arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #825 : Lipiec 29, 2010, 21:10:09 » |
|
Nie rozumiem tego co napisa³e¶, a raczej adresata w mojej osobie. Przecie¿ napisa³em - wolna wola, byle szanowaæ w niej drugiego cz³owieka - to chyba rozs±dne i moralne/etyczne. Nie wiem równie¿ dlaczego moj± wiarê uto¿samiasz sztywno z zasilaniem instytucji - jak rozumiem KRK. Staram siê cechowaæ ¿yw± wiar± a nie instytucjonaln± - to raz. Dwa - na jakiej podstawie twierdzisz, ¿e KK/KRK podaje tylko czê¶æ prawdy [któr± dysponuje?], czy mam rozumieæ, ¿e Ty posiadasz ca³a prawdê? Tak wypada³oby aby rzetelnie móc wypowiedzieæ siê, ¿e kto¶ opowiada tylko o niej czê¶ciowo/ukrywa. To jak a jest ta "ca³a" prawda? Widzisz, gdy staram siê uzyskaæ co¶ wiêcej w jej temacie od osób z tego forum które to zapewniaj±, ¿e j± znaj± - zawsze, ostatecznie zostajê z niczym - a to nie chc± rozmawiaæ, a to nie chc± wyja¶niaæ, a to nie maj± na to czasu, a to w koñcu ich argumentacja/dowody siê rw±...
Nie wypowiadam siê za Janneth, ale z tego co pamiêtam to na tym forum wielokrotnie deklarowa³a siê jako osoba niewierz±ca, przynajmniej zgodnie z KK/KRK...
|
|
|
|
|
|
|
east
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #826 : Lipiec 30, 2010, 08:18:06 » |
|
Arteq napisa³em tak, bo widzê, ¿e robi siê jak±¶ nagonkê na sarah54 na podstawie tego, co pisze ona i czuje. To , co ona wyra¿a jest dla niej w³a¶ciwe i tak siê tym cieszy pewnie, ¿e a¿ musi siê tym podzieliæ. Owszem napisa³e¶ - wolna wola , byle szanowaæ w niej drugiego cz³owieka - ale jednocze¶nie przytakn±³e¶ janneth, zgadzaj±c siê tym samym na przedstawienie sarah54 jako manipulantki. Tak odebra³em poni¿sze: Lipiec 29, 2010, 11:55:54 Wolna wola... jedni mog± chodziæ, inni mog± odwodziæ pozosta³ych od tego, problem nastêpuje wtedy gdy zaczyna siê u¿ywaæ si³y lub innych "sztuczek" - nagannych moralnie w celu osi±gniêcia w³asnych wizji.
janneth :O takich mówisz? ( cytuj±c sarah54 ) Lipiec 28, 2010, 21:36:14 ...zasilanie organizacji religijnych mo¿ecie przerwaæ ... Znaj±c mechanizmy energetyczne wierzeñ i systemy energetyczne organizacji ró¿nego typu, pozwoli³am sobie na sugestiê. Gdybym chcia³a nawo³ywaæ do opuszczenia ko¶cio³ów i wyznañ, pos³u¿y³abym siê innym zdaniem, np. ..przerwijcie wreszcie to zasilanie organizacji religijnych..." a Ty siê z tym zgodzi³e¶ post ni¿ej. To ja ju¿ nie wiem jak ona ma siê broniæ przed oszczerstwami o u¿ywanie manipulacji. Przypomina to trochê nagonkê na czarownice i s±d Inkwizycji - cokolwiek powiesz, zostanie u¿yte przeciwko Tobie. Filozofia KRK to nie jest moja prawda. Argumenty polemizuj±ce z ni± przedstawia wiele odmian chrze¶cijañstwa, które przecie¿ jednolite nie jest. Ka¿de z nich ma swój kawa³ek prawdy, lub po prostu inaczej prawdê postrzega i to od ludzi zale¿y z czym siê zechc± uto¿samiæ. I w porz±dku, tak ma byæ, ró¿norodno¶æ to podstawa, gorzej, je¶li w imiê w³asnej prawdy cz³owiek zaczyna wt³aczaæ drugiego w swoje ramki. I tylko to chcia³em wyraziæ swoim postem. Ja posiadam swoj± prawdê, dla mnie na teraz najlepsz± z mo¿liwych. Nie jest ona negacj± czyjejkolwiek prawdy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 20:39:59 wys³ane przez Dariusz »
|
|
|
|
|
sarah54
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #827 : Lipiec 30, 2010, 09:31:37 » |
|
East-cieszê siê, ¿e mog³am poznaæ Twoj± postawê.
To forum s³u¿y tak¿e do podnoszenia naszej wspólnej ¶wiadomo¶ci . Ka¿dy zakres Waszej wiedzy jest wa¿ny i pasuje do uk³adanki cz³owiek-¿ycie-ziemia-wszech¶wiat.
To forum mo¿e pos³u¿yæ równie¿, jako platforma do zmiany modelu behawioralnych postaw.
Forum Kod Czasu nie wykorzysta³o tej mo¿liwo¶ci i mimo ogromnej wiedzy i po¶wiêconego czasu pozosta³o tylko w formie archiwum, je¶li kto¶ zgra³ sobie tre¶ci na dysk.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #828 : Lipiec 30, 2010, 10:31:50 » |
|
W takim razie dla ca³kowitego wyja¶nienia sytuacji: Ka¿dy ma prawo do w³asnego zdania i odczuæ (i to wyrazi³em) - wedle moich nie ufam Sarah54, ale nie dysponujê dowodami pozwalajacymi mi stwierdziæ, ¿e jest manipulantk±. Pisz±c o manipulacji i 'pomagierach" mia³em na my¶li inn± forumowiczkê - Kiarê, w jej przypadku mogê wykazaæ to na podstawie niektórych z jej postów...
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich ma³o
Punkty Forum (pf): 23
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1642
Email
|
|
« Odpowiedz #829 : Lipiec 30, 2010, 10:33:50 » |
|
Dziwna to moralno¶æ kalego, arteq i janneth , w której z jednej strony samemu siê zasila instytucjê podaj±c± ca³y czas tylko czê¶ciow± prawdê,bazuj±c± na nie¶wiadomo¶ci, a z drugiej strony piêtnuje siê cz³owieka - sarach54 - za jej sposób widzenia ¶wiata, tak, jakby to ona dopuszcza³a siê manipulacji, niedopowiedzeñ i k³amstw.[/u]
To¿ to jaka¶ kpina! Nie spotka³am siê jeszcze na tym forum z wiêkszymi objawiami piêtnowania jak tymi stosowanymi wobec katolików! Nie wiem jak to mo¿liwe, by w dzisejszych czasach, przy, jak to mówicie "wysoce rozwiniêtej ¶wiadomo¶ci" tak wielce inteligentnemu, empatycznemu i och-ach cz³owiekowi przysz³o do g³owy piêtnowanie jakiej¶ tam "czê¶ciowo tylko prawdê pokazuj±cej i bazuj±cej na nie¶wiadomo¶ci" religii! Je¶li tak s³aba w korzeniach ju¿ wiara ma upa¶æ przy jego wszech-majestacie, to wyginie tak samo jak fauna i flora, którym cz³owiek miejsce istnienia zabiera. Rós³ by taki jeden z drugim w moich oczach z aprobat± obserwuj±c nie upadek, a rozwój religii! W przeciwnym wypadku, gdy istota mianuj±ca siebie sam± jako istotê wielce ju¿ ¶wiadom±, dopuszcza siê twierdzeñ, których ja jako malutki cz³owieczek zauwa¿yæ w stanie nie jestem (a wiêc nie przyjmê jej prawd do ¶wiadomo¶ci, tak jak i pewnie 90% innych jeszcze przez ni± nie przekonanych osób), to mam odwagê powiedzieæ, ¿e jej starania i tak pójd± na marne! Nie ma tu piêtnowania East! Jest racjonalna oczywisto¶æ, któr± ty chcia³by¶ widzieæ inaczej... A odno¶nie twoich spekulacji jakobym zasila³a instytucjê KRK, to mnie obojêtne jest co na mój temat my¶lisz. Dopóki tylko my¶lisz... Ale je¶li ju¿ swoje my¶li masz odwagê wypowiedzieæ na forum publicznym, to podaj na to jakikolwiek dowód. Dodam tylko, ¿e nie trzeba byæ policjantem, by popieraæ przepisy ruchu drogowego, wiec daruj sobie wszelkie tego typu insynuacje. Czarno na bia³ym wska¿ miejsce, w którym mia³abym ochotê siê przed tob± b±d¼ u¿ytkownikami otworzyæ i powiedzia³abym, ¿e jestem katoliczk±. Ró¿nica miêdzy tymi wylewaj±cymi ¿ó³æ nie-katolikami, a mn± jest taka, ¿e mnie istnienie tego wyznania naprawdê w niczym nie wadzi. Je¶li jednak widzê tak ogromn± dezaprobatê dla niego i w³a¶nie jak to nazwa³e¶ - piêtnowanie wierz±cych (dla mnie ca³kowicie niepoparte ¿adnymi racjonalnymi powodami), to nie omieszkam stan±æ w ich obronie. Jakby¶ mia³ jeszcze jakie¶ w±tpliwo¶ci, zapraszam do zapoznania siê z nasz± polsk± konstytucj± (choæ powiniene¶ j± doskonale znaæ studiuj±c prawa cz³owieka), a chocia¿by z regulaminem naszego forum i dok³adniej mówi±c jego punktem dotycz±cycm wypowiedzi: - propaguj±cych totalitarny ustrój pañstwa lub nawo³uj±cych do nienawi¶ci na tle ró¿nic narodowo¶ciowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze wzglêdu na bezwyznaniowo¶æ (art. 256 Kodeksu karnego). Moderator winien zareagowaæ przyznaj±c u¿ytkownikowi -1pf. Sarah nie dopu¶ci³a siê naturalnie niczego za co powinna zostaæ ukarana. Ale ilekroæ nie bêdziemy reagowac na takie zachowania, to drobymi kroczkami z ³atwo¶ci± pokonamy granicê dobrego smaku i do nawo³ywania do nienawi¶ci na tle wyznaniowym dojdziemy bardzo prêdko. Tolerancja ma byæ obustronna!
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 10:35:23 wys³ane przez janneth »
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #830 : Lipiec 30, 2010, 10:59:12 » |
|
Ja posiadam swoj± prawdê, dla mnie na teraz najlepsz± z mo¿liwych. Nie jest ona negacj± czyjejkolwiek prawdy. East, ale¿ jest, czego da³e¶ dowód pisz±c: Dziwna to moralno¶æ kalego, arteq i [...], w której z jednej strony samemu siê zasila instytucjê podaj±c± ca³y czas tylko czê¶ciow± prawdê,bazuj±c± na nie¶wiadomo¶ci [...] Tym samym zarzucasz mi ¶wiadom± i dobrowoln± wspó³pracê z manipulantami - tym samym przyk³adanie rêki do tego, by zaraz potem pisaæ o mentalno¶ci/moralno¶ci Kalego... Tym bardziej dziwne, ¿e owszem - bêd±c cz³onkiem wspólnoty KRK pietnujê niektóre z zachowañ jego cz³onków, nie udajê, ¿e nie widzê. Widzê, ¿e bazuj±c na nagannych zachowaniach niektórych z osób z KRK - które to zachowania sa przeciez sprzeczne z nauczaniem KRK - pozwoli³e¶ sobie na zinstytucjonizowanie osób i wrzucenie do jednego worka razem z patologiami... Wobec takiego Twojego os±du poprosi³em o wyja¶nienie/wskazanie jaka jest ca³o¶æ prawdy [bo skoro z tak± pewno¶ci± wypowiadasz siê, ¿e przekazywana jest wy³acznie jej czê¶æ...] - i zgodnie z tym o czym pod tymi s³owami napisa³em - standardowo nie doczeka³em siê czego¶ w miarê precyzyjnego - same suche stwierdzenia i ogólniki. Je¿eli natomiast Ty posiadasz swój "kawa³ek" prawdy to czy zasadne by³oby okreslenie Twojej postawy w analogiczny sposób jak dokona³es tego wobec mnie? Czy mo¿e wtedy us³ysza³bym s³owa o kolejnej nagonce? No i takie mocne s³owa u¿yte przez Ciebie w po¶cie - "oszczerstwa" - czy by³bys sk³onny podaæ konkretne miejsce w którym dopuszczam siê wobec Sarah54 oszczerstwa?
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #831 : Lipiec 30, 2010, 11:03:19 » |
|
Prawie ka¿dy dzia³a wg jakiego¶ programu. Jedni wg doktryn KRK, inni wg dyrektyw masoñskich… mo¿na by mno¿yæ te wszystkie indoktrynuj±ce nas ideologie. W tym wszystkim musi jeszcze znale¼æ siê miejsce na w³asne postrzeganie ¶wiata, w³asne poczucie sprawiedliwo¶ci, w³asne rozliczanie siê z sob± (nie ze ¶wiatem)… czy ka¿dego na to staæ? Ca³kowicie wolnych strzelców jest naprawdê niewielu. Tolerancja, to spojrzenie z wy¿szego pu³apu ¶wiadomo¶ci… im wy¿ej, tym wiêkszy jej zakres…
|
|
|
|
|
|
|
sarah54
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #832 : Lipiec 30, 2010, 12:24:16 » |
|
Ptaku-prawda, wolno¶æ,mi³o¶æ to has³a. Na obecnym etapie ¶wiadomo¶ci przewa¿aj±ca czê¶æ ludzi potrzebuje autorytetów i liderów. I taki stan potrwa jeszcze wiele lat.Instytucje ko¶cielne spe³niaj± te potrzeby. Szko³y rozwoju duchowego równie¿. Przy czym ró¿ni liderzy dobrze zarabiaj±. Wypowiedzia³am siê w tym temacie, co spowodowa³o wiele ciekawych wypowiedzi z Waszej strony. Proszê, b±d¼cie uczciwi i powiedzcie, kto z Was nie potrzebuje autorytetów i liderów we wszystkich aspektach swojego ¿ycia? Konstytucja,to te¿ autorytet, któr± przez wieki tworzyli i poprawiali ludzie bêd±cy autorytetami a tak¿e liderami (politycznymi)
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #833 : Lipiec 30, 2010, 12:36:28 » |
|
Moim autorytetem jest Jezus Chrystus. W "instytucji ko¶cielnej" nie szukam osób-autorytetów. Nie ma i nie by³o na ¶wiecie cz³owieka którym chcia³bym siê staæ. Owszem, s± pewne cechy czy tez zachowania w postawach pewnych osób którymi chcia³bym siê cechowaæ, lecz nie na zasadzie ca³o¶ci postaci.
ale to chyba bardziej pasuje do w±tku "wyra¼ siebie"...
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #834 : Lipiec 30, 2010, 13:07:54 » |
|
Kiedy¶ pewnie potrzebowa³am autorytetów, dzi¶ wêdrujê samotnie… i ze wszystkimi jednocze¶nie…
|
|
|
|
|
|
|
wiki
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #835 : Lipiec 30, 2010, 14:41:55 » |
|
Proszê, b±d¼cie uczciwi i powiedzcie, kto z Was nie potrzebuje autorytetów i liderów we wszystkich aspektach swojego ¿ycia? Saro, masz racjê prawie ka¿dy potrzebuje autorytetu, tylko dlaczego? ze strachu ? staram siê nie s³uchaæ autorytetów ale siebie...( mo¿e s³uchaæ to z³e s³owo, wys³uchuje czêsto, poniewa¿ ju¿ od wczesnych lat interesowa³am siê religiami i szuka³am tam czego¶ co poci±ga masy, na szczê¶cie lub nie, nie znalaz³am w ¿adnej tych ci±gów, które by nie porwa³y na d³u¿ej ni¿ kilka miesiêcy).. czy to dobrze? nie wiem, ale jest coraz mniej strachu we mnie, mierzi mnie ka¿da próba narzucenia mi czego¶, szczególnie narzucenia my¶lenia jak wszyscy....t³umaczenie ¿e tak my¶l± i robi± wszyscy bo tradycja, bo tak wypada jest dla mnie .. brak mi odpowiedniego s³owa.. co¶ z brakiem zrumienia, lenistwem, g³upot±, bezmy¶lno¶ci±, strachem? ... mo¿e z tym wszystkim po trochu.... Pozdrawiam serdecznie:))
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 22
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 4934
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #836 : Lipiec 30, 2010, 15:14:44 » |
|
ludzie nie mog±cy ¿yæ bez autorytetów/liderów s± bardzo zagubionymi m³odymi duszami.
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
sarah54
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #837 : Lipiec 30, 2010, 15:47:49 » |
|
Songo- z jakiej "wiêkszej ca³o¶ci" jest ten cytat? Jakiego autorytetu, z którym siê zgadzasz?
Termin "m³oda dusza" jest wprowadzeniem w b³±d... Esencj± duszy jest ¶wiat³o, które nie podlega czasowi(nawet temu niewyobra¿alnie d³ugiemu).
Je¶li my¶lisz o ,¶wiadomo¶ci inkarnacyjnej, to chcê Ci powiedzieæ, ¿e mo¿esz,jako ¶wiadomo¶æ istnieæ w przesz³o¶ci, tera¼niejszo¶ci i przysz³o¶ci. Tak, poza Twoj± tu na ziemi ograniczon± pamiêci± istniejesz w wielu wcieleniach naraz...
Tu i teraz jest dla Twojej ¶wiadomo¶ci duszy najlepszy moment na do¶wiadczanie czasu i przestrzeni "oczami" Pierwotnego ¬ród³a.którego jeste¶ czê¶ci±, ze wszystkimi tego mo¿liwo¶ciami i konsekwencjami.
To, co napisa³am jest powodem,dla którego religie nie upadn± znienacka ale przejd± transformacjê spowodowan± powoln± zmian± w globalnej ¶wiadomo¶ci Homo Sapiens a tak¿e stopniowym podnoszeniem ¶wiadomo¶ci ka¿dej jednostki, poniewa¿ cz³owiek jest zdolny do wyci±gania logicznych wniosków ze swojego postêpowania, jako gatunku.
|
|
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
P³eæ:
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #838 : Lipiec 30, 2010, 16:18:30 » |
|
to moja prywatna koncepcja- jak widzisz nie muszê siê posi³kowaæ "autorytetami" ¿eby co¶ napisaæ!
|
|
|
|
"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
|
|
|
Silver
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #839 : Lipiec 30, 2010, 16:37:15 » |
|
to moja prywatna koncepcja- jak widzisz nie muszê siê posi³kowaæ "autorytetami" ¿eby co¶ napisaæ!
S³owo ''autorytet'' nie jest tu jakimkolwiek dobrym okre¶leniem, nawet w cudzys³owiu. Raczej... jeste¶my tu wszyscy nawzajem uczniami i nauczycielami..... Najlepszym nauczycielem, jest zawsze ten który ''rujnuje'' Twoje ¿ycie. A szybko pojawi± siê Ci, którzy zrujnuj± Ci ¿ycie je¶li nie kochasz siebie i masz niskie poczucie swojej warto¶ci ! Prêdzej, czy po¼niej Wszech¶wiat odpowiada Ci tym samym. Odpowie, czym jest Twój w³asny system warto¶ci przejawiony jako interpersonalny stosunek do samego Siebie. Pytanie z psychologii ? Dlaczego tylu na ¶wiecie jest ¿ebraków ? Odpowied¼ : Poniewa¿ Ci ludzie uwa¿aj±, ¿e nie zas³uguj± w swym ¿yciu na bogactwo, dostatek, a przys³uguje to innym, lepszym od nich. G³ówna przyczyna takiego my¶lenia : spo³eczne, lub rodzinne zaprogramowanie. Kto¶ powiedzia³ m³odemu jeszcze cz³owiekowi, ¿e on nie jest wiele wart, przecie¿ inni s± lepsi, m±drzejsi, bardziej wykszta³eceni etc... I on w to uwierzy³ ! Uwierzy³, bo ten kto¶ robi±c mu pranie mózgu u¿y³ argumentów i porównañ. I ten wspania³y jak ka¿dy cz³owiek sta³ siê... ¿ebrakiem.Dzi¶ mo¿e siedzi pod jakim¶ sklepem i prosi o kilka z³otych. Ale ta lekcja, to bardzo cenna lekcja. Upad³, ale podnosi siê. W koñcu dowiaduje siê, ¿e on jak i bez wyj±tku ka¿dy zas³uguje w swym ¿yciu na - WSZYSTKO CO TYLKO NAJLEPSZE. Gdy to sobie wpe³ni uzmys³owi, od tej chwili powoli lecz z determinacj± przestaje byæ - ¿ebrakiem. Ale co najwa¿niejsze : ''¿ebrak'' poprzez swój (''upadek'' - do¶wiadczenie) uczy siê, jednej niezwyk³ej rzeczy.To on uczy siê i to on stajê siê wpe³ni ¶wiadomy tego, ¿e nie tylko on zas³uguje w swym ¿yciu na wszystko co najlepsze, ale równie¿ doskonale rozumie, ¿e WSZYSCY zas³uguj± w swym ¿yciu na wszystko co najlepsze. Dlatego, ¿e jest najlepszym tego przyk³adem ! Oto uczniowie i nauczyciele. A autorytety - to spo³eczne slogany. Polecam fascynuj±ca ksi±¿kê : Dr. Nathaniel Branden - ''Sze¶æ filarów poczucia swojej warto¶ci''.Jest to podstawowa lektura, aby przeczytaæ, zrozumieæ, a dopiero potem wyruszyæ w ¦wiat... Pytanie ? Czy np. dr.Nathaniel Branden jest ''autorytem ? Nie,... jest on tylko przeka¼nikiem wiedzy, do¶wiadczeñ, umiejêtno¶ci.... Ebooka, tej ksi±¿ki nie ma na necie - trzeba szukaæ w ró¿nych ksiêgarniach. pozdr.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 17:42:23 wys³ane przez Silver »
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #840 : Lipiec 30, 2010, 17:07:22 » |
|
Gdy to sobie wpe³ni uzmys³owi, od tej chwili powoli lecz z determinacj± przestaje byæ - ¿ebrakiem. No chyba, ¿e tak spodoba³o mu siê to ¿ebracze ¿ycie, ¿e ani my¶li z niego wychodziæ… ale wtedy jest ¶wiadomym ¿ebrakiem… czêsto te¿ bogatym… A poza tym zgadzam siê z Tob± ca³kowicie co do autorytetów… Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
Silver
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #841 : Lipiec 30, 2010, 17:16:21 » |
|
Gdy to sobie wpe³ni uzmys³owi, od tej chwili powoli lecz z determinacj± przestaje byæ - ¿ebrakiem. No chyba, ¿e tak spodoba³o mu siê to ¿ebracze ¿ycie, ¿e ani my¶li z niego wychodziæ… ale wtedy jest ¶wiadomym ¿ebrakiem… czêsto te¿ bogatym… A poza tym zgadzam siê z Tob± ca³kowicie co do autorytetów… Pozdr Wielu ¿ebraków sta³o siê bogatymi, wielu bogatych sta³o siê ¿ebrakami. W jednym i drugim przypadku nie ma to wiele wspólnego z samym cz³owiekim jego piêknem i wielowymiarowym istnieniem, lecz ma za to bardzo wiele wspólnego z tym jak jedni i drudzy projktowali swoje ¿ycie. Niemniej warto wpe³ni uzmys³owiæ sobie to i zrozumieæ, ¿e Wszyscy zas³ugujemy na Wszystko co tylko w ¿yciu najlepsze.Wszystko oznacza - WSZYSTKO.pozdrawiam kosmicznych ''wêdrowców''
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 17:36:54 wys³ane przez Silver »
|
|
|
|
|
sarah54
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #842 : Lipiec 30, 2010, 17:18:56 » |
|
Songo-dlaczego pos³ugujesz siê kursyw±? Silwer-do¶wiadczasz dobrobytu? My¶lê o pieni±dzach i dostatnim ¿yciu. Arteq- autorytet Jezusa jest dla mnie równie¿ autorytetem moralnym. Jednak maj±c do dyspozycji s³owa, które przetrwa³y o Nim w kanonie pism postanowi³am dawno temu poddaæ je wprowadzeniu w czyny z autentycznym pragnieniem woli i umys³u. Trzeba by³o wielu do¶wiadczeñ, by rozebraæ stare schematy my¶lowe, jak równie¿ do¶wiadczalnie sprawdziæ zafa³szowanie nauk. Nie odby³o siê to bez analizy nauk innych znakomitych przedstawicieli ludzko¶ci z dzisiejszymi twórcami psychologii pozytywnej w³±cznie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 17:25:47 wys³ane przez sarah54 »
|
|
|
|
|
Silver
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #843 : Lipiec 30, 2010, 17:29:38 » |
|
Songo-dlaczego pos³ugujesz siê kursyw±? Silwer-do¶wiadczasz dobrobytu? My¶lê o pieni±dzach i dostatnim ¿yciu. Pieni±dze nie s± celem.Pieni±dze s± tylko ¶rodkiem. Celem moim jest tylko ¶wiadoma ewolucja, która pozwoli mi podj±æ odpowiedzialn± pracê nad rozwojem wszech¶wiata. Tudzie¿ przerabiam te¿ lekcjê spo³ecznego zaprogramowania czytaj... (prania mózgów), które raczy³o mnie obdarowaæ fa³szem, ¿e inni zas³uguj± na to lub tamto, a Ya - Nie. St±d pojawiaj± siê codziennie lekcje, które bacznie obserwujê i prostujê, czyli uwalniam siê od poczucia '' archetypu ofiary''. Có¿ za wspania³a przygoda uwalniaæ siê od fa³szu i przestaæ odgrywaæ role tego - kim nie jestem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 17:38:38 wys³ane przez Silver »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
P³eæ:
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #844 : Lipiec 30, 2010, 18:36:24 » |
|
Songo-dlaczego pos³ugujesz siê kursyw±? dla urozmaicenia,- to jeszcze cytacik z Vismaya-i- a propos tematu: "Okres Kali Yugi zamyka Wielki Cykl, docieramy do punktu 0, intuicyjnie wyczuwamy inno¶æ sytuacji. Nie trudno siê domy¶leæ, ¿e ¶wiat iluzji musi siê poddaæ. Chaos jaki wytworzy³ siê na Ziemi nie wniesie nic dobrego w najbli¿sz± przysz³o¶æ, Satya Yuga nie wpu¶ci do swojego królestwa cienia brudu. Stare programy musz± siê przewarto¶ciowaæ na wszystkich polach; wkrótce ich gra dobiegnie koñca, ju¿ trac± swoj± wa¿no¶æ w ¶wiecie egocentrycznej w³adzy. Chwiej± siê struktury gospodarcze, polityczne, finansowe, nie s± stabilne programy wiary, ideologie. Ludzko¶æ kieruje bieg ¿ycia na inne tory czyni±c przy tym wielki chaos."
|
|
|
|
|
|
|
sarah54
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #845 : Lipiec 30, 2010, 18:53:32 » |
|
Ludzko¶æ kieruje, owszem...
Czy Vismaya mówi tak¿e o Tobie, Songo? Czy to s± s³owa Wies³awy, które cytujesz?
Silver-w tej rzeczywisto¶ci pieni±dze s± energi±, która zapewnia fizyczne ¿ycie, tak bardzo potrzebne nam uznanie bliskich, wykszta³cenie naszych dzieci i godno¶æ osobist±. Ilo¶æ tych ¶rodków, nawet optymalna powoduje, ¿e dobrze wygl±damy i dobrze siê czujemy. Mo¿emy te¿ realizowaæ nasze marzenia i tworzyæ lepszy ¶wiat rzeczywisty wokó³ nas... daruj±c to, co powy¿ej innym ludziom.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 19:15:44 wys³ane przez sarah54 »
|
|
|
|
|
songo1970
Maszyna do pisania...
P³eæ:
KIN 213
|
|
« Odpowiedz #846 : Lipiec 30, 2010, 19:26:18 » |
|
no raczej i tyczy siê wszystkich- jakie¶ 7mld. dusz nie inkarnowa³o siê na tym ¶wiecie teraz dla hecy,- tylko ¿eby byæ ¶wiadkami wielkiego zamkniêcia cyklu. pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 6024
Email
|
|
« Odpowiedz #847 : Sierpieñ 01, 2010, 20:36:39 » |
|
|
|
|
|
Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
|
|
|
Kahuna
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #848 : Sierpieñ 01, 2010, 21:45:29 » |
|
Sarah54 Silver-w tej rzeczywisto¶ci pieni±dze s± energi±, która zapewnia fizyczne ¿ycie, tak bardzo potrzebne nam uznanie bliskich, wykszta³cenie naszych dzieci i godno¶æ osobist±. Jest to bardzo bliskie obecnej rzeczywistosci,ale czyz nie jest absurdem urodzic sie na tej Planecie i jeszcze placic za to,ze sie zyje..?Pieniadz to diabelska sztuczka i wymyslono go po to,aby nas uzaleznic,ujarzmic i na dodatek,zantagonizowac iloscia jego posiadania. Wymiana dobr i zapewnienie kazdemu codziennych potrzeb moze odbywac sie bez udzialu pieniadza, na zasadzie:farmer produkuje zywnosc i obdziela nia nas,a my obdzielamy farmera wszystkim,czego on potrzebuje, oprocz zywnosci..itp..itd..(nie mylic z komunizmem,ktorego nigdy nie bylo).Co do tego,ze "pieniadze sa energia,ktora zapewnia nam zycie"- mam duze watpliwosci.To zantagonizowani iloscia posiadania pieniedzy ludzie produkuja energie,ktora karmia tych,ktorzy ten pieniadz wymyslili;jesli chcemy byc bardziej precyzyjni. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
krzysiek
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #849 : Sierpieñ 01, 2010, 22:09:58 » |
|
Ten uczynny "farmer" to potrzebuje traktora i jeszcze paru rzeczy, które mo¿e mu dostarczyæ fabrykant, zatrudniaj±cy i wyzyskuj±cy robotnika. I znowu jeste¶my przy pieni±dzach . Niestety, Sarah ma du¿o racji. Dla zdecydowanej wiêkszo¶ci z nas, trudno zaspokoiæ swoje podstawowe potrzeby bez mamony. Jak¿e wiele bym da³ ¿eby jutro nie i¶æ do pracy. Tylko co z "ko³aczem"?
|
|
|
|
|
|
|
|