Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 18:54:18

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wszystko co wiemy o Ksiê¿ycu  (Przeczytany 192933 razy)
0 u¿ytkowników i 15 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #150 : Styczeñ 19, 2011, 10:48:38 »

ja nie wiem co jest przyczyn± takiego stanu rzeczy, i równie¿ nie wiem jakie konsekwencej fizyczne powinno ono wywo³aæ.
Jak widaæ nie tak ³atwo dok³adnie wyt³umaczyæ to co jest obserwowane.

pozdr.

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #151 : Styczeñ 19, 2011, 11:03:48 »

ja nie wiem co jest przyczyn± takiego stanu rzeczy, i równie¿ nie wiem jakie konsekwencej fizyczne powinno ono wywo³aæ.
Jak widaæ nie tak ³atwo dok³adnie wyt³umaczyæ to co jest obserwowane.

No chyba, ¿e kto¶ nam puszcza hologram, by przekonaæ niewiernych do nadci±gaj±cego kataklizmu.   Du¿y u¶miech
m11
Go¶æ
« Odpowiedz #152 : Styczeñ 19, 2011, 11:09:06 »

Podobny w±tek i pytanie by³o na innym portalu np tutaj.

m11
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #153 : Styczeñ 19, 2011, 11:17:05 »

bardzo możliwe że już "odpalili" BLUE BEAM, ale martwe zwierzęta to już chyba nie Holo..(tylko HARP?)
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 19, 2011, 11:28:05 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #154 : Styczeñ 20, 2011, 12:16:37 »

Songo Wys³ane: Styczeñ 19, 2011, 08:05:26
co w wolnym t³umaczeniu znaczy- ¿e autor tzw. naukowego wyja¶nienia, NIE wyja¶ni³ dlaczego takie zjawisko obserwatorzy widzieli/nagrali w ci±gu zaledwie kilku godz.., a nie w trakcie precesjii(która trwa znacznie, znacznie d³u¿ej), itd.?
Ludzie,litosci!
Ze sloncem i z ksiezycem nic sie nie dzieje!Wszystko jest w jak najlepszym porzadku.Kolejna sciema i w miare zblizania sie roku 2012,tych sciem bedzie coraz wiecej.Nie dajmy sie zwariowac.Dobre wytlumaczenie tego zjawiska jest w filmiku #2, do ktorego link zamiescil w swoim poscie m11.Wytlumaczenie najprostsze: poniewaz Ziemia sie obraca, wiec w ciagu kilku godzin obserwacji ksiezyca, zmienia sie kat obserwatora w stosunku do horyzontu - w tym przypadku az o 23 stopnie.
Ksiezyc jawi nam sie tak, jakby zmienial pozycje i obracal sie.Zjawisko to wystepuje od momentu,kiedy pojawil sie Ksiezyc przy Ziemii.Nic nowego i nic nienormalnego.Jakby tego malo,podaje link do filmiku,w ktorym autor kontaktuje sie z Davidem Morrisonem,scientysta NASA,.i czyta jego odpowiedz.Nie mam czasu na tlumaczenie, wiec wybaczcie,a dla tych co znaja,wszystko bedzie jasne.

<a href="http://www.youtube.com/v/Jju9UeREeNI?fs=1&amp;amp" target="_blank">http://www.youtube.com/v/Jju9UeREeNI?fs=1&amp;amp</a>
Pozdrawiam,android Kahuna. Du¿y u¶miech

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 20, 2011, 13:04:51 wys³ane przez Kahuna » Zapisane
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #155 : Styczeñ 20, 2011, 12:28:21 »

Przygl±da³am siê ostatnio Ksiê¿ycowi ,ale te¿ nie zauwa¿y³am zmian  Szok  dosta³am natomiast bardzo ciekawy film ,east pewnie go zna .

http://vimeo.com/10038980

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
east
Go¶æ
« Odpowiedz #156 : Styczeñ 20, 2011, 13:45:04 »

Kahuna napisale¶ :
Wytlumaczenie najprostsze: poniewaz Ziemia sie obraca, wiec w ciagu kilku godzin obserwacji ksiezyca, zmienia sie kat obserwatora w stosunku do horyzontu - w tym przypadku az o 23 stopnie.
Ksiezyc jawi nam sie tak, jakby zmienial pozycje i obracal sie.Zjawisko to wystepuje od momentu,kiedy pojawil sie Ksiezyc przy Ziemii.Nic nowego i nic nienormalnego.

A ekspert z NASA dodaje w filmiku, ¿e to wiedza elementarna, szkolna.  Nie przypominam sobie takiej lekcji.
I szczerze mówi±c z t³umaczenia tego eksperta z NASA wynika tylko jedna sensowna dla mnie rzecz :  " stary to z³udzenie, wydaje Ci siê, ¿e to co na co patrzysz jest dok³adnie tym co widzisz, a jest inaczej i my, naukowcy,  Ci o tym opowiemy ".
To jest dok³adnie ten sam trick u¿ywany od tysiêcy lat. Kogutek na filmie cieszy siê jak dziecko, ¿e dokopa³ innemu kogutkowi , który zadaje pytania. Cieszy siê, bo mu ekspert powiedzia³ jak ma patrzeæ. A dla mnie o wiele cenniejszy jest ten, kto pyta , choæ mo¿e i b³±dzi , i niczemu nie wierzy dopóki sam siê nie przekona.
Skoro tak ³atwo oszukaæ nasze zmys³y, to mo¿e w koñcu przestañmy na nich polegaæ w 100%. Rzeczy nie s± do koñca takie jakimi je postrzegamy. W tym punkcie stajemy przed wyborem - badaæ samemu i dr±¿yæ tematy nara¿aj±c siê na drwiny i kpiny, czy dla ¶wiêtego spokoju wierzyæ ekspertom ?
I czy ekspert jest nieomylny ? a sk±d on to wie, co wie ? kto jego nauczy³ "w³a¶ciwie" patrzeæ ?
Jak g³êboko zakorzeniona mo¿e byæ iluzja ?
Nie chodzi o t± konkretn± sprawê z Ksiê¿ycem.
Ale to tak przy okazji ..
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #157 : Styczeñ 20, 2011, 14:00:14 »

A tak naprawdê to nic nie widzimy naturalnie , bo nasze widzenie odbywa siê przez pryzmat , soczewkê deformuj±c± obraz prawdziwy. Ustawia go pod k±tem. To co ogl±damy jest dla nas nasz± prawd± ( bo innej prawdziwej nie znamy) , ale nie jest naprawdê prawdziwym obrazem , bo ma przesuniêcie k±towe.

No a teraz mo¿ecie mi przywalaæ z "moje fantazje"..

Pora na likwidacje tej soczewki.

Kiara U¶miech U¶miech
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #158 : Styczeñ 20, 2011, 14:15:53 »

A tak naprawdê to nic nie widzimy naturalnie , bo nasze widzenie odbywa siê przez pryzmat , soczewkê deformuj±c± obraz prawdziwy. Ustawia go pod k±tem. To co ogl±damy jest dla nas nasz± prawd± ( bo innej prawdziwej nie znamy) , ale nie jest naprawdê prawdziwym obrazem , bo ma przesuniêcie k±towe.
Co to za soczewka? sk±d ona siê wziê³a? jak dzia³a? sk±d to wiesz? co by¶my zobaczyli niby bez tej soczewki?

Powoli zaczynamy siê rozumieæ... ale jeszcze nie do koñca... tu nie chodzi o przywalanie komu¶... tak czy siak - jeste¶my na dobrej drodze, tak trzymaj! U¶miech

jak j± usun±æ? dlaczego mamy j± usuwaæ?
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #159 : Styczeñ 20, 2011, 14:28:00 »

Cytat: Kiara

… i zast±pienie jej inn± soczewk±?
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #160 : Styczeñ 20, 2011, 14:35:43 »

nawet je¶li tak jest jak to naukowcy przedstawiaj±, to czemu dopiero teraz kto¶ to zauwa¿a i robi z tego tani± sensacjê- tym bardziej ¿e jest to tzw. naukowa oczywista oczywisto¶æ? Mrugniêcie

east
Go¶æ
« Odpowiedz #161 : Styczeñ 20, 2011, 16:11:06 »

songo, mo¿e wcze¶niej niezrêcznie by³o pytaæ ? no bo przecie¿ to przejaw ignorancji .. a tu taka oczywista oczywisto¶æ wysz³a hehe U¶miech
No i ch³op dosta³ po ³bie za to, ¿e zapyta³. A my za nasz± wyobra¼niê . Chocia¿ wolê swoj± wyobra¼niê U¶miech

W kwestii "soczewki". Bez niej wszystko by³oby morzem energii. Chyba niezbyt zrozumia³ym dla naszego aparatu pojêciowego. Dlatego musi byæ jaka¶ soczewka , jaki¶ t³umacz, który interpertuje to, co widaæ. W pewnym zakresie przybli¿eñ.
Co by by³o bez soczewek ?
Mo¿e pos³uchajmy kogo¶ , kto to prze¿y³  ..

Jill Bolte Taylor nadarzy³a siê okazja, której inni neurolodzy woleliby raczej za wszelk± cenê unikn±æ: dozna³a rozleg³ego udaru mózgu. Obserwowa³a, jak przestaj± dzia³aæ kolejne funkcje jej mózgu - ruch, mowa, samo¶wiadomo¶æ. Opowiada nam o tym zdumiewaj±cym do¶wiadczeniu.

Oto film :
http://www.ted.com/talks/lang/pol/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 20, 2011, 16:38:50 wys³ane przez east » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #162 : Styczeñ 20, 2011, 16:27:10 »

Co to za soczewka? sk±d ona siê wziê³a? jak dzia³a? sk±d to wiesz? co by¶my zobaczyli niby bez tej soczewki?

Powoli zaczynamy siê rozumieæ... ale jeszcze nie do koñca... tu nie chodzi o przywalanie komu¶... tak czy siak - jeste¶my na dobrej drodze, tak trzymaj! U¶miech

jak j± usun±æ? dlaczego mamy j± usuwaæ?

Jak pojawiaj± siê zwiastuny ¿e co¶ nie halo.. to zrób wszystko ¿eby to zmieniæ, szukaj , my¶l , próbuj. Wa¿ne jest tylko to co sam odkryjesz i co dla Ciebie bêdzie prawd±.

Ja odkrywam dla siebie , dzielê siê tym chocia¿ nie zawsze potrafiê to wyt³umaczyæ  i uzasadniæ naukowo. Zrobi± to inni.

Pomy¶l jak dzia³aj± ro¿ne okulary i jakie efekty dziêki nim mo¿na otrzymaæ? Okulary mog± byæ w postaci genetycznego przestawienia sposobu widzenia. To wcale nie a¿ tak trudne trzeba co¶ podzia³aæ chyba na ogniskow±?

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 20, 2011, 16:27:30 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #163 : Styczeñ 20, 2011, 17:01:17 »

A t± "ogniskow±" jest ludzki umys³. Soczewk± jest nasz mózg. Podzielony na praw± i lew± pó³kulê. Nie zawsze umys³ najlepiej dekoduje rzeczywisto¶æ, choæ niew±tpliwie jest przydatny.

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #164 : Styczeñ 20, 2011, 19:16:40 »

A t± "ogniskow±" jest ludzki umys³. Soczewk± jest nasz mózg. Podzielony na praw± i lew± pó³kulê. Nie zawsze umys³ najlepiej dekoduje rzeczywisto¶æ, choæ niew±tpliwie jest przydatny.

Ja my¶lê ¿e mózg to tylko odczyt , który te¿ mo¿e byæ '''''''''''skrzywiony" ale to chodzi o przechodzenie ¶wiat³a . Dla mnie to sprawa przysadki i szyszynki.

Kto siê zna na aparatach fotograficznych powinien lepiej to z³apaæ albo jaki¶ optyk , taki od okularów. U¶miech

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 20, 2011, 19:18:02 wys³ane przez Kiara » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #165 : Styczeñ 20, 2011, 20:18:47 »

film od chanell robi wra¿enie- choæ to ju¿ obróbka graficzna- ja os. te pokolorowane zdjêcia odebra³em jak jak±¶ bañkê/sferê- zamkniête pole si³owe pod który toczy siê ¿ycie, ale w ¶wietle soczewek i ogniskowych- w tych zdjêciach znów ka¿dy widzi pewnie co¶ trochê innego Mrugniêcie

Lucyna
Go¶æ
« Odpowiedz #166 : Styczeñ 21, 2011, 00:00:46 »

Ciekawe dlaczego NASA musi dementowaæ ksiê¿ycowe zjawisko, je¿eli to takie oczywiste, które pojawia siê co ka¿dy okres ksiê¿ycowy. Zapewne wystarczy tutaj jaki¶ nauczyciel z wioski od fizyki ¿eby wszystko by³o jasne. Czy¿by tak normalne zjawisko by³o skomplikowane i zauwa¿alne dopiero dzisiaj?
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 21, 2011, 00:37:44 wys³ane przez Lucyna » Zapisane
Kahuna
Go¶æ
« Odpowiedz #167 : Styczeñ 21, 2011, 13:04:35 »

East
" stary to z³udzenie, wydaje Ci siê, ¿e to co na co patrzysz jest dok³adnie tym co widzisz, a jest inaczej i my, naukowcy,  Ci o tym opowiemy ".

Dziwne a moze i dziwaczne konkluzje tutaj widze,East.Twoi "guru" od pola swiadomosci,kwantowej istoty naszej rzeczywistosci,Jedni we wszystkim,Wyzszych Jazni,radykalnego wybaczania..itp..itd..chyba maja patent na nieomylnosc,bo nie zadajesz im pytan typu:"a skad oni to wiedza ,co wiedza.. i kto ich nauczyl jak na to wlasciwie patrzec?"..a biedny ekspert z NASA,ktory strawil swoje cale zycie zglebiajac tajniki kosmosu zasluguje u Ciebie na drwiny i podejrzliwosc.Nieladnie tak,oj nieladnie..

Lucyna,NASA nie musi i nie dementuje tego ksiezycowego zjawiska.To po prostu ten kogutek,ktory dowalil temu drugiemu kogutkowi, wyslal filmik nakrecony przez drugiego kogutka do eksperta z NASA
z prosba o wyjasnienia i komentarz i gdzies tak w 5-tej minucie zamieszczonego przeze mnie materialu,odczytuje odpowiedz eksperta.Odpowiedz eksperta pokrywa sie w zupelnosci z wyjasnieniami
z filmiku #2,przytoczonego przez m11.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 21, 2011, 13:05:27 wys³ane przez Kahuna » Zapisane
barneyos

Gawêdziarz

Punkty Forum (pf): 2

Wiadomo¶ci: 689

« Odpowiedz #168 : Styczeñ 21, 2011, 13:06:03 »

Elo  !!!!

Cytat w kotek¶cie wypowiedzi o soczewkach:

"Energia praniczna przep³ywa³a przez ¶rodek szyszynki. Gruczo³ ten, jak podaje Jacob Libermann, autor ksi±¿ki Ligt, the Medicine of the Future (¦wiat³o, medycyna przysz³o¶ci), wygl±da jak oko i pod pewnymi wzglêdami jest dos³ownie ga³k± oczn±. Szyszynka ma kszta³t kuli, która zawiera otwór. W otworze tym znajduje siê soczewka skupiaj±ca ¶wiat³o. Jest ona pusta w ¶rodku i posiada receptory kolorów. Jej podstawowe pole widzenia - choæ nie zosta³o to stwierdzone naukowo - obejmuje to, co jest w górze, w stronê nieba. Tak samo jak oczy obejmuj± k±t widzenia szeroko¶ci o 90 stopni w promieniu obserwacji, szyszynka równie¿ 'widzi' obszar wyznaczony k±tem 90 stopni wokó³ kierunku patrzenia. Tak jak my nie mo¿emy obj±æ wzrokiem tego, co jest za nami, tak szyszynka nie widzi Ziemi w dole. Nawet w swoim obecnym skurczonych rozmiarze szyszynka przechowuje wszystkie ¶wiête formy geometryczne oraz zrozumienie tego, w jaki sposób zosta³a stworzona Rzeczywisto¶æ. Ca³a ta wiedza przechowywana jest we wnêtrzu ka¿dego cz³owieka. Nie mamy jednak do niej dostêpu, poniewa¿ w wyniku Upadku utracili¶my pamiêæ, bez pamiêci za¶ oddychamy inaczej. zamiast pobieraæ pranê przez szyszynkê i puszczaæ j± w obieg w górê i w dó³ naszej centralnej osi, zaczêli¶my j± wdychaæ przez usta i przez nos. Strumieñ energii pranicznej omija teraz szyszynkê, co powoduje, ¿e postrzegamy rzeczy w zgo³a odmienny sposób i inaczej interpretujemy Jedyn± Rzeczywisto¶æ (wprowadzili¶my podzia³ na dobro i z³o, czy te¿ spolaryzowan± ¶wiadomo¶æ)."

¯ród³: Pradawan Tajemnica Kwiatu ¯ycia, tom I, Drunvalo Melchizedek, wyd.Centrum 2005.

Pzdr barneyos   Cool

----------------------------------
\"Nie ma rzeczy niemo¿liwych, s± tylko rzeczy, których na razie nie potrafimy zrobiæ\"
\"Im wiêcej wiem, tym bardziej wiem, ¿e mniej wiem\"
Lucyna
Go¶æ
« Odpowiedz #169 : Styczeñ 21, 2011, 23:25:41 »

Witam
A jednak co¶ sie poprzestawia³o w naszym uk³adzie planetarnym
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/grenlandia-slonce-wzeszlo-dwa-dni-za-wczesnie,1,4118851,wiadomosc.html
ale skomponuj± zaraz jak±¶ teoriê która pozwoli ludziom "spaæ" spokojnie.
marman1983
Go¶æ
« Odpowiedz #170 : Styczeñ 21, 2011, 23:29:05 »

Witam
A jednak co¶ sie poprzestawia³o w naszym uk³adzie planetarnym
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/grenlandia-slonce-wzeszlo-dwa-dni-za-wczesnie,1,4118851,wiadomosc.html
ale skomponuj± zaraz jak±¶ teoriê która pozwoli ludziom "spaæ" spokojnie.
Bylo juz o tym tutaj: http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=5210.525
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #171 : Styczeñ 22, 2011, 06:53:25 »

tak tak, o Grenlandi ju¿ by³o, ale o Norwegi jeszcze nie- s³oñce wzesz³o 1 dzieñ wcze¶niej(to nawet fajnie- wiêcej s³oñca;-)
http://poleshift.ning.com/profiles/blogs/sun-early-in-norway-as-well

east
Go¶æ
« Odpowiedz #172 : Styczeñ 22, 2011, 10:53:17 »

Kahuna
Dziwne a moze i dziwaczne konkluzje tutaj widze,East.Twoi "guru" od pola swiadomosci,kwantowej istoty naszej rzeczywistosci,Jedni we wszystkim,Wyzszych Jazni,radykalnego wybaczania..itp..itd..chyba maja patent na nieomylnosc,bo nie zadajesz im pytan typu:"a skad oni to wiedza ,co wiedza.. i kto ich nauczyl jak na to wlasciwie patrzec?"..a biedny ekspert z NASA,ktory strawil swoje cale zycie zglebiajac tajniki kosmosu zasluguje u Ciebie na drwiny i podejrzliwosc.Nieladnie tak,oj nieladnie..

Pewnie i nie³adnie z mojej strony Mrugniêcie , ze go tak "zjecha³em". Choæ nie do koñca jego. Chodzi³o mi o ukazanie pewnego schematu my¶lowego polegaj±cego na tym, ¿e jak oficjalny ekspert powie, ¿e co¶ jest takie a takie i ju¿, to inni dociekliwi ludzie musz± byæ idiotami, a reszta nie wnika dalej, tylko wierz± ¶lepo. Bo to oficjel z  NASA powiedzia³. Nie chodzi mi teraz o to, czy powiedzia³ prawdê czy nie.

Odwrotnie siê ma sprawa z moimi "guru" jak ich Kahuna nazwa³e¶ U¶miech. Oficjalnie meanstream  nauki ich nie popiera. W szko³ach nie wyk³ada siê fizyki ¶wiadomo¶ci U¶miech
Mo¿esz na prawdê wierzyæ komu zechcesz Kahuna. Ja budujê swój ¶wiat w oparciu o pewien kola¿ w którym mistyka , nauka i ludzka dociekliwo¶æ zaczynaj± graæ na jednym boisku w jednej dru¿ynie . To mi po prostu odpowiada.

-------------
zachowanie cz³owieka ,a fazy Ksiê¿yca:
Pogl±d, ¿e fazy ksiê¿yca mog± mieæ wp³yw na ludzkie zachowanie jest staro¿ytny, co znajduje swoje odzwierciedlenie w genezie s³owa "ob³êd" . Fragment z Wikipedii na temat pochodzenia s³owa "wariat", stwierdza: "S³owo wariat jest zapo¿yczone z ³aciny" lunacus ", co z kolei wynika z slowa " luna "(Ksiê¿yc), a oznacza tradycyjne powi±zanie w folklorze pomiêdzy szaleñstwem,a  fazami Ksiê¿yca ". Autorzy raportu Owens i McGowan w artykule (niemiecki Journal of Psychiatry, 2006),twierdz±, ¿e du¿a czê¶æ pracowników s³u¿by zdrowia nadal utrzymuje  przekonanie, ¿e Ksiê¿yc mo¿e w pewien  sposób wp³yn±æ na zachowanie cz³owieka. Angus (1995, niepublikowane badania mgr) informuje, ¿e 43% pracowników s³u¿by zdrowia uwa¿a, ¿e cykle ksiê¿ycowe wp³ywaj± na ludzkie zachowania. Badanie pod tytu³em "Lunacy" przez Danzl, opublikowane w Journal of Emergency Medicine w 1987 r. stwierdza, ¿e 80% pielêgniarek pogotowia i 64% lekarzy zgadza siê, ¿e Ksiê¿yc wp³ywa na pacjentów oraz ich zachowanie. Rosyjskie  badania (Lucatelli i okienka Biofizika, 1995) uzna³y, ¿e w niektórych przypadkach choroby maniakalno-depresyjnej "Planetarna lokalizacja w stosunku do miesi±ca ksiê¿ycowego mo¿e byæ skorelowana z podatno¶ci± na spolaryzowany zespó³ maniakalno-depresyjny. Ponadto, poziom przestêpczo¶ci odnotowano bêdzie o wiele wy¿szy podczas pe³ni Ksiê¿yca ni¿ w innych  dniach (Thakur i Sharma, 1984, Br Med J (Clin Res Ed)). Innym przyk³adem jest to, ¿e wiele kobiet ma cykle miesi±czkowe podobne do cyklu ksiê¿ycowego.  Owens i McGowan (2006) doszed³ do wniosku, ¿e: "ksiê¿ycowy wp³yw na ludzkie zachowanie jest zjawiskiem, które jest akceptowane przez pracowników s³u¿by zdrowia, to jednak wiêkszo¶æ wspó³czesnych w literaturze odrzuca wp³yw na to cykli ksiê¿ycowych. To stwierdzenie mo¿e ulec zmianie lub zostaæ dodatkowo potwierdzone o nowe dane lub inne sposoby analizy danych. Cz³owiek sk³ada siê z ponad 70% wody i, podobnie jak fale oceanu, p³ynów w naszym organizmie mo¿e mieæ wp³yw i wp³yw na nas w sposób, mo¿e nie byæ w pe³ni ¶wiadomy lub w stanie udowodniæ. Mo¿e to przyczyniæ siê do badañ naukowych niejednoznacznych  do tej pory. Autor i psychiatra, Arnold Lieber, wyglosil teoriê, ¿e skoro ludzkie cialo  sk³ada siê g³ównie z wody to nasze cia³a mog± mieæ "biologiczne  p³ywy ", które wp³ywaj± na nasze emocje. Napisa³ nawet ksi±¿kê pt "  Jak Ksiê¿yc wp³ywa na Ciebie "(1996).

Czy cykle Ksiê¿yca maj± wplyw na Ziemiê ?
Wiêkszo¶æ ludzi jest zaznajomiona z faktem, ¿e Ksiê¿yc powoduje przyp³ywy na ziemi oceanów. Wynika to z oddzialywañ  grawitacyjnych  Ksiê¿yca i Ziemi. Czy Ksiê¿yc równie¿ mo¿e wywo³aæ ruch w skorupie ziemskiej, które mog³yby doprowadziæ do trzêsienia ziemi? Wielu naukowców pracuj±cych nad tektonik±  p³yt twierdzi, ¿e oddalenie siê Ksiê¿yca wywo³uje skutki w postaci trzêsieñ ziemi (Kokus, 1987 cykli). Kokus i Ritter (1988 cykli) studiowali  fazy Ksiê¿yca w przypadku 21 trzêsieñ ziemi. 14 mialo miejsce w czwartej fazie, piêæ w pe³ni ksiê¿yca i dwa po zaæmieniu. Niektórzy naukowcy twierdz±, ¿e jest to efekt grawitacyjnego wplywu Ksiê¿yca, tj. p³ywów (Ferulano, 1986, Hartzell i Heaton, 1989). Badania z 2000 r. wykaza³y, ¿e trzêsienia ziemi dochodzi, gdy si³y p³ywowe nakladaj± siê nad epicentrum trzêsienia ziemi (Stetson, 1935). Podczas zbli¿enia grawitacyjnego, powinny byæ zbyt s³abe, by spowodowaæ trzêsienie ziemi, jednak  wiele  badañ wskazuje, na  ksiê¿ycowy wplyw . Herman i Goldberg (1978) stwierdzaj±, ¿e Ksiê¿yc wywo³uje przep³yw cz±steczek, które zaburza pole magnetyczne Ziemi.

Wp³yw zaæmieñ Ksiê¿yca na Ziemiê

Zaæmienia wiadomo, ¿e maj± wp³yw na przewodnictwo atmosfery, zw³aszcza w okolicy E-regionu, co z kolei wp³ywa na pole magnetyczne Ziemi (Bown, 1991). Stening (1989) . Najwiêkszy wp³yw Ksiê¿ycowych  p³ywów na pole magnetyczne wystêpuj± w godzinach porannych i w czasie równonocy. Choæ wydaje siê, ¿e ksiê¿ycowe oddzialywanie istnieje , geofizycy jednak twierdz±, ¿e podstawy tych procesów pozostaj± niejasne i,  powi±zania s³oneczne oraz ewentualnie inne czynniki  nale¿y te¿ braæ pod uwagê.

Mitch Battors z "Zmiany Earth Media" wyda³ o¶wiadczenie w swoim biuletynie z  20 grudnia 2010 , ¿e trzêsienia ziemi dochodzi w dwa tygodnie przed i / lub dwa tygodnie po ostatnich sze¶ciu ksiê¿ycowych zaæmieniach ( w ca³o¶ci). Slusznie spekulowal , ¿e trzêsienie ziemi nast±pi po zaæmienie Ksiê¿yca 21 grudnia 2010. Nast±pilo  7.4 w skali richtera trzêsienie ziemi w tym samym dniu zaæmienia w Japonii (patrz tabela poni¿ej).

Data zaæmienie    Data, si³a i miejsce trzêsienie ziemi
2001 09 stycznia    26 stycznia 2001, 7.9, Indie
16 maja 2003    01 maja 2003, 6.4, wschodniej Turcji
09 listopada 2003    17 listopada 2003, 7.8, Alaska
04 maja 2004    ---
2004 28 pa¼dziernika    23 pa¼dziernika 2004, 6.6, Japonia
2007 03 marca    06 marca 2007, 6.4 i 6.3, Sumatra.
28 sierpnia 2007    15 sierpnia 2007, 7.4, Peru
2008 21 lutego    21 lutego 2008, 7.4, Indonezja
2010 21 grudnia    21 grudnia 2010, 7.4, Japonia

Pachinyk, (2002) omawia ¿e szczyty trzêsienia ziemi oko³o równonocy i przesileñ.  Bierze pod uwagê  równie¿, s³oneczne powi±zania i twierdzi, ¿e s± dowody wskazuj±ce, ¿e istnieje interakcja pomiêdzy pólami elektromagnetycznmi  i grawitacyjnymi.

Podczas poszukiwania literatury naukowej,wskazuj±cej na  po³±czenie miêdzy fazami Ksiê¿yca i trzêsieniami ziemi pojawiaj± siê równie¿ niejasne zwi±zki  miêdzy Ksiê¿ycem i ludzkimi zachowaniami . Lin i in. (2003) argumentuj±, ¿e wskazuje na to szczyt w ma³ych trzêsieñ ziemi (2,5 do 5), które studiowa³ na Tajwanie w latach 1973 i 1991, jednak autorzy nie znale¼li korelacji pomiêdzy wiêkszymi trzêsieniami ziemi (powy¿ej 5) , a fazami  Ksiê¿yca.

dane z GCI , a cykle ksiê¿ycowe

Jak wielu z was wie, globalny system GCI ( Global Coherrence ) monitorowany  jest za pomoc± magnetometrów, które  monitoruj± magnetyczne czêstotliwo¶ci w jonosferze. Ponadto, zespó³ badawczy IHM oparty jest na  urz±dzeniach Random Number Generator (RNG) - losowe generatory liczbowe -, które s±  czê¶ci± ¶wiatowej sieci generatorów liczb losowych. T± sieæ prowadzi Projekt Globalnej ¦wiadomo¶ci (GCP). Patrz±c na dane RNG znajduj±cych siê w naszej sieci obiektów badawczych przez okres dziesiêciu lat (patrz rysunek poni¿ej), równie¿ mo¿na znale¼æ odzwierciedlenie dot  danych cykli ksiê¿ycowych  . Nie by³o znacznie wy¿szych efektów podczas pe³negej fazy ksiê¿yca.

Generator zdarzeñ  losowych, a cykle ksiê¿ycowe

GCI rozpocz±³ miesiêczny projekt pod nazw± " Full Moon Synchronized Care Focus" dla cz³onków GCI w grudniu 2010 r. od pe³ni Ksiê¿yca. Wiele innych grup pracuje  tak¿e przy wykorzystaniu energii pe³ni Ksiê¿yca, aby pomóc podwy¿szyæ  zbiorow±  czêstotliwo¶ci ludzko¶ci. Nie analizowano danych Ksiê¿yca w pe³ni przez nasze  magnetometry przez d³ugi okres czasu, ale mamy nadziejê, ¿e wkrótce bêdziemy mogli odkryæ informacje na temat mo¿liwych skutków pe³ni Ksiê¿yca podczas synchronizacji Global Care - czyli skupienia  siê i medytacji.

Czasem mo¿e  byæ trudne do udowodnienia z³o¿onych interakcji pomiêdzy S³oñcem, Ziemi± i Ksiê¿ycem, a innymi wp³ywami  planetarnymi, które nie zosta³y omówione tutaj. Nawet je¶li nauka jest niejednoznaczna w tym zakresie, to mo¿emy chocia¿  zobaczyæ, ¿e istnieje jakie¶ powi±zanie Ksiê¿yca, ¿ycia na Ziemi, S³oñca i Wszech¶wiata.

W fazach Ksiê¿yca nadal utrzymuje siê aktywno¶æ s³oneczna wzrastaj±ca  w ci±gu najbli¿szych kilku lat, a zatem wiêcej zmian mo¿e pojawiæ siê w naszym ¿yciu, które czasami mog± wydawaæ  siê trudne. W tych czasach wa¿ne jest, aby pamiêtaæ, jak mo¿emy zwiêkszyæ nasze w³asn± spójno¶æ serc , co jest korzystne nie tylko dla nas samych, ale tak¿e dla naszego,  globalnego  ¶rodowiska spo³ecznego .

Zapraszamy do przy³±czenia siê do pokoju GCI Global Care  i co miesi±c Full Moon Synchronized Care Focus,
http://www.globalcarerooms.org/

Równie¿ zachêcamy do w³asnych praktyk w celu zwiêkszenia troski i wspó³czucia dla siebie i innych.

Chcia³bym zakoñczyæ komentarz do s³ów Henry David Thoreau:

Nie znam bardziej optymistycznej rzeczy  ni¿ fakt niekwestionowanej zdolno¶ci  cz³owieka do wzniesienia swego ¿ycia poprzez ¶wiadome dzia³anie.

Z wielk± mi³o¶ci± i wdziêczno¶ci±,

Deyhle Annette, Ph.D. Zespó³ Badañ i GCI

----------------

Powy¿szy artykul pochodzi z newslettera GCI, który otrzymujê na skrzynkê mailow± ( po moim tlumaczeniu z pomoc± google Mrugniêcie )
Mam nadziejê, ¿e praktyczne  wskazówki oraz wiedza w nim zawarta - no i oczywi¶cie praktyka wspólnych medytacji - mog± siê przyczyniæ do lepszego zrozumienia naszego pol±czenia z Ksiê¿ycem, Sloñcem i calym Wszech¶wiatem

pozdr
East
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 15:46:34 wys³ane przez east » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #173 : Luty 06, 2011, 22:06:21 »

NASA ukrywa przed ¶wiatem dziejow± tajemnicê

(fot. NASA)

Naturalny satelita Ziemi od lat jest ¼ród³em wielu dywagacji. Prowadz± one do powstawania wielu - mniej lub bardziej dziwnych - teorii dotycz±cych jego historii. Bólu g³owy mog± przysporzyæ kolejne, wykluczaj±ce siê czêsto hipotezy dotycz±ce powstania Ksiê¿yca, l±dowania na nim cz³owieka, a nawet staro¿ytnych cywilizacji, które niegdy¶ rzekomo go zamieszkiwa³y.

Wielu obserwatorów sugeruje, ¿e ¶wiat ju¿ dawno móg³by zapoznaæ siê z prawd± dotycz±c± Srebrnego Globu, a odpowiedzialno¶æ za to, ¿e tak siê dot±d nie sta³o ponosi NASA, która starannie maskuje kolejne fakty. Czy rzeczywi¶cie co¶ jest na rzeczy, a je¶li tak, to czy poznamy kiedy¶ prawdê na temat Ksiê¿yca?

1/11

...

http://niewiarygodne.pl/gid,12826019,img,12826502,kat,1017185,title,Czy-Ksiezyc-zamieszkiwaly-starozytne-cywilizacje-NASA-ukrywa-przed-swiatem-dziejowa-tajemnice,galeriazdjecie.html

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
krzysiek
Go¶æ
« Odpowiedz #174 : Luty 06, 2011, 23:26:54 »

To zdjêcie z powierzchni Ksiê¿yca (choæ wydaje mi siê, ¿e raczej Marsa), a tak¿e wiele innych, nie mniej szokuj±cych, widzia³em ju¿ wiele razy. Zamie¶ci³ je te¿ Sitchin w swoich pracach.

Za ka¿dym razem bierze mnie cholerna z³o¶æ, ¿e oficjalna nauka ¶lepnie przy takich obrazkach, a co najwy¿ej stara siê wmówiæ opinii publicznej, ¿e to jaka¶ gra ¶wiate³ w naturalnych ska³ach tych planet.

Czy naprawdê maj± nas za g³upców!? Czy nie widz± tego, co widz± miliony? Po co ta mistyfikacja? Nie jeste¶my jeszcze gotowi na przyjêcie prawdy? Przecie¿ widaæ j±, jak na d³oni...
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: