Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 18:04:12

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 [5] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wzajemny szacunek  (Przeczytany 72667 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #100 : Lipiec 03, 2011, 15:59:34 »

Wyt³umaczcie chanell czym jest spam.

Co ma wspólnego twój post z tematem w±tku ?  spam -usuwam chanell

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=7035.0

ma wspolnego z tematem to, ¿e jest odpowiedzia/nawiazaniem do postu Janusza w tym samym w±tku w tym poscie:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=348.msg76927#msg76927

Dziwne niezrozumia³e postawy i zachowania tutaj..
Jakby kierowani byli implantami - albo okresowo kompletnie podporz±dkowanie emocjonalnym kaprysom.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2011, 16:00:29 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #101 : Lipiec 03, 2011, 20:02:53 »

Skoro pro¶ba ma charakter otwarty, to mo¿e ja podejmê siê próby wyt³umaczenia Chanell czym jest spam, przynajmniej - jak przypuszczam w wersji Phirioori'ego:

Chanell, wiêc spamem jest wszystko to co niejaki Phi... uzna za spam, szczególnie gdy dotyka to jego ego, dosyæ rozbuchanego wed³ug mnie. Wiêc w szczególno¶ci jakakolwiek krytyka.

Natomiast spamem oczywi¶cie nie jest ¿adna z zamieszczonych przez Phi wypowiedzi, nawet gdy nie ma nic wspólnego z tematem w±tku czy jest to np. jeden czy dwa wyrazy bez jakiegokolwiek komentarza.

Analogiczn± definicjê mo¿esz oczywi¶cie zastosowaæ co jest obra¿aniem, l¿eniem, czy te¿ k³amstwem.

Od razu mo¿e wyja¶niê: tak, niektóre z moich wypowiedzi mia³y znamiona spamu - ze wzglêdu, ¿e nie dotyczy³y meritum tematu w±tku, ale te¿ dlatego nie przypominam sobie abym p³aka³ gdy usuniêto jaki¶ mój post.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #102 : Lipiec 03, 2011, 20:35:13 »

Ale¿ mnie nie spotka³a tu zadna krytyka.
A jesli czyjas "krytyka" polega na u¿ywaniu "argumentu" pt. "wrzuce sobie co¶ do kosza",
bo ...co¶tam (np. nielubie priooriego, mam ambicje manipulowac rozmiarem czy jakosci± ego prrioriego, nie lubie jego pogladów, stanowisk w sprawie, argumentów, lub chocby przedstawiane fakty s± komu¶ niewygodne)

..to mówi³oby raczej o braku neutralno¶ci moderatora i administracji która takich moderatorów dopuszcza. A tak¿e o paru innych rzeczach których nawet nie chce mi sie wymieniac.

Nic mnie tu nie dotyka.
A raczej poprzez to jaki¶ czas temu zacza³em traktowac to forum, mniej powaznie. 
I niech 2 powyzsze posty bêda tego najlepszym uzasadnieniem.

Przepraszam, jesli kto¶ z tych nielicznych osób (których postawy uznaje za jednoznacznie smarkate) poczuje siê kiedy¶ wyrzucony na ¶mietnik po prostu w calo¶ci jako organizm.

To rzeczywi¶cie by³a próba - nieudana.

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #103 : Lipiec 03, 2011, 21:39:56 »

PHIRIOORI
 Czasem wrzucisz co¶, co moim zdaniem nie pasuje do tematu dyskusji.Ma³o tego to nie wyt³umaczysz o co ci chodzi.Widocznie jestem  za g³upia na to,¿eby ciê zrozumieæ. Jeste¶ trochê przewra¿liwiony ,przecie¿ usuwam te¿ posty innych forumowiczów i nikt nie protestuje. Po za tym na ten twój post przysz³y do mnie  2 skargi ,¿e to spam,widocznie nie tylko ja tak uwa¿a³am.Nie mam nic do ciebie i przykro mi z powodu ¿e ,my¶lisz ze ciê nie lubiê.
Jesli sprawi³o ci to przykro¶æ,to przepraszam z ca³ym szacunkiem.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #104 : Lipiec 03, 2011, 22:16:48 »

Po za tym na ten twój post przysz³y do mnie  2 skargi
Otó¿ to..
Czyli wystarczy wys³aæ skargê , zeby rozwalic temat.
Czesto moderatorzy reaguj± na skargi bezwarunkowo.
To rozwala wiele w±tków.
I niektórzy na tym jada..

Nie wiem czy jestes zag³upia - ale czy ruszanie rzeczy których siê nie rozumie ma sens?
Skad wiesz, ¿e to "spam" ..skoro "nierozumiesz".

My¶l±c W ten sposób mo¿na zrównaæ wszystko do sposobu rozumowania durnia, który zaczyna decydowaæ,
kto jaki temat ma prawo podj±c - w ten sposób ka¿d± cywilizacje zrównalibysmy z poziomem najg³upszego jej przedstawiciela. A wsszystkie jej urzadzenia  z poziomem najbardziej niefunkcjonalnej maszyny.
Ale naszej chodzi chyba o co¶ dok³adnie odwrotnego.
Chyba  ze sie mylê.

Trudno nie byæ przewrazliwionym, je¶li w ten sposób rozwalono wyrazenie bardzo istotnych znaczeñ i znaczenie w kilku watkach. JU¿ dawno bardzo (2009)

Tez nie mam nic do Ciebie
i nie mysle ze mnie nie lubisz.
Ale jestem rozczarowany,
ze akurat Toba mog± siê poslugiwac osoby, ktore funkcjonuj± na takim poziomie,
ze moje wypowiedzi sprawiaj±,
 i¿ sa programowo zobligowane mnie nielubiæ, lub maj± jaki¶ problem
aby zachowaæ iluzje swojego istnienia.

Tu nie chodzi o przykrosc..

..kiedy komary mnie chlej± ..to nie jest mi przykro,
tylko siê odmachujê i walê insekta z li¶cia..

..a przykro mi bywa wtedy, gdy widze martwego przyjaciela, bo w jakim¶ oszo³omieniu nie odróznia³
koñczyny insekta od swojej wlasnej.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #105 : Lipiec 03, 2011, 22:35:26 »

Cytat: PHI
Cytat: Channel
Po za tym na ten twój post przysz³y do mnie  2 skargi
Otó¿ to..
Czyli wystarczy wys³aæ skargê , zeby rozwalic temat.

Nie do koñca tak jest jak próbujesz nakre¶liæ.
Wstawiam siê za >Channel<, gdy¿ rzeczywi¶cie wstawiasz zdania, które niekiedy tylko Ty mo¿esz zrozumieæ, a brak ich wyja¶nienia mo¿e i nawet powoduje mêtlik - delikatnie mówi±c.
Fakt, ¿e lubiê te Twoje skróty jêzykowomy¶lowe nie znaczy, ¿e ka¿demu one le¿± i ka¿dy bêdzie je tolerowa³.
Móg³by¶ wzi±æ pod uwagê fakt, i¿ nie ka¿dy (by nie powiedzieæ wiêkszo¶æ) jest w stanie zrozumieæ Twój tok rozumowania i przynajmniej czasami obszerniej wyja¶niæ w czy rzecz.

Powodzenia.  Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2011, 22:35:44 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #106 : Lipiec 03, 2011, 22:43:46 »

Chcesz na mnie przerzuciæ pracê, która nie le¿y po mojej stronie.

Przykro mi, ze nie kazdy mo¿e dzieliæ rado¶æ ró¿nych wgl±dów.
Ale to kazdy sam odpowiada za to, co jest w stanie zrozumieæ,

a jak czego¶ nie rozumie - to nie powód by koniecznie usuwaæ to z pola widzenia poprzez manipulacje cudzymi wypowiedziami. (wystarczy omskn±c wzrokiem - to bardzo praktyczne).

Ale ogrodnik mia³ psa.
Naszczê¶cie zdech³.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #107 : Lipiec 03, 2011, 22:54:09 »

>PHI<,
z ca³ym szacunkiem dla Twojej osoby i my¶li jakie tu zostawiasz.
Masz Wa¶æ swoje forum i doskonale zdajesz sobie sprawê - jako admin, mod i w³a¶ciciel domeny - jak wa¿nym jest umiejêtno¶æ zrozumienia. Bez tego nie ma mo¿liwo¶ci w³a¶ciwego ocenienia wypowiedzi. Znasz równie¿ przyk³ady forów, z których usuniêto niewygodnych forumowiczów za "niewygodne" wypowiedzi.
Uwa¿am, ¿e nasze forum jest dalekie od tego typu zabiegów, jednak pomimo uniwersalizmu jaki u nas panuje, pewna doza otwarto¶ci (wyja¶nienia co "autor mia³ na my¶li") obowi±zuje kazdego z nas. (Zaznaczona choæby w marginesie. Du¿y u¶miech Mrugniêcie)

east
Go¶æ
« Odpowiedz #108 : Lipiec 03, 2011, 23:05:23 »

Dariusz , PHI jest na tym forum NIEOCENIONY  je¶li chodzi o my¶lowe skrótowce  Du¿y u¶miech . Interpretacja Jego postów nale¿y do nas na podobnej zasadzie , jak interpretujemy wiersz poety.Co poeta mia³ na my¶li  ? Dobrze je¶li ktokolwiek siê tego podejmie na swój sposób, a nie tylko "omsknie" wzrokiem.Bo nie chodzi przecie¿ o wspólne wnioski. Te i tak siê pojawi± w swoim czasie U¶miech
A co by¶ powiedzia³ Darku, gdyby za 100 lat dla ka¿dego by³o oczywistym co PHI mia³ na my¶li, bo naturalne by³oby podró¿owanie w czasie i przestrzeni jak i wgl±d w ludzkie intencje ?
Taki w³a¶nie jest PHIRIOORI.

Pozdr z szacunkiem dla wszystkich oponentów U¶miech
East
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #109 : Lipiec 04, 2011, 00:11:58 »

PHI czasami mo¿e sprawiaæ wra¿enie go¶cia nie z tego ¶wiata (i w sumie chyba nie jest z tego ¶wiata  Mrugniêcie) ale jego informacje
oraz interpretacje rzeczywisto¶ci s± bardzo inspiruj±ce. Nawet, je¶li nie dla wszystkich i nie do koñca zrozumia³e.
Jednak od czego jest intuicja? 

Uwa¿am, ¿e nie powinno siê usuwaæ postów, tylko dlatego, ¿e kto¶ ich nie pojmuje. Wystarczy spytaæ autora o wyt³umaczenie.
Sama czasami to robiê i uzyskujê odpowiedzi obja¶niaj±ce.

A tak w ogóle, to uwa¿am, ¿e Phi jest bezcennym „nabytkiem” dla naszego forum. I dla potomno¶ci. U¶miech
Z szacunkiem dla jego wiedzy i mo¿liwo¶ci wszelakich. To naprawdê sympatyczny go¶æ.
Ptak

Ps. A ¶mietnik powinien byæ zlikwidowany.  Du¿y u¶miech
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #110 : Lipiec 04, 2011, 09:17:28 »

Gor±co popieram inicjatywê popierania wolno¶ci my¶li i swobodnego wyra¿ania siê. Je¶li siê jaki¶ tekstów nie rozumie to trzeba pytac. Je¶li teraz zaczniemy karac za to, ¿e kto¶ w specyficzny sposób wyra¿a swoje my¶li, to pó¼niej mo¿e za styl, za b³êdy, za ma³ö powagi...itd
A poza tym Phirioori oferuje bardzo warto¶ciow± wiedzê oraz unikalne metody etymologiczne.
ps. ja takze u¿ywam skrótów my¶lowych i niejednoznacznych skojarzeñ
Tomasz
Go¶æ
« Odpowiedz #111 : Lipiec 04, 2011, 09:40:40 »

Jednak konsekwentnie dzielê siê swoim spostrze¿eniem, i¿ uszczypliwe uwagi, poddeksty insynuuj±ce kto ma wiêksz± wiedzê w danym zakresie czy w rozwoju duchowym nie prowadz± do niczego dobrego. Jakby ka¿dy szanowa³ zdanie ka¿dego a jedynie wyra¿a³ swoje odczucia na dany temat to tego w±tku w ogóle by nie by³o Mrugniêcie
Ka¿dy rozumie dany temat na swój sposób i nale¿y to uszanowaæ. Udowadnianie komu¶ czego¶ to ewidentne narzucanie komu¶ swojego rozumienia ¶wiata. Jedyne trafne uwagi powinny dotyczyæ w³asnej osoby i na tym powinna opieraæ siê wymiana pogl±dów Mrugniêcie

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #112 : Lipiec 04, 2011, 10:55:12 »

Ludeczkowie kochani  Du¿y u¶miech, wcze¶niej klikn±³em, ¿e mnie równie¿ podoba siê styl  w jakim >PHI< przekazuje swoj± wiedzê i nie mam najmniejszego zamiaru wprowadzania za to choæby najmniejszych kar (czytaj minusowania).
Pomimo to mam do¶æ czêsto k³opot ze z³apaniem tematu wiêc nie dziwiê siê reakcji niektórych modów.
My¶lê, ¿e po tych wyja¶nieniach nim co¶ usuniemy wcze¶niej dopytamy. Du¿y u¶miech

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #113 : Lipiec 04, 2011, 12:17:51 »

Tak, kiedy¶ w dobrym tonie by³o aby po ogrodzie - chodzi³ sobie paw i robi³ "wra¿enie" bo jest barwny. Mo¿e byæ i na naszym forum, nie mam nic przeciwko.
Czy posty/tre¶æi w nich zawarte mog± wyprzedzaæ swoj± epokê? Nie da siêtego ca³kowicie wykluczyæ, jednak ja my¶lê i odczuwam inaczej. Skoro jednak s± niezrozumia³e dla lwiej czê¶ci forumowiczów to mo¿e nie jest to odpowiednie miejsce aby takie rzeczy "wyk³adaæ" tak samo jak rachunek ró¿niczkowy w przedszkolu (i proszê mi w tym momencie nie zarzucaæ, ¿e chcê zamkn±æ usta Phi). "Nauczyciel" który jednak usilnie zamierza³by to robiæ i z³o¶ci³ siê na przedszkolaków nie by³by chyba najwy¿szych lotów... Z tak± sam± doz± prawdopodobieñsta (a dla mnie osobi¶cie znacznie wy¿sz±) nale¿y przyjaæ, ¿e za 10 i 100 lat mo¿e okaaæ siê ¿e Phi robi³ z forumowiczów wa³a. Z takim samym prawdopodobieñstwem mo¿na rózwnie¿ przyjaæ, ¿e Phi gra rolê krawców w bajce pt. "szaty cesarza", a w takim razie kogo z tej bajki graj± forumowicze? Wielokrotnie styka³em siê ze zjawiskiem "celowego brniêcia w niejasno¶æ w celu wytworzenia poczucia g³êbi i m±dro¶ci". Na tym forum tak¿e siê to zdarza.
Osobi¶cie my¶lê, ¿e nale¿a³oby za¿yæ nieco kwasu aby wpa¶æ na zbli¿ony tok rozumowania, ale to oczywi¶cie moje osobiste odczucia. Osobi¶cie za swój obowi±zek uwa¿am, ¿e powinienem staraæ siê tak pisaæ aby mój post by³ zrozumia³y dla jak najwiêkszej grupy forumowiczów. Je¿eli pomimo starañ tak nie jest s± trzy mo¿liwo¶æi: nie potrafiê zrozumiale pisaæ; gadam bzdury; trafi³em na forum o innej tematyce.

Przeczyta³êm z uwag± posty Phi, zw³aszcza ostatnie i zaobserwowa³em ciekawe zjawisko. Phi stroi fochy, wprost pisze, ¿e coraz mniej powa¿nie Was/nas - forum i forumowiczów traktuje, zarzuca, ¿e modzi poddawani s± manipulacji i graj± pod dyktando niektórych forumowiczów, a niektórzy w odpowiedzi na to... jeszcze go przepraszaj± i próbuj± siê t³umaczyæ...

Takie s± moje odczucia i opinia, oczywi¶cie ka¿dy mo¿e siê z ni± nie zgadzaæ.

Na koniec rzeczowe zapyatnie: kto z Was uwa¿a, ¿e Phi odbywa podró¿e w czasie, kto z Was uwa¿a, ¿e by³w stanie zapobiec powodzi jaka nawaiewdzi³a po³udniowo-zachodni± Polskê?
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #114 : Lipiec 04, 2011, 12:51:52 »

Cytat: arteq
Na koniec rzeczowe zapyatnie: kto z Was uwa¿a, ¿e Phi odbywa podró¿e w czasie, kto z Was uwa¿a, ¿e by³w stanie zapobiec powodzi jaka nawaiewdzi³a po³udniowo-zachodni± Polskê?

Artqu, wszyscy fizycznie podró¿ujemy w czasie, tego nie da siê unikn±æ. Natomiast mentalnie, tudzie¿ innymi
cia³ami subtelnymi mo¿na swobodnie w tê i z powrotem, gdzie dusza zapragnie, kiedy i jak zapragnie.  U¶miech
A i materiê wspó³cze¶ni fizycy potrafi± ponoæ teleportowaæ. Patrz eksperyment filadelfijski. Nie wspomnê ju¿ o tym,
co dzieje siê w utajnionych laboratoriach.

Nie dopuszczanie do ¶wiadomo¶ci jakiejkolwiek mo¿liwo¶ci wykraczaj±cej poza osobiste do¶wiadczenie nie pozbawia Wszech¶wiata
istnienia tej¿e mo¿liwo¶ci. Na szczê¶cie.   Du¿y u¶miech

Co do pawia, to piêkny i kolorowy ptak, prawdziwa ozdoba, nie tylko ogrodów. Za¶ jego ogon bywa czêsto obiektem
zazdro¶ci innych, mniej barwnie upierzonych. St±d przypisywanie pawiowi dumy, za jego niekwestionowane piêkno.

Arteq, u¶miechnij siê, bo ¶wiat u¶miecha siê do Ciebie.  U¶miech

Pozdrawiam z szacunkiem,
ptak bez pawiego ogona (szkoda wielka)  Chichot

Ps. Aha, zapomnia³am o powodzi. Wierzê, ¿e by³ w stanie zapobiec.  U¶miech
Tomasz
Go¶æ
« Odpowiedz #115 : Lipiec 04, 2011, 14:36:49 »

Dziękuję Darku za "ludeczkowie" Mrugniêcie Ubawiłem się  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 14:37:00 wys³ane przez Tomasz » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #116 : Lipiec 04, 2011, 16:29:03 »

Artqu, wszyscy fizycznie podró¿ujemy w czasie, tego nie da siê unikn±æ. Natomiast mentalnie, tudzie¿ innymi cia³ami subtelnymi mo¿na swobodnie w tê i z powrotem, gdzie dusza zapragnie, kiedy i jak zapragnie.  U¶miech
Ptaku, proszê... Pytanie by³o konkretne a Ty mi tutaj znowu z naci±gan± filozofi± wyskakujesz. Otó¿ takie podró¿e w czasie to i ja prze¿ywam co chwilê - najczê¶ciej czytaj±c ksi±¿ki których akcja rozgrywa siê w przesz³o¶ci, czêsto zwiedzaj±c ro¿ne miejsca, w koñcu rozmy¶laj±c o ro¿nych rzeczach, wspominaj±c. Mia³em na my¶li rzeczywiste przeniesienie siê w dowolnie wybrany czas - datê i ogl±danie tam rzeczywi¶cie zaistnia³ych wydarzeñ a nie naszych wizji.

Co do ¶miechu - ale¿ ¶miejê siê i jak najbardziej dopuszczam i uznajê ¿e istniej± do¶wiadczenia i spray wykraczaj±ce poza moje prze¿ycia i zdolno¶æ pojmowania.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #117 : Lipiec 04, 2011, 16:43:45 »

Dziêkujê Darku za "ludeczkowie" Mrugniêcie Ubawi³em siê  U¶miech

A, nie ma za co. Mrugniêcie
To sformu³owanie ze sztuki teatralnej z Kociniakiem "Igraszki z Diab³em" - chyba nie pomyli³em tytu³u.

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #118 : Lipiec 04, 2011, 20:13:16 »

Cytat: arteq
Ptaku, proszê... Pytanie by³o konkretne…

Zgoda, pytanie by³o konkretne, odpowied¼ trochê mniej.  U¶miech Uwa¿am jednak, ¿e mo¿na podró¿owaæ w czasie,
gdy posiada siê odpowiedni± technologiê.
Nie wiemy tak naprawdê, kto czym dysponuje. Nie wszystko na Ziemi jest jawne.

Phirioori dzieli siê z nami informacjami, które wielu szokuj±, bo nie mieszcz± w zakresie przyjêcia ich jako mo¿liwo¶ci.
Ja je dopuszczam, chocia¿ pewno¶ci nie mam.
Kto z nas zatem ma wiêcej do zyskania?

Radykalne odrzucenie czego¶, powoduje raczej brak do¶wiadczenia tego. Wolê nie ograniczaæ siebie tym,
co wiêkszo¶ci wydaje siê niemo¿liwo¶ci±.
Prawa fizyki nie s± twarde. Nawet na Ziemi widzimy ich ³amanie (chocia¿by lewitacja itp.)
Mo¿liwo¶ci wielu joginów s± naprawdê zdumiewaj±ce. I przecz± zdrowemu rozs±dkowi.
Jednak skoro przecz±, czy tym samym rozs±dek jest zdrowy?  Du¿y u¶miech

Fajnie, ¿e siê ¶miejesz.  Chichot Naprawdê to ca³kiem niez³e remedium na zachowanie higieny psychicznej.
No i zacznij dostrzegaæ w swoich „wrogach” prócz pawich ogonów ich serce. Ono bije. W jego przestrzeni nie ma walki.

Kiedy¶ przeczyta³am piêkne zdanie. Ju¿ nie pamiêtam gdzie, ani dok³adnie jak brzmia³o. Ale sens by³ taki.
<Ludzi, którzy stworzyli wokó³ siebie przestrzeñ mi³o¶ci nie mo¿na zniewoliæ.>

Twórzmy wiêc te przestrzenie. Przynios± one ca³kowit± wolno¶æ, a kolorowy ogon pawia bêdzie cieszyæ, zamiast dra¿niæ.
No chyba, ¿e ogon pawia dzia³a tylko na ptaki.  Mrugniêcie
Pozdr. 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 20:14:15 wys³ane przez ptak » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #119 : Lipiec 05, 2011, 00:01:00 »

Phirioori dzieli siê z nami informacjami, które wielu szokuj±, bo nie mieszcz± w zakresie przyjêcia ich jako mo¿liwo¶ci.
ale¿ mnie nie szokuj±, sk±d ten pomys³?

Prawa fizyki nie s± twarde. Nawet na Ziemi widzimy ich ³amanie (chocia¿by lewitacja itp.) Mo¿liwo¶ci wielu joginów s± naprawdê zdumiewaj±ce. I przecz± zdrowemu rozs±dkowi.
U¶ci¶li³bym - nie ³amiemy praw fizyki, po prostu nie wszystkie znamy i tyle.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #120 : Lipiec 06, 2011, 08:51:36 »

Widzê ¿e rozmowa siê rozwija w szeroko rozumianym znaczeniu topika.
wiêc wpierw wróce do sprawy..

Jesli kto¶ czego¶ nie zrozumia³ - to lepiej w przyczynie usuniecia podac informacjê,
ze usuwa - bo niezrozumial (a nie ze usuwa bo spam).

Ogólnie nie chodzi mi o to ze ten post by³ jaki¶ nadzwyczaj istotny w swej merytorycznej zawarto¶ci - ale o to, jak tu siê pewne sprawy za³atwia.

Cytat: Darek
jednak pomimo uniwersalizmu jaki u nas panuje, pewna doza otwarto¶ci (wyja¶nienia co "autor mia³ na my¶li") obowi±zuje kazdego z nas. (Zaznaczona choæby w marginesie)

MARGINES:

Otó¿ pewnego piêknego popoludnia przeglada³em po d³uzszej nieobecno¶ci w±tek ¶lêza,
i trafi³em na ten post Janusza:

W takim razie czekamy na dziwne i tajemnicze zdjêcia.

¦lê¿a jak Egipt. Mrugniêcie ....a mo¿e i sama Atlantyda, o wzgórzach przypominaj±cych trójz±b.

na co odpisa³em:
A mo¿e.
w domy¶le... A mo¿e i Atlantyda Mrugniêcie

nastepnie poruszy³em kwestiê symboliki, jako zachêtê do siê jej przyjrzenia:
Gdzie¶ pisa³e¶, ze "przypominaj±cych piersi kobiety".
 "Przypominanie" - to kwestja pamieci..
a w pamiêci czêsto pozostaja interpretacje - rzadziej fakty (choæ to zalezy od indywid. laboratorium).
Poniewa¿ wiele osób wspomina o skojarzeniu kszta³tu góry z piersi±, a janusz dostrzeg³ tam  tym razem trójzab, pomysla³em, ze warto przyjrzeæ siê tym sensom i znaczeniom.
Ot postawa sceptyka - badacza.
{chanel nie dostrzeg³a tu o dziwo zwiazku z tematem ?!?!? Racz±c mnie dosmietnikowym komentarzem:
}

Równolegle z rozwinieciem tematu kszta³tu masywu gory ¦lê¿y
w nawiazaniu do u¿ytego przez janusza slowa ("przypominanie" - które jednoznacznie nawi±zuje do zjawiska "pamieci") zaznaczy³em (na poczet ewent. przysz³ej rozkminki) potrzebê rozró¿nienienia subiektywizmu wynikaj±cego z indywidualnych skojarzeñ i porównañ omawianej rzeczy do tego,
co siê zna i pamieta: np. pier¶ kobiety, trójzab
od kontekstu interpretacji tego,
jak(?)  to co siê zna (i przypomina sobie) - kojarzy sie w znaczenia i sensy.

{taki narzedziowy,  roboczy wk³ad w rozmowe}

Przykladowo:
Jest taki ¶rednio dowcipny stare powiedzonko o Piersi Kobiety:
¿e do 30 roku zycia s³u¿y do pieszczenia, podziwiania,
po 30 do karmienia dzieci, a po 45 do ostrzenia ¿yletek.

Ale w dzisiejszych czasach malo kto u¿ywa ¿yletek.

Wiêc skupi³em siê na bardziej archetypowych znaczeniach,
ci±gn±c temat ewentualnej symboliki masywu na zasadzie próbnej syntezy obu niezaleznych skojarzeñ {pier¶ , trójzab}
Mogê sobie wyobraziæ ssanie mleka z trójzêba neptuna?.. i jakie informacje p³yna z takiej dzidy

konstatuj±c w toku tej proby jednoznacznie i¿;

Tak dopytujê - bo symbolicznie i praktycznie i statystycznie
te dwie formy maja róznych adresatów.
A masyw ¦lêzy jest ieden
.

{chanel tu znów nie dostrzeg³a tu odziwo zwiazku z tematem ?!?!? Racz±c mnie dosmietnikowym komentarzem:
}

Co by³o wskazanie na pewn± mo¿liwo¶c wynikaj±ca z iedno¶ci,
która na zewnêtrznych przestrzeniach daje ca³kiem odmienne {przeciwstawne}
odbiory , doznania i skutki - choæ sama w istocie jest tym samym.

{chanel nie dostrzeg³a tu odziwo zwiazku z tematem ?!?!? Racz±c mnie dosmietnikowym komentarzem:
}

trojzab kojarzy siê bardziej z harpunem, którym poluje siê na grubsze ryby,
przeszywaj±c je na wskro¶ - by nastepnie skonsumowaæ.
Ale nie tylko..
Poniewa¿ moja wiedza o tej "bierce" jest bardzo skromna.. co ja tam wiem:
trójzab - neptun - harpun- bierka
{mi sie tak tez kojarzy z bierkami z dzieciñstwa - gdzie trzeba byæ ostro¿nym,
gdy siê czego¶ dotyka, bo jak w grze w "Pana" moze siê okazac, i¿ zaczynaæ trzeba bêdzie od poczatku.
Przy czym gra, w 'Pana" (ch..) jest bardziej oparta na logice, my¶leniu i lewej po³kuli - a bierki na intuicji, kinestetyce, manualno¶ci i prawej pó³kuli}

..liczy³em ze Janusz doda co¶ od siebie bo symbolikê zapewne interpretuje nie tylko na bazie ksi±zkowych cytatów.. i zawsze dorzuci co¶ ciekawego.

Zreszt±  tu przy okazji siê zadumaæ nad:
funkcjonalno¶ci± cyca
oraz
funkcjonalno¶ci± widelca/trójzêba.

Dalej zaduma³em siê nad kluczem funkcjonalnosci w symbolice obiektów.
Pzygotowalem nawet pusty link, by na wypadek podjêcia przez kogo¶ tematu,
lub znalezienia jakiego¶ opracowania lub wykonania swojego w przysz³osci
przenie¶æ ten tok rozwoju topika do stosownej kontynuacji

Jesli kto¶ czego¶ nie zrozumia³ - to lepiej w przyczynie usuniecia podac informacjê,
ze usuwa - bo niezrozumial (a nie ze usuwa bo spam).

Ogólnie KAZDY Problem ziemskiej cywilizacji opiera siê o to,
¿e kto¶ kiedy¶ w pewnym momencie usuna³ co¶, czego nie rozumia³.

================= KONIEC MARGINESU ============

Oczywi¶cie napisalem to swoistym skrótem, bo po prostu nie mam czasu na takie poematy jak tutaj.

A jak mia³bym siê tak ............. z ka¿dym ............ postem............. to nawet bym go nie zaczyna³.
I stad wielu informacji, które zacza³em - nieskoñczy³em.
A wielu które mialem do przekazania - nie zacza³em.
Zabita my¶l jest jak nagle, niespodziewanie przerwane ¿ycie - i tak tez to siê odzwierciedla.

Mrugniêcie Ale ostatecznie jestem za aborcj± - wiêc nie ma problemu.

================================================================

Skoro z Chanell mamy ju¿ wyja¶nione,
¿e najpierw trzeba przeczytaæ - bo bezkrytycznie uznaj±c monity mozna sie zapêdzic,
to teraz jeszcze poproszê 2 osoby, które monitowa³y o uznanie tego postu za spam,
niech szczerze powiedz±,
Kim s±?
co nimi powodowa³o?

i z czym mia³y tu 'jaki¶ problem'

..oraz dlaczego nie zdoby³y siê na nazwanie dos³owne istoty sprawy
posluguj±c siê wymówka pt. 'spam" i wprowadzajac chanell w bl±d.

Z tego , co czytam i mi³o siê o tym dowiedzieæ jednak dla kilku osób
moja skrótowcowa pisanina jest inspiruj±ca (wiêc nie jest to spam).

« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 09:04:32 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #121 : Lipiec 06, 2011, 09:17:24 »

PHIRIOORI
Jestem ciekawa ile jeszcze razy wypomnisz mi to ze usune³am twoj post  Z politowaniem Ile mozna siê czepiaæ? Pamiêtam ¿e do Darka te¿ mia³e¶ stale jakie¶ zastrze¿enia.Mo¿e gdyby¶ nie pisa³ skrótami to by³by¶ bardziej zrozumia³y.Wiem ¿e potrafisz .Od tej pory bedê "¶lizgaæ" wzrokiem twoje posty i nigdy ju¿ nie usunê zadnego ,nawet gdyby by³ obra¼liwy  Jêzyk

ps;  a najlepiej bedê je omijaæ  Z³y
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 09:18:36 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #122 : Lipiec 06, 2011, 09:52:45 »

U¶miech bez skrajnosci. Ja nie mam nic przeciwko.
Po prostu zostalem przywo³any do wyjasniania - to wyjasni³em.
Usuwaj jak cos - ale po przytomnej weryfikacji Mrugniêcie

Jestem ciekawa ile jeszcze razy wypomnisz mi to ze usune³am twoj post  Z politowaniem Ile mozna siê czepiaæ?
Ju¿ nie bêde Mrugniêcie Ja dzi¶ moglem 5 razy - jak penta graM.

Pozdrawiam U¶miech

« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2011, 09:53:36 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #123 : Lipiec 06, 2011, 10:15:53 »

Od tej pory bedê "¶lizgaæ" wzrokiem twoje posty i nigdy ju¿ nie usunê zadnego ,nawet gdyby by³ obra¼liwy  Jêzyk
Bardzo ciekawe to forum i za to go lubiê - mo¿na zaobserwowaæ jak ró¿ne techniki manipulacji i psychomanipulacji s± stosowane na ¿ywych organizmach. Dos³ownie kopalnia studium ludzkich zachowañ, mo¿na zrobiæ nie jedn± pracê magistersk±, a i na doktorat zapewne uda³oby siê nazbieraæ. Jedyne czemu czasami niedowierzam, ¿e istnieje a¿ tak podatny grunt. Pomimo wszystko dziêkujê - bez jakichkolwiek ironicznych podtestów - za przyk³ady, szczególnie, ¿e przypatruj±c siê mo¿na doszkonale podci±gn±æ siê wyczuwaniu manipulacji i uodparnianiu siê na nie.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #124 : Lipiec 06, 2011, 12:33:13 »

Phirioori, ten Twój MARGINES, to czysta poezja. Proszê o wiêcej takich.  U¶miech

I chocia¿ Arteq widzi w nim zbiór technik psychomanipulacyjnych, tudzie¿ bogaty materia³ na pracê magistersk±,
jaka¶ czê¶æ mojej istotno¶ci doznaje przedziwnej rozkoszy buszuj±c po tak wielce wysublimowanych uskokach mentalnych.

I nie wiem, czy nadziewana jestem na trójz±b widelca, czy rzucana w miêkkie odmêty piersi kobiecych 
i wiedzieæ nie chcê, mimo, ¿e to niezbyt racjonalne podej¶cie do tematu.
Lecz charakter MARGINESU ma zapewne znaczenie marginalne, choæ w innym ujêciu kardynalne. 
Kwestia osadzenia czterech liter.  Mrugniêcie

A szacunek siê nale¿y.  Du¿y u¶miech
Pozdr.
Strony: 1 2 3 4 [5] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: