Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 05:48:28

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ró¿okrzyÂżowcy (Templariusze?)  (Przeczytany 19827 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« : Październik 07, 2009, 19:54:12 »

ZakÂładam ten wÂątek dla wszystkich sympatykĂłw wspomnianego zrzeszenia.
Na poczatek:

LECTORIUM ROSICRUCIANUM

MIÊDZYNARODOWA SZKO£A

Z£OTEGO RÓ¯OKRZY¯A

Lectorium Rosicrucianum organizuje kursy informacyjne wprowadzajÂące w podstawowe zagadnienia filozofii gnostycznej oraz przybliÂżajÂące pracĂŞ i cel istnienia SzkoÂły Duchowej we wspó³czesnym Âświecie. Kursy te przeznaczone sÂą dla osĂłb, ktĂłre poszukujÂą odpowiedzi na podstawowe pytania dotyczÂące sensu Âżycia: Kim jestem? SkÂąd pochodzĂŞ? DokÂąd idĂŞ? Kurs obejmuje 12 spotkaĂą (tematy kursĂłw sÂą zamieszczone poniÂżej), odbywajÂących siĂŞ raz w tygodniu. Uczestnictwo w kursie daje moÂżliwoœÌ przybliÂżenia siĂŞ do wewnĂŞtrznej ÂścieÂżki, ktĂłrÂą w samoautorytatywnoÂści kaÂżdy musi odnaleŸÌ sam. Podczas kursu udostĂŞpniona jest literatura SzkoÂły. Tematy prezentowane na cotygodniowych spotkaniach sÂą wydane w dwunastu broszurkach, zwanych „listami kursowymi”, ktĂłre rĂłwnieÂż moÂżna zakupiĂŚ. Kurs jest bezpÂłatny, dostĂŞpny dla osĂłb peÂłnoletnich. UkoĂączenie kursu otwiera moÂżliwoœÌ dalszego, bliÂższego kontaktu ze Szko³¹ (na przykÂład w postaci uczniostwa).
...

http://www.rozokrzyz.pl/category/kursy/
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 19:55:11 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
east
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2009, 20:59:03 »

Wed³ug mnie Ró¿okrzy¿ ma ciekawe pogl¹dy, które siêgaj¹ bardzo g³êboko a¿ do korzeni ezoterycznej natury cz³owieka.
Sedno ró¿okrzy¿a polega na tym, ¿e tak na prawdê nie mo¿na siê do ró¿okorzy¿a zapisaÌ, chocia¿ oczywiœcie istnieje oficjalna struktura organizacyjna. Ró¿okrzy¿owcem siê cz³owiek staje poprzez rozwijanie swojego wnêtrza i dochodzenie do pewnych osobistych wniosków z tego p³yn¹cych.
Wiele by tu pisaÌ, ale spójrzmy chocia¿by na ró¿ê po prawej stronie w górnym rogu. Ró¿a nie przez przypadek jest ich symbolem. To przyk³ad idealnej kompresji, o której uczy nas Dan Winter.
Leszek
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2009, 21:35:39 »

Haha, Dariusz to niesamowite.
Wczoraj wieczorem czytaÂłem coÂś z ich kwartalnika i pomyÂślaÂłem, Âże zaÂło¿ê u siebie na forum  "KÂącik ró¿okrzyÂżowy"...
WpadÂłem tu na chwilĂŞ i patrzĂŞ, a tu twĂłj wÂątek...
Teraz nie wiem czy pisaĂŚ tu czy u siebie.... MrugniĂŞcie
Hm...

P.S
od razu powiem, Âże mam do ich nauk ambiwalentny stosunek. MajÂą wiele fajnych spostrzeÂżeĂą, ale coÂś mnie akurat od tej szkoÂły odpycha.... Oni oczywiÂście majÂą odpowiedÂź co to jest i jest to zwiÂązane z ich koncepcjÂą "dwĂłch ÂładĂłw Natury", ktĂłra wÂłaÂśnie wydaje mi siĂŞ nieco "podejrzana", no ale to szeroki temat...
Mimo wszystko postaram siê wrzuciÌ niebawem (jednak u siebie) krótki tekœcik, aby rozpatrzyÌ kilka spraw i to raczej w formie pytaù niŸli odpowiedzi... i bêdzie to siê "krêciÌ" wokó³ tzw wtajemniczenia.
Pozdrawiam

EDIT:
w sumie to trudno pisaĂŚ o szkoÂłach , ktĂłre ze swej istoty sÂą poza-dyskursywne, poza-pojĂŞciowe, a nawet poza-symboliczne...

« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 22:16:52 wysłane przez Leszek » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2009, 21:41:37 »

Leszku, nic nie stoi na przeszkodzie byÂś i tu wklejaÂł to co masz u siebie.
ZamieÂściÂłem ten link, bo akurat wpadÂł mi w rĂŞce (konkretnie, to znajomy mi go podesÂłaÂł).
Temat jest szeroki i ró¿ne zapewne jego aspekty. O wszystkim mo¿na tu pisaÌ.

KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2009, 21:42:05 »

ja wolê A.M.O.R.C. bo Lectorium jest katolickie mocno - a to oznacza, ¿e nic dobrego z tego byÌ nie mo¿e, bo KK jest zaprzeczeniem rozwoju i jest dos³ownie REGRESJ¥ UMYS£OW¥... - zaprzeczenie nauk Ró¿okrzy¿owców, dla mnie Ró¿okrzy¿owiec to Templariusz czyli "rycerz z kodeksem moralnym, poszkuj¹cy" ale wersja ulepszona (upgrade) o symbolikê Ró¿y i Krzy¿a

718'
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2009, 21:47:09 »

WiĂŞc zapodaj do nich linka i niech dysputa siĂŞ zacznie.

KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2009, 22:02:13 »

WiĂŞc zapodaj do nich linka i niech dysputa siĂŞ zacznie.

mĂłwisz i masz "WszystkowidzÂące Oko" - http://www.amorc.org.pl/

podoba mi siĂŞ to ale nie zapiszĂŞ siĂŞ, wolĂŞ kserowaĂŚ od znajomych tzw. monografie z naukami

cytat z ich strony "[...] mistycyzm nie jest drog¹ ³atw¹ i wskazany jest wy³¹cznie dla szczerych i upartych poszukiwaczy. Nie ma ró¿y bez kolców, a krzy¿ jest ciê¿ki do niesienia."

i ciekawostka ode mnie - ich za³ozyciel i Wielki Mistrz Dr H. Lewis Spencer by³ znajomym Aleistera Crowleya co widaÌ siê mocno odbi³o na symbolice A.M.O.R.C. - symbolika O.T.O. uderza po oczach ka¿dego, kto siedzi w temacie - g³ówna pieczêÌ O.T.O. jest u¿ywana równie¿ przez A.M.O.R.C.

KapÂłan 718'
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 22:06:08 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
Leszek
Gość
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2009, 22:18:42 »

Leszku, nic nie stoi na przeszkodzie byÂś i tu wklejaÂł to co masz u siebie.

To, co teraz robiĂŞ wynika coraz bardziej z wewnĂŞtrznego procesu, wiĂŞc jak mnie najdzie, to wrzucĂŞ to gdzieÂś...
UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2009, 22:54:09 »

KK jest zaprzeczeniem rozwoju i jest dosÂłownie REGRESJÂĄ UMYSÂŁOWÂĄ...
BĂŞdĂŞ zobowiÂązany za uÂżywanie innych - nieobraÂźliwych okreÂśleĂą.
Leszek
Gość
« Odpowiedz #9 : Październik 08, 2009, 00:44:16 »

ja wolĂŞ A.M.O.R.C. bo Lectorium jest katolickie mocno

Lectorium jest katolickie?
To jet KOMPLETNE nieporozumienie....
PrzeczytaÂłem kilkanaÂście ich kwartalnikĂłw...
komandos040
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 08, 2009, 05:48:30 »

A ja chciaÂłbym byĂŚ Templariuszem.UÂśmiech
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #11 : Październik 08, 2009, 07:24:40 »

A ja chciaÂłbym byĂŚ Templariuszem.UÂśmiech

a ja "byÂłem" i chcĂŞ byĂŚ nadal UÂśmiech

718'
Silver
Gość
« Odpowiedz #12 : Październik 08, 2009, 13:22:10 »

Witajcie.
ZacznĂŞ moÂże od tego, Âże tytuÂł wÂątku jest trochĂŞ Âźle postawiony.
Odzielenie pauz¹ (Ró¿okrzy¿ - Templariusze) mo¿e sugerowaÌ jakiœ zwi¹zek pomiêdzy jednym, a drugim. A zwi¹zku nie ma - ani historycznego, ani ideologicznego.

ChciaÂłem siĂŞ skupiĂŚ jednak na tym -  jaki jest zwiÂązek  L.R. z Katolicyzmem.
Generalnie nie ma Âżadnego, niemniej bez problemu moÂżna doszukaĂŚ siĂŞ wspĂłlnego mianownika obu ideologii - katolicyzmu i L.R.
Tym wspĂłlnym mianownikiem jest RELIGIA.
RELIGIA  Âłac. (RE-LIGIOS), czyli powrĂłt od ÂŹrĂłdÂła.

ZarĂłwno Katolicyzm jak i L.R  w swej genezie pod¹¿aja w kierunku RE-ligios.
Co waÂżne, punktem wyjÂścia obu jest ta sama filozofia ( ktĂłrÂą  L.R podkreÂśla ) jest -  upadek czÂłowieka, ktĂłry poprzez upadek pogr¹¿yÂł siĂŞ w grzech, a teraz poszukuje drĂłg ponownego zjednoczenia ze ÂŹrĂłdÂłem.
Wiêc fundament obu ideologii jest ten sam, problem w tym, ¿e z ¿a³o¿enia jest b³êdny.
Bo nie mamy do czynienia Âżadnym upadkiem, tym bardziej grzechem, jak rĂłwnieÂż nie jesteÂśmy odzieleni od jakiegokolwiek ÂŹrĂłdÂła.

Pozwole sobie w bardziej cywilizowany sposĂłb zinterpretowaĂŚ, to co w ró¿nych filozofiach i ideologiach stanowi raczej grĂŞ (Re -ligios)  opisywane nawet jako katastrofĂŞ kosmicznÂą, ktĂłra siĂŞ wydarzyÂła i byÂła powodem tzw. ''upadku'' czÂłowieka.

WÂłaÂściwie symboliczny opis tego co siĂŞ wydarzyÂło znajdziemy w Biblii.

Symbolem doskonaÂłoÂści w Biblii jest ''Raj''. ''OgrĂłd rajski'' jest metaforÂą okreÂślajÂącÂą  stan jednoÂści z Absolutem. Jak napisano -  ''BĂłg'' ostrzegÂł lub ''przykazaÂł'' Adamowi (ludzkoÂści), by ''jadÂł'' bez ograniczeĂą z drzewa Âżycia. ''Jedzenie'' jest doÂświadczaniem zewnĂŞtrznego Âświata fizycznego, a jednoczeÂśnie wewnĂŞtrznego ÂŹrĂłdÂła, ktĂłre jest w NAS. BĂłg ostrzegÂł ''spoÂżywania owocĂłw'' z drzewa zÂłego i dobrego (dualizm). W¹¿ jest symbolem tej czĂŞÂści naszej inteligencji ( logiki), ktĂłra chciaÂła byĂŚ tak dobra jak BĂłg (wierzÂąc rĂłwnoczeÂśnie  Âże jest czymÂś, mniejszym, mniej wartoÂściowym niÂż sam BĂłg). Adam ''zjadÂł owoc'' z drzewa wiadomoÂści ''zÂłego'' i ''dobrego'' i stworzyÂł (dualizm), czyli myÂślenie, oparte na przeciwstawianiu siĂŞ dobra i zÂła, rozró¿nianiu, oraz wydawaniu sÂądĂłw wartoÂściujÂących. Innymi sÂłowy, ''Adam'' ( ludzkoœÌ)  pomyÂślaÂł, Âże moÂże byĂŚ zarĂłwno dobry jak i moÂże byĂŚ zÂły i to oddzieliÂło ludzkoœÌ od prawdziwego ÂŹrĂłdÂła, od ''Boga'', od ÂświadomoÂści, ktĂłra jest poza takimi ograniczeniami. Jedno staÂło siĂŞ wieloÂściÂą i TERAZ wszyscy jesteÂśmy czĂŞÂściÂą tego samego przepÂływu.
Ten "grzech pierworodny" polegaÂł na :  stworzeniu nieÂświadomoÂści lub podÂświadomoÂści, dlatego, Âże ÂświadomoœÌ zostaÂła wycofana z rzeczywistoÂści (prawdy) Symbolem tego w Biblii jest  - wyrzucenie Szatana i jego anio³ów z ,,Nieba,,

PozwoliÂłem sobie pogrubiĂŚ te elementy, ktĂłre, mogÂą byĂŚ pomocne w zrozumieniu.

=====================================================================

Sedno ró¿okrzy¿a polega na tym, ¿e tak na prawdê nie mo¿na siê do ró¿okorzy¿a zapisaÌ, chocia¿ oczywiœcie istnieje oficjalna struktura organizacyjna.

Struktura organizacyjna to, miĂŞdzynarodowa szkoÂła, gdzie zapisujesz siĂŞ do szkoÂły, stajesz siĂŞ jej czÂłonkiem i opÂłacasz szko³ê pÂłacÂąc co miesiÂąc skÂładki, czyli na identycznej zasadzie jak w kaÂżdej szkole, gdzie jesteÂś studentem i pÂłacisz za  (naukĂŞ)
Czyli identyfikacja z Ró¿okrzy¿em to identyfikacja ze szko³¹ i jej programem nauczania, no bo w koùcu z czym mo¿na siê uto¿samiÌ.
RobiÂłem prĂłby, aby zbiliÂżyĂŚ siĂŞ do L.R.
, ale zrobiÂłem to nieudolnie, wysyÂłajÂąc do kilku odzia³ów pismo, Âże jestem zainteresowany LR czyli,  aby staĂŚ siĂŞ (uczniem) szkoÂły L.R, ale mi nic nie odpisano z Âżadnego odziaÂłu.

ScaliÂłem posty
Darek

« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2009, 19:35:49 wysłane przez Dariusz » Zapisane
east
Gość
« Odpowiedz #13 : Październik 08, 2009, 23:11:14 »

Motyw Adama i Ewy jako alegoria "upadku" œwiadomoœci - tak. Ró¿okrzy¿ dalej eksploruje ten temat w Kainie i Ablu.
Pierwsi , niemal¿e doskonali Ludzie zapragnêli oddzielenia siê od swoich protoplastów. Celowo nie piszê o Jednym Bogu. Ten motyw istnieje w wielu kulturach na ca³ym Œwiecie .Interpretacje tych opowieœci to ca³y czas dreptanie wokó³ motywu niepos³uszeùstwa i wyborze nowej drogi niezale¿noœci. Œwiadomym wyborze. Kar¹ dla ludzi by³o wpojenie nam i¿ ten wybór by³ grzechem.
 Na stronie A.M.O.R.C  rzuca siĂŞ w oczy ciekawa symbolika. ÂŚrodkowe  'O' to litera z wpisanym weĂą krzyÂżem. Jest to archetyp wystĂŞpujÂący od najdawniejszych czasĂłw we wszystkich zakÂątkach naszej Planety. Ludzie po prostu tak opisywali to, co widzieli na niebie. ByÂły to niezwykÂłe zjawiska elektryczne. Energia , ktĂłra docieraÂła do Ziemi musiaÂła mieĂŚ jakiÂś wpÂływ na jej mieszkaĂącĂłw. Sam fakt zauwaÂżenia tych niezwykÂłych zjawisk oraz wewnĂŞtrzny imperatyw do uwiecznienia tego w malowidÂłach czy rzeÂźbach Âświadczy o ogĂłlnoÂświatowym rozwoju ÂświadomoÂści. Ezoteryczne znaczenie Ró¿okrzyÂża ma, wg mnie, wÂłasnie odzwierciedlenie w indywidualnym wzroÂście ÂświadomoÂści. Natomiast sama organizacja czy struktura organizacyjna to odlegÂły wtĂłrnik zaspokajajÂący ludzkÂą potrzebĂŞ przynaleÂżnoÂści do czegoÂś .
Leszek
Gość
« Odpowiedz #14 : Październik 09, 2009, 11:26:43 »

To bĂŞdzie w cz. 4.1 Nassima... Nic nadzwyczajnego. Po prostu jego stanowisko.
00:12:16 --> 00:12:23
W tym samym czasie historycznym moÂżemy zauwaÂżyĂŚ pojawiajÂące siĂŞ nowe zakony.
Niektóre nazywaj¹ siê zakonami Ró¿okrzy¿owców, a niektóre bardzo s³awnymi zakonami Wolnomularzy, którzy wy³onili siê w Szkocji.
Te zakony, to ten sam zakon Templariuszy. To sÂą po prostu Templariusze pod nowym przebraniem.

EDIT:
Bardzo wielu masonĂłw przyznaje siĂŞ do tego, Âże wywodzÂą siĂŞ od Tempariuszy
Templariusze Tajemni straÂżnicy toÂżsamoÂści Chrystusa
rozdz. VI dziedzictwo templariuszy
http://merlin.pl/Templariusze-Tajemni-straznicy-tozsamosci-Chrystusa_Lynn-Pickett-Clive-Prince/browse/product/1,403016.html#fullinfo
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2009, 11:32:56 wysłane przez Leszek » Zapisane
Silver
Gość
« Odpowiedz #15 : Październik 09, 2009, 12:03:17 »

Interpretacje tych opowieœci to ca³y czas dreptanie wokó³ motywu niepos³uszeùstwa i wyborze nowej drogi niezale¿noœci. Œwiadomym wyborze. Kar¹ dla ludzi by³o wpojenie nam i¿ ten wybór by³ grzechem.

WÂłaÂśnie.
Motyw jest wci¹¿ taki sam, lub w ogĂłlnym zarysie niewiele siĂŞ zmienia. Ma on raczej  niepozytywny wydÂźwiĂŞk, a nawet wrĂŞcz nagatywny bo ....   czÂłowiek  dokonaÂł czegoÂś zÂłego i stworzyÂł Matrix, stworzyÂł dualizm opozycji pomiĂŞdzy prawdÂą, a rzeczywistoÂściÂą.
Ale... gdy  przyglÂądniemy siĂŞ bliÂżej, to okazuje siĂŞ, Âże Matrix staje siĂŞ faktycznie wtedy  Matrixem,  gdy osÂądzamy go jako zÂły.
''LudzkoœÌ'' poczuÂła siĂŞ niegodnie wobec dzieÂła stworzenia, chcÂąc wierzyĂŚ, Âże jest tak dobra jak ''StwĂłrca'', a jednoczeÂśnie nie wierzÂąc, Âże moÂże byĂŚ kimÂś takim  jak ON.
OczywiÂście niz zÂłego w tej logice nie byÂło, lecz staÂł siĂŞ on problemem wtedy, gdy ten nieprawdziwy osÂąd zostaÂł wrzucony do podÂświadomoÂści, poniewaÂż - ÂświadomoœÌ swego istnienia (ADAM) - ludzkoœÌ,  zostaÂła wycofana z rzeczywistoÂści.

ZostaÂło wycofane z rezczywistoÂści, poniewaÂż kaÂżde doÂświadczenie jakie by ono nie byÂło, osÂądzone jako zÂłe jest walkÂą z swoim wÂłasnym doÂświadczeniem, czyli z samy sobÂą !

Ludzie szukaj¹ wci¹¿ oœwiecenia, szukaj¹ wiedzy, chc¹ siê rozwijaÌ, tymczasem
nic z tych rzeczy nie potrzebujÂą !  PotrzebujÂą  tylko zaprzestaĂŚ walki z samym sobÂą, osÂądzajÂąc cokolwiek jako zÂłe,
tworzÂąc w ten sposĂłb dualizm rzeczywistoÂści. Bo wszystko co Jest, to Jest i  nie jest dobre, ani nie jest zÂłe. Czyli dobro nie jest dobrem, zÂło nie jest zÂłem.
WiĂŞc  wszystko co istnieje poprostu JEST. JEST TERAZ, czyli TERAZ to wszystko co istnieje.
Istnienie  w dualiÂźmie, powoduje wyzwalanie niesamowitych  iloÂści energii. Liczba nagromadzonych negatywnych pĂłl energii jest tak duÂża, Âże uleglibyÂśmy unicestwieniu.Dlatego, sÂą pewne byty, ktĂłre tÂą energiĂŞ pobierajÂą i transportujÂą stÂąd.

Warto zwróciÌ uwagê na to, ¿e gdyby zostawiÌ te ró¿ne ideologie odzieleù od ród³a, zostawiÌ przekonanie, ¿e ludzkoœÌ zrobi³a coœ z³ego i teraz musimy ponownie dokonywaÌ dzie³a zjednoczenia, przestaÌ wnosiÌ jakichœ dziwnych, traumatycznych wydarzeù z przesz³oœci w teraŸniejszoœÌ, to te te wszystkie szko³y i filozfie by poprostu upad³y.

Na koniec pewien cytat :

Nie wiele rozumiemy, choĂŚ staramy siĂŞ zrozumieĂŚ i  zmieniĂŚ  na lepsze. A to tylko dlatego, Âże wychodzimy z porĂłwnywania, osÂądzania i stawiania oporu z poziomu  ograniczonego pola ÂświadomoÂści, niezdolnego do pojmowania rzeczywistoÂści. ÂŻyjemy w iluzji i usiÂłujemy zmieniĂŚ tÂą  iluzjĂŞ. Lecz zmiast zmieniaĂŚ tÂą iluzjĂŞ, czyli zmieniaĂŚ ten '' ÂŚwiat'' pozbĂŞdÂźmy siĂŞ iluzji. Bo..  gdy dostrzeÂżemy swe Pawdziwe Ja, to, dostrzeÂżemy  Âże w swym wnĂŞtrzu juÂż jesteÂśmy prawdziwi, doskonali i tacy jacy powinniÂśmy byĂŚ.
Och, gdyby z tego poziomu budowalibyÂśmy ten ÂŚwiat, a nie na odwrĂłt !
Ale wci¹¿ szukamy na zewn¹trz jakiejœ wiedzy, jakiejœ nauki i m¹droœci.Robimy to tylko dlatego, ¿e nie ufamy samemu sobie, wiêc ta pustkê usi³ujemy czymœ zast¹piÌ z zewn¹trz.
Chcemy wci¹¿ i bez koĂąca otwieraĂŚ drzwi , nie wiedzÂąc, Âże sÂą one  juÂż dawno otwarte...
Tak. Tacy wÂłaÂśnie jesteÂśmy. I bĂŞdziemy tak dÂługo trwaĂŚ w swych przywiÂązaniach i broniĂŚ ich z caÂłej siÂły, aÂż pojawi siĂŞ coÂś co zrujnuje nasze Âżycie.
Zrujnuje nasze Âżycie po to, abyÂśmy dostrzegli swojÂą prawdziwÂą  wartoœÌ, swoje piĂŞkno i cieszyĂŚ siĂŞ miÂłoÂściÂą i szczĂŞÂściem.

Jest to juÂż ostatni mĂłj post  ''wojownika ÂświatÂła''.

Nie chce juÂż nikomu niczego przekazywaĂŚ Âżadnej wiedzy, Âżadnych  informacji, Âżadnych  ''mÂądroÂści'' wiedzÂąc, Âże
WSZYSTKO, czego potrzebujemy jest w NAS, wystarczy  tylko.... po to siĂŞgn¹Ì.
A wiĂŞc WSZYSTKO zaleÂży od NAS.

Pozdrawiam i dziekujĂŞ za miÂło razem spĂŞdzone chwile.
Krzysiek

« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2009, 12:27:32 wysłane przez Silver » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #16 : Październik 09, 2009, 12:55:35 »

Witaj Silver,
ciekawa koncepcja pojecia, czym jest "jedzenie".
ZresztÂą: "ziemia" < zjemia  < zjem iA

Czy mozesz Natomiast  zapodaĂŚ coÂś wiĂŞcej na temat "ligios" = ÂźrĂłdÂło?
Jakiœ Ÿród³os³ów?..

------------------------

Cytat: Leszek
templarjusze: Tajemni-straznicy-tozsamosci-Chrystusa
Tajemni straznicy toÂżsamosci Chrystusa.

Czym jest tutaj pojecie "chrystusa"?

Widocznie s¹ templariusze i templariusze. Albo te¿ mo¿e rzecz sprowadza siê do ró¿nych poxiomów zrozumienia tego, czym s¹ templariusze.

czyli mamy tu dwa ró¿ne znaczenia. Przy czym jeszcze nie sprawdzilem czy to wê¿sze na pewno zawiera siê w tym szerszym. Jest to prawdopodobne. Ale mo¿e siê te¿ okazaÌ ¿e wcale.

Nie bedĂŞ siĂŞ rozpisywaÂł o drugim znaczeniu sÂłowa teplarjuÂż- bo to nie miejsce i nie pora.
WiĂŞdze o tym otrzymaÂłem jedynie ze "ÂświÂątyni" znaku.

i to wĂłwczas ma jak najbardziej odniesienie do TERAZ `niejszoÂści.
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2009, 12:53:10 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
komandos040
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 25, 2009, 09:46:53 »

ZnalazÂłem trochĂŞ ciekawostek o Iluminatach, i caÂłym obecnym bajzlu.
http://www.radioroza.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=560&Itemid=114
Pozdrawiam. Cool
east
Gość
« Odpowiedz #18 : Październik 25, 2009, 11:53:59 »

Silver , Krzychu piĂŞknie podsumowaÂłeÂś temat.
Czasami zastanawiam siê czy ja nie marnujê czasu na pisanie zamiast zg³êbiaÌ w³asne wnêtrze, odkrywaj¹c niezmierzone , nowe pok³ady œwiadomoœci i tej wiedzy do wszystkiego zdeponowanej w DNA.
Droga mnisiego odosobnienia jest pociÂągajÂąca, a jednak nawet mnisi z niej wracajÂą.
Dlaczego ?
ZastanĂłwmy siĂŞ dlaczego jesteÂśmy wyposaÂżeni w takie, a nie inne ciaÂło i moÂżliwoÂści ? PoniewaÂż te moÂżliwoÂści sÂą zaprojektowane dla szerokiego spektrum doÂświadczania. GdybyÂś miaÂł  tylko kontemplowaĂŚ trwanie, to narodziÂłbyÂś siĂŞ jako drzewo, a przecieÂż nie o to chodzi. 
Lucyna
Gość
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 28, 2011, 04:54:47 »

WiĂŞc Templarjusze po 13 piatek 09-1307, po ich aresztowaniach, okazaÂło sie Âże ich bogactwo majÂątki, floty przepadÂły jak kamieĂą w wodĂŞ, nic nie zostaÂło (nagle zniknĂŞÂło)?
Pewnie dlatego, Âże byÂły tylko na papierach, ktĂłrych uÂżywano na pokrycie pieniĂŞdzy poÂżyczanych innym.
Dzisiaj jest to powrzechne.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2011, 04:56:20 wysłane przez Lucyna » Zapisane
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 28, 2011, 07:47:02 »

aloha !

albo je wczeÂśniej ukryli / wywieÂźli. I ja skÂłaniam siĂŞ ku tej opcji.

Wiêcej na ten temat mo¿na poczytaÌ w ksi¹¿kach Richarda Leigha i Michaela Beigenta, Clive Prince i Lynn Picknett oraz Laurenca Gardnera.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
east
Gość
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 28, 2011, 15:41:42 »

WywieÂźli, czy  ukryli , a  moÂże niczego nie byÂło .. co za ró¿nica. Co by nie wybraĂŚ to faktem jest, iÂż tak na prawdĂŞ Templariusze zdobyli to co najwaÂżniejsze - ZAUFANIE wÂładcĂłw. Ochraniali szlaki wĂŞdrowne, stanowili eskortĂŞ, zapewniali bezpieczeĂąstwo majÂątkom i dotrzymywali sÂłowa nawet za cenĂŞ Âżycia. PrzyjĂŞli formu³ê zakonu, aby byĂŚ bardziej godnymi zaufania, a dodatkowo byli Âświetnymi ÂżoÂłnierzami.
PapieÂż nadaÂł im prawa, ktĂłrych nie miaÂło Âżadne paĂąstwo, ani zakon w Europie. ZwolniÂł ich z obowiÂązku pÂłacenia podatkĂłw, nadaÂł im ziemiĂŞ oraz - co najwaÂżniejsze - nadaÂł im prawo, ktĂłre stawiaÂło ich ponad prawem kaÂżdego Ăłwczesnego paĂąstwa. Mogli teÂż poÂżyczaĂŚ pieniÂądze na procent, co oczywiÂście czynili - zresztÂą niezwykle efektywnie i skutecznie . CzyÂż nie widaĂŚ tutaj metod i przywilejĂłw obecnych bangsterĂłw ?
Dlaczego tak w³aœnie siê sta³o, sk¹d u nich taka nieustraszonoœÌ ?

Templariusze mieli to CO¦ ,co pocz±tkowo mylono z wielk± wiar± ,uczciwo¶ci± i oddaniem - mieli WIEDZÊ .
ChoĂŚ podrĂŞczniki tego nie mĂłwiÂą ,to uwaÂżam, Âże to wÂłaÂśnie WIEDZA I PRAKTYKOWANIE JEJ przyczyniaÂły siĂŞ do przekonania o tym, Âże sÂą nieÂśmiertelni. To dawaÂło im siÂły na polu walki  i sprawiaÂło ,Âże nie przejmowali siĂŞ doczesnoÂściÂą, a w tym wÂłasnym Âżyciem.
ZadziwiajÂące, Âże w inicjacjach kandydaci na Templariuszy poddawani byli surowym testom polegajÂącym na zaparciu siĂŞ KrzyÂża ,wiary i szacunku do siebie samego w imiĂŞ przysiĂŞgi posÂłuszeĂąstwa wobec Zakonu.
cytat :
Po otrzymaniu pÂłaszcza bĂŞdÂącego symbolem przynaleÂżnoÂści do Zakonu nowicjusza wyprowadzano do pomieszczenia obok i tam padaÂły sÂłowa:
„ Panie wszystkie przyrzeczenia, ktĂłre nam uczyniÂłeÂś to puste sÂłowa. Teraz musisz nam udowodniĂŚ to za pomocÂą faktĂłw” i nakazywaÂł zaparcia siĂŞ Chrystusa i pluniĂŞcia na KrzyÂż.
Oczywiœcie kandydaci pocz¹tkowo odmawiali stanowczo, wiêkszoœÌ jednak zgadza³a siê w koùcu próbuj¹c pluÌ na ziemiê zamiast na krzy¿.
CzêœÌ odmawia³a jednak dalej stanowczo zas³aniaj¹c siê z³o¿onym œlubem obrony wiary i przyrzeczeniem, ¿e nigdy nie pope³ni¹ profanacji. I tu ju¿ wed³ug zeznaù reakcje prze³o¿onych (teraz ju¿ mowa nie tylko o preceptorach, czasem byli to inni wy¿si rang¹ bracia) by³y ró¿ne. Czasem szanowano jego odmowê. Czêœciej jednak gro¿ono mu wiêzieniem, œmierci¹, przyk³adano miecz do gard³a, posuwano siê do bicia itp. "

http://bramaswiatow.pl/viewtopic.php?p=236032

Takie testy musiaÂły powodowaĂŚ znaczne zmiany w czÂłowieku. To jakby juÂż umrzeĂŚ za Âżycia.

Wiedza Templariuszy, o czym ÂświadczÂą wznoszone przez nich gotyckie budowle (choĂŚby Notre Damme ) byÂła ogromna. Jest to wiedza osadzona w ÂświĂŞtej geometrii.
Ten œlad warto by rozwin¹Ì.
cytat :
Harmoniczne idee, reprezentowane czêsto pod postaci¹ pitagorejskiego pentagramu lub hebrajskiego heksagramu, zosta³y odrzucone przez Koœció³ jako pogaùskie symbole z³a zwi¹zane z kultem szatana, czarami i okultystycznymi rytua³ami.
Ci, ktĂłrzy badali harmoniczne wÂłasnoÂści w liczbach, geometrii i astronomii, jak na przykÂład dualistyczni i gnostyczni katarzy w poÂłudniowej Europie w XI i XII wieku, byli zastraszani, traceni lub skazywani na wygnanie. Wielu tych, ktĂłrzy ocaleli, zostaÂło zmuszonych do w³óczenia siĂŞ jako „Cyganie" (pejoratywna forma okreÂślenia „Egipcjanie"). Templariusze, g³ówni straÂżnicy tajemnic egipskich ÂświÂątyĂą, zostali wyÂłapani i w piÂą¬tek 13 paÂździernika 1307 roku zamordowani przez KoÂśció³ Rzymskokatolicki. Nielicznym z nich udaÂło siĂŞ uciec do odlegÂłych miejsc, takich jak pó³nocna Szkocja. Te niedobitki egipskich gnostykĂłw daÂły poczÂątek ró¿okrzyÂżowcom, masonom i innym „tajnym stowarzyszeniom" - podstawÂą ich wszystkich byÂły badania harmonicznoÂści w liczbach i geometrii.(..) wci¹¿ pozostaje zagadkÂą, dlaczego nauka, jako uznany na Âświecie filar empirycznej prawdy, nie zwrĂłciÂła siĂŞ do tej pory do harmoniki jako pola unifikujÂącego badania

http://forum.swietageometria.info/index.php/topic,184.msg1211.html#msg1211

Otó¿ wÂłaÂśnie, dlaczego ? CzyÂżby ktoÂś dostrzegÂł Âświetny interes jaki zapoczÂątkowali Templariusze ? Chodzi o po³¹czenie wiedzy z praktykÂą , wykorzystanie zaufania do budowania trwaÂłych iluzji ..  Zatem trzeba byÂło eksterminowaĂŚ Templariuszy, ale nie ich wiedzĂŞ .TĂŞ naleÂżaÂło ukryĂŚ przed opiniÂą publicznÂą i zakazaĂŚ jej odkrywania czy teÂż praktykowania. Dobrze byÂłoby niÂą postraszyĂŚ wiernych i do dziÂś siĂŞ to robi zakazujÂąc co wymieniono :

Nauka zaÂś jak ognia unika zÂłotej proporcji prĂłbujÂąc wszystkiego ,tylko nie tej drogi. ZnĂłw ze strachu przed utratÂą kontroli nad umysÂłami.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 28, 2011, 16:43:39 »

DuÂży uÂśmiech techno moÂże byĂŚ wyjÂątkowo niebezpieczne DuÂży uÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Lipiec 25, 2011, 20:07:12 »

W jednym z wÂątkĂłw >JAN< napisaÂł:

Cytat: JAN
... A Ty myÂślisz, Âże ten czÂłowiek miaÂł coÂś wspĂłlnego z Templariuszami ?  Owszem, wybĂłr tego symbolu - nie jest przypadkowy. KtoÂś chce po raz kolejny skopromitowaĂŚ w oczach Âświata ludzi bezgranicznie oddanych Bogu.  ...

Przenios³em tê czêœÌ wypowiedzi do tego w¹tku by nie czyniÌ ofa w innym, ale i tak przeplataj¹ siê tu dwa tematy: Boga i Templariuszy.
Ale co tam - najwyÂżej bĂŞdĂŞ miaÂł trochĂŞ roboty z przenoszeniem.  MrugniĂŞcie

Tak wiĂŞc, do niedawna uwaÂżaÂłem te zakony (bo Templariusze to tylko jeden z wielu odÂłamĂłw) za godne zainteresowania, ale po lekturze kilku publikacji jawiÂą mi siĂŞ oni zupeÂłnie inaczej, by nie napisaĂŚ - negatywnie.
Podobnie z tym "bogiem":

KtoÂś chce po raz kolejny skopromitowaĂŚ w oczach Âświata ludzi bezgranicznie oddanych Bogu.

rĂłwnie dyskusyjna sprawa. Czyli naleÂżaÂłoby najpierw ustaliĂŚ o jakim "bogu" mĂłwimy.
JeÂśli o "bogu" S.T./N.T., to zgadzam siĂŞ, jeÂśli zaÂś mamy na myÂśli "Boga" czyli "PraprzyczynĂŞ", "Pierwotne ÂŹrĂłdÂło" - tego, postrzeganie ktĂłrego wymyka siĂŞ wszystkiemu i wszystkim, to zmienia siĂŞ zupeÂłnie znaczenie i Templariuszy i "Boga". O tym jednak proponujĂŞ juÂż w innym, stosowniejszym wÂątku.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Lipiec 26, 2011, 16:00:16 »

Cytat: JAN
Jak widzisz Darku - to nie jest tylko mĂłj punkt widzenia. TytuÂł tematu - do naprawy  MrugniĂŞcie

No dobra, poprawiÂłam. UÂśmiech

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: