Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 09:10:49

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Symbole religijne  (Przeczytany 34880 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Constantin
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Luty 20, 2010, 12:59:38 »

Chyba widzisz to co chcesz widzieæ a je¶li ju¿ wspominasz o za¶ciankowym my¶leniu.... Mo¿e i jestem za¶ciankowy ale w takim wypadku wiara w doktrynê ko¶cieln± musi byæ mega za¶ciankiem. Trzeba byæ ¶lepym ¿ebym nie dostrzec ¿e religie powsta³y tylko po to ¿eby kontrolowaæ ludzi. Kiedy¶ ludzie byli bardzo pro¶ci i bogobojni wiêc dostojnicy ko¶cio³a mieli nad nimi pe³n± kontrole co niecnie wykorzystywali teraz na szczê¶ci ludzie zaczynaj± otwieraæ oczy i ju¿ nie daj± siê mamiæ ko¶cio³owi. Niestety jeszcze wiêcej jest takich którzy wci±¿ wierz± w te bzdury. Niemniej jednak stary paradygmat wcze¶niej czy pó¼niej bêdzie musia³ odej¶æ i ust±piæ miejsca nowemu. Ziemia wesz³a w obszar zwiêkszonego promieniowania co sprzyja budzeniu siê ludzi. Ko¶ció³ ju¿ zaczyna siê waliæ ale ten proces bêdzie powolny i d³ugotrwa³y jednak my¶lê ¿e jego dni s± ju¿ policzone.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Luty 20, 2010, 16:45:22 »

Przestancie mili panowie. Rozaniec jest forma mantry , mantrowac mozna wszystko co sie tylko chce efekt istotnie moze byc ten sam , bo polega on na wejsciu wokreslona wibracje falowa i zakodowaniu w tej przestrzeni jakiejs mysli.
Jest to bardzo prosta forma laczenia sie z jakoms przestrzenia , gdy ludzie nie potrafia inaczej.

Mantrowac - powtarzac wielokrotnie te same frazy , rozaniec dokladnie spelnia ta zasade.

Ludzie bezmyslnie powtarzaja jakies zdania , lub cale teksty , i tak naprawde nie zastanawiaja sie czemu to sluzy , co daje?
Nauczylismy sie mowic to swietosc , to swiete , a co to jest swiete i kidey jest swiete?

Gdybyscie mogli mi pomoc to zrozumiec byla bym wdzieczna.

Kiara U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Luty 20, 2010, 17:03:57 »

Postaram siê - nigdzie w KK nie znajdziesz zachêty do "bezmy¶lnego klepania" ró¿añca. Jest to modlitwa u podstaw której le¿y rozwa¿anie ¿ycia Jezusa. Ma to sk³oniæ do refleksji i zadumy.

Constantin - jako katolik czyli ten który wg. Ciebie jest zarz±dzany mam pytanie. Przedstaw proszê w jaki sposób jestem "zarz±dzany" czy zniewolony oraz korzy¶ci jakie z tego maj± dostojnicy ko¶cielni, ok?
Aha, nie s³ysza³em jeszcze aby kto¶ zosta³ np. uzdrowiony czytaj±c np. fraszki Kochanowskiego, Ty jak rozumiem mo¿esz wskazaæ takich ludzi, tak? Ok, mo¿e byæ i Mickiewicz, Staff, Le¶mian.

Zrobi³ siê offtop - nie wiem gdzie mo¿na to zamie¶ciæ.

Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Luty 20, 2010, 18:02:35 »

Cytat: alex
odnalazlem prawdziwa droge ktora jest Jezus Chrystus.moge tylko dodac ze mamy post czterdziesto dniowy ktory powinnismy wszyscy wykorzystac a prawdziwa bronia jest rozaniec.

Czy móg³by¶ nam wyja¶niæ, co wspólnego z Jezusem ma ró¿aniec i wspomniany przez Ciebie 40-sto dniowy post, którego jak siê domy¶lam, powinni¶my teraz przestrzegaæ?
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 18:02:56 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
alex
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Luty 20, 2010, 18:27:02 »

dla ciekawych lub proszacych o wyjasnienia zalaczam materialy.  http://www.xn--zdrowaka-rvb.pl/dlaczego-wlasnie-rozaniec/  tutaj krotko o poscie  http://www.eleos.religia.net/temat_tygodnia/kuszenie.html polecam film o ktorym wczesniej pisalem http://www.youtube.com/watch?v=BlhFK2Gc1Nw oraz o objawieniach Fatimskich oczywiscie KK ma w swoich bunkrach tony wiedzy o czym wszyscy wiemy lecz dzieki Bogu masoneria popelnila blad i dala ludziom internet-Rotschild   http://www.apokalipsy.fora.pl/religia-i-wiara,38/trzecia-tajemnica-fatimska,26.html
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 18:27:36 wys³ane przez alex » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #30 : Luty 20, 2010, 18:42:31 »

Co¶ Szok Mrugniêcie

>alex<, chyba nie zrozumia³e¶ mnie.
Nie interesuj± mnie dzisiejsze wyja¶nienia powodów, czy motywacji u¿ytkowania przez "chrze¶cijañstwo" i kk ró¿añca. Pytam tylko, co wspólnego ten¿e przyrz±d ma z Jezusem?

Podobnie z postem.
Wiem ze Biblia podaje i¿ tyle czasu po¶ci³, inne ¼ród³a równie¿ o tym donosz±, choæ nie przypominam sobie by którekolwiek z nich wspomina³o, ¿e ten post trwa³ w³a¶nie tyle. Jednak nie to jest istotne.
Pytam, dlaczego nakazuj± nam tyle czasu po¶ciæ? Czy mo¿e Jezus tak nakaza³?
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 18:43:05 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

alex
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Luty 20, 2010, 18:52:36 »

odnalazlem prawdziwa droge ktora jest Jezus Chrystus.moge tylko dodac ze mamy post czterdziesto dniowy ktory powinnismy wszyscy wykorzystac a prawdziwa bronia jest rozaniec.

Czy móg³by¶ nam wyja¶niæ, co wspólnego z Jezusem ma ró¿aniec i wspomniany przez Ciebie 40-sto dniowy post, którego jak siê domy¶lam, powinni¶my teraz przestrzegaæ?
s Dariuszu,widze ze jestes zwolennikiem PCH jak sie nie myle.postaraj sie przez 2 tygodnie poscic w srode i piatek o chlebie i wodzie a za niewydane pieniadze kup jedzenie dla biednych i obdarz ich miloscia bezwarunkowa,potem pogadamy.jak bedziesz glodny i chcial zjesc kielbaske lub cos tam slodkiego mysl o bezdomnych i glodnych i jakiego masz farta w zyciu przyjacielu.zobacz czy dasz rade poscic przez 40 dni na pokute za Twoje grzechy.u En-kiego swiat wyglada troche inaczej.mowi pieknie o milosci ale jej jakos nie widac.mowi rzeczy bez pokrycia,propaguje bigamie i poddaje pod watpliwosc istnienie szatana.dla mnie jest oczywiste ze ktos taki nie ma czystych intencji.czy przypadkowe sa ich imiona>LUCYNA SAMUEL? Poczytaj Dariuszu o objawieniach w Mediugorje oraz Objawieniach Fatimskich prosze.zainteresuj sie Ojcem Pio.KK jest zaklamany po szpik kosci i wszyscy to wiemy nie wyklucza to jednak istnienia Boga w postaci w jakiej zostal on przedstawiony poprzez ewangelie.pozdrawiam.

===========================================

wszystko masz podane w linkach powyzej.apropos nie tylko dzieci wiedza ze Matka Boska to mama Jezusa.poczytaj co to jest Ramadan-odpowiednik naszego postu.

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 13:06:23 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Luty 20, 2010, 19:17:58 »

s Dariuszu,widze ze jestes zwolennikiem PCH jak sie nie myle.

Czy w tej chwili, w kontek¶cie moich pytañ, ma to jakie¶ znaczenie?
Ale dla jasno¶ci odpowiem Ci, ze tak, jestem zwolennikiem PCH.

postaraj sie przez 2 tygodnie poscic w srode i piatek o chlebie i wodzie a za niewydane pieniadze kup jedzenie dla biednych

Pos³u¿ê siê kolokwializmem, "z niejednego pieca chleb jad³em", wiêc mogê Ci siê pochwaliæ, ze i o po¶cie krótszym i d³u¿szym mam pojêcie.
Ale co to ma wspólnego z moimi pytaniami?

i obdarz ich miloscia bezwarunkowa,

Staram siê to czyniæ i bez wdawania siê w posty. Przyznam, ¿e du¿o lepiej mi to wychodzi teraz, gdy nie jestem wyznawc± ¿adnego wyznania. Ale to ju¿ nie istotne.
Dalej wiêc pytam, co to ma wspólnego z moimi pytaniami?

potem pogadamy.jak bedziesz glodny i chcial zjesc kielbaske lub cos tam slodkiego mysl o bezdomnych i glodnych i jakiego masz farta w zyciu przyjacielu.

To ju¿ omówi³em. Nie widzê potrzeby rozwijania tej my¶li, bo dalej nie udziela odpowiedzi na moje pytania.

zobacz czy dasz rade poscic przez 40 dni

Nie widzê najmniejszego powodu by ponownie sprawdzaæ siê w tym. Nie jestem masochist±.

na pokute za Twoje grzechy.

Co¶
Pozostawiê bez komentarza.

u En-kiego swiat wyglada troche inaczej.mowi pieknie o milosci ale jej jakos nie widac.mowi rzeczy bez pokrycia,propaguje bigamie i poddaje pod watpliwosc istnienie szatana.dla mnie jest oczywiste ze ktos taki nie ma czystych intencji.czy przypadkowe sa ich imiona>LUCYNA SAMUEL? Poczytaj Dariuszu o objawieniach w Mediugorje oraz Objawieniach Fatimskich prosze.zainteresuj sie Ojcem Pio.KK jest zaklamany po szpik kosci i wszyscy to wiemy nie wyklucza to jednak istnienia Boga w postaci w jakiej zostal on przedstawiony poprzez ewangelie.pozdrawiam.

Mrugniêcie
Nie negujê Twojej gorliwo¶ci, ale wypada³oby by¶ przejrza³ trochê na oczy.

No i dalej nie mam odpowiedzi.
Co to wszystko ma wspólnego z Jezusem?

alex
Go¶æ
« Odpowiedz #33 : Luty 21, 2010, 10:38:35 »

no coz widocznie jestes serio idealny skoro juz wszystko wiesz i z nie jednego pieca chleb jadles.powiedz mi tylko czy naprawde nie widzisz w tym wszystkim sciemy dla malych dzieci?czy nie widzisz ze Twoj En-ki tak naprawde robi sobie z was jaja?tez z nie jednego pieca chleb jadlem przyjacielu.napialem Ci to wszystko bo jestem Ci to winny a co z tym zrobisz Twoja sprawa,nie mam zamiaru Cie nawracac.nie bede sie rozpisywal mysle bo to nic nie zmieni ale powiem Ci jedno po 3 dniach (aktywnych)na tym forum zobaczylem jak bardzo niedojrzale sa osoby slepo wierzace w pch (chrzescijanstwo mozesz pisac z malej jak zauwazylem) styl wypowiedzi,atak,brak odpowiedzi na konkretne pytania. w zasadze tyle mam Ci do powiedzenia.powiedz mi tylko czy glosno bedziesz sie smial jak madry jestes i dales sie zrobic  jak dziecko? zostalo wam malo czasu do godziny X a tu niestety NIC SIE NIE SPRAWDZILO CO POWIEDZIAL EN KI co Ty na to?
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Luty 21, 2010, 12:37:14 »

Mili Panowie moze bysmy sie skupili na symbolach religijnych , zgodnie z tematem.
Moze zacznijmy od Trojcy sw. bo na niej opiera sie KK  zrozumienie tego tematu pokaze najwiekszy przekret na ktorym opiera cie cale Chrzescijanstwo Rzymskie ( bo tak nalezy nazwac) ten odlam judaizmu.

Prosze wiec zeby ktos z Was opisal Trojce sw. wedlog KK.

Kiara U¶miech U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Luty 21, 2010, 12:57:34 »

Dalej siê nie rozumiemy i je¶li moje posty odebra³e¶ jako atak, to najmocniej Ciê przepraszam, nie mia³em tego na celu.

czy nie widzisz ze Twoj En-ki tak naprawde robi sobie z was jaja

Pierwsza rzecz, któr± powiniene¶ sobie u¶wiadomiæ. En-Ki nie jest mój. Fakt i¿ jestem zwolennikiem PCH nie czyni mnie ¶lepym na wiele rzeczy. Moje stanowisko jest umiarkowane. Wierzê, ze En-Ki istnieje, tak jak wierzê w istnienie Jezusa, Boga itp., itd., uwa¿am przy tym, ¿e to co przekazuje En-Ki poprzez pani± Lucynê jest daleko konkretniejsze ni¼li nauki ko¶cielne, niby opieraj±ce siê na Biblii. I w tym kontek¶cie a¿ dziw bierze, ze nie widzisz tego, jak ko¶ció³ robi "z was jaja".  Mrugniêcie Du¿y u¶miech

po 3 dniach (aktywnych)na tym forum zobaczylem jak bardzo niedojrzale sa osoby slepo wierzace w pch

No có¿, bozia ma ró¿nych.  Du¿y u¶miech
Ale wszyscy oni przynajmniej próbuj± pracowaæ nad sob±.
I jeszcze jedno, jako¶ nie zauwa¿y³em ¶lepo wierz±cych w PCH, s± tu zwolennicy, którzy bardziej stanowczo obstaj± za ide± Projektu ni¿ pozostali zwolennicy, jednak nie stawia³bym ich w jednym szeregu ze "¶lepowiercami". To oczywi¶cie moja opinia.

(chrzescijanstwo mozesz pisac z malej jak zauwazylem) styl wypowiedzi,atak,brak odpowiedzi na konkretne pytania. w zasadze tyle mam Ci do

Staram siê przestrzegaæ poprawnej pisowni, jednak niekiedy co¶ przeoczê, w ka¿dym razie nie czyniê niczego z premedytacj±.
Brak odpowiedzi?
>alex<, wybacz, ale to ja nie mogê uzyskaæ od Ciebie odpowiedzi na jedno pytanie, które zada³em odno¶nie postu 15-go.
Bez wnikania we wszelkie pokrêtne t³umaczenia, którymi pos³uguje siê Ko¶ció³ i jego poplecznicy, chcê tylko wiedzieæ co wg Ciebie ma wspólnego Jezus z ró¿añcem, i niby dlaczego  powinni¶my obchodziæ post?

powiedz mi tylko czy glosno bedziesz sie smial jak madry jestes i dales sie zrobic  jak dziecko? zostalo wam malo czasu do godziny X a tu niestety NIC SIE NIE SPRAWDZILO CO POWIEDZIAL EN KI co Ty na to?

Nie bêdê z niczego ni nikogo siê ¶mia³, wyros³em z tego, nie mierzê ¶wiata i ludzi takimi kategoriami.
"Da³em siê zrobiæ", hm, z Twojego punktu widzenia mo¿e i tak to wygl±da, ja postrzegam to inaczej, o czy ju¿ wspomnia³em. W ka¿dym razie dziêki za troskê. Doceniam to.
Niejednokrotnie ju¿ omawiali¶my to zagadnienie na forum. Kilkukrotnie i ja wyja¶nia³em swoje stanowisko.
Prze¿y³em ju¿ kilka "koñców ¶wiata" i jako¶ ni razu nie rozpacza³em nad tym i¿ ci, którzy je g³osili nie sprawdzili siê. Wszystkie te "koñce" by³y wieszczone w oparciu o Bibliê. Moje stanowisko w tej sprawie jest ciut odmienne, gdy¿ nie jestem prekursorem katastrofizmu. Uwa¿am ¿e to wszystko zostanie rozwi±zane w inny sposób, choæ mimo wszystko jakie¶ ofiary i tak mog± byæ. Tak czy inaczej nie bêdê w najmniejszym stopniu rozpacza³, nie bêdê histeryzowa³ bo kolejna data nie wypali³a. Dla mnie istotniejszym jest by d±¿yæ do rozwoju duchowego i to staram siê uskuteczniaæ.
Czy zmiany, jakie nadchodz±, nast±pi± w roku 12-tym, 15-tym, czy 11-tym, do drugorzêdna sprawa.

Zakoñczmy ju¿ to, bo jak widaæ nie dojdziemy do sedna, a im bardziej brniemy w tê dyskusjê, tym bardziej emocjonalnie i osobi¶cie to odbierasz.

Dziêki za po¶wiêcon± mi uwagê.
Powodzenia i pozdrawiam.

Bardzo s³usznie zauwa¿y³a >Kiara<, przejd¼my do meritum.

Cytat: kiara
Prosze wiec zeby ktos z Was opisal Trojce sw. wedlog KK.

Wg KK w jednej osobie s± trzy, czyli Bóg katolicki to trzyosobowa jednia, jakkolwiek dziwnie to brzmi.
Bóg ojciec, syn bo¿y i Duch ¦wiêty, to jeden Bóg, a¿ chce siê napisaæ bóg.
Chyba nic nie przeoczy³em.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 13:01:51 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Luty 21, 2010, 13:05:23 »

Trojca sw.

Prosze chetnego/tna do opisania tego religijnego symbolu , tylko w miare szczegolowo poprosze.

Kiara. U¶miech U¶miech
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Luty 21, 2010, 13:35:38 »

coz ogolnie Bog  - jako architekt - swiata widzialnego i niewidzialnego:)
duch jako jego esencja - czyli to co jest zywe i co ozywia i jest swiete:)
syn - to wcielenie tego ducha ktory to sobie uswiadamia:)
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #38 : Luty 21, 2010, 14:36:04 »

coz ogolnie Bog  - jako architekt - swiata widzialnego i niewidzialnego:)

Chodzi mi o definicje chrzescijanska , koscielna. Chociaz i do tej mozna sie odniesc.
Ale w tej chrzescijanskiej jest lepiej widoczny przekret prawdy.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 14:36:44 wys³ane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #39 : Luty 21, 2010, 14:46:40 »

w jaki sposob?U¶miech
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Luty 21, 2010, 15:15:24 »

w jaki sposob?U¶miech

Bardzo prosty , wszystko zawiera sie w prostocie. Najpierw napisz co to jest Trojca sw. wedlog KK.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 15:15:55 wys³ane przez Kiara » Zapisane
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Luty 21, 2010, 15:20:04 »

no tak prostota jest najlepsza:)

Trójca ¦wiêta, Trójca Przenaj¶wiêtsza, podstawowy dogmat i najwiêksza z tajemnic wiary przewa¿aj±cej czê¶ci wyznañ chrze¶cijañskich, g³osz±ca, ¿e jest jeden Bóg w trzech Osobach, które stanowi±: Bóg Ojciec, Syn Bo¿y i Duch ¦wiêty.

Wg oficjalnych sformu³owañ Urzêdu Nauczycielskiego Ko¶cio³a (Katechizm Ko¶cio³a katolickiego, 1994) Trójca ¦wiêta jest "Trójc± wspó³istotn±" (tzw. homouzja), co znaczy, ¿e "Osoby Boskie nie dziel± miêdzy siebie jedynej Bosko¶ci, ale ka¿da z nich jest ca³ym Bogiem", rzeczywiste za¶ rozró¿nienie miêdzy nimi "polega jedynie na relacjach, w jakich pozostaje jedna z nich w stosunku do innych":

Ojciec jest tym, który rodzi, Syn tym, który jest rodzony, a Duch ¦wiêty tym, który pochodzi - relacje te s± odwieczne (tzn. nie opisuj± jakiego¶ procesu zachodz±cego w czasie) i jedynie odnosz± do siebie Osoby Trójcy ¦wiêtej nie przeciwstawiaj±c ich sobie. Okre¶lenie Trójca ¦wiêta, jakkolwiek zakorzenione w Pi¶mie ¦wiêtym, nie jest wyra¿eniem biblijnym - pojawi³o siê pod koniec II w. (Tertulian), a ostateczny kszta³t dogmatyczny otrzyma³o na soborach nicejskim I (325) i konstantynopolitañskim I (381).

Interpretacje tajemnicy Trójcy ¦wiêtej prowadzi³y czêsto do herezji, takich jak: modalizm (Trójca ¦wiêta to tylko aspekt Boga "dla nas"), tryteizm (Osoby Boskie to trzej odrêbni bogowie wy³onieni w podziale pierwotnej Bo¿ej Jedni), subordynacjonizm (Syn Bo¿y i Duch ¦wiêty to twory Boga Ojca Jemu podporz±dkowane) czy arianizm. Rozbie¿no¶æ w dookre¶leniu wyró¿niaj±cej Ducha ¦wiêtego relacji pochodzenia - od Ojca, jak w ko¶cio³ach Wschodu, czy od Ojca i Syna (Filioque dodane do symbolu wiary w IX w.), jak na Zachodzie - sta³a siê w 1054 teologiczn± przyczyn± wielkiej schizmy wschodniej.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Luty 21, 2010, 20:09:50 »

Prze¿y³em ju¿ kilka "koñców ¶wiata" i jako¶ ni razu nie rozpacza³em nad tym i¿ ci, którzy je g³osili nie sprawdzili siê. Wszystkie te "koñce" by³y wieszczone w oparciu o Bibliê.
Bzdury gadasz Darek. Wska¿ mi gdzie w Biblii jest podana data - proszê, konkretnie. Natomiast ja jestem w stanie wskazaæ Ci w Biblii co¶ zupe³nie odmiennego do Twoich majaczeñ - wyka¿ê, ¿e w Biblii stoi, ¿e nikt nie zna dnia ani godziny tylko Ojciec w Niebie. Wiesz, to, ¿e kto¶ co¶ sobie ubzdura i plecie [a inni bezmy¶lnie powtarzaj±] twierdz±c, ze jego przes³anie/informacje s± prawdziwe nie oznacza, ¿e to jest prawd± . Czekam na cytat z Biblii - mam nadziejê ¿e go wska¿esz aby nie byæ go³os³ownym w swoich zarzutach...

Moze zacznijmy od Trojcy sw. bo na niej opiera sie KK  [...]
Mylisz siê Kiaro, to jeden z dogmatów wiary chrze¶cijañskiej, a nie g³ówna podstawa czy jedyny filar. Kolejny raz zaapelujê - zapoznaj siê ze stanowiskiem KK a dopiero potem wypowiadaj siê w jego temacie. Nie pierwszy raz swój os±d czy opiniê przedstawiasz jako oficjalne stanowisko KK. Nie wk³adaj komu¶ w usta co¶ czego nie wypowiedzia³ - to¿ to rasowa manipulacja.
quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Luty 21, 2010, 20:35:10 »

hm nie ma konkretnej daty konca swiata ale cos nie cos mozna wywnioskowac I odczytac pewne znaki..ja tam uwazam ze jezeli juz to ludzie doprowadza do konca swiata..- Bog nie chce zaglady ludzi to ludzie caly czas robia sobie zaglade...

„ pojawi± siê znaki na s³oñcu, ksiê¿ycu i gwiazdach, a na ziemi nastanie trwoga narodów bezradnych wobec szumu morza i nawa³nicy.."

http://www.rmf24.pl/nauka/news-slonce-coraz-bardziej-aktywne,nId,236403

http://wiadomosci.onet.pl/2130423,16,tajemniczy_obiekt_w_kosmosie_dla_niektorych_to_znak_konca_swiata,item.html

„I bêdzie g³oszona ta ewangelia o Królestwie po ca³ej ziemi na ¶wiadectwo wszystkim narodom, i wtedy nadejdzie koniec.” (Mat. 24:14) - zamknela sie ksiega ewangelii w dniu pogrzebu Jana Pawla II

"Tak jak za dni Noego: jedli, pili, ¿enili siê i nie zauwa¿yli, kiedy przysz³a na nich zag³ada". 

- niektorzy zauwazaj ze cos jest nie tak no ale wiekszosc chyba nie..

to juz cytowalem kilka razy ale jeszcze raz..

Byli za¶ wszyscy ludzie tego samego jêzyka i mowy tej samej. Gdy za¶ ruszyli ze wschodu, znale¼li kotlinê w ziemi Sinear i tam osiedli. I rzekli jeden do drugiego: "Nu¿e, we¼my siê lepiæ ceg³y i wypalaæ na palenisku". A by³a im ceg³a tyle co g³az, a smo³a tyle samo co wapno. I rzekli: "Nu¿e, zbudujmy miasto i wie¿ê, której szczyt siêgn±³by niebios samych, a rozs³awimy imiê swe, by¶my snad¼ nie rozproszyli siê po ziemi tam i sam. Zst±pi³ za¶ Bóg, by przyjrzeæ siê miastu i wie¿y, które ludzie zbudowali. I rzek³ Bóg: "Oto jednym ludem s± i jêzyk ten sam maj±. A toæ dopiero pocz±tek ich dzie³a: odt±d za¶, cokolwiek zamy¶l±, nic nie bêdzie dla nich niemo¿liwe. Nu¿e, zst±pmy i zbe³tajmy im jêzyki, by nie rozumieli jeden mowy drugiego". I rozproszy³ ich Bóg po ca³ym ¶wiecie i przestali budowaæ miasto. Przeto nadano mu imiê Babel, bo tu zbe³ta³ Bóg jêzyki wszem ludziom i rozproszy³ ich tam i sam po ¶wiecie. (I Moj¿. XI 1-9)

"I poprowadze slepych droga, ktorej nie znaja sciezkami im nieznanymi ich powiade, ciemnosc przed nimi obroce w jasnosc a miejsca nierowne w rownine. Oto rzeczy, ktorych dokonam i nie zaniedbam ich!" Izajasz.

" Bacz wiêc, by ¶wiat³o, które jest w tobie nie by³o ciemno¶ci±. Je¶li wiêc ca³e cia³o twoje jest jasne i nie ma w nim cz±stki ciemnej, bêdzie ca³e jasne, jak gdyby ¶wieca o¶wieci³a ciê swym blaskiem " Luk 11.35

A s±d polega na tym, ¿e ¶wiat³o przysz³o na ¶wiat, lecz ludzie bardziej umi³owali ciemno¶æ ani¿eli ¶wiat³o: bo z³e by³y ich uczynki.” / J 3,19

"rozgniewa³y siê narody" i przyszed³ gniew twój i czas s±du umar³ych i oddania zap³aty s³ugom twoim prorokom i ¶wiêtym i boj±cym siê imienia twego, ma³ym i wielkim i zag³ady tych, co zepsuli ziemiê."

"I widzia³em nowe niebo i now± ziemiê". Albowiem pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminê³y, a morza ju¿ niema."

wracam jeszcze raz do tego samego - czyli - tylko niewyparowujaca CZARNA DZIURA - moze oznaczac zglade Ziemi - koniec swiata - sad ostateczny
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 20:47:31 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Luty 21, 2010, 20:40:48 »

Podstawa wiary Katolickiej jest jej doktryna zawarta;

G³ówne prawdy wiary [edytuj]

Katolicyzm g³osi wraz z innymi wyznaniami g³ówne zasady chrze¶cijañskie:

* Bóg jest jeden w trzech Osobach (Bóg Ojciec, Syn Bo¿y, Duch ¦wiêty – Trójca ¦wiêta)
    * jako Stwórca i Pan ¶wiata objawi³ siê ludziom (Syn Bo¿y sta³ siê cz³owiekiem w osobie Jezusa Chrystusa, który jest prawdziwym Bogiem i prawdziwym cz³owiekiem, jedynym Zbawc± ludzi, który ¿y³ na Ziemi, umar³ za ich grzechy i zmartwychwsta³)
    * ludzi stworzy³ Bóg z mi³o¶ci, ale zerwawszy wiê¼ z Bogiem ¿yj± oni z dala od Niego podlegaj±c ¶mierci
    * wszyscy ludzie s± wezwani do wiary, nadziei i mi³o¶ci, ¿ycia duchowego oraz pe³nienia woli Bo¿ej, wyra¿onej w przykazaniach, a zw³aszcza w przykazaniu mi³o¶ci Boga i bli¼niego, które s± podstaw± i streszczeniem Dekalogu
    * przeznaczeniem ludzi jest wieczne ¿ycie z Bogiem i zmartwychwstanie po powrocie Chrystusa na ziemiê (paruzja), tych za¶ którzy odrzuc± zbawienie czeka potêpienie i wieczny pobyt w piekle

Spo³eczno¶æ chrze¶cijan tworzy Ko¶ció³, do którego wstêpuje siê przez chrzest i który ¿yje Eucharysti±.

Katolicyzm przyjmuje nicejsko-konstantynopolitañskie wyznanie wiary oraz apostolski symbol wiary (credo).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Katolicyzm

*
    * Bóg jest jeden w trzech Osobach (Bóg Ojciec, Syn Bo¿y, Duch ¦wiêty – Trójca ¦wiêta)

W koncu jeden czy trzy osoby , bo jezeli jeden to w jednej osobie , a jezeli w trzech to juz nie jeden tak wiec religja KK apsolutnie nie jest religjom monoteistycznom. W monoteizmie nie ma trzech Bogow jest tylko JEDEN BOG STWORCA WSZECHRZECZY

Bog Ojciec  i on rzeczywiscie jest Bogiem Stworca. Syn Bozy nie moze byc rownoczesnie Bogiem Ojcem bo jest to juz calkowicie odzielna osobowosc mogaca wyrazac zamysl Ojca , ale syn nigdy nie jest wlasnym ojcem.

Po to czlowiek ma rozum zeby myslec i analizowac , przyslowie mowi jak na gorze tak na dole, czyli syn mojego ojca ( moj brat) moze byc rownoczesnie swoim ojcem czy nie? Jasne ze nie! nawijanie od wiekow takich bredni na ludzkie uszy zablokowalo ich logiczne myslenie, zreszta takie myslenie bylo uznawane za sprzeniewierzanie sie kanonom ustalonym na synodach. Bylo karane smiercia wiec nawet jezeli ktos odwazyl sie myslec mowic nic nie mogl.
Chyba juz pora na zakonczenie powtarzania tej bzdury.

Nastepna rzecz ; Ojciec rodzi syna! Ludzie gdzie tak jest ze facet rodzi dziecko?Co¶ Jeszcze raz jak na gorze tak na dole , to kobiety rodza dzieci nie mezczyzni , wiec nie opowiadajmy bzdur ze ojciec zrodzil syna.
Jakos kiepsko radzil sobie z tym porodem , az uzyl do tego Marji matki Jezusa ( no i prawda o kobiecie musiala zaistniec , nie dalo sie jej ukryc) , bez kobiety zycia fizycznego na ziemi BYC NIE MOZE!

Tak zaistnialo niepokalane poczecie  , niepokalane znaczy ZGODNE Z OBOWIAZUJACYM PRAWEM RELIGIJNYM , a nie bez udzialu fizycznego ojca.
SKALANIE , znaczy zlamanie obowiazujacych zasad religijnych ( ktore byly wowczas bardzo rygorystyczne) , kto skalal zasady nie mogl byc uznawany przez prawo za spadobierce rodowego , lub kaplanskiego

Ale nasz obradujacy synod wiedzial jak literalnie wykorzystac symboliczne okreslenie i wprowadzic dzieki niemu swoje wladcze prawa.

No i jeszcze ten handel ludzkimi grzechami , ktos kupi , ktos sprzeda i do przodu . Tak jak by "grzechy" byly na sprzedarz. Ludzie zastanowcie sie , czym sa te domniemane "grzechy"? To nic innego jak nasze nieumiejetnosci w zachowaniach , czyli brak wiedzy w temacie a co za tym idzie bledne decyzje, ktore trzeba zwyczajnie korygowac. Czyli uczyc sie na bledach prawidlowych zachowan.
Czy zatem taki "towar" jak nasze bledy mozna sprzedawac i kupowac? Przeciez to paranoja tych , ktorzy ustanawiali takie dogmaty. Bzdura nad bzdury.
Chyba wiec jest logiczne ze Jezus niczego nie odkupowal a juz napewno nie ludzkie "grzechy".

Mamy juz dwie osoby z trojcy , pozostala trzecia , Duch Swiety, co z nim zrobic , jakie miejsce mu nadac i jak okreslic?
I tego tak naprawde KK nie tlumaczy do konca , sa to efemeryczne slowa bez doglebnego wyjasnienia w KK.

Ale... poniewaz wzor jest skopiowany z judaizmu na podstawie pierwotnej informacji mozna to wyjasnic. Co zrobie w nastepnym poscie.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 21:13:37 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Luty 21, 2010, 21:51:31 »

Cytat: arteq
Prze¿y³em ju¿ kilka "koñców ¶wiata" i jako¶ ni razu nie rozpacza³em nad tym i¿ ci, którzy je g³osili nie sprawdzili siê. Wszystkie te "koñce" by³y wieszczone w oparciu o Bibliê.
Bzdury gadasz Darek. Wska¿ mi gdzie w Biblii jest podana data - proszê, konkretnie. Natomiast ja jestem w stanie wskazaæ Ci w Biblii co¶ zupe³nie odmiennego do Twoich majaczeñ - wyka¿ê, ¿e w Biblii stoi, ¿e nikt nie zna dnia ani godziny tylko Ojciec w Niebie. Wiesz, to, ¿e kto¶ co¶ sobie ubzdura i plecie [a inni bezmy¶lnie powtarzaj±] twierdz±c, ze jego przes³anie/informacje s± prawdziwe nie oznacza, ¿e to jest prawd± . Czekam na cytat z Biblii - mam nadziejê ¿e go wska¿esz aby nie byæ go³os³ownym w swoich zarzutach...

>arteq<, przeczytaj raz jeszcze. Chyba zbyt emocjonalnie podchodzisz do wielu spraw i st±d zapewne przeoczasz niektóre aspekty.
Wyra¼nie napisa³em, ze ci, którzy je (czyli "koñce ¶wiata") g³osili zawsze powo³ywali siê na Bibliê. Jeden z najs³ynniejszych acz niedosz³ych koñców ¶wiata by³ wieszczony przez ¦wiadków Jehowy, a wyznaczony na rok 1975. Od tamtej pory ¦J bardzo skrzêtnie unikaj± wyznaczania jakichkolwiek dat, powo³uj±c siê min. na cytowany przez Ciebie fragment.
Wszystkie pó¼niejsze daty owego koñca równie¿ w mniejszym lub wiêkszym stopniu opiera³y siê na apokaliptycznej (biblijnej) wizji naszej przysz³o¶ci.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 22:33:29 wys³ane przez Dariusz » Zapisane

quetzalcoatl44
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Luty 21, 2010, 21:52:33 »

hm Kiara ale przeciez KK to nie tylko samo zlo:), w judaizmie tez wystepuje pojecie ducha Bozego, szechiny itd..znaczenie 3 sw mozna latwo zrozumiec..

dla mnie
Bog  - jako architekt - swiata widzialnego i niewidzialnego:)

czy ojciec i syn to jest to samo? - no nie do konca ale przeciez Jezus nigdy tak nie twierdzil, ale w roznych religiach tez sa wcielenia itd

pozatym wiele jest mozliwe:) dodajac ze materia zbudowana jest ze swiatla:)

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/partenogeneza-280.html

hm a ze napisales o koncu swiata to jeszcze raz powtorze ten watek Darek:)  tu nie trzeba byc prorokiem trzeba tylko zwracac uwage na pewne znaki:)

hm nie ma konkretnej daty konca swiata ale cos nie cos mozna wywnioskowac I odczytac pewne znaki..ja tam uwazam ze jezeli juz to ludzie doprowadza do konca swiata..- Bog nie chce zaglady ludzi to ludzie caly czas robia sobie zaglade...

„ pojawi± siê znaki na s³oñcu, ksiê¿ycu i gwiazdach, a na ziemi nastanie trwoga narodów bezradnych wobec szumu morza i nawa³nicy.."

http://www.rmf24.pl/nauka/news-slonce-coraz-bardziej-aktywne,nId,236403

http://wiadomosci.onet.pl/2130423,16,tajemniczy_obiekt_w_kosmosie_dla_niektorych_to_znak_konca_swiata,item.html

„I bêdzie g³oszona ta ewangelia o Królestwie po ca³ej ziemi na ¶wiadectwo wszystkim narodom, i wtedy nadejdzie koniec.” (Mat. 24:14) - zamknela sie ksiega ewangelii w dniu pogrzebu Jana Pawla II

"Tak jak za dni Noego: jedli, pili, ¿enili siê i nie zauwa¿yli, kiedy przysz³a na nich zag³ada".

- niektorzy zauwazaj ze cos jest nie tak no ale wiekszosc chyba nie..

to juz cytowalem kilka razy ale jeszcze raz..

Byli za¶ wszyscy ludzie tego samego jêzyka i mowy tej samej. Gdy za¶ ruszyli ze wschodu, znale¼li kotlinê w ziemi Sinear i tam osiedli. I rzekli jeden do drugiego: "Nu¿e, we¼my siê lepiæ ceg³y i wypalaæ na palenisku". A by³a im ceg³a tyle co g³az, a smo³a tyle samo co wapno. I rzekli: "Nu¿e, zbudujmy miasto i wie¿ê, której szczyt siêgn±³by niebios samych, a rozs³awimy imiê swe, by¶my snad¼ nie rozproszyli siê po ziemi tam i sam. Zst±pi³ za¶ Bóg, by przyjrzeæ siê miastu i wie¿y, które ludzie zbudowali. I rzek³ Bóg: "Oto jednym ludem s± i jêzyk ten sam maj±. A toæ dopiero pocz±tek ich dzie³a: odt±d za¶, cokolwiek zamy¶l±, nic nie bêdzie dla nich niemo¿liwe. Nu¿e, zst±pmy i zbe³tajmy im jêzyki, by nie rozumieli jeden mowy drugiego". I rozproszy³ ich Bóg po ca³ym ¶wiecie i przestali budowaæ miasto. Przeto nadano mu imiê Babel, bo tu zbe³ta³ Bóg jêzyki wszem ludziom i rozproszy³ ich tam i sam po ¶wiecie. (I Moj¿. XI 1-9)

"I poprowadze slepych droga, ktorej nie znaja sciezkami im nieznanymi ich powiade, ciemnosc przed nimi obroce w jasnosc a miejsca nierowne w rownine. Oto rzeczy, ktorych dokonam i nie zaniedbam ich!" Izajasz.

" Bacz wiêc, by ¶wiat³o, które jest w tobie nie by³o ciemno¶ci±. Je¶li wiêc ca³e cia³o twoje jest jasne i nie ma w nim cz±stki ciemnej, bêdzie ca³e jasne, jak gdyby ¶wieca o¶wieci³a ciê swym blaskiem " Luk 11.35

A s±d polega na tym, ¿e ¶wiat³o przysz³o na ¶wiat, lecz ludzie bardziej umi³owali ciemno¶æ ani¿eli ¶wiat³o: bo z³e by³y ich uczynki.” / J 3,19

"rozgniewa³y siê narody" i przyszed³ gniew twój i czas s±du umar³ych i oddania zap³aty s³ugom twoim prorokom i ¶wiêtym i boj±cym siê imienia twego, ma³ym i wielkim i zag³ady tych, co zepsuli ziemiê."

"I widzia³em nowe niebo i now± ziemiê". Albowiem pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminê³y, a morza ju¿ niema."

wracam jeszcze raz do tego samego - czyli - tylko niewyparowujaca CZARNA DZIURA - moze oznaczac zglade Ziemi - koniec swiata - sad ostateczny - dodatkowo Panowie z CERN sami oficjalnie zrobilili sobie logo 666 i  postawili posag Sziwy (boga ktory niszczy swiat) - hm wiec chyba wszyscy na swiaecie chca tego konca swiata Szok Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 21:56:45 wys³ane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Luty 21, 2010, 22:29:20 »

hm Kiara ale przeciez KK to nie tylko samo zlo:), w judaizmie tez wystepuje pojecie ducha Bozego, szechiny itd..znaczenie 3 sw mozna latwo zrozumiec..

dla mnie
Bog  - jako architekt - swiata widzialnego i niewidzialnego:)

czy ojciec i syn to jest to samo? - no nie do konca ale przeciez Jezus nigdy tak nie twierdzil, ale w roznych religiach tez sa wcielenia itd

pozatym wiele jest mozliwe:) dodajac ze materia zbudowana jest ze swiatla:)

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/partenogeneza-280.html

Widzisz Syn Bozy a raczej dwaj Synowie i Corka ( bo Ona tez jest ) tworza Trojce Sw. Na tym polega przekaz wiedzy Stworcy na dwoch filarach ( synach) , ktore laczy milosc i madrosc  Sophia wiedza boska w postaci aspektu zenskiego.

Gdyby nie bylo wzorca zenskiego na "gorze" nie bylo by go rowniez i na "dole" na ziemi. W takim razie skad wziela sie kobieta? A przeciez to ona a nie mezczyzna przekazuje - rodzi nowe zycie.
Chyba juz pora na gleboka refleksje.

Ale Jezus nigdy nie twierdzil iz jest Bogiem Ojcem Stworca Wszechrzeczy , owszem mogl mowic iz jest synem ale nigdy nie utorzsamial sie ze Stworca. Taki dogmat stworzono na synodzie , jednak nie ma on nic wspolnego z naukami i przekazem Jezusa.

I kolejny raz to samo przeciez mezczyzna Bog nie urodzil swojego syna na ziemi , musiala zrobic to kobieta.
Mowisz o parteogenezie? Tak w srod swiata zwierzat byly takie przypadki , w ludzkim swiecie nie sa potwierdzone.
Jednak gdyby tak bylo to Maria w ten sposob urodzila by corke nie syna , gdyz jest to klonowanie swojego organizmu czyli kobieta , kobiete. Urodzona corka nie miala by juz mozliwosci posiadania dzieci , byla by bezplodna. To jest  jednorazowy akt wydania potomka.
Jednak w zadnym przypadku nie moze tego dokonac mezczyzna gdyz nie posiada jajeczka , ktore moze byc zaplodnione.

Mowisz o wcieleniu ducha jako o synie? Duch wciela sie w kazde materialne cialo ozywiajac je , duch jako taki nie posiada plci . Nie jest wiec ani synem ani corka.
Duch posiada w sobie harmonie obydwu aspektow. Dopiero cialo materialne przybiera forme aspektu meskiego lub zenskiego i duch wcielony osiaga wiedze o sobie przez doswiadczanie jako jeden z aspektow.

Stworca dal taka mozliwosc kazdemu z duchow chcacych doswiadczyc wiedzy o jego osobowosci, gdyz w nim zawieraja sie obydwa te aspekty i zenski i meski w idealnej harmoni polaczone miloscia.
Nie ma tam zadnego wyruzniania i gloryfikacji ktoregos z nich jak uczynili ludzie cholubiac tylko aspekt meski i stawiajac go na piedestalach wyjatkowosci..

Tak bardzo wiele jest mozliwe  , i jeszcze wiecej gdy czlowiek uzna w koncu iz Stworca wydzielil z siebie trzy aspekty "swoje dzieci" i przez wiedze przez nie przekazywana wzbogacal wiedze Czlowiek

Trojce na bazie wiedzy judaizmu wytlumacze , katolicyzm jej uzyl , tylko jak wszystko przekrecil  na swoj uzytek.

Kiara U¶miech
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 22:34:14 wys³ane przez Kiara » Zapisane
zodiakus71
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Luty 21, 2010, 22:51:48 »

wszystko to tylko kwestia w³asnej wiary , nikt nie udowodni³ czy Trójca jest czy jej nie ma , czy s± córki czy synowie , to tylko kwestia tego jak to czujemy i w co jeste¶my w stanie wierzyæ , zawsze dla jednych bêdzie bredni± to co g³osi nauka KK a dla innych to w co wierz± inne religie
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Luty 21, 2010, 23:02:53 »

Darek, kontekst Twojej wypowiedzi odebra³em jednoznacznie - jako sugestiê o tym, ¿e Biblia nie niesie prawdy. Przemawia za tym Twoje stwierdzenie "by³o wiele fa³szywych koñców ¶wiata, a wszystkie [ich g³osiciele] opiera³y siê na Biblii" - sugeruje, ¿e to nie tyle ludzie siê mylili co ¼ród³o na którym siê opierali. I nie wszystkie opiera³y siê na Biblii - pamiêtasz np. japoñsk± sektê "najwy¿sza prawda" i przeprowadzony prze nich atak w tokijskim metrze? Idê o zak³ad, ¿e tak, sprawa by³a baaaardzooo g³o¶na.

Kiaro, kolejny raz z uporem maniaka mylnie przekazujesz to co KK nazywa :niepokalanym poczêciem" - nie chodzi tu o Jezusa lecz o Maryjê. Proszê, doucz siê lub u¿ywaj zwrotu "dla mnie..." b±d¼ "wed³ug mnie..." Przyznam jednak szczerze, ¿e autentycznie chylê g³owê przed Twoj± pomys³owo¶ci± w t³umaczeniu pewnych definicji, znaczeñ i odwracaniu kota ogonem.

Ju¿ nieco poza tematem - czy twierdzisz równie¿, ¿e nie da siê sklonowaæ osobnika p³ci mêskiej?
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: