Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 03:15:31

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Feng - Shui  (Przeczytany 57401 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #75 : Czerwiec 11, 2012, 15:57:53 »

Kiara
A z drugiej strony tam gdzie jeszcze istnieje strach nie dopÂłynie nigdy prawdziwa 100% informacja , on jÂą zablokuje tworzÂąc pokraczne wyobraÂżenia o niej.
Szacowna podpiszĂŞ siĂŞ pod kaÂżdym z tu napisanych wyrazĂłw.
Co do barw to oczywiÂście kaÂżda barwa jest energetycznym noÂśnikiem.
CieszĂŞ siĂŞ, Âże dajesz radĂŞ bez fioletu i innych ochronnych barw, gratuluje UÂśmiech
Niestety ja czasem lubiĂŞ siĂŞ jeszcze szczegĂłlnie jeÂżeli chodzi o tzw astral podeprzeĂŚ np fioletem.
Chodzi przede wszystkim o komfort funkcjonowania np zaopatrzyÂłem siĂŞ w packĂŞ na komary bo nie mam najmniejszego zamiaru moje okazaÂłe ciaÂłko wystawiaĂŚ na ich kÂąsanie DuÂży uÂśmiech
Kiara
Gość
« Odpowiedz #76 : Czerwiec 11, 2012, 16:56:39 »

Szacowny PrzebiÂśniegu o strachu mamy oddzielny temat, chociaÂż prawie pusty , moÂże warto o nim ciutkĂŞ popisaĂŚ.
Jest z nim tak... gdy go emitujesz ( a jest odczytywany przez 5 zmys³ów , kaÂżdej istoty) przyciÂągasz je i one atakujÂą bowiem jest to noÂśnik informacyjny  dla nich.
A z drugiej strony nasze Âżycie jest naukÂą wychodzenia z pol strachu, gdy on siĂŞ pojawia w mĂłzgu czÂłowieka, tworzy on natychmiast sytuacje ( lekcje przepeÂłnione zdarzeniami wywoÂłujÂącymi strach) ktĂłre majÂą za zadanie pokazaĂŚ nam iÂż nie ma strachu tak naprawdĂŞ. Jest jedynie niepeÂłna informacja wywoÂłujÂąca strach.

Strach caÂłkowicie eliminuje wiedza, czyli caÂłkowita informacja na temat, zatem naprawdĂŞ nie warto blokowaĂŚ sobie dostĂŞpu do czystej informacji jak¹œ barwÂą zastĂŞpczÂą o niej lub substytutem czegoÂś  w mĂłzgu.
Jak ktoÂś musi to musi i koniec... ale jest to spowalnianiem wÂłasnego rozwoju, stawianiem sobie blokad i dezinformacji.
Czasami konfrontacja w zenicie  ÂświatÂła zdejmuje caÂłkowicie faÂłszywe wyobraÂżenia o tym czego siĂŞ boimy.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #77 : Czerwiec 12, 2012, 12:48:16 »

Czyste swiatlo nie istnieje. Jest oczywiscie dazenie do absolutnej bieli. I w istocie tak jest to stopien najwyzszy.
Ale kolory odgrywaja ogromna role w nawigacji materialnej.
Swiatlo fioletowe odzywia. Zasila, a wiec przez to chroni.

Ciekawe co opisal Przebisnieg. A pamietasz jakie ziola otrzymales wtedy? Opisz o kontaktach tych z astralu, to ciekawe.
Kiara
Gość
« Odpowiedz #78 : Czerwiec 12, 2012, 14:35:12 »

Zatem czyste ÂświatÂło nie istnieje tylko dla Ciebie i tych ktĂłrzy tak twierdzÂą bo nie posiadajÂą takiej wiedzy. Dla mnie ono absolutnie istnieje i jest realne jak kaÂżda inna barwa. Fiolety i ultra  fiolety dziaÂłajÂą na mĂłzg wpisujÂą tam nieprawdziwe informacje blokujÂąc receptory odbioru , tworzÂą wĂłwczas faÂłszywe odczucia dajÂące pozory bezpieczeĂąstwa. Jest to swojego rodzaju azyl dla tych , ktĂłrzy jeszcze nie sÂą gotowi na wiedzĂŞ i wibracjĂŞ czystego ÂświatÂła.
JeÂżeli tego potrzebujÂą niech korzystajÂą , bowiem wszystko musi zaistnieĂŚ we wÂłaÂściwym czasie dla kaÂżdego z nas.

kiara UÂśmiech UÂśmiech
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #79 : Czerwiec 12, 2012, 19:22:55 »

Szacowna Kiara  UÂśmiech
OczywiÂście, Âże coÂś takiego jak czysta informacja istnieje.
Im ktoÂś wiĂŞcej pracowaÂł tym odbiĂłr ma czystszy UÂśmiech
Ty nie musisz stosowaĂŚ tzw podpĂłrek bo pewne rzeczy masz przerobione i opanowane   UÂśmiech
SÂą jednak inne poziomy innych ludzi.
Moim skromnym zdaniem Âłatwiej jest siĂŞ schyliĂŚ niÂż podskoczyĂŚ czĂŞsto wysoko dla kogoÂś nawet za wysoko UÂśmiech
OsobiÂście nikogo nie skreÂślam, a ni tych wyÂżej ani tych niÂżej  UÂśmiech
Czasem warto zdj¹Ì ostrogi i poluŸniÌ poprêg by ktoœ jeszcze do³¹czy³ Du¿y uœmiech
OczywiÂście z caÂłym szacunkiem i z za przeproszeniem szacowna UÂśmiech

PS
Fair Lady jest szczera i praktyczna nie widziaÂła nie odebraÂła wiĂŞc dla niej jeszcze nie istnieje
ChociaÂż nie oszukuje DuÂży uÂśmiech
W kaÂżdej jednak chwili moÂże zaistnieĂŚ i dla Niej bo jest wspaniaÂłym czÂłowiekiem DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2012, 19:25:38 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #80 : Czerwiec 12, 2012, 19:54:24 »

Cytat: Kiara
Szacowny PrzebiÂśniegu o strachu mamy oddzielny temat, chociaÂż prawie pusty , moÂże warto o nim ciutkĂŞ popisaĂŚ.

DziĂŞki >Kiaro<, Âże pomagasz nam w pilnowaniu porzÂądku ale tak przy okazji chciaÂłbym zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ, Âże i o kolorach >> mamy juÂż wÂątek i to nie jeden >>.
Jak by poszukaĂŚ to jeszcze coÂś by siĂŞ znalazÂło >>DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2012, 19:55:16 wysłane przez Dariusz » Zapisane

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #81 : Czerwiec 13, 2012, 06:19:02 »

Darku & Co. milo bylo Was poodwiedzac i pogadac,ale ten numer dla mnie jest za duzy, abym mogla bez protestu.
Znikam.
Na zyczenie "wybrancow".
UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #82 : Czerwiec 13, 2012, 08:51:21 »

Fair Lady .. zniknĂŞÂłaÂś  ?
Coraz wiĂŞcej ludzi rozpoznaje co ich trzyma w niskich wibracjach. RozpuszczajÂąc te kotwice znikajÂą  Chichot I to jest piĂŞkne.
ptak
Gość
« Odpowiedz #83 : Czerwiec 13, 2012, 11:56:35 »

Darku & Co. milo bylo Was poodwiedzac i pogadac,ale ten numer dla mnie jest za duzy, abym mogla bez protestu.
Znikam.
Na zyczenie "wybrancow".
UÂśmiech

Lady, nie znikaj! JesteÂś barwnÂą i ciekawÂą postaciÂą o czystych intencjach.  UÂśmiech
Wnosisz trochĂŞ ruchu w nasze ‘kostniejÂące’ forum. Uruchamiasz szybsze przepÂływy energii. 

Nie zwracaj uwagi na stawiane bramki i ograniczenia.
Darek musi jeszcze sporo siĂŞ nauczyĂŚ. I wydaje siĂŞ, Âże masz na niego dobry wpÂływ.  Chichot
A to korzyĂŚ dla nas wszystkich.  DuÂży uÂśmiech
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #84 : Czerwiec 13, 2012, 16:16:52 »

ptak
Lady, nie znikaj! JesteÂś barwnÂą i ciekawÂą postaciÂą o czystych intencjach.  UÂśmiech
Wnosisz trochĂŞ ruchu w nasze ‘kostniejÂące’ forum. Uruchamiasz szybsze przepÂływy energii.
PodpiszĂŞ siĂŞ pod tymi sÂłowami(choĂŚ teÂż tu raczkuje) szanownej,  ptak UÂśmiech
Dodam, Âże dziĂŞki Tobie to forum jest hm barwniejsze  MrugniĂŞcie

PS
Nikogo innego bym nie namawiaÂł by liczyÂł wÂłosy na moich plecach DuÂży uÂśmiech
Darek czy Ty siĂŞ nie lĂŞkasz ? - Fair Lady naparza w wory z piĂŞÂści i nogi DuÂży uÂśmiech
Czuje, Âże jak CiĂŞ spotka to bĂŞdziesz mĂłwiÂł dÂługi czas cienkim altem DuÂży uÂśmiech
Fair Lady jak zrobisz zdjĂŞcia zajÂścia wyÂślij na You Tube a nam przeÂślij linka DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2012, 16:19:51 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #85 : Czerwiec 13, 2012, 16:28:12 »

Nie odchodze, nie gniewam sie na nikogo, szanuje forumowiczow, powoli poznaje "who is who", lubie sobie pogadac.
Straszna chandra mnie ogarnela, dziwne uczucie, moze to pogoda? Tak mi sie smutno jakos zrobilo... i wolalam przeczekac, ale juz jest lepiej. Pozdrawiam i dziekuje za mile slowa.
Lucyfer
Gość
« Odpowiedz #86 : Czerwiec 13, 2012, 19:09:15 »

Cytat: Fair Lady
Straszna chandra mnie ogarnela, dziwne uczucie, moze to pogoda? Tak mi sie smutno jakos zrobilo..

Cytat: PrzebiÂśnieg
Fair Lady jak zrobisz zdjĂŞcia zajÂścia wyÂślij na You Tube a nam przeÂślij linka DuÂży  DuÂży uÂśmiech
<a href="http://www.youtube.com/v/LAlQoei16AM?version=3&amp;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/LAlQoei16AM?version=3&amp;</a>

ZÂły

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #87 : Czerwiec 13, 2012, 20:57:35 »

Dziekuje serdecznie! Lucyfer. Od razu polepszyl mi sie humor UÂśmiech

PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #88 : Czerwiec 16, 2012, 16:40:27 »

Hm tak sobie wyobraÂżam duszĂŞ Fair Lady MrugniĂŞcie
http://www.youtube.com/watch?v=uepw8tlQcig&feature=related
zaznaczam, Âże trzeba obejrzeĂŚ do koĂąca  JĂŞzyk
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #89 : Czerwiec 18, 2012, 12:18:31 »

Przebisniegu tak tez jest.
Obejrzalam do konca, zapewne chodzilo Tobie o taniec dziewczyny z szablami.
Czasem tancze z ostrzami, aby przeciac gesta siec doru.
Feng Shui nie "lubi" ostrych przedmiotow, sa to tzw. strzaly. Dlatego linie poleca sie zaokraglac, jak kanty stolow, dachow itd.
No, chyba ze sie chce komus umyslnie zrobic kuku wtedy starczy ustawic w danym kierunku i juz po chwili zacznie odczuwac nerwowe fale.
Ludzie z reguly ukladaja takie przedmioty bezwiednie. Prosze zaobserwowac np. podczas posilku! Co robi sie z widelcami, nozami, szpikulcami. W kulturach, w ktorach jada sie paleczkami sa specjalne rygory, jak sie zachowac, np. nigdy nie wbijac pionowo w miske ryzu (czy potrawy) - to ceremonia na stypie, pozegnanie.
Ja zwracam na to uwage i kazdy noz, czy ostry przedmiot odwracam ostrzem od biesiadnikow.
Najgorsze jest wymachiwanie nozem lub widelcem podczas biesiady.

//Dla ezoterykow podaje, ze nozami (szablami) otwiera sie granice miedzywymiarowe//
PrzebiÂśnieg
Gość
« Odpowiedz #90 : Czerwiec 19, 2012, 14:54:07 »

OczywiÂście szacowna, Âże chodziÂło mi o taniec wojowniczki UÂśmiech
Szkoda, Âże mieszkasz daleko bo chĂŞtnie bym obejrzaÂł jak taĂączysz ...nawet z ostrzami DuÂży uÂśmiech
Rozumiem, Âże miaÂło by to wiele wspĂłlnego z Feng Shui  DuÂży uÂśmiech
SprawdziÂłbym oddziaÂływanie. wibracje DuÂży uÂśmiech
No moÂże bym i poklaskaÂł MrugniĂŞcie
OczywiÂście cieszĂŞ siĂŞ, Âże link Ci siĂŞ podobaÂł MrugniĂŞcie

PS
Lubie teÂż doÂświadczaĂŚ otwarcia  granic DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2012, 14:54:46 wysłane przez PrzebiÂśnieg » Zapisane
Lucyfer
Gość
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 20, 2012, 16:14:58 »

Lucyfer znowu zmieniles "legende" w diagramie kolowym? MrugniĂŞcie Opisze to jesli Cie interesuje moj punkt widzenia, ale bardziej pasowalby do watku Feng Shui. OK?
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=8204.msg98413#msg98413

Bagua

Osiem trygramĂłw (bagua) – starochiĂąska koncepcja filozoficzna, wedÂług ktĂłrej siÂły przyrody moÂżna uproÂściĂŚ do oÂśmiu podstawowych elementĂłw, reprezentowanych przez tzw. trygramy. GraficznÂą reprezentacjÂą bagua jest oÂśmiokÂąt foremny, w ktĂłrym kaÂżdy bok odpowiada jednemu z nich.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Osiem_trygram%C3%B3w

Zadanie UÂśmiech

WskaÂż prawidÂłowy diagram koÂłowy?

1) 

2)

3)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2012, 16:39:55 wysłane przez Lucyfer » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #92 : Czerwiec 20, 2012, 21:26:49 »

CzeœÌ >Lucyfer<.
Wybacz, ¿e w tym w¹tku o to napomykam, ale z regu³y wszêdzie gdzie klikasz ocierasz siê o "Œ.G" wiêc mogê napomkn¹Ì zaœ rozwiniêcie mo¿na kontynuowaÌ np. w tym w¹tku >>, b¹dŸ w tym >> - mo¿e nawet w³aœciwszym.
Ale do rzeczy. Napomkn¹³em, w jednym z w¹tków, o mo¿liwoœci przeanalizowania przez Ciebie b¹dŸ >Leszka< informacji dotycz¹cych w³aœnie "Œ.G", ale w szerszym lub nawet innym odniesieniu: posty 51,52 i 56 w¹tku: Wy¿sza & Ni¿sza Ziemia >>.
Posty te specjalnie podlinkowa³ >blueray< byœ, byœcie mieli mo¿liwoœÌ siêgn¹Ì do Ÿród³a i przyjrzeÌ siê dok³adniej tematowi.
Uwa¿am, ¿e ciekawe rzeczy mog¹ z tego wyjœÌ.
PrzyglÂądniesz siĂŞ temu? DuÂży uÂśmiech

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #93 : Czerwiec 20, 2012, 21:38:28 »

Darku tym razem jestes niesprawiedliwy. Lucyfer tylko pragnie odpowiedzi na moja propozycje podana w watku o Shaolin & Co.
Na moje usprawiedliwienie mam tylko to, ze pracuje z kompem przenosnym, i nie zawsze mam mozliwosc siegnac do biblioteki, wiec uczciwie sugeruje o tym wnikliwego odbiorce.

Lucek wogole powinien dostac punkty za POMOC! Ale widac trzeba z oficjalnym wnioskiem (wg regulaminu) wystapic. Wiec wystepuje.
Uzasadnienie, pomoc w odbudowie watku o Templariuszach.

Astre
Gość
« Odpowiedz #94 : Czerwiec 20, 2012, 22:24:06 »

Powiem Wam coÂś ciekawego co sprawdziÂłem i kaÂżdy z Was moÂże to potwierdziĂŚ.
Otó¿ chodzê na strych domu paliæ fajkê, bo siê strasznie domownicy burz± jak palÊ w mieszkaniu.
I zdarza siĂŞ oczywiÂście nieraz, Âże jak idĂŞ tam kurzyĂŚ faje, to pada deszcz...
Tylko, Âże Âłomot od uderzeĂą deszczu w pokrycie dachowe jest tak wielki,  Âże mnie normalnie czasem wkurza.
I tak kiedy¶ gdy by³em wkurzony tym hukiem wpad³a mi sama st±d ni zow±d my¶, aby wypowiedzieæ na g³os cztery ¿ywio³y - ZIEMIA, WODA, OGIEÑ, POWIETRZE.
Wow !
 ZauwaÂżyÂłem, Âże  nagle deszcz zdecydowanie mniej przestaÂł padaĂŚ !
Ale, taki gÂłupi nie jestem, Âżeby wierzyĂŚ za pierwszym razem, bo mĂłgÂłby przecieÂż zdarzyĂŚ siĂŞ jakiÂś zbieg okolicznoÂści.
No wiĂŞc prĂłbowaÂłem to wiele, wiele razy !
NaprawdĂŞ nie ÂżartujĂŞ, Âże jak siĂŞ nie chce czegoÂś, a wypowie siĂŞ z przekonaniem te cztery ÂżywioÂły to naprawdĂŞ nastĂŞpujÂą spory zmiany...

Tylko jedna rzecz. WypowiadajÂąc na gÂłos te cztery ÂżywioÂły trzeba czuĂŚ, to co siĂŞ chce uzyskaĂŚ, lub czego siĂŞ nie chce .  A, wiĂŞc trzeba czuĂŚ, jak to jest jak nie pada deszcz, nie wieje wiatr, czyli  jest spokĂłj i cisza ....

Dzisiaj naprzykÂład zbliÂżaÂła siĂŞ burza, a ja kosiÂłem kosiarkÂą trawĂŞ.
PomyÂślaÂłem, heh...  nie skoĂączĂŞ kosiĂŚ !
I stan±³em, popatrzy³em w ''niebo'' i powiedzia³em pó³g³osem - ZIEMIA, WODA, OGIEÑ, POWIETRZE.
No i.... chmury siĂŞ jakoÂś rozeszÂły, a juÂż wydawaÂło siĂŞ, Âże bĂŞde musiaÂł znikaĂŚ do domu z kosiarkÂą.

SprĂłbujcie SAMI...
 Tylko trzeba z g³êbokim przekonanim wypowiedzieĂŚ te cztery ÂżywioÂły i z przekonaniem wiedzieĂŚ czego siĂŞ chce....!

CoÂś kiedyÂś Gregg Braden podobnego mĂłwiÂł o szamanach, ktĂłrzy wÂłaÂśnie (o ile pamiĂŞtam dobrze) coÂś takiego wÂłaÂśnie stosujÂą.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2012, 22:34:52 wysłane przez Astre » Zapisane
barneyos

GawĂŞdziarz

Punkty Forum (pf): 2

« Odpowiedz #95 : Czerwiec 21, 2012, 08:49:20 »

No to w³aœnie ¿eœ z "liœcia" poci¹gn¹³ Amerykaùcom - a oni tyle kasy wydawali na tê Haaarpiê, co to pogodê zmienia.

PS. Ja sprĂłbujĂŞ Twojego sposobu, teÂż w chacie mam duÂżo do koszenia. Ale fajki nie pykam !

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemoÂżliwych, sÂą tylko rzeczy, ktĂłrych na razie nie potrafimy zrobiĂŚ\"
\"Im wiĂŞcej wiem, tym bardziej wiem, Âże mniej wiem\"
Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 21, 2012, 08:54:02 »

Lucyferze odpowiadam. Przedstawiles 2x bagua z symbolem tao i trygramami. Bede pisac o tej po lewej stronie. Bagua nalezy zawsze czytac wg pewnego porzadku, dla ulatwienia niech to beda strony swiata, choc nie musza byc, chodzi o nazwe.

Gdy na rysunku ulozymy krzyz, jak osie wspolrzednych, to na dole bedzie polnoc, po prawej stronie wschod, na gorze poludnie, a po prawej zachod. Dla nas jako obserewatora, bo czytanie pakua (tak ja to nazywam) zawsze jest zalezne od nas (naszej pozycji), czyli stoimy gdzies i trzymamy w rekach pakua i odczytujemy, jak wskazalam.

Tlumaczenie oznaczen.

Poludnie - kien (niebo)
Poludniowy-wschod - dui (morze)
Wschod - li (ogien)
Polnocny-wschod dschen (burza, piorun)
Polnoc - kun (ziemia)
Polnocny-zachod - gen (gora)
Zachod - kan (woda)
Poludniowy-zachod sun (wiatr)

Taki opis pozostawil nam Fu Hi, ktory jak glosi legenda dostal oswiecenia podczas pobytu nad Zolta rzeka, z ktorej to nagle wylonil sie pancerz wielkiego zolwia. To tylko symbolika, pancerz zolwia do dzis jest podstawa do nauki pisma chinskiego, chodzi o wkleslosc. Pismo wykonane na papierze na wkleslej powierzchni jako podstawie, po wyprostowaniu inaczej bedzie wygladalo, niz na plaskim blacie.

Ten schemat jest wlasciwy.
Te, ktore ponizej sa podane niezupelnie:)

Trzymajac w rekach pakua bedziemy odnosic sie do przestrzeni. Stajac np. w drzwiach pokoju jestesmy w pozycji polnoc (ziemia).
Na przeciw nas jest poludnie (niebo). I tak czesto jest, ze okno jest na przeciwko drzwi.

W calej interpretacji chodzi o harmonie ukladu 5 elementow. Drzewo, Ogien, Ziemia, Metal i Woda.

Elementy te nastepuja w tejze kolejnosci. Prawo przemian (I-Ching).

Odp. na zagadke - zaden z nizej podanych (opis) nie jest prawidlowy. Prawidlowy diagram to Bagua, o ktorej pisalam w wielkim skrocie powyzej.

Podkreslam waznosc osi Polnoc-Poludnie (polaryzacja). Kierunki Wschod-Zachod dotacza rowniez osi czasu. Czas w Bagua plynie z lewej (Wschod) na prawa (Zachod). //Dlatego, gdy ktos chce podrozowac w czasie (cofnac sie) musi odwrocic te bieguny//.

Co do ciekwej obserwcji Astre, to juz od wieki wiekow wlasnie w ten sposob komunikowano sie z Bogami, silami natury. Tylko trudno jest ich wszystkich spamietac i aby nie pominac jakiegos (czyli nie popasc w nielaske), zaczeto ukladac modlitwy - czyli celowo nastepujace po sobie wyrazy. Gregg Braden szczegolowo opisuje pacierz "Ojcze Nasz", jest taka magiczna formula.

Astre odkryl sile elementow poprzez ich przywolanie - wazna dla nich jest kolejnosc. Mozna zaczac w kazdym punkcie cyklu, ale wypowiadac pokolei. Drzewo, Ogien (=Powietrze), Ziemia, Metal, Woda.
Gdy ktoregos elementu zabraknie, lub bedzie go w nadmiarze, inne dadza o sobie znac i zakloca harmonie, bedziemy czuc sie nieswojo, wtedy rozejrzyjmy sie dookola i sprawdzmy, czy aby wszystkie sa mniej wiecej sprawiedliwie rozdzielone.

Na tym polega zadanie Feng Shui, aby te harmonie zbudowac. Bo ogien to nie tylko palenisko, ale i kaloryfer, piec, papieros (zar), lampka, zapalenie (infekcja), kolor czerwony... no i gorace uczucia:)
Lucyfer
Gość
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 21, 2012, 12:24:12 »

Odp. na zagadke - zaden z nizej podanych (opis) nie jest prawidlowy. Prawidlowy diagram to Bagua, o ktorej pisalam w wielkim skrocie powyzej.

DuÂży uÂśmiech

Poludnie - kien (niebo) - Metal
Poludniowy-wschod - dui (morze) -Metal
Wschod - li (ogien)
Polnocny-wschod dschen (burza, piorun) - Drzewo
Polnoc - kun (ziemia)
Polnocny-zachod - gen (gora) - Ziemia
Zachod - kan (woda)
Poludniowy-zachod sun (wiatr) - Drzewo

Fair Lady
- WygraÂłaÂś  MrugniĂŞcie

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #98 : Czerwiec 21, 2012, 15:55:05 »

Lucyferze jeszcze nie wygralam.

Nie wiem skad czerpales wzory do diagramu (chodzi mi o legende, opis).
Niestety nie jest prawidlowy.
Jedno okreslenie OGIEN wcale nie musi oznaczac pozaru! To symbol punktu KULMINACYJNEGO, wtedy kiedy jest najgorecej w cyklu.
Oczymi i cialem stwierdzamy, ze najgorecej jest w poludnie, gdy sloneczko grzeje nas. Teraz tlumacze na chlopski rozum.
I tak nalezy rozumiec przekazy, ktore sa wypaczone poprzez wielokrotne przepisywania i bledne interpretacje.

Np. kolejny blad - DRZEWO nie o rosline koniecznie chodzic musi, lecz o DREWNO My w naszych mozgownicach jeszcze wciaz dzielimy na swiat zywy i martwy, a on jest JEDEN.

----------------------------------------

Wiec jesli juz chcesz jednym okresleniem nadac kierunkowi nazwe, to ma byc tak:

Poludnie - OGIEN
Poludniowy-wschod - DRZEWO
Wschod - DREWNO
Polnocny-wschod ZIEMIA
Polnoc - WODA
Polnocny-zachod - SKY/NIEBO/(WIELKA ZIEMIA = MATKA)/
Zachod - METAL
Poludniowy-zachod METAL SZLACHETNY

Nie potrzebnie gmatwac az tak szczegolowo, najlepiej wyjasnic jakie sfery zycia kryja sie (maja swoja najwieksza sile) w jakich czesciach.

Na osi Polnoc-Poludnie sa domeny WODY i OGNIA. Ale to wcale nie oznacza, ze reszta kierunkow dziala na zasadzie przeciwnosci lezacych na jednej prostej.

Np. Wschod (Drewno) a po chinsku (li) = ogien, bo te elementy sa juz w ruchu! I jak drewno sie zapali to obydwa sie uzupelnia w wyniku czego uzyskamy popiol, a wiec ziemie, ktora zrodzi metal, metal zahartowany, bedzie stala itp. itd. tak nalezy myslec.
Gdy oswietli sie (najlepiej swiecami, kadzidelkami) te czesc pokoju ozywi sie aure, ludzie schorowani odzyskaja chec do wyleczenia, do takie wolanie o ogien (li) uzdrawiajacy. Jakbysmy chcieli zaofiarowac galazke (Drewno) zywiolowi ognia, aby nam pomogl spelnic zyczenia, bo ogien nam pomoze zagrzac od srodka i pokonac wroga. A to moze byc, choroba, samotnosc, strach, klopoty w zyciu i pracy i inne.
Ten OGIEN na Wschodzie to LEWIATAN. SMOK, ktorego czcza tak mocno (smok pomaranczowy, oczyszczajacy, wybawca).

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #99 : Czerwiec 21, 2012, 16:28:29 »

Darku tym razem jestes niesprawiedliwy.

Tak mnie coÂś chwyciÂło w poprzednim poÂście na napomykanie wiĂŞc i teraz Ci napomknĂŞ, Âże nie odnosiÂłem siĂŞ ni do Twoich, ni do >Lucka< wypowiedzi. Ot, jest dobry w "ÂŚ.G." i stÂąd propozycja, proÂśba by sprĂłbowaÂł pokombinowaĂŚ z tymi cyferkami, wzorami itd., itp..
NiesprawiedliwoœÌ mo¿e wynikaÌ tylko z tego, ¿e w innym w¹tku mog³em Go o to porosiÌ, ale tu jest czêstym bywalcem.

Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: