Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 13:07:34

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: propozycja ;) + pyanie :P  (Przeczytany 15290 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 16, 2008, 22:21:49 »

¯e ka¿dy równo zas³uguje na zbawienie, to z tego wynika, ka¿dy ma tak± sam± szansê...
No to ja ju¿ nic nie powiem. Buzia na k³ódkê.......wystarcz± mi twoje s³owa Septerra U¶miech
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2008, 22:22:09 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Septerra
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 16, 2008, 23:27:26 »

ale ja chêtnie poznam twoj± wersjê w mniej dogmatycznej odmianie  U¶miech
Chêtnie siê ni± podzielê.

"Nie. Ka¿dy jest ZBAWIONY. Tak naprawdê to ta wielka prawda chrze¶cijañstwa - ka¿dy jest zbawiony, dla ka¿dego zmartwychwsta³ Chrystus. Naturalnie, cz³owiek musi wykonaæ akt woli, niemniej, jak jestem g³êboko przekonany, boska m±dro¶æ i mi³o¶æ jest cierpliwa. Poczeka na ka¿dego."

Podpisuje siê pod tym, ale wierze, ¿e ta mi³o¶æ boska nieskoñczona siê objawia w³a¶nie w tym, ¿e daje nam wiêcej ni¿ jedn± szansê, gdy prze¿yjemy ¿ycie, daje nam szanse narodziæ siê na nowo tak d³ugo, a¿ Poznamy Boga. Zak³adaj±c, ¿e ka¿dy pragnie Boskiej mi³o¶ci, bo z niej powsta³ - chce do niej wróciæ,  na przestrzeni nieskoñczono¶ci, ka¿dy dojdzie do zbawienia, a wiêc ka¿dy jest zbawiony. Sta³a Planca, heh.

"Tutaj chodzi³o mi równie¿ i mo¿e przede wszystkim o to, ¿e Bóg wybacza nam rzeczy "nie po siedmiokroæ, a siedemdziesiêciosiedmiosiedmiokroæ", czyli, w znaczeniu wspó³czesnym - w nieskoñczono¶æ, a ³aska dana jest darmo - nie musimy "p³aciæ" za nasze winy, poniewa¿ cierpia³ za nas Chrystus - wystarczy ten skromny, pokorny akt kajania. Nie ma "oka za oko". Chrystus uwolni³ nas z b³êdnego ko³a, prawa zemsty - i karmy. To wielka dobra nowina - i w³a¶nie to."
Te¿ siê podpisuje, z t± notk±, ¿e nie biorê tego dos³ownie. Jak ju¿ kiedy¶ pisa³em, tak, Chrystus to wszystko osi±gn±³, pokazuj±c nam, jak mamy ¿yæ. Pokazuje nam w³a¶ciw± drogê i dziêki temu "zbawia nas wszystkich".

Chanell, pisz ... pisz jak najwiêcej, bo lubiê te my¶li czytaæ Mrugniêcie
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 18, 2008, 21:53:54 »

Tak sobie czytam wasze wypowiedzi, to brakuje mi jednego - co¶ w rodzaju, ¿alu lub pokuty. Wiem brzmi odstraszaj±co, ale z samego trwania 'w grzechu' cz³owiek (w nadziei ze Bóg jest mi³o¶ci±) czysty sie nie zrobi. Pierwszym krokiem do 'odpuszczenia' - nawet samoistnego, bez udzia³u ksiedza i spowiedzi ustnej, jest u¶wiadomienie sobie pope³nionej pomy³ki. Owszem teoretycznie, wszyscy jeste¶my zbawieni, b±d¼ zas³ugujemy na to zbawienie. Ale nie czarujmy sie, bez przejrzenia na oczy który postepek jest niegodziwy, zbawienia byæ nie moze. Bo mieliby¶my wtedy sytuacje z gromadk± dzieci, które na maxa broj±, a pó¼niej uwa¿aj± ze - nic sie nie sta³o.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: