tom1ek
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 47
yeah! ;)
|
 |
« : Wrzesień 17, 2008, 00:04:27 » |
|
Niedawno Fundacja Nautlus opublikowaÂła ten tekst: http://www.nautilus.org.pl/?i=1526Pyta w nim "Czy to moÂżliwe, Âże sonda Cassini zarejestrowaÂła... gÂłos obcych?" Obejrzyjcie sobie ten filmik i art. Albo streszczĂŞ wam w skrĂłcie: - Sonda Cassini zostaÂła wysÂłana przez NASA na Saturna parĂŞ lat temu - ma ona w sobie potĂŞÂżny sprzĂŞt ró¿nego rodzaju, m.in. do rejestracji fal radiowych - w 2005 roku zarejestrowaÂła emisjĂŞ fal radiowych, ktĂłrej ÂźrĂłdÂłem byÂł (!!!) SATURN - NASA oficjalnie potwierdziÂło te fakty, patrz linki: http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA07966http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA07967- NASA potwierdza na swoich stronach rejestracjĂŞ sygnaÂłu radiowego, ale piszÂą, Âże nie wiedzÂą co to znaczy, ani teÂż nie zamierzajÂą tego interpretowaĂŚ, ani wyjasniaĂŚ To w skrĂłcie, o co chodzi. Linki do tych zarejestrowanych fal radiowych sÂą tu: http://photojournal.jpl.nasa.gov/archive/PIA07966.wavhttp://photojournal.jpl.nasa.gov/archive/PIA07967.wavA teraz, jak zdekodowaÂłem sygnaÂł:PoszperaÂłem trochĂŞ w sieci g³ównie youtube i znalazÂłem wskazĂłwki, jak edytowaĂŚ te pliki chociaÂżby darmowym programem Audacity. ByÂło tam pokazane m.in., ktĂłre fragmenty w tych caÂłych plikach wav sÂą kluczowe, Âże trzeba je wyodrĂŞbniĂŚ, wzmocniĂŚ caÂły sygnaÂł o ok. 12 decybeli, Âżeby byÂł lepiej sÂłyszalny, w³¹czyĂŚ redukcjĂŞ szumĂłw i inne bajery. To zajmuje trochĂŞ czasu... ale udaÂło mi siĂŞ. WyodrĂŞbniÂłem 2 krĂłtkie kawaÂłki z tych 2 orygina³ów na stronie NASA. NazwaÂłem je "cassini01.wav." i "cassini02.wav". W tym pierwszym postÂąpiÂłem wg instrukcji autorĂłw. Nawet siĂŞ udaÂło, ale trochĂŞ sÂłabo. To do drugiego zastosowaÂłem swoje sposoby na poprawianie jakoÂści plikĂłw audio (np. wzmacnianie gÂłoÂśnoÂści - NIE, ale redukcja szumĂłw - POTRĂJNA itp.). WyszÂło mi o wiele lepiej  . WyszÂło naprawdĂŞ dobrze. MoÂżecie sobie odsÂłuchaĂŚ. Zacznijcie od tego drugiego, bo ma duÂżo lepszÂą jakoœÌ - niemal caÂłkowicie udaÂło mi siĂŞ zlikwidowaĂŚ zak³ócenia  . Do³¹czyÂłem odpowiedni odtwarzacz, na ktĂłrym naleÂży to odtworzyĂŚ (BestPlayer 1.0) oraz napisy, Âżeby byÂło Âłatwiej. Na tym drugim ("cassini02.wav") ktoÂś mĂłwi: This is the language of the Earth A na pierwszym ("cassini01.wav."): All aliens are coming here Link do ÂściÂągniĂŞcia zdekodowanej transmisji z Saturna: http://rok2012.w.interia.pl/download/cassini.zipCo o tym sÂądzicie?
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 01:02:59 wysłane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2008, 00:13:43 » |
|
Po pierwsze brawo!  Po drugie to moÂże przypominaĂŚ jakby gÂłos-mowa, przynajmniej jest takie moje wraÂżenie. Po trzecie dziwne Âże NASA tego nie interpretuje... PrzecieÂż oni majÂą wyjaÂśnienie na wszystko. ;] Po czwarte ten gÂłos-mowa na pewno nie jest sztucznie tworzony! bo raczej po Saturnie nie biegajÂą robale i nie wydajÂą takich dÂźwiĂŞkĂłw a tym bardziej skaÂła nie wyemituje takiego dÂźwiĂŞku.
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2008, 00:17:10 » |
|
wra¿enie? jak dla mnie to wyraŸnie g³os/mowa. odtworzy³y ci siê w tym programie napisy? trzeba je przeci¹gn¹Ì do okna programu. Nie wiem czy bawi³eœ siê kiedyœ z edycj¹ audio - to g³os tylko zag³uszony przez szumy i trzaski (np. takie jak nam stacja radiowa Ÿle odbiera). Przes³uchaj sobie te wavy po kilka razy - przekonasz siê.
|
|
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych 
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2008, 00:20:33 » |
|
Co to znaczy "z Saturna". MoÂże to po prostu ziemskie fale ktĂłre uleciaÂły w kosmos, ewentualnie zostaÂły odbite od powierzchni Saturna, braliÂście to pod uwagĂŞ czy od razu "hurra ufioki"?
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2008, 00:22:01 » |
|
Co to znaczy "z Saturna". MoÂże to po prostu ziemskie fale ktĂłre uleciaÂły w kosmos, ewentualnie zostaÂły odbite od powierzchni Saturna, braliÂście to pod uwagĂŞ czy od razu "hurra ufioki"?
nie wiem - nie znam siĂŞ na tym, opieram siĂŞ tylko na relacji NASA, a NASA stwierdziÂło, Âże z Saturnap.s.: jak ktoÂś siĂŞ zna - mam pytanko: czy fale z Ziemi mogÂą dolecieĂŚ do Saturna oddalonego o 1,42 mld kilometrĂłw?
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 00:23:55 wysłane przez tom1ek »
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2008, 00:23:40 » |
|
Tak widzĂŞ te napisy ;] 1 nagranie ...all...aliens...are...comming here... 2 nagranie ...this is...the language...of the Earth...
all aliens are comming here this is the language of the Earth TÂłum.Translator ; P Cali cudzoziemcy sÂą *comming* tutaj to jest jĂŞzykiem Ziemii
|
|
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2008, 00:25:24 » |
|
PrzecieÂż NASA samo napisaÂło Âże z Saturna wiĂŞc czemu im nie wierzyĂŚ ; D EDIT: Srry miaÂłem co inne zrobiĂŚ a wyszÂły dwa posty ;p
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 00:26:06 wysłane przez Mora »
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2008, 00:26:57 » |
|
Tak widzĂŞ te napisy ;] 1 nagranie ...all...aliens...are...comming here... 2 nagranie ...this is...the language...of the Earth...
all aliens are coming here this is the language of the Earth TÂłum.Translator ; P Cali cudzoziemcy sÂą *comming* tutaj to jest jĂŞzykiem Ziemii
Mora nie rozÂśmieszaj mnie  MyÂślaÂłem Âże tu wszyscy znajÂą choĂŚ podstawy angielskiego, dlatego nie tÂłumaczyÂłem tego tekstu. Ja uczyÂłem siĂŞ angola 9 lat. Masz tu POPRAWNE TÂŁUMACZENIE: This is the language of the Earth - To jest jĂŞzyk Ziemi
All aliens are coming here - Wszyscy Obcy przybywajÂą tutaj
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 00:35:15 wysłane przez tom1ek »
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2008, 00:28:59 » |
|
NASA nie naleÂży do organizacji ktĂłrych informacje sÂą zawsze w 100% prawdziwe. Hmmm... z Saturna. Ok, przykÂład: osoba stojÂąca w oknie odbija promienie sÂłoneczne za pomocÂą lusterka w Twoim kierunku. WiĂŞc skÂąd one pochodzÂą? BiegnÂą do Ciebie z okna lecz rzeczywiste ÂźrĂłdÂło jest inne, prawda?
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2008, 00:30:37 » |
|
NASA nie naleÂży do organizacji ktĂłrych informacje sÂą zawsze w 100% prawdziwe. Hmmm... z Saturna. Ok, przykÂład: osoba stojÂąca w oknie odbija promienie sÂłoneczne za pomocÂą lusterka w Twoim kierunku. WiĂŞc skÂąd one pochodzÂą? BiegnÂą do Ciebie z okna lecz rzeczywiste ÂźrĂłdÂło jest inne, prawda?
ale ja pytam o fale radiowe, ÂświatÂło to ZUPEÂŁNIE INNA sprawa, jak pisaÂłem expertem w tym nie jestem, ale sorry - fizyki siĂŞ jeszcze w szkole uczyÂłem. //sam sobie jutro poszukam w necie i znajdĂŞ odpowiedÂź //p.s.: dla niezaznajomionych z jĂŞzykiem angielskim dodam jeszcze, Âże wyraÂżenie "are coming" jest w czasie Present Continuous, czyli teraÂźniejszym ciÂągÂłym. To czas uÂżywany do opisywania czynnoÂści, ktĂłre dziejÂą siĂŞ TERAZ, dokÂładnie w TYM momencie (zwykle w momencie mĂłwienia).
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 00:33:26 wysłane przez tom1ek »
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 17, 2008, 00:31:55 » |
|
Fakt ja mam angielski w szkole ale niestety nie kumam tego jĂŞzyka ;/ ZresztÂą po co mi obcy jĂŞzyk skoro bĂŞdĂŞ mieszkaÂł w Polsce?;P 
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 17, 2008, 00:35:23 » |
|
ÂŚwiatÂło teÂż jest falÂą [miĂŞdzy innymi, bo ma naturĂŞ dualnÂą].
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 17, 2008, 00:44:38 » |
|
ÂŚwiatÂło teÂż jest falÂą [miĂŞdzy innymi, bo ma naturĂŞ dualnÂą].
no dobra, ja tam nie wiem - na pewno fale radiowe i œwietlne poruszaj¹ siê w pró¿ni z prêdkoœci¹ identyczn¹, ok ale czy to mo¿liwe, ¿e NASA maj¹c na Cassini taki sprzêt, pope³ni³aby taki b³¹d, ¿e maj¹c sondê zaraz przy Saturnie, zidentyfikowa³oby Ÿród³o transmisji (Saturn) b³êdnie weŸ pod uwagê, ¿e gdy t¹ sprawê opublikowano w 2005 r., to by³a sensacja, wielu niezale¿nych expertów j¹ bada³o - w tym naukowcy z NASA, i wszyscy jednog³oœnie stwierdzili, ¿e SYGNA£ BY£ NADAWANY Z SATURNA. Gdy pytano NASA "o co w takim razie tu chodzi?" Mówili, ¿e nie wiedz¹ i nie zamierzaj¹ w przysz³oœci komentowaÌ tej sprawy.
|
|
|
|
|
|
|
arteq
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 17, 2008, 00:51:04 » |
|
OczywiœÌie nie upieram siê, ¿e by³o to odbicie, natomiast jestem zwollennikiem aby najpierw staraÌ siê racjonalnie wyjaœniaÌ sprawy.
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 17, 2008, 01:01:28 » |
|
Jak dla mnie mo¿na by siê teraz zaj¹Ì interpretacj¹ tego przes³ania. Jak je rozumiecie? To jest jêzyk Ziemi Ja myœlê, ¿e tutaj ten kto mówi, chce po prostu zakomunikowaÌ, ¿e pos³uguje siê teraz jêzykiem Ziemian, naszym jêzykiem - a nie np. swoim "ojczystym", gdzieœ hen z którejœ galaktyki Wszyscy Obcy przybywaj¹ tutaj Czyli, ¿e przybywaj¹ na Ziemiê albo na Saturna - nie wiadomo, o co chodzi mu z tym "tutaj"
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 01:01:57 wysłane przez tom1ek »
|
|
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 17, 2008, 01:05:55 » |
|
This is the language of the Earth - To jest jĂŞzyk Ziemi
All aliens are coming here - Wszyscy Obcy przybywajÂą tutaj Moim zdaniem to pierwsze To jest jĂŞzyk Ziemi ale jaki jĂŞzyk przecieÂż na Ziemi uÂżywa siĂŞ wielu jĂŞzykĂłw... A drugie mĂłwi nam Âże jeÂżeli mĂłwiÂł to kosmita to oznacza Âże istniejÂą inni obcy, obcy dla nich... a moÂże zamiast tutaj 'do nas'? ZresztÂą ja tam nie wiem, przydaÂłaby siĂŞ lepsza obrĂłbka tego
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 01:09:18 wysłane przez Mora »
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 17, 2008, 01:09:23 » |
|
This is the language of the Earth - To jest jĂŞzyk Ziemi
All aliens are coming here - Wszyscy Obcy przybywajÂą tutaj Moim zdaniem to pierwsze To jest jĂŞzyk Ziemi ale jaki jĂŞzyk przecieÂż na Ziemi uÂżywa siĂŞ wielu jĂŞzykĂłw... A drugie mĂłwi nam Âże jeÂżeli mĂłwiÂł to kosmita to oznacza Âże istniejÂą inni obcy, obcy dla nich... a moÂże zamiast tutaj 'do nas'? jak dla mnie nie waÂżne jaki - uÂżyÂł najpopularniejszego na Ziemi, czyli angielskiego (ty na jego miejscu zrobiÂłbyÂś podobnie - dlaczego miaÂłby mĂłwiĂŚ np. w jĂŞzyku indian Kogi  ) nie moÂże byĂŚ "do nas" - HERE, po angielsku: TU / TUTAJ zresztÂą ALIENS oznacza Obcych w sensie "kosmitĂłw/ufo" a nie w tym sensie w jakim ty podajesz
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2008, 01:10:51 wysłane przez tom1ek »
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 17, 2008, 12:36:09 » |
|
dlaczego ja nie mogĂŞ tego otworzyĂŚ? ja teÂż chcĂŞ posÂłuchaĂŚ ! 
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 17, 2008, 14:07:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
chanell
 Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 17, 2008, 14:18:10 » |
|
DziĂŞki juÂż odsÂłuchaÂłam  Faktycznie dÂżwiĂŞk jest bardzo znieksztaÂłcony ale wyraÂżnie sÂłychaĂŚ mowĂŞ.
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
stolo
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 13
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 17, 2008, 22:16:59 » |
|
je¿eli na po³udniowej pó³kuli faktycznie pojawi siê statek obcych na pocz¹tku paŸdziernika to nie zdziwi mnie fakt, ¿e na Saturnie mo¿e istnieÌ ¿ycie   stolo 
|
|
|
|
"Jutro to dziÂś, tyle Âże jutro" 
|
|
|
Mora
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 17, 2008, 22:21:37 » |
|
Kurde tylko ¿eby nie zaczynali od afryki bo kto to nakrêci chyba nie armia szalonych szamanów którzy nie potrafi¹ odró¿niÌ go³êbia od beoinga 
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
 GaduÂła
yeah! ;)
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 17, 2008, 22:24:25 » |
|
nie, chyba przelec¹ nad pó³kul¹ pó³nocn¹ - ale siê zobaczy
|
|
|
|
|
|
|
stolo
 GaduÂła
Punkty Forum (pf): 13
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 17, 2008, 22:28:35 » |
|
je¿eli to bêdzie tak du¿y statek kosmiczny to nie ma znaczenia gdzie przelec¹ - zarejestruje go wiêkszoœÌ radarów w danym rejonie, wojsko zostanie postawione w stan gotowoœci i media dowiedz¹ sie o tym (skoro ma byÌ przez kilka dni)  stolo 
|
|
|
|
"Jutro to dziÂś, tyle Âże jutro" 
|
|
|
Dariusz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 17, 2008, 22:41:10 » |
|
Nie chcê siê wym¹drzaÌ, ale z wielu przekazów, które mia³em mo¿liwoœÌ czytaÌ wynika, ¿e mnóstwo obcych jest skupionych wokó³ Ziemi i jeszcze nadci¹gaj¹ inni. Podobno to co zaczê³o siê dziaÌ na naszej planecie jest ewenementem w skali wszechœwiata. St¹d tak wielkie zainteresowanie z ich strony.. Aby byli niewidoczni, byÌ moi¿e obrali w³aœnie tê orbitê.
|
|
|
|
|
|
|
|