Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 07:54:28

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: WIRUS ZACHODNIEGO NILU - "nagroda" dla Polaków!  (Przeczytany 14835 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Kap³an 718
Go¶æ
« : Grudzieñ 02, 2009, 17:01:28 »

S± dwie mo¿liwo¶ci: albo prof. Tadeusz Wijaszka, dyrektor Pañstwowego Instytutu Weterynaryjnego w Pu³awach i jego pracownicy s± jasnowidzami i potrafi± zobaczyæ, co zdarzy siê w przysz³o¶ci, albo s± g³upcami, którzy wygadali siê z kolejnego wielkiego i ohydnego spisku knutego w tajemnicy przez nasze ukochane koncerny farmaceutyczne. Wirtualna Polska donosi [1]:

“Wzrost liczby zachorowañ na grypê A/H1N1 powinien w Polsce potrwaæ jeszcze ok. dwóch tygodni, a pó¼niej prawdopodobnie nast±pi gwa³towny spadek – powiedzia³ szef Rz±dowego Centrum Bezpieczeñstwa Przemys³aw Gu³a, opieraj±c siê na analizach przeprowadzonych przez biuro. Tymczasem naukowcy przygotowuj± siê ju¿ do walki z tzw. Wirusem Zachodniego Nilu, który mo¿e pojawiæ siê w Polsce latem.”

¯e co proszê?

Wprost nie wierzê w³asnym oczom! Ale to nie urojenia, to siê dzieje naprawdê:

“Wijaszka poinformowa³ równie¿, ¿e specjali¶ci z laboratorium w Pu³awach przygotowuj± siê teraz do walki z innym wirusem – tzw. Wirusem Zachodniego Nilu, który mo¿e zagroziæ Polakom latem. – Jest on prawie w 100% ¶miertelny dla cz³owieka. Objawy s± podobne jak w przypadku grypy – wysoka gor±czka, nudno¶ci, bóle g³owy i bóle miê¶ni. Z tym wirusem trudno walczyæ, poniewa¿ przenosz± go komary, ale jest ju¿ szczepionka. Niestety jeszcze nie tak skuteczna, jakby¶my chcieli – doda³. Polscy naukowcy na razie szukaj± ¶ladów obecno¶ci wirusa w naszym kraju. Badane s± ptaki i konie, które na tê odmianê s± szczególnie wra¿liwe. – Wirus ten po raz pierwszy pojawi³ siê w Afryce w latach 50., pó¼niej pojawi³ siê w Europie – we Francji i W³oszech, a nastêpnie w Stanach Zjednoczonych – zaznaczy³. Jak doda³, prawdopodobieñstwo, ¿e trafi równie¿ do Polski, jest du¿e.”

reszta w linku poni¿ej, zachêcam do ¶ledzenia tego - rozumiecie?! Ewa Kopacz spowodowa³a, ¿e koncerny farmaceutyczne (czyt - z³odzieje i mordercy!) strac± MILIARDY EURO wiêc NAS WYBIJ¡!!!

chc± nas najnormalniej w ¶wiecie dos³ownie ZAJ*BAÆ

dajcie mi minusa jak musicie ale chyba wa¿niejsza sprawa siê w³a¶nie klaruje tutaj...

reszta w linku pod spodem a tak¿e google -> ZARAZA W NILU - WIRUS ZACHODNIEGO NILU

cytuj±c film "2012" - ZOSTALI¦MY OSTRZE¯ENI!

http://www.globalnaswiadomosc.com/apps/forums/topics/show/1691749-wirus-zachodniego-nilu-2010-latem-w-polsce-?page=last

@EDIT: http://wiadomosci.wp.pl/query,wirus%20zachodniego%20nilu,szukaj.html?ticaid=1935a

a i moi ulubieñcy - nie zg³aszajcie tego do moderatora, sam zg³osi³em i to do admina  Du¿y u¶miech

kontynuuj±c, ciekawostk± jest, ¿e WIRUS EGIPSKI ma byæ (bo go JESZCZE NIE MA - rozumiecie? oni go teraz robi± dopiero!) przenoszon± przez komary, có¿, zawsze uwa¿nie studiowa³em Bibliê i przysz³o mi na my¶l to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plagi_egipskie

Plaga 3. - w ogóle kontekst egipski mnie mocno roz³o¿y³, w odniesieniu do PROJEKTU CHEOPS  Z³y

sorry mody za czerwony ale chce, ¿eby to wszyscy zobaczyli - KIARA ZWRÓCI£A NA TO UWAGÊ a ja tylko zg³êbi³em temat i nag³a¶niam bo jest nie weso³o, nie lubiê gdy kto¶ chce mi i MOJEMU NARODOWI zrobiæ kuku!

Kap³an 718'
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2009, 17:40:41 wys³ane przez Kap³an 718 » Zapisane
Barbarax
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 02, 2009, 17:23:25 »

O kurcze, a ja typowa³am, ¿e nastêpny bêdzie "WIRUS KOCI".
No, ale mo¿e mi siê uda jak ten "...NILU" ju¿ nie bêdzie modny.
Du¿o osób stawia³o te¿, ¿e nastêpny bêdzie MYSI lub KOZI.
Im jak widaæ tym razem te¿ siê nie uda³o.
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 02, 2009, 17:39:00 »

Nie nie ja ja tylko zwrocilam na to uwage. Moim zdaniem ma to zwiazek z 10 plagami Egipskimi , a to z blokada calego wzorca wspolczesnego swiata przez 3 poziomy po 3 czesci zamkniete w glownym wzorcu co daje 10.
Czyli tym razem chodzi o podwojna blokade swiadomosci?  wyjscie ponad ten wzorzec?, ktora byc moze latem bedzie zdejmowana globalnie? Chodzi o przeplyw swiatla , o zapis fotonowy, odblokowanie czytnikow, bo one sa zablokowane.
W swinskiej chodzilo o wode , o blokade wodny w organizmie.Tam byl konflikt wody i powietrza dlatego odbijalo sie to glownie na plucach.
Tu bardziej o powietrze i ziemie?

Zobaczymy co dalej? Poradzilismy sobie ze swinka poradzimy sobie z Nilem i jego zaraza.

Kiara U¶miech
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2009, 17:44:29 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 02, 2009, 18:25:32 »

no có¿, biura podró¿y mog± teraz u¿ywaæ w lecie 2010 roku takiej reklamê

tym bêdê "promowaæ" akcjê "wirus zachodniego nilu"

718'
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 02, 2009, 18:46:07 »

Kaplanie, czas powiedziec naszym forumowiczom, ze laboratorium z Pulaw, jest super nowoczesnym laboratorium, moga wykonywac badania o jakich sie wczesniej nikomu w Polsce nie snilo. Polska ma poprostu
skarb. Pozdrawiam Rafaela.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 02, 2009, 19:06:16 »

a wiêc uwiarygodnia siê plan redukcji populacji na ziemi do 500 mln.,- *cel u¶wiêca ¶rodki*
BRAVO kreatorzy NWO
http://www.tajemniceludzkosci.info/news.php?extend.250.50

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 02, 2009, 19:15:31 »

Albo ja czytam jak±¶ inn± wersjê artyku³u albo nie rozumiem tego, co czytam.
Ja nie widzê w tym artykule na WP, ¿eby w ogóle spekulowano na temat tego, czemu trwaj± badania. My¶lê te¿, ¿e gdyby za nimi sta³a tak wielka zmowa, to nie przeczytaliby¶my o tym ani zdania.

Nie wiem, czemu trwaj± badania nad tym wirusem, widocznie zacz±³ on wystêpowaæ w pañstwach s±siednich b±d¼ s± wskazówki, ¿e niebawem zacznie siê pojawiaæ. Byæ mo¿e st±d ta zapobiegliwo¶æ.

To, co rzuca siê w oczy to ró¿nica miêdzy artyku³em na WP i na globalnaswiadomosc.
Ten drugi serwis na podstawie przeczytanego ¼ród³a po prostu zacz±³ spekulowaæ na ten temat, ca³a ta otoczka z odniesieniem do szczepionek i pochwalnej postawy pani minister, tamten temat siê przyj±³ i odbi³ wielkim echem, wiêc nastêpne warto z nim wi±zaæ. Im bardziej popl±tana intryga, tym wiêcej smaczku, im wiêcej smaczku tym wiêcej u¿ytkowników. Im wiêcej u¿ytkowników, tym wiêcej pieni±¿ków.
globalnaswiadomosc zarabia na datkach, mo¿na im wys³aæ pieni±¿ki U¶miech
Oczywi¶cie WP te¿ nie jest charytatywne, tyle ¿e oni maj± na co wydawaæ, pewnie maj± podobn± serwerowniê do tej Onetu, a to oznacza, ¿e przy okazji zapewniaj± te¿ pracê setkom ludzi.

Oczywi¶cie mogê siê myliæ, jak zwykle jednak staram siê zachowaæ zdrowy rozs±dek.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 02, 2009, 19:20:06 »

strasznie mi siê nie podoba Twoje podej¶cie janneth, jakby¶ by³a wys³annikiem NWO, sorry ale takie mam odczucia

totalnie (sorry Thotal) próbujesz t³umaczyæ to co "oni" robi± aby NAM zaszkodziæ...

718'
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 02, 2009, 19:40:24 »

strasznie mi się nie podoba Twoje podejście janneth, jakbyś była wysłannikiem NWO, sorry ale takie mam odczucia

totalnie (sorry Thotal) próbujesz tłumaczyć to co "oni" robią aby NAM zaszkodzić...

718'

tak to już jest że dla "ludzi" pokroju Mengele jesteśmy tylko obiektem doświadczalnym, jak mówił Stalin "śmierć jednostki to tragedia, milionów to tylko statystyka".
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2009, 21:16:51 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 02, 2009, 19:45:14 »

Ja mysle ze Janneth, podchodzi do takich informacji calkiem spokojnie, to prawda ze sa ludzie ze podaja
tak mocno nadmuchane informacje, ze nalezy naprawde przetrzepac przez sito a potem myslec ile jest
naprawde prawdy w tym wszystkim i ile jest logiki. Wlasciwie Janneth mysli typowo po mesku i to dobrze.
718, jestem przekonana ze Janneth zalezy bardzo na zdrowym powietrzu, czystej wodzie i zdrowym
jedzeniu.
A tak odemnie, to mimo calej tej skomplikowanej sytuacji, mamy ciagle mozliwosc wyboru co bedziemy jesc
i jak bedziemy zyc. Podczas zakupow nalezy czytac co zawiera dany produkt i zdecydowac czy chce sie
to kupic i podac rodzinie, czy nie. Jezeli ludzie przestana kupowac gotowe zupy, to niestety ale producent
zbankrutuje, albo zadba ze jego produkt bedzie do przyjecia.
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Grudzieñ 02, 2009, 19:45:27 »

totalnie (sorry Thotal) próbujesz t³umaczyæ to co "oni" robi± aby NAM zaszkodziæ...

A Ty totalnie próbujesz t³umaczyæ, ¿e robi± to w konkretnym celu i ¿adnym innym.
Oznacza to, ¿e oboje robimy to samo U¶miech Tylko w ró¿nych kierunkach.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 02, 2009, 19:47:21 »

Ja mysle ze Janneth, podchodzi do takich informacji calkiem spokojnie, to prawda ze sa ludzie ze podaja
tak mocno nadmuchane informacje, ze nalezy naprawde przetrzepac przez sito a potem myslec ile jest
naprawde prawdy w tym wszystkim i ile jest logiki. Wlasciwie Janneth mysli typowo po mesku i to dobrze.
718, jestem przekonana ze Janneth zalezy bardzo na zdrowym powietrzu, czystej wodzie i zdrowym
jedzeniu.
A tak odemnie, to mimo calej tej skomplikowanej sytuacji, mamy ciagle mozliwosc wyboru co bedziemy jesc
i jak bedziemy zyc. Podczas zakupow nalezy czytac co zawiera dany produkt i zdecydowac czy chce sie
to kupic i podac rodzinie, czy nie. Jezeli ludzie przestana kupowac gotowe zupy, to niestety ale producent
zbankrutuje, albo zadba ze jego produkt bedzie do przyjecia.

to prawda i dlatego tak ważne jest uświadamianie ludziom w co się tu gra!
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2009, 19:53:00 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Grudzieñ 02, 2009, 19:57:17 »

tak to ju¿ jest ¿e dla "ludzi" pokroju Mengele jeste¶my tylko obiektem do¶wiadczalnym, jak mówi³ Stalin "mieræ jednostki to tragedia, milionów to tylko statystyka".

A Ty Songo nie przesadzasz przypadkiem pisz±c "ludzi"?
Chêæ potwierdzenia spisku nierealna dla Ciebie do zweryfikowania rodzi w Tobie a¿ tak± pogardê dla drugiego cz³owieka?

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #13 : Grudzieñ 02, 2009, 20:03:27 »

dla "ludzi" pokroju Josefa Mengele i jemu podobnych Tak, no chyba że ktoś chce ich wziąć w obronę
bez urazy i to nie było nic osobistego
a jeśli ktoś czuje się dotknięty no to...

PS. niczego nie muszę potwierdzać, bo jeśli to prawda- to dzieje się na naszych oczach

Pozdr.;-)
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2009, 20:29:04 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

Nebulitos
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Grudzieñ 02, 2009, 20:28:34 »

Wszyscy dobrze wiemy, ¿e ma byæ zaraza i zdziesi±tkowaæ ludzko¶æ, wiêc bêdzie prêdzzej czy pó¼niej. Ja bym siê raczej skupi³ na tym dalaczego NWO na si³ê chc± spe³niæ przepowiednie. Oni wiedz±, ¿e trzeba wypu¶ciæ zarazê ale nie wiedz± tylko kiedy i dlatego co jaki¶ czas pojawia siê nowa odmiana, a¿ do czasu kiedy przyjdzie ten czas i silnik zaskoczy.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #15 : Grudzieñ 02, 2009, 20:38:55 »

wyznawcy Jehowa wierzą że określona liczba ludzi pójdzie prosto do nieba(nie pamiętam liczby), więc ci mogą też wierzyć w coś podobnego- więc chcą pozbyć się większości, a ci co zostaną będą automatem wybrańcami.
Wiem że to niedorzeczne, ale kto wie w co wierzą ci kolesie z NWO. 
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2009, 20:39:40 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Grudzieñ 02, 2009, 20:41:46 »

a co wy na to, ¿e oni by chcieli aby zosta³o 144.000 ludzi (sto czterdzie¶ci cztery tysi±ce!)

poczytajcie Apokalipsê ¦wiêtego Jana, tam jest TA LICZBA jako liczba LUDZI, którzy...

718'
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #17 : Grudzieñ 02, 2009, 20:45:28 »

a co wy na to, ¿e oni by chcieli aby zosta³o 144.000 ludzi (sto czterdzie¶ci cztery tysi±ce!)

poczytajcie Apokalipsê ¦wiêtego Jana, tam jest TA LICZBA jako liczba LUDZI, którzy...

718'

prze¿yli Co¶

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Grudzieñ 02, 2009, 21:56:19 »

Kochani, kto pod kim dolki kopie, ten sam wpada.
Kij ma dwa konce.
Nie jest to wszystko takie proste, to teraz sie pokazalo z ta cala swinska grypa. Kiedy to wszystko sie zaczynalo, to ciagle jakies informacje krazyly na temat szczepien, smierci  itp. Teraz wszystko przycichlo,
nikt nic nie mowi o szczepieniach, a ludzie tak choruja jak w kazdym roku.
Poza tym spoleczenstwo w Niemczech jest mocno uczulone na te wszystkie kombinacje, ludzie poprostu
nie wierza nikomu. Mysle ze w Polsce nie jest inaczej. Nadeszly czasy ze ludzie zaczeli prawidlowo myslec,
i te rozne zawieruchy nie sa tak w niewiedzy odbierane. Mamy czasy ze o roznych spekulacjach mowi sie
na glos, moze niekiedy pozno wieczorem, kiedy wlasciwie duza czesc ludzi spi  w tym czasie, jednak jesli ktos sie troche chociaz interesuje, to zawsze cos wpadnie w ucho lub oko. Zreszta nie nalezy tylko czytac i
sluchac, nalezy tez dzialac, poczawszy od zakupow i gospodarki domowej w rodzinie.
janusz

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 29

Wiadomo¶ci: 1370

« Odpowiedz #19 : Grudzieñ 02, 2009, 22:13:44 »

Poni¿ej strona G³ównego Inspektoratu Sanitarnego w sprawie przygotowañ
do pandemii grypy.Mo¿na dowiedzieæ siê od kiedy i przez kogo s± organizowane.
Mi³ej lektury. Mrugniêcie
http://www.pis.gov.pl/userfiles/pdf/pdf_48e4cac7eb023Szpitale_ksiazeczka.pdf
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Grudzieñ 02, 2009, 22:43:04 »

o kaczor!

sam siê ocenzurowa³em  Du¿y u¶miech

a, ¿e to strona pisiorów to wszystko ju¿ jasne...

siê  przerazi³em siê po lekturze, do diab³a z nimi i ich wyborcami Z³y

718'
komandos040
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 03, 2009, 09:05:10 »

O kurcze, a ja typowa³am, ¿e nastêpny bêdzie "WIRUS KOCI".
No, ale mo¿e mi siê uda jak ten "...NILU" ju¿ nie bêdzie modny.
Du¿o osób stawia³o te¿, ¿e nastêpny bêdzie MYSI lub KOZI.
Im jak widaæ tym razem te¿ siê nie uda³o.
Nie.Du¿y u¶miech Nastêpny bêdzie Chomika. Du¿y u¶miech(chomiczy  Du¿y u¶miech  )

Nie nie ja ja tylko zwrocilam na to uwage. Moim zdaniem ma to zwiazek z 10 plagami Egipskimi , a to z blokada calego wzorca wspolczesnego swiata przez 3 poziomy po 3 czesci zamkniete w glownym wzorcu co daje 10.
Czyli tym razem chodzi o podwojna blokade swiadomosci?  wyjscie ponad ten wzorzec?, ktora byc moze latem bedzie zdejmowana globalnie? Chodzi o przeplyw swiatla , o zapis fotonowy, odblokowanie czytnikow, bo one sa zablokowane.
W swinskiej chodzilo o wode , o blokade wodny w organizmie.Tam byl konflikt wody i powietrza dlatego odbijalo sie to glownie na plucach.
Tu bardziej o powietrze i ziemie?

Zobaczymy co dalej? Poradzilismy sobie ze swinka poradzimy sobie z Nilem i jego zaraza.

Kiara U¶miech

Zgadza siê Kiaro.
Ostatnio jak by³em w Sharm, to co¶ nas zaatakowa³o. Wszyscy siê dusili przez ok. 10 min.
na lotnisku.
To jest pozosta³o¶æ po tych plagach(zemsta faraona jak to mówi±), teraz tylko brakuje,¿eby tam siê co¶ zaczê³o "mutowaæ" Z³y
O wyjazdach na nurkowania, mogê zapomnieæ. :/
Pozdrawiam. Cool
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 03, 2009, 09:10:47 wys³ane przez komandos040 » Zapisane
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Grudzieñ 03, 2009, 10:09:39 »

Sharm el Sheikh to piku¶, wszystko bêdzie nad Zachodnim Nilem, a gdzie jest PCH??? ciekawe...

strach siê baæ normalnie  Z³y

nie ¿ebym sugerowa³ co¶ ale to paradox, polska misja ma ratowaæ ¶wiat AKURAT w Egipcie a tu AKURAT w Egipcie pracuj± nad now± gryp± ale ju¿ jakim¶ nie porozumieniem jest, ¿e jest ju¿ szczepionka! chyba dla wybranych tylko, co by siê nie zarazili tworz±c tego wirusa  Z politowaniem

jak to mówi± m³odzi - LOL

Kap³an 718'
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #23 : Grudzieñ 03, 2009, 10:28:22 »

co¶ takiego jak przypadek nie istnieje

PS. ¶pijcie spokojnie parafianie wszystko w porz±dku, pod kontrol± Chichot

PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Grudzieñ 03, 2009, 13:52:25 »

Cytat: Kiara
Moim zdaniem ma to zwiazek z 10 plagami Egipskimi ,(...)

Plagi by³y nie Egipskie - Hebrajskie. "Mia³y one przekonaæ faraona, aby zgodzi³ siê na opuszczenie Egiptu przez Izraelitów."
Eser Ha-Makot

Plaga 2. jest ciekawa Mrugniêcie

No ale mo¿e wyja¶nij co siê tam wydarzy³o na SANTORINI (o czym ju¿ gdzie¶ wspomina³a¶).
Bo wszystkie te plagi by³y skutkiem wybuchu tego wulkanu, co skrzêtnie wykorzystali owi Hebrajczycy. (Bo nie mam pewno¶ci ¿e IzRaElochimici)

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: