Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 09, 2025, 19:18:17

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ha ha - zdekodowaÂłem sygnaÂł radiowy z Saturna, odebrany przez sondĂŞ Cassini!! :D  (Przeczytany 21698 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« : Wrzesień 17, 2008, 00:04:27 »

Niedawno Fundacja Nautlus opublikowaÂła ten tekst:

http://www.nautilus.org.pl/?i=1526

Pyta w nim "Czy to moÂżliwe, Âże sonda Cassini zarejestrowaÂła... gÂłos obcych?"
Obejrzyjcie sobie ten filmik i art. Albo streszczĂŞ wam w skrĂłcie:

- Sonda Cassini zostaÂła wysÂłana przez NASA na Saturna parĂŞ lat temu
- ma ona w sobie potê¿ny sprzêt ró¿nego rodzaju, m.in. do rejestracji fal radiowych
- w 2005 roku zarejestrowaÂła emisjĂŞ fal radiowych, ktĂłrej ÂźrĂłdÂłem byÂł (!!!) SATURN
- NASA oficjalnie potwierdziÂło te fakty, patrz linki:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA07966
http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA07967
- NASA potwierdza na swoich stronach rejestracjĂŞ sygnaÂłu radiowego, ale piszÂą, Âże nie wiedzÂą co to znaczy, ani teÂż nie zamierzajÂą tego interpretowaĂŚ, ani wyjasniaĂŚ

To w skrĂłcie, o co chodzi. Linki do tych zarejestrowanych fal radiowych sÂą tu:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/archive/PIA07966.wav
http://photojournal.jpl.nasa.gov/archive/PIA07967.wav

A teraz, jak zdekodowaÂłem sygnaÂł:
Poszpera³em trochê w sieci g³ównie youtube i znalaz³em wskazówki, jak edytowaÌ te pliki chocia¿by darmowym programem Audacity. By³o tam pokazane m.in., które fragmenty w tych ca³ych plikach wav s¹ kluczowe, ¿e trzeba je wyodrêbniÌ, wzmocniÌ ca³y sygna³ o ok. 12 decybeli, ¿eby by³ lepiej s³yszalny, w³¹czyÌ redukcjê szumów i inne bajery. To zajmuje trochê czasu... ale uda³o mi siê. Wyodrêbni³em 2 krótkie kawa³ki z tych 2 orygina³ów na stronie NASA. Nazwa³em je "cassini01.wav." i "cassini02.wav".

W tym pierwszym post±pi³em wg instrukcji autorów. Nawet siê uda³o, ale trochê s³abo. To do drugiego zastosowa³em swoje sposoby na poprawianie jako¶ci plików audio (np. wzmacnianie g³o¶no¶ci - NIE, ale redukcja szumów - POTRÓJNA itp.). Wysz³o mi o wiele lepiej Du¿y u¶miech. Wysz³o naprawdê dobrze.

MoÂżecie sobie odsÂłuchaĂŚ. Zacznijcie od tego drugiego, bo ma duÂżo lepszÂą jakoœÌ - niemal caÂłkowicie udaÂło mi siĂŞ zlikwidowaĂŚ zak³ócenia  Cool. Do³¹czyÂłem odpowiedni odtwarzacz, na ktĂłrym naleÂży to odtworzyĂŚ (BestPlayer 1.0) oraz napisy, Âżeby byÂło Âłatwiej.

Na tym drugim ("cassini02.wav") ktoÂś mĂłwi:
This is the language of the Earth
A na pierwszym ("cassini01.wav."):
All aliens are coming here

Link do ÂściÂągniĂŞcia zdekodowanej transmisji z Saturna:
http://rok2012.w.interia.pl/download/cassini.zip

Co o tym sÂądzicie?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 01:02:59 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
Mora
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2008, 00:13:43 »

Po pierwsze brawo!  MrugniĂŞcie
Po drugie to moÂże przypominaĂŚ jakby gÂłos-mowa, przynajmniej jest takie moje wraÂżenie.
Po trzecie dziwne Âże NASA tego nie interpretuje... PrzecieÂż oni majÂą wyjaÂśnienie na wszystko. ;]
Po czwarte ten gÂłos-mowa na pewno nie jest sztucznie tworzony! bo raczej po Saturnie nie biegajÂą robale i nie wydajÂą takich dÂźwiĂŞkĂłw a tym bardziej skaÂła nie wyemituje takiego dÂźwiĂŞku.
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2008, 00:17:10 »

wra¿enie? jak dla mnie to wyraŸnie g³os/mowa. odtworzy³y ci siê w tym programie napisy? trzeba je przeci¹gn¹Ì do okna programu. Nie wiem czy bawi³eœ siê kiedyœ z edycj¹ audio - to g³os tylko zag³uszony przez szumy i trzaski (np. takie jak nam stacja radiowa Ÿle odbiera). Przes³uchaj sobie te wavy po kilka razy - przekonasz siê.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2008, 00:20:33 »

Co to znaczy "z Saturna". MoÂże to po prostu ziemskie fale ktĂłre uleciaÂły w kosmos, ewentualnie zostaÂły odbite od powierzchni Saturna, braliÂście to pod uwagĂŞ czy od razu "hurra ufioki"?
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2008, 00:22:01 »

Co to znaczy "z Saturna". MoÂże to po prostu ziemskie fale ktĂłre uleciaÂły w kosmos, ewentualnie zostaÂły odbite od powierzchni Saturna, braliÂście to pod uwagĂŞ czy od razu "hurra ufioki"?

nie wiem - nie znam siĂŞ na tym, opieram siĂŞ tylko na relacji NASA, a NASA stwierdziÂło, Âże z Saturna

p.s.: jak ktoÂś siĂŞ zna - mam pytanko: czy fale z Ziemi mogÂą dolecieĂŚ do Saturna oddalonego o 1,42 mld kilometrĂłw?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 00:23:55 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Mora
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2008, 00:23:40 »

Tak widzĂŞ te napisy ;]
1 nagranie ...all...aliens...are...comming here...
2 nagranie ...this is...the language...of the Earth...

all aliens are comming here this is the language of the Earth
TÂłum.Translator ; P
Cali cudzoziemcy sÂą *comming* tutaj to jest jĂŞzykiem Ziemii
Mora
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2008, 00:25:24 »

PrzecieÂż NASA samo napisaÂło Âże z Saturna wiĂŞc czemu im nie wierzyĂŚ ; D

EDIT: Srry miaÂłem co inne zrobiĂŚ a wyszÂły dwa posty ;p
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 00:26:06 wysłane przez Mora » Zapisane
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2008, 00:26:57 »

Tak widzĂŞ te napisy ;]
1 nagranie ...all...aliens...are...comming here...
2 nagranie ...this is...the language...of the Earth...

all aliens are coming here this is the language of the Earth
TÂłum.Translator ; P
Cali cudzoziemcy sÂą *comming* tutaj to jest jĂŞzykiem Ziemii

Mora nie rozÂśmieszaj mnie DuÂży uÂśmiech
MyÂślaÂłem Âże tu wszyscy znajÂą choĂŚ podstawy angielskiego, dlatego nie tÂłumaczyÂłem tego tekstu. Ja uczyÂłem siĂŞ angola 9 lat. Masz tu POPRAWNE TÂŁUMACZENIE:

This is the language of the Earth - To jest jĂŞzyk Ziemi

All aliens are coming here - Wszyscy Obcy przybywajÂą tutaj
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 00:35:15 wysłane przez tom1ek » Zapisane

arteq
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2008, 00:28:59 »

NASA nie naleÂży do organizacji ktĂłrych informacje sÂą zawsze w 100% prawdziwe.
Hmmm... z Saturna. Ok, przykÂład: osoba stojÂąca w oknie odbija promienie sÂłoneczne za pomocÂą lusterka w Twoim kierunku. WiĂŞc skÂąd one pochodzÂą? BiegnÂą do Ciebie z okna lecz rzeczywiste ÂźrĂłdÂło jest inne, prawda?
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2008, 00:30:37 »

NASA nie naleÂży do organizacji ktĂłrych informacje sÂą zawsze w 100% prawdziwe.
Hmmm... z Saturna. Ok, przykÂład: osoba stojÂąca w oknie odbija promienie sÂłoneczne za pomocÂą lusterka w Twoim kierunku. WiĂŞc skÂąd one pochodzÂą? BiegnÂą do Ciebie z okna lecz rzeczywiste ÂźrĂłdÂło jest inne, prawda?

ale ja pytam o fale radiowe, ÂświatÂło to ZUPEÂŁNIE INNA sprawa, jak pisaÂłem expertem w tym nie jestem, ale sorry - fizyki siĂŞ jeszcze w szkole uczyÂłem.

//sam sobie jutro poszukam w necie i znajdĂŞ odpowiedÂź

//p.s.: dla niezaznajomionych z jĂŞzykiem angielskim dodam jeszcze, Âże wyraÂżenie "are coming" jest w czasie Present Continuous, czyli teraÂźniejszym ciÂągÂłym. To czas uÂżywany do opisywania czynnoÂści, ktĂłre dziejÂą siĂŞ TERAZ, dokÂładnie w TYM momencie (zwykle w momencie mĂłwienia).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 00:33:26 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Mora
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 17, 2008, 00:31:55 »

Fakt ja mam angielski w szkole ale niestety nie kumam tego jĂŞzyka ;/
ZresztÂą po co mi obcy jĂŞzyk skoro bĂŞdĂŞ mieszkaÂł w Polsce?;P DuÂży uÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 17, 2008, 00:35:23 »

ÂŚwiatÂło teÂż jest falÂą [miĂŞdzy innymi, bo ma naturĂŞ dualnÂą].
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 17, 2008, 00:44:38 »

ÂŚwiatÂło teÂż jest falÂą [miĂŞdzy innymi, bo ma naturĂŞ dualnÂą].

no dobra, ja tam nie wiem - na pewno fale radiowe i œwietlne poruszaj¹ siê w pró¿ni z prêdkoœci¹ identyczn¹, ok

ale czy to mo¿liwe, ¿e NASA maj¹c na Cassini taki sprzêt, pope³ni³aby taki b³¹d, ¿e maj¹c sondê zaraz przy Saturnie, zidentyfikowa³oby Ÿród³o transmisji (Saturn) b³êdnie

weÂź pod uwagĂŞ, Âże gdy tÂą sprawĂŞ opublikowano w 2005 r., to byÂła sensacja, wielu niezaleÂżnych expertĂłw jÂą badaÂło - w tym naukowcy z NASA, i wszyscy jednogÂłoÂśnie stwierdzili, Âże SYGNAÂŁ BYÂŁ NADAWANY Z SATURNA. Gdy pytano NASA "o co w takim razie tu chodzi?" MĂłwili, Âże nie wiedzÂą i nie zamierzajÂą w przyszÂłoÂści komentowaĂŚ tej sprawy.

arteq
Gość
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 17, 2008, 00:51:04 »

OczywiœÌie nie upieram siê, ¿e by³o to odbicie, natomiast jestem zwollennikiem aby najpierw staraÌ siê racjonalnie wyjaœniaÌ sprawy.
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 17, 2008, 01:01:28 »

Jak dla mnie mo¿na by siê teraz zaj¹Ì interpretacj¹ tego przes³ania. Jak je rozumiecie?

To jest jĂŞzyk Ziemi

Ja myÂślĂŞ, Âże tutaj ten kto mĂłwi, chce po prostu zakomunikowaĂŚ, Âże posÂługuje siĂŞ teraz jĂŞzykiem Ziemian, naszym jĂŞzykiem - a nie np. swoim "ojczystym", gdzieÂś hen z ktĂłrejÂś galaktyki

Wszyscy Obcy przybywajÂą tutaj

Czyli, Âże przybywajÂą na ZiemiĂŞ albo na Saturna - nie wiadomo, o co chodzi mu z tym "tutaj"
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 01:01:57 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Mora
Gość
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 17, 2008, 01:05:55 »

Moim zdaniem to pierwsze To jest jĂŞzyk Ziemi ale jaki jĂŞzyk przecieÂż na Ziemi uÂżywa siĂŞ wielu jĂŞzykĂłw...

A drugie mĂłwi nam Âże jeÂżeli mĂłwiÂł to kosmita to oznacza Âże istniejÂą inni obcy, obcy dla nich... a moÂże zamiast tutaj 'do nas'?

ZresztÂą ja tam nie wiem, przydaÂłaby siĂŞ lepsza obrĂłbka tego
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 01:09:18 wysłane przez Mora » Zapisane
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 17, 2008, 01:09:23 »

Moim zdaniem to pierwsze To jest jĂŞzyk Ziemi ale jaki jĂŞzyk przecieÂż na Ziemi uÂżywa siĂŞ wielu jĂŞzykĂłw...

A drugie mĂłwi nam Âże jeÂżeli mĂłwiÂł to kosmita to oznacza Âże istniejÂą inni obcy, obcy dla nich... a moÂże zamiast tutaj 'do nas'?

jak dla mnie nie waÂżne jaki - uÂżyÂł najpopularniejszego na Ziemi, czyli angielskiego (ty na jego miejscu zrobiÂłbyÂś podobnie - dlaczego miaÂłby mĂłwiĂŚ np. w jĂŞzyku indian Kogi Chichot)

nie moÂże byĂŚ "do nas" - HERE, po angielsku: TU / TUTAJ
zresztÂą ALIENS oznacza Obcych w sensie "kosmitĂłw/ufo" a nie w tym sensie w jakim ty podajesz
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 01:10:51 wysłane przez tom1ek » Zapisane

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 17, 2008, 12:36:09 »

dlaczego ja nie mogĂŞ tego otworzyĂŚ? ja teÂż chcĂŞ posÂłuchaĂŚ ! Smutny

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Mora
Gość
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 17, 2008, 14:07:02 »

http://www.winzip.com/index.htm <-- pobierz ten program i wypakuj to --> http://rok2012.w.interia.pl/download/cassini.zip
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 17, 2008, 14:18:10 »

DziĂŞki juÂż odsÂłuchaÂłam UÂśmiech Faktycznie dÂżwiĂŞk jest bardzo znieksztaÂłcony ale wyraÂżnie sÂłychaĂŚ mowĂŞ.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
stolo

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 13

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 17, 2008, 22:16:59 »

je¿eli na po³udniowej pó³kuli faktycznie pojawi siê statek obcych na pocz¹tku paŸdziernika to nie zdziwi mnie fakt, ¿e na Saturnie mo¿e istnieÌ ¿ycie Uœmiech

Afro stolo Afro

"Jutro to dziÂś, tyle Âże jutro"

Mora
Gość
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 17, 2008, 22:21:37 »

Kurde tylko Âżeby nie zaczynali od afryki bo kto to nakrĂŞci chyba nie armia szalonych szamanĂłw ktĂłrzy nie potrafiÂą odró¿niĂŚ go³êbia od beoinga  DuÂży uÂśmiech
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 17, 2008, 22:24:25 »

nie, chyba przelec¹ nad pó³kul¹ pó³nocn¹ - ale siê zobaczy

stolo

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 13

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 17, 2008, 22:28:35 »

je¿eli to bêdzie tak du¿y statek kosmiczny to nie ma znaczenia gdzie przelec¹ - zarejestruje go wiêkszoœÌ radarów w danym rejonie, wojsko zostanie postawione w stan gotowoœci i media dowiedz¹ sie o tym (skoro ma byÌ przez kilka dni)

Afro stolo Afro

"Jutro to dziÂś, tyle Âże jutro"

Dariusz
Gość
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 17, 2008, 22:41:10 »

Nie chcê siê wym¹drzaÌ, ale z wielu przekazów, które mia³em mo¿liwoœÌ czytaÌ wynika, ¿e mnóstwo obcych jest skupionych wokó³ Ziemi i jeszcze nadci¹gaj¹ inni. Podobno to co zaczê³o siê dziaÌ na naszej planecie jest ewenementem w skali wszechœwiata. St¹d tak wielkie zainteresowanie z ich strony.. Aby byli niewidoczni, byÌ moi¿e obrali w³aœnie tê orbitê.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: