ koniecznoœÌ przeprowadzania in vitro, nale¿y zachowaÌ maksymalne œrodki ostro¿noœci, a przede wszystkim postêpowaÌ zgodnie z w³asnym sumieniem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 17:55:55 wysłane przez janneth »
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #65 : Październik 24, 2010, 17:57:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
|
« Odpowiedz #66 : Październik 24, 2010, 18:02:05 » |
|
ZgÂłosiÂłam komu trzeba
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #67 : Październik 30, 2010, 18:20:35 » |
|
"¯aden biskup mi tego nie zabroni! Musia³am wyjechaÌ!"wp.pl | aktualizacja 2010-10-28 (16:41) Znamy opinie polityków ró¿nych opcji i biskupów o in vitro. Co o metodzie myœl¹ Polki? Nasze Internautki podzieli³y siê z nami swoimi doœwiadczeniami i opiniami na ten temat. G³os w tej sprawie postanowi³ zabraÌ tak¿e mê¿czyzna. ... Przeczytaj "Co us³yszysz w konfesjonale po zabiegu in vitro" ... 1/2 http://wiadomosci.wp.pl/kat,86516,title,Zaden-biskup-mi-tego-nie-zabroni-Musialam-wyjechac,wid,12801462,wiadomosc.htmlWiele ciekawych informacji na tej stronie: http://wiadomosci.wp.pl/kat,86516,title,Zaplodnienie-in-vitro-refundowane-przez-panstwo,raport.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2010, 18:23:16 wysłane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
|
« Odpowiedz #68 : Kwiecień 08, 2012, 12:26:46 » |
|
Na zyczenie Darka odpowiadam tu. Problem funkcjonalnosci rozrodczej jest naczelnym w naszym istnieniu. Zyjemy dla dzieci i sami jestesmy dziecmi, wiec sprawa naturalna. Nie jestem lekarzem, ani biologiem, aby fachowo wypowiadac sie na te tematy. Zastanawia mnie fakt zaistnienia "zycia" poza naturalna otoczka z tego "samego" materialu wyjsciowego. SCIEMA! Sa to tylko eksperymenty na masie humanoidalnej, badania. Niestety trzeba fakt bezplodnosci uznac jako pewnego rodzaju kalectwo, nikt sobie tego nie wybiera swiadomie. Pojawia sie zagadnienie dodatkowe moralne i etyczne, czy wolno! wg mnie jasne, jak ktos chce dac sie "obrabiac" to jego wola, ale rozumiem tez to wyczekiwanie na potomka. Bo smutne zycie bez dzieci, no nie? A nie kazdy chce adoptowac lub hodowac psy i koty. Natura ustawila to faktycznie tak, ze silny przetrwa. I w tym przypadku tak tez jest. Ja sama widzialam na wlasne oczy osoby niepelnosprawne umyslowo, ktore rodzily rok po roku, bo "wujek" cukiereczka dal. Dzieci ich byly juz obciazone konfliktami, ale w tym przypadku zaaplikowalabym kastracje, ale i to niemoralne z punktu widzenia oszolomow. A dla rozluznienia tematu opowiem kawal. "Tato, tato zenic sie chce! Z kim? Z ta Magda od sasiadow. Synku nie zen sie to ... twoja siostra. Na to mamusia szepcze na uszko - zen sie, synus, zen to nie twoj ojciec!"
|
|
|
|
|
|
|
east
Gość
|
|
« Odpowiedz #69 : Kwiecień 09, 2012, 17:35:54 » |
|
@ Fair LadyNatura ustawila to faktycznie tak, ze silny przetrwa.
Niekoniecznie silny. Po prostu najlepiej przystosowany. Mo¿e byÌ s³abiutki, ale jak potrafi wspó³pracowaÌ w grupie, to ma wiêksze szanse ni¿ "tygrys szablozêby"
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Gość
|
|
« Odpowiedz #70 : Kwiecień 09, 2012, 19:43:19 » |
|
Czyli Duch Swiety, ... Tak, east masz racje. Ale inni nie wiedza.
|
|
|
|
|
|
|
|