Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 09:56:52

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wzajemny szacunek  (Przeczytany 72758 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 07, 2009, 18:26:07 »

A ja czego¶ tu nie rozumiem.
Lucyna to imiê i prawd± jest, ¿e powinni¶my je pisaæ z wielkiej litery.
Ale dlaczego z wielkiej litery mamy pisaæ Samuel - tego ju¿ nie kumam.
O ile dobrze mi wiadomo, je¿eli jeste¶ katolikiem, to Bóg piszesz z wielkiej, ale je¿eli mówimy o innych bogach (nie z w³asnej wiary, np. o staro¿ytnych) to s³owo bóg, bogowie piszemy z ma³ej litery. Samuel o ile samo w sobie imieniem jest, to w tym wypadku nie nosi go cz³owiek. Czyli niekoniecznie jest imieniem, a nazw± jak np. s³owo bóg. Nie piszemy przecie¿ Krzese³ko, Drzwi, Za¶wiaty itp. bo nie s± to imiona ludzi, a nazwy, okre¶lenia.
Proszê o wyja¶nienie tych, którzy upraszaj± siê o pisanie samuel z wielkiej litery o krótki wyk³ad poprawnej polszczyzny i uzasadnienie, czym jest ów byt, którego nazwê powinno siê pisaæ z wielkiej.
Dodam, ¿e nawet je¿eli samuel jest dla nich swoistym bogiem, to nie jest on bogiem dla innych, a co za tym idzie nie musz± pisaæ jego nazwy z wielkiej litery.

A odno¶nie zdrobnieñ typu "samcio". Moim zdaniem brzmi to ³adniej ni¿ osch³y samuel, tak bardziej swojsko i blisko.
Niekoniecznie jest tu ironia, czasami takie zdrobnienie bardziej pasuje nam do czego¶ b±d¼ kogo¶.
Nie uwa¿am, aby konieczny by³ nakaz pisania z wielkiej litery a ju¿ tym bardziej zakaz zdrabniania.
Je¿eli my¶licie inaczej, proszê o uzasadnienie. Czym jest samuel, by okre¶laæ to s³owo jako imiê, a nie nazwê?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 07, 2009, 18:35:33 »

Samuel powinni¶my pisaæ z wielkiej litery, gdy¿ jest to nazwa w³asna. Nawet imiona psów czy bohaterów literackich (nieistniej±cych w rzeczywisto¶ci) piszemy wielk± liter± wiêc i Samuel na ni± "zas³uguje".
Silver
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 07, 2009, 18:38:14 »

Czym jest samuel, by okre¶laæ to s³owo jako imiê, a nie nazwê?

Samuel ( od hebrajskiego ©emū'el ), czyli Bóg.
My po polsku, na Boga mówimy Bóg, a oni  ©emū'el.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 07, 2009, 18:44:04 »

Samuel — imiê mêskie pochodzenia biblijnego, które wywodzi siê od hebrajskiego ©emū'el, oznaczaj±cego "jego imieniem jest Pan". W Polsce imiê to jest po¶wiadczone od 1401 roku, a w XVII wieku nale¿a³o do najpopularniejszych imion szlacheckich[1]. Nosi³ je ostatni z sêdziów izraelskich oraz piêciu innych ¶wiêtych katolickich[2].
(wikipedia)

"Samuel" nie oznacza³o "Bóg" - gdyby tak by³o ¯ydzi nie nadawaliby tego imienia swoim dzieciom.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 07, 2009, 18:55:04 »

Ja przypominam sobie droga Janneth,¿e nie tak dawno na forum wyrazi³a¶ wyra¼ne niezadowolenie,gdy jeden z forumowiczów niezbyt precyzyjnie przet³umaczy³ Twoje imiê.

By³o to dla Ciebie istotne,ze nieco przekrêci³ Twe imiê.

Nie dziw siê zatem,¿e zdrabnianie imienia mo¿e równie¿ byæ ¼le postrzegane-postrzegane jako manifectacja braku szacunku.
Je¶li kto¶ jest proszony aby tego nie robi³ i jego intencje byly niewinne,-to nie bêdzie siê upieraæ przy ponownym zdrabnianiu imienia Samuela,czy te¿ pani Lucyny.

Nieprawda? U¶miech U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:00:36 »

Ju¿ pisa³em - zgodnie z twierdzeniami £obos - byty nie przyk³adaj± ¿adnej wagi do imion, wiêc tym bardziej do ich pisowni. Istnienie tego domniemanego czego¶ czy kogo¶ które niby przemawia przez £obos nie zosta³o udowodnione, wiêc o co chodzi?

Zastanawiaj±ce jest to, ¿e najbardziej p³acz± o szacunek Ci którzy najmniej go okazuj± innym.

Z tego co pamiêtam to Janneth po prostu wyja¶nia³a pochodzenie nicku osobie która by³a przekonana, ¿e zna genezê lepiej ni¿ sama Janneth. Wiêc trzymajmy siê faktów.

A Tobie Kocie ju¿ mówi³em w temacie zdrabniania - najg³o¶niej p³aczesz a sam robi³e¶ to samo hipokryto. Jeste¶ ostatnim który móg³by mieæ o to pretensje do innych. A przedstawiane bajeczki aby wyreklamowaæ swoje bezczelne zachowanie s± ¿a³osne.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 19:04:39 wys³ane przez arteq » Zapisane
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:14:33 »

Byty przyk³adaj± wagê do szacunku a ¶wiadectwo jego w sposobie zwracania siê dajemy.

U¿ywaj±c imienia-w sposób niepowa¿ny je zdrabniaj±c i liter± ma³± pisz±c,dajemy swiadectwo braku szacunku i jako¶ci swojej kultury osobistej.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:21:12 »

W sesjach samcio czêsto dawa³ wyrazy pogardy dla ludzi.
Nie wiemy równie¿ czy samcio to prawdziwe imiê czy tylko sesyjny nick. Wiêc ¶mia³o mo¿emy pisaæ z ma³ej.

Wiedzê, ¿e w koñcu siê przyzna³e¶ do mizernej "jako¶ci swojej kultury osobistej." - w my¶l w³asnej definicji opieraj±cej siê na zdrabnianiu imion i pisowni ich z ma³ej litery. Wiem, ¿e pamiêæ masz wybiórcz± i krótk±, wiêc mogê j± wspomóc cytatami.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:30:53 »

Nicki, przydomki itd równie¿ piszemy z wielkiej litery.

==================================================

Powinni¶cie siê oboje cieszyæ, ¿e nie jestem adminem tego forum bo by ka¿dy z Was dosta³ po przymusowym tygodniowym urlopie...

Czy nie mo¿ecie siê wyk³ócaæ korzystaj±c z PW? No chyba, ¿e musicie mieæ widownie, ¿eby sypa³a oklaskami i ³askota³a Wasze ego...

Sugerujê te¿ otworzenie/za³o¿enie w³asnego forum gdzie bêdziecie mogli obrzucaæ siê b³otem do woli :/

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 20:22:21 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:41:47 »

Samuel powinni¶my pisaæ z wielkiej litery, gdy¿ jest to nazwa w³asna. Nawet imiona psów czy bohaterów literackich (nieistniej±cych w rzeczywisto¶ci) piszemy wielk± liter± wiêc i Samuel na ni± "zas³uguje".

Tak, ale czy ten byt kiedykolwiek powiedzia³, ¿e to jest jego faktyczne imiê, czy powiedzia³, ¿e mo¿na tak na niego mówiæ?
Ja tego nie wiem, sama nie czyta³am sesji, ale tak mnie to ciekawi, ¿e pytam o odpowied¼.

Samuel ( od hebrajskiego ©emū'el ), czyli Bóg.
My po polsku, na Boga mówimy Bóg, a oni  ©emū'el.

Mia³am na my¶li trochê inne znaczenie. Znalaz³am takie: SAMUEL (hebrajskie szemu-el - niech Bóg wys³ucha, mianowicie modlitwy) - imiê ostatniego z sêdziów izraelskich, nastêpnie imiê mêskie u¿ywane w wielu krajach.  
Ale nawet id±c tropem, ¿e SAMUEL oznacza z hebrajskiego BÓG czy "Jego imiê jest Pan", to zastanówmy siê przez chwilê nad oboma tymi znaczeniami.
Je¶li jaki¶ niewidzialny byt (a nawet niech bêdzie, ¿e cz³owiek) prosi, by nazywano go SAMUEL, to czy to nie oznacza, ¿e prosi by nazywano go samym Bogiem?
Czy ka¿dego kto prosi by nazywano go bogiem nazywamy bogiem? Czy wystarczy nam jego s³owne zapewnienie? Czy powinni¶my zwracaæ siê do niego wielk± czy ma³± liter±, czyli "Bo¿e (w domy¶le Samuelu), czy bo¿e, bo¿ku (w domy¶le samuelu). Czy przyjmuj±c, ¿e to nie pierwszy kto¶, kto chce by nazywano go bogiem, ¿e by³o ju¿ kilku takich bogów, to czy jest to nadal imiê, czy ju¿ jednak pewne okre¶lenie, nazwa?
Uwa¿am, ¿e nale¿y to wzi±æ pod uwagê zanim zdecydujemy siê ju¿ na pisanie tego s³owa wielk± liter±.

Ja przypominam sobie droga Janneth,¿e nie tak dawno na forum wyrazi³a¶ wyra¼ne niezadowolenie,gdy jeden z forumowiczów niezbyt precyzyjnie przet³umaczy³ Twoje imiê.

By³o to dla Ciebie istotne,ze nieco przekrêci³ Twe imiê.

Nie dziw siê zatem,¿e zdrabnianie imienia mo¿e równie¿ byæ ¼le postrzegane-postrzegane jako manifectacja braku szacunku.

W³a¶nie ¿e siê dziwiê. Moje imiê te¿ wiele osób tutaj zdrabnia. Czasami z sympatii czasami z ironi± pisz± Janneth'ka.
Mnie siê to podoba i bardzo to lubiê nawet je¿eli kto¶ nie wypowiada tego w dobrej intencji. Brzmi jednak pieszczotliwie i nie wierzê, ¿e kto¶ z nas nie lubi jak zwraca siê do niego w ten sposób.
W przeciwieñstwie do zdrabniania imion, ich przeinaczanie jest ju¿ nieprzyjemne. Chyba nie chcia³by¶ ¿eby mówiono do Ciebie Locie, Plocie, Focie, Psocie.... Z kolei nie obrazisz siê na pewno za Kocie, Kotku itp.

Ju¿ pisa³em - zgodnie z twierdzeniami £obos - byty nie przyk³adaj± ¿adnej wagi do imion, wiêc tym bardziej do ich pisowni. Istnienie tego domniemanego czego¶ czy kogo¶ które niby przemawia przez £obos nie zosta³o udowodnione, wiêc o co chodzi?

S³uszna uwaga. Gdybym ja nie przyk³ada³a wagi do imion, by³o by mi obojêtne jak mnie kto¶ bêdzie nazywa³, za ka¿dym razem przedstawia³abym siê inaczej, zale¿nie od mojego nastroju i widzimisiê.
Czy p.Lucyna, która mówi ponoæ s³owami samego samuela, daje nam znaæ, ¿e imiê nie jest dla niego wa¿ne, to znaczy ¿e nie jest to jego imiê a byæ mo¿e nazwa grupy, gatunku b±d¼ zjawiska, do którego chce nale¿eæ, a byæ mo¿e nie oznacza ona kompletnie nic i nie znajdziemy ¿adnych zale¿no¶ci, bo nazwa jest dla niego najzwyczajniej w ¶wiecie niewa¿na (podana dla u³atwienia komunikacji).
Skoro obojêtne bêdzie jak bêdziemy go okre¶lali celem weryfikacji konkretnej sytuacji to i nie bêdzie dla niego ujm± na honorze sposób zapisu (z ma³ej czy wielkiej).

Nicki, przydomki itd równie¿ piszemy z wielkiej litery.

Nicki i przydomki nadajemy ludziom.

W takim razie nie bêdê siê trudzi³ zwracaæ do forumowego chama du¿a  liter± zw³aszcza,gdy pewno¶ci nie bêdê mia³,czy to jego prawdziwe imiê.

Czêsto to robisz i my wszyscy to robimy. Zauwa¿ z reszt±, ¿e nie ka¿dy jest podpisany wielk± liter±.
Ja, Ty, Arteq...

Dlatego w³a¶nie nie rozumiem ca³ego szumu, sensu utworzenia kolejnego tematu ani tego, ¿e postronni ludzie wymagaj± od innych pisania imienia jakiego¶ samozwañczego boga wielk± liter±.
Zgadzam siê natomiast i nie mam w±tpliwo¶ci, ¿e imiê p.Lucyny winno byæ pisane zawsze z wielkiej litery, poniewa¿ jest to imiê cz³owieka.

Dla u¶ci¶lenia tematu jeszcze podajê jedynie zasady i przypadki, w którym wg jêzyka polskiego powinno siê stosowaæ wielk± literê:
Wielk± liter± piszemy:
1. Imiona w³asne, ludzi i zwierz±t np.: Barbara, Adam Mickiewicz, Maks.
2. Przydomki, pseudonimy i przezwiska ludzi np.: Boles³aw Chrobry, Sokole Oko, Huba
3. Nazwy ¶wi±t, dni, okresów ¶wi±tecznych np.: Narodowe ¦wiêto Niepodleg³o¶ci, Wigilia, Bo¿e Narodzenie
4. Przymiotniki odpowiadaj±ce na pytanie czyj? Utworzone od imion w³asnych np.: Styl Sienkiewiczowski, Wiersz Ró¿ewiczowski
5. Nazwy gwiazd, planet i konstelacji np.: Saturn, Jowisz, Droga Mleczna, Wielka Nied¼wiedzica, Ziemia, S³oñce, Ksiê¿yc
6. Nazwy czê¶ci ¶wiata, pañstw i ich mieszkañców np.: Ameryka, Amerykanin, Polska, Polak, Europa, Europejczyk.
7. Nazwy regionów, krain historycznych i ich mieszkañców np.: Pomorze, Pomorzanin, Wielkopolska, Wielkopolanin.
8. Nazwy mórz, oceanów, jezior i gór np.: Atlantyk, Kana³ Augustowski, Sahara.
9. Przymiotniki wchodz±ce w sk³ad nazw geograficznych np.: Ameryka Po³udniowa, Morze Pó³nocne, Nowy Targ, Wielka Brytania.
10. Nazwy przedstawicieli ras, szczepów i plemion np.: Murzyn, Arab, S³owianin, Indianin.
11. Nazwy ulic, placów, parków, budowli i zabytków np.: Ulica Pu³awska, Wawel, £azienki.
a) Wszystkie wyrazy w nazwach wielowyrazowych, je¿eli wchodz± ¶ci¶le w sk³ad nazwy w³asnej np.: Zamek Królewski, Rynek Starego Miasta, Wa³y Chrobrego.
12. Nazwy urzêdów, w³adz, instytucji, szkó³, organizacji np.: Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Uniwersytet Jagielloñski, Gimnazjum im. Gen K. Sosnkowskiego, Szko³a Podstawowa nr 1 w Nowym Tomy¶lu.
13. Wszystkie wyrazy w odmiennych tytu³ach czasopism (z wyj±tkiem przyimków i spójników) np.: „ Gazeta Wyborcza”, „ Kobieta i styl”.

Proszê o przemy¶lenie sprawy, gdy¿ nie widzê powodu, dla jakiego mia³oby siê kogo¶ karaæ choæby nawet ustnie za pisanie tego konkretnego s³owa z wielkiej litery.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 19:45:31 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:51:29 »

Czyli droga Janneth "¿anu¶" do Ciebie kto¶ siê zwróci- jest Ci wszystko jedno kto i w jakiej sytuacji Twoje imiê przekszta³ca?

Je¶li nie wyra¿asz zgody-to te¿ jest to w porz±dku?

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 19:52:08 wys³ane przez kot » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:52:48 »

Janneth - wed³ug mnie przypadek Enkiego/Samuela podpada pod punkt drugi U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:54:18 »

Val Dee - zawsze mo¿esz zg³osiæ siê na moda. Nie wiem jakie s± konkretne zarzuty i czym spowodowana jest gro¼ba bana - piszê na temat szacunku i postaw w w±tku przeznaczonym do tego. To, ¿e mam inny pogl±d i ocenê faktów ni¿ Kot, tak¿e nie podpada pod regulamin. NA przyk³adzie jego zachowania wskazujê czym jest dla mnie szacunek a tak¿e jak mo¿e byæ mylne pojmowanie pewnych zachowañ jako zgodnych z szacunkiem ewentualnie jak nie mo¿na nazwaæ postawy "szacunku" gdy znajduj± siê w niej czynniki które uwidoczni³em.
Trafno¶ci u¿ytych okre¶leñ: "hipokryzja", "k³amstwo" ju¿ dowiod³em i zawsze mogê to zrobiæ ponownie.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Pa¼dziernik 07, 2009, 19:55:31 »

Kocie, z tego co mi wiadomo, samuel nie skar¿y siê na przeinaczanie jego imienia. Jak mam rozumieæ Twoj± skargê w takim razie? Jeste¶ jego managerem czy co? Upowa¿ni³ Ciê do tego? Masz kontakty jak p.Lucyna?
Nie rozumiem, naprawdê. Proszê! Wyt³umaczcie mi! Chichot

Do której z tych grup wy¿ej podanych kwalifikuje siê samuel?

No w³a¶nie nie mo¿e byæ, bo:
pseudonim - indywidualna nazwa danej osoby, inna ni¿ oficjalne imiê i nazwisko. Dotyczy tylko ludzi.
przydomek - trzeci, po imieniu i nazwisku okre¶lnik danej osoby. Znowu dotyczy ludzi.
przezwisko - rodzaj pseudonimu stosowanego do okre¶lenia lub identyfikacji danej osoby. I ten te¿ dotyczy ludzi.

Samuel cz³owiekiem nie jest.

Edit:
Czyli droga Janneth "¿anu¶" do Ciebie kto¶ siê zwróci- jest Ci wszystko jedno kto i w jakiej sytuacji Twoje imiê przekszta³ca?

Wyja¶ni³am wówczas skromnie tej osobie, ¿e jest to moje imiê, którego poda³am po prostu szkockie znaczenie.
Joanna to nie ¯aneta, to drobna ró¿nica, to jak na cz³owieka o imieniu Samuel mówiæ Stanis³aw. Oba s± odrêbnymi imionami. To tak jak na Ciebie zamiast Kocie mog³abym mówiæ Tygrysie. Niby jedno z drugim ma co¶ wspólnego, ale to dwa inne zwierzêta.

I proszê nie staraj siê byæ na si³ê fajny. Doszukiwaæ siê niezgodno¶ci, które opierasz na w³asnej niewiedzy.
Bardziej drapie¿ny jeste¶ jako cicha woda, a tym samym bardziej tajemniczy.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 20:10:22 wys³ane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:10:16 »

Kocie, z tego co mi wiadomo, samuel nie skar¿y siê na przeinaczanie jego imienia. Jak mam rozumieæ Twoj± skargê w takim razie? Jeste¶ jego managerem czy co? Upowa¿ni³ Ciê do tego? Masz kontakty jak p.Lucyna?
Nie rozumiem, naprawdê. Proszê! Wyt³umaczcie mi! Chichot

Do której z tych grup wy¿ej podanych kwalifikuje siê samuel?

No w³a¶nie nie mo¿e byæ, bo:
pseudonim - indywidualna nazwa danej osoby, inna ni¿ oficjalne imiê i nazwisko. Dotyczy tylko ludzi.
przydomek - trzeci, po imieniu i nazwisku okre¶lnik danej osoby. Znowu dotyczy ludzi.
przezwisko - rodzaj pseudonimu stosowanego do okre¶lenia lub identyfikacji danej osoby. I ten te¿ dotyczy ludzi.

Samuel cz³owiekiem nie jest.

Nieelegancko jest celowo zdrabniaæ imiê osoby nieobecnej na forum mimo uwag aby tak nie robiæ.

Czy eleganckie jest u¿ycie zdrobnienia "ksiê¿ulek prymasek józio glempik"?

Czy nikt mi nie zwróci uwagi?

Przecie¿ józio nie protestuje.

Jak józio ma protestowaæ,gdy nie wie,¿e kto¶ z³o¶liwie go obra¿a?

Czy tak sie godzi postepowaæ?

Czy to takie nienaturalne,¿e kto¶ zwróci na to uwagê?

Czy tylko ludzi mamy szanowaæ?

Czy byty zas³uguj± na szacunek?

Czy mo¿emy je zniewa¿aæ,bo nie sa w tej chwili lud¼mi?

Czy naszych zmar³ych przodków juz mo¿emy zniewa¿aæ,bo juz nie s± lud¼mi?

Odpowied¼ na te i inne nurtuj±ce nas pytania odnajdziesz w swojej g³owie.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 20:12:02 wys³ane przez kot » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:18:20 »

Heh... Jeszcze nie przeczyta³am ca³ego Twojego postu, ale taka ¶mieszna sytuacja mi siê przypomnia³a. Kiedy¶ w szkole zapisywa³am notatki w zeszycie co drug± stronê, bo s±dzi³am, ¿e tak jest ³adniej, czytelniej i poprzednia strona nie przebija.
Dumna odda³am zeszyt z prac± domow± nauczycielce, która oprócz pi±tki na ostatniej stronie postawi³a jeszcze znaki zapytania na ka¿dej pustej kartce. Zapyta³a mnie, czy zdajê sobie sprawê ile papieru siê w ten sposób marnuje i ¿e jej czas sprawdzania i czytania te¿ diametralnie siê wyd³u¿a.

Twój styl wypowiedzi jest podobny do tego mojego zeszytu. Niby bardziej czytelny, ale kradn±cy czas i marnuj±cy przestrzeñ.

Czy byty zas³uguj± na szacunek?
Czy mo¿emy je zniewa¿aæ,bo nie sa w tej chwili lud¼mi?
Czy naszych zmar³ych przodków juz mo¿emy zniewa¿aæ,bo juz nie s± lud¼mi?
Otpowied¼ na te i inne nurtuj±ce nas pytania odnajdziesz w swojej g³owie.

W mojej g³owie jest tylko jedna odpowied¼ - osi±gn±³e¶ t± wypowiedzi± apogeum rozmydlania meritum problemu.

Nie mówimy o ludziach, którzy ¿yli, byli naszymi przodkami i zmarli, a ich groby odwiedzamy na cmentarzach; tylko o czym¶, czego do¶æ, ¿e teraz nie widzimy, to w dodatku nie mamy ¿adnej gwarancji na to, ¿e kiedykolwiek ¿y³o.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:23:44 »

Czyli,jak niepewno¶c mamy,czy osoba jest prawdziwa,czy fikcyjna-na wszelki wypadek brak szacunku do niej wykazaæ mo¿na.

Aby nie ryzykowaæ oczywiæcie to robimy,bo dobrze jest komu¶ kopa zasadziæ tak na wszelki wypadek,¿eby szacunkiem zbytnio nie szastaæ.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2009, 21:01:36 wys³ane przez kot » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:26:44 »

Imiona z zasady piszemy z du¿ej litery - to nie dotyczy tylko ludzi ale tak¿e zwierz±t, przedmiotów czy nawet ro¶lin (s³ynny d±b Bartek). Dotyczy tak¿e postaci fikcyjnych.

Wa¿na jest tak¿e konkretyzacja - mamy tu do czynienia z "osobnikiem" konkretnym - jednym Enki/Samuelem. Pisanie tego z ma³ej litery jest b³êdem.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:27:35 »

Czyli,jak niepewno¶c mamy,czy osoba jest prawdziwa,czy fikcyjna-na wszelki wypadek brak szacunku do niej wykazaæ trzeba.

W³a¶nie doszed³e¶ do meritum, tylko nie zda³e¶ sobie sprawy z tego wielkiego zwyciêstwa.
Sam mówisz o osobie, szacunkiem darzymy w³a¶nie ludzi, tak - masz racjê.
On nigdy nie by³ i nie jest cz³owiekiem, wiêc nie jest istotny problem czy jest osob± fikcyjn± czy prawdziw±. Po prostu nie jest osob±! Ani zwierzêciem, ani organizacj±, rejonem, ani narodem... Rozumiesz sedno sprawy?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:28:56 »

Wa¿na jest tak¿e konkretyzacja - mamy tu do czynienia z "osobnikiem" konkretnym - jednym Enki/Samuelem. Pisanie tego z ma³ej litery jest b³êdem.
Konkretnym? Na czym polega jego 'konkretno¶æ"? Czy¿by na s³owie jednej osoby, któr± wielokrotnie przy³apano na k³amstwach?
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:34:32 »

Ech... Nawet gdyby ta osoba cierpia³a na zaburzenie psychiczne i twierdzi³a ¿e kontaktuje siê z bytem z odleg³ej planety, która wygl±dem przypomina zielon± galaretê i twierdzi ¿e nazywa siê Budyñ Wielki III to przez konkretyzacjê (nie jaki¶ budyñ ale ten jeden budyñ z krañca galaktyki) piszemy go z wielkiej litery. Wiem, ¿e Tobie artqu to nie odpowiada ale takie s± zasady pisowni jêzyka polskiego.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #46 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:37:52 »

Cytat: Janeth
Tak, ale czy ten byt kiedykolwiek powiedzia³, ¿e to jest jego faktyczne imiê, czy powiedzia³, ¿e mo¿na tak na niego mówiæ?
Ja tego nie wiem, sama nie czyta³am sesji, ale tak mnie to ciekawi, ¿e pytam o odpowied¼.

W sesjach wyra¿nie wskazuje ¿e jego w³a¶ciwym imieniem jest En_Ki ale mo¿na zwracaæ siê do niego równie¿ Samuel.

Wg mnie nie jest istotne czy jest On rzeczywisty, czy wymy¶lony przez p. Lucynê.
Czy mówimy o nim jak o bycie (Sztan to byt a piszemy go wielk± liter±), czy jak o robocie, imiê jest imieniem i kre¶limy je wielk± liter±. U¿ywanie zdrobnieñ równie¿ nie jest niczym z³ym, jednak i tu nale¿y zachowaæ pewne zasady.
Pisz±c do Ciebie Janeth lub Janttko (zdrobnienie  Mrugniêcie) w obu przypadkach piszê wielk± liter±. U¿ycie ma³ej jednoznacznie bêdzie poczytane jako ujêcie Ci. Je¶li taki fakt zaistnia³by na skutek b³êdu, natychmiast bym go naprawi³ lu Ciê przeprosi³.
Zasady j. polskiego nie zmieni³y siê.
Poza tym kontekst wypowiedzi wyra¼nie wskazuje czy u¿ycie ma³ej litery jest tylko przypadkiem, czy ¶wiadom± ironia, ubli¿eniem, zlekcewa¿eniem.

Dlatego sam zaprzesta³em pisanie o czymkolwiek zwi±zanym z chrze¶cijañstwem ma³ymi literami, a jestem zdeklarowanym przeciwnikiem tego¿.

Utworzy³em ten w±tek by zaprowadziæ na forum pewien ³ad, kulturê. Nikt nikogo nie przekona do swoich racji ale mo¿na owe przedstawiaæ w kulturalny sposób i tylko o to mi chodzi.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #47 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:40:05 »

Val Dee w³a¶nie, ¿e on nie powiedzia³, ¿e jego imieniem jest Samuel.
On napisa³, ¿e w kwestii weryfikacji o kim jest mowa, ¿eby nam u³atwiæ to zadanie, mo¿emy go nazywaæ samuelem.
Jakbym ja Ci odpowiedzia³a, ¿e mo¿esz do mnie mówiæ "Ciotka dobra rada", to czy to znaczy, ¿e to moje imiê?
Czy Samuel w ka¿dym ziemskim jêzyku jest imieniem? Czy nie oznacza on czego¶ innego? A gdyby chocia¿ wzi±æ znaczenie hebrajskie, to jak sam tu napisa³e¶ SAMUEL znaczy tyle, co ""Jego imiê jest Pan". To nie jest imiê, a pe³ne zdanie bêd±ce okre¶leniem danej osoby, tak samo jak znaczenie podane przeze mnie: "niech Bóg wys³ucha".

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:49:08 »

Samuel to takie samo imiê jak np Bogumi³ - czyli "on jest Bogu mi³y".

A je¶li by¶ chcia³a bym Ciê nazywa³ "Ciotka dobra rada" to te¿ bym pisa³ z du¿ej litery aby by³o wiadomo, ¿e chodzi mi o konkretn±, tê jedn± "ciotkê".

Konrad Wallenrod te¿ siê tak wcale nie nazywa³ a piszemy go z du¿ej litery... Tytaniê i Oberona tak¿e - a zasady jêzykowe obowi±zuje takie same w ¶wiecie literackim i rzeczywistym
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #49 : Pa¼dziernik 07, 2009, 20:52:02 »

W sesjach wyra¿nie wskazuje ¿e jego w³a¶ciwym imieniem jest En_Ki ale mo¿na zwracaæ siê do niego równie¿ Samuel.

Rozumiem wiêc, ¿e on nie przywi±zuje uwagi do imion tak jak my i musimy go tak nazywaæ, bo czê¶æ u¿ytkowników forum uznaje to za s³uszne.
Skoro sam mod wypowiedzia³ siê w tym temacie, to nie mam ju¿ nic do dodania.
Przykre, ale co poradziæ. Jak mus to mus... Aaa zapomnia³am - bêd± kary za pomy³ki z powodu przyzwyczajenia?
Chcia³abym jednak¿e w tej kwestii poprosiæ o jedno sprostowanie do regulaminu.
Niewa¿ne, czy u¿ytkownik sobie tego ¿yczy, jego imiê, nick, przezwisko b±d¼ przydomek winien byæ pisany przez pozosta³ych u¿ytkowników z wielkiej litery.
Przepraszam za t± ¶mia³± pro¶bê, ale uwa¿am, ¿e ludzie w pierwszej kolejno¶ci powinni obdarzaæ choæby takim szacunkiem innych ludzi ni¿ zwracaæ siê do nich z ma³ej, podczas gdy odleg³e byty nazywane s± z wielkiej litery.
Czy mo¿na analogicznie do tego postanowienia o Samuelu wdro¿yæ jeszcze to drugie z u¿ytkownikami?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: