Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 21, 2024, 18:04:46

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Pytania i uwagi techniczne  (Przeczytany 111010 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Styczeñ 17, 2010, 20:06:00 »

Cytat: Phirioori
Moim zdaniem, w sytuacji gdy kolejny post ma inne zabarwienie tematyczne, czy stanowi inne odniesienie
móg³by byæ dopuszczalny , jako osobny - ze wzglêdu na ewent. opcje przeniesienia do innego w±tku,
co u³atwia³oby prace równie¿ modom.

Ale¿ s± dopuszczalne takie mo¿liwo¶ci, tylko, nie wiedzieæ czemu, wielu o tym nie pamiêta. Niektórzy mog± nawet nie wiedzieæ i nie bardzo wyci±gaj± wnioski z czytania takich informacji (bez zaczepnych aluzji do nikogo).
Wiele osób wstawia miej wiêcej taki tekst proszê administracjê (czy modów) o nie scalanie tych postów, gdy¿ ... .

I po kabulu. Z regu³y stosujemy siê do tych pró¶b.

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Styczeñ 17, 2010, 20:12:47 »

W swietle tego co napisa³ Dariusz oraz:
Tak samo jak Ty, jestem za wyCZUCIEm i zachowaniem odpowiedniej miary, która jednak nie krêpuje wyra¿ania my¶li jakie CZUJEMY…
..my¶le ze wszystko funkcjonuje dobrze, z pewna doz± elastyczno¶ci.

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2010, 20:39:37 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Styczeñ 17, 2010, 20:25:22 »

Cytat: PHIRIOORI
Pierwsz cze¶æ mysle podobnie zigrin.

Ale druga ju¿ nie:
³aczenie nie polega na robieniu zupy, która jest melanszem wszystkiego ze wszystkim.
£aczysz i tak wszystko w sobie. To TY jeste¶ ³±cznikiem. Ni eprojektuj tego na kazdy w±tek,
bo na prawdê bedzie ciê¿ko cokolwiek tu znale¼æ lub rozsadnie rozwin±c.

Tu nie chodzi o robienie zupy lecz o to, ¿e czasami temat g³ówny musi byæ wzbogacany w±tkami pobocznymi (mimo, ¿e takie ju¿ istniej±), by nabra³ barw i móg³ byæ w pe³ni omówiony. Nic nie istnieje samodzielnie bez powi±zañ. To, ¿e jeste¶my ³±cznikami nie znaczy, ¿e mamy nie pozwalaæ sobie na pe³ne wyra¿enie opinii w temacie, je¿eli to siê w jaki¶ sposób z nim wi±¿e. I tu zachodzi problem interpretacji, jeden zobaczy ten zwi±zek inny nie.
Uwa¿am, ¿e Zigrin ma pe³n± s³uszno¶æ i jestem za … choæ PHI te¿ trudno odmówiæ racji …  Chichot
Zatem, jak we wszystkim umiar i z³oty ¶rodek, bez zniewalania jednak my¶li. 

Pozdrawiam  U¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Styczeñ 17, 2010, 20:35:54 »

Cytat: ptak
lecz o to, ¿e czasami temat g³ówny musi byæ wzbogacany w±tkami pobocznymi (mimo, ¿e takie ju¿ istniej±), by nabra³ barw i móg³ byæ w pe³ni omówiony. Nic nie istnieje samodzielnie bez powi±zañ.
Do tego s³u¿y w³a¶nie mo¿liwo¶c podlinkowania w stosownym watku czy po¶cie. To nie jest a¿ tak wymagaj±ce,
a zyskuj± wszyscy: ³atwiej te¿ jest wróciæ do tematu, gdy pojawi± siê nowe aspekty, bo wiadomo gdzie go szukaæ.
Ponadto TWÓJ jaki¶ cenny wk³ad do tematu te¿ jest na miejscu, i kto¶, kto wchodzi tu po raz pierwszy szukaj±c konkretnego zaganienia ma mo¿liwo¶æ CIEBIE poczytaæ - gdy napiszesz gdzie indziej - to jej ze sporym prawdopodobieñstwem mieæ nie bêdzie.

Cio innego wprawiony user, który od razu wie, ¿e najcenniejsze informacje wykopaæ mo¿na w smietniku U¶miech))

I tu zachodzi problem interpretacji, jeden zobaczy ten zwi±zek inny nie.
Tak. Ciekaw± spraw± jest interpretowanie UCZUÆ (w kontek¶cie ich obrazy). jest jakie¶ spo³ecznie wgrane przyzwolenie na lekcewa¿enie uczuæ które nie sa dostatecznie zbiorowe jeszcze.
Ale to da siê zrobiæ!

Zatem, jak we wszystkim umiar i z³oty ¶rodek, bez zniewalania jednak my¶li
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2010, 20:44:28 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Styczeñ 17, 2010, 21:10:39 »

Zgoda PHI, tylko, ¿e w³±czenie do tematu omawianego elementów zwi±zanych z innymi w±tkami jest na ogó³ specyficzne i uwarunkowane w³a¶nie tematem g³ównym. Nie ma potrzeby linkowaæ innego wielostronicowego w±tku, gdy wystarczy jeden lub dwa posty. Chyba rozumiesz o co mi chodzi?
Nieraz dyskusja nieco zboczy pod±¿aj±c za my¶l± innego forumowicza, a ju¿ podnosi siê larum, ¿e dany temat istnieje gdzie indziej. W takich sytuacjach odechciewa siê wszelkiej rozmowy. Nie jeste¶my przecie¿ zaprogramowanymi robotami …

Sam teraz da³e¶ przyk³ad przeskoku z jednego tematu na inny, wstawk± o powszechnym przyzwoleniu na obra¿anie uczuæ nie do¶æ zbiorowych jeszcze … niby tematycznie bez zwi±zku … a jednak  wyrazi³e¶ istotn± my¶l … i czy nie ma ona prawa na rozwiniêcie? Choæ mo¿e w tym przypadku rzeczywi¶cie w innym miejscu?  U¶miech

Pozdrawiam  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2010, 21:12:42 wys³ane przez ptak » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Styczeñ 17, 2010, 23:20:52 »

Nie ma potrzeby linkowaæ innego wielostronicowego w±tku, gdy wystarczy jeden lub dwa posty. Chyba rozumiesz o co mi chodzi?

Tak, ja rozumiem i my¶lê wzglêdnie podobnie.
W koñcu to nie armata, co musi byæ skalibrowana do ostatniego miejsca po przecinku.

Niemniej chcia³em podkresliæ, (bo chyba niedoczyta³as), ¿e nie musisz
linkowaæ wielostronicowych postów - bo mo¿esz konkretny jeden lub dwa KONKRETNE posty te¿ podlinkowaæ.

Nieraz dyskusja nieco zboczy pod±¿aj±c za my¶l± innego forumowicza, a ju¿ podnosi siê larum, ¿e dany temat istnieje gdzie indziej. W takich sytuacjach odechciewa siê wszelkiej rozmowy. Nie jeste¶my przecie¿ zaprogramowanymi robotami
Ja nie odczuwam jakiego¶ nadmiernego dyskomfortu w tym wzgledzie, odk±d Dariusz moderuje.
Tomek czy hans faktycznie lecieli zbyt maszynowo.

Myslê ¿e ogólne praktyczne i funkcjonalne aspekty zosta³y tu dog³êbnie naswietlone.
To nie sa kwestie widzimisie ale prostych funkcjonalno¶ci.
Przy ich zrozumieniu i odrobinie dobrych intencji zarówno od strony modów jak i pisz±cych powinno byæ ok

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2010, 23:27:27 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Styczeñ 18, 2010, 13:52:56 »

Ja równie¿ nie odczuwam ¿adnego dyskomfortu, przy obecnej moderacji ale mam pytanie techniczne. Na stronie g³ównej w dzia³ach tematycznych nie widaæ kto jest moderatorem globalnym, a i lista osób przypisanych do konkretnych dzia³ów nie zgadza sie z list± z temacie temacie 'Kto opiekuje sie tym forum'. Na innym forum, na dole strony g³ównej w statystykach s± podawani moderatorzy. Bo z samego avatarka trudno poznaæ jako ze g³ówna grupa forum to 'Forum Meditation Group' co nie wiem czy jest równe ' forum moderation group' ?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Styczeñ 18, 2010, 22:34:18 »

Tymi ustaleniami zajmuje siê >Stolo<, i z tego co siê orientujê, to niektórzy moderatorzy maj± rozszerzone uprawnienia, lecz chyba nikt nie ma moda globalnego. W tym uk³adzie nie ma potrzeby takiego ustanawiaæ.
Za¶ kto jest modem, to juz wyra¼nie widaæ, choæby jako informacja nad ka¿dym dzia³em.

tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #33 : Styczeñ 20, 2010, 20:20:32 »

Staram siê nie pisaæ pod swoim postem, ale daje siê "zauwa¿yæ"  Du¿y u¶miech, ¿e gdy kto¶ edytuje stary post, to ³atwiej tak± zmianê przeoczyæ i zostaje niezauwa¿ony. Dlatego te¿ uwa¿am, ¿e powinno byæ wiêcej luzu pod tym wzglêdem.

mo¿na stworzyæ nowy post, wkleiæ do niego zawarto¶æ starego i dopisaæ w nim jeszcze to, co chcieli¶my dodaæ.
nastêpnie stary mo¿na usun±æ, wtedy temat jest zaktualizowany i wêdruje na górê listy tematów.
 Cool

w nie pisaniu kolejnych postów jeden pod drugim chodzi³o o to, ¿eby sztucznie nie nakrêcaæ swoich tematów - aby w±tki z rzeczywist± o¿ywion± dyskusj± wielu forumowiczów wêdrowa³y na górê listy tematów, a nie te w których kto¶ ca³y czas rozmawia sam ze sob±
Tymi ustaleniami zajmuje siê >Stolo<, i z tego co siê orientujê, to niektórzy moderatorzy maj± rozszerzone uprawnienia, lecz chyba nikt nie ma moda globalnego. W tym uk³adzie nie ma potrzeby takiego ustanawiaæ.
Za¶ kto jest modem, to juz wyra¼nie widaæ, choæby jako informacja nad ka¿dym dzia³em.

kiedy¶ globalnym by³ Hans Olo, nie wiem czy nadal jest - a aktualnym adminem to jest stolo czy ty Darek?
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 20, 2010, 20:27:26 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Styczeñ 20, 2010, 20:27:48 »

yyyyy..., Tom1ek - to Ty jeszcze ¿yjesz? ;]
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Styczeñ 20, 2010, 20:29:57 »

Tom1ek, z tego co wiem to oboje s±, tyle ¿e Stolo wpada rzadko, Darek trzyma rêkê na pulsie. Co za¶ tyczy modów, to Darek mia³ racjê mówi±c, ¿e niektórzy z nas (nie wiem czy wszyscy) maj± globalny zasiêg dzia³ania.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #36 : Styczeñ 20, 2010, 20:40:56 »

yyyyy..., Tom1ek - to Ty jeszcze żyjesz? ;]
hehe, jak widać Jêzyk

Tom1ek, z tego co wiem to oboje są, tyle że Stolo wpada rzadko, Darek trzyma rękę na pulsie. Co zaś tyczy modów, to Darek miał rację mówiąc, że niektórzy z nas (nie wiem czy wszyscy) mają globalny zasięg działania.
No fakt, widzę że ja też mam.
A jeśli Darek też jest adminem, to powinno mu się też wyświetlać odpowiednie logo:

ja go nie widzę, nie ma tez loga moda, ani moda globalnego, wg tego co wyświetla się przy postach Darek jest zwykłym userem, (??)
jeśli nie to trzeba sprawdzić ustawienia rang i grup użytkowników (panel administracyjny) - ja już nie mam uprawnień aby to zrobić
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 20, 2010, 20:42:16 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Styczeñ 20, 2010, 20:55:12 »

No w³a¶nie sama siê ju¿ zaczyna³am zastanawiaæ, kto tu ma dostêp do panelu, bo czasami go potrzebowali¶my. Darek chyba nie ma...

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
tom1ek

Gadu³a

yeah! ;)

« Odpowiedz #38 : Styczeñ 20, 2010, 21:07:25 »

to nie tak - do panelu mam dostêp, ale ja np. mogê tylko dodawaæ nowe aktualno¶ci Forum, albo pisaæ wiadomo¶ci grupowe, no i jeszcze... BANOWAÆ hehehe  Afro

ale to wszystko

tutaj mam takiego screena z grupami u¿ytkowników:

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 20, 2010, 21:08:29 wys³ane przez tom1ek » Zapisane

janneth

Skryba, jakich ma³o

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #39 : Styczeñ 20, 2010, 21:13:23 »

Czyli adminów mamy dwóch: Darek i Stolo najpewniej.
Modów globalnych o¶miu i siedmiu lokalnych, co oznacza, ¿e tylko jedna osoba nie ma globalnego zasiêgu.
Ja przy sobie teraz nie widzê oznaczena moderator, wiêc ju¿ tym bardziej nie rozumiem, co siê dzieje. Darek nie ma znaczka admina i faktycznie wygl±da jak zwyk³y user. Kto¶ powinien siê tym zaj±æ, nawet Enigma ostatnio zwróci³a uwagê, ¿e tak znacz±ca kwestia jest dla userów nieczytelna.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Styczeñ 20, 2010, 22:00:59 »

Stolo pyta³ mnie, czy chcê byæ oznaczony takim znczkiem,  odpowiedzia³em mu, ¿e nie zale¿y mi na tego typu wyró¿nikach. St±d taki stan, jaki widzicie.
Co za¶ tyczy pozosta³ej czê¶ci administracji, to >Stolo< ma naprawdê ograniczone mo¿liwo¶ci czasowe i jak ju¿ jest na forum, to zjmuje siê w¿niejszymi rzeczami. To oczywi¶cie moje zdanie.
Je¶li Wam zale¿y na wyró¿nikach, to >Stolo< to zmieni, bo ja nie umiem. No chyba ¿e z pomoc± Tom1ek'a.

zigrin
Go¶æ
« Odpowiedz #41 : Styczeñ 20, 2010, 22:09:54 »

mo¿na stworzyæ nowy post, wkleiæ do niego zawarto¶æ starego i dopisaæ w nim jeszcze to, co chcieli¶my dodaæ.
nastêpnie stary mo¿na usun±æ, wtedy temat jest zaktualizowany i wêdruje na górê listy tematów.

...Mo¿na te¿ kasowaæ stary post, by napisaæ ca³kiem przeciwny do wcze¶niejszego, jednocze¶nie uznaj±c ten wcze¶niejszy za nieby³y…  Z³y

Dziêkujê, to ja ju¿ wolê aby by³o po staremu, bo nie lubiê szukaæ prawdy po przepastnych… ¶mietnikach…

w nie pisaniu kolejnych postów jeden pod drugim chodzi³o o to, ¿eby sztucznie nie nakrêcaæ swoich tematów - aby w±tki z rzeczywist± o¿ywion± dyskusj± wielu forumowiczów wêdrowa³y na górê listy tematów, a nie te w których kto¶ ca³y czas rozmawia sam ze sob±

Je¶li komu¶ zale¿y na sztucznym nakrêcaniu tematów, to i tak nie musi siê staraæ o rangê „Maszyna do pisania”, bo ju¿ dawno ni± jest…  Du¿y u¶miech

Pozdrawiam
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Styczeñ 20, 2010, 22:43:53 »

Cze¶c Tomasz, fajnie ¿e tu wpad³e¶  Du¿y u¶miech

Co do Darka to jego dzia³ania s± widoczne we wiêkszo¶ci w±tków, wiec mniemam ¿e ma dostêp globalny. Gdyby nawet czasowo adminowa³ nam, to wcale bym sie nie zdziwi³a a nawet ucieszy³a.

Po za tym dzia³añ Stola nie pamiêtam odk±d sama siê wiêcej udziela³am na stronie, co by³o ju¿ do¶æ dawno temu. Je¶li wiekszo¶c modków ma uprawnienia globalne to chyba nawet lepiej, skoro jest dobrana ekipa.
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Styczeñ 21, 2010, 09:21:11 »

mody nie mog± mieæ uprawnienia do banowania - to chore jest  Z politowaniem

od tego s± ADMINISTRATORZY aby takie decyzje podejmowaæ

http://www.slownik-online.pl/kopalinski/4983FB8438781DC54125658D005BB68C.php

a MODERATORZY od MODERACJI

http://www.slownik-online.pl/kopalinski/9739FF36C865EC5DC12565DB005AB750.php

718'
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #44 : Styczeñ 21, 2010, 23:15:12 »

mody nie mog± mieæ uprawnienia do banowania - to chore jest 

zapewniam cie 718 ze nie mamy U¶miech  Jêzyk

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Styczeñ 21, 2010, 23:28:58 »

Bez obaw Kap³anie, modkowie zazwyczaj nie maj± takowych narzêdzi do zabawy... bo by³by za du¿y 'dym'
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Styczeñ 21, 2010, 23:29:24 »

My jeste¶my od kreowania Mody...

Dobry krawiec wytnie akurat tyle, ¿eby wszyscy my¶leli ¿e zosta³o tylko DODANE Du¿y u¶miech
Darek próbuje "scalaæ" podzia³y, a my s± mu wierne (mody)... Du¿y u¶miech

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Styczeñ 22, 2010, 00:50:06 »

S³uszne porównanie, rzek³a bym nawet ¿e Darek 'szyje'
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Styczeñ 22, 2010, 00:59:43 »

Mo¿e trochê "szyje", ale "fryzjer" ma dwa pawulony dalej swoj± siedzibê Du¿y u¶miech

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Kap³an 718
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Styczeñ 23, 2010, 08:20:48 »

to nie tak - do panelu mam dostêp, ale ja np. mogê tylko dodawaæ nowe aktualno¶ci Forum, albo pisaæ wiadomo¶ci grupowe, no i jeszcze... BANOWAÆ hehehe  Afro

ale to wszystko

@channel / @enigma, ja do TEGO pijê co tom1ek napisa³...
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: