Samuel powinniÂśmy pisaĂŚ z wielkiej litery, gdyÂż jest to nazwa wÂłasna. Nawet imiona psĂłw czy bohaterĂłw literackich (nieistniejÂących w rzeczywistoÂści) piszemy wielkÂą literÂą wiĂŞc i Samuel na niÂą "zasÂługuje".
Tak, ale czy ten byt kiedykolwiek powiedziaÂł, Âże to jest jego faktyczne imiĂŞ, czy powiedziaÂł, Âże moÂżna tak na niego mĂłwiĂŚ?
Ja tego nie wiem, sama nie czytaÂłam sesji, ale tak mnie to ciekawi, Âże pytam o odpowiedÂź.
Samuel ( od hebrajskiego Šemū'el ), czyli BĂłg.
My po polsku, na Boga mĂłwimy BĂłg, a oni Šemū'el.
MiaÂłam na myÂśli trochĂŞ inne znaczenie. ZnalazÂłam takie: SAMUEL (hebrajskie szemu-el - niech BĂłg wysÂłucha, mianowicie modlitwy) - imiĂŞ ostatniego z sĂŞdziĂłw izraelskich, nastĂŞpnie imiĂŞ mĂŞskie uÂżywane w wielu krajach.
Ale nawet idÂąc tropem, Âże SAMUEL oznacza z hebrajskiego BĂG czy "Jego imiĂŞ jest Pan", to zastanĂłwmy siĂŞ przez chwilĂŞ nad oboma tymi znaczeniami.
JeÂśli jakiÂś niewidzialny byt (a nawet niech bĂŞdzie, Âże czÂłowiek) prosi, by nazywano go SAMUEL, to czy to nie oznacza, Âże prosi by nazywano go samym Bogiem?
Czy ka¿dego kto prosi by nazywano go bogiem nazywamy bogiem? Czy wystarczy nam jego s³owne zapewnienie? Czy powinniœmy zwracaÌ siê do niego wielk¹ czy ma³¹ liter¹, czyli "Bo¿e (w domyœle Samuelu), czy bo¿e, bo¿ku (w domyœle samuelu). Czy przyjmuj¹c, ¿e to nie pierwszy ktoœ, kto chce by nazywano go bogiem, ¿e by³o ju¿ kilku takich bogów, to czy jest to nadal imiê, czy ju¿ jednak pewne okreœlenie, nazwa?
Uwa¿am, ¿e nale¿y to wzi¹Ì pod uwagê zanim zdecydujemy siê ju¿ na pisanie tego s³owa wielk¹ liter¹.
Ja przypominam sobie droga Janneth,Âże nie tak dawno na forum wyraziÂłaÂś wyraÂźne niezadowolenie,gdy jeden z forumowiczĂłw niezbyt precyzyjnie przetÂłumaczyÂł Twoje imiĂŞ.
ByÂło to dla Ciebie istotne,ze nieco przekrĂŞciÂł Twe imiĂŞ.
Nie dziw siĂŞ zatem,Âże zdrabnianie imienia moÂże rĂłwnieÂż byĂŚ Âźle postrzegane-postrzegane jako manifectacja braku szacunku.
WÂłaÂśnie Âże siĂŞ dziwiĂŞ. Moje imiĂŞ teÂż wiele osĂłb tutaj zdrabnia. Czasami z sympatii czasami z ironiÂą piszÂą Janneth'ka.
Mnie siĂŞ to podoba i bardzo to lubiĂŞ nawet jeÂżeli ktoÂś nie wypowiada tego w dobrej intencji. Brzmi jednak pieszczotliwie i nie wierzĂŞ, Âże ktoÂś z nas nie lubi jak zwraca siĂŞ do niego w ten sposĂłb.
W przeciwieĂąstwie do zdrabniania imion, ich przeinaczanie jest juÂż nieprzyjemne. Chyba nie chciaÂłbyÂś Âżeby mĂłwiono do Ciebie Locie, Plocie, Focie, Psocie.... Z kolei nie obrazisz siĂŞ na pewno za Kocie, Kotku itp.
JuÂż pisaÂłem - zgodnie z twierdzeniami ÂŁobos - byty nie przykÂładajÂą Âżadnej wagi do imion, wiĂŞc tym bardziej do ich pisowni. Istnienie tego domniemanego czegoÂś czy kogoÂś ktĂłre niby przemawia przez ÂŁobos nie zostaÂło udowodnione, wiĂŞc o co chodzi?
SÂłuszna uwaga. Gdybym ja nie przykÂładaÂła wagi do imion, byÂło by mi obojĂŞtne jak mnie ktoÂś bĂŞdzie nazywaÂł, za kaÂżdym razem przedstawiaÂłabym siĂŞ inaczej, zaleÂżnie od mojego nastroju i widzimisiĂŞ.
Czy p.Lucyna, ktĂłra mĂłwi ponoĂŚ sÂłowami samego samuela, daje nam znaĂŚ, Âże imiĂŞ nie jest dla niego waÂżne, to znaczy Âże nie jest to jego imiĂŞ a byĂŚ moÂże nazwa grupy, gatunku bÂądÂź zjawiska, do ktĂłrego chce naleÂżeĂŚ, a byĂŚ moÂże nie oznacza ona kompletnie nic i nie znajdziemy Âżadnych zaleÂżnoÂści, bo nazwa jest dla niego najzwyczajniej w Âświecie niewaÂżna (podana dla uÂłatwienia komunikacji).
Skoro obojĂŞtne bĂŞdzie jak bĂŞdziemy go okreÂślali celem weryfikacji konkretnej sytuacji to i nie bĂŞdzie dla niego ujmÂą na honorze sposĂłb zapisu (z maÂłej czy wielkiej).
Nicki, przydomki itd rĂłwnieÂż piszemy z wielkiej litery.
Nicki i przydomki nadajemy ludziom.
W takim razie nie bĂŞdĂŞ siĂŞ trudziÂł zwracaĂŚ do forumowego chama duÂża literÂą zwÂłaszcza,gdy pewnoÂści nie bĂŞdĂŞ miaÂł,czy to jego prawdziwe imiĂŞ.
CzĂŞsto to robisz i my wszyscy to robimy. ZauwaÂż z resztÂą, Âże nie kaÂżdy jest podpisany wielkÂą literÂą.
Ja, Ty, Arteq...
Dlatego wÂłaÂśnie nie rozumiem caÂłego szumu, sensu utworzenia kolejnego tematu ani tego, Âże postronni ludzie wymagajÂą od innych pisania imienia jakiegoÂś samozwaĂączego boga wielkÂą literÂą.
Zgadzam siĂŞ natomiast i nie mam wÂątpliwoÂści, Âże imiĂŞ p.Lucyny winno byĂŚ pisane zawsze z wielkiej litery, poniewaÂż jest to imiĂŞ czÂłowieka.
Dla uÂściÂślenia tematu jeszcze podajĂŞ jedynie zasady i przypadki, w ktĂłrym wg jĂŞzyka polskiego powinno siĂŞ stosowaĂŚ wielkÂą literĂŞ:
WielkÂą literÂą piszemy:
1. Imiona wÂłasne, ludzi i zwierzÂąt np.: Barbara, Adam Mickiewicz, Maks.
2. Przydomki, pseudonimy i przezwiska ludzi np.: BolesÂław Chrobry, Sokole Oko, Huba
3. Nazwy ÂświÂąt, dni, okresĂłw ÂświÂątecznych np.: Narodowe ÂŚwiĂŞto NiepodlegÂłoÂści, Wigilia, BoÂże Narodzenie
4. Przymiotniki odpowiadaj¹ce na pytanie czyj? Utworzone od imion w³asnych np.: Styl Sienkiewiczowski, Wiersz Ró¿ewiczowski
5. Nazwy gwiazd, planet i konstelacji np.: Saturn, Jowisz, Droga Mleczna, Wielka NiedÂźwiedzica, Ziemia, SÂłoĂące, KsiĂŞÂżyc
6. Nazwy czĂŞÂści Âświata, paĂąstw i ich mieszkaĂącĂłw np.: Ameryka, Amerykanin, Polska, Polak, Europa, Europejczyk.
7. Nazwy regionĂłw, krain historycznych i ich mieszkaĂącĂłw np.: Pomorze, Pomorzanin, Wielkopolska, Wielkopolanin.
8. Nazwy mĂłrz, oceanĂłw, jezior i gĂłr np.: Atlantyk, KanaÂł Augustowski, Sahara.
9. Przymiotniki wchodz¹ce w sk³ad nazw geograficznych np.: Ameryka Po³udniowa, Morze Pó³nocne, Nowy Targ, Wielka Brytania.
10. Nazwy przedstawicieli ras, szczepĂłw i plemion np.: Murzyn, Arab, SÂłowianin, Indianin.
11. Nazwy ulic, placĂłw, parkĂłw, budowli i zabytkĂłw np.: Ulica PuÂławska, Wawel, ÂŁazienki.
a) Wszystkie wyrazy w nazwach wielowyrazowych, jeÂżeli wchodzÂą ÂściÂśle w skÂład nazwy wÂłasnej np.: Zamek KrĂłlewski, Rynek Starego Miasta, WaÂły Chrobrego.
12. Nazwy urzêdów, w³adz, instytucji, szkó³, organizacji np.: Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Uniwersytet Jagielloùski, Gimnazjum im. Gen K. Sosnkowskiego, Szko³a Podstawowa nr 1 w Nowym Tomyœlu.
13. Wszystkie wyrazy w odmiennych tytuÂłach czasopism (z wyjÂątkiem przyimkĂłw i spĂłjnikĂłw) np.: „ Gazeta Wyborcza”, „ Kobieta i styl”.
ProszĂŞ o przemyÂślenie sprawy, gdyÂż nie widzĂŞ powodu, dla jakiego miaÂłoby siĂŞ kogoÂś karaĂŚ choĂŚby nawet ustnie za pisanie tego konkretnego sÂłowa z wielkiej litery.