Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 10:29:16

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Symbole religijne  (Przeczytany 34894 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Listopad 22, 2009, 20:49:44 »

Krzy¿ chrze¶cijañski i inne figurki "¶wiêtych" czczone w wielu religiach ¶wiata.
Zacznijmy od krzy¿a.
Co o tym znaku s±dzicie (nie mam na my¶li znaczenia swastyki, ni innych krzy¿y w kontek¶cie energetycznym)?
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2009, 22:18:01 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2009, 16:00:13 »

Popularna pie¶ñ wielkopostna. S³owa ks. Karol Antoniewicz SJ (1807-1852).
1. W krzy¿u cierpienie, w krzy¿u zbawienie,
W krzy¿u mi³o¶ci nauka,
Kto Ciebie, Bo¿e raz poj±æ mo¿e,
Ten nic nie pragnie, ni szuka.
2. W krzy¿u os³oda, w krzy¿u och³oda
Dla duszy smutkiem zmroczonej.
Kto krzy¿ odgadnie, ten nie upadnie
W bole¶ci sercu zadanej.
3. Kiedy cierpienie, kiedy zw±tpienie
Serce ci na wskro¶ przepali,
Gdy grom siê zbli¿a, po¶piesz do krzy¿a
On ciebie wesprze, ocali.
4. Gdy ciê skrzywdzono albo zraniono
Lub serce czyje¶ zawiod³o:
O, nie rozpaczaj, módl siê, przebaczaj,
Krzy¿ niech ci stanie za god³o.

a tu krzy¿ w literaturze i jego ro¿ne znaczenia :

http://www.bryk.pl/s%C5%82owniki/s%C5%82ownik_symboli_literackich/101606-krzy%C5%BC.html

quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2009, 20:03:18 »

krzyz jest przedewszystkim w kontekscie chrzescijanskim symbolem smierci i grzechu jest krzyz rzymski narzedziem tortury...meki, cierpienia, w normalnym znaczeniu krzyz symbolizuje materie...coz swiat jest taki ze nie unikniemy w nim cierpienia (inaczej nie uznawalibysmy swiata za realny i nie rozwijalibysmy sie..) i nie mozna sie rozwijac duchowo bez smierci ego, ale coz wszystko nie jest tez takie jak nam sie wydaje,  materia zbudowana jest ze swiatla, cierpienie kreowane jest przez umysl, dlatego tak wazny jest wzrost swiadomosci...ale tez wazne jest znaczenie pewnych symboli, chociaz to tylko symbole maja pewien wydziwiek,  dlatego np ryba o wiele bardziej oddaje ducha chrzescijanstwa...
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2009, 20:10:10 »

O popatrz... A mi siê wydawa³o, ¿e krzy¿ jest symbolem zbawienia i ¿ycia wiecznego...
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2009, 20:13:49 »

myliles sie:) pierwsi chrzescijanie wiedzieli ze Bog jest Bogiem Zywym:U¶miech tz mialo to jakies znaczenie wladze Rzymu ... Rzym nigdy nie upadl..strach i ograniczanie rozwoju, poprzez wywyolywanie poczucia winy, ale moze to bylo jedyne rozwiazanie w tamtych czasach.. w koncu wiemy jak wygladal Rzym starozytny i jak wygladaly 2 ateistyczne dyktatury w ostanim wieku..
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 20:17:04 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2009, 20:18:32 »

Hmmm jak pamiêtam co g³osi³ Jan Pawe³ II to w jego s³owach krzy¿ nie by³ znakiem cierpienia ale nadziei, wiary i zbawienia...
No ale co o tam móg³ wiedzieæ Jêzyk
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2009, 20:35:31 »

mowil to w kontekscie Chrystusa..., coz co do kogo przemawia..do mnie krzyz nie przemawia
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Listopad 26, 2009, 20:44:25 »

Symbole religijne
Z Wikipedii

Symbole ró¿nych religii

Symbole religijne — symbole (archetypy, inscenizacje, gesty, dzie³a sztuki, zjawiska naturalne ludzie lub rzeczy) stanowi±ce czê¶æ kultu religijnego. Symbole u¿ywane lub jednoznacznie kojarzone z danym systemem wyznaniowym, którym niejednokrotnie przypisywane jest dodatkowe znaczenie mistyczne lub magiczne. Symbolem religijnym mo¿e staæ siê dowolne daj±ce siê do¶wiadczyæ zjawisko, któremu wiara nadaje nadnaturalne znaczenie. Symbol religijny czêsto stanowi sakrum, a pewne zachowania w jego obecno¶ci s± objête tabu.

Dla osoby niewierz±cej, która nie zna kontekstu danego symbolu, jego znaczenie dla wyznawców jest ca³kowicie niezrozumia³e i zaskakuj±ce, co mo¿e prowadziæ do konfliktów. Symbol religijny ¶wiêty dla jednych osób, mo¿e innym wydawaæ siê bez znaczenia. Obcy przybysz mo¿e przypadkiem naruszyæ zwi±zane z nim tabu i w ten sposób naraziæ siê na gniew wiernych, którzy s±dz±, ¿e w ten sposób obrazi³ ich bóstwo. W innym przypadku kto¶ mo¿e celowo "zbezcze¶ciæ" symbol w³asnej religii, aby wyraziæ swoj± niechêæ wobec wiary, któr± odrzuci³.

W najwiêkszych religiach ¶wiata pewne symbole zosta³y podniesione do znacznie wy¿szej rangi ni¿ inne. Publiczne eksponowanie odpowiednich znaków lub wykonywanie okre¶lonych gestów jest obowi±zkiem ka¿dego wyznawcy a w ten sposób budowana jest to¿samo¶æ grupowa, która mo¿e zostaæ zachowana, nawet w przypadku emigracji wiernych do spo³eczeñstwa wyznaj±cego inn± religiê. Symbol religijny mo¿e pozwoliæ na uzyskanie pomocy od innych osób uwa¿aj±cych go za ¶wiêty. W zatomizowanym spo³eczeñstwie podkre¶lenie w ten sposób swojej przynale¿no¶ci grupowej bardzo zwraca uwagê na zachowania niezgodne z zakazami religijnymi.

Forma symboli religijnych wywodzi siê od rytua³ów plemiennych obecnych w kulturze ludzkiej od tysi±cleci. Do naszych czasów przetrwa³o wiele pos±¿ków, ozdób oraz malowide³, które w prehistorii sta³y siê pierwszymi trwa³ymi symbolami religii. Obserwacja pierwotnych kultur wskazuje, ¿e tak± rolê mog³y pe³niæ równie¿ specjalne gesty, ¶piewy lub s³owa. Pos³ugiwanie siê tymi samymi symbolami religijnymi sta³o siê wyznacznikiem wspólnej przynale¿no¶ci grupowej. Obcy nie znaj±cy ich nadnaturalnego znaczenia, by³ w takim kontek¶cie postrzegany jako wróg, którego nale¿y nawróciæ. W niektórych religiach symbole sta³y siê kluczowe dla prowadzenia wojen religijnych. Nierzadko wojownicy szli do boju ze znakami swojej wiary wymalowanymi na cia³ach lub na strojach.

Rozwój wspó³czesnych religii doprowadzi³ do powstania materialnych symboli wiary eksponowanych publicznie w celu podkre¶lenia przynale¿no¶ci do danej religii. W toku historii podlega³y one uproszczeniom tak, aby ³atwo da³o siê je rozpowszechniaæ. W efekcie prawie ka¿da wspó³czesna religia pos³uguje siê jakim¶ przedmiotem, który stanowi widoczne oznaczenie ¶wi±tyñ, a czêsto bywa tak¿e noszony przez wiernych. W niektórych wyznaniach tak± rolê pe³ni specjalny element ubioru noszony w miejscach publicznych.

Laickie pañstwa europejskie obni¿y³y rangê symboli religijnych, które przesta³y pe³niæ rolê wspólnego wyznacznika danej spo³eczno¶ci. W czê¶ci zosta³y ode zast±pione symbolami narodowymi. W demokratycznych spo³eczeñstwach wprowadzono zasadê tolerancji religijnej oznaczaj±ca konieczno¶æ poszanowania symboli danej wiary nawet, je¿eli siê jej nie wyznaje. We wspó³czesnym ¶wiecie sakrum otaczaj±ce symbole religijne zderza siê z zasad± wolno¶ci s³owa oraz artystycznej ekspresji.
System wyznaniowy lub filozofia    Nazwa i wizerunek symbolu
Ayyavali    

* Kwiat Lotosu Ayyavazhi lotus.svg

Buddyzm    

* Ko³o Dharmy Dharmacakra.svg

Chrze¶cijañstwo    

* Ichthys (ryba) Ichthus.svg
    * Krzy¿ (³aciñski) Christian cross.svg
    * K. prawos³awny OrthodoxCross.svg

D¿inizm    

* Swastyka HinduSwastika.svg

Hinduizm    

* Om (Aum) Oum.svg

Islam (w rzeczywisto¶ci symbol Kalifatu)    

* Pó³ksiê¿yc IslamSymbol.svg

Judaizm    

* Menora Menorah.svg
    * Gwiazda Dawida Star of David.svg

Religie pierwotne, etniczne,
rodzimowiercze i neopogañskie    

* Krzy¿ s³oneczny Crossed circle.svg
    * M³ot Thora Mjollnir.png
    * Rêce Boga HandsGod.svg

Shintō    

* Torii Torii.svg

Sikhizm    

* Khanda Khanda.svg

Taoizm    

* Yin i yang (Taiji) Yin yang.svg

Zaratusztrianizm    

* Faravahar Faravahar.png

Linki zewnêtrzne [edytuj]
Commons-logo.svg
Zobacz galeriê na Wikimedia Commons:
Symbole religijne

¬ród³o „http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbole_religijne”
Kategoria: Symbole religijne

« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 20:49:36 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Listopad 26, 2009, 23:29:26 »

Symbole wspolczesne ( wlacznie z krzyzem) sa przekodowane , nie wszystkie , ale spora ich czesc. Tak wiec wspolczesna wiedza na ich temat nie odpowiada prawdziwosci stworzonego symbolu.Zbyt daleko odszedl czlowiek w swoich interpretacjach od pierwotnej prawdy.

Krzyz w symbolice pierwotnej znaczy , POLACZENIE SIE DUCHA Z MATERIA, czyli zejscie Energii do swiata materialnego i doswiadczanie w nim.
Rozni ludzie interpretuja ten symbol wedlug wlasnych zrozumien , oraz ideologji. Czy J.P II mowil prawde o symbolu krzyza? Dla niego on to znaczyl , co nie znaczy iz naprawde niesie on taki pierwotny sens.
Wszystko zalezy od podstawienia wartosci na na osiach krzyza  oraz  priorytetow owych wartosci.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2009, 11:14:12 wys³ane przez Kiara » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2009, 09:03:44 »

KRZY¯ to nie s³owa o ¶mierci:

"... kto nie niesie mojego Krzy¿a
a idzie za mn± ,
ten nie mo¿e byæ moim uczniem ..."
(£uk. 14;27)

..a ka¿dy mo¿e to interpretowaæ jak chce

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Listopad 28, 2009, 22:23:10 »

No dobrze, ale dlaczego krzy¿, skoro ¶mieræ Jezusa nie mia³a z nim nic wspólnego?

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Listopad 28, 2009, 23:55:12 »

No dobrze, ale dlaczego krzy¿, skoro ¶mieræ Jezusa nie mia³a z nim nic wspólnego?

Trzeba zapytac czy zaistnial fakt smierci Jezusa, od tego nalezy zaczac.
Krzyz rownoramienny jest symbolem harmoni energetycznej,  jest mometem wyznaczajacym kierunek ruchu , oraz transformacji dzieki temu ruchowi.
Jego  nastepstwem  w dzialaniu jest juz wir, ktorego symbolem jest sfastyka. Kierunek jej ramion to kierunek obrotu krzyza , dajacy wyniesienie lub opadanie.

Krzyz nie rownoramienny jest zatrzymaniem sie w przestrzeni ustawienia punktu na osiach. W jakiej przestrzeni? Jest to zalezne od podstawionych wartosci. W tym wypadku dominujaca wartoscia jest cierpienie fizyczne, to utrzymywanie sie ciagle w gloryfikowaniu go zatrzymuje inne mozliwosci , ktore sa tak naprawde rozwojowe.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2009, 23:56:37 wys³ane przez Kiara » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Listopad 29, 2009, 01:02:12 »

Krzyz w symbolice pierwotnej znaczy , POLACZENIE SIE DUCHA Z MATERIA, czyli zejscie Energii do swiata materialnego i doswiadczanie w nim.
Rozni ludzie interpretuja ten symbol wedlug wlasnych zrozumien
To ja napiszê o swoim rozumieniu krzy¿a
Proponujê przyjrzeæ siê ¶wiêtej geometrii od strony historycznej. Wyra¿a to obrazek nr 2 st±d

Wyobra¿my sobie teraz te wszystkie rysunki naskalne  w neolicie , wyobra¿enia s³oñca ( okrêgi  ) z wpisanym weñ krzy¿em i centralnie zbiegaj±cych siê  promieni i  powi±¿my  zdjêcie nr dwa z elektryczn± teori± wszech¶wiata o którym wyk³ada³ Pan Talbot w filmie Tunderbolts of Gods.
.
To bêdzie ten sam wzór przestrzeni z tym, ¿e w zamierzch³ej przesz³o¶ci widoczny na niebie go³ym okiem. Wszech¶wiat nie tylko ¿e ma charakter elektryczny to równie¿ i geometryczny . W sensie elektrycznym by³oby to dos³ownie "zej¶cie Energii ".
I zwróæcie uwagê na to, ze fota pierwsza przedstawia przestrzenne wyobra¿enie Gwiazdy Dawida, a gdy j± wprawiæ w ruch ( symbolika swastyki o której pisa³a wy¿ej Kiara ) to otrzymamy MERKABA.
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Listopad 29, 2009, 20:17:21 »

a jak polaczymy merkaba podstawami uzyskamy diament , dodajac jeszcze jeden trojkat otrzymamy rybe:)
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Listopad 29, 2009, 21:13:15 »

Fajne jest to wszystko, co piszecie. Mnie jednak chodzi³o o ciut inne podej¶cie do zagadnienia.
Wci±¿ s³yszy siê ¿e kto¶ ma jakie¶ fochy, bo kto¶ wypowiadzia³ siê "nieprzychylnie" o jaki¶ krzy¿ach, figurkach (nie wnikaj±c w to kogo one przedstawiaj±), no i zaraz podnosz± larum, ¿e obraza religijna, ¿e urazi³e¶ kogo¶ uczucia religijne itp., itd..
Tak wiêc, zak³adaj±c ten watek mia³em na uwadze bardziej uwypuklenie beznajdziejno¶ci takich twierdzeñ. Bo niby co ciê tak urazi³o? Przecie¿ te bo¿ki nie maj± nawet podstaw istnienia uwarunkowanych na Biblii, s± czystym wymys³em ludzkim. Czêsto s± bo¿kami zapo¿yczonymi z "pogañstwa", które niby tak piêtnuje chrze¶cijañstwo.
Chodzi o zburzenie mitu ¶wiêto¶ci tych bo¿ków.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 21:14:44 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

alex
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Luty 20, 2010, 10:00:31 »

no ale wiosna zeszlego roku spanikowalem:))w zasadzie moge podziekowac  bo przekonalem sie jak latwo jest ludzmi manipulowac co zachecilo mnie zreszta do wglebienia sie w bagno falszywych informacji ktore nas zalewa.odnalazlem prawdziwa droge ktora jest Jezus Chrystus.moge tylko dodac ze mamy post czterdziesto dniowy ktory powinnismy wszyscy wykorzystac a prawdziwa bronia jest rozaniec. tutaj fajny dokument z zapisem glosnej ,,sprawy w Niemczech z lat 70 ubieglego stulecia.goraco polecam NAPRAWDE DLA WIDZOW O MOCNYCH NERWACH  http://www.youtube.com/watch?v=BlhFK2Gc1Nw&feature=related  pozdro.
Constantin
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Luty 20, 2010, 11:16:30 »

no ale wiosna zeszlego roku spanikowalem:))w zasadzie moge podziekowac  bo przekonalem sie jak latwo jest ludzmi manipulowac co zachecilo mnie zreszta do wglebienia sie w bagno falszywych informacji ktore nas zalewa.odnalazlem prawdziwa droge ktora jest Jezus Chrystus.moge tylko dodac ze mamy post czterdziesto dniowy ktory powinnismy wszyscy wykorzystac a prawdziwa bronia jest rozaniec. tutaj fajny dokument z zapisem glosnej ,,sprawy w Niemczech z lat 70 ubieglego stulecia.goraco polecam NAPRAWDE DLA WIDZOW O MOCNYCH NERWACH  http://www.youtube.com/watch?v=BlhFK2Gc1Nw&feature=related  pozdro.

Fakt fa³szywych informacji jest mnóstwo ale trzeba siê nauczyæ ziarno od plewy w wszystkich ¼ród³ach jest odrobina prawdy
nawet z przekazów En-ki mo¿na siê czego¶ nauczyæ. Nawi±zuj±c na postu i ró¿añca jest to popadanie z jednej skrajno¶ci w drug±. Odmawianie ró¿añca pomaga je¿eli siê w to g³êboko wierzy równie dobrze mo¿na odmawiaæ wiersze Kochanowskiego i je¿eli wierzy siê ¿e to zadzia³a to tak te¿ siê stanie i bêdzie mia³o skutki takie same jak ró¿aniec.
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Luty 20, 2010, 11:19:48 »

nie jest to popadanie z skrajnosci w skrajnosc tylko powrot do korzeni przyjacielu.pozatym nigdy nie mowilem ze  wierze w En kiego.ok?apropos porownania Kochanowskiego do Rozanca to chyba lekka przesada i nietakt...
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 11:22:47 wys³ane przez alex » Zapisane
Constantin
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Luty 20, 2010, 11:39:30 »

nie jest to popadanie z skrajnosci w skrajnosc tylko powrot do korzeni przyjacielu.pozatym nigdy nie mowilem ze  wierze w En kiego.ok?apropos porownania Kochanowskiego do Rozanca to chyba lekka przesada i nietakt...

Ja nie jestem fanem Enkiego gada du¿o g³upot powiedzia³em tylko ¿e nawet w tych g³upotach mo¿na wy³owiæ co¶ warto¶ciowego.
Szanuje Twoje pogl±dy  widocznie jeszcze nie jeste¶ gotowy ¿eby zrozumieæ pewne rzeczy. Da mnie porównanie ró¿añca do Kochanowskiego to ¿aden nietak  w obu przypadkach i jedno i drugie to tylko puste s³owa które z szerszej perspektywy nie maj± ¿adnego znaczenia to cz³owiek który w nie wierzy nadaje im znaczenia. Równie dobrze mo¿esz siê modliæ do bo¿ka lasu jak w niego wierzysz  to odniesie to taki sam skutek jakby¶ modli³ siê do Boga.
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Luty 20, 2010, 12:10:06 »

interpretacja nalezy do odbiorcy ale to juz inna sprawa.napisales mi ze o popadaniu w skrajnosci wiec Ci odpisalem ale Ty oczywiscie zaatakowales mnie w sposob dziecinny...nie jestem gotowy...no widze ze pozjadales wszystkie rozumy skoro sie na mnie poznales w 15 minut.szkoda ze nie rozumiesz prosto przedstawionej Ci prawdy oraz roznicy pomiedzy kochanowskim a rozancem.no ale teraz do ataku kolego.
Constantin
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Luty 20, 2010, 12:23:59 »

interpretacja nalezy do odbiorcy ale to juz inna sprawa.napisales mi ze o popadaniu w skrajnosci wiec Ci odpisalem ale Ty oczywiscie zaatakowales mnie w sposob dziecinny...nie jestem gotowy...no widze ze pozjadales wszystkie rozumy skoro sie na mnie poznales w 15 minut.szkoda ze nie rozumiesz prosto przedstawionej Ci prawdy oraz roznicy pomiedzy kochanowskim a rozancem.no ale teraz do ataku kolego.

Nie mam zamiaru Ciê atakowaæ ani nie twierdzê ¿e pozjada³em wszystkie rozumy po prostu ju¿ przerabia³em ten etap który Ty teraz przerabiasz . Ro¿nicê miêdzy Kochanowskim a ró¿añcem doskonale rozumiem ale z szerszej perspektywy wyg³±da to tak jak napisa³ wcze¶niej. Widzisz wszystko przez pryzmat ego i etykiet którym ono dysponuje i ok o to chodzi w tej ziemskiej zabawie a wychodz±c poza ramy ego i rozumu mo¿na zrozumieæ znacznie wiêcej. Damic Ci jedn± wskazówkê kolego nie próbuj poj±æ rozumem rzeczy które s± dla rozumu niepojête bo to siê nigdy nie uda. Odsuñ na bok czasem swój umys³ a zobaczysz wszystko takim jakim w istocie jest a nie takim jakim pojmuje to rozum.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 12:26:06 wys³ane przez Constantin » Zapisane
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Luty 20, 2010, 12:33:23 »

Przeraza Twoj tok myslenia ale dziekuje za sprowadzenie mnie na ziemie oraz liczne cenne wskazowki.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 12:34:13 wys³ane przez alex » Zapisane
Constantin
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Luty 20, 2010, 12:35:00 »

A co Ciê tak przera¿a w moim toku my¶lenia?
poufne
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Luty 20, 2010, 12:38:47 »

Widzê, ¿e mój post zosta³ starannie usuniêty!!! Co, niewygodny by³? Bêdê pisa³ i powtarza³ w kó³ko - trzeba byæ ignorantem zdrowego my¶lenia ¿eby wierzyæ w ka¿dy shit jaki znajdujecie w internecie. Uto¿samiania Jezusa Chrystusa z El-lilem ju¿ nie komentujê bo brzydzê siê takim porównaniem chocia¿ nie jestem maniakiem religijnym to po prostu jest tak g³upie... Usuwajcie moje posty dalej maniacy PCh
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Luty 20, 2010, 12:44:44 »

mysle ze nie dam rady Ci tego wytlumaczyc wiec nie bede tracil cennego czasu.styl oraz zasciankowe grubianstwo Twoich wypowiedzi w stosunku do mnie oraz to jak bardzo jestes pewny co mysle i na jakim etapie jestem nie pozostawia mi logicznego wyboru jak napisac Ci powodzenia i zakonczyc ten nielogiczny,,pojedynek". wiosna ide na spacer z moja mala.pozdrawiam.
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: