ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #150 : Listopad 13, 2009, 19:11:32 » |
|
Z dedykacjÂą tej, ktĂłra wie ...
Daniela
- moim sĂŞdziÂą jest BĂłg -
tak mĂłwi o sobie i na liÂściu zielonym po morzu wzburzonym z wichrami taĂączy
potwory jej Âżadne nie straszne ani bÂłyskawic trĂłjzĂŞby
bowiem BĂłg sÂłowo jej daÂł
dlatego Daniela ziemiĂŞ obsiewa patrzy jak ziarno wzrasta
czasami rankiem po tĂŞczy Âświetlistej do nieba siĂŞ wspina
brzmienie cykad trzmieli brunatnych anioÂłom zanosi
wieczorem wraca rÂąk ludzkich zÂłakniona
ze skrawkiem chmury we wÂłosach
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #151 : Listopad 13, 2009, 19:53:40 » |
|
Ptaku, jakie Ty wiersze piêkne sk³adasz, a¿ê wziê³o i koliberka zatka³o ze z wra¿enia Ptak na chmurze siad³ zaduma³ siê nad losem cz³owieczym nad lasem, nad ³¹k¹, i nad tym, co na niej beczy  duma³ i duma³, natchnienie sp³ynê³o naù i patrzcie, jaki oto piêkny wiersz nam stworzy³, ten niebieski draù  za takie wersy i serce w pazurkach Ptakowi jak nic, nale¿na laurka! 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #152 : Listopad 13, 2009, 20:08:34 » |
|
ÂŁadnie to tak nabijaĂŚ siĂŞ z ptaka? Gdy ten wersy na chmurach O koliberku splata? 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #153 : Listopad 13, 2009, 22:34:04 » |
|
A to taki podstĂŞpny jest ten Ptakna chmurĂŞ wlata i niby to o koliberku peany splata? rzuĂŚÂże mi zatem o koliberku wersem jakim chciaÂłbym i ja pokonwersowaĂŚ z Ptakiem latam sobie tu i tam i jakoÂś ciÂągle jestem sam wena siĂŞ mnie nie trzyma Ptaku daruj maÂłemu i siĂŞ nie zÂżymaj! loty moje nazbyt lekkie i swobodne bym wersy pÂłodziÂł, jak Ty szykowne tu podskoczĂŞ, tam zaÂśpiewam - a jak bijÂą to i zwiewam 
|
|
|
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #154 : Listopad 14, 2009, 03:08:11 » |
|
Z dedykacja dla Koliberka i Ptaszka za piekne wierszyki Pozdrowki dczion PtaszkiW niewielkim ogrodku za domem Posrod trzech murow sasiada Na glowe deszcz z nieba pada Popatrz jaki kawalek nieba Na twa dusze przypada Do okola slychac cwierki radosne To ptakszki zapowiadaja WIOSNE Mlodziutkie ptaszki na pierwsza Wiosne Glodne wszystkiego no i radosne Ogrodek niewielki ale pomiesci Ptaszkowe spiewy i dobre wiesci A kazdy ptaszek oczko wtrzeszczy Kiedy mu w brzuszku okropnie trzeszczy W niewielkim odrodku za domem Posrod trzech murow sasiada Na kwiecista lake deszcz z nieba pada W reku wianek , trzy mury sasiada No i to niebo co na twoja dusze przypada Pod niebem kwaty zywe radosne Jak tamte ptaszki siejace lake glodne na wiosne
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 03:46:48 wysłane przez dczion »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #155 : Listopad 14, 2009, 12:30:50 » |
|
Dczion, piĂŞkny wiersz napisaÂłeÂś, taki prosto z serca … za co ptaszki serdecznie dziĂŞkujÂą …  Miej siĂŞ dobrze na ziemi swojej!  I dla Ciebie od ptaszka ... ***
bo jeœli serce pieœù szczer¹ œpiewa - - to nawet za trzema murami s¹siada gdzie nieba skrawek na duszê przypada gdzie ptaszki g³odne tudzie¿ radosne pod domkiem Dcziona witaj¹ wiosnê
- tam wiry serdeczne tam wszystko moÂżliwe tam sÂłoĂące i ksiĂŞÂżyc tam gwiazdy w koszyku i innych darĂłw wÂśrĂłd traw bez liku
a przecieÂż to wszystko naprawdĂŞ siĂŞ dzieje na skrawku ziemi tuÂż obok sÂąsiada …----------------------- Pozdrawiam sÂłonecznie 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #156 : Listopad 14, 2009, 15:30:26 » |
|
Wiosny brzask - Dczionowiskrawek nieba i s³oùca za oknem i dzwonny o szyby szept d¿d¿u o œwicie oraz widok œnie¿nej kwieciem jab³oni w motylich skrzyd³ach lekkoœÌ i bezstroska wieczna budzenie pszczó³ w purpurze piwonii b³otnych ¿ab kumkanie radosne œpiew skowronka, drozda i ziêby taniec istnienia wyznacza na wiosnê 
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 16:44:52 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
dczion
Gość
|
 |
« Odpowiedz #157 : Listopad 14, 2009, 16:59:07 » |
|
Go raibh mile maith agat Koliberku i Ptaszku dopiero poczatek pieknej zimy a dzieki waszym wiersza zatesknilem za wiosna  Pozdrowki dczion 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #158 : Listopad 14, 2009, 23:22:20 » |
|
zapomniany krajobraz – czyli smutna pieϝ o Roztoczu
przycichÂły sosny, ugĂłr za ugorem trznadli Âśpiew zapomniany tĂŞsknota ziemi za rÂżeniem koni gdakaniem kur... tylko niebo siĂŞ nie dziwi takÂą ciszÂą pachnie pycha wszystkie domy murowane zamiast malw, przy drodze dalie pieÂśni, co siĂŞ po polach niosÂła juÂż nie sÂłychaĂŚ... pÂłoty i parkany dzielÂą Âświaty kolorowe tylko bardziej nĂŞdzny niÂźli w chacie niewygodnej, gÂłodnej
dziÂś pozostaÂł czÂłowiek
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 23:26:01 wysłane przez koliberek33 »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #159 : Listopad 14, 2009, 23:32:12 » |
|
Wyblaklych wspomnien garsc niepelna. Przebrzmialy miraz szczescia goni
Przepadlych marzen nie spelnionych
I tych dziewczecych miekkich dloni
Na zgliszczach pragnien moich marzen.
Zetlaly popiol legl nadziei.
Wyblakly obraz dni przepadlych.
I utopionych uczuc perel.
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #160 : Listopad 14, 2009, 23:51:00 » |
|
Jesienne smutne dni przygas³e, najlepiej posmaruj mas³em, a przeci¹¿one o³owiem chmury, zamieù w racuszki i konfitury  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
koliberek33
Gość
|
 |
« Odpowiedz #161 : Listopad 15, 2009, 14:09:00 » |
|
takÂą chcĂŞ mieĂŚ babĂŞ!
tak mi siĂŞ marzy Âże siĂŞ przydarzy i siĂŞ obudzĂŞ przy babie a kiedy w rĂŞce weÂźmie me serce to siĂŞ rozpuszczĂŞ jak w kawie
chcê, ¿eby by³a ³adna i mi³a i bardzo nieca³kiem ³ysa niech ma do³eczki dziurki wa³eczki i gibkoœÌ, jak pniaczek cisa
aha i jeszcze niech wzbudza dreszcze kiedy mnie bechta w naskĂłrek, niech mi da wĂłdki w dzbanek malutki i wetknie gdziekolwiek ogĂłrek
gdy siĂŞ niÂą znudzĂŞ to siĂŞ obudzĂŞ i pĂłjdĂŞ w cholerĂŞ do kina pojadĂŞ metrem z nieczystym getrem dopieroÂż zrzednie jej mina
kupiĂŞ rogali od bab na hali sam zeÂżrĂŞ a jej - ani roÂżka! niech se nasmaÂży co se wymarzy jak taka cwana broszka!
Kiedy mnie wkurzy to siĂŞ oburzĂŞ a moÂże trzasnĂŞ w Âłeb kijem? zÂąb jej wytÂłukĂŞ i garkotÂłukiem nazwĂŞ jÂą brzydko jak ÂżmijĂŞ
niech nie zadziera ze mnÂą, cholera bo choler nie tolerujĂŞ! ona mnie piĂŞknie pozdradza z heĂąkiem a wtedy dziwkĂŞ otrujĂŞ!
no!
napisaÂł: SÂławomir Majewski
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #162 : Listopad 15, 2009, 14:17:19 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 14:30:53 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #163 : Listopad 15, 2009, 14:36:55 » |
|
A nasz PAN Thotal. pysk z cukru otarÂł, -widzi jak "baby", chcÂą go oszwabiĂŚ  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #164 : Listopad 15, 2009, 15:08:32 » |
|
DopĂłki PANEM Thotal siĂŞ mieni, - Âżadna mu „baba” losu nie zmieni !  Pozdrawiam, ptak 
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 15:09:40 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #165 : Listopad 15, 2009, 15:36:44 » |
|
Thotal siĂŞ mieni, -ze wstydu czasem, panuje rzadziej, niÂż rzÂąd obok "lasek"  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #166 : Listopad 15, 2009, 15:47:32 » |
|
I tu siĂŞ z TobÂą nie zgodzĂŞ wcale, - „laski” jedynie sÂą dla morale …  Pozdrawiam, ptak 
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #167 : Listopad 15, 2009, 16:08:56 » |
|
I tu siĂŞ wÂłaÂśnie ZgodziÂłaÂś przaÂśnie Taka niezgoda harmonii doda
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #168 : Listopad 15, 2009, 16:13:55 » |
|
A ÂżebyÂś wiedziaÂł drogi Phirioori, Âże ta niezgoda wcale nie boli 
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #169 : Listopad 15, 2009, 16:21:54 » |
|
Twoja niezgoda jest w lot wpisana, moraÂł przeleciaÂł, i szczerzy siĂŞ Âściana  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
 |
« Odpowiedz #170 : Listopad 15, 2009, 16:22:16 » |
|
z goda, czy z roku z rocka czy ze skaÂły nie waÂżne w koĂącu z czego waÂżne, Âże siĂŞ nie wali
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #171 : Listopad 15, 2009, 16:29:10 » |
|
Twoja niezgoda jest w lot wpisana, moraÂł przeleciaÂł, i szczerzy siĂŞ Âściana  Bo kto moraÂłu nie Âłapie wcale, - temu i Âściana na Âłeb siĂŞ zwali! 
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
 |
« Odpowiedz #172 : Listopad 15, 2009, 16:39:45 » |
|
I co ja widzĂŞ, i co ja sÂłyszĂŞ, sobie Ptak miÂły, moraÂły pisze  Pozdrawiam - Thotal 
|
|
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
 |
« Odpowiedz #173 : Listopad 15, 2009, 16:49:24 » |
|
A pisze sobie ptaszek moraÂły, by go zÂłe wilki nie rozszarpaÂły …  Pozdrawiam, ptak 
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 16:55:06 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
Rafaela
Gość
|
 |
« Odpowiedz #174 : Listopad 17, 2009, 21:22:26 » |
|
MODLITWA BEZROBOTNEGO
Za me lenistwo i me zaniedbanie, Bez pracy zostalem o niebianski Pane! I dom moj przeze mnie pozostaje w nedzy. Bo na pierwszego malo mam pieniedzy.
Racz zauwazyc to moje blaganie! Przebacz mi wady Milosciwy Panie. Natchnij zapalem moje slabe cialo. By otuchy i checi do pracy dostalo.
O, spraw Cudowyny Boze, zebym nie chorowal I jak dotad bys Panie mnie w zdrowiu zachowal. Daj mi wytrwalosc o najslodszy Panie. Abym ukonczyl przekwalifikowanie!
A gdy znajde z Twojej laski jakas prace. Za przykladna robote mial godziwa place. A juz dzisiaj slubuje Ci Panie. Zapal w tej nowej pracy i wytrwanie!
Prosze Cie Panie, niech Twa laska raczy. Zachowac dla mnie dobrodziejstwo pracy! Daj mi dostatek, jaki inni maja. I spraw bym nie byl ciezarem dla kraju.
Ja w mej modlitwie blagam zmilowania. I Twego Panie w swiecie krolowania! Odpusc nam grzechy i spraw dla narodow. By nie zeznaly, nigdy ni wojny ni glodu!
Henryk Jerzy Zywotko
|
|
|
|
|
|
|
|