Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 08, 2025, 06:32:48

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania i uwagi techniczne  (Przeczytany 115755 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kot
Gość
« : Grudzień 12, 2009, 16:23:04 »

Skoro ¿artobliwie nie mo¿na i post mój na ¶mietniku l±duje,to w sposób prosty dla odbiorcy APELUJÊ o

prawidÂłowe ustawienie zegara forumowego,bo niewypada aby juÂż chyba ponad dwa miesiÂące Âźle czas pokazywaÂł. UÂśmiech UÂśmiech

Pewnie, Âże moÂżna, ale co to ma do tematu o banowaniu?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 16:53:26 wysłane przez Hans Olo » Zapisane
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2009, 18:30:47 »

zegar ustawiamy MY sami, w profilu, czas ustawiamy zgodnie ze swojÂą strefÂą czasowÂą, ja mam na forum ustawione -1 i pokazuje mi 18:30 forum a jest teraz 30 UÂśmiech

pozdrawiam,
718'
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 18:32:19 wysłane przez KapÂłan 718 » Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2009, 19:29:42 »

Wydaje mi siĂŞ chyba napewno,Âże Tom1ek w podobnej sytuacji ustawiaÂł zegar kiedyÂś tak,jak trzeba i na moim monitorku czas siĂŞ wyÂświetlaÂł prawidÂłowo.
Teraz jest nieprawidÂłowo. UÂśmiech UÂśmiech
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2009, 21:19:06 »

no tak, czas na forum jest T-1 bo jest 21:18 a na forum jest 20:18 wiĂŞc coÂś siĂŞ przestawiÂło...

718'
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2009, 21:26:23 »

moÂże to wina zakrzywienia czasoprzestrzeni?

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
kot
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2009, 21:40:50 »

DziĂŞki za ustawienie zegara.

Teraz wszystko siĂŞ zgadza. UÂśmiech UÂśmiech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2009, 22:32:32 »

Polecam siĂŞ.
W miarĂŞ moich skromnych mozliwoÂści, oczywiÂście. MrugniĂŞcie

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
sarah54
Gość
« Odpowiedz #7 : Grudzień 26, 2009, 15:45:28 »

Mam pytanie do Moderatora-moje dwa posty z tematu WM i MM znalazÂły siĂŞ na Âśmietniku...
Jakimi kryteriami tematycznoÂści tych postĂłw kieruje siĂŞ moderator?
Nie rozumiem czĂŞÂści regulaminu dot. usuwania takich postĂłw. ZwiÂązek z tematem moÂże byĂŚ od ÂścisÂłego po bardziej luÂźny (na pierwszy rzut oka). Nie obraÂżam teÂż niczyich uczuĂŚ, osĂłb i ich inteligencji.
ProszĂŞ o odpowiedÂź.

P.s.- juÂż zrozumiaÂłam. Nie potrzebna odpowiedz. Jednak powielone posty zaciemniajÂą obraz. MoÂżna posty scaliĂŚ ale nie potrzeba ich na Âśmietniku.  Cool Darku-wprowadziÂłeÂś mnie w "maliny" UÂśmiech 2 Zawstydzony Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2009, 15:53:38 wysłane przez sarah54 » Zapisane
kot
Gość
« Odpowiedz #8 : Grudzień 26, 2009, 17:17:23 »

Normalnie w/g regulaminu moÂżna dostaĂŚ minusik,gdy piszemy posty jeden po drugim w krĂłtkim odstĂŞpie czasu.
CzĂŞsto siĂŞ zdaÂża,Âże wpadnie nam nowa myÂśl i piszemy jeden za drugim.
Gdy taka sytuacja sie wydarzy-powinniÂśmy scaliĂŚ posty.
KiedyÂś dawno, dawno temu otrzymaÂłem ostrzeÂżenie,Âże jeÂśli nie scalĂŞ postĂłw to dostanĂŞ minusik.
Darek wie,Âże maÂło kto potrafi to wykonaĂŚ,wiĂŞc wyrĂŞcza nas w tym elegancko. UÂśmiech UÂśmiech
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #9 : Grudzień 26, 2009, 18:45:45 »

nikt oprócz moda i admina NIE MO¯E SCALIÆ POSTU - brak takich opcji dla u¿ytkowników...

718'
kot
Gość
« Odpowiedz #10 : Grudzień 26, 2009, 18:55:55 »

Niestety drogi Kap³anie -Jesteœ w b³êdzie niniejszym.

MoÂżemy to zrobiĂŚ sami,tylko nie potrafimy. UÂśmiech UÂśmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« Odpowiedz #11 : Grudzień 26, 2009, 18:56:59 »

"tak ÂłyÂżka nie istnieje..."DuÂży uÂśmiech

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
kot
Gość
« Odpowiedz #12 : Grudzień 26, 2009, 19:03:49 »

W przekonaniu tkwiê,ze Darek opiszê nam procedurê,jak tylko namierzy jakiœ komputer do sieci pod³¹czony. Uœmiech Mrugniêcie

P.S.
Kloego Songo!!

ÂŁyski Wam siĂŞ skoĂącyÂła?? DuÂży uÂśmiech DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2009, 19:11:30 wysłane przez kot » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Grudzień 26, 2009, 19:39:41 »

Cytat: sarah
MoÂżna posty scaliĂŚ ale nie potrzeba ich na Âśmietniku.

Wszystkie posty ktĂłre zostaÂły scalone lÂądujÂą na Âśmietniku.

Cool Darku-wprowadziÂłeÂś mnie w "maliny" UÂśmiech 2 Zawstydzony Chichot

Szok
a czym to?

Cytat: KapÂłan
nikt oprócz moda i admina NIE MO¯E SCALIÆ POSTU - brak takich opcji dla u¿ytkowników...

Tak, tylko administracja posiada takie opcje, ale wszyscy forumowicze majÂą udostĂŞpnionÂą opcjĂŞ "modyfikuj wiadomoœÌ". UÂżywajÂąc jej unikniemy wielu rozczarowaĂą, czy zdziwieĂą.  MrugniĂŞcie UÂśmiech DuÂży uÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2009, 19:58:43 wysłane przez Dariusz » Zapisane

sarah54
Gość
« Odpowiedz #14 : Grudzień 26, 2009, 20:42:02 »

Wpuszczenie w "maliny"---
Wchodz¹c na forum, sprawdzam zawartoœÌ w ro¿nych tematach, które mnie interesuj¹.
ÂŚmietnik jest takÂże pod moim wzrokiem ZÂły
Sprawdzam, co tam zalega. Na Âśmietnik ludzie wyrzucajÂą roÂżne potrzebne innym rzeczy.
Ale o tym, co napisali dwaj Panowie K, dowiedzia³am siê pó¿niej.
SprĂłbujĂŞ przy okazji zastosowaĂŚ to scalenie, nawet bez instrukcji Darka.
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Grudzień 27, 2009, 13:17:25 »

SprĂłbujĂŞ przy okazji zastosowaĂŚ to scalenie, nawet bez instrukcji Darka.

Sarah54 - w rogu ka¿dej Twojej wypowiedzi jest taka opcja jak "Modyfikuj wiadomoœÌ".
Jeœli Twoja wiadomoœÌ by³a ostatnia w temacie, a Ty chcia³abyœ coœ jeszcze do niej dodaÌ, to nie pisz nastêpnego posta, tylko kliknij w ten przycisk. Wtedy pojawi Ci siê okienko do edycji w³asnej wiadomoœci i w nim bêdziesz mog³a dopisaÌ wszystko to, co umieœci³abyœ w nastêpnej wiadomoœci.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
ptak
Gość
« Odpowiedz #16 : Styczeń 17, 2010, 14:31:12 »

Cytat: Darek
ScaliÂłem posty
Darek

ZgodziÂłem siĂŞ nie interweniowaĂŚ w wÂątkach muzycznych, ale tu proszĂŞ wszystkich o nie dublowanie postĂłw.
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ.   

I tak w kaÂżdym wÂątku, syzyfowa praca …
CzegoÂś tu nie rozumiem Darku i proszĂŞ o objaÂśnienie.
Po kiego licha to caÂłe scalanie postĂłw? No bo chyba nie dla oszczĂŞdnoÂści miejsca, gdyÂż kaÂżdy scalony (dopisany do poprzedniego) post automatycznie lÂąduje w Âśmietniku, niepotrzebnie dublujÂąc siĂŞ (dopiero teraz wskutek interwencji administracji) i zaÂśmiecajÂąc go, tym samym zajmujÂąc miejsce. A Tobie i modom przybywa niepotrzebnej pracy. Jaki w tym wszystkim sens?

Czy chodzi tylko o to, aby forumowicze mieli nieco mniej postów? I komu na tym zale¿y? Bo z pewnoœci¹ wiêkszoœÌ z pisz¹cych nawet nie zwraca na to uwagi, pisz¹ nie dla iloœci postów, lecz dla wyra¿ania siebie. Czy to jakaœ obsesja administracji?

Scalone posty nie sÂłu¿¹ ani czytelnoÂści forum ani estetyce. Czasami wyglÂąda to wrĂŞcz karykaturalnie. Czy nie proÂściej usun¹Ì z regulaminu poroniony punkt i mieĂŚ ÂświĂŞty spokĂłj? No chyba, Âże jest w tym jakaÂś wyÂższa filozofia, ktĂłrej nie potrafiĂŞ dostrzec.  Chichot I nie, Âżebym siĂŞ czepiaÂła, pytam ze zwykÂłej ciekawoÂści, dlaczego z takim samozaparciem uprawia siĂŞ ten, niepotrzebny nikomu proceder?

Pozdrawiam  UÂśmiech
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Styczeń 17, 2010, 14:42:43 »

Forum sÂłuÂży rozmowie, stÂąd kaÂżdy kolejny post powinien stanowiĂŚ wypowiedÂź odrĂŞbnego uÂżytkownika. CzytajÂąc tematy, uÂżytkownik podÂświadomie traktuje kaÂżdy kolejny post jako wypowiedÂź kogoÂś innego. Sytuacja, w ktĂłrej kaÂżdy nastĂŞpny post jest wypowiedziÂą innego uÂżytkownika sprawia, Âże dyskusja jest bardziej czytelna.
Taka zasada wystĂŞpuje na wszystkich forach dyskusyjnych, niejednokrotnie sÂłuÂży teÂż temu, by userzy nie "nabijali" sobie iloÂści postĂłw.
U nas jak widaĂŚ w wÂątkach muzycznych ta zasada nie obowiÂązuje, jednak jest to takie miejsce, w ktĂłrym nie toczy siĂŞ dyskusji, a jedynie dzieli muzykÂą. 

Nie jest ciê¿ko zmodyfikowaÌ poprzedni¹ swoj¹ wiadomoœÌ. Jeœli wypowiadasz siê po raz kolejny w w¹tku, w którym twoja wypowiedŸ widnieje jako ostatnia, wystarczy, ¿e klikniesz "Modyfikuj wiadomoœÌ" i dopiszesz wszystko, co potrzebujesz.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #18 : Styczeń 17, 2010, 14:48:38 »

No chyba, Âże jest w tym jakaÂś wyÂższa filozofia, ktĂłrej nie potrafiĂŞ dostrzec.
Jak sama dostrzeÂżesz - to uszanujesz. nie zostalo to dotÂąd wyrazone jeszcze do konca
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 14:49:51 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #19 : Styczeń 17, 2010, 15:23:50 »

Z pewnoÂściÂą, jak dostrzegĂŞ, to uszanujĂŞ (jeszcze bardziej)…  MrugniĂŞcie Tyle, Âże argument podpierajÂący siĂŞ zawartoÂściÂą podÂświadomoÂści jakoÂś mnie nie przekonuje, bo kaÂżda podÂświadomoœÌ co innego zawiera. ZaÂś czytelnoœÌ forum teÂż jest marnym argumentem, bo najczĂŞÂściej nowy post uÂżytkownika niesie zupeÂłnie nowe odniesienie czy to do wypowiedzi innego uÂżytkownika, czy do zupeÂłnie nowej myÂśli (odga³êzienia dotychczasowego wÂątku). I to stanowi wĂłwczas o czytelnoÂści … ale to moje zdanie …

PHIRIOORI, moÂże wyrazisz do koĂąca to, co nie zostaÂło jeszcze wyraÂżone, a o czym wiesz?  Chichot

Pozdrawiam  UÂśmiech

Edit: (jednak szanujĂŞ MrugniĂŞcie)
No i swobodnej (czytelnej) rozmowie nie sÂłuÂży to, jak po jakimÂś czasie forumowicz dopisuje do swojego starego postu nowÂą wypowiedÂź, ktĂłra mogÂłaby popchn¹Ì dyskusjĂŞ do przodu, a nikt jej nie widzi …

« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 15:45:42 wysłane przez ptak » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Styczeń 17, 2010, 16:48:55 »

Cytat: Ptak
No i swobodnej (czytelnej) rozmowie nie sÂłuÂży to, jak po jakimÂś czasie forumowicz dopisuje do swojego starego postu nowÂą wypowiedÂź, ktĂłra mogÂłaby popchn¹Ì dyskusjĂŞ do przodu, a nikt jej nie widzi …

Wszyscy widzÂą (poza postowiczem), Âże zostaÂło coÂś nowego dodane do danego tematu. WyÂświetla siĂŞ biaÂły prostokÂącik z napisem "nowy", no i na dole danego postu (okienka dialogowego) jest informacja, ze dokonano zmiany.

PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #21 : Styczeń 17, 2010, 19:22:10 »

Cytat: ptak
bo najczĂŞÂściej nowy post uÂżytkownika niesie zupeÂłnie nowe odniesienie czy to do wypowiedzi innego uÂżytkownika, czy do zupeÂłnie nowej myÂśli (odga³êzienia dotychczasowego wÂątku). I to stanowi wĂłwczas o czytelnoÂści … ale to moje zdanie …
Bywa i tak, ale to zaleÂży teÂż od dyscypliny postujÂących.
Moim zdaniem, w sytuacji gdy kolejny post ma inne zabarwienie tematyczne, czy stanowi inne odniesienie
mĂłgÂłby byĂŚ dopuszczalny , jako osobny - ze wzglĂŞdu na ewent. opcje przeniesienia do innego wÂątku,
co uÂłatwiaÂłoby prace rĂłwnieÂż modom.
Ale to zbyt niedookreslone chyba, by konstytuowaĂŚ w regulaminie - to kwestia wyczucia zarĂłwno piszÂących jak i modĂłw.

Tak Âże wszystkie zasady zbyt mechanicznie/dogmatycznie stosowane gdzieÂś tam w koĂącu mijajÂą siĂŞ z DUCHEM ich kreacji.
UwaÂżnoœÌ , myÂślenie, przytomnoÂśc i wyczucie -  a wszystko sie ukÂłada.
(ale tego nie sposĂłb oczekiwaĂŚ od 3 osĂłb 24h/dobĂŞ supportujÂących forum)

SprawĂŞ sztucznej aktywizacji wÂątkĂłw, - bo temu teÂż zapobiega aktualny regulamin -
i tak trole rozwiÂązuja poprzez wieloÂśc profili
lub po prostu stosowanie klonĂłw droidycznych (czyli ta sama istota zarzÂądza zbiorowoscia ciaÂł, ktĂłre wypeÂłnia. Stosowane rĂłwnieÂż nagminnie w "katolickich demokracjach": mln gÂłosĂłw dla jednej osoby DuÂży uÂśmiech kto ten mln nakarmi, to juÂż sprawa drugorzedna).

Wiec wszystko jest kwestia miary.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 19:51:26 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
zigrin
Gość
« Odpowiedz #22 : Styczeń 17, 2010, 19:24:49 »

Staram siĂŞ nie pisaĂŚ pod swoim postem, ale daje siĂŞ "zauwaÂżyĂŚ"  DuÂży uÂśmiech, Âże gdy ktoÂś edytuje stary post, to Âłatwiej takÂą zmianĂŞ przeoczyĂŚ i zostaje niezauwaÂżony. Dlatego teÂż uwaÂżam, Âże powinno byĂŚ wiĂŞcej luzu pod tym wzglĂŞdem. Ciekaw jestem rĂłwnieÂż, jak by wypadÂło statystycznie, gdybyÂśmy np. poddali gÂłosowaniu zezwolenie na pisanie postu pod swoim postem…

Druga sprawa polega na kurczowym trzymaniu siĂŞ tematu. Wiem, Âże sÂą zaÂłoÂżone specjalne wÂątki dotyczÂące duszy, miÂłoÂści, oraz tym podobnych transcendentalnych i bezcennych spraw. Moim zdaniem, nie moÂżna jednak tylko w tych tematach zahaczaĂŚ o dane sprawy, bo inne tematy stanÂą siĂŞ tematami… robotĂłw… - o ich nonsensie juÂż nawet nie wspomnĂŞ…  DuÂży uÂśmiech

Starajmy siĂŞ (wszystko) ³¹czyĂŚ, a nie dzieliĂŚ…  UÂśmiech

Pozdrawiam
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #23 : Styczeń 17, 2010, 19:40:10 »

Pierwsza czeœÌ mysle podobnie zigrin.

Ale druga juÂż nie:
Âłaczenie nie polega na robieniu zupy, ktĂłra jest melanszem wszystkiego ze wszystkim.
ÂŁaczysz i tak wszystko w sobie.
To TY jesteœ ³¹cznikiem.
Nie projektuj tego procesu na kazdy wÂątek,
bo na prawdê bedzie ciê¿ko cokolwiek tu znaleŸÌ lub rozsadnie rozwin¹c.

Zreszta zawsze moÂżesz linkowaĂŚ ze soba wÂątki, jeÂśli to ma przedstawiĂŚ jakis bardziej syntetyczny punkt widzenia, co wcale nie musi oznaczaĂŚ, Âże trzeba wszystko skupiĂŚ w jednym wÂątku.

Takie podejÂście umoÂżliwie rĂłzne kierunki zwiedzania.
Gdy wszystko bedzie w na raz  w jednym - to tej moÂżliwoÂści juÂż nie bedzie.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 19:45:46 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
zigrin
Gość
« Odpowiedz #24 : Styczeń 17, 2010, 19:56:17 »

Ja teÂż nie chcĂŞ tutaj gotowaĂŚ Âżadnej zupy, chyba Âże to bĂŞdzie wÂątek naszej drogiej Rafaeli o gotowaniu potraw, ktĂłry teÂż chĂŞtnie czytam…  MrugniĂŞcie

Tak samo jak Ty, jestem za wyCZUCIEm i zachowaniem odpowiedniej miary, ktĂłra jednak nie krĂŞpuje wyraÂżania myÂśli jakie CZUJEMY…

Pozdrawiam
Strony: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: