Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:52:25

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 78 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wyra¼ siebie!  (Przeczytany 845278 razy)
0 u¿ytkowników i 14 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #700 : Maj 09, 2010, 08:43:01 »

Nie zd±¿y³em siê wypowiedzieæ wczoraj, a teraz mogê powiedzieæ, ¿e zamierza³em optowaæ za tym, by nie kontynuowaæ tematów uderzaj±cych w ludzk± godno¶æ. Personalne ataki nie powinny mieæ tu miejsca. Dobrze, ¿e Dariusz ukrêci³ ³eb hydrze zamykaj±c w±tek odnosz±cy siê imiennie do jednej z naszych kole¿anek. Uradowa³o to moje serce. U¶miech

£aczê pozdrowienia U¶miech

koliberek33
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #701 : Maj 09, 2010, 12:55:06 »

Czego mo¿e chcieæ stwórca?
¯ebym lepiej wyra¿a³ siebie?
To dlatego wysy³a na mnie ró¿nej ma¶ci pod³ych prowokatorów?
To dlatego pozwala wy¶miewaæ siê z moich idei analfabetom moralnym, których etyka dotyczy tylko wówczas kiedy broni ich interesów. Jak mam siê zachowaæ, kiedy widzê jawn± niesprawiedliwo¶æ?...

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Thotal, niew±tpliwie stwórca chce, aby¶my wszyscy prowokatorów obdarzali.............D O B R O C I ¡.  Mrugniêcie Chichot Du¿y u¶miech

Dobroæ równie zara¼liwa jak z³o

Zara¼liwa dobroæAkty dobroci, takie jak okazywanie uprzejmo¶ci, hojno¶ci, gotowo¶ci do wspó³pracy rozprzestrzeniaj± siê lawinowo, tak samo zreszt± jak przejawy z³a. A rozpocz±æ tê lawinê mo¿e nawet garstka ludzi. Dowodz± tego badania opublikowane w marcu na ³amach Proceedings of the National Academy of Science, o których pisze ScienceDaily.

Amerykañscy naukowcy, którzy wcze¶niej dowiedli, ¿e zara¼liwe s± wszelkie nasze zachowania, emocje i pomys³y, w tym szczê¶cie, rzucanie palenia, samotno¶æ czy nawet oty³o¶æ. Tym razem wykazali oni, ¿e równie¿ gotowo¶æ do wspó³pracy i pomagania innym jest zara¼liwa i rozprzestrzenia siê niezwykle szybko z osoby na osobê. Ludzie, którzy skorzystali z uprzejmo¶ci innej osoby wykazuj± sk³onno¶æ do sp³acania d³ugu wdziêczno¶ci i to nie do osoby, która okaza³a im uprzejmo¶æ, ale do innych, obcych im ludzi. Uprzejmo¶æ okazana jednej osobie tworzy wrêcz lawinê uprzejmo¶ci i obejmuje dziesi±tki osób.

Badanie dowiod³o, ¿e je¶li kto¶ da datek pieniê¿ny, by pomóc innym, ci którzy ten datek otrzymali, wykazuj± wiêksz± sk³onno¶æ do wspomagania finansowo innych w przysz³o¶ci. Mamy tu do czynienia z efektem domino, przy czym hojno¶æ obdarowywanych by³a ¶rednio trzykrotnie wiêksza od otrzymanego datku. W przeprowadzonym eksperymencie osoba obdarowana, przekazywa³a w przysz³o¶ci datki ¶rednio 3 osobom, które z kolei obdarowywa³y 9 osób itd. I w efekcie obdarowanie jednej osoby wywo³a³o kaskadê datków obejmuj±c± dziesi±tki, a nawet setki osób.

Osoby uczestnicz±ce w badaniu by³y sobie obce i nigdy nie obdarowywa³y osoby od której otrzyma³y datek, co dowodzi tego, ¿e akty dobroci nie wynika³y z potrzeby odwzajemnienia siê.

Zdaniem naukowców istnieje silny zwi±zek miêdzy rozwojem spo³eczno¶ci a dobroci±. Przep³yw dobrych i po¿±danych w³a¶ciwo¶ci, takich jak dobre pomys³y, mi³o¶æ czy uprzejmo¶æ s± konieczne, by dana spo³eczno¶æ przetrwa³a. I na odwrót, spo³eczno¶ci s± niezbêdne, by takie w³a¶ciwo¶ci rozprzestrzenia³y siê.

Niestety, naukowcy wykazali, ¿e zara¼liwe s± tak¿e negatywne zachowania i to w równie lawinowym stopniu co okazywanie gotowo¶ci do wspó³pracy.
W naszym wspólnym interesie jest wiêc, by¶my okazywali innym wiêcej uprzejmo¶ci i ograniczyli agresjê.
Ale jak to wyt³umaczyæ naszym politykom?
http://www.cyberbaba.pl/content/view/1958/198/
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #702 : Maj 09, 2010, 14:44:18 »

U¶miech
Cytat: Thotal
Czego mo¿e chcieæ stwórca?
¯ebym lepiej wyra¿a³ siebie?
To dlatego wysy³a na mnie ró¿nej ma¶ci pod³ych prowokatorów?
To dlatego pozwala wy¶miewaæ siê z moich idei analfabetom moralnym, których etyka dotyczy tylko wówczas kiedy broni ich interesów. Jak mam siê zachowaæ, kiedy widzê jawn± niesprawiedliwo¶æ?...

A WIEC.....

1)  Pracuj, jakby¶ nie potrzebowa³ pieniêdzy
    2)  Kochaj, jakby nikt ciê nigdy nie zrani³.
    3)  Tañcz, jakby nikt nie patrzy³.
    4)  ¦piewaj, jakby nikt nie s³ucha³.
    5)  ¯yj, jakby to by³o niebo na Ziemi.

Jêzyk

« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 14:52:29 wys³ane przez Linda » Zapisane
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #703 : Maj 09, 2010, 14:54:49 »

Kocham wszystkich i wszystko dooko³a, Ciebie Lindo te¿, ale bez...jêzyczka Du¿y u¶miech
Linda
Go¶æ
« Odpowiedz #704 : Maj 09, 2010, 15:55:15 »

Mrugniêcie
Kocham wszystkich i wszystko dooko³a, Ciebie Lindo te¿, ale bez...jêzyczka Du¿y u¶miech

ok..ok..   Mrugniêcie Mrugniêcie Mrugniêcie
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #705 : Maj 09, 2010, 16:39:22 »

No i w teorji jestescie swietni , brawo....  to juz cos.

Kiara U¶miech U¶miech
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #706 : Maj 09, 2010, 16:50:09 »

Uczymy siê od MISTRZÓW...

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #707 : Maj 09, 2010, 19:14:44 »

Wiedze osiaga sie nie na podstawie wiedzy mistrzow , a wylacznie na podstawie wlasnych doswiadczen , przezyc.

Kiara U¶miech U¶miech
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #708 : Maj 09, 2010, 19:37:42 »

Widz±c reakcje MISTRZÓW na ich do¶wiadczenia, te¿ zdobywamy jak±¶ WIEDZÊ...

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #709 : Maj 09, 2010, 19:53:08 »

Mam pytanie do Darka.

Czy niedocieraja do Ciebie moje listy przez pw.?
Pytam , bo nie otrzymalam zadnej odpowiedzi na ten ostatni , ni na te z przed kilku i kilkunastu dni.

Kiara U¶miech U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #710 : Maj 09, 2010, 20:02:05 »

Mam pytanie do Darka.

Czy niedocieraja do Ciebie moje listy przez pw.?
Pytam , bo nie otrzymalam zadnej odpowiedzi na ten ostatni , ni na te z przed kilku i kilkunastu dni.

Kiara U¶miech U¶miech

Szok
Nie otrzyma³em od Cienie ¿adnego pw.
To ciekawe, bo nie wprowadza³em ¿adnych blokad.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 20:03:08 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #711 : Maj 09, 2010, 20:54:38 »

Kiaro, nie tylko Ty, ja w ostatnich tygodniach mialam ten sam problem, kiedy pytalam kiedy dostane odpowiedz,
okazywalo sie ze Darek nie mial pojecia o co chodzi. Dziwne to, ale prawdziwe. Wczesniej nie bylo zadnego problemu, rozpoczal sie na tydzien przed swietami wielkanocnymi . Do tego czasu nie bylo zadnego problemu.
Rafaela
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #712 : Maj 09, 2010, 21:12:43 »

Taki problem mo¿e byæ wynikiem jakich¶ b³êdów serwera.
Mo¿e to moja nadwra¿liwo¶æ, ale jako¶ dziwnie wyczuwam z Twego postu >Rafaelo< zakamuflowany podtekst. Je¶li to jaka¶ sugestia, to proszê wyra¼ to jasno.
Zreszt± ca³kiem niedawno, i to ju¿ po ¶wiêtach, odpisa³em Ci kilkakrotnie na Twe pw.
Informacje o niedochodz±cych pw dotar³y do mnie ju¿ z kilku ¼róde³, tak wiêc nie tylko wasze pw mog± nie docieraæ do adresata.

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #713 : Maj 09, 2010, 21:29:16 »

dobrze skopiuje kopie , ktore mam i wysle do Ciebie ponownie. Ale we wczseniejszym liscie byl on do ciebie i do stolo i tez nie otrzymalam od zadnego z was odpowiedzi.
I to  istotnie jest dla mnie dziwne , gdyz moja korespondecja dociera do innych osob i od nich do mnie tez.

kiara U¶miech U¶miech
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #714 : Maj 09, 2010, 21:40:29 »

Darku, ja nie rozmawiam zadnymi podkontekstami. Tuz przed swietami wielkanocnymi wyslalam do Ciebie
na adres internetowy wiadomosc, bo bylam bardzo zbulwersowana ze mimo ze Kiary nie ma na forum, Marek
atakuje ja w bardzo nieladny sposob. Prosilam abys zajal  nareszcie stanowisko w tej sprawie. Do dnia dzisiejszego nie odpisales mi na ten temat. Kiedy pewnego razu razu, podczas kontaktu na pw. zapytalam
dlaczego nie otrzymalam odpowiedzi na ta poczte, powiedziales mi ze nic takiego nie otrzymales, i nie masz
pojecia o co mi chodzi.Potem tak samo bylam ja atakowana przez Marka, skutki sa znane wszystkim. Na pare
moich informacji na pw. tez nie otrzymalam zadnej odpowiedzi.

Broniac sie napisalam tez do Stolo, otrzymalam tego samego dnia odpowiedz.

Ja nie zbieram zadnej poczty, tak wiec nie moge Ci wyslac jeszcze raz tych postow.
Koresponduje duzo i jak dotad nie mialam zadnych problemow z innymi osobami.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 21:44:43 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
sarah54
Go¶æ
« Odpowiedz #715 : Maj 09, 2010, 22:05:12 »

Wy, jako istoty wewn±trz Waszych cia³ nie zawsze potraficie dzisiaj mówiæ równym g³osem z Waszym umys³em...
Pierwsza lekcja dla Was-pos³uchaæ SIEBIE w absoltnej ciszy miêdzy oddechem- to jest to miejsce, gdzie nie ma ani mê¿a, ani ¿ony, ani przyjaciela, ani ksiêdza, ani  mistrza, ani hierarchi jest JA.

Nie ma? A absolutna cisza by³a? Nie dla uszu ale dla mózgu.
A wiem, ¿e mózg musi siê nauczyæ pracy w ciszy. Pan Wócikiewicz zna wierzcho³ek góry lodowej, bo jest dyrektorem Silvy na Polskê. Nie wiem, czy do dzisiaj.
 Jednak rozwój jednostki w takt syntezowego modelu egzystencji nie jest jeszcze punktem zainteresowania wiêkszo¶ci. Starach o niezap³acone rachunki wstrzymuje Wasz rozwój. Nikt nie ma klucza do Waszego strachu. Tylko Wy.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #716 : Maj 09, 2010, 22:08:50 »

Ja natomiast mam kopie wszystkich wysylanych listow. Uwazam ze gdy zaistnieje niezbedna okolicznosc bede mogla je umiescic na forum. sa to moje listy , nie cudze do mnie , wiec nie ma zadnego problemu z ujawnieniem ich tresci. Nie ujawnie zadnej cudzej korespondecji  , wylacznie moje przemyslenia kierowane do kogos jak posty.

Tymbardziej ze pozostaly bez odpowiedzi.

Kiara U¶miech U¶miech

ps. Sarah , rozwoj jednostki nie polega na rozwoju wybujalosci umyslu i nigdy na tym nie polegal. Wiedza , jakom prezetuja niektorzy ( ktorzy z przeroznych powodow maja otworzony do niej juz dostep) nie jest niczym wyjatkowym, jest ona w posiadaniu WSZYSTKICH LUDZI BEZ WYJATKU.
Rozwoj ludzkosci polega tylko i wylacznie na rozwoju uczuc, niczym wiecej. Czlowiek zmienia sie nie przez odczyt ze swojego dysku pamieciowego , a przez zwiekszenie wrazliwosci uczuciowej. W fizycznosci jest to zwiekszenie polaczen nerwowych , przez ktore plynie energia z odczowanych uczuc. Temu sluzy paleta zdarzen  ( palan przedurodzeniowy), ktora kazdy z nas  ma dobierana indywidualnie do obecnego stanu rozwoju osobistego.

Tak naprawde wazne jest tylko przezywanie , nie istotne co robisz czlowieku , istotnoscia jest jedynie co przezyles w trtakcie owej pracy i co przezyli inni w niej uczestniczacy. Jakie sytuacje z jakimi uczuciami stworzyles i jakimi "obdarowales" innych ludzi.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 00:08:10 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #717 : Maj 09, 2010, 22:33:02 »

>Rafaelo<,
pisa³em Ci ju¿ na pw, ¿e nie otrzyma³em od Ciebie ¿adnego meila tej tre¶ci. Co by³o tego przyczyn±, nie wiem. Wielokrotnie otrzymywa³em ju¿ informacje, równie¿ od moich klientów, ze nie maj± ode mnie nijakich informacji, i ja od nich równie¿ wielu listów nie odebra³em. Tak wiêc Twój meil równie¿ "b³±dzi" gdzie¶ w sieci, do mnie jednak nie dotar³.

koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #718 : Maj 09, 2010, 23:01:55 »

Przecie w sieci ró¿nie siê zdarzyæ mo¿e. Na ka¿de P.W. Darek zawsze reagowa³, niemal prawie natychmiast. Jest na tyle odpowiedzialny. Poza tym by³y jedne ¶wiêta, drugie. Przecie¿ admin to te¿ cz³owiek, który ma pracê, rodzinê, dom, znajomych, przyjació³ tak¿e w realu... Powinien równie¿ mieæ jaki¶ urlop od forum i odpoczynek. Admin jest jeden, dwóch, a ilu forumowiczów, którzy wci±¿ atakuj± korenspondencj±, ¿alami, pretensjami; to naprawdê du¿e obci±¿enie, a do tego dochodzi prowadzenie forum i reagowanie na bie¿±co. Luuudzie, to kupa roboty!!!.

My¶lê, ¿e Dariusz i tak wykazuje siê niesamowit± pracowito¶ci±, oddaniem i wyj±tkow± odpowiedzialno¶ci±, a przede wszystkim niema³ym obiektywizmem, oraz ogromnym taktem i kultur±
.

Mo¿e warto najpierw zauwa¿aæ te cenne walory w drugim cz³owieku. Tak¿e wiele ma ich Kiara, która wiele te¿ ciekawych przemy¶leñ nam przekazuje a i rzetelnej wiedzy tak¿e niema³o, szkoda, ¿e tak ma³o siê o takich rzeczach pisze. Naj³atwiej widaæ szukaæ dziury w ca³ym. Ciekawie jak by to by³o, gdyby¶my siê tak przestawili i zaczêli pisaæ tutaj o swoich zaletach, etc...Takie odwrócenie ról. Zapewniam, ¿e wiele cudów  by siê dokona³o. Warto i tak siê "pobawiæ".

Jak zwykle dla wszystkim z serdecznym privietem Mrugniêcie

U¶miech U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 10:39:59 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #719 : Maj 10, 2010, 16:52:30 »

Ku ogólnemu rozczarowaniu dodam jedynie, ¿e w trosce o wasze wibracje, nie bêdê dyskutowaæ dalej w tym temacie, gdy¿ uwa¿am przeniesienie rozmowy mojej z Kiar± do tego tematu, za nie do koñca przemy¶lane przedsiêwziêcie. Moj± odpowied¼ znajdziecie tutaj:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5121.msg59394#msg59394

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #720 : Maj 10, 2010, 23:51:25 »

Darku mam do Ciebie pytanie , ile listow wyslales do mnie na pw.
Ile otrzymales odemnie?

Kiara U¶miech U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #721 : Maj 11, 2010, 21:34:58 »

Darku mam do Ciebie pytanie , ile listow wyslales do mnie na pw.
Ile otrzymales odemnie?

Kiara U¶miech U¶miech

Oj, Szok
to mi zapoda³a¶ klina. Nie "bibliotekujê" pw, czyli usuwam je. Tak wiêc nie jestem w stanie odpowiedzieæ Ci na Twoje zapytanie.
Ne znoszê prowadzenia pamiêtników. Mrugniêcie

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #722 : Czerwiec 07, 2010, 23:03:14 »

Cytat: chanell  Czerwiec 07, 2010, 00:24:30
Dzisiaj rano w Krakowie by³o piêkne czyste niebo ,ale kolo po³udnia zaczê³y pojawiaæ siê samoloty .Lata³y we wszystkie strony i ko³o 19.00   ca³e niebo  pokry³a mgie³ka podobna do tej ze zdjêcia nr. 2 Dam wam znac kiedy bêdzie padaæ ,ale myslê ¿e do dwóch dni napewno.Co ciekawe to smugi od silników samolotów niektóre mia³y rózowe zabarwienie. Jutro wstawiê zdjêcia .

cyt.kamil 777
Polecam ci portal http://www.twojapogoda.pl/
Dwukrotnie ju¿ prognozowali wyst±pienie kilkudniowych silnych ulew których nastêpstwem bêdzie realna gro¼ba  powodzi  w Polsce (i nie by³y to prognozy na podstawie lataj±cych samolotów pasa¿erskich   )
W najbli¿szych dniach równie¿ spodziewane s± gwa³towne burze i wysokie temperatury na terenie ca³ego kraju, ( ku twojemu zdziwieniu nie z winy samolotów.....  )

Czy ty Kamil wpadasz na forum ¿eby sie posmiaæ z ludzi ? Nic tylko przesmiewki i wyszydzanie.....nie³adnie .
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 23:04:50 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #723 : Czerwiec 21, 2010, 10:31:53 »

Napiszê w tym w±tku, bo gdzie indziej mo¿e powstaæ oftop.
W jednym z w±tków >kahuna< napisa³:

Cytat: kahuna
.Nie tak dawno temu Dariusz zapewnial nas,ze jest tylko na tym
forum,bo interesuje go rozwoj duchowy i nic wiecej.W Nowej Ankiecie glosowal na "tak'.Oszukuje
tylko siebie, bo czy nas jest w stanie?

Nie bardzo rozumiem, co ma jedno z drugim i trzecim?
Po kolei. Swego czasu troszkê udziela³em siê równie¿ na innych forach, teraz jestem tylko na naszym. Oczywi¶cie, interesuje mnie rozwój duchowy i w moim przekonaniu wci±¿ robiê postêpy, choæ zapewne wielu mo¿e siê nie podobaæ ukierunkowanie moich zainteresowañ, ale to ju¿ nie moje zmartwienie. Mrugniêcie
W ankiecie g³osowa³em na "tak", bo jak ju¿ niejednokrotnie podkre¶la³em, by³em i jestem zwolennikiem Projektu, choæ umiarkowanym. Pewnie, ¿e widzê pewne nie¶cis³o¶ci, ale takie dostrzegam wszêdzie, we wszystkich "o¶wieconych" nawo³ywaniach. Du¿y u¶miech
Jednym odpowiada kroczenie drog± rozwoju i krytykowanie wszystkich, którzy nie chc± dostosowaæ siê ich toku my¶lenia, innym ciche i konsekwentne, acz nieczepialskie d±¿enie do wyja¶nienia pewnych nie¶cis³o¶ci. Mnie bardziej odpowiada ta druga metoda. U¶miech
Wiêc w moim przekonaniu nie oszukujê ni siebie, ni nikogo innego.
Ot i ca³a filozofija. U¶miech Du¿y u¶miech

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #724 : Czerwiec 21, 2010, 13:15:53 »

.
A ty Kahuna w jakim celu jeste¶ na tym forum ? he ? ¯eby gnêbiæ Kota ? wytykaæ palcami  Darkowi  i tym co g³osowali na  tak ? Dlaczego na si³ê usi³ujesz przekonaæ  mysl±cych inaczej ni¿ ty ,do swoich racji. Czy ciebie kto¶ zmusza ¿eby¶ wierzy³ p. Lucynie i Enki ? Napewno nie ! Wiêc proszê ciê przestañ na¶miewaæ  siê z ludzi o innych pogladach.
No chyba ¿e jeste¶ na tym forum ,¿eby wywo³ywaæ awantury i dra¿niæ siê z lud¼mi.Siedzi Kot spokojnie to trzeba  go podra¿niæ ¿eby by³a draka. Arteq to siê tyczy te¿ Ciebie .

Mogê wyra¿ac swoje opinie - byle bez wulgaryzmów i bez k³amstw - a do tego doskonale siê stosujê. Wiêc Chanell, je¿eli ju¿ musisz kogo¶ pouczac to mo¿e jednak Kota aby znowu nie zapêdzi³ siê w przypisywanie innym fa³szywych nicków - a ju¿ widaæ, ¿e go korci, no chocia¿ przypuszczeniem.

Na forum jestem po to aby wyra¿ac swoje opinie w poruszanych na nim tematów, przy okazji ukazuj±c ca³o¶æ oblicza pch
Strony: 1 ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 78 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: