Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:38:50

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Mija 21 grudnia 2012, nic siê nie sta³o. Jak bêd± siê t³umaczyæ?  (Przeczytany 142967 razy)
0 u¿ytkowników i 17 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #125 : Grudzieñ 16, 2009, 11:06:12 »

trochê 'wczorajsza' ta "jutrzenka". Du¿y u¶miech

"Rok 2012 sta³ siê nieomal mark±. Zewsz±d roztacza swój „blask” – z kina, z nag³ówków gazet, internetu itd. Jest wszêdobylski.
Z czym siê zdecydowanie nie zgadzam i co potêpiam to propagowanie apokaliptycznych wizji zwi±zanych z grudniowym dniem 2012 roku.

po pierwsze:
Podejrzewam i¿ nie rozumiesz znaczenia s³owa "Apokalipsa". Potocznie ma ono aktualnie nieSwoje, przek³amane znaczenie (a dok³adniej: bardzo zawê¿ony wymiar znaczenia do pryzmatu grupy, która je zniekszta³ci³a).

po drugie:
Ta wypowiedzi± równie¿ dajesz wyraz, ¿e oceniasz ludzi i tre¶ci - nie zaznajomiwszy siê z nimi uprzednio.

przyk³adowo i na konkrecie: poka¿ mi, gdzie np. ja "propaguje katastroficzne(bo tak rozumiesz to s³owo-jak mniemam) wizji zwi±zanych z grudniowym dniem 2012 roku."

gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #126 : Grudzieñ 16, 2009, 15:31:45 »

"Podejrzewam i¿ nie rozumiesz znaczenia s³owa "Apokalipsa". Potocznie ma ono aktualnie nieSwoje, przek³amane znaczenie (a dok³adniej: bardzo zawê¿ony wymiar znaczenia do pryzmatu grupy, która je zniekszta³ci³a)."
Byæ mo¿e, byæ mo¿e... teraz jak rozumiem, bêdziemy siê znaczenia s³ówek czepiali i rozwa¿ali ich prawdziwe/pierwotne znaczenie.

"Ta wypowiedzi± równie¿ dajesz wyraz, ¿e oceniasz ludzi i tre¶ci - nie zaznajomiwszy siê z nimi uprzednio."
Poprzez moje s³owa: "potêpiam propagowanie apokaliptycznych wizji" - wg Ciebie oceniam (negatywnie co widaæ) - i tre¶ci (czyli wspomniane propagowanie) i ludzi (którzy te tre¶ci propaguj±). Dalej piszesz: "nie zaznajomiwszy siê z nimi uprzednio".

Uhmmm... czyli wg Ciebie nikt nigdy nie mówi³ ani o zabójczej Nibiru, ani o nag³ym, maj±cym tragiczne skutki przebiegunowaniu itd, itp. Z czym siê niby nie zaznajomi³em? Po co zosta³ uruchomiony Projekt Cheops (OFICJALNIE rzecz jasna)?

"przyk³adowo i na konkrecie: poka¿ mi, gdzie np. ja "propaguje katastroficzne(bo tak rozumiesz to s³owo-jak mniemam) wizji zwi±zanych z grudniowym dniem 2012 roku."
Po pierwsze - Ty mi poka¿, gdzie ja napisa³em, ¿e Ty propagujesz (...)?
Po drugie - chcesz mi wmówiæ, ¿e nikt (równie¿ tu na tym forum) nie jest zwolennikiem tezy o katastrofach 2012? Ach taaak.... zaraz siê oka¿e, ¿e najwiêksi nawet propagatorzy i zwolennicy zmian 2012 tak naprawdê zak³adaj± jedynie ciut cieplejsze lato w 2012... albo ciut zimniejsz± zimê.... albo o jedn± wichurê wiêcej... albo o 2 mm wiêcej opadów... a te wszystkie tematy o Nibiru, upadku religii, przebiegunowaniu to tak zwani sceptycy pozak³adali, aby wci±gn±æ biednych zwolenników PCh w dyskusjê i przerzuciæ na nich autorstwo tych bajek, tak?

Rzecz w tym, ¿e po co PCh powsta³ - mo¿na przeczytaæ na ich stronie. Je¶li kto¶ jest zwolennikiem PCh - automatycznie jest zwolennikiem idei i teorii przez PCh rozg³aszanych. A je¶li ja potêpiam PCh, to równie¿ potêpiam tre¶ci wypowiadane/pisane przez ludzi, którzy s±j ego zwolennikami (i ¿eby¶ siê znów s³ówek nie czepia³ - potêpiam JEDYNIE tre¶ci DOTYCZ¡CE i ZWI¡ZANE z rokiem 2012 i wszelakiej ma¶ci przepowiedniami o upadku czego tam kolwiek).

W zwi±zku z powy¿szym zaczynam s±dziæ, ze Ty ¶wiadomie, b±d¼ nie¶wiadomie ukazujesz pierwsze TYTU£OWE t³umaczenia - odwracasz kota ogonem, czepiasz siê s³ów odchodz±c od meritum, przede wszystkim ³agodzisz katastroficzne wizje PCh (Twoje s³owa: "Ta wypowiedzi± równie¿ dajesz wyraz, ¿e oceniasz ludzi i tre¶ci - nie zaznajomiwszy siê z nimi uprzednio.")... tak... tak te¿ mo¿na odchodziæ od przyjêtego kierunku propagowanego i rozpowszechnianego przez ludzi pokroju L. £obos. I za czas jaki¶ siê okazaæ mo¿e, ¿e tak naprawdê wszyscy tu rozmawiaj± i polemizuj± o wszystkim, tylko nie o kwestiach zasadniczych, na gruncie których, jak mniemam, to forum zosta³o stworzone (mówi±c krótko i zwiê¼le - na gruncie stwierdzenia "co zrobiæ z totaln± rozpierduch± 2012").
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2009, 15:35:22 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #127 : Grudzieñ 16, 2009, 16:25:13 »

Po co zosta³ uruchomiony Projekt Cheops (OFICJALNIE rzecz jasna)?
Wiesz co, to jakby pomyli³e¶ adresy i rozmówców.. ale taki b³±d z uporem pope³niasz,
w³a¶nie  skutkiem owego niezaznajomienia siê.
Tu jest forum.

Po pierwsze - Ty mi poka¿, gdzie ja napisa³em, ¿e Ty propagujesz (...)?
A GDZIE ja napisa³em ¿e Ty napisa³e¶ ze ja propagujê?
Kompletnie nie widzisz co czytasz - nie skupiaj sie a¿ tak na sobie.
Ale roz³o¿ê Ci to na ogniwa ³añcucha ..skoro to zbyt du¿y skrót my¶lowy:

Otóz zadeklarowa³e¶ pierwotnie, ¿e sie 'po ca³o¶ci' z wszystkimi tu na forum sie nie zgadzasz.
potem twoja "spójnosæ" zaczê³a siê dzieliæ.. na dwia nurty bodaj¿e..
ale kto¶ ciê zmitygowa³ ¿e to zbyt prostackie podej¶cie do tego materia³u..
jednak ty siê upierasz ¿e wystarczaj±ce..
..no to Cie zapyta³em jak przyk³adowo by¶ mnie zaetykietowa³ w tej swojej zero-jedynkowej mentalno¶ci?

..i siê okaza³o ze zmieniasz temat.

Ale to bardzo ciekawy przyk³ad EWOLUCJI funkcji rozró¿niaj±cej ¶wiadomo¶ci.
Niemniej ptaku, w co Ty mi siê ka¿esz empatyzowaæ?

Po drugie - chcesz mi wmówiæ...
tiaa chcesz mi wmówiæ , ¿e "chcê ci wmówiæ"??
teraz jak rozumiem, bêdziemy siê znaczenia s³ówek czepiali i rozwa¿ali ich prawdziwe/pierwotne znaczenie.

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2009, 16:28:18 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #128 : Grudzieñ 16, 2009, 17:13:38 »

PH w po¶cie wy¿ej:
"A GDZIE ja napisa³em ¿e Ty napisa³e¶ ze ja propagujê? "

PH w po¶cie poprzednim"
"przyk³adowo i na konkrecie: poka¿ mi, gdzie np. ja "propaguje katastroficzne(bo tak rozumiesz to s³owo-jak mniemam) wizji zwi±zanych z grudniowym dniem 2012 roku."

Tak to wygl±da³o.
Przyj±³em. S±dzi³em, ¿e Ty pisz±c mi "poka¿ mi, gdzie np. ja propaguje (...)" odnosisz siê do jakiego¶ mojego stwierdzenia, mówi±cego ¿e Ty propagujesz (...). ¬le zrozumia³em.

Tak oto wygl±da przyznanie siê do nie zrozumienia kwestii i b³êdu w interpretacji - dobrze by by³o, gdyby czê¶æ z osób pisz±cych tu tego siê nauczy³a.

PH:
"Kompletnie nie widzisz co czytasz - nie skupiaj sie a¿ tak na sobie."

Co do pierwszej czê¶ci powy¿szego zdania - Twoje zdanie na mój temat (w tym wypadku na temat co widzê, a czego nie) jest mi obojêtne. Natomiast co do czê¶ci drugiej (tej za my¶lnikiem) - pozwolisz, ¿e skupiaæ siê bêdê na czym/kim bêdzie mi siê podobaæ, tak¿e mówienie osobie co ma robiæ zostaw.... dla kogo innego.

PH:
"Otóz zadeklarowa³e¶ pierwotnie, ¿e sie 'po ca³o¶ci' z wszystkimi tu na forum sie nie zgadzasz.
potem twoja "spójnosæ" zaczê³a siê dzieliæ.. na dwia nurty bodaj¿e..
ale kto¶ ciê zmitygowa³ ¿e to zbyt prostackie podej¶cie do tego materia³u..
jednak ty siê upierasz ¿e wystarczaj±ce.."

Oto mój pierwszy post:

"Witam.
Zastanawia³em siê, gdzie¿by umie¶ciæ moje dwa s³owa odno¶nie przemy¶leñ i wniosków co do, mówi±c ogólnie, ca³ej tej „zabawy” z 2012 rokiem. S±dzê, ¿e z racji mojego sceptycyzmu (och... jak ja to delikatnie nazwa³em... „sceptycyzm”) temat o przek³adanej wizycie obcej planety w pobli¿u Ziemi bêdzie odpowiedni.

Hobby mieæ nale¿y. Zdrowe to. Podobnie dobrze w co¶ wierzyæ, za czym¶ pod±¿aæ. Chwalebn± rzecz± jest rozwijanie swego wnêtrza, poszerzanie wiedzy, nauka.
I wy drodzy pañstwo, hobby posiadacie (czego dowodem mo¿e byæ udzielanie siê tu na tym forum), wierzycie, ¿e ¶wiat po 2012 bêdzie zgo³a inny ni¿ obecnie, pod±¿acie za „naukami” i przekazami mniej lub bardziej sprecyzowanych istot, przez co wzbogacacie swoje wnêtrze i poszerzacie horyzonty.

Generalnie temat „2012” do niedawna wzbudza³ u mnie co najwy¿ej u¶miech. Pó¼niej ów u¶miech okraszony zosta³ pewn± dawk± politowania, by w koñcu has³o „2012” powodowa³o u mnie zapalenie siê czerwonej lampki. Przyczyna takiego stanu rzeczy jest prosta.
Kó³kiem wzajemnej adoracji sobie, drodzy pañstwo, b±d¼cie. Id¼cie dalej wytyczonym przez enkiego, samuela, Lucynê £., Geryla czy kogo tam jeszcze szlakiem. T³umaczcie sobie niewyt³umaczalne (tak z punktu widzenia nauki, jak i zdrowego rozs±dku) zjawiska, przekazy etc. Wierzcie, ¿e planeta kilkukrotnie wiêksza od Ziemi mknie nam na spotkanie, ¿e byty „nie z tego ¶wiata” kontaktuj± siê z nami poprzez pani± £., ¿e przebiegunowanie naszej planety bêdzie za chwilê faktem.
Rok 2012 sta³ siê nieomal mark±. Zewsz±d roztacza swój „blask” – z kina, z nag³ówków gazet, internetu itd. Jest wszêdobylski.
Z czym siê zdecydowanie nie zgadzam i co potêpiam to propagowanie apokaliptycznych wizji zwi±zanych z grudniowym dniem 2012 roku. A potêpiam nie dlatego, ¿e siê z tym absolutnie nie zgadzam. Potêpiam, gdy¿ wielu jest niezdecydowanych, zaciekawionych, niesprecyzowanych, pow±tpiewaj±cych. I w³a¶nie na takiej ¿yznej glebie okraszonej pewn± dawk± naiwno¶ci ziarno o nazwie „panika 2012” mo¿e zakie³kowaæ.

¦wiadom jestem, ¿e przez swe ortodoksyjne podej¶cie do tematu, przez kurczowe trzymanie siê waszych pseudo prawd, „kap³an siedemset osiemna¶cie” i inni,  rozbudzaj± strach i zw±tpienie w¶ród spo³eczeñstwa. I nieistotnym jest, jak zd±¿y³em zauwa¿yæ (ale dlaczego niektórzy tego nie widz±?), ¿e czêsto przytaczane s± tu na forum nie¶cis³o¶ci czy to w sesjach, czy to w wypowiedziach „kota” czy innych (tenebrael o ile dobrze pamiêtam wiedzie chyba prym w wytykaniu takowych;)   )
Nie¶cis³o¶ci, bzdury czasem, ale rzesza „przestraszonych” i „zaniepokojonych” rokiem omawianym ro¶nie. I temu mówiê stanowcze NIE. Nie zgadzam siê, ¿eby przestraszony „pan Kowalski” wydawa³ swe pieni±dze terroryzowany przez sektê spod szyldu Nibiru, 2012  etc. Nie zgadzam siê, aby „pani Wi¶niewska” w panice obgryza³a paznokcie po lekturze s³ów nawiedzonych.

Jak napisa³ kto¶ tu na tym forum  - musi byæ zachowana równowaga pomiêdzy dwoma si³ami/opcjami. Nie mo¿e byæ tak, ¿e – w moim odczuciu – rozpowszechniane s± bzdury, które to bzdury mog± mieæ negatywny wp³yw na ludzi, a jednocze¶nie nie ma czynnika przemawiaj±cego za zdrowym rozs±dkiem.

Pozdrawiam.

Ps

... a ¿eby nie by³o, ¿e w temacie o Nibiru nic o Nibiru nie ma w moim po¶cie – mamy pocz±tek grudnia 2009 – gdzie wg najnowszych informacji z krêgów wiadomych znajduje siê planeta? Czy ju¿ j± widaæ? Je¶li tak – gdzie mam zwróciæ oczêta swe?

Oczywi¶cie mo¿na na w/w pytania nie odpowiadaæ.

Mo¿esz sobie raz jeszzce przeczytaæ, z czym siê nie zgadzam.

Zapewne zd±¿y³e¶ zauwa¿yæ, czego jestem przeciwnikiem. W postach do¶æ jasno negujê sprawy zwi±zane z ró¿norakiej ma¶ci scenariuszami/przepowiedniami apokaliptycznymi roku 2012. Na tym forum s± - w skrócie - i zwolennicy, i przeciwnicy tych¿e ró¿norakich scenariuszy.
Teraz czytaj powoli: je¶li ja negujê to, o czym przed momentem napisa³em (i o czym piszê w swoich postach), rzecz± naturaln± jest, ¿e zdañ forumowiczów bêd±cych w opozycji do tych, które ja negujê (czyli - mówi±c ogólnie - bêd±cych zgodnymi z moim postrzeganiem tematu) negowaæ nie bêdê.

Swoj± drog± móg³by¶ mi przytoczyæ moje s³owa, traktuj±ce o tym, ¿e "po ca³o¶ci siê ze wszystkim na forum nie zgadzam".

W ka¿dym razie oczywistym jest, ¿e skoro s± tu aprobuj±ce jak i neguj±ce scenariusze 2012, a ja nale¿ê do neguj±cych, to tak, bêdê siê nie zgadza³ z "aprobuj±cymi, co jest w pewnej mierze jednoznaczne ze zgadzaniem siê z osobami "neguj±cymi".

(Gdzie¶ tam jeszzce napisa³e¶, ¿e zmieniam temat.... gdziekolwiek to by³o..whatever.)

Reasumuj±c - Twoje powy¿sze s³owa - przytoczê je raz jeszcze - "Otóz zadeklarowa³e¶ pierwotnie, ¿e sie 'po ca³o¶ci' z wszystkimi tu na forum sie nie zgadzasz. potem twoja "spójnosæ" zaczê³a siê dzieliæ.. na dwia nurty bodaj¿e.."

...zdanie to w moim odczuciu w sposób dobitny (w kontek¶cie tego forum, postów i mojej osoby) ukazuj± mi Twoj± osobê jako kogo¶ albo ograniczonego mentalnie (co z kolei stoi w opozycji do do¶æ sk³adnie budowanych przez Ciebie zdañ, nie wnikam w ich warto¶æ merytoryczn±), albo kogo¶, kto tak naprawdê nie ma ju¿ za wiele do powiedzenia w omawianym temacie (odnios³e¶ siê choæ raz do tematu tego w±tku?) i dla sportu interpretuje wypowiadane przez innych zdania (precyzuj±c - moje zdania - patrz ostatni przytoczony przeze mnie Twój cytat) w sposób tak idiotyczny, ¿e odechciewa siê jakiejkolwiek dyskusji.

Je¶li by³a by to ta pierwsza opcja - oczywi¶cie mogê Ci wszystko t³umaczyæ, podobnie jak wyt³umaczy³em Ci znaczenie sk±din±d prostego symbolu pod moim nickiem (recycling, pamiêtasz, prawda?), je¶li natomiast teza druga - i w to bym celowa³ - to tak jak napisa³em, dyskusja jest wzajemn± bezsensown± przepychank±, ³adnie ubieran± w s³owa, nie maj±c± natomiast ¿adnej merytorycznej warto¶ci.

Dla jasno¶ci jeszcze - piszesz "..no to Cie zapyta³em jak przyk³adowo by¶ mnie zaetykietowa³ w tej swojej zero-jedynkowej mentalno¶ci?"

Skoro Twój umys³ pracuje w systemie dziesiêtnym (mo¿e przez to te usterki?) o¶wieæ mnie proszê i napisz, gdzie Ty sam by¶ sie "zaetykietowa³". Tylko tak wiesz... ³atwo i przystêpnie, jak ja z moim logo.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2009, 17:24:27 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #129 : Grudzieñ 16, 2009, 18:21:20 »

Nie min±³ 21 grudnia 2012, a ju¿ siê wiele sta³o.  Smutny

Wojna na my¶li , wojna na s³owa
jak pójdzie tak dalej -
to "nibiru", jak nic  bêdzie gotowa!

Buzia na k³ódkê
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #130 : Grudzieñ 16, 2009, 18:49:09 »

jak dla mnie NIBIRU to skomasowane w jednym miejscu z³o tego ¶wiata - NASZE NAJGORSZE UCZYNKI - i faktycznie jak bêdzie tego za du¿o na milimetr sze¶cienny to bêdzie KATASTROFA DLA PLANETY!!!

718'
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #131 : Grudzieñ 16, 2009, 21:50:56 »

S±dzi³em, (...). ¬le zrozumia³em.

Tak oto wygl±da przyznanie siê do nie zrozumienia kwestii i b³êdu w interpretacji - dobrze by by³o, gdyby czê¶æ z osób pisz±cych tu tego siê nauczy³a.
By³oby wspaniale!

¯eby nie byæ go³os³ownym, mogê sie przyznaæ i¿ nie zauwa¿y³em ¿e co¶ wspomina³e¶ o 'pozytywnym my¶leniu'.
Podzielam ten pogl±d.. I absolutnie siê przy³±czam w tej mierze!

„kap³an siedemset osiemna¶cie” i inni,  rozbudzaj± strach i zw±tpienie w¶ród spo³eczeñstwa.
Kap³anSiedemSetOsiemNa¶cie.. ty MOCARZU  Du¿y u¶miech zw±tpienie rozbudzasz?  Du¿y u¶miech
..w co zw±tpienie - to ju¿ przedmówca nie sprecyzowa³.

pozwolisz, ¿e skupiaæ siê bêdê
Absolutnie nie pozwalam!

..po g³êbszym namy¶le jednak.. zdecydowa³em sie "pozwoliæ ¿e skupiaæ siê bêdziesz"..

..na czym/kim bêdzie mi siê podobaæ
Ale¿ oczywi¶cie: mozesz na czym/kim ci siê podoba, proszê uprzejmie..

Oczywi¶cie ¿e te¿ Cieszê siê ¿e Ci sie podobam.

tak¿e mówienie osobie co ma robiæ zostaw.... dla kogo innego.
Dobrze, masz racjê. Mówienie osobie zostawiam.. dla innego Ty.

NIE. Nie zgadzam siê, ¿eby przestraszony „pan Kowalski” wydawa³ swe pieni±dze terroryzowany przez sektê spod szyldu
Masz racjê.. Czas powiedzieæ stanowcze NIE.
Otó¿ panie Kowalski! , PANIE KOWALSKI!.. na co pan wydajesz swe pieni±dze.. k..
Otó¿ PANIE KOWALSKI, pan gosc5690 kategorycznie zabrania Panu, panie Kowalski
traciæ swe pieni±dze (terroryzowany przez sektê)    ..spod szyldu.
Pan gosc5690 zapropomnuje panu, panie Kowalski stosowniejsze miejsce, gdzie Pan, PANIE KOWALSKI
wyda swe pieni±dze!  A Pani WISNIEWSKA!.. no co jest k... z tymi paznokciami do cholery!

Nie mo¿e byæ tak, ¿e – w moim odczuciu – rozpowszechniane s± bzdury, które to bzdury mog± mieæ negatywny wp³yw na ludzi, a jednocze¶nie nie ma czynnika przemawiaj±cego za zdrowym rozs±dkiem.
Od dzisiaj Kategorycznie zabrania siê BZDUR w odczuciach Pana gosc5690.

Czynnik PRZEMAWIA I PRZEMAWIA za zdrowym rozsadkiem.. a jednocze¶nie Zdrowy Rozs±dek olewa czynnika.
To niedopuszczalne!

gdzie mam zwróciæ oczêta swe?
Zwierciade³ko.. powiedz przecie, któ¿ jest najPiêkniejszy na Swiecie?!

Swoj± drog± móg³by¶ mi przytoczyæ moje s³owa, traktuj±ce o tym, ¿e "po ca³o¶ci siê ze wszystkim na forum nie zgadzam".
Po prostu jednoznacznie nie zgadzam siê z teoriami przedstawianymi m.in. na tym forum, to jeszcze z mojej osoby maniaka nie czyni
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4317.msg50192#msg50192

ukazuj± mi Twoj± osobê jako kogo¶(..), kto tak naprawdê nie ma ju¿ za wiele do powiedzenia w omawianym temacie (odnios³e¶ siê choæ raz do tematu tego w±tku?) i dla sportu interpretuje wypowiadane przez innych zdania (precyzuj±c - moje zdania - patrz ostatni przytoczony przeze mnie Twój cytat) w sposób tak idiotyczny, ¿e odechciewa siê jakiejkolwiek dyskusji.
Tak, CZYSTY SPORT. 
No chyba przyznasz, ze skoro "sie odechciewa" - to nie idiotyczny!  Z³y

A do Twojego w±tku odnios³em sie tu:
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4317.msg50220#msg50220
i tu
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4317.msg50226#msg50226
i tu
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4317.msg50257#msg50257
i tu te¿ jeszcze
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4317.msg50274#msg50274

Cytat: ptak
Tam, gdzie przejawia siê empatia, zawsze jest rozmowa … i poszanowanie drugiego cz³owieka …
niez³a empatia.. w kuble na ¶mieci! Chetnie siê wczujê ptaku, co masz na my¶li, ale wpierw ciê w³adujê do kub³a, ¿eby mi siê lepiej s³ucha³o ..… i poszanowanie tego pierwszego cz³owieka te¿?

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2009, 21:53:54 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #132 : Grudzieñ 16, 2009, 22:46:28 »

Drogi gosc5690, Ja nie mam nic przeciwko temu ze sie tu z czyms nie zgadzasz, cos ci sie nie podoba, ze masz strach i cala mase innych uczuc, widac jestes bardzo uczuciowy czlowiek. Juz od kilku dni piszesz tu
ciagle to samo, maslo-maslane. Dziwie ci sie bardzo ze jeszcze nie zauwazyles ze tu nikt nikogo nie sciga,
ludzie wymieniaja swoje wiadomosci, spokojnie. Od czasu do czasu wpada pare burczymuch na nasze
forum i chce swoim zachowaniem wszystko postawic na glowie. Przynosi z soba  kubel na smieci z napisami, kazdego dnia inny napis, no i co dalej? Powinienes juz zauwazyc , ze mozesz 10 kublow na smieci przyniesc i tak nic sie nie zmieni. Na poczatku jeszcze czytalam twoje wypowiedzi, ale teras juz tego nie robie, bo piszesz ciagle to samo, cytujesz swoje wypowiedzi z pierwszego dnia swojego pobytu kazdego dnia.
Poza tym twoje produkowanie sie na tym forum jest poprostu bez przyszlosci, mozesz to powiedziec swojemu szefowi, bo pewnie jakiegos masz.
   Prawda jest taka ze ludzie musza sie ocknac i zaczac szanowac miejsca w ktorych zyja. Dalej tak nie moga zyc, bo pewnego dnia dostana rachunek i to oczywiscie bedzie szok i bedzie bolalo.Kazdy jest odpowiedzialny za siebie, jak mu plakaty robia strach , to niech sie zaineresuje o co to wlasciwie chodzi
i co powinien robic,aby zylo sie czlowiekowi lepiej w jego srodowisku. Pozdrawiam Rafaela

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #133 : Grudzieñ 16, 2009, 23:09:02 »

Cytat: ptak
Tam, gdzie przejawia siê empatia, zawsze jest rozmowa … i poszanowanie drugiego cz³owieka …
niez³a empatia.. w kuble na ¶mieci! Chetnie siê wczujê ptaku, co masz na my¶li, ale wpierw ciê w³adujê do kub³a, ¿eby mi siê lepiej s³ucha³o ..… i poszanowanie tego pierwszego cz³owieka te¿?

Witaj PHIRIOORI
I po co ten prze¶miewczy ton? Gdyby¶ w³±czy³ empatiê, wiedzia³by¶ o co chodzi go¶ciowi5690.
¯e nie wrzuca on do kosza mnie, czy Ciebie, lecz zestaw idei pod nazw± PCh.
¯e swój g³os na tym forum traktuje jako niezgodê na za¶miecanie ludzkich umys³ów bzdurnymi (wg niego teoriami). I nie chcê tu wnikaæ, co jest bzdur± a co nie. Ka¿dy ma swój rozum i czucie, ka¿dy wybiera w co chce wierzyæ. Osobi¶cie zgadzam siê, ¿e wiele z PCh jest w najlepszym wypadku nieweryfikowalne i zupe³nie mi obojêtne. W ka¿dym razie Projekt ten nie spêdza mi snu z powiek. ¯yje swoim ¿yciem, ma wyznawców i przeciwników, jak ka¿dy inny zestaw idei, z religiami na czele.

Nie czujê te¿, bym zosta³a pozbawiona energii przez go¶cia (droida), jak sugerujesz w innym w±tku, tylko dlatego, ¿e raczy³am pokrótce odnie¶æ siê do poruszanych przez niego kwestii. Ty za to wci±¿ po¶wiêcasz mu uwagê. I to jak intensywnie.  Chichot

A przy okazji, na forum PCh jest wiele ciekawego materia³u, poza nawi±zaniem do samego Projektu. Pisuje tu równie¿ wielu  wspania³ych ludzi, którzy chc± dzieliæ siê swoj± wiedz± i sob±. I to jest cenne. I na tym powinni¶my siê skupiaæ, zamiast wzajemnie atakowaæ i o¶mieszaæ. Bo komu to s³u¿y? Piszesz przecie¿ o zasilaniu jakich¶ tam androidów itp. Czasami mam wra¿enie, jakby¶ tworzy³ scenariusz do filmu sf i nie jest to ¿aden zrzut.  Mrugniêcie

Pozdrawiam serdecznie z krainy zwanej EMPATIA ... i przesy³am pozytywn± energiê ...  U¶miech
Ptak  U¶miech

« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 16, 2009, 23:13:48 wys³ane przez ptak » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #134 : Grudzieñ 16, 2009, 23:28:12 »

Ja uwazam ze cala ta sprawa z  PCH , Nibru pewnego dnia usna wlasnym snem i na tym sie skonczy.
    Dlatego uwazam ze ciagle pranie tego tematu przez nowych przybyszy na nasze forum i paru osob
z naszego forum nie ma zadnej przyszlosci. Masz Ptaszku racje ze mamy na forum duzo ciekawych tematow
i ludzi ktorzy maja duzo nam do przekazania i to jest najwazniejsze. Pozdrawiam Rafaela.
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #135 : Grudzieñ 16, 2009, 23:35:43 »

Dwie siostry...

empatia i jej siostra sympatia
na przeja¿d¿kê po ¿yciu siê wybra³y
...............................................

empatia rozumie wszystkich
sympatia u¶miecha siê mile
dla pierwszej wszystko siê liczy
smutki wszelkie i krotochwile
sympatia u¶miechy rozdziela z czu³o¶ci±
tych co darz± j± uwag± i mi³o¶ci±

spojrza³a empatia na siostrê
ta, gdy zauwa¿y³a spojrzenie
zachowa³a siê wynio¶le

nie pojmujesz mnie siostro wcale
wci±¿ zajêta mi³owaniem jestem
w tej pracy nawale -
a ty nie robisz nic, nie kochasz nikogo
i wygl±dasz tak jako¶ ubogo

wêdrujesz o wodzie i chlebie
i nikt nie zauwa¿a Ciebie -
tak wiele ci siostro brak

spojrza³a empatia spokojnie
schyli³a siê i....
siostrze m³odszej podarowa³a polny mak

zajêta u¶miechów s³aniem
nie zauwa¿y³a sympatia
jakie starsza siostra uczyni³a
jej pos³anie -

wêdruj± wiêc obie przez ¶wiat
tak bardzo ró¿ne -
choæ jedna kwiat i druga kwiat

Mrugniêcie
Szmer
Go¶æ
« Odpowiedz #136 : Grudzieñ 16, 2009, 23:52:58 »

A tak wracaj±c do 1 postu...

Co do 1 czê¶ci... ja bym tutaj nie operowa³ takim podej¶ciem ¿e 21 grudnia jest wszystko cacy a 22 ju¿ nic nie ma. Zak³adaj±c ¿e faktycznie co¶ siê wydarzy/rozpocznie 21 grudnia nie oznacza wcale ¿e 22 grudnia 2012 zastaniemy totalnie "poprzewracany" ¶wiat. Niby dzisiaj operujemy "przekazami lucyny, samuelami, enkami, nibiru, przebiegunowaniem, upadkami religii etc." ale pamiêtajmy jedno - nie wiemy jak to dok³adnie bêdzie wygl±daæ (o ile w ogóle bêdzie jako¶ wygl±daæ). Cz³owiek ju¿ tak ma ¿e lubi, oj bardzo lubi pos³ugiwaæ siê symbolami. Mo¿e planeta nibiru to jedynie bardzo uproszczony symbol czego¶...

Fakt, dowodów nie ma a czasu co raz mniej. Ale mimo wszystko to nie powód by to obalaæ ca³kowicie. Trzeba poczekaæ i tyle Mrugniêcie

Co do drugiej czê¶ci twojego postu. Ja bym tutaj nie zastanawia³ siê jaka bêdzie reakcja tych wszystkich "wieszczy" gdy oka¿e siê ¿e nic siê nie wydarzy³o. Ja bym raczej zastanowi³ siê, przeanalizowa³ ka¿dego takiego osobnika pod k±tem tego jaki mia³ cel aby g³osiæ takie tezy i jakie by³y jego ¼ród³a. Pamiêtajmy ¿e wiêkszo¶æ to tacy krzykacze, megafony... osoby, które otrzyma³y od kogo¶ jakie¶ informacje, w jaki¶ sposób uto¿sami³y siê z tym, zaakceptowa³y te tezy i przekazuj± to dalej. Byæ mo¿e bardzo w to wierz± ale gdy nic siê nie stanie... oni bêd± zapewne chowaæ g³owê w piasek. No bo z czym mieliby potem weryfikowaæ prawdê? Ale s± te¿ osoby, które do swoich tez dochodz± sami na podstawie wiêkszych lub mniejszych badañ... i albo maj± racjê albo zwyczajnie siê pomylili. Je¿eli faktycznie wkrad³ siê b³±d w ich pojmowanie tego co badali... prawdopodobnie upadnie ich teza ale narodzi siê nowa. Zrozumiej± gdzie pope³nili b³±d i byæ mo¿e dziêki temu poznaj± faktyczne znaczenie analizowanych informacji. W±tpiê aby tacy ludzie chowali g³owê w piasek.

Tak¿e raczej skupi³bym siê na ¼ród³ach na jakich opieraj± siê osoby g³osz±ce te tezy. Wtedy ³atwo bêdzie przewidzieæ ich reakcje.
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #137 : Grudzieñ 17, 2009, 08:28:44 »

Co do PHRIOOOORI -

znów ogromna ilo¶æ nic nie wnosz±cych zdañ... choæby:

"Cytuj
pozwolisz, ¿e skupiaæ siê bêdê
Absolutnie nie pozwalam!
..po g³êbszym namy¶le jednak.. zdecydowa³em sie "pozwoliæ ¿e skupiaæ siê bêdziesz".."

I tak w kó³ko. G³êbia powy¿szego stwierdzenia, jak i kilku innych powala mnie. Znudzi³a mi siê ju¿ polemika z Twoimi nic nie wnosz±cymi do tematu w±tkami (traktuj±cymi w g³ównej mierze o zabawia s³owem). Oczywi¶cie je¶li wolisz, mo¿emy przyj±æ, ¿e "zmieniam temat" albo "nie mam kontrargumentów".
Mnie po prostu nudzi polemika tu z Tob± odno¶nie bzdurnych tematów i walki na s³owa.

Odniosê siê tylko do jednego Twego stwierdzenia z powy¿szego posta:
Po prostu jednoznacznie nie zgadzam siê z teoriami przedstawianymi m.in. na tym forum, to jeszcze z mojej osoby maniaka nie czyni
http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=4317.msg50192#msg50192

A wiêc istotnym dla Ciebie jest jak widzê fragment: "Po prostu jednoznacznie nie zgadzam siê z teoriami przedstawianymi m.in. na tym forum"
Primo: Zdanie wyrwane z kontekstu. Wylewnie dajê do zrozumienia, z JAKIMI teoriami siê nie zgadzam.
Secundo: Ju¿ o tym pisa³em ostatnio bodaj¿e, ale powtórzê dla Ciebie raz jeszcze bo¶ chyba nie za³apa³. W jednym zdaniu, je¶li teraz nie zrozumiesz, trudno. Pisz±c o "jednoznacznym niezgadzaniu siê z teoriami z tego forum" wiadomym jest, ¿e W KONTEK¦CIE MOICH POZOSTA£YCH wypowiedzi odnosi siê to stwierdzenie do teorii mówi±cych o prognozowanym TRACHU za 3 lata - z tymi teoriami nie zgadzam siêjednoznacznie.
My¶lê, ¿e wiêcej wyja¶nieñ w tym temacie Ci nie potrzeba.

__________________________________________________-

Ptak napisa³a:
"I po co ten prze¶miewczy ton? Gdyby¶ w³±czy³ empatiê, wiedzia³by¶ o co chodzi go¶ciowi5690.
¯e nie wrzuca on do kosza mnie, czy Ciebie, lecz zestaw idei pod nazw± PCh. "

I tu mamy przyk³ad, ¿e najprostsze rozwi±zania/interpretacje bywaj± najbardziej trafne - "nie wyrzuca mnie czy Ciebie, a ideê PCh" - jest to tak oczywiste i tak widoczne i zastanawia mnie fakt niedowidzenia takich najprostszych rzeczy przez niektórych. Zreszt± podobna by³± sytuacja z rozwa¿aniem, czy pamperek z avatara wrzuca PCH do ¶mietnika, czy "gmera" w ¶mietniku. Tu te¿ kto¶ mia³ problem z jak¿e prost± interpretacj±.

Rafaela pisze:
"Juz od kilku dni piszesz tu ciagle to samo, maslo-maslane"
Chodzi Ci o to, ¿e z uporem powtarzam niektóre kwestie? Owszem, co chwila precyzujê zasadno¶æ mojego bycia na tym forum i t³umaczê dlaczego i po co tu piszê i dlaczego i po co piszê tak jak piszê. A dlaczego ci±gle siê powtarzam - poniewa¿ co chwila kto¶ czego¶ nie rozumie w mojej postawie, dziwi siê mojej obecno¶ci tu, nie widzi sensu w moich przeciwnych w stosunku do PCh wywodach itd.
T³umaczê jednemu przeciwko czemu tu wystêpujê, zaraz kolejny siê odezwie w tej samej kwestii.
Reasumuj±c przyjmij jeden z drugim, ¿e przeciwnikiem jestem Projektu Cheops i tego co g³osi. A dlaczego jestem jego przeciwnikiem - mo¿na przeczytaæ w pierwszym moim po¶cie (który te¿ co chwila gdzie¶ wklejam, bo pan X czy pani Y nie rozumiej±, "o co mi chodzi?")
Rafaelo, powtarzam do znudzenia ci±gle to samo, ¿eby nie straciæ z oczu celu, dla którego tu jestem kosztem pakowania siê w nic nie wnosz±ce polemiki... o niczym.

Rafaela pisze:
"Przynosi z soba  kubel na smieci z napisami, kazdego dnia inny napis, no i co dalej? Powinienes juz zauwazyc , ze mozesz 10 kublow na smieci przyniesc i tak nic sie nie zmieni."
Co chwila z innym napisem, owszem, jako ¿e szanowna administracja poprosi³a mnie, pomna na WIELE SKARG UCZESTNIKÓW TEGO FORUM, abym nie pokazywa³ avatara z wyrzucanym do ¶mietnika PCH. Wielu poczu³o siê ura¿onych - podobno. Taka w ka¿dym razie oficjalna jest wersja szanownej administracji.
Co do "nic siê nie zmieni" - owszem, zmieni siê, zwolenników i orêdowników PCH bêdzie ubywaæ wraz weryfikacj± za³o¿eñ PCH z kataklizmem 2012 na czele.

Rafaela pisze:
"Na poczatku jeszcze czytalam twoje wypowiedzi, ale teras juz tego nie robie, bo piszesz ciagle to samo, cytujesz swoje wypowiedzi z pierwszego dnia swojego pobytu kazdego dnia."
Odpowied¼ dlaczego - masz wy¿ej. Jak pisa³em, niektórym trzeba wiele rzeczy w kó³ko t³umaczyæ - st±d te moje  cytaty i ci±g³e powtórzenia z mojej strony.

Rafaela pisze:
"Poza tym twoje produkowanie sie na tym forum jest poprostu bez przyszlosci,"
Jasne. Jesli przez moje wypociny chocia¿ u kilku pow±tpiewaj±cych wzbudzê niechêæ do bzdury jak± PCH - bêdê ukontentowany.

Rafaela pisze:
"Ja uwazam ze cala ta sprawa z  PCH , Nibru pewnego dnia usna wlasnym snem i na tym sie skonczy."
S³usznie, a ca³y PCH upadnie jak domek z kart (ju¿ zacz±³ upadaæ, prawda?)

Rafaela pisze:
"Ja uwazam ze cala ta sprawa z  PCH , Nibru pewnego dnia usna wlasnym snem i na tym sie skonczy."
JAK TO NIE MA PRZYSZ£O¦CI? A przepraszam, na jakim my forum jeste¶my? Aaaaa.... na FORUM PROJEKTU CHEOPS.Starasz siê RAfaelo zbaczaæ z tematu i ³agodziæ przekazy i przes³anie PCH (to samo zarzuci³êm ju¿ chyba KAp³anowi). Je¶³i PCH "u¶nie w³asnym snem" - to czy wyznawcy tego¿ projektu przejd± jak gdyby nigdy nic z tym do porz±dku dziennego?

A swoj± drog± ciekaw jestem kto tu tak naprawdê przyzna, ¿e jest orêdownikiem za³o¿eñ PCH i z teoriami g³oszonymi przez PCH siê zgadza. Mam wra¿enie czytaj±c posty jak ten powy¿szy Rafaeli, ¿e wyznawców PCH tu w ogóle nie ma, jedynie kó³ko wzajemnej adoracji, którzy przypadkowo spotkali siê na forum O NAZWIE PROJEKT CHEOPS, jednocze¶nie nie maj±c z teoriami PCH nic wspólnego i nie zgadzaj±c siê z nimi.
Jak to wiêc wygl±da?

Szmerze, ale¿ Projekt Cheops nie zak³ada Nibiru..... jako symbolu czego¶. Nibiru ma byæ realn± planet±,  kilka razy wiêksz± od Ziemi i wg niektórych ¼róde³ - ju¿ widoczna z naszej planety - i tego typu bzdury. Proszê Ciê, nie doszukujmy siê tu teraz symboliki, bo zaraz oka¿e siê ¿e ca³± ideologia i propagowanie strachu przez PCH, L. £obos itd to jeden wielki symbol... czego¶ tam, co ka¿dy bêdzie móg³ sobie zinterpretowaæ dowolnie. Wg scenariuszy: JEST planeta, UPADN¡ religie (to chyba do koñca 2009 roku? heheee... oczywi¶cie...oczywi¶cie... ), bieguny ZAMIENI¡ siê miejscami itd.

Natomiast faktem jest, ¿e ciekawe mog³oby byæ - jak piszesz: "przeanalizowa³ ka¿dego takiego osobnika pod k±tem tego jaki mia³ cel aby g³osiæ takie tezy i jakie by³y jego ¼ród³a"

Piszesz te¿:
"Pamiêtajmy ¿e wiêkszo¶æ to tacy krzykacze, megafony... osoby, które otrzyma³y od kogo¶ jakie¶ informacje, w jaki¶ sposób uto¿sami³y siê z tym, zaakceptowa³y te tezy i przekazuj± to dalej. Byæ mo¿e bardzo w to wierz± ale gdy nic siê nie stanie... oni bêd± zapewne chowaæ g³owê w piasek."

Tak zapewne w wielu przypadkach bêdzie

Piszesz:
"Ale s± te¿ osoby, które do swoich tez dochodz± sami na podstawie wiêkszych lub mniejszych badañ... i albo maj± racjê albo zwyczajnie siê pomylili. Je¿eli faktycznie wkrad³ siê b³±d w ich pojmowanie tego co badali... prawdopodobnie upadnie ich teza ale narodzi siê nowa. Zrozumiej± gdzie pope³nili b³±d i byæ mo¿e dziêki temu poznaj± faktyczne znaczenie analizowanych informacji. W±tpiê aby tacy ludzie chowali g³owê w piasek."

Z tym te¿ siê zgodzê, ale zak³adaj±c, ¿e ludzie których tutaj wymieni³e¶ nie maj± jakich¶ niecnych Mrugniêcie  zamiarów (nie wiem... nie s± mocno zwi±zani czy te¿ bezpo¶rednio nie wspó³pracuj± z PCH) juz wg mnie DAWNO POWINNI  zrozumieæ pope³niony b³±d. Czas biegnie, nic siê nie dzieje, nic siê nie sprawdza, bzdury spod szyldu PCH s± weryfikowane..... czy¿by wiêc owi ludzie JU¯ rzeczywi¶cie przyjêli do wiadomo¶ci swoje pomy³ki (a my o tym oczywi¶cie nie musimy wiedzieæ), czy dalej brn± w ¶lep± uliczkê pod szyldem PCh? Tego nie wiemy. Nikt siê tu nie przyzna³ Mrugniêcie.

Szmer:
"Tak¿e raczej skupi³bym siê na ¼ród³ach na jakich opieraj± siê osoby g³osz±ce te tezy. Wtedy ³atwo bêdzie przewidzieæ ich reakcje."
Có¿... to robota dla socjologa jak s±dzê. Mnóstwo stron mo¿na by zapisaæ, szukaj±c genezy pój¶cia t± drog±. Ale bardzo s³uszne jest to, o czym tu ju¿ wspominali¶my, ¿e (bior±c pod uwagê "szeregowych" wyznawców) jest to niczym przewracaj±ce siê domino.  Domino, ustawione z ludzi o pewnych predyspozycjach - nie tylko sk³onnych do dawania wiary w ró¿ne teorie, ale tak¿e, mam wra¿enie, z ludzi nie potrafi±cych tych teorii samemu zweryfikowaæ (a choæby próbowaæ zweryfikowaæ). I potem mamy do czynienia ze wspomnianymi przez Ciebie "megafonami" powielaj±cymi tre¶ci id±ce "z góry".
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 08:39:39 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
east
Go¶æ
« Odpowiedz #138 : Grudzieñ 17, 2009, 09:53:50 »

gosc5690 po wielostronnicowym s³owotoku w koñcu zauwa¿y³ ¿e :
"Mam wra¿enie czytaj±c posty jak ten powy¿szy Rafaeli, ¿e wyznawców PCH tu w ogóle nie ma, jedynie kó³ko wzajemnej adoracji, którzy przypadkowo spotkali siê na forum O NAZWIE PROJEKT CHEOPS, jednocze¶nie nie maj±c z teoriami PCH nic wspólnego i nie zgadzaj±c siê z nimi.
Jak to wiêc wygl±da? "

Ufff , nareszcie. I teraz mo¿emy rozpocz±æ dyskusjê U¶miech  Du¿y u¶miech

Pozdrawiam empatycznie  "kó³ko wzajemnej adoracji "  U¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #139 : Grudzieñ 17, 2009, 09:56:26 »

niektórzy hołdują zasadzie "minimum słów, maksimum informacji",- a niektórzy wręcz przeciwnie Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 09:59:28 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #140 : Grudzieñ 17, 2009, 10:12:16 »

gosc5690 po wielostronnicowym s³owotoku w koñcu zauwa¿y³ ¿e :
"Mam wra¿enie czytaj±c posty jak ten powy¿szy Rafaeli, ¿e wyznawców PCH tu w ogóle nie ma, jedynie kó³ko wzajemnej adoracji, którzy przypadkowo spotkali siê na forum O NAZWIE PROJEKT CHEOPS, jednocze¶nie nie maj±c z teoriami PCH nic wspólnego i nie zgadzaj±c siê z nimi.
Jak to wiêc wygl±da? "

Ufff , nareszcie. I teraz mo¿emy rozpocz±æ dyskusjê U¶miech  Du¿y u¶miech

Pozdrawiam empatycznie  "kó³ko wzajemnej adoracji "  U¶miech

Mrugniêcie)) no có¿.. mo¿na by rzec analogicznie - jest sobie forum, traktuj±ce - dajmy na to - o Islamie, gdzie 3/4 postów mówi o sportowych samochodach. A Islamem nikt siê nie zajmuje (chyba, ¿e krytykanci - patrz: moje krytykanctwo PCH). Tylko dlaczego nie za³o¿yæ samochodowego forum?

niektórzy ho³duj± zasadzie "minimum s³ów, maksimum informacji",- a niektórzy wrêcz przeciwnie Chichot

Zapewne o mnie Ci chodzi i niestety muszê siê zgodziæ. Czasem jednak nie sposób (NIESTETY) trzymaæ siê za³o¿onego tematu, gdy Rafalea czy inny Phrioooori staraj± siê polemizowaæ nie z tematem, a na przyk³ad z  moj± postaw± i moim sensem bycia tutaj Mrugniêcie.
Potem rzeczywi¶cie wiêkszo¶æ postów odbiega od pocz±tkowej my¶li.

East napisa³:
"Ufff , nareszcie. I teraz mo¿emy rozpocz±æ dyskusjê "

S³usznie! jak siê wiêc bêd± t³umaczyæ?:>:>
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 10:33:30 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #141 : Grudzieñ 17, 2009, 11:03:24 »

No tak, musze powiedziec ze wlasnie PCH bylo dla mnie droga na to forum. Na samym poczatku bardzo
mnie to wszystko interesowalo. Po przeczytaniu wszystkich sesji postanowilam sie zarejestrowac i pozostac
bo bylam przekonana ze bede miala mozliwosci dalej rozwijac moje zainteresowanie PCH. Trwa to juz ponad rok. Uwazam ze kazdy ma prawo myslec co chce, ja tez mam swoje zdanie. Uwazam ze ta aktywna grupa PCH jest bardzo pracowita. Mimo duzych problemow na jakie spotykaja od wladz Egipskich - kopia.
Nie mysle ze wykozystuja pieniedzy darowanych na prywatne cele, podziwiam bardzo wytrwalosc  z jaka
walcza o kazdy dzien pobytu i pracy w Egipcie. Osoba pana Zahi Hawass, jest tez bardzo ciekawa i kontrowersyna, grupa PCH ma wystarczajaco tez problemow od strony tej osoby. Mentalnosc ludzi z tamtych stron jest calkiem inna, mysle ze organizatorzy nie brali tego wogole pod uwage.
Jesli ktos troche mysli to moze szybko sie zorirtowac , ze takie przedsiewziecie nie bedzie tak latwe i bez
komplikacji. Jesli chodzi o sama historie tego miejsca, to mozna duzo sie dowiedziec z ksiazek Ericha von
Däniken np. "Oczy Sfinksa. Tajemnice piramid". na naszym forum czytalam tez duzo bardzo ciekawych informacji, ktore kierowaly mnie w dalsza droge tematu. Dlatego uwazam ze ze kazdy ma prawo miec swoje zdanie i je wypowiadac, ale jestem przeciwna awanturom i wyrafinowanym klutniom i atakom.
To forum jest bardzo aktywne i zyjace, codziennie odwiedza to forum wiele ludzi i kazdy ma prawo tez
przylaczyc sie tu do nas i z nami dalej pracowac. Proponuje duzo , duzo naprawde czytac wypowiedzi, podane linki, wtenczas napewno nie bedzie takich zdazen ze przyszlem tu bo mi sie to i to nie podoba, to
dobrze ze ci sie nie podoba, to jest twoja prywatna sprawa , w socjalizmie musiel byc wszyscy jednoglosni, to juz sie skonczylo. Przyszedl inny czas i musimy sie w nim poprostu znalezc, mamy tez szanse przyczynic sie do pozytywnego rozwoju tego czasu. Dlatego ciagle pisze, szanuj swoje srodowisko, wode, powietrze, ziemie. Zyj swiadomie, dbaj o dobro czlowieka. Mi nie przeszkadzaja tematy ktore mowia o zagladzie, uwazam ze jestesmy tak daleko ze nalezy to mowic bezposrednio do ludzi, aby sie obudzili i zaczeli dbac o ekologiczne zycie.  Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zycze duzo
przyjemnej pracy przedswiatecznej w domu. Rafaela.

WlASNIE PRZECZYTALAM TWOJA OSTATNIA WYPOWIEDZ GOSC 5890, to sa bzdury co ty piszesz, wiecej nie bede z toba dyskutowala, ty chcesz tylko jednego -zapasow- widzisz ze nie ma z kim, to najlepsza teza"ze wyznawcow PCH tu nie ma"- tu nie ma osob ktorzy by robili to co ty chcesz. A mianowicie utarczki.
Zostales bez pracy, smutne to ale prawdziwe.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 11:10:13 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #142 : Grudzieñ 17, 2009, 11:11:34 »

Cytat: go¶æ5690
S³usznie! jak siê wiêc bêd± t³umaczyæ?:>:>

A czy musz± siê t³umaczyæ? Wystarczy, ¿e runie ich ¶wiat, w który wierzyli. To da im now± m±dro¶æ, choæ prawdopodobnie opart± na bolesnym do¶wiadczeniu …
T³umaczeñ potrzebuje ego, by zachowaæ twarz.
Po co wiêc pisaæ o tym, jak kto¶ bêdzie siê t³umaczyæ z w³asnej wiary? Czy nie by³yby to nasze w³asne t³umaczenia? Czy w ten sposób nie próbowaliby¶my siebie z czego¶ wyt³umaczyæ, czego czêsto nawet nie u¶wiadamiamy? Ka¿dy niesie swój baga¿ …

Pozdrawiam  U¶miech
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #143 : Grudzieñ 17, 2009, 11:41:21 »

Rafaelo - nareszcie co¶ sensownego napisa³a¶ w tym w±tku. Piszesz dlaczego zawita³a¶ na forum, piszesz o swoim zainteresowaniu kwesti± PCh itd, itp. Ponadto zgodzê siê, ¿e ka¿dy ma prawo wypowiadaæ swoje zdanie (s³usznie, nie jeste¶my w kajdanach jedynej s³usznej idei). Równie¿ zgodzê siê z tym, ¿e nale¿y dbaæ o dobro drugiego cz³owieka etc., mi równie¿ nie przeszkadzaj± (podobnie jak Tobie) tematy tu zak³adane (dlatego, ¿e s± - mo¿na wchodziæw polemikê dotycz±c± tych zagadnieñ).

Ró¿nica miêdzy nami jest taka (poza preferencjami naszymi rzecz jasna - Ty akceptujesz PCh, ja nie), ¿e ja nie atakujê Twojego sposobu przelewania my¶li na tutejsze posty, w czym Ty celujesz (choæby Twój pierwszy post odno¶nie mojej osoby - nie pamiêtam - czy tu czy w temacie "braku pojawienia siê Nibiru) czy kolejny tutaj - post 132 (zauwa¿, ¿e piszê o ataku na "sposób przelewania my¶li", nie mówiê o ataku skierowanego na konkretn± osobê).

i Twoja konkluzja - "to s± bzdury co piszesz". Przeczytaj mo¿e raz jeszcze, przed czym ostrzega nas PCh. I z tym w³a¶nie, przed czym nas przestrzega ja SIÊ NIE ZGADZAM i to bêdê piêtnowa³. Wg mnie to czym ludzie s± straszeni - katastrofy zwi±zane z Nibiru, przebiegunowaniem etc.- to s± w³a¶nie bzdury.

Czy chcê zapasów? Hmm.. mam wra¿enie, ¿e te zapasy dla Ciebie to po prostu wyra¿anie mego zdania (innego ni¿ Twoje). A ¿e twardo broniê tez z mojego pierwszego postu - nazwij to jak chcesz. Mog± to byæ zapasy.

Piszesz:
"to najlepsza teza"ze wyznawcow PCH tu nie ma"" - tutaj przyznam siê nie zrozumia³em - twierdzisz, ¿e na forum Projektu Cheops nie ma ludzi popieraj±cych i zgadzaj±cych siê z tym¿e Projektem? przyznam, ¿e nie do koñca z³apa³em sens tego przytoczonego (fioletowego) fragmentu.

Czy ja chcê utarczek? Tu te¿ - nazywaj to jak chcesz. Je¶li spotkaj± siê 2 odmienne zdania - bêdzie polemika/walka na argumenty (b±d¼ pseudoargumenty)/wspomniane utarczki itd., itp.
Czego szukam? Ale¿ niczego. "Szukanie" tu nie jest odpowiednim s³owem. Natomiast co staram siê pokazaæ - bezsens i nieprawdziwo¶æ katastroficznych za³o¿eñ i teorii snutych przez Projekt Ch.

Ptaku, masz s³uszno¶æ. T³umaczyæ siê nie musz± oczywi¶cie. Ale jestem przekonany (bior±c pod uwagê ilo¶æ wizji zwi±zanych z rokiem 2012), ¿e tak zwani sceptycy bêd±, mówi±c delikatnie, ciekawi, jak propagatorzy wiadomych za³o¿eñ bêd± widzieæ swe wcze¶niejsze oddanie teoriom zwi±zanym z 2012.

Jestem przekonany, ¿e mimo, jak piszesz ich ¶wiat runie (w kontek¶cie 2012 rzecz jasna), bêdzie wiele osób - o czym tu ju¿ pisali¶my, które bêd± t³umaczyæ - mo¿e nie "siê", a drobne zjawiska na ¶wiecie, jako te, o których by³a mowa w katastroficznych wizjach (rzecz spaczonej interpretacji), jeszcze inni, jak tu kto¶ napisa³, w³o¿± g³owê w piasek, jeszcze inni przesun± datê z 2012 na 2022 czy 2112 itd.

Ju¿ kilka scenariuszy na owe t³umaczenia tu zosta³o przedstawionych. Przy czym zaznaczam i co istotne - mog± to byæ t³umaczenia TU NA FORUM, ale równie¿ t³umaczenia PRZED SAMYM SOB¡ - i tych drugich oczywi¶cie nie poznamy.

Dlaczego natomiast tak bardzo sprzeciwiam siê tym wszystkim teoriom i walczê z nimi - napisa³em w swoim pierwszym po¶cie na tym forum (ju¿ nie bêdê przytacza³ po raz "enty", bo zgodzê siê z Songo - mionimum s³ów, maksimum informacji.)
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 11:46:00 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #144 : Grudzieñ 17, 2009, 13:06:40 »

Dobrze ze mnie zrozumiales. Mysle ze jak pozostaniesz pare miesiecy na forum, to zorientujesz sie jaka
atmosfera tu panuje. Kazdy znajduje swoje miejsce i jest akceptowany taki jaki jest, choc nie zawsze
wszyscy moga sie niekiedy zgadzac z pogladami danego czlowieka, mimo to poznajemy siebie, tolerujemy
i doceniamy naszych kolegow bo mamy pare osob o naprawde duzych zasobach wiadomosci, dzieki nim
kazdy moze cos dla siebie znalezc. Powinienes tez wiedziec ze na forum mamy ludzi w roznym wieku, potrafimy sie bardzo dobrze rozumiec. Ludzie z dobra wola sa zawsze mile widziani. Bywaja tez osoby ktore
ciagle zapewniaja niespodzianki, mimo to tez sa w jakis sposob lubieni. Zrozum tu nikomu nie chodzi
o mienie racjii, bo racje kazdy ma swoja, ale chodzi o normalne kontakty miedzyludzkie na dobrym poziomie. Rafaela.
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #145 : Grudzieñ 17, 2009, 13:20:32 »

Echhh... zabi³o mnie to zdanie:
"Zrozum tu nikomu nie chodzi o mienie racjii, bo racje kazdy ma swoja".

1. Czyja¶ racja (czyj¶ pogl±d) jest taka:
RELIGIE UPADN¡ w 2009 roku.

2. Moja racja (mój pogl±d) jest taka:
RELIGIE NIE UPADN¡ w 2009 roku.

Obie racje siê wykluczaj±.

Mo¿liwo¶æ pierwsza: RELIGIE UPADAJ¡ w 2009 - racja by³a po stronie osoby "1" (RACJA osoby "2" by³a nieprawdziwa).
Mo¿liwo¶æ druga: RELIGIE NIE UPADAJ¡ w 2009 - racja by³a po stronie osoby "2". (RACJA osoby "1" by³a nieprawdziwa).

Czyli w wielu wypadkach mamy do czynienia z "BZDUR¡" kontra "FAKTEM".
Wiêc je¶li i "BZDURA" i "FAKT" ma byæ traktowana na jednym poziomie (jako czyja¶"RACJA").... to ja nie mam wiêcej pytañ.

(Oczywi¶cie zamiast wspomnianych religii mo¿na wsadziæ tekst o Nibiru czy czym tam kolwiek innym)

Normalne kontakty miêdzyludzkie to oczywi¶cie inna sprawa.

Ja mam dobr± wolê. Nie chcê, aby ludzie naczytaj±cy siê bzdurnych przepowiedni i scenariuszy dotycz±cych klêsk i katastrof 2012 ulegli tym ¶miesznym teoriom.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 13:24:52 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #146 : Grudzieñ 17, 2009, 14:36:27 »

Gdybysmy oboje usiedli do dyskusji, to bys sie przekonal ze naprawde z racja jest wlasnie tak jak ja to
przyjmuje.. Kazdy ma swoja racje. Nikt nie zna innego czlowieka, nie nalezy nakladac na kogos wlasnych racji, bo to sa tylko twoje racje. Mozemy wyrazac nasze racje, nasze zdanie, ale nie zmuszac kogos aby przyjmowal moje myslenie moje przekonania. Czlowiek starszy ma rozne przezycia za soba, czlowiek mlody moze miec duzo wiadomosci, ktorych starszy czlowiek moze nie ma, bo np. nigdy sie nie interesowal UFO.
Jednak oboje moga wymieniac nawzajem swoje informacje, dyskusja tych dwojga moze byc bardzo interesujaca, a nawet uczaca. Tu na forum nie mozemy uzywac gestow, mimiki, tonu, mozemy tylko probowac cos przekazac w naplytszym sposobie. Jak widze, jestes przekonany ze to co ty przekazujesz jest prawdziwe i dobre. Ludzie powinni teraz ciebie usluchac i odwrocic sie od forum, to byc dobrze przyja, po twojej mysli.
Przykro mi bardzo, ale ludzi ktorzy uwazaja ze ich racje sa prawdziwe i tylko jego racja jest taka jak nalezy,
zmuszajac na rozne sposoby w to wierzyc, takich ludzi w moim zyciu niestety ale unikam, wiele krzywd powstalo w moim zyciu wlasnie przez takie osoby.
Jest to temat bardzo gleboki, nie mozna tego przedyskutowac w kilku wypowiedziach. Dlatego ciagle
zwracam uwage ze tu na forum kazdy ma prawo miec wlasne zdanie i je wyrazac, ale nie zmuszac innych
calymi dniami do zmiany myslenia. Chron innych od niebezpiecznych informacji, tego nigdy nie bede nikomu zabraniac, ale prosze nie rob naciskow na rozne sposoby  abysmy zaczeli myslec tak jak ty.

Jesli chodzi o religie, to obojetnie jaka religia, w tym czasie kazda ma problemy. Sprawa upadku religii
jest sprawa wyznawcow. Jesli uwazaja ze religja do jakiej naleza jest jest czysta i prawa, to dobrze, niech tak bedzie.Jak im nie przeszkadzaja paskudztwa jakie dzieja sie w srod kleru, homoseksualizm, wykozystywanie dzieci, zycie w dobrobycie  i ciagly brak pieniedzy, nie reaguja- to znaczy zgadzaja sie z tym wszystkim to niech im tak bedzie. Kosciol kpi sobie z tego co mowia ludzie ktorzy wychodza z kosciola.
Gdyby wzieli sobie do serca, gdyby byli pociagnieci do odpowiedzialnosci to dzisiaj napewno KK wygladalo by calkiem inaczej, a i szacujek i wiara mialy by inna wartosc.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 14:46:34 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #147 : Grudzieñ 17, 2009, 15:20:38 »

Rafaelo - i tak w kó³ko. Przytoczy³em Ci przyk³ad rozpisany tak, ¿e ju¿ pro¶ciej nie mo¿na, a Ty dalej swoje.

Mylisz po prostu 2 pojêcia - RACJI (bezwzglêdnej) oraz OPINII (czêsto subiektywnej) na dany temat czy te¿ WIARY.

S± pewne dziedziny, gdzie bzdur± jest s±dziæ, ¿e 2 ró¿norakie postawy (RACJE) maj± prawo bytu jednocze¶nie. O tym ju¿ chyba pisa³em. Je¶li Ty powiesz, ¿e 2+2=4, ja natomiast siê nie zgodzê i bêdê twierdzi³, ¿e 2+2=7... to czy oboje bêdziemy mieæ racjê? Bzdura!
Podobnie jak - ¿eby nawi±zaæ do tematu tego w±tku - ma siê sprawa z katastrofami 2012. ¯eby byæ bardziej precyzyjnym - niech to bêdzie na przyk³ad lec±ca ku nam Nibiru i zwi±zana z ni± katastrofa.

Je¶li osoba "A" bêdzie twierdziæ, ¿e leci i spowoduje kataklizm, osoba "B" natomiast stwierdzi, ¿e nie leci i kataklizmu nie bêdzie to... OBIE TE OSOBY NIE MOG¡ MIEÆ RACJI JEDNOCZE¦NIE!
Jestem w ma³ym szoku szczerze powiedziawszy, ¿e mo¿na przyjmowaæ - tak jak Ty to robisz - za prawdziw± tezê, ¿e zawsze 2 przeciwstawne racje maj± prawo bytu jednocze¶nie i s± jednako prawdziwe -  powy¿ej (po raz kolejny zreszt± chyba) wyja¶niam, ¿e tak nie jest.
Nie ma miejsca na polemikê, czy 2+2 równa siê czy nie równa 4

To o czym Ty mówisz natomiast, to wspomniana przeze mnie OPINIA na jaki¶ temat, WIARA w co¶ (mo¿esz ró¿nie to nazywaæ) itd, itp.
Mo¿na wierzyæ b±d¼ nie wierzyæ w UFO, mo¿na mieæ o kim¶ opiniê zgo³a inn±, ni¿ opinia kogo innego, mo¿na wierzyæ w Odyna, mo¿na nie wierzyæ, mo¿na mieæ wyrobion± opiniê na temat polityka - pozytywn±, jak i negatywn±. I tak dalej, i tak dalej...

Reasumuj±c, s± PEWNIKI, co do których interpretacja mo¿e byæ tylko jedna (wspomniane przeze mnie twierdzenie, ¿e 2+2= ZAWSZE 4) i nie ma tu miejsca na SUBIEKTYWN¡ ocenê.

S± natomiast kwestie, gdzie ró¿ne pogl±dy maj± racjê bytu (ró¿ne opinie, zdania na dany temat itd) - i Ty o tym tak na prawdê ca³y czas mówisz.

Ja natomiast mówiê (i ¿eby znów skupiæ siê na konkretnym przyk³adzie): ¯ADNA NIBIRU KU NAM NIE LECI!
Je¶³i kto¶ powie: OWSZEM, LECI! - to w tym wypadku oboje racji mieæ nie mo¿emy. I tylko jedna z tych racji/prawd jest prawdziwa.

I ja oczywiscie s±dzê (pomny na brak jakichkolwiek dowodów), ¿e Nibiru nie leci/nie upadn±w tym roku religie/nie bêdzie nag³ego przebiegunowania/nei bêdzie katastrofy 2012 itd itd.......

Ju¿ pro¶ciej chyba nie da siê wyt³umaczyæ powy¿szego zagadnienia.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 15:24:24 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #148 : Grudzieñ 17, 2009, 15:26:54 »

¿ycie to nie proste równanie matematyczne
poza tym jak udowodni³ A.Einstein wszystko jest wzglêdne i zale¿y od pozycji obserwatora

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
gosc5690
Go¶æ
« Odpowiedz #149 : Grudzieñ 17, 2009, 15:46:05 »

Owszem, poza zerem absolutnym i prêdko¶ci± ¶wiat³a wszystko.

Ale na potrzeby dyskusji na tym forum nie wiedzê sensu spieraæ siê, czy 2+2 rzeczywi¶cie równa siê czy nie równa 4.
Odpowied¼ jest prosta.

Je¶li najzwyczajniej nie rozumiesz moich 2-ch poprzednich postów - lotno¶ci swego umys³u ¶wiadectwo wystawiasz.

"¿ycie to nie proste równanie matematyczne"
 Ca³e ¿ycie nie - to prawda. Ale niektóre jego aspekty mo¿na w sposób matematyczny przedstawiæ. A ja tu nie mówiê o ca³ym ¿yciu - ja mówiê o pewnych jego wycinkach.

Dzi¶ bêdê szed³ do sklepu. Jutro równie¿. pojutrze nie. Czyli - prawdziwe jest, ¿e bêdê w ci±gu tych dni DWA razy w sklepie, nie 3, nie 3 i pó³ ani 4, tylko DWA RAZY. I ja nie bêdê rozwa¿a³, czy oby rzeczywi¶cie by³em 2 razy - bo to przecie¿ rzecz wzglêdna. To taki przyk³ad - kolejny zreszt±, bo widzê, ¿e ciê¿ko z pojêciem elementarnej logiki.

Podobnie zreszt± z - dajmy na to - kataklizmem spowodowanym nadlatuj±c± planet±. Planeta albo nadleci, albo nie nadleci. Nikt raczej nie powie, ze "wzglêdnie nadlecia³a, albo "wzglêdnie nie nadlecia³a". Proste, nie?

Masz jeszcze jakie¶ uwagi co do moich 2-ch powy¿szych postów?
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2009, 15:56:59 wys³ane przez gosc5690 » Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: