Samuel powinni¶my pisaæ z wielkiej litery, gdy¿ jest to nazwa w³asna. Nawet imiona psów czy bohaterów literackich (nieistniej±cych w rzeczywisto¶ci) piszemy wielk± liter± wiêc i Samuel na ni± "zas³uguje".
Tak, ale czy ten byt kiedykolwiek powiedzia³, ¿e to jest jego faktyczne imiê, czy powiedzia³, ¿e mo¿na tak na niego mówiæ?
Ja tego nie wiem, sama nie czyta³am sesji, ale tak mnie to ciekawi, ¿e pytam o odpowied¼.
Samuel ( od hebrajskiego ©emū'el ), czyli Bóg.
My po polsku, na Boga mówimy Bóg, a oni ©emū'el.
Mia³am na my¶li trochê inne znaczenie. Znalaz³am takie: SAMUEL (hebrajskie szemu-el - niech Bóg wys³ucha, mianowicie modlitwy) - imiê ostatniego z sêdziów izraelskich, nastêpnie imiê mêskie u¿ywane w wielu krajach.
Ale nawet id±c tropem, ¿e SAMUEL oznacza z hebrajskiego BÓG czy "Jego imiê jest Pan", to zastanówmy siê przez chwilê nad oboma tymi znaczeniami.
Je¶li jaki¶ niewidzialny byt (a nawet niech bêdzie, ¿e cz³owiek) prosi, by nazywano go SAMUEL, to czy to nie oznacza, ¿e prosi by nazywano go samym Bogiem?
Czy ka¿dego kto prosi by nazywano go bogiem nazywamy bogiem? Czy wystarczy nam jego s³owne zapewnienie? Czy powinni¶my zwracaæ siê do niego wielk± czy ma³± liter±, czyli "Bo¿e (w domy¶le Samuelu), czy bo¿e, bo¿ku (w domy¶le samuelu). Czy przyjmuj±c, ¿e to nie pierwszy kto¶, kto chce by nazywano go bogiem, ¿e by³o ju¿ kilku takich bogów, to czy jest to nadal imiê, czy ju¿ jednak pewne okre¶lenie, nazwa?
Uwa¿am, ¿e nale¿y to wzi±æ pod uwagê zanim zdecydujemy siê ju¿ na pisanie tego s³owa wielk± liter±.
Ja przypominam sobie droga Janneth,¿e nie tak dawno na forum wyrazi³a¶ wyra¼ne niezadowolenie,gdy jeden z forumowiczów niezbyt precyzyjnie przet³umaczy³ Twoje imiê.
By³o to dla Ciebie istotne,ze nieco przekrêci³ Twe imiê.
Nie dziw siê zatem,¿e zdrabnianie imienia mo¿e równie¿ byæ ¼le postrzegane-postrzegane jako manifectacja braku szacunku.
W³a¶nie ¿e siê dziwiê. Moje imiê te¿ wiele osób tutaj zdrabnia. Czasami z sympatii czasami z ironi± pisz± Janneth'ka.
Mnie siê to podoba i bardzo to lubiê nawet je¿eli kto¶ nie wypowiada tego w dobrej intencji. Brzmi jednak pieszczotliwie i nie wierzê, ¿e kto¶ z nas nie lubi jak zwraca siê do niego w ten sposób.
W przeciwieñstwie do zdrabniania imion, ich przeinaczanie jest ju¿ nieprzyjemne. Chyba nie chcia³by¶ ¿eby mówiono do Ciebie Locie, Plocie, Focie, Psocie.... Z kolei nie obrazisz siê na pewno za Kocie, Kotku itp.
Ju¿ pisa³em - zgodnie z twierdzeniami £obos - byty nie przyk³adaj± ¿adnej wagi do imion, wiêc tym bardziej do ich pisowni. Istnienie tego domniemanego czego¶ czy kogo¶ które niby przemawia przez £obos nie zosta³o udowodnione, wiêc o co chodzi?
S³uszna uwaga. Gdybym ja nie przyk³ada³a wagi do imion, by³o by mi obojêtne jak mnie kto¶ bêdzie nazywa³, za ka¿dym razem przedstawia³abym siê inaczej, zale¿nie od mojego nastroju i widzimisiê.
Czy p.Lucyna, która mówi ponoæ s³owami samego samuela, daje nam znaæ, ¿e imiê nie jest dla niego wa¿ne, to znaczy ¿e nie jest to jego imiê a byæ mo¿e nazwa grupy, gatunku b±d¼ zjawiska, do którego chce nale¿eæ, a byæ mo¿e nie oznacza ona kompletnie nic i nie znajdziemy ¿adnych zale¿no¶ci, bo nazwa jest dla niego najzwyczajniej w ¶wiecie niewa¿na (podana dla u³atwienia komunikacji).
Skoro obojêtne bêdzie jak bêdziemy go okre¶lali celem weryfikacji konkretnej sytuacji to i nie bêdzie dla niego ujm± na honorze sposób zapisu (z ma³ej czy wielkiej).
Nicki, przydomki itd równie¿ piszemy z wielkiej litery.
Nicki i przydomki nadajemy ludziom.
W takim razie nie bêdê siê trudzi³ zwracaæ do forumowego chama du¿a liter± zw³aszcza,gdy pewno¶ci nie bêdê mia³,czy to jego prawdziwe imiê.
Czêsto to robisz i my wszyscy to robimy. Zauwa¿ z reszt±, ¿e nie ka¿dy jest podpisany wielk± liter±.
Ja, Ty, Arteq...
Dlatego w³a¶nie nie rozumiem ca³ego szumu, sensu utworzenia kolejnego tematu ani tego, ¿e postronni ludzie wymagaj± od innych pisania imienia jakiego¶ samozwañczego boga wielk± liter±.
Zgadzam siê natomiast i nie mam w±tpliwo¶ci, ¿e imiê p.Lucyny winno byæ pisane zawsze z wielkiej litery, poniewa¿ jest to imiê cz³owieka.
Dla u¶ci¶lenia tematu jeszcze podajê jedynie zasady i przypadki, w którym wg jêzyka polskiego powinno siê stosowaæ wielk± literê:
Wielk± liter± piszemy:
1. Imiona w³asne, ludzi i zwierz±t np.: Barbara, Adam Mickiewicz, Maks.
2. Przydomki, pseudonimy i przezwiska ludzi np.: Boles³aw Chrobry, Sokole Oko, Huba
3. Nazwy ¶wi±t, dni, okresów ¶wi±tecznych np.: Narodowe ¦wiêto Niepodleg³o¶ci, Wigilia, Bo¿e Narodzenie
4. Przymiotniki odpowiadaj±ce na pytanie czyj? Utworzone od imion w³asnych np.: Styl Sienkiewiczowski, Wiersz Ró¿ewiczowski
5. Nazwy gwiazd, planet i konstelacji np.: Saturn, Jowisz, Droga Mleczna, Wielka Nied¼wiedzica, Ziemia, S³oñce, Ksiê¿yc
6. Nazwy czê¶ci ¶wiata, pañstw i ich mieszkañców np.: Ameryka, Amerykanin, Polska, Polak, Europa, Europejczyk.
7. Nazwy regionów, krain historycznych i ich mieszkañców np.: Pomorze, Pomorzanin, Wielkopolska, Wielkopolanin.
8. Nazwy mórz, oceanów, jezior i gór np.: Atlantyk, Kana³ Augustowski, Sahara.
9. Przymiotniki wchodz±ce w sk³ad nazw geograficznych np.: Ameryka Po³udniowa, Morze Pó³nocne, Nowy Targ, Wielka Brytania.
10. Nazwy przedstawicieli ras, szczepów i plemion np.: Murzyn, Arab, S³owianin, Indianin.
11. Nazwy ulic, placów, parków, budowli i zabytków np.: Ulica Pu³awska, Wawel, £azienki.
a) Wszystkie wyrazy w nazwach wielowyrazowych, je¿eli wchodz± ¶ci¶le w sk³ad nazwy w³asnej np.: Zamek Królewski, Rynek Starego Miasta, Wa³y Chrobrego.
12. Nazwy urzêdów, w³adz, instytucji, szkó³, organizacji np.: Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Uniwersytet Jagielloñski, Gimnazjum im. Gen K. Sosnkowskiego, Szko³a Podstawowa nr 1 w Nowym Tomy¶lu.
13. Wszystkie wyrazy w odmiennych tytu³ach czasopism (z wyj±tkiem przyimków i spójników) np.: „ Gazeta Wyborcza”, „ Kobieta i styl”.
Proszê o przemy¶lenie sprawy, gdy¿ nie widzê powodu, dla jakiego mia³oby siê kogo¶ karaæ choæby nawet ustnie za pisanie tego konkretnego s³owa z wielkiej litery.