PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« : Pa¼dziernik 09, 2009, 13:41:02 » |
|
Abstrachuj±c chwilowo od tego, i¿ PCh w istocie [?] skupia siê wokó³ Huphu, przejdê na moment do w±tku "Cheopsa"
Czy badacze Egiptu maj± absolutn± peno¶æ, i¿ poprawna jest formu³a jezykowa jest:
"ten Cheops" ?
a mo¿e raczej:
"ta Cheopsa" albo "ten Cheopsa" lub "to Cheopsa"
i to jest moje pytanie do badaczy i znawców tematu i historii. Jesli jest szansa na jednoznaczna odpowied¼ ..to jest szansa ¿e poci±gnê ten temata
|
|
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 18, 2009, 13:19:19 wys³ane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 13, 2009, 20:34:12 » |
|
ja mam pewno¶æ!
nie ma ¿adnego CHEOPSA, to s³owo greckie! tak jak PIRAMIDA, to nie egipskie s³owo ale greckie z egipskiego p-rm-ws
jest CHUFU a dok³adniej to chu-fu (khufu) - kchf
nie ma CHEOPSA ani CHEOPS - poprawna forma to ta któr± napisa³em powy¿ej - pamiêtasz jak pisa³em, ¿e nie ma ANUBISA ale jest inpu? hellenistyczna wersja egipskiego s³owa
718'
|
|
|
|
|
|
|
Trel
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 14, 2009, 03:35:57 » |
|
Widze kap³an ze twardo przeszedles do opozycji,si³y sceptyków sa teraz zdecydowanie silniejsze. Ale imperium tez atakowa³o i przegra³o :p.Ale mawiaja ze zycie to nie bajka :p
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 3453
|
|
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 14, 2009, 06:40:09 » |
|
Cze±æ Trel a ja my¶lê ¿e nie zrozumia³es posta 718
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
Ksiêga Koheleta 3,1
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 14, 2009, 12:49:42 » |
|
ja mam pewno¶æ!
nie ma ¿adnego CHEOPSA, to s³owo greckie! tak jak PIRAMIDA, to nie egipskie s³owo ale greckie z egipskiego p-rm-ws
jest CHUFU a dok³adniej to chu-fu (khufu) - kchf
nie ma CHEOPSA ani CHEOPS - poprawna forma to ta któr± napisa³em powy¿ej - pamiêtasz jak pisa³em, ¿e nie ma ANUBISA ale jest inpu? hellenistyczna wersja egipskiego s³owa
718'
Rozumiem, ¿e jeste¶ mocno ukierunkowany na cel i sprawy poboczne traktujesz jako nieistniej±ce. Ja natomiast staram siê odnajdywaæ miarê wszelkich spraw zarówno tych istotnych - jak i ¶mieciowych, doklejonych. ja pamiêtam co Ty napisa³e¶. Czy w zwi±zku z tym od teraz zaczniemy pisaæ po egipsku??? No to napisz co¶ o p-rm-ws, mozesz te¿ o fonetyce..
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 14, 2009, 17:59:07 » |
|
jak znajdê notatki to napiszê, nie mam teraz jak, jak pisa³em w innym w±tku mam remont i nie mam dostêpów do moich dzienników aktualnie - do koñca roku napiszê co i jak...
718'
|
|
|
|
|
|
|
Torton
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 15, 2009, 19:35:58 » |
|
Mortal Kombat normalnie...
Co Wam to da? Odkryjecie dziêki temu labirynt w piwnicy?
Od dawna ju¿ wiadomo ¿e Projekt Cheops skoñczy tak jak reszta zrzeszeñ ludzi "o¶wieconych inaczej" albo mo¿e nazwijmy ich po imieniu? Czy regulamin Forum tego zabrania?
A mo¿e skoro pochodzi to s³owo od Greckiego to powinni¶my szukaæ Cheopsa w Atenach?
Pzdr
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 17, 2009, 13:10:39 » |
|
A kto szuka cheopsa? Powinni¶cie w Atenach A tak poza-tym to jeste¶ trochê niegrzeczny. @ szkoda kap³an.. do koñca roku to lata ¶wietlne min±.
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 17, 2009, 16:39:06 » |
|
mo¿e szybciej ale teraz NA PRAWDÊ nie mam jak...
718'
|
|
|
|
|
|
|
Szmer
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 17, 2009, 21:10:09 » |
|
Torton... bardzo g³êbokie i merytoryczne s± twoje przemy¶lenia... wnosz± na prawdê wiele do tej dyskusji... Kap³an ma racjê. Ogólnie zauwa¿y³em, nie tylko na tym forum, ¿e jest prowadzona masa badañ na s³owach czy liczbach, które stanowi± jedynie pochodne, t³umaczenia czy te¿ swojego rodzaju interpretacje informacji ¼ród³owych. Co oczywi¶cie w rezultacie powoduje ¿e wyniki poszukiwañ s± niemo¿liwe do uzyskania albo rezultaty s± ca³kowicie b³êdne... przynajmniej w wiêkszo¶ci przypadków. Tak¿e w tym wypadku pytanie - czy jest w ogóle sens opieraæ siê na s³owie - "Cheops(a)"? Pod warunkiem ¿e nie zawiera ¿adnego celowego przes³ania, zale¿no¶ci, nie zosta³o specjalnie stworzone... s³owo cheops(a ) mo¿e byæ ca³kowicie nieznacz±ce...
|
|
|
|
|
|
|
Dry007
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 17, 2009, 21:14:55 » |
|
"Jêzyki zapewnienie to¿samo¶ci, dumy, poczucia przynale¿no¶ci i duchowo spo³eczno¶ci jêzyka mniejszo¶ci. Mamy nadziejê, ¿e poprzez g³o¶niki jak i wiêkszo¶æ jêzyków mniejszo¶ci na ¶wiecie narzêdzi do tre¶ci w Internecie s± dostêpne w ich jêzyku, umo¿liwimy wiêkszej liczby ludzi do dzielenia siê kultur± i wiedz± z innymi na ca³ym ¶wiecie. Ko te reo te ha te Mauri o te Māoritanga Jêzyk jest bardzo tchnienie z Māori bytu. (Maori) Mak-MAK muwekma-noono ya roote "innutka, mak-'uyyaki_, Nuhu, mak Pekre ne tuuxi, "Na mak roote" innutka hu_i_tak. Nasza kultura i nasz jêzyk jest na naszej przesz³o¶ci, Z niej mo¿emy obj±æ obecny, A po drodze do przysz³o¶ci. (Muwekma Ohlone plemienia Indian, pierwotnych mieszkañców San Francisco i Santa Clara Hrabstwa w stanie Kalifornia, w domu Google)" ¼ród³o: http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://googleblog.blogspot.com/&ei=tyDaSpj9IY-C4QaPg7H5CA&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&ved=0CAoQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dgoogle%2Bblog%26hl%3Dpl%26rlz%3D1C1CHMB_plPL305PL306
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 17, 2009, 21:23:02 » |
|
translatorom mówimy NIE!!!
czy angielski jest a¿ taki trudny? tak siê jako¶ sta³o, ¿e angielski sta³ siê uniwersalnym jêzykiem LUDZKO¦CI...
bez niego w ¶wiecie ani rusz
718'
|
|
|
|
|
|
|
Torton
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 17, 2009, 21:24:01 » |
|
Szmer nie zapominajmy o tym ¿e Cheops to imiê spopularyzowane przez Herodota. Grecka forma egipskiego imienia Chu-fu, skrótu od Chnum-chuefui (z egip. Chnum-mnie-chroni). I to tyle nic wiêcej. Rozumiem ¿e w przypadku nie których imion mo¿emy doszukiwaæ siê jaki¶ konkretnych znaczeñ. Przyk³adowo imiona demonów i anio³ów maj± do¶æ spore znaczenie i opisuj± wiele cech. Wyja¶niê z psychologicznego punktu widzenia dlaczego pan K i P szukaj± jakiego¶ znaczenia. W pewnym sensie odnoszê wra¿enie ¿e chc± to zrobiæ na si³ê a to tylko dlatego aby udowodniæ sobie co¶ i zaspokoiæ ego. A ¿eby jeszcze lepiej to wyja¶niæ powiem wam ¿e dzia³acie w zmanipulowaniu przez Ludzi z Projektu Cheops. Czytali¶cie sesje wiecie co mówi Lucyna £obos to od razu kojarzycie has³a typu z egip. Chnum-mnie-chroni). Gdy zamiast tego "Mnie-chroni" by³oby "Chnum-bigos-kapu¶niak" nikt szczególnej uwagi by do tego nie przywi±za³ poniewa¿ nie zawiera³o by to kluczowych s³ów których u¿ywa Enki do manipulowania lud¼mi. Pozdro Mora
|
|
|
|
|
|
|
Linda
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 17, 2009, 22:53:17 » |
|
translatorom mówimy NIE Chcia³am tylko zwróciæ uwagê na na to jak bardzo pomaga w rozwoju intelektualnym to forum.... Nie uwierzycie ,ze nie zna³am s³owa "translator" musia³am niestety szukaæ w necie...Ale co za efekt ...ju¿ znam... Fajnie wiec czytaæ niezrozumia³e i trudne posty....potem bedzie mozna samemu takie pisaæ... Przynajmniej mam taka nadziejê
|
|
|
|
|
|
|
Szmer
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 17, 2009, 23:26:44 » |
|
Wyja¶niê z psychologicznego punktu widzenia dlaczego pan K i P szukaj± jakiego¶ znaczenia. W pewnym sensie odnoszê wra¿enie ¿e chc± to zrobiæ na si³ê a to tylko dlatego aby udowodniæ sobie co¶ i zaspokoiæ ego. A ¿eby jeszcze lepiej to wyja¶niæ powiem wam ¿e dzia³acie w zmanipulowaniu przez Ludzi z Projektu Cheops. Czytali¶cie sesje wiecie co mówi Lucyna £obos to od razu kojarzycie has³a typu z egip. Chnum-mnie-chroni). Gdy zamiast tego "Mnie-chroni" by³oby "Chnum-bigos-kapu¶niak" nikt szczególnej uwagi by do tego nie przywi±za³ poniewa¿ nie zawiera³o by to kluczowych s³ów których u¿ywa Enki do manipulowania lud¼mi. Na pewno takie dzia³anie, o którym piszesz wystêpuje na dosyæ szerok± skalê... ale nie koniecznie musi tak byæ nawet je¶li wydaje siê na pierwszy rzut oka. Nie czyta³em sesji... ma³y fragment jednej, poniewa¿ kto¶ zamie¶ci³ to na forum. Nie mam bladego pojêcia co Samcio tam wygaduje... a z drugiej strony wiem doskonale. Tak jak wspomnia³em ju¿ wcze¶niej... nale¿y doszukiwaæ siê ¼róde³... Samcio (kimkolwiek jest) o niczym nowym nas nie informuje... jedynie koloruje to co ju¿ wiadome na swój sposób i robi przy tym ca³kiem niez³y PR... pytanie - w jakim celu?
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 18, 2009, 02:10:19 » |
|
Chnum-chuefui (z egip. Chnum-mnie-chroni) A co to znaczy?
|
|
|
|
|
|
|
Torton
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 24, 2009, 14:09:41 » |
|
Nie wiem i jako¶ mnie to nie interesuje co to znaczy.
|
|
|
|
|
|
|
Kap³an 718
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 28, 2009, 22:47:47 » |
|
Nie wiem i jako¶ mnie to nie interesuje co to znaczy. powiedzia³e¶ PRAWDÊ i nale¿y to odnotowaæ 718'
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #18 : Listopad 07, 2009, 01:28:43 » |