Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 11, 2025, 16:34:20

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wzajemny szacunek  (Przeczytany 73205 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Październik 07, 2009, 18:26:07 »

A ja czegoÂś tu nie rozumiem.
Lucyna to imiĂŞ i prawdÂą jest, Âże powinniÂśmy je pisaĂŚ z wielkiej litery.
Ale dlaczego z wielkiej litery mamy pisaĂŚ Samuel - tego juÂż nie kumam.
O ile dobrze mi wiadomo, jeÂżeli jesteÂś katolikiem, to BĂłg piszesz z wielkiej, ale jeÂżeli mĂłwimy o innych bogach (nie z wÂłasnej wiary, np. o staroÂżytnych) to sÂłowo bĂłg, bogowie piszemy z maÂłej litery. Samuel o ile samo w sobie imieniem jest, to w tym wypadku nie nosi go czÂłowiek. Czyli niekoniecznie jest imieniem, a nazwÂą jak np. sÂłowo bĂłg. Nie piszemy przecieÂż KrzeseÂłko, Drzwi, ZaÂświaty itp. bo nie sÂą to imiona ludzi, a nazwy, okreÂślenia.
ProszĂŞ o wyjaÂśnienie tych, ktĂłrzy upraszajÂą siĂŞ o pisanie samuel z wielkiej litery o krĂłtki wykÂład poprawnej polszczyzny i uzasadnienie, czym jest Ăłw byt, ktĂłrego nazwĂŞ powinno siĂŞ pisaĂŚ z wielkiej.
Dodam, Âże nawet jeÂżeli samuel jest dla nich swoistym bogiem, to nie jest on bogiem dla innych, a co za tym idzie nie muszÂą pisaĂŚ jego nazwy z wielkiej litery.

A odnoÂśnie zdrobnieĂą typu "samcio". Moim zdaniem brzmi to Âładniej niÂż oschÂły samuel, tak bardziej swojsko i blisko.
Niekoniecznie jest tu ironia, czasami takie zdrobnienie bardziej pasuje nam do czegoÂś bÂądÂź kogoÂś.
Nie uwaÂżam, aby konieczny byÂł nakaz pisania z wielkiej litery a juÂż tym bardziej zakaz zdrabniania.
JeÂżeli myÂślicie inaczej, proszĂŞ o uzasadnienie. Czym jest samuel, by okreÂślaĂŚ to sÂłowo jako imiĂŞ, a nie nazwĂŞ?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #26 : Październik 07, 2009, 18:35:33 »

Samuel powinniÂśmy pisaĂŚ z wielkiej litery, gdyÂż jest to nazwa wÂłasna. Nawet imiona psĂłw czy bohaterĂłw literackich (nieistniejÂących w rzeczywistoÂści) piszemy wielkÂą literÂą wiĂŞc i Samuel na niÂą "zasÂługuje".
Silver
Gość
« Odpowiedz #27 : Październik 07, 2009, 18:38:14 »

Czym jest samuel, by okreÂślaĂŚ to sÂłowo jako imiĂŞ, a nie nazwĂŞ?

Samuel ( od hebrajskiego Šemū'el ), czyli BĂłg.
My po polsku, na Boga mĂłwimy BĂłg, a oni  Šemū'el.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #28 : Październik 07, 2009, 18:44:04 »

Samuel — imiĂŞ mĂŞskie pochodzenia biblijnego, ktĂłre wywodzi siĂŞ od hebrajskiego Šemū'el, oznaczajÂącego "jego imieniem jest Pan". W Polsce imiĂŞ to jest poÂświadczone od 1401 roku, a w XVII wieku naleÂżaÂło do najpopularniejszych imion szlacheckich[1]. NosiÂł je ostatni z sĂŞdziĂłw izraelskich oraz piĂŞciu innych ÂświĂŞtych katolickich[2].
(wikipedia)

"Samuel" nie oznaczaÂło "BĂłg" - gdyby tak byÂło ÂŻydzi nie nadawaliby tego imienia swoim dzieciom.
kot
Gość
« Odpowiedz #29 : Październik 07, 2009, 18:55:04 »

Ja przypominam sobie droga Janneth,Âże nie tak dawno na forum wyraziÂłaÂś wyraÂźne niezadowolenie,gdy jeden z forumowiczĂłw niezbyt precyzyjnie przetÂłumaczyÂł Twoje imiĂŞ.

ByÂło to dla Ciebie istotne,ze nieco przekrĂŞciÂł Twe imiĂŞ.

Nie dziw siĂŞ zatem,Âże zdrabnianie imienia moÂże rĂłwnieÂż byĂŚ Âźle postrzegane-postrzegane jako manifectacja braku szacunku.
JeÂśli ktoÂś jest proszony aby tego nie robiÂł i jego intencje byly niewinne,-to nie bĂŞdzie siĂŞ upieraĂŚ przy ponownym zdrabnianiu imienia Samuela,czy teÂż pani Lucyny.

Nieprawda? UÂśmiech UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #30 : Październik 07, 2009, 19:00:36 »

JuÂż pisaÂłem - zgodnie z twierdzeniami ÂŁobos - byty nie przykÂładajÂą Âżadnej wagi do imion, wiĂŞc tym bardziej do ich pisowni. Istnienie tego domniemanego czegoÂś czy kogoÂś ktĂłre niby przemawia przez ÂŁobos nie zostaÂło udowodnione, wiĂŞc o co chodzi?

ZastanawiajÂące jest to, Âże najbardziej pÂłaczÂą o szacunek Ci ktĂłrzy najmniej go okazujÂą innym.

Z tego co pamiĂŞtam to Janneth po prostu wyjaÂśniaÂła pochodzenie nicku osobie ktĂłra byÂła przekonana, Âże zna genezĂŞ lepiej niÂż sama Janneth. WiĂŞc trzymajmy siĂŞ faktĂłw.

A Tobie Kocie juÂż mĂłwiÂłem w temacie zdrabniania - najgÂłoÂśniej pÂłaczesz a sam robiÂłeÂś to samo hipokryto. JesteÂś ostatnim ktĂłry mĂłgÂłby mieĂŚ o to pretensje do innych. A przedstawiane bajeczki aby wyreklamowaĂŚ swoje bezczelne zachowanie sÂą ÂżaÂłosne.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 19:04:39 wysłane przez arteq » Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #31 : Październik 07, 2009, 19:14:33 »

Byty przykÂładajÂą wagĂŞ do szacunku a Âświadectwo jego w sposobie zwracania siĂŞ dajemy.

U¿ywaj¹c imienia-w sposób niepowa¿ny je zdrabniaj¹c i liter¹ ma³¹ pisz¹c,dajemy swiadectwo braku szacunku i jakoœci swojej kultury osobistej.
arteq
Gość
« Odpowiedz #32 : Październik 07, 2009, 19:21:12 »

W sesjach samcio czĂŞsto dawaÂł wyrazy pogardy dla ludzi.
Nie wiemy rĂłwnieÂż czy samcio to prawdziwe imiĂŞ czy tylko sesyjny nick. WiĂŞc ÂśmiaÂło moÂżemy pisaĂŚ z maÂłej.

WiedzĂŞ, Âże w koĂącu siĂŞ przyznaÂłeÂś do mizernej "jakoÂści swojej kultury osobistej." - w myÂśl wÂłasnej definicji opierajÂącej siĂŞ na zdrabnianiu imion i pisowni ich z maÂłej litery. Wiem, Âże pamiĂŞĂŚ masz wybiĂłrczÂą i krĂłtkÂą, wiĂŞc mogĂŞ jÂą wspomĂłc cytatami.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #33 : Październik 07, 2009, 19:30:53 »

Nicki, przydomki itd rĂłwnieÂż piszemy z wielkiej litery.

==================================================

PowinniÂście siĂŞ oboje cieszyĂŚ, Âże nie jestem adminem tego forum bo by kaÂżdy z Was dostaÂł po przymusowym tygodniowym urlopie...

Czy nie mo¿ecie siê wyk³ócaÌ korzystaj¹c z PW? No chyba, ¿e musicie mieÌ widownie, ¿eby sypa³a oklaskami i ³askota³a Wasze ego...

SugerujĂŞ teÂż otworzenie/zaÂłoÂżenie wÂłasnego forum gdzie bĂŞdziecie mogli obrzucaĂŚ siĂŞ bÂłotem do woli :/

ScaliÂłem posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 20:22:21 wysłane przez Dariusz » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Październik 07, 2009, 19:41:47 »

Samuel powinniÂśmy pisaĂŚ z wielkiej litery, gdyÂż jest to nazwa wÂłasna. Nawet imiona psĂłw czy bohaterĂłw literackich (nieistniejÂących w rzeczywistoÂści) piszemy wielkÂą literÂą wiĂŞc i Samuel na niÂą "zasÂługuje".

Tak, ale czy ten byt kiedykolwiek powiedziaÂł, Âże to jest jego faktyczne imiĂŞ, czy powiedziaÂł, Âże moÂżna tak na niego mĂłwiĂŚ?
Ja tego nie wiem, sama nie czytaÂłam sesji, ale tak mnie to ciekawi, Âże pytam o odpowiedÂź.

Samuel ( od hebrajskiego Šemū'el ), czyli BĂłg.
My po polsku, na Boga mĂłwimy BĂłg, a oni  Šemū'el.

MiaÂłam na myÂśli trochĂŞ inne znaczenie. ZnalazÂłam takie: SAMUEL (hebrajskie szemu-el - niech BĂłg wysÂłucha, mianowicie modlitwy) - imiĂŞ ostatniego z sĂŞdziĂłw izraelskich, nastĂŞpnie imiĂŞ mĂŞskie uÂżywane w wielu krajach.  
Ale nawet id±c tropem, ¿e SAMUEL oznacza z hebrajskiego BÓG czy "Jego imiê jest Pan", to zastanówmy siê przez chwilê nad oboma tymi znaczeniami.
JeÂśli jakiÂś niewidzialny byt (a nawet niech bĂŞdzie, Âże czÂłowiek) prosi, by nazywano go SAMUEL, to czy to nie oznacza, Âże prosi by nazywano go samym Bogiem?
Czy ka¿dego kto prosi by nazywano go bogiem nazywamy bogiem? Czy wystarczy nam jego s³owne zapewnienie? Czy powinniœmy zwracaÌ siê do niego wielk¹ czy ma³¹ liter¹, czyli "Bo¿e (w domyœle Samuelu), czy bo¿e, bo¿ku (w domyœle samuelu). Czy przyjmuj¹c, ¿e to nie pierwszy ktoœ, kto chce by nazywano go bogiem, ¿e by³o ju¿ kilku takich bogów, to czy jest to nadal imiê, czy ju¿ jednak pewne okreœlenie, nazwa?
Uwa¿am, ¿e nale¿y to wzi¹Ì pod uwagê zanim zdecydujemy siê ju¿ na pisanie tego s³owa wielk¹ liter¹.

Ja przypominam sobie droga Janneth,Âże nie tak dawno na forum wyraziÂłaÂś wyraÂźne niezadowolenie,gdy jeden z forumowiczĂłw niezbyt precyzyjnie przetÂłumaczyÂł Twoje imiĂŞ.

ByÂło to dla Ciebie istotne,ze nieco przekrĂŞciÂł Twe imiĂŞ.

Nie dziw siĂŞ zatem,Âże zdrabnianie imienia moÂże rĂłwnieÂż byĂŚ Âźle postrzegane-postrzegane jako manifectacja braku szacunku.

WÂłaÂśnie Âże siĂŞ dziwiĂŞ. Moje imiĂŞ teÂż wiele osĂłb tutaj zdrabnia. Czasami z sympatii czasami z ironiÂą piszÂą Janneth'ka.
Mnie siĂŞ to podoba i bardzo to lubiĂŞ nawet jeÂżeli ktoÂś nie wypowiada tego w dobrej intencji. Brzmi jednak pieszczotliwie i nie wierzĂŞ, Âże ktoÂś z nas nie lubi jak zwraca siĂŞ do niego w ten sposĂłb.
W przeciwieĂąstwie do zdrabniania imion, ich przeinaczanie jest juÂż nieprzyjemne. Chyba nie chciaÂłbyÂś Âżeby mĂłwiono do Ciebie Locie, Plocie, Focie, Psocie.... Z kolei nie obrazisz siĂŞ na pewno za Kocie, Kotku itp.

JuÂż pisaÂłem - zgodnie z twierdzeniami ÂŁobos - byty nie przykÂładajÂą Âżadnej wagi do imion, wiĂŞc tym bardziej do ich pisowni. Istnienie tego domniemanego czegoÂś czy kogoÂś ktĂłre niby przemawia przez ÂŁobos nie zostaÂło udowodnione, wiĂŞc o co chodzi?

SÂłuszna uwaga. Gdybym ja nie przykÂładaÂła wagi do imion, byÂło by mi obojĂŞtne jak mnie ktoÂś bĂŞdzie nazywaÂł, za kaÂżdym razem przedstawiaÂłabym siĂŞ inaczej, zaleÂżnie od mojego nastroju i widzimisiĂŞ.
Czy p.Lucyna, ktĂłra mĂłwi ponoĂŚ sÂłowami samego samuela, daje nam znaĂŚ, Âże imiĂŞ nie jest dla niego waÂżne, to znaczy Âże nie jest to jego imiĂŞ a byĂŚ moÂże nazwa grupy, gatunku bÂądÂź zjawiska, do ktĂłrego chce naleÂżeĂŚ, a byĂŚ moÂże nie oznacza ona kompletnie nic i nie znajdziemy Âżadnych zaleÂżnoÂści, bo nazwa jest dla niego najzwyczajniej w Âświecie niewaÂżna (podana dla uÂłatwienia komunikacji).
Skoro obojĂŞtne bĂŞdzie jak bĂŞdziemy go okreÂślali celem weryfikacji konkretnej sytuacji to i nie bĂŞdzie dla niego ujmÂą na honorze sposĂłb zapisu (z maÂłej czy wielkiej).

Nicki, przydomki itd rĂłwnieÂż piszemy z wielkiej litery.

Nicki i przydomki nadajemy ludziom.

W takim razie nie bĂŞdĂŞ siĂŞ trudziÂł zwracaĂŚ do forumowego chama duÂża  literÂą zwÂłaszcza,gdy pewnoÂści nie bĂŞdĂŞ miaÂł,czy to jego prawdziwe imiĂŞ.

CzĂŞsto to robisz i my wszyscy to robimy. ZauwaÂż z resztÂą, Âże nie kaÂżdy jest podpisany wielkÂą literÂą.
Ja, Ty, Arteq...

Dlatego wÂłaÂśnie nie rozumiem caÂłego szumu, sensu utworzenia kolejnego tematu ani tego, Âże postronni ludzie wymagajÂą od innych pisania imienia jakiegoÂś samozwaĂączego boga wielkÂą literÂą.
Zgadzam siĂŞ natomiast i nie mam wÂątpliwoÂści, Âże imiĂŞ p.Lucyny winno byĂŚ pisane zawsze z wielkiej litery, poniewaÂż jest to imiĂŞ czÂłowieka.

Dla uÂściÂślenia tematu jeszcze podajĂŞ jedynie zasady i przypadki, w ktĂłrym wg jĂŞzyka polskiego powinno siĂŞ stosowaĂŚ wielkÂą literĂŞ:
WielkÂą literÂą piszemy:
1. Imiona wÂłasne, ludzi i zwierzÂąt np.: Barbara, Adam Mickiewicz, Maks.
2. Przydomki, pseudonimy i przezwiska ludzi np.: BolesÂław Chrobry, Sokole Oko, Huba
3. Nazwy ÂświÂąt, dni, okresĂłw ÂświÂątecznych np.: Narodowe ÂŚwiĂŞto NiepodlegÂłoÂści, Wigilia, BoÂże Narodzenie
4. Przymiotniki odpowiadaj¹ce na pytanie czyj? Utworzone od imion w³asnych np.: Styl Sienkiewiczowski, Wiersz Ró¿ewiczowski
5. Nazwy gwiazd, planet i konstelacji np.: Saturn, Jowisz, Droga Mleczna, Wielka NiedÂźwiedzica, Ziemia, SÂłoĂące, KsiĂŞÂżyc
6. Nazwy czĂŞÂści Âświata, paĂąstw i ich mieszkaĂącĂłw np.: Ameryka, Amerykanin, Polska, Polak, Europa, Europejczyk.
7. Nazwy regionĂłw, krain historycznych i ich mieszkaĂącĂłw np.: Pomorze, Pomorzanin, Wielkopolska, Wielkopolanin.
8. Nazwy mĂłrz, oceanĂłw, jezior i gĂłr np.: Atlantyk, KanaÂł Augustowski, Sahara.
9. Przymiotniki wchodz¹ce w sk³ad nazw geograficznych np.: Ameryka Po³udniowa, Morze Pó³nocne, Nowy Targ, Wielka Brytania.
10. Nazwy przedstawicieli ras, szczepĂłw i plemion np.: Murzyn, Arab, SÂłowianin, Indianin.
11. Nazwy ulic, placĂłw, parkĂłw, budowli i zabytkĂłw np.: Ulica PuÂławska, Wawel, ÂŁazienki.
a) Wszystkie wyrazy w nazwach wielowyrazowych, jeÂżeli wchodzÂą ÂściÂśle w skÂład nazwy wÂłasnej np.: Zamek KrĂłlewski, Rynek Starego Miasta, WaÂły Chrobrego.
12. Nazwy urzêdów, w³adz, instytucji, szkó³, organizacji np.: Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Uniwersytet Jagielloùski, Gimnazjum im. Gen K. Sosnkowskiego, Szko³a Podstawowa nr 1 w Nowym Tomyœlu.
13. Wszystkie wyrazy w odmiennych tytuÂłach czasopism (z wyjÂątkiem przyimkĂłw i spĂłjnikĂłw) np.: „ Gazeta Wyborcza”, „ Kobieta i styl”.

ProszĂŞ o przemyÂślenie sprawy, gdyÂż nie widzĂŞ powodu, dla jakiego miaÂłoby siĂŞ kogoÂś karaĂŚ choĂŚby nawet ustnie za pisanie tego konkretnego sÂłowa z wielkiej litery.

« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 19:45:31 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Gość
« Odpowiedz #35 : Październik 07, 2009, 19:51:29 »

Czyli droga Janneth "ÂżanuÂś" do Ciebie ktoÂś siĂŞ zwrĂłci- jest Ci wszystko jedno kto i w jakiej sytuacji Twoje imiĂŞ przeksztaÂłca?

JeÂśli nie wyraÂżasz zgody-to teÂż jest to w porzÂądku?

« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 19:52:08 wysłane przez kot » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #36 : Październik 07, 2009, 19:52:48 »

Janneth - wedÂług mnie przypadek Enkiego/Samuela podpada pod punkt drugi UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #37 : Październik 07, 2009, 19:54:18 »

Val Dee - zawsze moÂżesz zgÂłosiĂŚ siĂŞ na moda. Nie wiem jakie sÂą konkretne zarzuty i czym spowodowana jest groÂźba bana - piszĂŞ na temat szacunku i postaw w wÂątku przeznaczonym do tego. To, Âże mam inny poglÂąd i ocenĂŞ faktĂłw niÂż Kot, takÂże nie podpada pod regulamin. NA przykÂładzie jego zachowania wskazujĂŞ czym jest dla mnie szacunek a takÂże jak moÂże byĂŚ mylne pojmowanie pewnych zachowaĂą jako zgodnych z szacunkiem ewentualnie jak nie moÂżna nazwaĂŚ postawy "szacunku" gdy znajdujÂą siĂŞ w niej czynniki ktĂłre uwidoczniÂłem.
TrafnoÂści uÂżytych okreÂśleĂą: "hipokryzja", "kÂłamstwo" juÂż dowiodÂłem i zawsze mogĂŞ to zrobiĂŚ ponownie.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #38 : Październik 07, 2009, 19:55:31 »

Kocie, z tego co mi wiadomo, samuel nie skarÂży siĂŞ na przeinaczanie jego imienia. Jak mam rozumieĂŚ TwojÂą skargĂŞ w takim razie? JesteÂś jego managerem czy co? UpowaÂżniÂł CiĂŞ do tego? Masz kontakty jak p.Lucyna?
Nie rozumiem, naprawdĂŞ. ProszĂŞ! WytÂłumaczcie mi! Chichot

Do ktĂłrej z tych grup wyÂżej podanych kwalifikuje siĂŞ samuel?

Janneth - wedÂług mnie przypadek Enkiego/Samuela podpada pod punkt drugi UÂśmiech
No wÂłaÂśnie nie moÂże byĂŚ, bo:
pseudonim - indywidualna nazwa danej osoby, inna niÂż oficjalne imiĂŞ i nazwisko. Dotyczy tylko ludzi.
przydomek - trzeci, po imieniu i nazwisku okreÂślnik danej osoby. Znowu dotyczy ludzi.
przezwisko - rodzaj pseudonimu stosowanego do okreÂślenia lub identyfikacji danej osoby. I ten teÂż dotyczy ludzi.

Samuel czÂłowiekiem nie jest.

Edit:
Czyli droga Janneth "ÂżanuÂś" do Ciebie ktoÂś siĂŞ zwrĂłci- jest Ci wszystko jedno kto i w jakiej sytuacji Twoje imiĂŞ przeksztaÂłca?

WyjaÂśniÂłam wĂłwczas skromnie tej osobie, Âże jest to moje imiĂŞ, ktĂłrego podaÂłam po prostu szkockie znaczenie.
Joanna to nie ¯aneta, to drobna ró¿nica, to jak na cz³owieka o imieniu Samuel mówiÌ Stanis³aw. Oba s¹ odrêbnymi imionami. To tak jak na Ciebie zamiast Kocie mog³abym mówiÌ Tygrysie. Niby jedno z drugim ma coœ wspólnego, ale to dwa inne zwierzêta.

I proszê nie staraj siê byÌ na si³ê fajny. DoszukiwaÌ siê niezgodnoœci, które opierasz na w³asnej niewiedzy.
Bardziej drapieÂżny jesteÂś jako cicha woda, a tym samym bardziej tajemniczy.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 20:10:22 wysłane przez janneth » Zapisane

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Gość
« Odpowiedz #39 : Październik 07, 2009, 20:10:16 »

Kocie, z tego co mi wiadomo, samuel nie skarÂży siĂŞ na przeinaczanie jego imienia. Jak mam rozumieĂŚ TwojÂą skargĂŞ w takim razie? JesteÂś jego managerem czy co? UpowaÂżniÂł CiĂŞ do tego? Masz kontakty jak p.Lucyna?
Nie rozumiem, naprawdĂŞ. ProszĂŞ! WytÂłumaczcie mi! Chichot

Do ktĂłrej z tych grup wyÂżej podanych kwalifikuje siĂŞ samuel?

No wÂłaÂśnie nie moÂże byĂŚ, bo:
pseudonim - indywidualna nazwa danej osoby, inna niÂż oficjalne imiĂŞ i nazwisko. Dotyczy tylko ludzi.
przydomek - trzeci, po imieniu i nazwisku okreÂślnik danej osoby. Znowu dotyczy ludzi.
przezwisko - rodzaj pseudonimu stosowanego do okreÂślenia lub identyfikacji danej osoby. I ten teÂż dotyczy ludzi.

Samuel czÂłowiekiem nie jest.

Nieelegancko jest celowo zdrabniaĂŚ imiĂŞ osoby nieobecnej na forum mimo uwag aby tak nie robiĂŚ.

Czy eleganckie jest uÂżycie zdrobnienia "ksiĂŞÂżulek prymasek jĂłzio glempik"?

Czy nikt mi nie zwrĂłci uwagi?

PrzecieÂż jĂłzio nie protestuje.

Jak jĂłzio ma protestowaĂŚ,gdy nie wie,Âże ktoÂś zÂłoÂśliwie go obraÂża?

Czy tak sie godzi postepowaĂŚ?

Czy to takie nienaturalne,Âże ktoÂś zwrĂłci na to uwagĂŞ?

Czy tylko ludzi mamy szanowaĂŚ?

Czy byty zasÂługujÂą na szacunek?

Czy moÂżemy je zniewaÂżaĂŚ,bo nie sa w tej chwili ludÂźmi?

Czy naszych zmarÂłych przodkĂłw juz moÂżemy zniewaÂżaĂŚ,bo juz nie sÂą ludÂźmi?

OdpowiedÂź na te i inne nurtujÂące nas pytania odnajdziesz w swojej gÂłowie.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 20:12:02 wysłane przez kot » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Październik 07, 2009, 20:18:20 »

Heh... Jeszcze nie przeczytaÂłam caÂłego Twojego postu, ale taka Âśmieszna sytuacja mi siĂŞ przypomniaÂła. KiedyÂś w szkole zapisywaÂłam notatki w zeszycie co drugÂą stronĂŞ, bo sÂądziÂłam, Âże tak jest Âładniej, czytelniej i poprzednia strona nie przebija.
Dumna oddaÂłam zeszyt z pracÂą domowÂą nauczycielce, ktĂłra oprĂłcz piÂątki na ostatniej stronie postawiÂła jeszcze znaki zapytania na kaÂżdej pustej kartce. ZapytaÂła mnie, czy zdajĂŞ sobie sprawĂŞ ile papieru siĂŞ w ten sposĂłb marnuje i Âże jej czas sprawdzania i czytania teÂż diametralnie siĂŞ wydÂłuÂża.

TwĂłj styl wypowiedzi jest podobny do tego mojego zeszytu. Niby bardziej czytelny, ale kradnÂący czas i marnujÂący przestrzeĂą.

Czy byty zasÂługujÂą na szacunek?
Czy moÂżemy je zniewaÂżaĂŚ,bo nie sa w tej chwili ludÂźmi?
Czy naszych zmarÂłych przodkĂłw juz moÂżemy zniewaÂżaĂŚ,bo juz nie sÂą ludÂźmi?
OtpowiedÂź na te i inne nurtujÂące nas pytania odnajdziesz w swojej gÂłowie.

W mojej g³owie jest tylko jedna odpowiedŸ - osi¹gn¹³eœ t¹ wypowiedzi¹ apogeum rozmydlania meritum problemu.

Nie mówimy o ludziach, którzy ¿yli, byli naszymi przodkami i zmarli, a ich groby odwiedzamy na cmentarzach; tylko o czymœ, czego doœÌ, ¿e teraz nie widzimy, to w dodatku nie mamy ¿adnej gwarancji na to, ¿e kiedykolwiek ¿y³o.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Gość
« Odpowiedz #41 : Październik 07, 2009, 20:23:44 »

Czyli,jak niepewnoÂśc mamy,czy osoba jest prawdziwa,czy fikcyjna-na wszelki wypadek brak szacunku do niej wykazaĂŚ moÂżna.

Aby nie ryzykowaĂŚ oczywiĂŚcie to robimy,bo dobrze jest komuÂś kopa zasadziĂŚ tak na wszelki wypadek,Âżeby szacunkiem zbytnio nie szastaĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 21:01:36 wysłane przez kot » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #42 : Październik 07, 2009, 20:26:44 »

Imiona z zasady piszemy z duÂżej litery - to nie dotyczy tylko ludzi ale takÂże zwierzÂąt, przedmiotĂłw czy nawet roÂślin (sÂłynny dÂąb Bartek). Dotyczy takÂże postaci fikcyjnych.

Wa¿na jest tak¿e konkretyzacja - mamy tu do czynienia z "osobnikiem" konkretnym - jednym Enki/Samuelem. Pisanie tego z ma³ej litery jest b³êdem.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Październik 07, 2009, 20:27:35 »

Czyli,jak niepewnoÂśc mamy,czy osoba jest prawdziwa,czy fikcyjna-na wszelki wypadek brak szacunku do niej wykazaĂŚ trzeba.

WÂłaÂśnie doszedÂłeÂś do meritum, tylko nie zdaÂłeÂś sobie sprawy z tego wielkiego zwyciĂŞstwa.
Sam mĂłwisz o osobie, szacunkiem darzymy wÂłaÂśnie ludzi, tak - masz racjĂŞ.
On nigdy nie byÂł i nie jest czÂłowiekiem, wiĂŞc nie jest istotny problem czy jest osobÂą fikcyjnÂą czy prawdziwÂą. Po prostu nie jest osobÂą! Ani zwierzĂŞciem, ani organizacjÂą, rejonem, ani narodem... Rozumiesz sedno sprawy?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
arteq
Gość
« Odpowiedz #44 : Październik 07, 2009, 20:28:56 »

Wa¿na jest tak¿e konkretyzacja - mamy tu do czynienia z "osobnikiem" konkretnym - jednym Enki/Samuelem. Pisanie tego z ma³ej litery jest b³êdem.
Konkretnym? Na czym polega jego 'konkretnoœÌ"? Czy¿by na s³owie jednej osoby, któr¹ wielokrotnie przy³apano na k³amstwach?
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #45 : Październik 07, 2009, 20:34:32 »

Ech... Nawet gdyby ta osoba cierpiaÂła na zaburzenie psychiczne i twierdziÂła Âże kontaktuje siĂŞ z bytem z odlegÂłej planety, ktĂłra wyglÂądem przypomina zielonÂą galaretĂŞ i twierdzi Âże nazywa siĂŞ BudyĂą Wielki III to przez konkretyzacjĂŞ (nie jakiÂś budyĂą ale ten jeden budyĂą z kraĂąca galaktyki) piszemy go z wielkiej litery. Wiem, Âże Tobie artqu to nie odpowiada ale takie sÂą zasady pisowni jĂŞzyka polskiego.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #46 : Październik 07, 2009, 20:37:52 »

Cytat: Janeth
Tak, ale czy ten byt kiedykolwiek powiedziaÂł, Âże to jest jego faktyczne imiĂŞ, czy powiedziaÂł, Âże moÂżna tak na niego mĂłwiĂŚ?
Ja tego nie wiem, sama nie czytaÂłam sesji, ale tak mnie to ciekawi, Âże pytam o odpowiedÂź.

W sesjach wyraÂżnie wskazuje Âże jego wÂłaÂściwym imieniem jest En_Ki ale moÂżna zwracaĂŚ siĂŞ do niego rĂłwnieÂż Samuel.

Wg mnie nie jest istotne czy jest On rzeczywisty, czy wymyÂślony przez p. LucynĂŞ.
Czy mĂłwimy o nim jak o bycie (Sztan to byt a piszemy go wielkÂą literÂą), czy jak o robocie, imiĂŞ jest imieniem i kreÂślimy je wielkÂą literÂą. UÂżywanie zdrobnieĂą rĂłwnieÂż nie jest niczym zÂłym, jednak i tu naleÂży zachowaĂŚ pewne zasady.
PiszÂąc do Ciebie Janeth lub Janttko (zdrobnienie  MrugniĂŞcie) w obu przypadkach piszĂŞ wielkÂą literÂą. UÂżycie maÂłej jednoznacznie bĂŞdzie poczytane jako ujĂŞcie Ci. JeÂśli taki fakt zaistniaÂłby na skutek b³êdu, natychmiast bym go naprawiÂł lu CiĂŞ przeprosiÂł.
Zasady j. polskiego nie zmieniÂły siĂŞ.
Poza tym kontekst wypowiedzi wyraÂźnie wskazuje czy uÂżycie maÂłej litery jest tylko przypadkiem, czy ÂświadomÂą ironia, ubliÂżeniem, zlekcewaÂżeniem.

Dlatego sam zaprzestaÂłem pisanie o czymkolwiek zwiÂązanym z chrzeÂścijaĂąstwem maÂłymi literami, a jestem zdeklarowanym przeciwnikiem tegoÂż.

UtworzyÂłem ten wÂątek by zaprowadziĂŚ na forum pewien Âład, kulturĂŞ. Nikt nikogo nie przekona do swoich racji ale moÂżna owe przedstawiaĂŚ w kulturalny sposĂłb i tylko o to mi chodzi.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #47 : Październik 07, 2009, 20:40:05 »

Val Dee wÂłaÂśnie, Âże on nie powiedziaÂł, Âże jego imieniem jest Samuel.
On napisaÂł, Âże w kwestii weryfikacji o kim jest mowa, Âżeby nam uÂłatwiĂŚ to zadanie, moÂżemy go nazywaĂŚ samuelem.
Jakbym ja Ci odpowiedziaÂła, Âże moÂżesz do mnie mĂłwiĂŚ "Ciotka dobra rada", to czy to znaczy, Âże to moje imiĂŞ?
Czy Samuel w ka¿dym ziemskim jêzyku jest imieniem? Czy nie oznacza on czegoœ innego? A gdyby chocia¿ wzi¹Ì znaczenie hebrajskie, to jak sam tu napisa³eœ SAMUEL znaczy tyle, co ""Jego imiê jest Pan". To nie jest imiê, a pe³ne zdanie bêd¹ce okreœleniem danej osoby, tak samo jak znaczenie podane przeze mnie: "niech Bóg wys³ucha".

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #48 : Październik 07, 2009, 20:49:08 »

Samuel to takie samo imiĂŞ jak np BogumiÂł - czyli "on jest Bogu miÂły".

A jeÂśli byÂś chciaÂła bym CiĂŞ nazywaÂł "Ciotka dobra rada" to teÂż bym pisaÂł z duÂżej litery aby byÂło wiadomo, Âże chodzi mi o konkretnÂą, tĂŞ jednÂą "ciotkĂŞ".

Konrad Wallenrod teÂż siĂŞ tak wcale nie nazywaÂł a piszemy go z duÂżej litery... TytaniĂŞ i Oberona takÂże - a zasady jĂŞzykowe obowiÂązuje takie same w Âświecie literackim i rzeczywistym
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #49 : Październik 07, 2009, 20:52:02 »

W sesjach wyraÂżnie wskazuje Âże jego wÂłaÂściwym imieniem jest En_Ki ale moÂżna zwracaĂŚ siĂŞ do niego rĂłwnieÂż Samuel.

Rozumiem wiêc, ¿e on nie przywi¹zuje uwagi do imion tak jak my i musimy go tak nazywaÌ, bo czêœÌ u¿ytkowników forum uznaje to za s³uszne.
Skoro sam mod wypowiedziaÂł siĂŞ w tym temacie, to nie mam juÂż nic do dodania.
Przykre, ale co poradziĂŚ. Jak mus to mus... Aaa zapomniaÂłam - bĂŞdÂą kary za pomyÂłki z powodu przyzwyczajenia?
ChciaÂłabym jednakÂże w tej kwestii poprosiĂŚ o jedno sprostowanie do regulaminu.
NiewaÂżne, czy uÂżytkownik sobie tego Âżyczy, jego imiĂŞ, nick, przezwisko bÂądÂź przydomek winien byĂŚ pisany przez pozostaÂłych uÂżytkownikĂłw z wielkiej litery.
Przepraszam za t¹ œmia³¹ proœbê, ale uwa¿am, ¿e ludzie w pierwszej kolejnoœci powinni obdarzaÌ choÌby takim szacunkiem innych ludzi ni¿ zwracaÌ siê do nich z ma³ej, podczas gdy odleg³e byty nazywane s¹ z wielkiej litery.
Czy moÂżna analogicznie do tego postanowienia o Samuelu wdroÂżyĂŚ jeszcze to drugie z uÂżytkownikami?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: