Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 23, 2024, 05:35:45

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ha ha - zdekodowa³em sygna³ radiowy z Saturna, odebrany przez sondê Cassini!! :D  (Przeczytany 20433 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« : Wrzesieñ 17, 2008, 00:04:27 »

Niedawno Fundacja Nautlus opublikowa³a ten tekst:

http://www.nautilus.org.pl/?i=1526

Pyta w nim "Czy to mo¿liwe, ¿e sonda Cassini zarejestrowa³a... g³os obcych?"
Obejrzyjcie sobie ten filmik i art. Albo streszczê wam w skrócie:

- Sonda Cassini zosta³a wys³ana przez NASA na Saturna parê lat temu
- ma ona w sobie potê¿ny sprzêt ró¿nego rodzaju, m.in. do rejestracji fal radiowych
- w 2005 roku zarejestrowa³a emisjê fal radiowych, której ¼ród³em by³ (!!!) SATURN
- NASA oficjalnie potwierdzi³o te fakty, patrz linki:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA07966
http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA07967
- NASA potwierdza na swoich stronach rejestracjê sygna³u radiowego, ale pisz±, ¿e nie wiedz± co to znaczy, ani te¿ nie zamierzaj± tego interpretowaæ, ani wyjasniaæ

To w skrócie, o co chodzi. Linki do tych zarejestrowanych fal radiowych s± tu:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/archive/PIA07966.wav
http://photojournal.jpl.nasa.gov/archive/PIA07967.wav

A teraz, jak zdekodowa³em sygna³:
Poszpera³em trochê w sieci g³ównie youtube i znalaz³em wskazówki, jak edytowaæ te pliki chocia¿by darmowym programem Audacity. By³o tam pokazane m.in., które fragmenty w tych ca³ych plikach wav s± kluczowe, ¿e trzeba je wyodrêbniæ, wzmocniæ ca³y sygna³ o ok. 12 decybeli, ¿eby by³ lepiej s³yszalny, w³±czyæ redukcjê szumów i inne bajery. To zajmuje trochê czasu... ale uda³o mi siê. Wyodrêbni³em 2 krótkie kawa³ki z tych 2 orygina³ów na stronie NASA. Nazwa³em je "cassini01.wav." i "cassini02.wav".

W tym pierwszym post±pi³em wg instrukcji autorów. Nawet siê uda³o, ale trochê s³abo. To do drugiego zastosowa³em swoje sposoby na poprawianie jako¶ci plików audio (np. wzmacnianie g³o¶no¶ci - NIE, ale redukcja szumów - POTRÓJNA itp.). Wysz³o mi o wiele lepiej Du¿y u¶miech. Wysz³o naprawdê dobrze.

Mo¿ecie sobie ods³uchaæ. Zacznijcie od tego drugiego, bo ma du¿o lepsz± jako¶æ - niemal ca³kowicie uda³o mi siê zlikwidowaæ zak³ócenia  Cool. Do³±czy³em odpowiedni odtwarzacz, na którym nale¿y to odtworzyæ (BestPlayer 1.0) oraz napisy, ¿eby by³o ³atwiej.

Na tym drugim ("cassini02.wav") kto¶ mówi:
This is the language of the Earth
A na pierwszym ("cassini01.wav."):
All aliens are coming here

Link do ¶ci±gniêcia zdekodowanej transmisji z Saturna:
http://rok2012.w.interia.pl/download/cassini.zip

Co o tym s±dzicie?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 01:02:59 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:13:43 »

Po pierwsze brawo!  Mrugniêcie
Po drugie to mo¿e przypominaæ jakby g³os-mowa, przynajmniej jest takie moje wra¿enie.
Po trzecie dziwne ¿e NASA tego nie interpretuje... Przecie¿ oni maj± wyja¶nienie na wszystko. ;]
Po czwarte ten g³os-mowa na pewno nie jest sztucznie tworzony! bo raczej po Saturnie nie biegaj± robale i nie wydaj± takich d¼wiêków a tym bardziej ska³a nie wyemituje takiego d¼wiêku.
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:17:10 »

wra¿enie? jak dla mnie to wyra¼nie g³os/mowa. odtworzy³y ci siê w tym programie napisy? trzeba je przeci±gn±æ do okna programu. Nie wiem czy bawi³e¶ siê kiedy¶ z edycj± audio - to g³os tylko zag³uszony przez szumy i trzaski (np. takie jak nam stacja radiowa ¼le odbiera). Przes³uchaj sobie te wavy po kilka razy - przekonasz siê.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:20:33 »

Co to znaczy "z Saturna". Mo¿e to po prostu ziemskie fale które ulecia³y w kosmos, ewentualnie zosta³y odbite od powierzchni Saturna, brali¶cie to pod uwagê czy od razu "hurra ufioki"?
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:22:01 »

Co to znaczy "z Saturna". Mo¿e to po prostu ziemskie fale które ulecia³y w kosmos, ewentualnie zosta³y odbite od powierzchni Saturna, brali¶cie to pod uwagê czy od razu "hurra ufioki"?

nie wiem - nie znam siê na tym, opieram siê tylko na relacji NASA, a NASA stwierdzi³o, ¿e z Saturna

p.s.: jak kto¶ siê zna - mam pytanko: czy fale z Ziemi mog± dolecieæ do Saturna oddalonego o 1,42 mld kilometrów?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 00:23:55 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:23:40 »

Tak widzê te napisy ;]
1 nagranie ...all...aliens...are...comming here...
2 nagranie ...this is...the language...of the Earth...

all aliens are comming here this is the language of the Earth
T³um.Translator ; P
Cali cudzoziemcy s± *comming* tutaj to jest jêzykiem Ziemii
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:25:24 »

Przecie¿ NASA samo napisa³o ¿e z Saturna wiêc czemu im nie wierzyæ ; D

EDIT: Srry mia³em co inne zrobiæ a wysz³y dwa posty ;p
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 00:26:06 wys³ane przez Mora » Zapisane
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:26:57 »

Tak widzê te napisy ;]
1 nagranie ...all...aliens...are...comming here...
2 nagranie ...this is...the language...of the Earth...

all aliens are coming here this is the language of the Earth
T³um.Translator ; P
Cali cudzoziemcy s± *comming* tutaj to jest jêzykiem Ziemii

Mora nie roz¶mieszaj mnie Du¿y u¶miech
My¶la³em ¿e tu wszyscy znaj± choæ podstawy angielskiego, dlatego nie t³umaczy³em tego tekstu. Ja uczy³em siê angola 9 lat. Masz tu POPRAWNE T£UMACZENIE:

This is the language of the Earth - To jest jêzyk Ziemi

All aliens are coming here - Wszyscy Obcy przybywaj± tutaj
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 00:35:15 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:28:59 »

NASA nie nale¿y do organizacji których informacje s± zawsze w 100% prawdziwe.
Hmmm... z Saturna. Ok, przyk³ad: osoba stoj±ca w oknie odbija promienie s³oneczne za pomoc± lusterka w Twoim kierunku. Wiêc sk±d one pochodz±? Biegn± do Ciebie z okna lecz rzeczywiste ¼ród³o jest inne, prawda?
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:30:37 »

NASA nie nale¿y do organizacji których informacje s± zawsze w 100% prawdziwe.
Hmmm... z Saturna. Ok, przyk³ad: osoba stoj±ca w oknie odbija promienie s³oneczne za pomoc± lusterka w Twoim kierunku. Wiêc sk±d one pochodz±? Biegn± do Ciebie z okna lecz rzeczywiste ¼ród³o jest inne, prawda?

ale ja pytam o fale radiowe, ¶wiat³o to ZUPE£NIE INNA sprawa, jak pisa³em expertem w tym nie jestem, ale sorry - fizyki siê jeszcze w szkole uczy³em.

//sam sobie jutro poszukam w necie i znajdê odpowied¼

//p.s.: dla niezaznajomionych z jêzykiem angielskim dodam jeszcze, ¿e wyra¿enie "are coming" jest w czasie Present Continuous, czyli tera¼niejszym ci±g³ym. To czas u¿ywany do opisywania czynno¶ci, które dziej± siê TERAZ, dok³adnie w TYM momencie (zwykle w momencie mówienia).
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 00:33:26 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:31:55 »

Fakt ja mam angielski w szkole ale niestety nie kumam tego jêzyka ;/
Zreszt± po co mi obcy jêzyk skoro bêdê mieszka³ w Polsce?;P Du¿y u¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:35:23 »

¦wiat³o te¿ jest fal± [miêdzy innymi, bo ma naturê dualn±].
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:44:38 »

¦wiat³o te¿ jest fal± [miêdzy innymi, bo ma naturê dualn±].

no dobra, ja tam nie wiem - na pewno fale radiowe i ¶wietlne poruszaj± siê w pró¿ni z prêdko¶ci± identyczn±, ok

ale czy to mo¿liwe, ¿e NASA maj±c na Cassini taki sprzêt, pope³ni³aby taki b³±d, ¿e maj±c sondê zaraz przy Saturnie, zidentyfikowa³oby ¼ród³o transmisji (Saturn) b³êdnie

we¼ pod uwagê, ¿e gdy t± sprawê opublikowano w 2005 r., to by³a sensacja, wielu niezale¿nych expertów j± bada³o - w tym naukowcy z NASA, i wszyscy jednog³o¶nie stwierdzili, ¿e SYGNA£ BY£ NADAWANY Z SATURNA. Gdy pytano NASA "o co w takim razie tu chodzi?" Mówili, ¿e nie wiedz± i nie zamierzaj± w przysz³o¶ci komentowaæ tej sprawy.

arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 17, 2008, 00:51:04 »

Oczywi¶æie nie upieram siê, ¿e by³o to odbicie, natomiast jestem zwollennikiem aby najpierw staraæ siê racjonalnie wyja¶niaæ sprawy.
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 17, 2008, 01:01:28 »

Jak dla mnie mo¿na by siê teraz zaj±æ interpretacj± tego przes³ania. Jak je rozumiecie?

To jest jêzyk Ziemi

Ja my¶lê, ¿e tutaj ten kto mówi, chce po prostu zakomunikowaæ, ¿e pos³uguje siê teraz jêzykiem Ziemian, naszym jêzykiem - a nie np. swoim "ojczystym", gdzie¶ hen z której¶ galaktyki

Wszyscy Obcy przybywaj± tutaj

Czyli, ¿e przybywaj± na Ziemiê albo na Saturna - nie wiadomo, o co chodzi mu z tym "tutaj"
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 01:01:57 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 17, 2008, 01:05:55 »

Moim zdaniem to pierwsze To jest jêzyk Ziemi ale jaki jêzyk przecie¿ na Ziemi u¿ywa siê wielu jêzyków...

A drugie mówi nam ¿e je¿eli mówi³ to kosmita to oznacza ¿e istniej± inni obcy, obcy dla nich... a mo¿e zamiast tutaj 'do nas'?

Zreszt± ja tam nie wiem, przyda³aby siê lepsza obróbka tego
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 01:09:18 wys³ane przez Mora » Zapisane
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 17, 2008, 01:09:23 »

Moim zdaniem to pierwsze To jest jêzyk Ziemi ale jaki jêzyk przecie¿ na Ziemi u¿ywa siê wielu jêzyków...

A drugie mówi nam ¿e je¿eli mówi³ to kosmita to oznacza ¿e istniej± inni obcy, obcy dla nich... a mo¿e zamiast tutaj 'do nas'?

jak dla mnie nie wa¿ne jaki - u¿y³ najpopularniejszego na Ziemi, czyli angielskiego (ty na jego miejscu zrobi³by¶ podobnie - dlaczego mia³by mówiæ np. w jêzyku indian Kogi Chichot)

nie mo¿e byæ "do nas" - HERE, po angielsku: TU / TUTAJ
zreszt± ALIENS oznacza Obcych w sensie "kosmitów/ufo" a nie w tym sensie w jakim ty podajesz
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 01:10:51 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 17, 2008, 12:36:09 »

dlaczego ja nie mogê tego otworzyæ? ja te¿ chcê pos³uchaæ ! Smutny

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 17, 2008, 14:07:02 »

http://www.winzip.com/index.htm <-- pobierz ten program i wypakuj to --> http://rok2012.w.interia.pl/download/cassini.zip
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 17, 2008, 14:18:10 »

Dziêki ju¿ ods³ucha³am U¶miech Faktycznie d¿wiêk jest bardzo zniekszta³cony ale wyra¿nie s³ychaæ mowê.

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
stolo

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 13

Wiadomo¶ci: 998

« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 17, 2008, 22:16:59 »

je¿eli na po³udniowej pó³kuli faktycznie pojawi siê statek obcych na pocz±tku pa¼dziernika to nie zdziwi mnie fakt, ¿e na Saturnie mo¿e istnieæ ¿ycie U¶miech

Afro stolo Afro

"Jutro to dzi¶, tyle ¿e jutro"

Mora
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 17, 2008, 22:21:37 »

Kurde tylko ¿eby nie zaczynali od afryki bo kto to nakrêci chyba nie armia szalonych szamanów którzy nie potrafi± odró¿niæ go³êbia od beoinga  Du¿y u¶miech
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 17, 2008, 22:24:25 »

nie, chyba przelec± nad pó³kul± pó³nocn± - ale siê zobaczy

stolo

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 13

Wiadomo¶ci: 998

« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 17, 2008, 22:28:35 »

je¿eli to bêdzie tak du¿y statek kosmiczny to nie ma znaczenia gdzie przelec± - zarejestruje go wiêkszo¶æ radarów w danym rejonie, wojsko zostanie postawione w stan gotowo¶ci i media dowiedz± sie o tym (skoro ma byæ przez kilka dni)

Afro stolo Afro

"Jutro to dzi¶, tyle ¿e jutro"

Dariusz
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 17, 2008, 22:41:10 »

Nie chcê siê wym±drzaæ, ale z wielu przekazów, które mia³em mo¿liwo¶æ czytaæ wynika, ¿e mnóstwo obcych jest skupionych wokó³ Ziemi i jeszcze nadci±gaj± inni. Podobno to co zaczê³o siê dziaæ na naszej planecie jest ewenementem w skali wszech¶wiata. St±d tak wielkie zainteresowanie z ich strony.. Aby byli niewidoczni, byæ moi¿e obrali w³a¶nie tê orbitê.
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: