Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 18:07:48

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Feng - Shui  (Przeczytany 55451 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #75 : Czerwiec 11, 2012, 15:57:53 »

Kiara
A z drugiej strony tam gdzie jeszcze istnieje strach nie dop³ynie nigdy prawdziwa 100% informacja , on j± zablokuje tworz±c pokraczne wyobra¿enia o niej.
Szacowna podpiszê siê pod ka¿dym z tu napisanych wyrazów.
Co do barw to oczywi¶cie ka¿da barwa jest energetycznym no¶nikiem.
Cieszê siê, ¿e dajesz radê bez fioletu i innych ochronnych barw, gratuluje U¶miech
Niestety ja czasem lubiê siê jeszcze szczególnie je¿eli chodzi o tzw astral podeprzeæ np fioletem.
Chodzi przede wszystkim o komfort funkcjonowania np zaopatrzy³em siê w packê na komary bo nie mam najmniejszego zamiaru moje okaza³e cia³ko wystawiaæ na ich k±sanie Du¿y u¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #76 : Czerwiec 11, 2012, 16:56:39 »

Szacowny Przebi¶niegu o strachu mamy oddzielny temat, chocia¿ prawie pusty , mo¿e warto o nim ciutkê popisaæ.
Jest z nim tak... gdy go emitujesz ( a jest odczytywany przez 5 zmys³ów , ka¿dej istoty) przyci±gasz je i one atakuj± bowiem jest to no¶nik informacyjny  dla nich.
A z drugiej strony nasze ¿ycie jest nauk± wychodzenia z pol strachu, gdy on siê pojawia w mózgu cz³owieka, tworzy on natychmiast sytuacje ( lekcje przepe³nione zdarzeniami wywo³uj±cymi strach) które maj± za zadanie pokazaæ nam i¿ nie ma strachu tak naprawdê. Jest jedynie niepe³na informacja wywo³uj±ca strach.

Strach ca³kowicie eliminuje wiedza, czyli ca³kowita informacja na temat, zatem naprawdê nie warto blokowaæ sobie dostêpu do czystej informacji jak±¶ barw± zastêpcz± o niej lub substytutem czego¶  w mózgu.
Jak kto¶ musi to musi i koniec... ale jest to spowalnianiem w³asnego rozwoju, stawianiem sobie blokad i dezinformacji.
Czasami konfrontacja w zenicie  ¶wiat³a zdejmuje ca³kowicie fa³szywe wyobra¿enia o tym czego siê boimy.

Kiara U¶miech U¶miech
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #77 : Czerwiec 12, 2012, 12:48:16 »

Czyste swiatlo nie istnieje. Jest oczywiscie dazenie do absolutnej bieli. I w istocie tak jest to stopien najwyzszy.
Ale kolory odgrywaja ogromna role w nawigacji materialnej.
Swiatlo fioletowe odzywia. Zasila, a wiec przez to chroni.

Ciekawe co opisal Przebisnieg. A pamietasz jakie ziola otrzymales wtedy? Opisz o kontaktach tych z astralu, to ciekawe.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #78 : Czerwiec 12, 2012, 14:35:12 »

Zatem czyste ¶wiat³o nie istnieje tylko dla Ciebie i tych którzy tak twierdz± bo nie posiadaj± takiej wiedzy. Dla mnie ono absolutnie istnieje i jest realne jak ka¿da inna barwa. Fiolety i ultra  fiolety dzia³aj± na mózg wpisuj± tam nieprawdziwe informacje blokuj±c receptory odbioru , tworz± wówczas fa³szywe odczucia daj±ce pozory bezpieczeñstwa. Jest to swojego rodzaju azyl dla tych , którzy jeszcze nie s± gotowi na wiedzê i wibracjê czystego ¶wiat³a.
Je¿eli tego potrzebuj± niech korzystaj± , bowiem wszystko musi zaistnieæ we w³a¶ciwym czasie dla ka¿dego z nas.

kiara U¶miech U¶miech
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #79 : Czerwiec 12, 2012, 19:22:55 »

Szacowna Kiara  U¶miech
Oczywi¶cie, ¿e co¶ takiego jak czysta informacja istnieje.
Im kto¶ wiêcej pracowa³ tym odbiór ma czystszy U¶miech
Ty nie musisz stosowaæ tzw podpórek bo pewne rzeczy masz przerobione i opanowane   U¶miech
S± jednak inne poziomy innych ludzi.
Moim skromnym zdaniem ³atwiej jest siê schyliæ ni¿ podskoczyæ czêsto wysoko dla kogo¶ nawet za wysoko U¶miech
Osobi¶cie nikogo nie skre¶lam, a ni tych wy¿ej ani tych ni¿ej  U¶miech
Czasem warto zdj±æ ostrogi i polu¼niæ poprêg by kto¶ jeszcze do³±czy³ Du¿y u¶miech
Oczywi¶cie z ca³ym szacunkiem i z za przeproszeniem szacowna U¶miech

PS
Fair Lady jest szczera i praktyczna nie widzia³a nie odebra³a wiêc dla niej jeszcze nie istnieje
Chocia¿ nie oszukuje Du¿y u¶miech
W ka¿dej jednak chwili mo¿e zaistnieæ i dla Niej bo jest wspania³ym cz³owiekiem Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2012, 19:25:38 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #80 : Czerwiec 12, 2012, 19:54:24 »

Cytat: Kiara
Szacowny Przebi¶niegu o strachu mamy oddzielny temat, chocia¿ prawie pusty , mo¿e warto o nim ciutkê popisaæ.

Dziêki >Kiaro<, ¿e pomagasz nam w pilnowaniu porz±dku ale tak przy okazji chcia³bym zwróciæ uwagê, ¿e i o kolorach >> mamy ju¿ w±tek i to nie jeden >>.
Jak by poszukaæ to jeszcze co¶ by siê znalaz³o >>Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2012, 19:55:16 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #81 : Czerwiec 13, 2012, 06:19:02 »

Darku & Co. milo bylo Was poodwiedzac i pogadac,ale ten numer dla mnie jest za duzy, abym mogla bez protestu.
Znikam.
Na zyczenie "wybrancow".
U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #82 : Czerwiec 13, 2012, 08:51:21 »

Fair Lady .. zniknê³a¶  ?
Coraz wiêcej ludzi rozpoznaje co ich trzyma w niskich wibracjach. Rozpuszczaj±c te kotwice znikaj±  Chichot I to jest piêkne.
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #83 : Czerwiec 13, 2012, 11:56:35 »

Darku & Co. milo bylo Was poodwiedzac i pogadac,ale ten numer dla mnie jest za duzy, abym mogla bez protestu.
Znikam.
Na zyczenie "wybrancow".
U¶miech

Lady, nie znikaj! Jeste¶ barwn± i ciekaw± postaci± o czystych intencjach.  U¶miech
Wnosisz trochê ruchu w nasze ‘kostniej±ce’ forum. Uruchamiasz szybsze przep³ywy energii. 

Nie zwracaj uwagi na stawiane bramki i ograniczenia.
Darek musi jeszcze sporo siê nauczyæ. I wydaje siê, ¿e masz na niego dobry wp³yw.  Chichot
A to korzyæ dla nas wszystkich.  Du¿y u¶miech
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #84 : Czerwiec 13, 2012, 16:16:52 »

ptak
Lady, nie znikaj! Jeste¶ barwn± i ciekaw± postaci± o czystych intencjach.  U¶miech
Wnosisz trochê ruchu w nasze ‘kostniej±ce’ forum. Uruchamiasz szybsze przep³ywy energii.
Podpiszê siê pod tymi s³owami(choæ te¿ tu raczkuje) szanownej,  ptak U¶miech
Dodam, ¿e dziêki Tobie to forum jest hm barwniejsze  Mrugniêcie

PS
Nikogo innego bym nie namawia³ by liczy³ w³osy na moich plecach Du¿y u¶miech
Darek czy Ty siê nie lêkasz ? - Fair Lady naparza w wory z piê¶ci i nogi Du¿y u¶miech
Czuje, ¿e jak Ciê spotka to bêdziesz mówi³ d³ugi czas cienkim altem Du¿y u¶miech
Fair Lady jak zrobisz zdjêcia zaj¶cia wy¶lij na You Tube a nam prze¶lij linka Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2012, 16:19:51 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #85 : Czerwiec 13, 2012, 16:28:12 »

Nie odchodze, nie gniewam sie na nikogo, szanuje forumowiczow, powoli poznaje "who is who", lubie sobie pogadac.
Straszna chandra mnie ogarnela, dziwne uczucie, moze to pogoda? Tak mi sie smutno jakos zrobilo... i wolalam przeczekac, ale juz jest lepiej. Pozdrawiam i dziekuje za mile slowa.
Lucyfer
Go¶æ
« Odpowiedz #86 : Czerwiec 13, 2012, 19:09:15 »

Cytat: Fair Lady
Straszna chandra mnie ogarnela, dziwne uczucie, moze to pogoda? Tak mi sie smutno jakos zrobilo..

Cytat: Przebi¶nieg
Fair Lady jak zrobisz zdjêcia zaj¶cia wy¶lij na You Tube a nam prze¶lij linka Du¿y  Du¿y u¶miech
<a href="http://www.youtube.com/v/LAlQoei16AM?version=3&amp;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/LAlQoei16AM?version=3&amp;</a>

Z³y

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #87 : Czerwiec 13, 2012, 20:57:35 »

Dziekuje serdecznie! Lucyfer. Od razu polepszyl mi sie humor U¶miech

Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #88 : Czerwiec 16, 2012, 16:40:27 »

Hm tak sobie wyobra¿am duszê Fair Lady Mrugniêcie
http://www.youtube.com/watch?v=uepw8tlQcig&feature=related
zaznaczam, ¿e trzeba obejrzeæ do koñca  Jêzyk
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #89 : Czerwiec 18, 2012, 12:18:31 »

Przebisniegu tak tez jest.
Obejrzalam do konca, zapewne chodzilo Tobie o taniec dziewczyny z szablami.
Czasem tancze z ostrzami, aby przeciac gesta siec doru.
Feng Shui nie "lubi" ostrych przedmiotow, sa to tzw. strzaly. Dlatego linie poleca sie zaokraglac, jak kanty stolow, dachow itd.
No, chyba ze sie chce komus umyslnie zrobic kuku wtedy starczy ustawic w danym kierunku i juz po chwili zacznie odczuwac nerwowe fale.
Ludzie z reguly ukladaja takie przedmioty bezwiednie. Prosze zaobserwowac np. podczas posilku! Co robi sie z widelcami, nozami, szpikulcami. W kulturach, w ktorach jada sie paleczkami sa specjalne rygory, jak sie zachowac, np. nigdy nie wbijac pionowo w miske ryzu (czy potrawy) - to ceremonia na stypie, pozegnanie.
Ja zwracam na to uwage i kazdy noz, czy ostry przedmiot odwracam ostrzem od biesiadnikow.
Najgorsze jest wymachiwanie nozem lub widelcem podczas biesiady.

//Dla ezoterykow podaje, ze nozami (szablami) otwiera sie granice miedzywymiarowe//
Przebi¶nieg
Go¶æ
« Odpowiedz #90 : Czerwiec 19, 2012, 14:54:07 »

Oczywi¶cie szacowna, ¿e chodzi³o mi o taniec wojowniczki U¶miech
Szkoda, ¿e mieszkasz daleko bo chêtnie bym obejrza³ jak tañczysz ...nawet z ostrzami Du¿y u¶miech
Rozumiem, ¿e mia³o by to wiele wspólnego z Feng Shui  Du¿y u¶miech
Sprawdzi³bym oddzia³ywanie. wibracje Du¿y u¶miech
No mo¿e bym i poklaska³ Mrugniêcie
Oczywi¶cie cieszê siê, ¿e link Ci siê podoba³ Mrugniêcie

PS
Lubie te¿ do¶wiadczaæ otwarcia  granic Du¿y u¶miech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2012, 14:54:46 wys³ane przez Przebi¶nieg » Zapisane
Lucyfer
Go¶æ
« Odpowiedz #91 : Czerwiec 20, 2012, 16:14:58 »

Lucyfer znowu zmieniles "legende" w diagramie kolowym? Mrugniêcie Opisze to jesli Cie interesuje moj punkt widzenia, ale bardziej pasowalby do watku Feng Shui. OK?
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=8204.msg98413#msg98413

Bagua

Osiem trygramów (bagua) – starochiñska koncepcja filozoficzna, wed³ug której si³y przyrody mo¿na upro¶ciæ do o¶miu podstawowych elementów, reprezentowanych przez tzw. trygramy. Graficzn± reprezentacj± bagua jest o¶miok±t foremny, w którym ka¿dy bok odpowiada jednemu z nich.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Osiem_trygram%C3%B3w

Zadanie U¶miech

Wska¿ prawid³owy diagram ko³owy?

1) 

2)

3)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2012, 16:39:55 wys³ane przez Lucyfer » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #92 : Czerwiec 20, 2012, 21:26:49 »

Cze¶æ >Lucyfer<.
Wybacz, ¿e w tym w±tku o to napomykam, ale z regu³y wszêdzie gdzie klikasz ocierasz siê o "¦.G" wiêc mogê napomkn±æ za¶ rozwiniêcie mo¿na kontynuowaæ np. w tym w±tku >>, b±d¼ w tym >> - mo¿e nawet w³a¶ciwszym.
Ale do rzeczy. Napomkn±³em, w jednym z w±tków, o mo¿liwo¶ci przeanalizowania przez Ciebie b±d¼ >Leszka< informacji dotycz±cych w³a¶nie "¦.G", ale w szerszym lub nawet innym odniesieniu: posty 51,52 i 56 w±tku: Wy¿sza & Ni¿sza Ziemia >>.
Posty te specjalnie podlinkowa³ >blueray< by¶, by¶cie mieli mo¿liwo¶æ siêgn±æ do ¼ród³a i przyjrzeæ siê dok³adniej tematowi.
Uwa¿am, ¿e ciekawe rzeczy mog± z tego wyj¶æ.
Przygl±dniesz siê temu? Du¿y u¶miech

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #93 : Czerwiec 20, 2012, 21:38:28 »

Darku tym razem jestes niesprawiedliwy. Lucyfer tylko pragnie odpowiedzi na moja propozycje podana w watku o Shaolin & Co.
Na moje usprawiedliwienie mam tylko to, ze pracuje z kompem przenosnym, i nie zawsze mam mozliwosc siegnac do biblioteki, wiec uczciwie sugeruje o tym wnikliwego odbiorce.

Lucek wogole powinien dostac punkty za POMOC! Ale widac trzeba z oficjalnym wnioskiem (wg regulaminu) wystapic. Wiec wystepuje.
Uzasadnienie, pomoc w odbudowie watku o Templariuszach.

Astre
Go¶æ
« Odpowiedz #94 : Czerwiec 20, 2012, 22:24:06 »

Powiem Wam co¶ ciekawego co sprawdzi³em i ka¿dy z Was mo¿e to potwierdziæ.
Otó¿ chodzê na strych domu paliæ fajkê, bo siê strasznie domownicy burz± jak palÊ w mieszkaniu.
I zdarza siê oczywi¶cie nieraz, ¿e jak idê tam kurzyæ faje, to pada deszcz...
Tylko, ¿e ³omot od uderzeñ deszczu w pokrycie dachowe jest tak wielki,  ¿e mnie normalnie czasem wkurza.
I tak kiedy¶ gdy by³em wkurzony tym hukiem wpad³a mi sama st±d ni zow±d my¶, aby wypowiedzieæ na g³os cztery ¿ywio³y - ZIEMIA, WODA, OGIEÑ, POWIETRZE.
Wow !
 Zauwa¿y³em, ¿e  nagle deszcz zdecydowanie mniej przesta³ padaæ !
Ale, taki g³upi nie jestem, ¿eby wierzyæ za pierwszym razem, bo móg³by przecie¿ zdarzyæ siê jaki¶ zbieg okoliczno¶ci.
No wiêc próbowa³em to wiele, wiele razy !
Naprawdê nie ¿artujê, ¿e jak siê nie chce czego¶, a wypowie siê z przekonaniem te cztery ¿ywio³y to naprawdê nastêpuj± spory zmiany...

Tylko jedna rzecz. Wypowiadaj±c na g³os te cztery ¿ywio³y trzeba czuæ, to co siê chce uzyskaæ, lub czego siê nie chce .  A, wiêc trzeba czuæ, jak to jest jak nie pada deszcz, nie wieje wiatr, czyli  jest spokój i cisza ....

Dzisiaj naprzyk³ad zbli¿a³a siê burza, a ja kosi³em kosiark± trawê.
Pomy¶la³em, heh...  nie skoñczê kosiæ !
I stan±³em, popatrzy³em w ''niebo'' i powiedzia³em pó³g³osem - ZIEMIA, WODA, OGIEÑ, POWIETRZE.
No i.... chmury siê jako¶ rozesz³y, a ju¿ wydawa³o siê, ¿e bêde musia³ znikaæ do domu z kosiark±.

Spróbujcie SAMI...
 Tylko trzeba z g³êbokim przekonanim wypowiedzieæ te cztery ¿ywio³y i z przekonaniem wiedzieæ czego siê chce....!

Co¶ kiedy¶ Gregg Braden podobnego mówi³ o szamanach, którzy w³a¶nie (o ile pamiêtam dobrze) co¶ takiego w³a¶nie stosuj±.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2012, 22:34:52 wys³ane przez Astre » Zapisane
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #95 : Czerwiec 21, 2012, 08:49:20 »

No to w³a¶nie ¿e¶ z "li¶cia" poci±gn±³ Amerykañcom - a oni tyle kasy wydawali na tê Haaarpiê, co to pogodê zmienia.

PS. Ja spróbujê Twojego sposobu, te¿ w chacie mam du¿o do koszenia. Ale fajki nie pykam !

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 21, 2012, 08:54:02 »

Lucyferze odpowiadam. Przedstawiles 2x bagua z symbolem tao i trygramami. Bede pisac o tej po lewej stronie. Bagua nalezy zawsze czytac wg pewnego porzadku, dla ulatwienia niech to beda strony swiata, choc nie musza byc, chodzi o nazwe.

Gdy na rysunku ulozymy krzyz, jak osie wspolrzednych, to na dole bedzie polnoc, po prawej stronie wschod, na gorze poludnie, a po prawej zachod. Dla nas jako obserewatora, bo czytanie pakua (tak ja to nazywam) zawsze jest zalezne od nas (naszej pozycji), czyli stoimy gdzies i trzymamy w rekach pakua i odczytujemy, jak wskazalam.

Tlumaczenie oznaczen.

Poludnie - kien (niebo)
Poludniowy-wschod - dui (morze)
Wschod - li (ogien)
Polnocny-wschod dschen (burza, piorun)
Polnoc - kun (ziemia)
Polnocny-zachod - gen (gora)
Zachod - kan (woda)
Poludniowy-zachod sun (wiatr)

Taki opis pozostawil nam Fu Hi, ktory jak glosi legenda dostal oswiecenia podczas pobytu nad Zolta rzeka, z ktorej to nagle wylonil sie pancerz wielkiego zolwia. To tylko symbolika, pancerz zolwia do dzis jest podstawa do nauki pisma chinskiego, chodzi o wkleslosc. Pismo wykonane na papierze na wkleslej powierzchni jako podstawie, po wyprostowaniu inaczej bedzie wygladalo, niz na plaskim blacie.

Ten schemat jest wlasciwy.
Te, ktore ponizej sa podane niezupelnie:)

Trzymajac w rekach pakua bedziemy odnosic sie do przestrzeni. Stajac np. w drzwiach pokoju jestesmy w pozycji polnoc (ziemia).
Na przeciw nas jest poludnie (niebo). I tak czesto jest, ze okno jest na przeciwko drzwi.

W calej interpretacji chodzi o harmonie ukladu 5 elementow. Drzewo, Ogien, Ziemia, Metal i Woda.

Elementy te nastepuja w tejze kolejnosci. Prawo przemian (I-Ching).

Odp. na zagadke - zaden z nizej podanych (opis) nie jest prawidlowy. Prawidlowy diagram to Bagua, o ktorej pisalam w wielkim skrocie powyzej.

Podkreslam waznosc osi Polnoc-Poludnie (polaryzacja). Kierunki Wschod-Zachod dotacza rowniez osi czasu. Czas w Bagua plynie z lewej (Wschod) na prawa (Zachod). //Dlatego, gdy ktos chce podrozowac w czasie (cofnac sie) musi odwrocic te bieguny//.

Co do ciekwej obserwcji Astre, to juz od wieki wiekow wlasnie w ten sposob komunikowano sie z Bogami, silami natury. Tylko trudno jest ich wszystkich spamietac i aby nie pominac jakiegos (czyli nie popasc w nielaske), zaczeto ukladac modlitwy - czyli celowo nastepujace po sobie wyrazy. Gregg Braden szczegolowo opisuje pacierz "Ojcze Nasz", jest taka magiczna formula.

Astre odkryl sile elementow poprzez ich przywolanie - wazna dla nich jest kolejnosc. Mozna zaczac w kazdym punkcie cyklu, ale wypowiadac pokolei. Drzewo, Ogien (=Powietrze), Ziemia, Metal, Woda.
Gdy ktoregos elementu zabraknie, lub bedzie go w nadmiarze, inne dadza o sobie znac i zakloca harmonie, bedziemy czuc sie nieswojo, wtedy rozejrzyjmy sie dookola i sprawdzmy, czy aby wszystkie sa mniej wiecej sprawiedliwie rozdzielone.

Na tym polega zadanie Feng Shui, aby te harmonie zbudowac. Bo ogien to nie tylko palenisko, ale i kaloryfer, piec, papieros (zar), lampka, zapalenie (infekcja), kolor czerwony... no i gorace uczucia:)
Lucyfer
Go¶æ
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 21, 2012, 12:24:12 »

Odp. na zagadke - zaden z nizej podanych (opis) nie jest prawidlowy. Prawidlowy diagram to Bagua, o ktorej pisalam w wielkim skrocie powyzej.

Du¿y u¶miech

Poludnie - kien (niebo) - Metal
Poludniowy-wschod - dui (morze) -Metal
Wschod - li (ogien)
Polnocny-wschod dschen (burza, piorun) - Drzewo
Polnoc - kun (ziemia)
Polnocny-zachod - gen (gora) - Ziemia
Zachod - kan (woda)
Poludniowy-zachod sun (wiatr) - Drzewo

Fair Lady
- Wygra³a¶  Mrugniêcie

Fair Lady
Go¶æ
« Odpowiedz #98 : Czerwiec 21, 2012, 15:55:05 »

Lucyferze jeszcze nie wygralam.

Nie wiem skad czerpales wzory do diagramu (chodzi mi o legende, opis).
Niestety nie jest prawidlowy.
Jedno okreslenie OGIEN wcale nie musi oznaczac pozaru! To symbol punktu KULMINACYJNEGO, wtedy kiedy jest najgorecej w cyklu.
Oczymi i cialem stwierdzamy, ze najgorecej jest w poludnie, gdy sloneczko grzeje nas. Teraz tlumacze na chlopski rozum.
I tak nalezy rozumiec przekazy, ktore sa wypaczone poprzez wielokrotne przepisywania i bledne interpretacje.

Np. kolejny blad - DRZEWO nie o rosline koniecznie chodzic musi, lecz o DREWNO My w naszych mozgownicach jeszcze wciaz dzielimy na swiat zywy i martwy, a on jest JEDEN.

----------------------------------------

Wiec jesli juz chcesz jednym okresleniem nadac kierunkowi nazwe, to ma byc tak:

Poludnie - OGIEN
Poludniowy-wschod - DRZEWO
Wschod - DREWNO
Polnocny-wschod ZIEMIA
Polnoc - WODA
Polnocny-zachod - SKY/NIEBO/(WIELKA ZIEMIA = MATKA)/
Zachod - METAL
Poludniowy-zachod METAL SZLACHETNY

Nie potrzebnie gmatwac az tak szczegolowo, najlepiej wyjasnic jakie sfery zycia kryja sie (maja swoja najwieksza sile) w jakich czesciach.

Na osi Polnoc-Poludnie sa domeny WODY i OGNIA. Ale to wcale nie oznacza, ze reszta kierunkow dziala na zasadzie przeciwnosci lezacych na jednej prostej.

Np. Wschod (Drewno) a po chinsku (li) = ogien, bo te elementy sa juz w ruchu! I jak drewno sie zapali to obydwa sie uzupelnia w wyniku czego uzyskamy popiol, a wiec ziemie, ktora zrodzi metal, metal zahartowany, bedzie stala itp. itd. tak nalezy myslec.
Gdy oswietli sie (najlepiej swiecami, kadzidelkami) te czesc pokoju ozywi sie aure, ludzie schorowani odzyskaja chec do wyleczenia, do takie wolanie o ogien (li) uzdrawiajacy. Jakbysmy chcieli zaofiarowac galazke (Drewno) zywiolowi ognia, aby nam pomogl spelnic zyczenia, bo ogien nam pomoze zagrzac od srodka i pokonac wroga. A to moze byc, choroba, samotnosc, strach, klopoty w zyciu i pracy i inne.
Ten OGIEN na Wschodzie to LEWIATAN. SMOK, ktorego czcza tak mocno (smok pomaranczowy, oczyszczajacy, wybawca).

Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #99 : Czerwiec 21, 2012, 16:28:29 »

Darku tym razem jestes niesprawiedliwy.

Tak mnie co¶ chwyci³o w poprzednim po¶cie na napomykanie wiêc i teraz Ci napomknê, ¿e nie odnosi³em siê ni do Twoich, ni do >Lucka< wypowiedzi. Ot, jest dobry w "¦.G." i st±d propozycja, pro¶ba by spróbowa³ pokombinowaæ z tymi cyferkami, wzorami itd., itp..
Niesprawiedliwo¶æ mo¿e wynikaæ tylko z tego, ¿e w innym w±tku mog³em Go o to porosiæ, ale tu jest czêstym bywalcem.

Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: