Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:
 
*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Styczeñ 11, 2025, 00:01:08


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Odp: Kulinarne specja³y  (Przeczytany 1231 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Rafaela
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 14, 2009, 11:09:25 »

   
     Lemon curd - cytrynowy krem

Lemon curd

    Zawsze mia³am ochotê zrobiæ lemon curd. Uwielbiam wszystko co cytrynowe. Tradycyjny lemon curd jest jednak na ma¶le ... ¦wiadomo¶æ, ile t³uszczu bym w siebie wpakowa³a zdecydowanie studzi³a mój zapa³. Jak tylko przez przypadek natknê³am siê na przepis bez mas³a, od razu wiedzia³am, ¿e to bêdzie to! Mo¿liwo¶ci, co z nim zrobiæ jest wiele. Najpro¶ciej jako dodatek do owoców w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek, itp. Ja po prostu smarujê sobie ³y¿eczk± po kruchych ciastkach i podjadam. Bajka nie budyñ! :-)

Sk³adniki:

    * sok wyci¶niêty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
    * 2 ¿ó³tka
    * 2 jajka
    * 200 g cukru
    * 1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej (doda³am czubat± ³y¿kê)
    * 1 ³y¿ka oliwy (doda³am 1 ³y¿eczkê)

Wszystkie sk³adniki (oprócz oliwy) umie¶ciæ w garnuszku i zagotowaæ, mieszaj±c. Pogotowaæ, mieszaj±c, przez 2 minuty. Je¶li bêd± grudki przetrzeæ przez sitko lub zmiksowaæ blenderem. Dodaæ oliwê i znów pogotowaæ przez 2 minuty.

Umie¶ciæ w s³oiczku. Mo¿na przechowywaæ w lodówce do tygodnia czasu.



Krówki

    Zacznê od tego, ¿e od kilku dni jestem niezmiernie szczê¶liw± posiadaczk± dwóch ksi±¿ek Nigelli "Feast" i "How to be a domestic goddess" :-). Na pierwszy ogieñ posz³y wiêc krówki (z drugiej ksi±¿ki). I ... wielka klapa. Niestety krówek Nigelli (fudge), nie polecam. To tak jakby Anglicy nie mieli pojêcia, jak one smakuj± (sam cukier miêdzy zêbami), a przecie¿ jad³am ich kupne fudge i by³y nawet, nawet. No i Nigella siê nie popisa³a. A poniewa¿ po tym podej¶ciu zosta³a mi otwarta puszka mleka skondensowanego, zrobi³am z przepisu Bakerlady, zastêpuj±c s³odk± i t³ust± ¶mietankê tym w³asnie mlekiem. I ... bingo! Wysz³y takie jakie wyj¶æ mia³y - ci±gutki, mordoklejki, mo¿e bardziej jak toffi?, bo bez kruchej otoczki z zewn±trz ... no, wiecie, o czym piszê Mrugniêcie. Dlatego je¶li krówki, to tylko z przepisu Bakerlady, któr± cytujê.

Sk³adniki na oko³o 25 cukierków:

    * 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie s³odzonego (mo¿e byæ kremówka)
    * 3/4 szklanki cukru
    * 1/3 kostki mas³a
    * 1 ³y¿eczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk³adniki doprowadziæ do wrzenia w garnku z grubym dnem ca³y czas mieszaj±c. Gdy masa bêdzie be¿owa, gêsta i wyka¿e tendencje do przypalania siê (u mnie zesz³o oko³o 15 minut), zdj±æ garnek z ognia i ucieraæ masê kilka minut. Wyra¼nie gêst± masê wylaæ do malutkiej keksówki/naczynia wy³o¿onego foli± aluminiow± (by by³o j± ³atwiej pó¼niej wyj±æ). Sch³odziæ. Wyj±æ i pokroiæ wg uznania. Podobno, im d³u¿ej krówki gotowane, a pó¼niej ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdzi³am
).

Smacznego U¶miech
krówki











« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 14, 2009, 11:56:33 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.051 sekund z 17 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zipcraft wypadynaszejbrygady x22-team opatowek watahaslonecznychcieni