Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:49:17

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: mammografia - fakty i mity  (Przeczytany 4784 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Val Dee
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 19, 2009, 15:05:35 »

Poniewa¿ w naszym kraju szerzy siê akcja "uratuj kobietê" przyda siê ka¿demu aby poznaæ siê bardziej na temacie. Czy mammografia rzeczywi¶cie jest takim dobrem?

Natrafi³em na ciekawy artyku³ w "Przekroju":

Mammografia – ca³a prawda czy pó³prawdy?

Irena Ciesliñska

Je¶li dwa tysi±ce kobiet przez dziesiêæ lat bêdzie co roku poddawa³o siê mammografii, statystycznie uratuje to ¿ycie jednej z nich. Dziesiêæ innych zostanie bezpowrotnie i niepotrzebnie okaleczonych

Od lat moja lekarka przekonuje mnie,bym posz³a na mammografiê. Od lat odmawiam. Ostatnio zdaj± siê przekonywaæ mnie do tego wszyscy. „Zrób sobie prezent. Zadbaj o zdrowie” – tym apelem w centrach handlowych w ca³ej Polsce wzywano do badañ piersi z okazji Dnia Kobiet. A w Dzieñ Matki moje dzieci przynios³y mi ze szko³y w³asnorêcznie zrobion± laurkê: „B±d¼ zdrowa, mamo, zbadaj siê!”. To by³ pomys³ pos³anek Platformy Obywatelskiej, które wys³a³y do szkó³ list zachêcaj±cy uczniów do rysowania takich laurek. A które dziecko nie chcia³oby, by mama by³a zdrowa?

Piêkna idea. No¶ne has³a. Pozornie sprawa jest jasna: badania przesiewowe to b³ogos³awieñstwo pozwalaj±ce wykryæ nowotwór bardzo wcze¶nie, a dziêki temu go wyleczyæ.

Ja jednak wiem, ¿e w przypadku raka piersi (a tak¿e raka prostaty) wcale nie jest to oczywiste. Wiele badañ wskazuje na to, ¿e znajdujemy i poddajemy agresywnemu leczeniu nie to, co zabija. S± i znacznie bardziej niepokoj±ce sygna³y – ¿e sama diagnostyka pobudza nowotwory do wzrostu.

Ca³y artyku³ pod tym adresem:
http://www.przekroj.pl/cywilizacja_nauka_artykul,5677.html

POLECAM
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 21, 2009, 21:47:09 »

Witaj Val Dee.

Bardzo ciekawy temat, dziekuje za link ktory jest bardzo ciekawy. Zyjemy w czasach gdzie rak piersi, jest najwiekszym zagrozeniem zycia kobiety. Nikt nie wie co i dlaczego. Jedno jest pewne ze nauka ciagle szuka pomocy w tym kierunku.
Stwierdzenie ze "MAMOGRAFIA" niestety nie jest zdrowa jest na swiecie znana. Jednak w momecie kiedy sie cos dzieje
jestesmy bezradni, wiedzac ze nie ma innego wyjscia jak poddanie sie decyzjom lekarskim, a wiec operacja naswietlania ,chemia, depresje, kalectwo. Czesto rozpad rodziny jednym slowem ciezkie chwile.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2011, 20:07:13 »

Mammografia jest nieskuteczna
dodano: 2011-10-31 (09:51

Mammografia, s³u¿±ca wczesnemu wykrywaniu raka piersi u kobiet, jest mniej skuteczna w ratowaniu ich ¿ycia, ni¿ na ogó³ siê wydaje - sugeruj± autorzy badañ opublikowanych na ³amach najnowszego wydania „Archives of Internal Medicine on Monady”.

Dr Gilbert Welch z Dartmouth College (USA), który kierowa³ badaniami, przyznaje, ¿e najnowszy sprzêt do mammografii pozwala wykryæ nawet niewielkie zmiany w gruczo³ach piersiowych. Nie oznacza to jednak, ¿e dziêki temu metoda ta zmniejsza ryzyko zgonu powodu raka piersi.

Z obserwacji, które uczony przeprowadzi³ wspólnie z Brittney A. Frankel wynika, ¿e spo¶ród tych kobiet, u których wykryto raka piersi przy u¿yciu mammografii, jedynie w przypadku 13 proc. z nich nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e aparat pomóg³ uratowaæ ich ¿ycie.
- Pozosta³e 87 proc. pacjentek z tym nowotworem nie zawdziêcza swego ¿ycia mammografii, choæ wiêkszo¶æ kobiet jest o tym przekonana – powiedzia³ naukowiec z rozmowie z agencj± Reuters.

Dr Welch wyja¶nia, ¿e nawet tego samego typu nowotwory rozwijaj± siê w ró¿nym tempie u poszczególnych pacjentów. Jedne postêpuj± tak wolno, ¿e mo¿na je skutecznie leczyæ bez wzglêdu na to, czy wykryto je wcze¶nie, czy pó¼no, dziêki mammografii czy te¿ innej metodzie, np. samobadaniu piersi.

Dodaje, ¿e zupe³nie inaczej jest z tzw. agresywnymi nowotworami z³o¶liwymi, o du¿ej progresji. S± one najbardziej ¶miertelne i czêsto doprowadzaj± do zgonu bez wzglêdu na to, czy zostan± wcze¶nie, czy pó¼no wykryte, przy u¿yciu mammografii czy te¿ innej metody. Wed³ug naukowca, wcze¶nie wykrycie wolno rozwijaj±cego siê guza powoduje, ¿e niektóre kobiety poddawane s± kolejnym, czasami niepotrzebnym badaniom (np. biopsji – PAP), a nawet zbêdnemu leczeniu.

Jego zdaniem, mammografia mo¿e zatem okazaæ siê skuteczna jedynie u kobiet, u których rak piersi jest agresywny, ale zosta³ na tyle wcze¶nie wykryty, ¿e mo¿e byæ jeszcze skuteczny leczony. Ale takich przypadków jest niewiele. Z jego wyliczeñ wynika, ¿e na 1000 kobiet poddawanych rutynowym badaniom przesiewowym, jedynie u jednej mo¿na wykryæ agresywn± postaæ guza, bêd±cego jeszcze na etapie rozwoju, gdy mo¿na go skutecznie leczyæ.

Dieta podstaw± zdrowego trybu ¿ycia! Sprawd¼!

1/2

...

http://odkrywcy.pl/kat,111396,title,Mammografia-jest-nieskuteczna,wid,13945959,wiadomosc.html

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: