ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #150 : Listopad 13, 2009, 19:11:32 » |
|
Z dedykacj± tej, która wie ...
Daniela
- moim sêdzi± jest Bóg -
tak mówi o sobie i na li¶ciu zielonym po morzu wzburzonym z wichrami tañczy
potwory jej ¿adne nie straszne ani b³yskawic trójzêby
bowiem Bóg s³owo jej da³
dlatego Daniela ziemiê obsiewa patrzy jak ziarno wzrasta
czasami rankiem po têczy ¶wietlistej do nieba siê wspina
brzmienie cykad trzmieli brunatnych anio³om zanosi
wieczorem wraca r±k ludzkich z³akniona
ze skrawkiem chmury we w³osach
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #151 : Listopad 13, 2009, 19:53:40 » |
|
Ptaku, jakie Ty wiersze piêkne sk³adasz, a¿ê wziê³o i koliberka zatka³o ze z wra¿enia Ptak na chmurze siad³ zaduma³ siê nad losem cz³owieczym nad lasem, nad ³±k±, i nad tym, co na niej beczy duma³ i duma³, natchnienie sp³ynê³o nañ i patrzcie, jaki oto piêkny wiersz nam stworzy³, ten niebieski drañ za takie wersy i serce w pazurkach Ptakowi jak nic, nale¿na laurka!
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #152 : Listopad 13, 2009, 20:08:34 » |
|
£adnie to tak nabijaæ siê z ptaka? Gdy ten wersy na chmurach O koliberku splata?
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #153 : Listopad 13, 2009, 22:34:04 » |
|
A to taki podstêpny jest ten Ptakna chmurê wlata i niby to o koliberku peany splata? rzuæ¿e mi zatem o koliberku wersem jakim chcia³bym i ja pokonwersowaæ z Ptakiem latam sobie tu i tam i jako¶ ci±gle jestem sam wena siê mnie nie trzyma Ptaku daruj ma³emu i siê nie z¿ymaj! loty moje nazbyt lekkie i swobodne bym wersy p³odzi³, jak Ty szykowne tu podskoczê, tam za¶piewam - a jak bij± to i zwiewam
|
|
|
|
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #154 : Listopad 14, 2009, 03:08:11 » |
|
Z dedykacja dla Koliberka i Ptaszka za piekne wierszyki Pozdrowki dczion PtaszkiW niewielkim ogrodku za domem Posrod trzech murow sasiada Na glowe deszcz z nieba pada Popatrz jaki kawalek nieba Na twa dusze przypada Do okola slychac cwierki radosne To ptakszki zapowiadaja WIOSNE Mlodziutkie ptaszki na pierwsza Wiosne Glodne wszystkiego no i radosne Ogrodek niewielki ale pomiesci Ptaszkowe spiewy i dobre wiesci A kazdy ptaszek oczko wtrzeszczy Kiedy mu w brzuszku okropnie trzeszczy W niewielkim odrodku za domem Posrod trzech murow sasiada Na kwiecista lake deszcz z nieba pada W reku wianek , trzy mury sasiada No i to niebo co na twoja dusze przypada Pod niebem kwaty zywe radosne Jak tamte ptaszki siejace lake glodne na wiosne
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 03:46:48 wys³ane przez dczion »
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #155 : Listopad 14, 2009, 12:30:50 » |
|
Dczion, piêkny wiersz napisa³e¶, taki prosto z serca … za co ptaszki serdecznie dziêkuj± … Miej siê dobrze na ziemi swojej! I dla Ciebie od ptaszka ... ***
bo je¶li serce pie¶ñ szczer± ¶piewa - - to nawet za trzema murami s±siada gdzie nieba skrawek na duszê przypada gdzie ptaszki g³odne tudzie¿ radosne pod domkiem Dcziona witaj± wiosnê
- tam wiry serdeczne tam wszystko mo¿liwe tam s³oñce i ksiê¿yc tam gwiazdy w koszyku i innych darów w¶ród traw bez liku
a przecie¿ to wszystko naprawdê siê dzieje na skrawku ziemi tu¿ obok s±siada …----------------------- Pozdrawiam s³onecznie
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #156 : Listopad 14, 2009, 15:30:26 » |
|
Wiosny brzask - Dczionowiskrawek nieba i s³oñca za oknem i dzwonny o szyby szept d¿d¿u o ¶wicie oraz widok ¶nie¿nej kwieciem jab³oni w motylich skrzyd³ach lekko¶æ i bezstroska wieczna budzenie pszczó³ w purpurze piwonii b³otnych ¿ab kumkanie radosne ¶piew skowronka, drozda i ziêby taniec istnienia wyznacza na wiosnê
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 16:44:52 wys³ane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
dczion
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #157 : Listopad 14, 2009, 16:59:07 » |
|
Go raibh mile maith agat Koliberku i Ptaszku dopiero poczatek pieknej zimy a dzieki waszym wiersza zatesknilem za wiosna Pozdrowki dczion
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #158 : Listopad 14, 2009, 23:22:20 » |
|
zapomniany krajobraz – czyli smutna pie¶ñ o Roztoczu
przycich³y sosny, ugór za ugorem trznadli ¶piew zapomniany têsknota ziemi za r¿eniem koni gdakaniem kur... tylko niebo siê nie dziwi tak± cisz± pachnie pycha wszystkie domy murowane zamiast malw, przy drodze dalie pie¶ni, co siê po polach nios³a ju¿ nie s³ychaæ... p³oty i parkany dziel± ¶wiaty kolorowe tylko bardziej nêdzny ni¼li w chacie niewygodnej, g³odnej
dzi¶ pozosta³ cz³owiek
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 23:26:01 wys³ane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #159 : Listopad 14, 2009, 23:32:12 » |
|
Wyblaklych wspomnien garsc niepelna. Przebrzmialy miraz szczescia goni
Przepadlych marzen nie spelnionych
I tych dziewczecych miekkich dloni
Na zgliszczach pragnien moich marzen.
Zetlaly popiol legl nadziei.
Wyblakly obraz dni przepadlych.
I utopionych uczuc perel.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #160 : Listopad 14, 2009, 23:51:00 » |
|
Jesienne smutne dni przygas³e, najlepiej posmaruj mas³em, a przeci±¿one o³owiem chmury, zamieñ w racuszki i konfitury Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #161 : Listopad 15, 2009, 14:09:00 » |
|
tak± chcê mieæ babê!
tak mi siê marzy ¿e siê przydarzy i siê obudzê przy babie a kiedy w rêce we¼mie me serce to siê rozpuszczê jak w kawie
chcê, ¿eby by³a ³adna i mi³a i bardzo nieca³kiem ³ysa niech ma do³eczki dziurki wa³eczki i gibko¶æ, jak pniaczek cisa
aha i jeszcze niech wzbudza dreszcze kiedy mnie bechta w naskórek, niech mi da wódki w dzbanek malutki i wetknie gdziekolwiek ogórek
gdy siê ni± znudzê to siê obudzê i pójdê w cholerê do kina pojadê metrem z nieczystym getrem dopiero¿ zrzednie jej mina
kupiê rogali od bab na hali sam ze¿rê a jej - ani ro¿ka! niech se nasma¿y co se wymarzy jak taka cwana broszka!
Kiedy mnie wkurzy to siê oburzê a mo¿e trzasnê w ³eb kijem? z±b jej wyt³ukê i garkot³ukiem nazwê j± brzydko jak ¿mijê
niech nie zadziera ze mn±, cholera bo choler nie tolerujê! ona mnie piêknie pozdradza z heñkiem a wtedy dziwkê otrujê!
no!
napisa³: S³awomir Majewski
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #162 : Listopad 15, 2009, 14:17:19 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 14:30:53 wys³ane przez ptak »
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #163 : Listopad 15, 2009, 14:36:55 » |
|
A nasz PAN Thotal. pysk z cukru otar³, -widzi jak "baby", chc± go oszwabiæ Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #164 : Listopad 15, 2009, 15:08:32 » |
|
Dopóki PANEM Thotal siê mieni, - ¿adna mu „baba” losu nie zmieni ! Pozdrawiam, ptak
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 15:09:40 wys³ane przez ptak »
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #165 : Listopad 15, 2009, 15:36:44 » |
|
Thotal siê mieni, -ze wstydu czasem, panuje rzadziej, ni¿ rz±d obok "lasek" Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #166 : Listopad 15, 2009, 15:47:32 » |
|
I tu siê z Tob± nie zgodzê wcale, - „laski” jedynie s± dla morale … Pozdrawiam, ptak
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #167 : Listopad 15, 2009, 16:08:56 » |
|
I tu siê w³a¶nie Zgodzi³a¶ prza¶nie Taka niezgoda harmonii doda
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #168 : Listopad 15, 2009, 16:13:55 » |
|
A ¿eby¶ wiedzia³ drogi Phirioori, ¿e ta niezgoda wcale nie boli
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #169 : Listopad 15, 2009, 16:21:54 » |
|
Twoja niezgoda jest w lot wpisana, mora³ przelecia³, i szczerzy siê ¶ciana Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #170 : Listopad 15, 2009, 16:22:16 » |
|
z goda, czy z roku z rocka czy ze ska³y nie wa¿ne w koñcu z czego wa¿ne, ¿e siê nie wali
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #171 : Listopad 15, 2009, 16:29:10 » |
|
Twoja niezgoda jest w lot wpisana, mora³ przelecia³, i szczerzy siê ¶ciana Bo kto mora³u nie ³apie wcale, - temu i ¶ciana na ³eb siê zwali!
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #172 : Listopad 15, 2009, 16:39:45 » |
|
I co ja widzê, i co ja s³yszê, sobie Ptak mi³y, mora³y pisze Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #173 : Listopad 15, 2009, 16:49:24 » |
|
A pisze sobie ptaszek mora³y, by go z³e wilki nie rozszarpa³y … Pozdrawiam, ptak
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 16:55:06 wys³ane przez ptak »
|
|
|
|
|
Rafaela
Go¶æ
|
|
« Odpowiedz #174 : Listopad 17, 2009, 21:22:26 » |
|
MODLITWA BEZROBOTNEGO
Za me lenistwo i me zaniedbanie, Bez pracy zostalem o niebianski Pane! I dom moj przeze mnie pozostaje w nedzy. Bo na pierwszego malo mam pieniedzy.
Racz zauwazyc to moje blaganie! Przebacz mi wady Milosciwy Panie. Natchnij zapalem moje slabe cialo. By otuchy i checi do pracy dostalo.
O, spraw Cudowyny Boze, zebym nie chorowal I jak dotad bys Panie mnie w zdrowiu zachowal. Daj mi wytrwalosc o najslodszy Panie. Abym ukonczyl przekwalifikowanie!
A gdy znajde z Twojej laski jakas prace. Za przykladna robote mial godziwa place. A juz dzisiaj slubuje Ci Panie. Zapal w tej nowej pracy i wytrwanie!
Prosze Cie Panie, niech Twa laska raczy. Zachowac dla mnie dobrodziejstwo pracy! Daj mi dostatek, jaki inni maja. I spraw bym nie byl ciezarem dla kraju.
Ja w mej modlitwie blagam zmilowania. I Twego Panie w swiecie krolowania! Odpusc nam grzechy i spraw dla narodow. By nie zeznaly, nigdy ni wojny ni glodu!
Henryk Jerzy Zywotko
|
|
|
|
|
|
|
|