Lemon curd - cytrynowy krem
Lemon curd
Zawsze mia³am ochotê zrobiæ lemon curd. Uwielbiam wszystko co cytrynowe. Tradycyjny lemon curd jest jednak na ma¶le ... ¦wiadomo¶æ, ile t³uszczu bym w siebie wpakowa³a zdecydowanie studzi³a mój zapa³. Jak tylko przez przypadek natknê³am siê na przepis bez mas³a, od razu wiedzia³am, ¿e to bêdzie to! Mo¿liwo¶ci, co z nim zrobiæ jest wiele. Najpro¶ciej jako dodatek do owoców w pucharkach, jako polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek, itp. Ja po prostu smarujê sobie ³y¿eczk± po kruchych ciastkach i podjadam. Bajka nie budyñ! :-)
Sk³adniki:
* sok wyci¶niêty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
* 2 ¿ó³tka
* 2 jajka
* 200 g cukru
* 1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej (doda³am czubat± ³y¿kê)
* 1 ³y¿ka oliwy (doda³am 1 ³y¿eczkê)
Wszystkie sk³adniki (oprócz oliwy) umie¶ciæ w garnuszku i zagotowaæ, mieszaj±c. Pogotowaæ, mieszaj±c, przez 2 minuty. Je¶li bêd± grudki przetrzeæ przez sitko lub zmiksowaæ blenderem. Dodaæ oliwê i znów pogotowaæ przez 2 minuty.
Umie¶ciæ w s³oiczku. Mo¿na przechowywaæ w lodówce do tygodnia czasu.
Krówki
Zacznê od tego, ¿e od kilku dni jestem niezmiernie szczê¶liw± posiadaczk± dwóch ksi±¿ek Nigelli "Feast" i "How to be a domestic goddess" :-). Na pierwszy ogieñ posz³y wiêc krówki (z drugiej ksi±¿ki). I ... wielka klapa. Niestety krówek Nigelli (fudge), nie polecam. To tak jakby Anglicy nie mieli pojêcia, jak one smakuj± (sam cukier miêdzy zêbami), a przecie¿ jad³am ich kupne fudge i by³y nawet, nawet. No i Nigella siê nie popisa³a. A poniewa¿ po tym podej¶ciu zosta³a mi otwarta puszka mleka skondensowanego, zrobi³am z przepisu Bakerlady, zastêpuj±c s³odk± i t³ust± ¶mietankê tym w³asnie mlekiem. I ... bingo! Wysz³y takie jakie wyj¶æ mia³y - ci±gutki, mordoklejki, mo¿e bardziej jak toffi?, bo bez kruchej otoczki z zewn±trz ... no, wiecie, o czym piszê
. Dlatego je¶li krówki, to tylko z przepisu Bakerlady, któr± cytujê.
Sk³adniki na oko³o 25 cukierków:
* 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie s³odzonego (mo¿e byæ kremówka)
* 3/4 szklanki cukru
* 1/3 kostki mas³a
* 1 ³y¿eczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie sk³adniki doprowadziæ do wrzenia w garnku z grubym dnem ca³y czas mieszaj±c. Gdy masa bêdzie be¿owa, gêsta i wyka¿e tendencje do przypalania siê (u mnie zesz³o oko³o 15 minut), zdj±æ garnek z ognia i ucieraæ masê kilka minut. Wyra¼nie gêst± masê wylaæ do malutkiej keksówki/naczynia wy³o¿onego foli± aluminiow± (by by³o j± ³atwiej pó¼niej wyj±æ). Sch³odziæ. Wyj±æ i pokroiæ wg uznania. Podobno, im d³u¿ej krówki gotowane, a pó¼niej ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdzi³am
).
Smacznego
krówki