Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:24:36

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: propozycja ;) + pyanie :P  (Przeczytany 15316 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
sqnik
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 14, 2008, 11:25:41 »

proponuje zrobic dzial "pytania" bo takiego dzialu mi brakuje U¶miech a i mam odrazu pytanie Jêzyk heheh czy moge mowic o tych rzeczach innym ? osobom ktorym ufam ?
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 14, 2008, 14:58:57 »

Nie sprecyzowa³e¶ jakich U¶miech
Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 14, 2008, 14:59:22 »

To zale¿y jakie rzeczy masz na my¶li.
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 14, 2008, 20:48:02 »

og³oszenia porz±dkowe --> mo¿na dawaæ pytania o ró¿ne kwestie techniczne

paranauki, hydepark --> inne pytania

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
sqnik
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 15, 2008, 08:41:05 »

dobra to pytanie z innej beczki Jêzyk czy tylko ksieza moga spowiadac ? moze bardziej sprecyzuje pytanie eeee czy nie ksiadz ;P zwykly czlowiek moze spowiadac ? jak myslicie ?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2008, 08:41:45 wys³ane przez sqnik » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 15, 2008, 08:53:57 »

My¶lê ze jak nie ma w pobli¿u ksiêdza i nie masz szans na to ¿e siê wkrótce pojawi, to mozna wyrzuciæ z siebie to co ciê gnêbi ,osobie która zechce ciê wys³uchaæ.Nie wiem tylko czy mo¿e ci dac rozgrzeszenie ? O to mo¿esz prosiæ Boga ,je¿eli bedziesz bardzo ¿a³owa³ to Bóg ci wybaczy.Je¶li jednak grzeszysz z premedytacj± bo wiesz ¿e Bóg i tak ci wybaczy to wtedy jest to grzech przeciw Duchowi ¦w. czyli przeciw Bogu.Nie jestem teologiem ale takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam chanell

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 15, 2008, 17:04:29 »

nigdy nie wyspowiadam siê przed ¿adnym cz³owiekiem - moje problemy, sugestie i ¿yczenia wyjawiam tylko bogu - najczê¶ciej patrz±c noc± na gwiazdy albo za dnia zerkaj±c na chmury.. Robiê to czêsto po przebudzeniu..

po co mi klecha?? nie uznajê po¶redników.. 

Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 15, 2008, 17:47:47 »

Spowied¼ jakiemukolwiek cz³owiekowi, jakkolwiek przebranemu i z jakimkolwiek tytu³em jest wymys³em czysto ludzkim i nie ma nic wspólnego z rzeczywist± spowiedzi± któr± mo¿esz skierowaæ tylko do Boga.
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 15, 2008, 17:58:57 »

Jestem innego zdania, dla mnie spowiedzią jest, np, gdy kogoś okłamie, porozmawiać z tą osobą, powiedzieć jej, że się skłamało i czemu się skłamało i żałować. Tylko tak można sumienie oczyścić, nie przez księdza... tak sądzę.

Powiedzialbym wiec inaczej, nie szukac przebaczenia u Boga, tylko u innego czlowieka, albo jeszcze inaczej, w drugim czlowieku odnalezc Boga.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2008, 18:00:52 wys³ane przez Septerra » Zapisane
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 15, 2008, 18:09:10 »

Jestem innego zdania, dla mnie spowiedzi± jest, np, gdy kogo¶ ok³amie, porozmawiaæ z t± osob±, powiedzieæ jej, ¿e siê sk³ama³o i czemu siê sk³ama³o i ¿a³owaæ. Tylko tak mo¿na sumienie oczy¶ciæ, nie przez ksiêdza... tak s±dzê.

Powiedzialbym wiec inaczej, nie szukac przebaczenia u Boga, tylko u innego czlowieka, albo jeszcze inaczej, w drugim czlowieku odnalezc Boga.

a ja my¶lê, ¿e to mo¿na by jako¶ rozdzieliæ.. bo w tym co napisa³e¶ jest sens.

i tak przez chwilkê pomy¶la³em, i doszed³em do wniosku, ¿e skoro bóg jest mi³o¶ci± wiêc chyba dla niego nie ma znaczenia czy go przepraszamy, prawda? on i tak wybaczy nam w tej samej chwili, w której my zrobimy co¶ ¼le... to by³by wymys³ ko¶cio³a i zwi±zane z tym stereotypy - ca³a ta spowied¼.

muszê siê jeszcze nad tym zastanowiæ  U¶miech tzn, nad tym co napisa³e¶  U¶miech 
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 15, 2008, 18:13:20 »

Micha³ nie mo¿esz robiæ-czynic ¿le z premedytacj± ,bo wtedy wysy³asz nagatywn± energiê, która do ciebie wróci,wcze¶niej czy pó¼niej.

Ksiêga Koheleta 3,1
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 15, 2008, 18:15:31 »

Micha³ nie mo¿esz robiæ-czynic ¿le z premedytacj± ,bo wtedy wysy³asz nagatywn± energiê, która do ciebie wróci,wcze¶niej czy pó¼niej.

a bez premedytacji to niby nie wróci ?

mi chodzi raczej o to ¿e to ko¶ció³ narzuci³ nam jaki¶ dogmat spowiedzi do boga.. a tak naprawdê to co napisa³ septerra mo¿e byæ bardzo bliskie prawdy. IMO  U¶miech
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 15, 2008, 18:21:14 »

Chanell, watpie ze przypomnisz sobie wydarzenie w swoim zyciu albo czyimkolwiek, kiedy ktos czyni z³o z premedytacja.
Jestesmy tak skonstruowani ze to co czynimy musi byc ZAWSZE dobre w naszym umysle, wydawac sie dobre, musimy miec usprawiedliwienie dla siebie, powód

Poza tym, to co napisalas tez nie wytlumacza, czemu tylu ludzi na swiecie jest tak niegodziwych a zyje im sie tak dobrze. Chyba to nie jest tak proste.

Micha³ milo mi U¶miech
chanell

Maszyna do pisania...

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 15, 2008, 21:15:57 »

W³a¶ciwie......hm...............dobra zgadzam siê z tob± Grzesiu U¶miech Zawsze staram siê stosowaæ do przykazania "nie czyñ drugiemu....."  i st±d moje wywody.Choæ spotka³am siê z takim zdazeniem.

Ksiêga Koheleta 3,1
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 16, 2008, 00:12:48 »

Spowied¼ jakiemukolwiek cz³owiekowi, jakkolwiek przebranemu i z jakimkolwiek tytu³em jest wymys³em czysto ludzkim i nie ma nic wspólnego z rzeczywist± spowiedzi± któr± mo¿esz skierowaæ tylko do Boga.
hmmm... Dariusz, jednak wyznaæ grzechy Bogu poprez wyjawienie ich podczas spowiedzi konkretnej, fizycznej osobie wymaga nieco wiêcej wysi³ku ni¿ wypowiedzenie ich w my¶lach, prawda? Jest tym czym¶ co sk³ania do wiêkszego przemyslenia, pojawia siê te¿ wstyd... To nieco trudniejsze...
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 16, 2008, 00:20:51 »

Spowiedz nie musi nawet byæ uznana za sakrament - pewni jeste¶my jedynie dwóch sakramentów, reszta to troche wolna amerykanka - Ojcowie uznaj± od 2 do 10, Prawoslawie zas nigdy dogmatycznie tego nie zatwierdzilo. Osobiscie, uznajac niekiedy znaczenie spowiedzi usznej, jestem zwolennikiem spowiedzi powszechnej - bedacej elementem liturgii, w ktorym kazdy, zgodnie z wlasnym sumieniem, rozmawia sobie z tym Panem na gorze. Nie uwazam tez, ze przystapienie do Eucharystii bez "waznej" spowiedzi osobistej jest grzechem "smiertelnym" (to pojêcie ³acinskie - w istocie nie ma grzechu smiertelnego, bowiem musialby istniec i niesmiertelny U¶miech Grzech to grzech.), poniewaz zawsze decyduj±ce powinno byæ sumienie danej osoby. Pod tym wzglêdem prawos³±wie jest o wiele rozs±dniejsze od rzymskiego katolicyzmu i nie wprowadza jednoznacznych, moralnych kryteriów - nie w tym rzecz. Liczy siê "oikumene", ekonomia zbawienia, czyli do¶wiadczenie liturgiczne, bêd±ce esencj± przezywania Boga, antycypacj± zbawienia.

To zak³ada koncepcja karmy - nasz europejski, judeochrzescijanski poglad jest inny. Robotnik, ktory pracowal kwadrans, otrzymuje takie samo sowite wynagrodzenie, co ten, ktory tyral caly dzien. A to dla syna marnotrawnego zabija siê cielê...
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2008, 00:22:30 wys³ane przez Loukas » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 16, 2008, 00:28:41 »

Loukas, a czy czasem w Bibli nie stoi o tym, ze Jezus da³ aposto³om [a nie kazdemu z osobna] moc odpuszczania grzechów. Ubiegnê Ciê - owszem stoi i to wyra¼nie.
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 16, 2008, 02:01:08 »

Stoi to najwy¿ej sam wiesz co i sam wiesz gdzie. Je¶li ju¿ - jest napisane Jêzyk

Interpretacja tego wyj±tku nie jest wbrew pozorom ³atwa - egzegeci bardzo ró¿ni± siê tu miêdzy sob± w naprawdê wielu aspektach. Przede wszystkim jednak chcia³bym poznaæ, co rozumiesz poprzez "nie ka¿demu z osobna"?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2008, 15:27:19 wys³ane przez Loukas » Zapisane
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 16, 2008, 18:30:15 »

To zak³ada koncepcja karmy - nasz europejski, judeochrzescijanski poglad jest inny. Robotnik, ktory pracowal kwadrans, otrzymuje takie samo sowite wynagrodzenie, co ten, ktory tyral caly dzien. A to dla syna marnotrawnego zabija siê cielê...

i co to znaczy?
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 16, 2008, 19:13:45 »

¯e ka¿dy równo zas³uguje na zbawienie, to z tego wynika, ka¿dy ma tak± sam± szansê...
Loukas
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 16, 2008, 19:24:58 »

Nie. Ka¿dy jest ZBAWIONY. Tak naprawdê to ta wielka prawda chrze¶cijañstwa - ka¿dy jest zbawiony, dla ka¿dego zmartwychwsta³ Chrystus. Naturalnie, cz³owiek musi wykonaæ akt woli, niemniej, jak jestem g³êboko przekonany, boska m±dro¶æ i mi³o¶æ jest cierpliwa. Poczeka na ka¿dego U¶miech

Tutaj chodzi³o mi równie¿ i mo¿e przede wszystkim o to, ¿e Bóg wybacza nam rzeczy "nie po siedmiokroæ, a siedemdziesiêciosiedmiosiedmiokroæ", czyli, w znaczeniu wspó³czesnym - w nieskoñczono¶æ, a ³aska dana jest darmo - nie musimy "p³aciæ" za nasze winy, poniewa¿ cierpia³ za nas Chrystus - wystarczy ten skromny, pokorny akt kajania. Nie ma "oka za oko". Chrystus uwolni³ nas z b³êdnego ko³a, prawa zemsty - i karmy. To wielka dobra nowina - i w³a¶nie to.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2008, 19:28:27 wys³ane przez Loukas » Zapisane
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 16, 2008, 20:37:46 »

Zapomnia³e¶ dodaæ "moim zdaniem" na koñcu Mrugniêcie
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 16, 2008, 21:16:22 »

Zapomnia³e¶ dodaæ "moim zdaniem" na koñcu Mrugniêcie

to by musia³ jeszcze dodaæ, ¿e zdaniem micha³± te¿  U¶miech

podoba mi siê to co Loukas napisa³.. podpisuje siê pod tym. 
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 16, 2008, 22:14:57 »

Ja te¿ móg³bym, ale w mojej wersji jego s³owa nabra³yby innego znaczenia Mrugniêcie Mniej... dogmatycznego.
Micha³
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 16, 2008, 22:17:35 »

Ja te¿ móg³bym, ale w mojej wersji jego s³owa nabra³yby innego znaczenia Mrugniêcie Mniej... dogmatycznego.

ale ja chêtnie poznam twoj± wersjê w mniej dogmatycznej odmianie  U¶miech
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: