Dariusz
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 3
Email
|
|
« Odpowiedz #25 : Styczeń 17, 2010, 20:06:00 » |
|
Moim zdaniem, w sytuacji gdy kolejny post ma inne zabarwienie tematyczne, czy stanowi inne odniesienie móg³by byÌ dopuszczalny , jako osobny - ze wzglêdu na ewent. opcje przeniesienia do innego w¹tku, co u³atwia³oby prace równie¿ modom. Ale¿ s¹ dopuszczalne takie mo¿liwoœci, tylko, nie wiedzieÌ czemu, wielu o tym nie pamiêta. Niektórzy mog¹ nawet nie wiedzieÌ i nie bardzo wyci¹gaj¹ wnioski z czytania takich informacji (bez zaczepnych aluzji do nikogo). Wiele osób wstawia miej wiêcej taki tekst proszê administracjê (czy modów) o nie scalanie tych postów, gdy¿ ... .I po kabulu. Z regu³y stosujemy siê do tych próœb.
|
|
|
|
PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
|
« Odpowiedz #26 : Styczeń 17, 2010, 20:12:47 » |
|
W swietle tego co napisaÂł Dariusz oraz: Tak samo jak Ty, jestem za wyCZUCIEm i zachowaniem odpowiedniej miary, ktĂłra jednak nie krĂŞpuje wyraÂżania myÂśli jakie CZUJEMY… ..myÂśle ze wszystko funkcjonuje dobrze, z pewna dozÂą elastycznoÂści.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 20:39:37 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #27 : Styczeń 17, 2010, 20:25:22 » |
|
Pierwsz czeœÌ mysle podobnie zigrin.
Ale druga ju¿ nie: ³aczenie nie polega na robieniu zupy, która jest melanszem wszystkiego ze wszystkim. £aczysz i tak wszystko w sobie. To TY jesteœ ³¹cznikiem. Ni eprojektuj tego na kazdy w¹tek, bo na prawdê bedzie ciê¿ko cokolwiek tu znaleŸÌ lub rozsadnie rozwin¹c.
Tu nie chodzi o robienie zupy lecz o to, Âże czasami temat g³ówny musi byĂŚ wzbogacany wÂątkami pobocznymi (mimo, Âże takie juÂż istniejÂą), by nabraÂł barw i mĂłgÂł byĂŚ w peÂłni omĂłwiony. Nic nie istnieje samodzielnie bez powiÂązaĂą. To, Âże jesteÂśmy ³¹cznikami nie znaczy, Âże mamy nie pozwalaĂŚ sobie na peÂłne wyraÂżenie opinii w temacie, jeÂżeli to siĂŞ w jakiÂś sposĂłb z nim wi¹¿e. I tu zachodzi problem interpretacji, jeden zobaczy ten zwiÂązek inny nie. UwaÂżam, Âże Zigrin ma peÂłnÂą sÂłusznoœÌ i jestem za … choĂŚ PHI teÂż trudno odmĂłwiĂŚ racji … Zatem, jak we wszystkim umiar i zÂłoty Âśrodek, bez zniewalania jednak myÂśli. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
|
« Odpowiedz #28 : Styczeń 17, 2010, 20:35:54 » |
|
lecz o to, Âże czasami temat g³ówny musi byĂŚ wzbogacany wÂątkami pobocznymi (mimo, Âże takie juÂż istniejÂą), by nabraÂł barw i mĂłgÂł byĂŚ w peÂłni omĂłwiony. Nic nie istnieje samodzielnie bez powiÂązaĂą. Do tego sÂłuÂży wÂłaÂśnie moÂżliwoÂśc podlinkowania w stosownym watku czy poÂście. To nie jest aÂż tak wymagajÂące, a zyskujÂą wszyscy: Âłatwiej teÂż jest wrĂłciĂŚ do tematu, gdy pojawiÂą siĂŞ nowe aspekty, bo wiadomo gdzie go szukaĂŚ. Ponadto TWĂJ jakiÂś cenny wkÂład do tematu teÂż jest na miejscu, i ktoÂś, kto wchodzi tu po raz pierwszy szukajÂąc konkretnego zaganienia ma moÂżliwoœÌ CIEBIE poczytaĂŚ - gdy napiszesz gdzie indziej - to jej ze sporym prawdopodobieĂąstwem mieĂŚ nie bĂŞdzie. Cio innego wprawiony user, ktĂłry od razu wie, Âże najcenniejsze informacje wykopaĂŚ moÂżna w smietniku )) I tu zachodzi problem interpretacji, jeden zobaczy ten zwiÂązek inny nie. Tak. CiekawÂą sprawÂą jest interpretowanie UCZUĂ (w kontekÂście ich obrazy). jest jakieÂś spoÂłecznie wgrane przyzwolenie na lekcewaÂżenie uczuĂŚ ktĂłre nie sa dostatecznie zbiorowe jeszcze. Ale to da siĂŞ zrobiĂŚ! Zatem, jak we wszystkim umiar i zÂłoty Âśrodek, bez zniewalania jednak myÂśli.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 20:44:28 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
ptak
Gość
|
|
« Odpowiedz #29 : Styczeń 17, 2010, 21:10:39 » |
|
Zgoda PHI, tylko, Âże w³¹czenie do tematu omawianego elementĂłw zwiÂązanych z innymi wÂątkami jest na ogó³ specyficzne i uwarunkowane wÂłaÂśnie tematem g³ównym. Nie ma potrzeby linkowaĂŚ innego wielostronicowego wÂątku, gdy wystarczy jeden lub dwa posty. Chyba rozumiesz o co mi chodzi? Nieraz dyskusja nieco zboczy pod¹¿ajÂąc za myÂślÂą innego forumowicza, a juÂż podnosi siĂŞ larum, Âże dany temat istnieje gdzie indziej. W takich sytuacjach odechciewa siĂŞ wszelkiej rozmowy. Nie jesteÂśmy przecieÂż zaprogramowanymi robotami … Sam teraz daÂłeÂś przykÂład przeskoku z jednego tematu na inny, wstawkÂą o powszechnym przyzwoleniu na obraÂżanie uczuĂŚ nie doœÌ zbiorowych jeszcze … niby tematycznie bez zwiÂązku … a jednak wyraziÂłeÂś istotnÂą myÂśl … i czy nie ma ona prawa na rozwiniĂŞcie? ChoĂŚ moÂże w tym przypadku rzeczywiÂście w innym miejscu? Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 21:12:42 wysłane przez ptak »
|
|
|
|
|
PHIRIOORI
Gość
|
|
« Odpowiedz #30 : Styczeń 17, 2010, 23:20:52 » |
|
Nie ma potrzeby linkowaÌ innego wielostronicowego w¹tku, gdy wystarczy jeden lub dwa posty. Chyba rozumiesz o co mi chodzi? Tak, ja rozumiem i myœlê wzglêdnie podobnie. W koùcu to nie armata, co musi byÌ skalibrowana do ostatniego miejsca po przecinku. Niemniej chcia³em podkresliÌ, (bo chyba niedoczyta³as), ¿e nie musisz linkowaÌ wielostronicowych postów - bo mo¿esz konkretny jeden lub dwa KONKRETNE posty te¿ podlinkowaÌ. Nieraz dyskusja nieco zboczy pod¹¿aj¹c za myœl¹ innego forumowicza, a ju¿ podnosi siê larum, ¿e dany temat istnieje gdzie indziej. W takich sytuacjach odechciewa siê wszelkiej rozmowy. Nie jesteœmy przecie¿ zaprogramowanymi robotami Ja nie odczuwam jakiegoœ nadmiernego dyskomfortu w tym wzgledzie, odk¹d Dariusz moderuje. Tomek czy hans faktycznie lecieli zbyt maszynowo. Myslê ¿e ogólne praktyczne i funkcjonalne aspekty zosta³y tu dog³êbnie naswietlone. To nie sa kwestie widzimisie ale prostych funkcjonalnoœci. Przy ich zrozumieniu i odrobinie dobrych intencji zarówno od strony modów jak i pisz¹cych powinno byÌ ok
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 23:27:27 wysłane przez PHIRIOORI »
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
|
« Odpowiedz #31 : Styczeń 18, 2010, 13:52:56 » |
|
Ja równie¿ nie odczuwam ¿adnego dyskomfortu, przy obecnej moderacji ale mam pytanie techniczne. Na stronie g³ównej w dzia³ach tematycznych nie widaÌ kto jest moderatorem globalnym, a i lista osób przypisanych do konkretnych dzia³ów nie zgadza sie z list¹ z temacie temacie 'Kto opiekuje sie tym forum'. Na innym forum, na dole strony g³ównej w statystykach s¹ podawani moderatorzy. Bo z samego avatarka trudno poznaÌ jako ze g³ówna grupa forum to 'Forum Meditation Group' co nie wiem czy jest równe ' forum moderation group' ?
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #32 : Styczeń 18, 2010, 22:34:18 » |
|
Tymi ustaleniami zajmuje siĂŞ >Stolo<, i z tego co siĂŞ orientujĂŞ, to niektĂłrzy moderatorzy majÂą rozszerzone uprawnienia, lecz chyba nikt nie ma moda globalnego. W tym ukÂładzie nie ma potrzeby takiego ustanawiaĂŚ. ZaÂś kto jest modem, to juz wyraÂźnie widaĂŚ, choĂŚby jako informacja nad kaÂżdym dziaÂłem.
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
GaduÂła
Punkty Forum (pf): 47
yeah! ;)
|
|
« Odpowiedz #33 : Styczeń 20, 2010, 20:20:32 » |
|
Staram siê nie pisaÌ pod swoim postem, ale daje siê "zauwa¿yÌ" , ¿e gdy ktoœ edytuje stary post, to ³atwiej tak¹ zmianê przeoczyÌ i zostaje niezauwa¿ony. Dlatego te¿ uwa¿am, ¿e powinno byÌ wiêcej luzu pod tym wzglêdem. mo¿na stworzyÌ nowy post, wkleiÌ do niego zawartoœÌ starego i dopisaÌ w nim jeszcze to, co chcieliœmy dodaÌ. nastêpnie stary mo¿na usun¹Ì, wtedy temat jest zaktualizowany i wêdruje na górê listy tematów. w nie pisaniu kolejnych postów jeden pod drugim chodzi³o o to, ¿eby sztucznie nie nakrêcaÌ swoich tematów - aby w¹tki z rzeczywist¹ o¿ywion¹ dyskusj¹ wielu forumowiczów wêdrowa³y na górê listy tematów, a nie te w których ktoœ ca³y czas rozmawia sam ze sob¹ __________________________ Tymi ustaleniami zajmuje siê >Stolo<, i z tego co siê orientujê, to niektórzy moderatorzy maj¹ rozszerzone uprawnienia, lecz chyba nikt nie ma moda globalnego. W tym uk³adzie nie ma potrzeby takiego ustanawiaÌ. Zaœ kto jest modem, to juz wyraŸnie widaÌ, choÌby jako informacja nad ka¿dym dzia³em.
kiedyÂś globalnym byÂł Hans Olo, nie wiem czy nadal jest - a aktualnym adminem to jest stolo czy ty Darek?
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 20:27:26 wysłane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych
|
|
|
arteq
Gość
|
|
« Odpowiedz #34 : Styczeń 20, 2010, 20:27:48 » |
|
yyyyy..., Tom1ek - to Ty jeszcze Âżyjesz? ;]
|
|
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Punkty Forum (pf): 23
Email
|
|
« Odpowiedz #35 : Styczeń 20, 2010, 20:29:57 » |
|
Tom1ek, z tego co wiem to oboje sÂą, tyle Âże Stolo wpada rzadko, Darek trzyma rĂŞkĂŞ na pulsie. Co zaÂś tyczy modĂłw, to Darek miaÂł racjĂŞ mĂłwiÂąc, Âże niektĂłrzy z nas (nie wiem czy wszyscy) majÂą globalny zasiĂŞg dziaÂłania.
|
|
|
|
The Elum do grieve The oak he do hate The willow do walk if ye travels late.
|
|
|
tom1ek
GaduÂła
yeah! ;)
|
|
« Odpowiedz #36 : Styczeń 20, 2010, 20:40:56 » |
|
yyyyy..., Tom1ek - to Ty jeszcze żyjesz? ;]
hehe, jak widać Tom1ek, z tego co wiem to oboje są, tyle że Stolo wpada rzadko, Darek trzyma rękę na pulsie. Co zaś tyczy modów, to Darek miał rację mówiąc, że niektórzy z nas (nie wiem czy wszyscy) mają globalny zasięg działania.
No fakt, widzę że ja też mam. A jeśli Darek też jest adminem, to powinno mu się też wyświetlać odpowiednie logo: ja go nie widzę, nie ma tez loga moda, ani moda globalnego, wg tego co wyświetla się przy postach Darek jest zwykłym userem, (??) jeśli nie to trzeba sprawdzić ustawienia rang i grup użytkowników (panel administracyjny) - ja już nie mam uprawnień aby to zrobić
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 20:42:16 wysłane przez tom1ek »
|
|
Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Email
|
|
« Odpowiedz #37 : Styczeń 20, 2010, 20:55:12 » |
|
No wÂłaÂśnie sama siĂŞ juÂż zaczynaÂłam zastanawiaĂŚ, kto tu ma dostĂŞp do panelu, bo czasami go potrzebowaliÂśmy. Darek chyba nie ma...
|
|
|
|
|
|
|
tom1ek
GaduÂła
yeah! ;)
|
|
« Odpowiedz #38 : Styczeń 20, 2010, 21:07:25 » |
|
to nie tak - do panelu mam dostĂŞp, ale ja np. mogĂŞ tylko dodawaĂŚ nowe aktualnoÂści Forum, albo pisaĂŚ wiadomoÂści grupowe, no i jeszcze... BANOWAĂ hehehe ale to wszystko tutaj mam takiego screena z grupami uÂżytkownikĂłw:
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 21:08:29 wysłane przez tom1ek »
|
|
|
|
|
janneth
Skryba, jakich maÂło
Email
|
|
« Odpowiedz #39 : Styczeń 20, 2010, 21:13:23 » |
|
Czyli adminów mamy dwóch: Darek i Stolo najpewniej. Modów globalnych oœmiu i siedmiu lokalnych, co oznacza, ¿e tylko jedna osoba nie ma globalnego zasiêgu. Ja przy sobie teraz nie widzê oznaczena moderator, wiêc ju¿ tym bardziej nie rozumiem, co siê dzieje. Darek nie ma znaczka admina i faktycznie wygl¹da jak zwyk³y user. Ktoœ powinien siê tym zaj¹Ì, nawet Enigma ostatnio zwróci³a uwagê, ¿e tak znacz¹ca kwestia jest dla userów nieczytelna.
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
Maszyna do pisania...
Email
|
|
« Odpowiedz #40 : Styczeń 20, 2010, 22:00:59 » |
|
Stolo pyta³ mnie, czy chcê byÌ oznaczony takim znczkiem, odpowiedzia³em mu, ¿e nie zale¿y mi na tego typu wyró¿nikach. St¹d taki stan, jaki widzicie. Co zaœ tyczy pozosta³ej czêœci administracji, to >Stolo< ma naprawdê ograniczone mo¿liwoœci czasowe i jak ju¿ jest na forum, to zjmuje siê w¿niejszymi rzeczami. To oczywiœcie moje zdanie. Jeœli Wam zale¿y na wyró¿nikach, to >Stolo< to zmieni, bo ja nie umiem. No chyba ¿e z pomoc¹ Tom1ek'a.
|
|
|
|
|
|
|
zigrin
Gość
|
|
« Odpowiedz #41 : Styczeń 20, 2010, 22:09:54 » |
|
mo¿na stworzyÌ nowy post, wkleiÌ do niego zawartoœÌ starego i dopisaÌ w nim jeszcze to, co chcieliœmy dodaÌ. nastêpnie stary mo¿na usun¹Ì, wtedy temat jest zaktualizowany i wêdruje na górê listy tematów.
...MoÂżna teÂż kasowaĂŚ stary post, by napisaĂŚ caÂłkiem przeciwny do wczeÂśniejszego, jednoczeÂśnie uznajÂąc ten wczeÂśniejszy za niebyÂły… DziĂŞkujĂŞ, to ja juÂż wolĂŞ aby byÂło po staremu, bo nie lubiĂŞ szukaĂŚ prawdy po przepastnych… Âśmietnikach… w nie pisaniu kolejnych postĂłw jeden pod drugim chodziÂło o to, Âżeby sztucznie nie nakrĂŞcaĂŚ swoich tematĂłw - aby wÂątki z rzeczywistÂą oÂżywionÂą dyskusjÂą wielu forumowiczĂłw wĂŞdrowaÂły na gĂłrĂŞ listy tematĂłw, a nie te w ktĂłrych ktoÂś caÂły czas rozmawia sam ze sobÂą JeÂśli komuÂś zaleÂży na sztucznym nakrĂŞcaniu tematĂłw, to i tak nie musi siĂŞ staraĂŚ o rangĂŞ „Maszyna do pisania”, bo juÂż dawno niÂą jest… Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
|
« Odpowiedz #42 : Styczeń 20, 2010, 22:43:53 » |
|
Czeœc Tomasz, fajnie ¿e tu wpad³eœ Co do Darka to jego dzia³ania s¹ widoczne we wiêkszoœci w¹tków, wiec mniemam ¿e ma dostêp globalny. Gdyby nawet czasowo adminowa³ nam, to wcale bym sie nie zdziwi³a a nawet ucieszy³a. Po za tym dzia³aù Stola nie pamiêtam odk¹d sama siê wiêcej udziela³am na stronie, co by³o ju¿ doœÌ dawno temu. Jeœli wiekszoœc modków ma uprawnienia globalne to chyba nawet lepiej, skoro jest dobrana ekipa.
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #43 : Styczeń 21, 2010, 09:21:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
chanell
Maszyna do pisania...
Punkty Forum (pf): 72
|
|
« Odpowiedz #44 : Styczeń 21, 2010, 23:15:12 » |
|
mody nie mogÂą mieĂŚ uprawnienia do banowania - to chore jest zapewniam cie 718 ze nie mamy
|
|
|
|
Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.
KsiĂŞga Koheleta 3,1
|
|
|
Enigma
Gość
|
|
« Odpowiedz #45 : Styczeń 21, 2010, 23:28:58 » |
|
Bez obaw KapÂłanie, modkowie zazwyczaj nie majÂą takowych narzĂŞdzi do zabawy... bo byÂłby za duÂży 'dym'
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #46 : Styczeń 21, 2010, 23:29:24 » |
|
My jesteÂśmy od kreowania Mody... Dobry krawiec wytnie akurat tyle, Âżeby wszyscy myÂśleli Âże zostaÂło tylko DODANE Darek prĂłbuje "scalaĂŚ" podziaÂły, a my sÂą mu wierne (mody)... Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
Enigma
Gość
|
|
« Odpowiedz #47 : Styczeń 22, 2010, 00:50:06 » |
|
SÂłuszne porĂłwnanie, rzekÂła bym nawet Âże Darek 'szyje'
|
|
|
|
|
|
|
Thotal
Gość
|
|
« Odpowiedz #48 : Styczeń 22, 2010, 00:59:43 » |
|
MoÂże trochĂŞ "szyje", ale "fryzjer" ma dwa pawulony dalej swojÂą siedzibĂŞ Pozdrawiam - Thotal
|
|
|
|
|
|
|
KapÂłan 718
Gość
|
|
« Odpowiedz #49 : Styczeń 23, 2010, 08:20:48 » |
|
to nie tak - do panelu mam dostĂŞp, ale ja np. mogĂŞ tylko dodawaĂŚ nowe aktualnoÂści Forum, albo pisaĂŚ wiadomoÂści grupowe, no i jeszcze... BANOWAĂ hehehe ale to wszystko @channel / @enigma, ja do TEGO pijĂŞ co tom1ek napisaÂł...
|
|
|
|
|
|
|
|