Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 07, 2025, 01:37:48

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 78 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: WyraÂź siebie!  (Przeczytany 883271 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ptak
Gość
« Odpowiedz #350 : Luty 07, 2010, 19:47:03 »

Nie wiem Janneth o jakich i czyich krzywdach mĂłwisz, ale jest na to tylko jeden sposĂłb…. wybaczyĂŚ „krzywdzicielom” i sobie… czy to tak wiele?
KaÂżdy dzieĂą, to czysta karta, nowe moÂżliwoÂści. Chyba, Âże ktoÂś upiera siĂŞ ciÂągn¹Ì za sobÂą bagaÂż wszelkich „nieszczêœÌ” … i to jest najbardziej krzywdzÂące dla wÂłasnej osoby …

Pozdrawiam  UÂśmiech
koliberek33
Gość
« Odpowiedz #351 : Luty 07, 2010, 19:55:31 »

Trzeba, by przestudiowaÌ stare forum. Kto tam by³, ten dobrze wie, kiedy i dlaczego atmosfera pad³a, a tu nawet i Ptak, najbardziej odwa¿ny ze wszystkich, boi siê machn¹Ì pazurkiem, coby jakiego bigosu znowu nie wywo³aÌ.
ZnajmoœÌ atmosfery poprzedniej w ca³oœci, spowodowa³aby o wiele wiêcej dystansu i zrozumienia, ¿e mo¿na ¿ycie braÌ mniej ponuro i powa¿nie. Owszem, k³ótnie zdarzaj¹ siê wszêdzie, ale jeœli to ju¿ jest wzajemne i niekoùcz¹ce siê ¿arcie , i to wci¹¿ na "seriozno", to cierpi atmosfera ca³ego forum. Nie mo¿na "byÌ œwiêtszym od samego papie¿a", ale te¿ nie bardziej z³ym od samego diab³a. Widzia³em niejeden spektakl (np. "Igraszki z dziab³em" ); to te diab³y wcale nie by³y a¿ takie powa¿ne, jak nam siê wydaje. Z³y

Wariacyje czortowskie.

WisiaÂł diabeÂł na drzewie zaczepiony o rogi
jĂŞczy, rozpacza, ratuj, Âże ratuj, o BoÂże Drogi!

Âżem siĂŞ zawiesiÂł jak jaki idiota,
jak, co najmniej, Judasz Iskariota

nogami macham, jak nie wiem co
czyÂżem taki najgorszy, lub jaki ladaco!

tu pokuszĂŞ, tam pokuszĂŞ
czasem jakÂą zÂłowiĂŞ duszĂŞ

jakby taka mÂądra byÂła
to by siĂŞ i nie skusiÂła

ktoÂś hartowaĂŚ przecie musi - jeÂśli gÂłupia
niech siĂŞ za to w piekle dusi!

odpyczynek za to, BoÂże masz -
bo ci dusza taka nie napluje w twarz!

ZÂły ZÂły ZÂły

« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 13:46:32 wysłane przez koliberek33 » Zapisane
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #352 : Luty 07, 2010, 20:30:46 »

Nie wiem Janneth o jakich i czyich krzywdach mĂłwisz, ale jest na to tylko jeden sposĂłb…. wybaczyĂŚ „krzywdzicielom” i sobie… czy to tak wiele?

Nie wiesz o jakich krzywdach mĂłwiĂŞ? Czy to oznacza, Âże zabierasz gÂłos opowiadajÂąc siĂŞ po ktĂłrejÂś ze stron nie znajÂąc nawet przyczyn konfliktu?
Nazywanie kogoœ zacofaùcem z zespo³em Downa, a potem gnid¹, wsz¹ i ka³em jest krzywd¹, za któr¹ wypada przeprosiÌ. Autorzy powy¿szych s³ów doœÌ, ¿e nie przeprosili to jeszcze p³awili siê w swojej bezkarnoœci. Phirioori zapewne po dziœ dzieù nie rozumie powodu przyznania mu minusa, dobitnie da³ temu wyraz z PW do mnie i temacie o ksi¹¿ce pani £obos.
Kot z kolei dumnie udziela siê tutaj po dziœ dzieù szukaj¹c wspó³braci w niedoli.
Ale to od Artka (ktĂłry przypomnĂŞ - zacytowaÂł) sÂłowa jednego z wyÂżej wspomnianych oczekuje siĂŞ przebaczenia, przeprosin i nadstawienia drugiego policzka.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #353 : Luty 07, 2010, 21:14:13 »

WnioskujĂŞ o zbanowanie wieczne nastĂŞpujÂących uÂżytkownikĂłw:
- PHI
- Kot
za chamstwo, arogancjê, bezczelnoœÌ.

Takie indywidua naleÂży izolowaĂŚ od Âśrodowiska dla ich wÂłasnego bezpieczeĂąstwa.
Andtrax Skyaler
Gość
« Odpowiedz #354 : Luty 07, 2010, 21:16:28 »

janneth widzĂŞ Âże chodzi ci o krzywdy ktĂłre sÂą przeznaczeniem danej osoby
a przeznaczenia nie zmienisz prĂłbujÂąc go zmieniĂŚ skrzywdzisz inne osoby a ono i tak nastÂąpi
natomiast moÂżna takiej osobie pomĂłc to przeznaczenie przetrwaĂŚ i takie tam

janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #355 : Luty 07, 2010, 21:21:05 »

Andtrax Skyaler, nie tym tropem idĂŞ.
Niech kaÂżdy sobie sam przed sobÂą odpowie na pytanie, jakiej wiary byli jego rodzice bÂądÂź najbliÂższe osoby i czy nie poczuÂłyby siĂŞ one uraÂżone powyÂższymi stwierdzeniami. A co za tym idzie - czy kaÂżdy z nas po czĂŞÂści nie zostaÂł obraÂżony.
Dziwne, ¿e niewielu zareagowa³o i doœÌ smutne. Bo oznacza to, ¿e nie doœÌ ¿e sami deklarujemy siê jako "mnie nie mo¿na skrzywdziÌ" to jeszcze rozlewamy podobne zasady na innych, którzy niekoniecznie siê z tym uto¿samiaj¹.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Gość
« Odpowiedz #356 : Luty 07, 2010, 21:23:55 »

Czemu Janneth mÂącisz ?

Kogo bronisz?

Kto nazywaÂł kogoÂś zacofaĂącem z Downem?

Nie powiesz chyba,Âże ja tak powiedziaÂłem i Âże przepraszaĂŚ mam za to?

WÂłaÂśnie OD TEGO zaczĂŞÂła siĂŞ ta dyskusja,Âże wiadomo ktĂłry kolega nazwaÂł tych,ktĂłrzy sesje czytajÂą i

lekturĂŞ ksiÂązki pani ÂŁobos ceniÂą- za cofniĂŞtych w rozwoju z zespoÂłem Downa.

To mnie wkurzylo,Âże takie stwierdzenie padÂło,bo oznaczaÂło nic innego,jak dyskryminacja i szyderstwo

z ludzi chorobÂą dotkniĂŞtych.

Wszyscy czytajÂący sesje rĂłwnieÂż do umyslowo chorych zaszeregowani zostali jednoczeÂśnie,wiĂŞc nie

zabieraj gÂłosu za pupikiem swoim bez wÂłaÂściwego rozpoznania,bo w ten sposĂłb TY prowokujesz jednoczeÂśnie kolejnÂą awanturĂŞ.

Przeczytajcie post Artqa nr 300.

Przeczytajcie mojÂą reakcjĂŞ na ten post w odpowiedzi 304.

Tak siĂŞ to zaczĂŞÂło.

UwaÂżam,Âże reakcja moja byÂła wÂłaÂściwa.

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 21:29:40 wysłane przez kot » Zapisane
muszin
Gość
« Odpowiedz #357 : Luty 07, 2010, 21:30:24 »

Tak samo jak wszyscy czytaj¹cy bibliê zostali nazwani rolnikami z opóŸnieniem i zespo³em Downa , czym siê ró¿ni wiara tych ludzi od twojej? ty wierzysz pani £obos oni wielkiej ksiêdze
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #358 : Luty 07, 2010, 21:33:15 »

janneth widzĂŞ Âże chodzi ci o krzywdy ktĂłre sÂą przeznaczeniem danej osoby
a przeznaczenia nie zmienisz prĂłbujÂąc go zmieniĂŚ skrzywdzisz inne osoby a ono i tak nastÂąpi
natomiast moÂżna takiej osobie pomĂłc to przeznaczenie przetrwaĂŚ i takie tam

bo jej przeznaczeniem jest chroniÌ niewinnie pos¹dzonych - uszanuj te jej przeznaczenie i pomó¿ jej je wype³niÌ
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #359 : Luty 07, 2010, 21:33:20 »

Czemu Janneth mÂącisz ?

Kogo bronisz?

Kto nazywaÂł kogoÂś zacofaĂącem z Downem?

Nie powiesz chyba,Âże ja tak powiedziaÂłem i Âże przepraszaĂŚ mam za to?

WÂłaÂśnie OD TEGO zaczĂŞÂła siĂŞ ta dyskusja,Âże wiadomo ktĂłry kolega nazwaÂł tych,ktĂłrzy sesje czytajÂą i

lekturĂŞ ksiÂązki pani ÂŁobos ceniÂą- za cofniĂŞtych w rozwoju z zespoÂłem Downa.

Dok³¹dnie o to mi chodzi Kocie. TY dok³adnie nie wiesz, który kolega kogo przezwa³, a zdo³a³eœ w miêdzyczasie obrzuciÌ kogoœ epitetami i w wyniku tego zdezorientowania doprowadziliœcie do zaistnia³ej sytuacji, punktów i ca³ej tej awantury o nic, po której jedynie niesmak pozostaje.
I uparcie przedstawiasz swoje racjĂŞ, choĂŚ podwaÂżyĂŚ jÂą mogĂŞ dwoma linkami!

Pierwszy chronologicznie post (jak siĂŞ potem okazaÂło - zgÂłoszony przez Artka, ktĂłry nawet nie zrobiÂł z tego tajemnicy):
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4634.msg53936#msg53936

I drugi chronologicznie post Artka (którego nawet znaleŸÌ nie mogê, ale sam t¹ wypowiedŸ zacytowa³eœ):
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4639.msg54031#msg54031

I na koniec krĂłtkie sprostowanie:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4646.msg54055#msg54055

Kogo broniĂŞ? Masy ludzi, w tym teÂż dobrego imienia wielu bliskich mi osĂłb.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
kot
Gość
« Odpowiedz #360 : Luty 07, 2010, 21:36:37 »

Ale ja nikogo nie oceniÂłem publicznie za to,co czyta.Inni natomiast to robiÂą i to do nich kieruj

swoje uwgi-bardziej trafne w tamtym kierunku bĂŞdÂą.

Andtrax Skyaler
Gość
« Odpowiedz #361 : Luty 07, 2010, 21:38:50 »

bo jej przeznaczeniem jest chroniÌ niewinnie pos¹dzonych - uszanuj te jej przeznaczenie i pomó¿ jej je wype³niÌ
byĂŚ moÂże to jest jej przeznaczenie ale moje nie jest jej pomĂłc bo gdyby tak byÂło to nie kpiÂł bym z jej smutku...
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #362 : Luty 07, 2010, 21:39:58 »

Ale ja nikogo nie oceniÂłem publicznie za to,co czyta.Inni natomiast to robiÂą i to do nich kieruj
swoje uwgi-bardziej trafne w tamtym kierunku bĂŞdÂą.

Twoje oburzenie (jak nie pamiĂŞtasz ktĂłre, to Ci przypomnĂŞ:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=790.msg54135#msg54135

przczyniÂło siĂŞ do rozwoju awantury. Zamiast jak wszyscy sugerujÂą zapomnieĂŚ, wybaczyĂŚ jemu i sobie, wierciÂłeÂś do momentu, w ktĂłrym poparÂła CiĂŞ reszta... Nie mniejsza tu prowokacja...

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #363 : Luty 07, 2010, 21:41:53 »

byĂŚ moÂże to jest jej przeznaczenie ale moje nie jest jej pomĂłc bo gdyby tak byÂło to nie kpiÂł bym z jej smutku...

to siĂŞ przynajmniej ustosunkuj od cudzych przeznaczeĂą i zajmij siĂŞ swoim
Andtrax Skyaler
Gość
« Odpowiedz #364 : Luty 07, 2010, 21:45:09 »

ale mnie moje nie obchodzie bhaha jakie bĂŞdzie to bĂŞdzie a moÂże w sumie juÂż jest
ptak
Gość
« Odpowiedz #365 : Luty 07, 2010, 21:50:43 »

Nie wiesz o jakich krzywdach mĂłwiĂŞ? Czy to oznacza, Âże zabierasz gÂłos opowiadajÂąc siĂŞ po ktĂłrejÂś ze stron nie znajÂąc nawet przyczyn konfliktu?
Nazywanie kogoœ zacofaùcem z zespo³em Downa, a potem gnid¹, wsz¹ i ka³em jest krzywd¹, za któr¹ wypada przeprosiÌ. Autorzy powy¿szych s³ów doœÌ, ¿e nie przeprosili to jeszcze p³awili siê w swojej bezkarnoœci. Phirioori zapewne po dziœ dzieù nie rozumie powodu przyznania mu minusa, dobitnie da³ temu wyraz z PW do mnie i temacie o ksi¹¿ce pani £obos.
Kot z kolei dumnie udziela siê tutaj po dziœ dzieù szukaj¹c wspó³braci w niedoli.
Ale to od Artka (ktĂłry przypomnĂŞ - zacytowaÂł) sÂłowa jednego z wyÂżej wspomnianych oczekuje siĂŞ przebaczenia, przeprosin i nadstawienia drugiego policzka.

Janneth, po niczyjej stronie nie opowiadam siĂŞ. Nikogo teÂż nie chcĂŞ oceniaĂŚ, ni osÂądzaĂŚ. Przeprosin zaÂś nie moÂżna wymuszaĂŚ, to powinno wypÂłyn¹Ì od samych zainteresowanych. JeÂśli ktoÂś nie czuje siĂŞ winnym, nie mi winĂŞ przypisywaĂŚ. To nie sÂą moje procesy wewnĂŞtrzne.  OsobiÂście nie czujĂŞ siĂŞ przez nikogo obraÂżona, choĂŚ zapewne trudno Ci to zrozumieĂŚ?
Jedno jest tu istotne, by przestaĂŚ z sobÂą walczyĂŚ, by zobaczyĂŚ w drugim bliÂźniego, nie wroga. NaprawdĂŞ warto …

Pozdrawiam  UÂśmiech
kot
Gość
« Odpowiedz #366 : Luty 07, 2010, 21:57:14 »

Nie wywlekaj Janneth cytatĂłw ze Âśrodka dyskusji.

Jeœli chcesz naprawdê poj¹Ì przyczynê powstania nieporozumieù wszystkich,to nie ze œrodka informacji siê dodzukuj a pos³uchaj co Ci mówiê.

Post nr 300 w tym wÂątku wywoÂłaÂł awanturĂŞ i kto twierdzi,Âże jesst inaczej -zwyczajnie ma zÂłe intencje.

Post 300 i szybka moja reakcja -uwaÂżam bardzo wÂłaÂściwa w poÂście 304.

SkoĂączyÂłem na ten temat dyskusĂŞ,bo jeÂśli kogoÂś to w ogĂłle interesuje-to przed chwilÂą 100 procent wyjaÂśnienia w tej sprawie przedstawiÂłem.

Reszta poszÂła jak po maÂśle ale poczÂątek jest najbardziej chyba istotny-o co poszÂło.

Jeszcze raz tÂłumaczĂŞ.Mam ÂświadomoÂśc,Âże maÂło kogo to obchodzi ale skoro pewne sprawy sie wywleka(,gdy zainteresowani dawno siĂŞ juÂż uspokoili)-to wyjaÂśniam,choĂŚ to mi jÂątrzeniem poÂśmiarduje i sensu brania w tym udziaÂłu na ten moment nie wiidzĂŞ.

Post 300 jest kluczowy.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #367 : Luty 07, 2010, 22:09:28 »

Drogi kotku, z tego co mi wiadomo wszyscy trzej uczestnicy niefortunnych epitetĂłw otrzymali po -1pf, w tym rĂłwnieÂż PHIRIOORI, choĂŚ nie jest wymieniony w prĂŞgierzu.
arteq
Gość
« Odpowiedz #368 : Luty 07, 2010, 22:13:54 »

AleÂż post 300 jest przedrukiem postu Phi, ktĂłry Ci nie przeszkadzaÂł.
Nie zapominaj, ¿e popisa³eœ siê jeszcze inn¹ "wspania³¹" reakcj¹: wyzywaj¹c mnie od wszy, gnid i ka³owca - tego te¿ siê wyprzesz? Czy inni maj¹ braÌ z Ciebie przyk³ad w u¿ywaniu zwrotów? Czy je¿eli z kimœ siê nie zgadzam mam u¿ywaÌ takiego s³ownictwa jak Ty?
Tak, masz racjê - pocz¹tek jest jak najbardziej istotny - pocz¹tkiem by³ post Phi - wszak jego s³ów u¿y³em, ale jakoœ nie dopuszczasz tego do wiadomoœci.

Ponosisz teraz konsekwencje w³asnych s³ów i hipokryzji.

kot
Gość
« Odpowiedz #369 : Luty 07, 2010, 22:14:55 »

Ja PHIRIOORI w tej dyskusji nie widziaÂłem,wiĂŞc za co punkcik mu ujĂŞto?

Wiem za co.

KtoÂś zagmatwaÂł tak sprawĂŞ,Âże nikomu siĂŞ nie chciaÂło prawdy dociec-skÂąd ten konflikt.

Za obecnoÂśc punkcik mu siĂŞ dostaÂł.

Artqu.

Ja takiego postu PHI nie odhaczyÂłem na tym forum.

Trzeba byÂło go cytujÂąc zaznaczyĂŚ,Âże jest to cytat.

JeÂśli tego nie zrobiÂłeÂś-to oznacza czysta prowokacjĂŞ.

Na codzieĂą w postach kogoÂś cytujesz i cytaty wraz z opisem w ramce sie drukujÂą.

Tu widziaÂłem tylko cytat TwĂłj.

Innego postu o tej treÂści a autorstwa PHI nie widziaÂłem,wiĂŞc jeÂśli tak siĂŞ staÂło,Âże coÂś naknociÂłem,to przepraszam i wycofaĂŚ siĂŞ ze wszystkiego chciaÂłbym,byÂście sÂłowa me-jako w gniewie powiedziane przebaczyli.
Ale w takim razie troszkê Twojej winy by³o,bo wci¹gn¹³eœ mnie w pu³apkê.

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 22:23:54 wysłane przez kot » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #370 : Luty 07, 2010, 22:20:08 »

Albo udajesz albo naprawdĂŞ wykazujesz siĂŞ wybitnÂą wybiĂłrczoÂściÂą postrzegania. SÂłowa ktĂłre tak oburzyÂły CiĂŞ w moim poÂście [epitety, okreÂślenia] byÂły Âżywce wziĂŞte z postu Phi. UÂżyte celem unaocznienia i udowodnienia stronniczych i hipokryzyjnych postaw co niektĂłrych forumowiczĂłw - w tym i Ciebie. ZostaÂło to wyjaÂśnione przeze mnie w nastĂŞpnym moim poÂście. Czytaj chÂłopcze, czytaj.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #371 : Luty 07, 2010, 22:22:56 »

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4634.msg53936#msg53936

za wymyÂślenie tej sentencji, ktĂłra przeszÂła w tempie ekspresowym do historii..
Po za tym, gdyby nie watek "Kary, bany, ostrzeÂżenia..." to ani jednego obraÂźliwego posta bym nie zauwaÂżyÂła.

Raczej powinniÂście byĂŚ zadowoleni, ze sprawnej pracy moderatorĂłw a nie narzekaĂŚ Âże ta sprzeczka zniknĂŞÂła tak szybko jak siĂŞ pojawiÂła.  Z politowaniem

Po za tym Kot, atrequ zaprasza cie na forumowy chat. MoÂże tam wyjaÂśnicie sobie ostatnie animozje?
Codziennie miedzy 20-22 MrugniĂŞcie
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 22:28:30 wysłane przez Enigma » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #372 : Luty 07, 2010, 22:34:46 »

Arteq UÂśmiech Niestety prawda jest taka ,Âże gdyby nie Twoja prowokacja to nie byÂło by sprawy.

Niestety Kocie Twoja reakcja nie byÂła do koĂąca przemyÂślana ,niepotrzebne byÂły te gnidy i wszy ( tak nie moÂżna ,sam byÂł byÂś wkurzony)i wtedy nie byÂło by  siĂŞ czego czepiaĂŚ.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 22:35:37 wysłane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
kot
Gość
« Odpowiedz #373 : Luty 07, 2010, 22:38:54 »

Nie wiem do tej pory gdzie u¿yty tekst przez PHI zosta³ ale z powy¿szego linka od Enigmy widzê,¿e kolega PHI w tym tekœcie mrugnó³by³ oczkiem lewym,co znaczenie swoje ma.

W twoim tekÂście tego oczka juÂż nie puszczasz,co oznacza ,Âże wypowiedÂź Twoja ma na serio byĂŚ traktowana.

Nie powinieneÂś niezauwaÂżyĂŚ tej drobnej i chyba celowo pominiĂŞtej buÂźki z oczkiem.

Tak,Âże cytat od kolegi wziĂŞty nie jest Zywcem,bo te drobne znaczki-tak,jak sÂłowa napisane-duÂże znaczenie maja.
Gdybyœ mrugn¹³ oczkiem,jak kolega PHI to zrobi³-moja reakcja nie by³aby zapewne tak stanowcza chyba.
arteq
Gość
« Odpowiedz #374 : Luty 07, 2010, 22:39:44 »

Zgadza siĂŞ Chanell, gdyby nie moja prowokacja to nie byÂłoby jakiejkolwiek sprawy - na post Phi nikt nie zareagowaÂłby, a wielu hipokrytĂłw z forum nadal przekonywaÂłoby nas, Âże sÂą bezstronni i sprawiedliwi w ocenach/postrzeganiu.

Kocie, mrugniĂŞcie usprawiedliwia? MrugniĂŞcie byÂło przed wyzwiskami. Czy chcesz powiedzieĂŚ, Âże gdy ktoÂś zwyzywa CiĂŞ np. od gÂłupkĂłw, debili i umieÂści w poÂście mrugniĂŞcie to uznasz Âże nic siĂŞ nie staÂło?
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 22:43:30 wysłane przez arteq » Zapisane
Strony: 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 78 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: