Silver
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #50 : Pa¼dziernik 20, 2010, 14:33:58 » |
|
Jestem zwolennikiem wolno¶ci wyboru, nie jestem za, ani przeciw...
Wolna wola..., czy wolno¶æ wyboru...? T± logikê ju¿ przerabiano.... Wolna wola to wytrych do braku odpowiedzialno¶ci, zrozumienienia i ¶wiadomo¶ci. Doskona³ym przyk³adem wolnej woli jest potalogia systemu, w którym ¿yjesz i nic wiele nie mo¿esz zrobiæ, poniewa¿ sta³a siê ona normalno¶ci± i szczerym przekonaniem.Dlatego miêdzy innymi masz GMO, no bo ludzie maj± przecie¿.... woln± wolê. W zwi±zku z tym stawiam tezê, ¿e wolna wola to w dzisiejszym ¶wiecie fantastyczny oksymoron, którego przejawem jest widoczna na ka¿dym kroku patologia i destrukcja. Ludziom nie potrzeba wolnej woli tylko ¶wiadomo¶ci.To ¶wiadomo¶æ jest wyznacznikiem podejmowania decyzji, wyborów w tzw. potocznej mowie - wolnej woli.Tymczasem w tym przewróconym do góry nogami ¶wiecie wszystko jest na odwrót. Wolna wola to wolno¶æ wewnêtrzna, wolno¶æ, która jest wynikiem otwarto¶ci, ufno¶ci, zrozumienia, dojrza³o¶ci serca, czyli ¶wiadomo¶ci serca, a nie, ¿e ja mam woln± wole to mogê robiæ co mi siê rzywnie podoba. Dlatego pojêcie (wolna wola) to kolejny spo³eczny slogan, który jest wynikiem wewnêtrznego subiektywizmu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2010, 14:56:40 wys³ane przez Silver »
|
|
|
|
|
soook
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #51 : Pa¼dziernik 20, 2010, 15:23:48 » |
|
Postêp technologiczny niemo¿liwie przy¶piesza .Postrzeganie ludzkie , cofa siê . Spo³eczno¶ci , dajmy na to Indian przed Kolumbem by³y w symbiozie z Ziemi± . Odkrywcy l±dów , ogniem ,mieczem , religi± wytrzebili harmoniê .Cz³owiek , flora fauna. Aktualnie ci±g jest tworzony , aby ca³y aspekt ¿ycia na planecie, poddany by³ dyktaturze technologii . Zamazywane jest , tak - nie . Przy odpowiedniej interpretacji , propagowaniu medialnym , dowolnie jest formowane postrzeganie ludzi . W temacie in vitro . Czy s± inne metody ? I zasadne , co jest przyczyn± ? Przy takim dyktatem , za lat parê(?) potrzebny bêdzie jeden "dawca" i ilo¶æ (jaka¶) kobiet jako biologiczne ....proszê napisaæ stosowne okre¶lenie . Jest anga¿owany tok rozumowania . Kobieta , Retorta rozrodcza .Mê¿czyzna, Kooperant. Dziecko , synteza retorty z kooperantem . Mechanika maszyny . Nie . Cz³owiek !
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2010, 17:09:22 wys³ane przez soook »
|
|
|
|
|
zodiakus71
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #52 : Pa¼dziernik 20, 2010, 16:48:24 » |
|
A co w przypadku podmiany zarodka w invitro ? lub jednego z dwóch jego sk³adników ? ciekawe czy takie sytuacje siê zdarzaj±.
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #53 : Pa¼dziernik 20, 2010, 17:40:12 » |
|
Naukê, ka¿d± technologiê mo¿na wykorzystaæ dla dobra ludzko¶ci, jak i wrêcz przeciwnie. Czy w zwi±zku z tym mamy rezygnowaæ z korzy¶ci, które nios± odkrycia naukowe?
Mamy zatrzymaæ rozwój nauki, bo ludzko¶æ jeszcze nie dojrza³a? Ale, czy dojrzeje szybciej w warunkach bardziej „prymitywnych”? Czy mo¿e jednak zagro¿enia dynamizuj± proces dojrzewania moralnego i etycznego cz³owieka?
|
|
|
|
|
|
|
soook
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #54 : Pa¼dziernik 20, 2010, 17:58:05 » |
|
Jest co¶ na rzeczy . Aktywno¶æ otoczenia , aktywizuje postêp jednostek . Bana³ , ale co¶ w tym jest . Paradoks , widz±c upadek . Widz±cy ro¶nie .
|
|
|
|
|
|
|
Robin
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #55 : Pa¼dziernik 20, 2010, 19:36:43 » |
|
Jestem takiego samego zdania jak Thotal,czyli ani za, ani przeciw.Cz³owiek ma prawo wyboru. soook czy ty móg³by¶ pisaæ ja¶niej strasznie szyfrujesz
|
|
|
|
|
|
|
soook
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #56 : Pa¼dziernik 20, 2010, 20:25:46 » |
|
Robin to powy¿ej to flash my¶li. Rozwijaj±c kwestiê. Jak czyny ludzi woko³o i dalej , id± w anty. Przeciw . Czyni± ¼le we Wszech¶wiatach , to istoty pragn±ce wzrostu , aspiruj± w rozwoju . Inaczej . Tak zwanego problemu in vitro , nie zna³em ile¶ lat temu . Teraz wiedz±c o problemie tym , dostrzegam nieporozumienie . Wprowadzane jest schizofreniczne postrzeganie . Formy ¿ycia , nag³a¶niane jako szczê¶liwe , doprowadzaj± do niemo¿no¶ci rodziców.Bez dzietno¶æ . Vide technika , praca, pokarm , pêd ku niby rozwojowi . I okazuje siê i¿ te przepisy na ¿ycie ,s± denne . Zniszczy³y kobieco¶æ. Mêsko¶æ. I jest tworzona walka ze skutkiem(brak potomstwa) a ani s³owa o przyczynach .Wczoraj tr±bi±cy o zaletach czego¶ , po czasie walcz± z brudem tych wczorajszych zalet. I tym stanem sytuacji , podci±gam siê osobi¶cie . Mówiê o arcy przewrotno¶ci , hipokryzji . Upadku piewców postêpu .
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #57 : Pa¼dziernik 20, 2010, 20:34:08 » |
|
Naukê, ka¿d± technologiê mo¿na wykorzystaæ dla dobra ludzko¶ci, To jak - dla dobra ludzko¶ci - mo¿na wykorzystaæ bombê atomow±?
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« Odpowiedz #58 : Pa¼dziernik 20, 2010, 22:18:02 » |
|
My¶lê ¿e, obecnie metodê in vitro stosuje siê zbyt pochopnie.Lekarz powinien najpierw wykorzystaæ wszystkie znane dot±d metody leczenia bezp³odno¶ci i dopiero gdy one zawiod± zastosowaæ in vitro.Mogê podac przyk³ad mojej znajomej. Obydwoje zdolni i p³odni .Jej organizm zwalcza³ jego plemniki tak skutecznie ( traktowa³ jak intruza ) ¿e jedyn± metod± by³o zap³odnienie in vitro.Z tego co pamiêtam podchodzili chyba 4 razy i nic, po 8 latach za namow± psychologa postanowili adoptowaæ dziecko.Pragnienie posiadania dziecka powodowa³o te reakcje i wywo³ywa³o ogromny stres ,zarówno u niej ( zwalczanie intruza ) jak i u niego (s³abe plemniki) Wyobra¼cie sobie jakie by³o zdziwienie mojej znajomej ¿e po 20 latach ma³¿eñstwa i sexu bez zabezpieczeñ ,zasz³a w ci±¿ê Teraz maj± dwójkê dzieci ,adoptowane i swoje i bardzo je kochaj±.Metoda in vitro nie daje 100% pewno¶ci ¿e siê zajdzie w ci±¿e,ale zawsze mozna próbowac naturalnych metod do skutku. Nie jestem przeciw ,ale tez nie jestem za ca³kowitym zakazem,trzeba znale¼æ " z³oty ¶rodek" i prowadziæ negocjacje.
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #59 : Pa¼dziernik 21, 2010, 07:24:23 » |
|
i tak nic z tego ( w bud¿ecie nie ma na to kasy, jak zwykle zas³ona dymna...)
ja tez nie jestem za ani przeciw zw³aszcza, ¿e nie znam tego tematu dog³êbnie, wiem tylko ¿e nie jest ³atwo zaj¶æ w ci±¿e równie¿ z in vitro moim znajomym siê nie uda³o pomimo 4 lub 5 prób.
Z bezdzietno¶ci± uporali siê adoptuj±c dziecko ( moim zdaniem bardzo trafna decyzja)
Pozdrawiam:)
jak bêdzie kasa w bud¿ecie czemu nie....
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #60 : Pa¼dziernik 21, 2010, 09:35:10 » |
|
Naukê, ka¿d± technologiê mo¿na wykorzystaæ dla dobra ludzko¶ci, To jak - dla dobra ludzko¶ci - mo¿na wykorzystaæ bombê atomow±? Bomba atomowa jest jednym z efektów opanowania technologii rozszczepienia j±dra atomowego. Mo¿na zbudowaæ elektrowniê atomow±, mo¿na i bombê. Ale i tê da siê wykorzystaæ dla dobra. Chocia¿by dla rozwalenia zd±¿aj±cej w kierunku Ziemi komety. Zastosowañ pozytywnych pewnie znalaz³oby siê wiêcej, choæ bombê stworzono w innym celu. Ka¿de odkrycie niesie ró¿ne mo¿liwo¶ci. Wszystko zale¿y od cz³owieka, od jego wyboru. Czy da siê skutecznie ograniczyæ wybór, gdy ten zagra¿a gatunkowi ludzkiemu? Czy mo¿na uczyniæ to prawem, czy potrzebny jest jednak odpowiedni poziom rozwoju duchowego? A ten, jak wiadomo jest nierówny, a raczej nierównoczesny. St±d konflikt dobra ze z³em. Czas…
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2010, 09:36:51 wys³ane przez ptak »
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Email
|
|
« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 22, 2010, 21:36:37 » |
|
"Czyli 4 mln ludzi siê urodzi³o w wyniku metody hitlerowskiej?" W TOK FM o in vitro psm 2010-10-22, ostatnia aktualizacja 2010-10-22 16:09 Pos³owie debatowali dzisiaj nad sze¶cioma projektami ustaw dotycz±cych in vitro. Podczas dyskusji z³o¿ono kilka wniosków o ich odrzucenie, ale tak¿e o skierowanie do prac w komisji. Sejm ma podj±æ decyzjê w tej sprawie w przysz³ym tygodniu. - Dyskusja jest naprawdê niepowa¿na, bo pos³uguje siê argumentami, których naprawdê nale¿a³oby siê wstydziæ - tak w TOK FM komentowa³ debatê pos³ów prof. S³awomir Wo³czyñski z Uniwersytetu Medycznego w Bia³ymstoku. Pierwsze in vitro: narodziny Louise Brown ... http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,8554325,_Czyli_4_mln_ludzi_sie_urodzilo_w_wyniku_metody_hitlerowskiej__.html
|
|
|
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Sventer
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #62 : Pa¼dziernik 23, 2010, 19:53:40 » |
|
W Stanach Zjednoczonych urodzi³o siê zdrowe dziecko z embrionu zamro¿onego 20 lat temu. To najd³u¿sza ilo¶æ czasu jaki go przetrzymywano. Poprzedni rekord wynosi³ 13 lat. Niektórzy lekarze uwa¿aj±, ¿e embrion mo¿e byæ zamro¿ony nawet na 40 lat. W praktyce oznacza³oby to, ¿e rodzeñstwo mo¿e dzieliæ miêdzy sob± nawet 20 lat, je¿eli bêd± rozmra¿ani w ró¿nych odstêpach czasu. Dotychczas w Wielkiej Brytanii przetrzymywano embriony przez 5 lat, w zesz³ym roku podwojono limit. Opracowanie: Sylwia Milan Na podstawie: Daily Mirror ¬ród³o: eLondyn http://wolnemedia.net/nauka/w-chlodzie-zyje-sie-dluzej/
|
|
|
|
|
|
|
soook
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #63 : Pa¼dziernik 24, 2010, 11:08:08 » |
|
Dziecko paroletnie jest g³odne , wszystkie "tematy" tycz±ce ¿ycia cz³owieka , przed porodem . Przed plemnikiem i jajem . Wzespó³ z mêskim i ¿eñskim aspektem . CO jest zasadne ? powiedz szanowny polemisto .
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
Punkty Forum (pf): 23
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1642
Email
|
|
« Odpowiedz #64 : Pa¼dziernik 24, 2010, 17:53:55 » |
|
Darek, a gdzie twoje +3pf za utworzenie popularnego tematu? W kontek¶cie tego co napisa³ Sventer, uwa¿am ¿e niehumanitarne jest zamra¿anie i przetrzymywanie zarodków przez 'X' lat. Metoda in vitro nie by³aby tak bardzo kontrowersyjna, gdyby nie masowa nadprodukcja zarodków. Po co tyle? Co siê z nimi dzieje? Zajmuj± siê nimi prywatne kliniki. W wiêkszo¶ci nie ma nad nimi kontroli. Za zamkniêtymi ich drzwiami mo¿e dziaæ siê wszystko. Zarodki mog± byæ nawet sprzedawane zewnêtrznym firmom w celach badañ naukowych. Przechowywanie zamro¿onych zarodków jest równie problematyczne. One przecie¿ w koñcu obumr±. Nie maj± niekoñcz±cego siê terminu u¿ycia. Wg mnie jest to instrumentalne traktowanie cz³owieka A przecie¿ istnieje alternatywa dla tego rozwi±zania. Ca³kowicie omijaj±ca budz±cy w±tpliwo¶ci moment powstania ¿ycia. Zamiast zarodków mo¿naby zamra¿aæ komórki jajowe... Taka metoda stosowana jest w Niemczech. Czemu nie u nas? Czemu nie w USA? Czym ten "gigant" siê szczyci opowiadaj±c o cudzie urodzonego z zamro¿onego przez 20 lat zarodka dziecka... Je¶li mamy powa¿nie rozmawiaæ o tej metodzie, powinni¶my znale¼æ punkt zaczepienia i zacz±æ dyskusjê od pocz±tku. Czyli od kluczowego pytania, które tu ju¿ pad³o (bodaj¿e soook napisa³, je¶li nie - poprawcie). Od kiedy mo¿emy mówiæ o cz³owieku? O tym, ¿e powsta³o ¿ycie... Dopóki nie mamy ¿adnych naukowych dowodów (a nie mamy), ¿e ¿ycie zaczyna siê kiedykolwiek pó¼niej ni¿ w momencie zap³odnienia komórki ¿eñskiej przez mêsk±, dopóty powinni¶my zak³adaæ najbardziej dla nas - ludzi korzystne rozwi±zanie Czyli, ¿e tak - cz³owiek jest cz³owiekiem od chwili zap³odnienia. Od tego momentu nastêpuje trwa³y podzia³ komórek, który to ostatecznie doprowadzi do uformowania siê kogo¶ takiego jak ja, czy ty. S± przypadki, ¿e podzia³ ten nie przebiega pomy¶lnie, a i tacy ludzie siê rodz±. Wiêc je¶li ju¿ mamy zak³adaæ absolutn± konieczno¶æ przeprowadzania in vitro, nale¿y zachowaæ maksymalne ¶rodki ostro¿no¶ci, a przede wszystkim postêpowaæ zgodnie z w³asnym sumieniem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 24, 2010, 17:55:55 wys³ane przez janneth »
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #65 : Pa¼dziernik 24, 2010, 17:57:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
Punkty Forum (pf): 23
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1642
Email
|
|
« Odpowiedz #66 : Pa¼dziernik 24, 2010, 18:02:05 » |
|
Zg³osi³am komu trzeba
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #67 : Pa¼dziernik 30, 2010, 18:20:35 » |
|
"¯aden biskup mi tego nie zabroni! Musia³am wyjechaæ!"wp.pl | aktualizacja 2010-10-28 (16:41) Znamy opinie polityków ró¿nych opcji i biskupów o in vitro. Co o metodzie my¶l± Polki? Nasze Internautki podzieli³y siê z nami swoimi do¶wiadczeniami i opiniami na ten temat. G³os w tej sprawie postanowi³ zabraæ tak¿e mê¿czyzna. ... Przeczytaj "Co us³yszysz w konfesjonale po zabiegu in vitro" ... 1/2 http://wiadomosci.wp.pl/kat,86516,title,Zaden-biskup-mi-tego-nie-zabroni-Musialam-wyjechac,wid,12801462,wiadomosc.htmlWiele ciekawych informacji na tej stronie: http://wiadomosci.wp.pl/kat,86516,title,Zaplodnienie-in-vitro-refundowane-przez-panstwo,raport.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 30, 2010, 18:23:16 wys³ane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
Fair Lady
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #68 : Kwiecieñ 08, 2012, 12:26:46 » |
|
Na zyczenie Darka odpowiadam tu. Problem funkcjonalnosci rozrodczej jest naczelnym w naszym istnieniu. Zyjemy dla dzieci i sami jestesmy dziecmi, wiec sprawa naturalna. Nie jestem lekarzem, ani biologiem, aby fachowo wypowiadac sie na te tematy. Zastanawia mnie fakt zaistnienia "zycia" poza naturalna otoczka z tego "samego" materialu wyjsciowego. SCIEMA! Sa to tylko eksperymenty na masie humanoidalnej, badania. Niestety trzeba fakt bezplodnosci uznac jako pewnego rodzaju kalectwo, nikt sobie tego nie wybiera swiadomie. Pojawia sie zagadnienie dodatkowe moralne i etyczne, czy wolno! wg mnie jasne, jak ktos chce dac sie "obrabiac" to jego wola, ale rozumiem tez to wyczekiwanie na potomka. Bo smutne zycie bez dzieci, no nie? A nie kazdy chce adoptowac lub hodowac psy i koty. Natura ustawila to faktycznie tak, ze silny przetrwa. I w tym przypadku tak tez jest. Ja sama widzialam na wlasne oczy osoby niepelnosprawne umyslowo, ktore rodzily rok po roku, bo "wujek" cukiereczka dal. Dzieci ich byly juz obciazone konfliktami, ale w tym przypadku zaaplikowalabym kastracje, ale i to niemoralne z punktu widzenia oszolomow. A dla rozluznienia tematu opowiem kawal. "Tato, tato zenic sie chce! Z kim? Z ta Magda od sasiadow. Synku nie zen sie to ... twoja siostra. Na to mamusia szepcze na uszko - zen sie, synus, zen to nie twoj ojciec!"
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #69 : Kwiecieñ 09, 2012, 17:35:54 » |
|
@ Fair LadyNatura ustawila to faktycznie tak, ze silny przetrwa.
Niekoniecznie silny. Po prostu najlepiej przystosowany. Mo¿e byæ s³abiutki, ale jak potrafi wspó³pracowaæ w grupie, to ma wiêksze szanse ni¿ "tygrys szablozêby"
|
|
|
|
|
|
|
Fair Lady
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #70 : Kwiecieñ 09, 2012, 19:43:19 » |
|
Czyli Duch Swiety, ... Tak, east masz racje. Ale inni nie wiedza.
|
|
|
|
|
|
|
|