Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 23, 2024, 00:18:24

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 4 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: sesja nr 103  (Przeczytany 46625 razy)
0 u¿ytkowników i 7 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
zuza
Go¶æ
« : Listopad 03, 2009, 18:32:43 »

Sesja nr 103
http://www.projekt-cheops.com/plain.aspx?languageId=1&menuId=26&sectionId=458&cmd=
jest ju¿ sesja z 11 pa¼dziernika 2009...
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2009, 20:00:50 »

Ale bzdury...
A En-Ki chyba trochê przemy¶la³ i zmieni³ swoje zdanie o prezydencie USA ;P
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2009, 21:03:17 »

Czy ludzie wierza ze takie brednie opowiada Enki?
On ma swoj cel , to prawda, ale az takich bzdurnych odpowiedzi nie dawal.A tu same wymijajace , rozplywajace sie w niczym frazy.
W jednym momecie dziekuje jakiemus swojemu zaswiatowemu koledze za podpowiedz. Tam cala spolka pracuje , tylko z coraz nizszej polki te przekazy pochodza.
A w finale no , udalo mu sie przebrnac przez ta sesje...  " EN-KI: Ja te¿ dziêkujê. „Upora³em siê” z pytaniami, a¿ o dziwo…, " To jakis straszny sprawdzian byl chyba dla tych bytow?
Sa wprost zenujace te odpowiedzi.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2009, 21:06:41 wys³ane przez Kiara » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2009, 17:38:12 »

No to mamy bardzo ciekaw± sytuacjê:

Bo:
Enki mówi ¿e warto otwieraæ 3-cie oko - Kiara ¿e wrêcz przeciwnie.
(nasuwa mi siê kilka ciekawostek praktycznych)

Kiara mówi ¿e Enki jest Be, a mówi tak¿e ¿e przebiegunowanie jest Be.
Ale Enki te¿ "siê modli" ¿eby do przebiegunowania nie dosz³o. Ciekawe czy siê polubi± niebawem?

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2009, 18:21:08 »

Alez ja bardzo lubie Enki , co wiecej zawsze bardzo go lubialam. Co nie znaczy ( wiele razy o tym pisalam) iz pojde przez zycie przez niego wyznaczona droga.
Jego swiat ( poki co) nie jest moim swiatem, w nim zyla nie bede. Czy to ze ryby przestrzen to  woda a ptaka przestrzen to powietrze mam ktoregos z nich nie lubiec bo moje to ziemia?

Energia-Dusza kazda jest przepiekna i nie ma powodu jej nie lubiec za odmiennosc. Moge nie zyc w swiecie w ktorym nie czuje sie dobrze i moge nie pozwolic komus warunki swojego swiata wlozyc w moj. Ale to nie znaczy ze mam kogos dyskryminowac za odmiennosc.

Juz pisalam trzecie oko ma trzy poziomy rozwoju, najwyzszy to jest widzenie poza skanerowe, bardziej wiedzenie niz widzenie w okresie poczatkowej nauki.
Pozniej przechodzi to w widzenie komorkowe, jest to kolejny poziom rozwojowy istoty ludzkiej.
Jak ktos chce zostac na poziomie widzenia skanerowego trzecim okiem , to prosze bardzo jego wybor.

Kiara U¶miech U¶miech
t0m3k12
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2009, 14:29:40 »

Te ostatnie sesje nic nowego nie wnosz±, nie oplaca siê ich w ogóle czytaæ. Pierwsze sesje by³y jak najbardziej udane.
Taka jest prawda
Okultysta
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2009, 16:22:07 »

Zgadzam siê...
Na pocz±tku by³o fajnie... Pó¼niej EN-KI zacz±³ na sesje osobiste wysy³aæ i dawa³ niejasne zawi³e odpowiedzi...
Niestety ludzie te¿ ca³y czas zadaj± te same pytania...
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2009, 16:24:28 »

a ma kto¶ wra¿enie, ¿e Samuel / Enki z roku 2005 to nie ten sam "byt" co przedtem? bardzooo siê zmieni³ sposób odpowiedzi i traktowanie innych...

Kap³an 718'
Okultysta
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2009, 17:06:37 »

a ma kto¶ wra¿enie, ¿e Samuel / Enki z roku 2005 to nie ten sam "byt" co przedtem? bardzooo siê zmieni³ sposób odpowiedzi i traktowanie innych...

Kap³an 718'

Mo¿esz mieæ racjê... Musia³by¶ przeanalizowaæ sesje z 2005 i porównaæ z dzisiejszymi...
Choæ jak pamiêtam Samuel bardzo siê zmieni³...
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2009, 05:51:26 »

Te dwie "predkie chicagoskie"sesje sa tak wartosciowe i ciekawe,
ze forumowicze nie chca nawet tracic cennego czasu na komentarze.
Jednak daje sie zauwazyc olbrzymia dawka H2O i kolejne sesje
moga spowodowac powodz o jakiej wspomniala p.Lucyna...bez udzialu
Baltyku i meteorytow. Du¿y u¶miech
Pozdrawiam.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2009, 08:19:51 »

No to mamy bardzo ciekaw± sytuacjê:

Bo:
Enki mówi ¿e warto otwieraæ 3-cie oko - Kiara ¿e wrêcz przeciwnie.
(nasuwa mi siê kilka ciekawostek praktycznych)

Kiara mówi ¿e Enki jest Be, a mówi tak¿e ¿e przebiegunowanie jest Be.
Ale Enki te¿ "siê modli" ¿eby do przebiegunowania nie dosz³o. Ciekawe czy siê polubi± niebawem?

Przebiegunowanie nastapi, co do tego nie mam watpliwosci , to jest proeces cykliczny. Jednak nie tak , a raczej nie z takimi skutkami jakimi jestesmy straszeni.
Tym razem inaczej , bezpiecznie dla Czlowieka, zadnemu Czlowiekowi nic sie nie stanie. Natomiast Ziemia zmieni totalnie swoje oblicze.
Slawetne "oczyszczenie" poniekad musi sie odbyc, jednak nie jest ono zagrozeniem zycia dla Ludzi , ni zwierzat , ni calej ekologji.

Jak lubicie byc straszeni , oraz bac sie, to wybierajcie opcje wam wlasciwe. Ja w to nie wchodze, nie kupuje zadnych lekow!

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 08:20:05 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2009, 09:38:51 »

najwy¿szy channeling to przekaz NASZEGO umys³u i serca razem po³±czone! nie ma wy¿szej religii ponad prawdê...

Namaste!

718'
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Listopad 10, 2009, 11:37:24 »

najwy¿szy channeling to przekaz NASZEGO umys³u i serca razem po³±czone! nie ma wy¿szej religii ponad prawdê...

Namaste!

718'

Przekaz umyslu? Nie to tylko polowa wiedzy, cala wiedza zdeponowana jest jaskini serca, kto do niej dotrze i bedzie potrafil zesrtojic sie z wibracja, ktora zapisala ta wiedze, odczytaja.

Przekazy umyslu bywaja zbyt czesto zfalszowane przez zewnetrzne  okolicznosci , ktore on tworzy. Przekazy jaskini serca niosa esecje wiedzy MADROSC.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 11:37:38 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Listopad 10, 2009, 11:41:24 »

no i TAK w³a¶nie napisa³em, umys³ jest konieczny ale nie sam, my¶l plus uczucie, bez tego NIC siê nie osi±gnie...

718'
east
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Listopad 10, 2009, 15:13:06 »

Ciekawe, ¿e wiele osób oczekuje od przekazów Enki jaki¶ bulwersuj±cych rewelacji. Co on takiego mo¿e nam przekazaæ, czego ju¿ w sobie nie wiemy ?  Wspomnia³ o przebiegunowaniu  - ale umys³ów ludzkich. Cokolwiek to znaczy dla niego nie ma takiego samego znaczenia dla nas. Ka¿dy cz³owiek stanie twarz± w twarz ze sob±. W tym nie ma niczego odkrywczego. Wszystko tylko jeszcze bardziej stanie siê wyra¼ne.
Natomiast mnie w tej sesji uderzy³ spokój, wyciszanie, nawo³ywanie do wyciszenia czy to w jakiej¶ ¶wi±tyni, czy w sobie samym. Jakby w oczekiwaniu na przybycie ¿yciodajnej energii.
Ludzie powinni pracowaæ nad sob± aby siê rozwijaæ. Wa¿ne s± kierunki rozwoju , spokój i uwa¿na obserwacja, gdy¿ bêd± to kana³y, w które wpompowana zostanie energia po 2012r -  tak w³a¶nie zrozumia³em przekaz Enkiego. Nawet przemiana cielesna, o której wspomina Enki na samym pocz±tku sesji te¿ ma swój sens. Ca³y czas jest to proces transformacji - przyk³adowo, o czym wspomnia³ wyra¼nie w indywidualnych poradach dla ludzi dotyczy to transformacji cierpienia i chorób cia³a tak, aby jak najlepiej dostosowaæ je do pó¼niejszych wydarzeñ. Pocz±tek tego procesu ju¿ siê odbywa.

Cokolwiek by o Enkim nie napisaæ to ani on, ani ktokolwiek inny na Ziemi czy te¿ poza ni± nie jest w stanie zatrzymaæ nadchodz±cych przemian , tego "przebiegunowania" zwanego inaczej "transformacj±". Charakterystyczne jest, ¿e o tym procesie mówi± prawie wszyscy na ¶wiecie bez wzglêdu na w³asne przekonania. Wszystkie religie zwracaj± uwagê na "czasy ostateczne" . Rzecz ciekawa ,¿e apokaliptyczne wyobra¿enia, czy te¿ inaczej - procesy "oczyszczenia" bêd± samospe³niaj±c± siê przepowiedni± dla tych, którzy wspó³dzieliæ bêd± okre¶lon± wizjê. Woln± wol± przechodzimy przemianê na miarê w³asnych wyobra¿eñ. P³yn±ca z Wszech¶wiata energia tylko wzmocni te efekty i wizje, które teraz  podzielamy .
Przyk³adowo w odpowiedzi na pytanie o emeryturê : "Jeszcze tego roku 2012 nie ma, a potem dostaniesz si³ê do pracy i nie bêdziesz potrzebowaæ emerytury" odpowied¼ sugeruje, ¿e ka¿dy dostanie si³ê i nie bêdzie musia³ b³agaæ nikogo o ja³mu¿nê.

Zauwa¿cie jak ciekawie wypowiedzia³ siê Enki o Obamie :" Wiêc, nie zosta³ wybrany drog± przypadku. Jego rokowania by³y dla nas najlepsze "
Jest tutaj sugestia , ¿e wiele ró¿nych si³ macza palce w wielkiej polityce i ka¿da si³a liczy na jak najwiêksze korzy¶ci dla siebie z danego polityka. Obama mia³by teraz byæ marionetk± w rêkach si³ rz±dz±cych strachem, ale na przysz³o¶æ wydaje siê on dobrze "rokowaæ" w warunkach zwiêkszonej energii docieraj±cej do nas z Wszech¶wiata.

W ca³ej tej sesji Enki nie jest ju¿ generalnie przeciwny wp³ywom energii kosmicznych jako takich za¶ ewentualne  "zabezpieczenie " ,  które ma zostaæ uruchomione w Piramidzie ma s³u¿yæ jedynie okre¶lonym , "niekorzystnym" wp³ywom promieniowania takim, jak wzmo¿ona emisja wysokoenergetycznych cz±stek S³oñca na skutek jego planowanej wy¿szej aktywno¶ci.
Krons
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Listopad 10, 2009, 16:04:45 »

Cokolwiek by o Enkim nie napisaæ to ani on, ani ktokolwiek inny na Ziemi czy te¿ poza ni± nie jest w stanie zatrzymaæ nadchodz±cych przemian , tego "przebiegunowania" zwanego inaczej "transformacj±". Charakterystyczne jest, ¿e o tym procesie mówi± prawie wszyscy na ¶wiecie bez wzglêdu na w³asne przekonania. Wszystkie religie zwracaj± uwagê na "czasy ostateczne" . Rzecz ciekawa ,¿e apokaliptyczne wyobra¿enia, czy te¿ inaczej - procesy "oczyszczenia" bêd± samospe³niaj±c± siê przepowiedni± dla tych, którzy wspó³dzieliæ bêd± okre¶lon± wizjê. Woln± wol± przechodzimy przemianê na miarê w³asnych wyobra¿eñ. P³yn±ca z Wszech¶wiata energia tylko wzmocni te efekty i wizje, które teraz  podzielamy .
Przyk³adowo w odpowiedzi na pytanie o emeryturê : "Jeszcze tego roku 2012 nie ma, a potem dostaniesz si³ê do pracy i nie bêdziesz potrzebowaæ emerytury" odpowied¼ sugeruje, ¿e ka¿dy dostanie si³ê i nie bêdzie musia³ b³agaæ nikogo o ja³mu¿nê.

Zauwa¿cie jak ciekawie wypowiedzia³ siê Enki o Obamie :" Wiêc, nie zosta³ wybrany drog± przypadku. Jego rokowania by³y dla nas najlepsze "
Jest tutaj sugestia , ¿e wiele ró¿nych si³ macza palce w wielkiej polityce i ka¿da si³a liczy na jak najwiêksze korzy¶ci dla siebie z danego polityka. Obama mia³by teraz byæ marionetk± w rêkach si³ rz±dz±cych strachem, ale na przysz³o¶æ wydaje siê on dobrze "rokowaæ" w warunkach zwiêkszonej energii docieraj±cej do nas z Wszech¶wiata.

W ca³ej tej sesji Enki nie jest ju¿ generalnie przeciwny wp³ywom energii kosmicznych jako takich za¶ ewentualne  "zabezpieczenie " ,  które ma zostaæ uruchomione w Piramidzie ma s³u¿yæ jedynie okre¶lonym , "niekorzystnym" wp³ywom promieniowania takim, jak wzmo¿ona emisja wysokoenergetycznych cz±stek S³oñca na skutek jego planowanej wy¿szej aktywno¶ci.

Z Twojej wypowiedzi East a¿ na my¶l mi przychodzi scena z filmu 13 dzielnica,(ta koñcowa ),gdzie próbowano "rozbroiæ",a raczej uaktywniæ w "nie¶wiadomce" bombkê,która tak naprawdê mia³a zniszczyæ tamten rejon w którym siê znajdowa³a wraz ze wszystkimi lud¼mi spoza marginesu trochê dziwnie to wygl±da w kontek¶cie,kiedy patrzê na te sesje w których naleganie jest to uruchomienie tej piramidy w Gizie.Niech lepiej ja zostawi± w spokoju.Ona w³±czy siê sama w swoim czasie

Co do przebiegunowania...to ono ju¿ siê dzieje od jakich¶ lat 50 to bardzo powolny proces w 2012 lub dalej ma siê on ZAKOÑCZYÆ a nie zacz±æ.Dobrze by³o by zerkn±æ do readingów Edgara Caycego.W tym roku o którym tak sie gada mo¿emy zauwa¿yæ efekty koñcowe,które tak naprawdê nie musz± siê dziaæ.Wystarczy,¿e jest ju¿ obecnie wyj±tkowa re-sodomizacja zmiksowana ze powstaj±cym coraz bardziej Neo-¶redniowieczem Chichot

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 16:10:12 wys³ane przez Krons » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Listopad 10, 2009, 16:46:24 »

East, skad Ty takie "rewelacje" wynajdujesz. To z sesji?!.. nooo.. i kto to sk³ada? U¶miech)))
Na razie to pseudo"obudzeni" s± najlepszymi marionetkami,
w rêkach si³ rz±dz±cych strachem. To tak imho.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Listopad 10, 2009, 18:28:51 »

Te "rewelacje" wyczyta³em z sesji, a to co napisa³em to mój komentarz do tej sesji. Poza tym, ¿e wypowiada go byt "Samcio" to nie ró¿ni± siê wiele od przekonañ religijnych , duchowych, czy o¶wieconych z ró¿nych czê¶ci swiata w³±cznie z tym, co powiada Nassim Haramein.
Nic nam tak na prawdê nie mo¿e zagroziæ poza NAMI SAMYMI.
PHI , je¶li kto¶ Ci powiada, ¿e Twój los jest w Twoich rêkach, to czyj± mo¿esz byæ tu marionetk± ? Samego siebie ? Chyba nie przera¿a Ciê to zbytnio ?

Krons , ja te¿ jestem za tym, aby Piramidê pozostawili w spokoju. Nie jestem za tym , by przy niej majstrowaæ i nie zasilam tych bytów do tego nawo³uj±cych. Z tej sesji wypisa³em rzeczy, które mi pasuj± po prostu. O tym, co mi nie pasuje nie piszê, nie zasilam tego, bo i po co ?

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Listopad 10, 2009, 18:53:19 »

Wspomnia³ o przebiegunowaniu  - ale umys³ów ludzkich. Cokolwiek to znaczy dla niego nie ma takiego samego znaczenia dla nas. Ka¿dy cz³owiek stanie twarz± w twarz ze sob±. W tym nie ma niczego odkrywczego. Wszystko tylko jeszcze bardziej stanie siê wyra¼ne.

East, proszê daj spokój. samcio wielokrotnie mówi³ o przebiegunowieniu w kontek¶cie planety jako takiej, a nie ludzkich serc/umys³ów. Tak¿e meteoryty i nibiru mia³y byæ jak najbardziej prawdziwe i fizyczne...
Bojê siê, ¿e w³a¶nie zaraz zaczniesz nas przekonywaæ, ¿e te meteoryty to... bombarduj±ce nasz umys³ my¶li...

Bêdê wdziêczny za traktowanie forumowiczów z minimum powagi.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Listopad 10, 2009, 19:09:32 »

arteq , ja równie¿ zauwa¿y³em t± zmianê w postawie Samcia . Nie tylko j± zauwa¿y³em, ale w takim kszta³cie j± popieram.

Oczywi¶cie oryginalnie mia³y byæ katastrofy , bombardowania , jak najbardziej fizyczne. Nie wiem co siê zmieni³o, mo¿e Samcio siê zmieni³ , ale to nie jest istotne. Wa¿ne ¿e TERAZ ju¿ nam nic nie grozi.
I nie mam zamiaru w tej kwestii nikogo przekonywaæ . Piszê po prostu o swoich odczuciach w sprawie tej konkretnej sesji.
I jeszcze jedno - mo¿liwe, ¿e Samcio to ju¿ nie ten sam byt co kiedy¶. On sam wszak w TEJ sesji wspomnia³ o tym jak ³atwo jest przej±æ w³adzê nad konkretn± istot± ( w momencie np ¶mierci klinicznej ). Mo¿liwe ,¿e jego to te¿ spotka³o. Wielu forumowiczów zauwa¿a , ze to jakby inna istota teraz poprzez Lucynê nadaje.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 19:09:47 wys³ane przez east » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Listopad 10, 2009, 19:16:12 »

imho INNA...

to widaæ / s³uchaæ / czuæ gdy siê czyta - jestem ciekaw opinii Kiary w tej kwestii zmiany / zamiany

718'
kamil771
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Listopad 10, 2009, 19:36:41 »

arteq , ja równie¿ zauwa¿y³em t± zmianê w postawie Samcia . Nie tylko j± zauwa¿y³em, ale w takim kszta³cie j± popieram.

Zmiana taktyki "enkiego" jest oczywista i by³a jak najbardziej do przewidzenia.
Zbli¿aj± siê daty na które en-ki zarezerwowa³ min ostateczny upadek religii,pojawienie siê nibiru na niebie,konkretne wydarzenia,i od jakiego¶ czasu "en-ki" wycofuje siê ze wszystkiego,i próbuje wmówiæ,ze to jedynie "przeno¶nia"......
En-ki nie mo¿e ju¿ dalej przek³adaæ tych wydarzeñ,musi kombinowaæ jak z tego wybrn±æ....

Oczywi¶cie oryginalnie mia³y byæ katastrofy , bombardowania , jak najbardziej fizyczne. Nie wiem co siê zmieni³o, mo¿e Samcio siê zmieni³ , ale to nie jest istotne.

To jest bardzo istotne.
Zdecydowanie jest ³atwiej mówiæ,¿e bêd± zmiany duchowe,jakie¶ inne transformacje,ka¿dy tak sobie mo¿e mówiæ,i zawsze mo¿na do czego¶ podpi±æ.

Mo¿liwe ,¿e jego to te¿ spotka³o. Wielu forumowiczów zauwa¿a , ze to jakby inna istota teraz poprzez Lucynê nadaje.

Nikt nie nadaje przez Lucynê,a En-ki nie istnieje.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 19:38:45 wys³ane przez kamil771 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Listopad 10, 2009, 19:40:59 »

imho INNA...

to widaæ / s³uchaæ / czuæ gdy siê czyta - jestem ciekaw opinii Kiary w tej kwestii zmiany / zamiany

718'

Ze, Innana teraz mowi zamiast Samuela? Nie , napewno nie, to nie ona. Ona nie gra z nim w tej samej druzynie.....

Kiara U¶miech U¶miech

ps. O przebiegunowaniu Ludzkich mozgow Samuel mowil wielokrotnie we wczesniejszych sesjach. Ale to jedno a przebiegunowanie Ziemi , to drugie, dwie niezalezne rzeczy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 19:43:54 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Listopad 10, 2009, 19:51:05 »

mia³em na my¶li, ¿e INNA czyli inno¶æ po prostu U¶miech

718'
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Listopad 10, 2009, 20:14:24 »

mia³em na my¶li, ¿e INNA czyli inno¶æ po prostu U¶miech

718'

Jezeli uwazasz iz INNA Energia robi przekazy niz Enki to masz racje moim zdaniem tez tak jest. To ja zle odczytalam, jestem ciutke zmeczona dzisiaj po tych gorskich wedrowkach.
Moim zdaniem Samuel juz od dosyc dawna nie robi osobiscie przekazow. Jest zobowiazany dotrzymac wczesniejszych  "warunkow umowy" . Ale istnieje  wiele bytow , ktore moga uzywac tego samego imienia  co On w trakcie przekazow. W ich przestrzeni jest to dopuszczalne.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 21:24:32 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: