Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:33:04

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 78 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wyra¼ siebie!  (Przeczytany 845219 razy)
0 u¿ytkowników i 27 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #625 : Marzec 25, 2010, 12:58:17 »

rafaela:
"Panowie, to forum  ma sluzyc rozwojowi duchowemu, a nie bojowemu. To jest najwazniejsze zdanie, wezcie sobie to gleboko do serca, przemyslcie."

Bzdura. To forum ma s³u¿yæ rozpowszechnianiu, informowaniu oraz dyskusji na temat kwestii zwi±zanych z Projektem Cheops, z przepowiedniami, zagro¿eniami i próbami ratowania ¶wiata, jakie s± przez ów projekt s± opisywane, wyznawane, proponowane itd, itp.

Oczywi¶cie pomijam poboczne tematy o muzyce, filmach, zdjêciach z têcz± itd.

Je¶li wiêc ju¿ z tego zdamy sobie sprawê, ka¿dy sam sobie rozwa¿y, czy owe kwestie (¶ci¶le zwi±zane z PCH) s± wg danej osoby prawdziwe, czy mo¿e w±tpliwe, lub te¿ dyskusyjne, a mo¿e wrêcz totalnie bzdurne.

Bior±c pod uwagê, ¿e ja osobi¶cie sk³aniam siê ku ostatniemu twierdzeniu (¿e jest to STEK BZDUR - nibiru upadki religii itd), bêdê pisa³, ¿e stekiem bzdur to jest, ¿e wrêcz szkodliwe jest rozpowszechnianie tak idiotycznych tez. A dlaczego bêdê o tym pisa³? Patrz >>> mój pierwszy post w temacie o Nibiru.

jestem tego samego zdania co >gosc5690< wiêc pozwolê sobie go przytoczyæ ni¿ pisaæ kolejny raz to samo ujmuj±c w inne ramy jêzykowe. o moje zdrowie i samopoczucie nie musisz siê martwiæ Januszu, oba maj± siê ¶wietnie. i w³asnie dlatego zabawiê tu d³u¿ej, du¿o d³u¿ej - tymbardziej ¿e nie ma tu analogii do przytoczonego przez ciebie przyk³adu, za¶ je¶li upatrywaæ siê szkodliwo¶ci to nale¿y jej bardziej szukaæ w czê¶ci postawionych, niczym nie popartych a tymbardziej udowodnionych tez g³oszonych tu przez niektórych forumowiczów.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 13:16:49 wys³ane przez marek324 » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #626 : Marzec 26, 2010, 00:54:25 »

marek324..napisa³
za¶ je¶li upatrywaæ siê szkodliwo¶ci to nale¿y jej bardziej szukaæ w czê¶ci postawionych, niczym nie popartych a tymbardziej udowodnionych tez g³oszonych tu przez niektórych forumowiczów.
No có¿, przynajmniej wyrazi³e¶ siebie jasno - jeste¶ na NIE. Nikt i nic Ciê nie ruszy . Cz³owiek-skorupiak. Gratuluje
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #627 : Marzec 26, 2010, 08:39:02 »

W pewnych sytuacjach te¿ zawsze i stanowczo jestem na nie - wiêc te¿ jestem skorupiakiem?
East, czy w Twoim ¿yciu nie wystêpuj± sytuacje gdy jeste¶ cz³owiekiem-skorupiakiem, bo zdecydowanie jestes przeciw?
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #628 : Marzec 26, 2010, 08:49:33 »

east, musisz mieæ powa¿ne problemy ze zrozumieniem s³owa pisanego skoro dopiero teraz doszed³e¶ do takiego wniosku. zrobi³e¶ na mnie wra¿enie wysi³kiem intelektualnym jaki musia³e¶ w³o¿yæ w t± pracê. jestem pod wra¿eniem U¶miech

Jestem na nie jak to napisa³em: "w czê¶ci postawionych, niczym nie popartych a tymbardziej udowodnionych tez g³oszonych tu przez niektórych forumowiczów." wobec niektórych zawsze i zdecydowanie bêdê na nie. nazywa siê to asertywno¶ci±. i wbrew temu co g³osisz jest to bardzo zdrowa postawa dla w³asnego zdrowia i spokoju psychicznego - umiejêtno¶æ powiedzenia nie.
wyja¶nienie: j.w.: czê¶ci... niektórych... - to nie to samo co stwierdzenie: nikt i nic. Nad zrozumieniem tej czê¶ci musisz jeszcze popracowaæ.

Ponadto w przyrodzie jest tak ¿e albo siê je, albo siê jest jedzonym. "cz³owiek-skorupiak" ma zdecydowanie wiêksze szanse na prze¿ycie ni¿ "cz³owiek-miêczak". analogicznie jak wilk i owca... itd...

jak bêdziesz mia³ parê lat wiêcej i zw±zan± z tym wiêksz± odpowiedzialno¶æ to byæ mo¿e zrozumiesz o czym mówiê. byæ mo¿e nie... ale to nie mój problem. albo siê samemu okre¶la cele albo realizuje siê cele wyznaczone przez innych, albo wogóle siê nie istnieje w spo³eczeñstwie. wiêc wstrzymaj siê z gratulacjami dla mnie. pozostaw je dla siebie kiedy za kilkana¶cie lat bêdziesz móg³ powiedzieæ ¿e wywi±za³e¶ siê z odpowiedzialno¶ci za bliskich któr± na siebie wzio³e¶. chyba ¿e nie masz takiej odwagi. ¿e twoja rodzina ¿yje godnie na odpowiednim poziomie, jest zabezipeczona na przysz³o¶æ, ¿e nie musisz ciu³aæ grosza bo staæ ciê co 4 lata wymieniæ samochód na nowy a nie jak±¶ u¿ywkê, jedziesz na wakacje tam gdzie chcesz a nie tam gdzie ciê staæ, mo¿esz zapewniæ dzieciom tak± ¶cie¿kê kszta³cenia jak± sobie obior± bo jest to ich przysz³o¶æ bez wzglêdu na zwi±zane z tymi kosztami, zapewnisz rodzinie odpowiednie ¶wiadczenia zdrowotne a nie czekanie miesi±cami na wizytê u specjalisty... itd... itd...
powiesz ¿e to pusty i konsumpcyjny styl ¿ycia? nie ma to znaczenia zw³aszcza kiedy codziennie widzê na ulicy ludzi z pustk± w oczach, bez wizji, bez nadzieji, codziennie ciu³aj±cych dudki na to aby starczy³o od pierwszego do pierwszego, którzy mimo swoich wznios³ych m³odzieñczych idea³ów stali siê tak naprawdê nikim.
i dopiero wtedy zastanów siê czy mo¿esz sobie pogratulowaæ, nie mi - bo mi twoje gratulacje ani nic nie dodadz± ani nic nie ujm±, grzecznie rzecz ujmuj±c U¶miech
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2010, 14:23:03 wys³ane przez marek324 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #629 : Marzec 26, 2010, 15:00:50 »

Wydaje mi siê, ¿e zapominamy o pewnej rzeczy. Otó¿ aby niektóre osoby mia³y to czego im siê zywnie spodoba to bardzo czêsto ¿eruj± na tych "ciu³aczach o pustych oczach"... Tak, s³ysza³em w odpowiedzi na takowe stwierdzenie, ¿e tzreba mieæ g³owê na karku i radziæ sobie - jest ono bezzasadne, poniewaz mogê udowodnic, ¿e to "posiadanie g³owy na karku" zawsz wi±ze siê z niekonsekwentnym podzia³em zysków w kontek¶cie w³o¿onej pracy. Nawet bior±c pod uwagê poprawki na czas i pieni±dze w³o¿one w autoedukacjê, rozwój etc. W lwiej czê¶ci firm - jak nie we wszystkich - pracownik nawet jakby pracowa³ 24h/dobe, przez 7 dni w tygodniu to i tak nawet nie zbli¿y siê do dochodów dyrektora/prezesa. Warto o tym pamiêtaæ zanim powie siê o kim¶ "ciu³acz". Dodatkowo skoro jestesmy lud¼mi [?] to obowi±zuje nas równie¿ empatia i moralno¶æ. Dlatego nalezy wzi±æ pod uwagê, ¿e nie ka¿dy mia³ równe szanse i mó¿liwo¶ci na starcie do "dorobku", nie ka¿dy jest tak samo zdolny, zdrowy etc. Oczywi¶cie mam ¶wiadomo¶æ, ¿e pewne sytuacje zwi±zane s± ze zwyk³ym lenistwem i wygodnictwem, ale nie przesadzajmy.
Dlatego mam bardzo du¿y szacunek i pokorê do osob które "ciu³aj±" po to aby Pan Prezes móg³ sobie co 4 latka wymieniæ auto, co roku wyjechaæ w podró¿ w egzotyczne miejsca, posy³ac dzieci do najlepszych prywatnych szkó³ w tym samym czasie p³ac±c pracownikom po tysi±c, max tysi±c-kilkaset z³otych i rozk³±daj±c rêce: nie staæ mnie na wiêcej czy chamskie: cieszcie siê, ¿e macie pracê. Albo jeszcze jaskrawiej - nie p³aci pracownikom ale ma na wyjzady, samochody... Nazywajmy rzeczy po imieniu - to nie spryt, to nie zaradno¶æ - to wykorzysywanie, a w skarajnych przypadkach z³odziejstwo.
Je¿eli teraz us³yszê, ¿e on SAM sobie na to wszystko zapracowa³ i nikomu nie broni zrobiæ tak samo to proponujê prosty test: skoro SAM zrobi³ i wszystko SOBIE zawdziêcza to niech przez miesi±c - dwa nikt u niego nie pracuje. Wtedy bêdzie naprawdê móg³ powiedzieæ "ja sam" i zobaczmy co zdo³a zarobiæ...

Model ekonomiczny przypomina model ¿ywno¶ciowy - ma kszta³t piramidy - nie mo¿e byæ kto¶ na szczycie gdy ktos nie bêdzie na dole. ¦wiat ekonomiczny jest niestety aktualnie tak zbudowany, ¿e niemozliwym jest aby ka¿dy mia³ morze pieniêdzy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2010, 15:04:09 wys³ane przez arteq » Zapisane
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #630 : Marzec 29, 2010, 11:58:11 »

arteq: na temat niekonsekwentnego podzia³u zysków w kontekscie w³o¿onej pracy mo¿na dyskutowaæ godzinami, co i tak nie zmieni faktu ¿e w zasadzie ka¿da osoba która chcia³aby zabraæ g³os w tej dyskusji bêdzie mia³a odmienne zdanie.
dlatego proponuje skupiæ siê na faktach, bo z nimi siê nie dyskutuje:
1. arteq: "Je¿eli teraz us³yszê, ¿e on SAM sobie na to wszystko zapracowa³ i nikomu nie broni zrobiæ tak samo to proponujê prosty test: skoro SAM zrobi³ i wszystko SOBIE zawdziêcza to niech przez miesi±c - dwa nikt u niego nie pracuje. Wtedy bêdzie naprawdê móg³ powiedzieæ "ja sam" i zobaczmy co zdo³a zarobiæ..." - w przeciwieñstwie do czasów komunizmu w polsce obecnie nie ma obowi±zku pracy - a i wtedy w du¿ej mierze by³ to obowi±zek stricte na papierze, bo w wielu przypadkach nie sz³o go wyegzekwowaæ. tak wiêc jak widzisz pracownicy mog± nie przyj¶c do pracy, nikt ich do tego nie zmusi. jest to wolny wybór ka¿dego cz³owieka. je¶li warunki pracy komu¶ nie odpowiadaj± powinien zmieniæ pracê.
2.wysoko¶æ zarobków te¿ nie jest kszta³towana dowolnie tak jak uwa¿asz. w przypadku firm prywatnych w³a¶ciciel zabezpiecza p³ace, podatki, ZUSy, koszty produkcji itd... czyli tzw. koszty sta³e, zabezpiecza kapita³ na poczet nieprzewidzianych wydatków, rozwoju firmy, zabezpieczenia p³ac w przypadku stagnacji na rynku i dopiero wtedy wyp³aca pensjê sobie. a w zasadzie nie pensjê tylko zysk - i ma do tego prawo. bo to on sam w³asnym kapita³em, nieczêsto stabilizacj± i bezpieczeñstwem w³asnej rodziny gwarantuje p³ace pracownikom i ca³± resztê. ka¿dy w naszym kraju mo¿e otworzyæ dzia³alno¶æ gospodarcz±. je¶li komu¶ nie odpowiada ten uk³ad sam mo¿e zostaæ pracodawcom. (oczywi¶cie w tym przypadku mówiê o zdrowo prosperuj±cym przedsiêbiorstwie).
3. w przypadku spó³ek kapita³owych jest jeszcze trudniej. Kontrakt prezesa zale¿ny jest czy dogada siê z rad± nadzorcz±. Pensje dyrektorów zale¿± od tego czy dogadaj± siê z zarz±dem… itd… czyli krótko mówi±c czy jest akceptacj± w³adzy nadrzêdnej na poniesione koszty p³ac w kontek¶cie gwarantowanych zysków. Dodaj do tego sobie opozycyjne dzia³anie zwi±zków zawodowych itd… itd..
4. nikt nie powiedzia³ ¿e kapitalizm i jego odzwierciedlenie czyli gospodarka wolnorynkowa jest sprawiedliwym systemem. paradoks tego systemu polega na tym i¿ nikt do tej pory nie wymy¶li³ lepszego.
5. skoro nazywasz rzeczy po imieniu: „Nazywajmy rzeczy po imieniu - to nie spryt, to nie zaradno¶æ - to wykorzystywanie, a w skrajnych przypadkach z³odziejstwo.” – zw³aszcza z³odziejstwo - i stwierdzasz w ten sposób przestêpstwo to jako prawowity obywatel Rzeczypospolitej Polskiej masz obowi±zek zg³oszenia tego do prokuratury. Inaczej w my¶l polskiego prawa stajesz siê wspó³winny przestêpstwu którego fakt zatajasz.
6. relacje pracodawca – pracownik okre¶la kodeks pracy i czy to ci siê podoba czy te¿ nie jest prawn± wyk³adni± relacji pomiêdzy stronami w sytuacjach, w których ¶wiadczona jest praca. wszystko to jest w nim zawarte w sposób prawny reguluje te kwestie. I tylko o takich sytuacjach siê wypowiadam. Nie poruszam sytuacji kiedy ³amane jest prawo pracy.
7. moralno¶ci± w pracy powinien siê kierowaæ w miejscu pracy ka¿dy pracownik, bez wzglêdu na zajmowane stanowisko. wspó³czuciem nie. Zarówno kodeks pracy jak zak³adowe uk³ady zbiorowe pracy, kasy zapomogowe itd… reguluj± w jakich okoliczno¶ciach i w jaki sposób mo¿na pomóc pracownikowi kiedy znajdzie siê w trudnej sytuacji. Tyle, a¿ tyle i tylko tyle. Miejsce pracy nie jest w³a¶ciwym miejscem aby prze³o¿ony okazywa³ podw³adnemu lito¶æ.
8. nie porównuj kontraktów menegerskich   ze zwyk³ymi umowami o pracê. W przypadku niewywi±zania siê z oczekiwanych wska¼ników kontrakt mo¿na straciæ z dnia na dzieñ, umowê o pracê tak siê rozwi±zaæ nie da. Chyba ¿e dyscyplinarnie – ale przecie¿ to ju¿ zupe³nie inna sprawa.
9. czasy kiedy w wyuczonym zawodzie w jednym zak³adzie pracy pracowa³o siê do emerytury ju¿ dawno i bezpowrotnie minê³y. Nikt nie powiedzia³ ¿e skoro np. masz wyuczony zawód in¿ynier automatyk to musisz nim byæ do koñca ¿ycia. Zw³aszcza w sytuacji kiedy dodatkowo nie odpowiada ci p³aca. Tak samo jest z firm± w której pracujesz a nawet mie¶cie którym mieszkasz.
10. model ekonomiczny faktycznie jest piramid± – w du¿ej mierze od nas samych bêdzie zale¿a³o jak wysoko na drabinie spo³ecznej siê znajdziemy. Wszak ka¿dy z nas jest kowalem w³asnego losu. Przynajmniej czê¶ciowo.I nie powinien z tego tytu³u czuæ siê winny.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2010, 11:59:27 wys³ane przez marek324 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #631 : Marzec 29, 2010, 12:41:39 »

Ad1.
w ¿aden sposób nie podwa¿a to mojego stanowiska, ¿e stwierdzenie prezesa/w³asciciela/dyrektora: "sam sobie zapracowa³em na to wszystko i zawdziêczam to tylko sobie..." jest k³amstwem - w bardzo, bardzo znacznej czêsci przypadków

Ad2.
wspó³prowadze firmê i doskonale wiem co i jak, nie zmienia to jednak równie¿ mojego pogl±du i obserwacji jak to siê odbywa w wielu, wielu firmach. Zarówno oficjalnie jak i nieoficjalnie s³yszê pogl±dy przesów, dyrektorów etc...

Ad3.
Podobnie jak w ad2, to co opisa³e¶ - generowanie zysków równiez jest kosztem "szarych" pracowników...

Ad4.
Alez by³, tylko ludzie niedoro¶li - wysmiewany i oczywi¶cie wypaczany - socjalizm...

Ad5.
Nie traktuj mnie jak idioty - bedê wdziêczny, ale ok, mogê uscisliæ: "okradaj± w majestacie prawa"...

Ad6.
Podobnie jak ad5, prawo prawe, a przekrêty id±, np. g³osne sprawy w marketach - Biedronce...

Ad7.
Dla mnie wspó³czucie i lito¶æ jest równie wa¿ne - s± to rzeczy bardzo wa¿ne w ¿yciu lecz nie do ujêcia przez bezduszne przepisy. Potrafiê równiez odró¿niæ okazanie wspó³czucia czy lito¶ci od dawania siê wykorzystywaæ - jest to du¿a ró¿nica. Oczywi¶cie masz prawo wyznawaæ inne zasady.

Ad8.
Zapewniam, ¿e pracê tez mo¿na straciæ z dnia na dzieñ na zasadzie: "dajcie mi kij..."

Ad9.
Nie, nie minê³y. Ale wiele zale¿y od okoliczno¶ci. Oczywi¶æie nikogo nie da siê zmusiæ do danej pracy.

Ad10.
Zale¿y jakim kosztem [szczególnie kosztem innych] to miejsce zosta³o zdobyte oraz co robimy aby siê tam utrzymaæ. Okre¶lenie "wy¶cig szczurów" jest Ci zapewne znane...

Marek, czy czasem nie piszesz w godzinach pracy?  ;]
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #632 : Marzec 29, 2010, 13:09:52 »

Ad. 1 - 10 - ja mówiê o sytuacjach zdrowych, skoro masz z³e do¶wiadczenia nic na to nie poradzê. wiele to nie znaczy wszystkie.
co do socjalizmu... ciekawe ¿e nigdzie siê go nie uda³o "wdro¿yæ" bez wypaczenia... nawet w jego ostatnich bastionach: chiny, korea pn czy kuba. nie przesadzaj - to mrzonka.

a co do godzin pacy - mnie rozliczaj± ze wska¼ników a nie z przesiedzianych godzin.
to tak jak z jasiem: ja¶ uczy³ siê ca³y dzieñ, wieczór i noc wierszyka. poszed³ do szko³y, wierszyk zapomnia³ i dsta³ dwójê. i ma pretensje za ni± do ca³ego ¶wiata. a nauczyciele nie interesowa³o ile czasu ja¶ na to po¶wiêci³, dla niego by³o wa¿ne to ¿e ja¶ go nie umia³.
dlatego powtórzê: nie porównuj stanowisk menegerskich ze stanowiskami pracowniczymi. nie twierdzê ¿e s± ludzie lepsi i gorsi. twierdzê ¿e s± ludzie w czym¶ lepsi a w czym¶ gorsi. wa¿ne ¿eby na nasze mocne strony by³ popyt.

wy¶cig szczurów to na d³u¿sz± metê bardzo kiepski sposób kwalifikacji umiejêtno¶ci pracowników. konkurencja i dobry zespó³ jest znacznie lepszym sposobem przynosz±cym wiêksze korzy¶ci.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2010, 13:33:05 wys³ane przez marek324 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #633 : Marzec 29, 2010, 13:36:41 »

Widzisz, a ja mówiê o rzeczywisto¶ci - jak to wygl±da w realnym ¿yciu. Dlatego nie powiem do nikogo "ciu³aczu"...
Thekristo
Go¶æ
« Odpowiedz #634 : Marzec 29, 2010, 23:29:50 »

a samego enkiego tam nie bêdzie? tylko przeka¿ od niego? czyli bez zmian U¶miech

A mo¿e i Ty bys przyjecha³ .Napewno potrafi³bys Go zastapic:)
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #635 : Marzec 30, 2010, 06:37:04 »

arteq, ja te¿ mówiê o rzeczywisto¶ci, o niczym innym. w przypadku ³amania prawa pracy jest pañstwowa inspekcja pracy, s±d pracy, organizacje zwi±zkowe. i dlatego zawsze bêdê powtarza³, najpierw solidna edukacja aby potem móc pracowaæ w takiej firmie w której prawo pracy i prawa pracownicze s± respektowane a p³ace godziwe.
to o czym ty piszesz to skrajne przejawy, byæ mo¿e z takimi mia³e¶ do czynienia - ale nie przytaczaj przyk³adów typu "dajcie mi kij..." od tego s± instytucje j.w. i jak pokazuje rzeczywisto¶æ s± to bardzo czêsto sprawy przez stronê pracowników wygrane.

id±c natomiast twoim tokiem my¶lenia mo¿na postawiæ tezê, bardzo ryzykown± tezê - ¿e ten naród sobie zas³u¿y³ na taki rynek pracy. zak³adaj±c ¿e reguluje go prawo, a to jak twierdzisz jest powszechnie ³amamne lub te¿ jak to okre¶lasz jest usankcjonowaniem przestêpstwa w imieniu prawa - to przecie¿ ustawodastwa nie kszta³tuje nikt inny jak sejm, czyli "elity" które co 4 lata sami wybieramy w wyborach powszechnych. rz±dz±cych nikt inny nie wybra³ jak my sami. i do siebie samych mo¿emy mieæ tylko pretensje. klasa i merytoryczno¶æ polityków jest wprost proporcjonalna do ¶wiadomo¶ci i wiedzy spo³eczeñstwa. a to forum jak równie¿ PCH jest najlepszym przyk³adem ¿e bez wzglêdu na to jaki "oszo³om" siê znajdzie, zawsze poci±gnie za sob± mniejsz± lub wiêksz± grupê lojalnych i co wa¿niejsze bezkrytycznych wyznawców jak równie¿ maskuj±cych siê popleczników.
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 06:46:25 wys³ane przez marek324 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #636 : Marzec 30, 2010, 08:55:22 »

Marek o czym Ty mówisz. Widzia³em przypadek gdy Pan z PIP przyszed³ na kontrolê do sklepu i nawet nie wy³apa³, ¿e ilo¶æ osób których podpisy widniej± na li¶cie obecno¶ci nie zgadza siê z ilo¶ci± osób "na sklepie", o nazwiskach ju¿ nie wspomnê. I to powszechne praktyki a nie skrajne - za którymi chcesz siê ukrywaæ.

Otó¿ mylisz siê mówi±c, ¿e my sami wybrali¶my "elity". Mo¿na co najwy¿ej zag³osowaæ/wybraæ partiê a nie konkretn± osobê. Sprawê rozwi±za³yby jednomandatowe okrêgi których jak ognia boj± siê dzia³acze i osoby niekompetentne...
Zapewne zdajesz sobie sprawê, ¿e prawnie nie mo¿na nikogo zmusiæ aby by³ przyzwoitym i kierowa³ siê szeroko pojêt± etyk±.
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #637 : Marzec 30, 2010, 09:06:00 »

widzia³e¶ czy s³ysza³e¶ o takim przypadku? i co z nim zrobi³es? zg³osi³e¶ formalnie niekompetencje inspektora PIP czy wyszed³e¶ z za³o¿enia ¿e nic z tego i tak nie bêdzie? bo nie uwierzê ¿e je¿eli formalnie taka sprawa by³aby zg³oszona nic rzeczonemu inspektorowi by bie zrobiono. a je¿eli tylko gdybasz to siê zaczynam zastanawiaæ and do¶æ wybiórczym sposobem postrzegania pewnych rzeczy przez ciebie. i to w³a¶nie co nas ogromnie ró¿ni - to w³a¶nie fakt ¿e tam gdzie ty widzisz tylko beznadziejê ja postrzegam szansê. w przeciwieñstwie do ciebie z optymizmem spogl±dam w przysz³o¶æ. dlatego w³a¶nie mamy zupe³nie inne do¶wiadczenia, innaczej patrzymy na ¿ycie i w niektórych sprawach mimo ¿e oboje jeste¶my umys³ami ¶cis³ymi bêdziemy mieli odmienne zdania.

ch³opie, przestañ zarzucaæ wszystkim z³± wolê,niekompetencjê, spiski elit, brak przyzwoito¶ci i brak etyki bo to zaczyna robiæ siê smutne.
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 09:14:50 wys³ane przez marek324 » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #638 : Marzec 30, 2010, 09:40:04 »

Nie gdybam, sprawa dotyczy sklepu w miejscu mojego zamieszkania w którym pracuje siostra mojej ¿ony. Nawet inna kierowniczka by³a podpisana w li¶cie ni¿ ta na sklepie, kierowniczka przedstawi³a siê nawet ale Pan kontroler "nie zauwa¿y³" nawet tego. Owszem mog³aby zg³osiæ sprawê oficjalnie i za chwilê wylecia³aby z pracy oraz kilka innych osób - oczywi¶cie wszystko odby³oby siê zgodnie z prawem, nie ma mowy aby wylecia³a za zg³oszenie... Nawet zdaje siê by³em w tym sklepie w dniu kontroli...
Bywa³y tak¿e kontrole z Sanepidu... Panie po kontroli wychodzi³y z siatami...

Nie jestem pesymist± i malkontentem. W przysz³o¶æ tak¿e patrzê z rado¶ci± i optymizmem. Nie zas³ania mi to jednak realnemu ogl±dowi otaczaj±cej nas rzeczywisto¶ci. Dan± mi szansê uda³o mi siê wykorzystaæ, jestem jednak ¶wiadom, ¿e wielu osobom które by³y zdolniejsze czy te¿ mia³y wiêksz± wiedzê takowa szansa nie by³a dana. Dlatego z pokor± podchodzê do wielu spraw. Zauwa¿am równie¿ przypadki gdy ludzie nie dostrzegaj± danej im szansy czy wrêcz jej nie chc± - nie podwa¿a to jednak sytuacji o których piszê. Zdajê równie¿ sobie sprawê z tego ¿e to co posiadamy jest bardzo, bardzo kruche i ulotne.
Spisku elit nie zarzucam co najwy¿ej niekompetencjê.

zochna
Go¶æ
« Odpowiedz #639 : Marzec 31, 2010, 20:12:11 »

Czytaj±c ostatnio prowadzon± dyskusjê miêdzy Artegiem a Markiem324 , jestem sk³onna przyznaæ racjê Artegowi.
Ja równie¿ jestem pozytywnie nastawiona do ¿ycia i otaczaj±cego mnie ¶wiata, nie znaczy to jednak, ¿e nie widzê zachowañ ludzkich z³ych, nietycznych, niesprawiedliwych czy niekompetentnych.
Marku  bardzo dobrze, ¿e Twój ¦wiat jest doskona³y i idealny, ale uwierz, ze nie wszystko jest takie proste i piêkne.
Na pewno wszyscy by¶my sobie ¿yczyli, ¿eby wokó³ nas by³a mi³o¶æ i dobroæ, lecz nie zawsze tak jest.
Ostatnio zauwa¿a siê ogromn± pogoñ za pieni±dzem, bez zwracania uwagi na potrzeby innych.
Wiele ludzi nie radzi sobie w nowych warunkach ekonomicznych /np.utrata pracy/ i faktem jest ,¿e nast±pi³o zubo¿enie znacznej czê¶ci spo³eczeñstwa.
Czy wszyscy ci ludzie s± winni zaistnia³ej sytuacji, ¿e nie maj± si³y przebicia siê, czy te¿ szczê¶cia?
Przys³owie mówi, ¿e" prawda zawsze le¿y po¶rodku" i nic nie jest tak do koñca oczywiste.
    Z najlepszymi ¿yczeniami     
                                       Pozdrawiam   Zochna
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #640 : Marzec 31, 2010, 21:17:21 »

Zgadzam siê z opini± Zochny i Artqa. Nasz ¶wiat nie jest idealny, mimo istnienia praw, na które wskazuje marek324. Stanowione prawo czêsto jest niedoskona³e, podobnie jak podtrzymywany przez nie System. Od zarania dziejów ugruntowana jest nierówno¶æ spo³eczna i prawo j± sankcjonuje.

Dodatkowym elementem uniemo¿liwiaj±cym dla wielu odnalezienie siê w aktualnej rzeczywisto¶ci jest po prostu ludzka wra¿liwo¶æ i uczciwo¶æ. I mimo, ¿e cechy te wspieraj± rozwój osobisty, to nie s± sprzyjaj±ce w dostatecznym radzeniu sobie w ramach Systemu. Po prostu inne warto¶ci, inne cele s± wa¿ne. Materia nie stanowi priorytetu, tote¿ b³êdem jest uznawanie takich ludzi za nieudaczników.
Nastawieni na „mieæ” nie potrafi± do koñca poj±æ opcji „byæ”. Bo to nie ich ¶wiat.

No i w ¶wiecie „byæ” rozmowy z samym sob± s± na porz±dku dziennym.  Du¿y u¶miech Jest to jak najbardziej zdrowy objaw ¶wiadcz±cy o bogactwie ¿ycia wewnêtrznego i o kontakcie z w³asnym duchem.
Czy to normalno¶æ czy nienormalno¶æ, zale¿y sk±d siê patrzy.
No i co jest wyznacznikiem normalno¶ci? Przeciêtno¶æ?

Pozdrawiam  U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #641 : Kwiecieñ 06, 2010, 10:20:28 »

[...] TO FORUM NIE SLUZY I SLUZYC NIE POWINO DO OBRAZANIA NIKOGO , WARTO O TYM PAMIETAC.

Publiczne oskarzanie ja o glupote oskarzyciela stawia w bardzo zlym swiatle.[...]

Przeczyta³em i przetar³em oczy, poniewa¿:

Paranoja to delikatne okreslenie tej metalnej obsesji u niego.

"Jedenego szczura dalo by sie upolowac, ale jak sa same szczury porzebierane w wytworne stroje , to juz trudno nawet polowanie zainicjowac.

Szczury nie zrezygnuja z wygodnego zycia i ciagniecia karmy od dostarczycieli... , beda caly czas udawac iz sa jedyna droga zbawienia dla tych co modly do nich z kasa zazanosza..."

No coz , wygodne zycie , nabijanie w butelke , straszenie i kamuflaze sa specjalnoscia tej grupy od 2000 lat.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #642 : Kwiecieñ 09, 2010, 11:07:51 »

Mam pomalu wrazenie ze rozmawiamy tym samym jezykiem. Jesli chodzi o Kiare, Jest ona dla mnie taka sama osoba jak kazdy z nas. Kazdy z nas ma swoj c harakter, swoje upodobania i swoje zycie. Jedna osoba uwielbia
byc ciagle w rochu inna jest domatorem. Kiedy przyszlam na to forum, Kiara byla dla mnie wprost nieosiagalna, wydawalo mi sie ze ja jej nigdy nie zrozumie. Jednak przyszedl czas, ze ja zrozumialam ze Kiara ma swoja droge na ktora sie zdecydowala. Nie zawsze czytam co pisze kiara, bo moje zainteresowania sa zupelnie inne
Czesto staram sie przekazac ludziom to ,czego sie nauczylam w moim zyciu, co jest sprawdzone. Jesli ktos
chce, to skozysta i bedzie zadowolony, jesli nie to musi sam sobie poradzic. Tak to wyglada. Nalezy sie Marku nauczyc ze tak jak napisales, nie zawsze jest nam po drodze z innymi, i tak jest dobrze, mamy prawo do wyboru.Gole slowa obijaja sie o mur, po drodze kalecza tez innych. Twoja taktyka jest poprostu zdana na smierc.
 Tu na tym forum ludzie chca spokoju w swoich rodzinach, pracy, na ulicy. Czy to jest tak trudno wybrac to co moze byc dla ciebie dobre i innych na forum. Prosze, zastanow sie, zacznij byc czynny na tym forum nie jako ten buzacy, ale jako ten budujacy. Dzisiaj jest ciezko znalezc ludzi dla ktorych rodzina jest
wazna.Nie pismem, a czynem pokaz o co Ci chodzi. Pozostaw Kiare, jesli znajda sie ludzie ktorzy znajda wspolny jezyk z tematami ktore ona przedstawia, no to dobrze. Nikt z nas nie chce tragedii, trzensien ziemi,katastrof, ale one ciagle niestety sa i ludzie cierpia. Jestes tu na forum dosc dlugo, pokaz mi co osiagnoles swoja taktyka. Ogromna nienawisc do Kiary mysle ze zakryla ci pole widzenia, skoncz z tym
prosze i znajdz wlasna droge na tym forum. W swojej ostatniej wypowiedzi znajduje duzo zgoszknialosci, przeciesz tego tak naprawde nie chcesz, a moze chcesz? Pozdrawiam Rafaela

Ps. Przechodz lagodnie przez halas i pospiech
      Pamietajac jaki spokoj mozna znalezc w ciszy.
      O ile to mozliwe, bez wyrzekania sie siebie
      Badz na dobrej stopie ze wszystkimi.
      Wypowiadaj swoja prawde jasno i spokojnie.
      Najwazniejsza lekcja zycia jest milosc
      Bez niej idealy traca sens
      A czlowiek zdany jest na laske prymitywnych zadz.

Dedykuje Wszystkim forumowiczom Rafaela

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 09, 2010, 11:12:10 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #643 : Kwiecieñ 09, 2010, 11:18:05 »

ale¿ rafaelo, jak¿e bardzo siê mylisz - ja nie nienawidzê kiary, poprostu jest dla mnie ¶mieszne i szczytem hipokryzji jak kto¶ twierdzi ¿e jest o¶wiecony, kieruje siê mi³o¶c± itd. itd... a sama zionie nienaiwi¶c± do mê¿czyzn, do KK itd.. wiêc nie myl faktów i nie dopowiadaj U¶miech to ¿e nie wyci±gno³bym do niej rêki równie¿ nie jest równoznaczne ¿e jej nienawidzê, wiêc ponownie nie dopowiadaj... by³o takie przys³owie: czego g³uchy nie us³yszy to sobie dopowie, i tak to ju¿ jest...

p.s. darek, napisa³em tego posta zanim przeczyta³em ostrze¿enie
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 09, 2010, 11:18:59 wys³ane przez marek324 » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #644 : Kwiecieñ 09, 2010, 12:08:51 »

No coz Marku. Jak widze, nie jestes sklonny do dyskusjii. Masz swoje przekonania i ich sie twardo trzymasz.
Tu na forum nie ma nikogo, kogo bym nie lubiala. Wszyscy sa mi bardzo mili, tez ci ktorzy inaczej mysla i robia.
W taki sposob sie rozpoznajemy. Wiecej nie mam do powiedzenia na ten temat.

Jesli chodzi o atmosfere, jesli sie nie poprawi to poprostu bede musiala opuscic to forum. Ja wysylam wszystkim duzo pozytywnej energii i czuje sie bardzo dobrze kiedy mnie dobra energia otacza.
Zawsze staram sie zrozumiec czlowieka kiedy sie wypowiada, szanuje bardzo ludzi prawych i dobrych.
Mysle, ze znajdzie sie szansa, abysmy  kazdy z nas znalazl tu swoje miejsce z szacunkiem i godnoscia mogl przekazywac i dzielic sie z innymi wiadomosciami. To nie jest tak trudno zdecydowac co mnie interesuje, a co nie. Tu nikt nic nie musi, dlatego mozna skorzystac z wlasnego wyboru.

Pozdrawiam Wszystkich, mamy piekna wiosenna pogode. Przed nami sobota i niedziela, poobserwojmy nasz swiat gdzie zyjemy, pocieszmy sie spiewem ptakow i wiosennymi kwiatami.
                                              Rafaela
marek324
Go¶æ
« Odpowiedz #645 : Kwiecieñ 09, 2010, 12:20:36 »

rafaelo, kolejny b³±d, kolejne nietrafione za³o¿enie. jestem jak najbardziej otwarty na dyskusjê - ale dyskujsê merytoryczn±, w której mo¿emy dyskutowaæ o faktach a nie pobo¿nych ¿yczniach. bo jak np. mo¿na dyskutowaæ o tym jak twierdzi thotal ¿e porwa³o go ufo. kto¶ mo¿e w to uwierzyæ, kto¶ w to nie uwierzy ale merytorycznej dyskusji na ten temat przeprowadziæ siê nie da. mimo najszczerszych chêci. no chyba ¿e przprowadzono na nim jakie¶ eksperymenty naukowe w wyniku których powsta³y obra¿enia które mo¿na udokumentowaæ poprzez np. obdukcjê lekarsk± lub zosta³ wykorzystany seksualnie i to równie¿ mo¿na udokumentowaæ ww obdukcj±.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #646 : Kwiecieñ 09, 2010, 13:10:34 »

Marku, wlasnie to jest to, ze zanim wposcisz sie w dyskusje, pomysl czy ktos cos mysli na serio. Ja nie wiem
nic na temat Thotala, wiem i poznalam go jako czlowieka na poziomie, madrego i o duzej wiedzy tez w zyciu
normalnym.Zawsze przyjemnie sie z nim wymienia wiadomosci. W momecie kiedy zobaczylam ze zaczely sie
z nim utarczki, rece mi opadly. Przykro mi Marku, dzisiaj jest za pozno to wszystko przejzyc, ja nie szukam tez
winnych, ale moze poprostu sprobujcie oboje jeszcze raz. Zycze Ci powodzenia. Rafaela

Ps. Sa ludzie na swiecie ktorzy maja bardzo bujna wyobraznie. Uwielbiaja byc zawsze w sprodku wydazen, choc nic soba nie wnosza. Potrafia godzinami opowiadac na temat ktory wlasnie wzbudza zainteresowanie.
Ja mialam kiedys taka kolezanke, ona opowiadala niesamowite historie. Kiedy zapytalam dokladnie o temat,
z lekkim usmiechem odpowiedziala ze tak, widziala i byla tam, tak wiec konczylo sie jej opowiadanie. Czesto padal rozowy deszcz, a kartofle byly w paski.Byla tez bardzo dobrym czlowiekiem. Nie mysle w tym momecie o Thotalu, ale zawsze najpierw sobie obejze sytuacje. Poza tym jesli ktos jest z tymi opowiadaniami szczesliwy, to juz jego sprawa.

« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 09, 2010, 13:19:06 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #647 : Kwiecieñ 09, 2010, 17:29:31 »

Nigdy nie porwa³o mnie ufo, widzia³em je z daleka, by³o kilka set metrów ponad ziemi±. My¶lê, ¿e wielu widzia³o podobne obiekty i mog± merytorycznie porozmawiaæ o wspólnych spostrze¿eniach. Wy¶miewanie siê z tych ludzi merytoryczne nie jest i ¶wiadczy o braku wyobra¼ni, wiary w ludzi, braku chêci w poszerzaniu horyzontów.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #648 : Kwiecieñ 09, 2010, 19:29:52 »

Tak wiec Marku, z kad masz takie informacje, teraz nalezy ta sprawe wyjasnic . Zostalo zucone zle swiatlo na Thotala. Prsze o wyjasnienie. Rafaela
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #649 : Kwiecieñ 09, 2010, 19:40:56 »

Rafaelo U¶miech

Nic nie poradzisz na skandaliczne zachowanie niektórych ludzi ,oni poprostu  uwielbiaj± byc w centrum uwagi.
 Mrugniêcie

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Strony: 1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 78 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: