frosk24
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #50 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:52:50 » |
|
przepraszam ale naprawdê nie wiem o co siê k³ócicie , to jest forum gdzie ka¿dy ma prawo wypowiadaæ siê jak chce , pomimo wewnêtrznego regulaminu forum ka¿dy cz³owiek mo¿e siê wypowiadaæ w swój sposób oczywi¶cie je¿eli nie ³amie wewnêtrznego regulaminu , zgodzi³em siê na bycie " dobrym " i nikogo ¶wiadomie nie obra¿aæ , ta ca³a k³ótnia jest niepotrzebna , niech siê wypowiedz± ci których to dotyczy , je¿eli owe osoby nie mog± b±dz nie chc± to trudno
|
|
|
|
|
|
|
Val Dee
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #51 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:54:59 » |
|
Z przydomkami na forum bêdzie k³opot bo wielu sobie wybra³o pisanie go z ma³ej litery - vide arteq W takiej sytuacji piszemy tak jak chcia³ tego "posiadacz". Janneth - nie piszemy Bóg ani Samuel z du¿ej litery bo tak sobie ¿yczy jaka¶ grupa ludzi ale dlatego, ¿e takie s± zasady jêzyka polskiego.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Email
|
|
« Odpowiedz #52 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:00:30 » |
|
Ka¿dy z u¿ytkowników wpisuj±c swój nik sam okre¶la jego pisowniê, np >arteq<. To jego nik, pseudonim inna spraw to imiê to juz za ka¿dym razem piszemy z du¿ej. Jedyny wyj±tek je¶li imiê jest nikiem i w³a¶ciciel tego niku ¶wiadomie wisa³ je ma³ymi znakami. W przypadku Samuela sprawa jest jasna i nie istotne jak my go postrzegamy.
|
|
|
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
frosk24
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #53 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:03:19 » |
|
je¿eli chodzi o Samuela i pani± Lucynê niech wypowiedz± siê sami , je¿eli nie chc± to niech ka¿dy pisze jak chce
|
|
|
|
|
|
|
kot
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #54 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:13:58 » |
|
Czyli,jak niepewno¶c mamy,czy osoba jest prawdziwa,czy fikcyjna-na wszelki wypadek brak szacunku do niej wykazaæ trzeba.
W³a¶nie doszed³e¶ do meritum, tylko nie zda³e¶ sobie sprawy z tego wielkiego zwyciêstwa. Sam mówisz o osobie, szacunkiem darzymy w³a¶nie ludzi, tak - masz racjê. On nigdy nie by³ i nie jest cz³owiekiem, wiêc nie jest istotny problem czy jest osob± fikcyjn± czy prawdziw±. Po prostu nie jest osob±! Ani zwierzêciem, ani organizacj±, rejonem, ani narodem... Rozumiesz sedno sprawy? Droga Janneth. Skoro nie by³ cz³owiekiem,to szacunek u ludzi nie jest mu nale¿ny? Czy do szacunku potrzebne jest czlowieczeñstwo? A czy Bóg by³ kiedy¶ cz³owiekiem? Dlaczego mamy Go szanowaæ zw³aszcza,¿e wielu watpi w jego istnienie? Nie wolno jednak Go obra¿aæ,bo obra¿amy tych,którzy wierza w jego istnienie. Podobnie z Samuelem.Ja wierzê w jego istnienie i nie tylko ja.Czy mogê zatem prosiæ ze wzglêdu na nale¿ny szacunek do tych,którzy wierz± aby prawid³owo u¿ywaæ jego imienia? Czy to nie jest oczywiste?
|
|
|
|
|
|
|
frosk24
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #55 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:19:44 » |
|
dopóki nie wypowie siê Samuel czy pani Lucyna bêdê pisa³ jak chce
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 23:34:51 wys³ane przez frosk24 »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #56 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:20:38 » |
|
Z mojej strony podsumowanie: W regulaminie wyra¼nie stoi - nie bêdzie karania za b³êdy jêzykowe. Natomiast nie bêdzie tolerowane zwracanie innym uwagi na pope³niane b³êdy jêzykowe. Trzymaj±c siê zasad regulaminu: zwracanie uwagi, ¿e napisa³em z ma³ej litery "samcio" jest przewinieniem. Takie s± zapisy. Jest równie¿ zapis namawiaj±cy o dba³o¶æ w pisowni - ale to sugestia, a nie przymus. My¶lê, ¿e je¿eli w moich postach jedyn± "niedba³o¶ci±" jêzykow± bêdzie zwrot "samcio" to bêdzie stanowi³o to niewielki odsetek w tre¶ciach postów i bêdzie je mo¿na uznaæ za wystarczaj±co "dba³e" - szczególnie na tle ogó³u.
Je¿eli chcecie aby zachowywaæ zasady pisowni - dobrze, ale b±d¼my konsekwentni. Dlatego wszelkie inne b³êdy winni¶cie ¶cigaæ z równ± zawziêto¶ci± i wytrwa³o¶ci± co "samciow±" pisowniê. Dodatkowo dbaæ o idealne pisanie tre¶ci w³asnych postów. Je¿eli strzelicie ortografa/3 intrpunkcyje - bêdê móg³ napisaæ "samcio". To uczciwa propozycja. Je¿eli nie wyra¿acie na to chêci to proszê odczepiæ siê od mojej pisowni z ma³ej litery.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 21:23:31 wys³ane przez arteq »
|
|
|
|
|
kot
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #57 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:35:42 » |
|
Czy zdrobnienie imienia mo¿na jako b³±d ortograficzny potraktowaæ?
Nie chodzi o b³êdy ortograficzne.
Je¶li b³±d ortograficzny celowo w imieniu uczynisz,to na pro¶bê powiniene¶ go poprawiæ.
Proponowa³bym taki punkt do regulaminu wstawiæ aby zgodnie z regulaminem mo¿na by³o w tym zakresie do korekty kogo¶ zachêciæ.
To uczciwa propozycja.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #58 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:35:52 » |
|
S± to pozaregulaminowe dyskusje, które byæ moze, dziêki waszej postawie bed± mia³y odzwierciedlenie w regulaminie. My, jako twórcy tego niejako z natury uporz±dkujemy pewne relacje, zjawiska maj±ce tu miejsce, a wszyscy nowi goszcz±c tu, ³atwiej znajd± siê w naszym przyjaznym, choæ niesamowicie zró¿nicowanym gronie.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #59 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:49:46 » |
|
Pisownia imienia z ma³ej litery to najwy¿ej b³±d ortograficzny. I nadal nie wiemy czy samcio istnieje czy nie - wiêc trudno mówiæ nawet o imieniu. Najpierw nale¿a³oby udowodniæ istnienie samcia, bo je¿eli jest tylko wyimaginowanym tworem £obos to niby kogo Waszym zdaniem "obra¿amy"? Nie ma przyczyny - nie ma skutku.
Aktualnie regulamin jest jednoznaczny w kwestii pisowni. Propozycja Kota nie jest uczciwa lecz wybitnie stronnicza. Albo piszemy poprawnie albo nie - bez ¿adnych wyj±tków dla "przyjació³ królika".
edit: cytat powinien brzmieæ "przyjació³ królika"
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 22:35:30 wys³ane przez arteq »
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #60 : Pa¼dziernik 07, 2009, 21:54:16 » |
|
Ja natomiast tworz±c ten w±tek nie mia³em na ywadze jakiejkolwiek stronniczo¶ci. Te same zasady maj± tyczyæ wszystkich, chrze¶cijan, muzu³manów i zwolenników PCH.
|
|
|
|
|
|
|
frosk24
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 07, 2009, 23:44:08 » |
|
spróbujmy razem zachowaæ siê powa¿nie i choæby przez tydzieñ piszmy posty bez ¿adnych docinek i wybiegów osobistych , imiona i nazwy z du¿ej litery nawet je¿eli kto¶ nie trawi pewnych bytów lub tym podobnych
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
Punkty Forum (pf): 23
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1642
Email
|
|
« Odpowiedz #62 : Pa¼dziernik 08, 2009, 13:51:50 » |
|
Skoro nie by³ cz³owiekiem,to szacunek u ludzi nie jest mu nale¿ny?
Ja tylko zwróci³am uwagê, ¿e: 1. Jêzyk polski nie uwzglêdnia mo¿liwo¶ci, jakoby byty mia³y imiona, nazwy w³asne, przydomki czy pseudonimy. Nie nale¿y, a nawet nie da siê go na si³ê podsun±æ do ¿adnej grupy wyj±tków pisanych z du¿ej. 2. Byt sam powiedzia³, ¿e obojêtne mu jak bêdziemy go nazywali, podaje dwa imiona. 3. Te dwa imiona niekoniecznie musz± byæ imionami, poniewa¿ nie mamy ani do czynienia z cz³owiekiem, ani tym bardziej nie mamy do czynienia z kim¶ polskiej narodowo¶ci. Poza tym oba te imiona maj± ciekawe znaczenie, bardzo wznios³e. Naprawdê rzadko spotykam kogo¶, kto okre¶la siê Bogiem, stwórc± cz³owieka itp. Gdybym takiego spotka³a to raz, ¿e pomy¶la³abym ¿e wariat, dwa tak w³a¶nie bym go nazwa³a. Nie mniej jednak powiedzia³am ju¿ wyra¼nie, ¿e skoro mod sobie tego ¿yczy, to nie mnie teraz ju¿ dyskutowaæ. Admin i mod maj± zawsze racjê.
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #63 : Pa¼dziernik 08, 2009, 19:28:52 » |
|
Nie mniej jednak powiedzia³am ju¿ wyra¼nie, ¿e skoro mod sobie tego ¿yczy, to nie mnie teraz ju¿ dyskutowaæ. Admin i mod maj± zawsze racjê. Tu nie idzie o jakie¶ moje widzimisiê, lecz o zwyk³± próbê zaprowadzenia klaru na tym forum. Wracaj±c do imion. Zasady jêzyka polskiego s± jednoznaczne, my¶lê ¿e w innych jêzykach równiez (przynajmniej w odniesieniu do imion). Inaczej to wygl±da z nazwami. Zreszt± bardzo dobry w te klocki jest >koliberek< moze on siê wypowie. 2. Byt sam powiedzia³, ¿e obojêtne mu jak bêdziemy go nazywali, podaje dwa imiona. W której¶ z ostatnich sesji En-ki wspomina ¿e od tej pory chce by nie nazywaæ go Samuel, wiêc pozostaje En-ki.
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #64 : Pa¼dziernik 08, 2009, 19:38:23 » |
|
Ciekawe, czemu ju¿ mu siê Samuel nie podoba... Pewnie to tylko tymczasowe zachwianie osobowo¶ciowe. Mo¿e nied³ugo dowiemy siê o kolejnych imionach, nazwach, okre¶leniach, jakimi ka¿e siebie nazywaæ. A dopiero co Arteq powiedzia³, ¿e jemu to w sumie i tak wisi, jak go bêd± nazywali. Widocznie jednak nie do koñca. Strasznie pogmatwana ta sprawa. Jak widzisz Darku, ja ju¿ piszê jego imiê z wielkiej litery. Niech mu bêdzie A w kwestii Koliberka... No poczekamy na jej odpowied¼. Mo¿e faktycznie wreszcie uda jej siê ukazaæ nam trochê swojego talentu i popisaæ wiedz±.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #65 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:12:04 » |
|
Mnie osobi¶cie jest obojêtne czy forumowicze bêd± pisaæ imiona wielkimi lub ma³ymi literami. Mog± sobie pisaæ o En-Ki'm i p. Lucynie i kimkolwiek innym jak do tej pory, podobnie jak przeciwnicy katolicyzmu mog± pisaæ ma³ymi literami o wszystkich ¶wiêtych tej religii. Powtarzm, g³ównym celem tego w±tku jest zaprzestanie ci±g³ych utarczek powodowanych "obrarzaniem uczuæ religijnych". Mnie nikt niczym nie urazi, nawet je¶li moje imiê napisze ma³± liter±. Takie czy inne zachowanie ¶wiadczy tylko o poisz±cym, a ³ad na forum przyda³by siê.
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #66 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:17:46 » |
|
Ciekawe, czemu ju¿ mu siê Samuel nie podoba...
Mo¿e dlatego, ¿e imiê Samuel kojarzy siê z demonem Samaelem, chce odsun±æ od siebie podejrzenia o to, ¿e jest z³ym bytem
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #67 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:18:49 » |
|
Powtarzm, g³ównym celem tego w±tku jest zaprzestanie ci±g³ych utarczek powodowanych "obrarzaniem uczuæ religijnych".
O kurczaczek! Czemu od razu nie napisa³e¶, ¿e chodzi o obra¿anie uczuæ religijnych. Podesz³abym od razu do tematu z innej strony Postawi³abym pytanie do zwolenników PCh, czy uwa¿aj±, ¿e jest to ju¿ religia, czy jeszcze sekta, a mo¿e nie jest ani jednym ani drugim (nie ma obrazy uczuæ religijnych) - tyle ¿e wtedy ca³y temat na wysypisko siê nadaje. Mnie te¿ Darku jest obojêtne, kto jak na kogo mówi, z du¿ej czy z ma³ej, ze zdrobnieniem czy bez. Chodzi o to, ¿e wielu z nas wydaje siê, ¿e ma jak±¶ misjê tu do spe³nienia, a ja jestem ciekawa w jakim imieniu ta misja przebiega i dlaczego cz³owiek jest cz³owiekowi wrogiem, a byty, których nie zna, z najwy¿szym szacunkiem traktuje. I jeszcze mam pytanie, czy istnieje mo¿liwo¶æ, aby¶ wymieni³ u¿ytkowników, którzy skar¿yli siê na pisanie imion swojego bo¿ka z ma³ych liter? Symeon - to jak to z nim jest? To jest jego imiê czy taka tam jaka¶ przypadkowa nazwa, któr± zmienia je¿eli pierwotna ¼le siê kojarzy?
|
|
|
|
|
|
|
Symeon
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #68 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:29:56 » |
|
Symeon - to jak to z nim jest? To jest jego imiê czy taka tam jaka¶ przypadkowa nazwa, któr± zmienia je¿eli pierwotna ¼le siê kojarzy?
Janneth, nie wiem, wierzê, ¿e on istnieje, ale dla mnie jest ca³kowicie niewiarygodny, jest w moim przekonaniu zlym bytem , móg³by siê nazywaæ Samael i to imiê bardzo by do niego pasowalo.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #69 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:36:23 » |
|
I jeszcze mam pytanie, czy istnieje mo¿liwo¶æ, aby¶ wymieni³ u¿ytkowników, którzy skar¿yli siê na pisanie imion swojego bo¿ka z ma³ych liter? Tu nie idzie tylko o zwolenników PCH ale i KK. Byæ moze zauwa¿y³a¶ ¿e do tej pory to g³ównie oni (chrze¶cijanie) wci±¿ podnosili larum o obra¿anie ich uczuæ religijnych, podczas gdy sami wci±¿ lekcewa¿±co wypowiadali siê o PCH. Do niedawna zwolennicy (nie wszyscy) i sceptycy (równiez nie wszyscy) ale ci, którzy maj± "ale" do KK, równiez lekcewa¿±co wypowiadali siê o religiach, niekiedy równie¿ ich wyznawcach. Aby uspokoiæ tê niezdrow± atmosferê postanowi³em zamie¶ciæ ten "apel", z którego pó¼niej utworzy³em niezale¿ny temat. Jednak jak widzê sta³ siê on dobrym miejscem do wyra¿ania swego pogl±du na temat wiary/niewiary w ró¿ne byty itp. a nie do okre¶lenia siêczy wreszcie skultularniejemy trochê (piszê o ca³o¶ci, nie do jednostki) Niestety nie mogê Ci podaæ tych u¿ytkowników.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2009, 20:41:21 wys³ane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #70 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:40:16 » |
|
Symeonie, rozumiem Twoje zdanie na ten temat i cieszê siê, ¿e je wypowiedzia³e¶. Ja nie siedzê w temacie o Samuelu, kiedy¶ (pewnie z rok temu) poczyta³am z ciekawo¶ci kilka sesji, potem wyskoczy³ Mora z podobnymi, fajna akcja wtedy by³a. Wiesz, ¿e przynajmniej po³owa userów ³yknê³a t± historyjkê? A na koniec Mora przyciskany przez kilku (mnie te¿ - Mora sorki! Mog³o byæ ¶miesznie d³u¿ej ), przyzna³ siê, ¿e wszystko by³o k³amstwem zmy¶lonym, by unaoczniæ ludziom, jak ³atwo daj± wiarê czyim¶ s³owom. Ach.. To by³y czasy Tfu, wracamy do tematu Darek, ja naprawdê rozumiem, ¿e katolicy siê obra¿ali za ma³e literki, chyba gdzie¶ widzia³am skargi. Tylko na jakiej p³aszczy¼nie d±¿ymy do porównania PCh ze staro¿ytn± religi±? Ona figuruje jako pe³noprawne wyznanie na ca³ym ¶wiecie. Musimy najpierw okre¶liæ, czym i jakie zadanie spe³nia PCh i czym jest ten bo¿ek/byt, ¿eby móc jedno z drugim ³±czyæ.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2009, 20:40:40 wys³ane przez janneth »
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #71 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:48:45 » |
|
Tylko na jakiej p³aszczy¼nie d±¿ymy do porównania PCh ze staro¿ytn± religi±? Nikt PCH nie porównuje z tymi religiami, przynajmniej ja nic o tym nie wiem. Tu wchodzi w grê porosta zasada "szacunek". Prosty przyk³ad, nasze partie polityczne, g³ównie ta bli¼niacza. To tylko partia ale spróbuj co¶ nie tak powiedzieæ, a juz nie daj boze ma³ymi literami pisaæ o ich pryncypa³ach, to nie uwolni siê cz³owiek od ataków i s±dów.
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
P³eæ:
Email
|
|
« Odpowiedz #72 : Pa¼dziernik 08, 2009, 20:56:39 » |
|
Z³y przyk³ad poda³e¶. Fakt, ¿e Kaczyñski powiedzia³, ¿e wiêkszo¶æ internautów to alkoholicy, ale ja jak czytam ró¿ne komentarze polityczne, to nawet nie dostrzegam, ¿e jego nazwisko jest pisane z ma³ej litery, ¿e jest nazywany kar³em, ¿e na zwolenników partii mówi siê pisiorki itp. Takie s± prawa internetu. Nikt nie dba tu przesadnie o polszczyznê, ortografiê, gramatykê. Polska mowa byæ gumowa. Nigdy te¿ oprócz tej jednej z³o¶liwo¶ci, nie s³ysza³am, ¿eby prezydent nakazywa³ pisaæ swoje nazwisko bez przekrêcania i z wielkiej litery. Jak siê szanuje siebie samego i zna siê w³asn± warto¶æ, nie trzeba o to tak uporczywie zabiegaæ. My¶lisz, ¿e jak dzisiaj naka¿ê wszystkim pisaæ Janneth z wielkiej litery, to mnie pos³uchaj±? A gdzie tam... Na szacunek trzeba sobie zapracowaæ, a samymi s³owami to siê go nie zbuduje. Ja bêdê pisa³a Samuel - dla mnie naprawdê ta wielka litera ani nie jest oznak± mojego szacunku wzglêdem tego alter ego, ani wiary w to, ¿e alter ego nie jest Bêdzie, jak mod chcia³ i kropka. Edit: Elastyczna siê na staro¶æ robiê
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2009, 20:58:26 wys³ane przez janneth »
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #73 : Pa¼dziernik 08, 2009, 22:46:07 » |
|
I jeszcze mam pytanie, czy istnieje mo¿liwo¶æ, aby¶ wymieni³ u¿ytkowników, którzy skar¿yli siê na pisanie imion swojego bo¿ka z ma³ych liter? Niestety nie mogê Ci podaæ tych u¿ytkowników. Ale ja mogê, chcesz? I nie p³aka³em nigdy o pisowniê z ma³ej litery czegokolwiek/kogokolwiek zwi±zanego z KK. Natomiast wulgaryzmy [w dowolnym, temacie] ju¿ mi przeszkadzaj±.
|
|
|
|
|
|
|
BBernard
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #74 : Pa¼dziernik 09, 2009, 10:45:16 » |
|
A mo¿e poprostu wprowad¼my zakaz z³o¶lowo¶ci, bo jak wiemy brak szacunku najczê¶ciej z tego pochodzi. Czyli dyskusje i s³owa krytyki nie ma³y by mieæ charakteru z³o¶liwego. Postawmy na dyskusje i krytyke merytoryczn± oraz poprostu zwyk³e rozmowy.
Mo¿e siê nam uda, mo¿e wszyscy razem potrafimy. To by podnios³o napewno poziom tego forum.
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 09, 2009, 10:47:22 wys³ane przez BBernard »
|
|
|
|
|
|