Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 11, 2025, 02:34:06

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania i uwagi techniczne  (Przeczytany 111847 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Styczeń 17, 2010, 20:06:00 »

Cytat: Phirioori
Moim zdaniem, w sytuacji gdy kolejny post ma inne zabarwienie tematyczne, czy stanowi inne odniesienie
mĂłgÂłby byĂŚ dopuszczalny , jako osobny - ze wzglĂŞdu na ewent. opcje przeniesienia do innego wÂątku,
co uÂłatwiaÂłoby prace rĂłwnieÂż modom.

AleÂż sÂą dopuszczalne takie moÂżliwoÂści, tylko, nie wiedzieĂŚ czemu, wielu o tym nie pamiĂŞta. NiektĂłrzy mogÂą nawet nie wiedzieĂŚ i nie bardzo wyciÂągajÂą wnioski z czytania takich informacji (bez zaczepnych aluzji do nikogo).
Wiele osĂłb wstawia miej wiĂŞcej taki tekst proszĂŞ administracjĂŞ (czy modĂłw) o nie scalanie tych postĂłw, gdyÂż ... .

I po kabulu. Z regu³y stosujemy siê do tych próœb.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #26 : Styczeń 17, 2010, 20:12:47 »

W swietle tego co napisaÂł Dariusz oraz:
Tak samo jak Ty, jestem za wyCZUCIEm i zachowaniem odpowiedniej miary, ktĂłra jednak nie krĂŞpuje wyraÂżania myÂśli jakie CZUJEMY…
..myÂśle ze wszystko funkcjonuje dobrze, z pewna dozÂą elastycznoÂści.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 20:39:37 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #27 : Styczeń 17, 2010, 20:25:22 »

Cytat: PHIRIOORI
Pierwsz czeœÌ mysle podobnie zigrin.

Ale druga juÂż nie:
Âłaczenie nie polega na robieniu zupy, ktĂłra jest melanszem wszystkiego ze wszystkim.
£aczysz i tak wszystko w sobie. To TY jesteœ ³¹cznikiem. Ni eprojektuj tego na kazdy w¹tek,
bo na prawdê bedzie ciê¿ko cokolwiek tu znaleŸÌ lub rozsadnie rozwin¹c.

Tu nie chodzi o robienie zupy lecz o to, ¿e czasami temat g³ówny musi byÌ wzbogacany w¹tkami pobocznymi (mimo, ¿e takie ju¿ istniej¹), by nabra³ barw i móg³ byÌ w pe³ni omówiony. Nic nie istnieje samodzielnie bez powi¹zaù. To, ¿e jesteœmy ³¹cznikami nie znaczy, ¿e mamy nie pozwalaÌ sobie na pe³ne wyra¿enie opinii w temacie, je¿eli to siê w jakiœ sposób z nim wi¹¿e. I tu zachodzi problem interpretacji, jeden zobaczy ten zwi¹zek inny nie.
UwaÂżam, Âże Zigrin ma peÂłnÂą sÂłusznoœÌ i jestem za … choĂŚ PHI teÂż trudno odmĂłwiĂŚ racji …  Chichot
Zatem, jak we wszystkim umiar i zÂłoty Âśrodek, bez zniewalania jednak myÂśli. 

Pozdrawiam  UÂśmiech
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #28 : Styczeń 17, 2010, 20:35:54 »

Cytat: ptak
lecz o to, ¿e czasami temat g³ówny musi byÌ wzbogacany w¹tkami pobocznymi (mimo, ¿e takie ju¿ istniej¹), by nabra³ barw i móg³ byÌ w pe³ni omówiony. Nic nie istnieje samodzielnie bez powi¹zaù.
Do tego sÂłuÂży wÂłaÂśnie moÂżliwoÂśc podlinkowania w stosownym watku czy poÂście. To nie jest aÂż tak wymagajÂące,
a zyskujÂą wszyscy: Âłatwiej teÂż jest wrĂłciĂŚ do tematu, gdy pojawiÂą siĂŞ nowe aspekty, bo wiadomo gdzie go szukaĂŚ.
Ponadto TWÓJ jaki¶ cenny wk³ad do tematu te¿ jest na miejscu, i kto¶, kto wchodzi tu po raz pierwszy szukaj±c konkretnego zaganienia ma mo¿liwo¶æ CIEBIE poczytaæ - gdy napiszesz gdzie indziej - to jej ze sporym prawdopodobieñstwem mieæ nie bêdzie.

Cio innego wprawiony user, ktĂłry od razu wie, Âże najcenniejsze informacje wykopaĂŚ moÂżna w smietniku UÂśmiech))

I tu zachodzi problem interpretacji, jeden zobaczy ten zwiÂązek inny nie.
Tak. Ciekaw± spraw± jest interpretowanie UCZUÆ (w kontek¶cie ich obrazy). jest jakie¶ spo³ecznie wgrane przyzwolenie na lekcewa¿enie uczuæ które nie sa dostatecznie zbiorowe jeszcze.
Ale to da siĂŞ zrobiĂŚ!

Zatem, jak we wszystkim umiar i zÂłoty Âśrodek, bez zniewalania jednak myÂśli
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 20:44:28 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
ptak
Gość
« Odpowiedz #29 : Styczeń 17, 2010, 21:10:39 »

Zgoda PHI, tylko, ¿e w³¹czenie do tematu omawianego elementów zwi¹zanych z innymi w¹tkami jest na ogó³ specyficzne i uwarunkowane w³aœnie tematem g³ównym. Nie ma potrzeby linkowaÌ innego wielostronicowego w¹tku, gdy wystarczy jeden lub dwa posty. Chyba rozumiesz o co mi chodzi?
Nieraz dyskusja nieco zboczy pod¹¿ajÂąc za myÂślÂą innego forumowicza, a juÂż podnosi siĂŞ larum, Âże dany temat istnieje gdzie indziej. W takich sytuacjach odechciewa siĂŞ wszelkiej rozmowy. Nie jesteÂśmy przecieÂż zaprogramowanymi robotami …

Sam teraz daÂłeÂś przykÂład przeskoku z jednego tematu na inny, wstawkÂą o powszechnym przyzwoleniu na obraÂżanie uczuĂŚ nie doœÌ zbiorowych jeszcze … niby tematycznie bez zwiÂązku … a jednak  wyraziÂłeÂś istotnÂą myÂśl … i czy nie ma ona prawa na rozwiniĂŞcie? ChoĂŚ moÂże w tym przypadku rzeczywiÂście w innym miejscu?  UÂśmiech

Pozdrawiam  UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 21:12:42 wysłane przez ptak » Zapisane
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #30 : Styczeń 17, 2010, 23:20:52 »

Nie ma potrzeby linkowaĂŚ innego wielostronicowego wÂątku, gdy wystarczy jeden lub dwa posty. Chyba rozumiesz o co mi chodzi?

Tak, ja rozumiem i myÂślĂŞ wzglĂŞdnie podobnie.
W koĂącu to nie armata, co musi byĂŚ skalibrowana do ostatniego miejsca po przecinku.

Niemniej chciaÂłem podkresliĂŚ, (bo chyba niedoczytaÂłas), Âże nie musisz
linkowaĂŚ wielostronicowych postĂłw - bo moÂżesz konkretny jeden lub dwa KONKRETNE posty teÂż podlinkowaĂŚ.

Nieraz dyskusja nieco zboczy pod¹¿aj¹c za myœl¹ innego forumowicza, a ju¿ podnosi siê larum, ¿e dany temat istnieje gdzie indziej. W takich sytuacjach odechciewa siê wszelkiej rozmowy. Nie jesteœmy przecie¿ zaprogramowanymi robotami
Ja nie odczuwam jakiegoÂś nadmiernego dyskomfortu w tym wzgledzie, odkÂąd Dariusz moderuje.
Tomek czy hans faktycznie lecieli zbyt maszynowo.

Myslê ¿e ogólne praktyczne i funkcjonalne aspekty zosta³y tu dog³êbnie naswietlone.
To nie sa kwestie widzimisie ale prostych funkcjonalnoÂści.
Przy ich zrozumieniu i odrobinie dobrych intencji zarĂłwno od strony modĂłw jak i piszÂących powinno byĂŚ ok

« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 23:27:27 wysłane przez PHIRIOORI » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #31 : Styczeń 18, 2010, 13:52:56 »

Ja równie¿ nie odczuwam ¿adnego dyskomfortu, przy obecnej moderacji ale mam pytanie techniczne. Na stronie g³ównej w dzia³ach tematycznych nie widaÌ kto jest moderatorem globalnym, a i lista osób przypisanych do konkretnych dzia³ów nie zgadza sie z list¹ z temacie temacie 'Kto opiekuje sie tym forum'. Na innym forum, na dole strony g³ównej w statystykach s¹ podawani moderatorzy. Bo z samego avatarka trudno poznaÌ jako ze g³ówna grupa forum to 'Forum Meditation Group' co nie wiem czy jest równe ' forum moderation group' ?
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Styczeń 18, 2010, 22:34:18 »

Tymi ustaleniami zajmuje siĂŞ >Stolo<, i z tego co siĂŞ orientujĂŞ, to niektĂłrzy moderatorzy majÂą rozszerzone uprawnienia, lecz chyba nikt nie ma moda globalnego. W tym ukÂładzie nie ma potrzeby takiego ustanawiaĂŚ.
ZaÂś kto jest modem, to juz wyraÂźnie widaĂŚ, choĂŚby jako informacja nad kaÂżdym dziaÂłem.

tom1ek

GaduÂła

Punkty Forum (pf): 47

yeah! ;)

« Odpowiedz #33 : Styczeń 20, 2010, 20:20:32 »

Staram siĂŞ nie pisaĂŚ pod swoim postem, ale daje siĂŞ "zauwaÂżyĂŚ"  DuÂży uÂśmiech, Âże gdy ktoÂś edytuje stary post, to Âłatwiej takÂą zmianĂŞ przeoczyĂŚ i zostaje niezauwaÂżony. Dlatego teÂż uwaÂżam, Âże powinno byĂŚ wiĂŞcej luzu pod tym wzglĂŞdem.

mo¿na stworzyÌ nowy post, wkleiÌ do niego zawartoœÌ starego i dopisaÌ w nim jeszcze to, co chcieliœmy dodaÌ.
nastêpnie stary mo¿na usun¹Ì, wtedy temat jest zaktualizowany i wêdruje na górê listy tematów.
 Cool

w nie pisaniu kolejnych postĂłw jeden pod drugim chodziÂło o to, Âżeby sztucznie nie nakrĂŞcaĂŚ swoich tematĂłw - aby wÂątki z rzeczywistÂą oÂżywionÂą dyskusjÂą wielu forumowiczĂłw wĂŞdrowaÂły na gĂłrĂŞ listy tematĂłw, a nie te w ktĂłrych ktoÂś caÂły czas rozmawia sam ze sobÂą
Tymi ustaleniami zajmuje siĂŞ >Stolo<, i z tego co siĂŞ orientujĂŞ, to niektĂłrzy moderatorzy majÂą rozszerzone uprawnienia, lecz chyba nikt nie ma moda globalnego. W tym ukÂładzie nie ma potrzeby takiego ustanawiaĂŚ.
ZaÂś kto jest modem, to juz wyraÂźnie widaĂŚ, choĂŚby jako informacja nad kaÂżdym dziaÂłem.

kiedyÂś globalnym byÂł Hans Olo, nie wiem czy nadal jest - a aktualnym adminem to jest stolo czy ty Darek?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 20:27:26 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #34 : Styczeń 20, 2010, 20:27:48 »

yyyyy..., Tom1ek - to Ty jeszcze Âżyjesz? ;]
janneth

Skryba, jakich maÂło

Punkty Forum (pf): 23

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Styczeń 20, 2010, 20:29:57 »

Tom1ek, z tego co wiem to oboje sÂą, tyle Âże Stolo wpada rzadko, Darek trzyma rĂŞkĂŞ na pulsie. Co zaÂś tyczy modĂłw, to Darek miaÂł racjĂŞ mĂłwiÂąc, Âże niektĂłrzy z nas (nie wiem czy wszyscy) majÂą globalny zasiĂŞg dziaÂłania.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #36 : Styczeń 20, 2010, 20:40:56 »

yyyyy..., Tom1ek - to Ty jeszcze żyjesz? ;]
hehe, jak widać JĂŞzyk

Tom1ek, z tego co wiem to oboje są, tyle że Stolo wpada rzadko, Darek trzyma rękę na pulsie. Co zaś tyczy modów, to Darek miał rację mówiąc, że niektórzy z nas (nie wiem czy wszyscy) mają globalny zasięg działania.
No fakt, widzę że ja też mam.
A jeśli Darek też jest adminem, to powinno mu się też wyświetlać odpowiednie logo:

ja go nie widzę, nie ma tez loga moda, ani moda globalnego, wg tego co wyświetla się przy postach Darek jest zwykłym userem, (??)
jeśli nie to trzeba sprawdzić ustawienia rang i grup użytkowników (panel administracyjny) - ja już nie mam uprawnień aby to zrobić
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 20:42:16 wysłane przez tom1ek » Zapisane

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze naleÂży do mnie. Pozdrawiam starych znajomych UÂśmiech
janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Styczeń 20, 2010, 20:55:12 »

No wÂłaÂśnie sama siĂŞ juÂż zaczynaÂłam zastanawiaĂŚ, kto tu ma dostĂŞp do panelu, bo czasami go potrzebowaliÂśmy. Darek chyba nie ma...

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
tom1ek

GaduÂła

yeah! ;)

« Odpowiedz #38 : Styczeń 20, 2010, 21:07:25 »

to nie tak - do panelu mam dostĂŞp, ale ja np. mogĂŞ tylko dodawaĂŚ nowe aktualnoÂści Forum, albo pisaĂŚ wiadomoÂści grupowe, no i jeszcze... BANOWAÆ hehehe  Afro

ale to wszystko

tutaj mam takiego screena z grupami uÂżytkownikĂłw:

« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 21:08:29 wysłane przez tom1ek » Zapisane

janneth

Skryba, jakich maÂło

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #39 : Styczeń 20, 2010, 21:13:23 »

Czyli adminĂłw mamy dwĂłch: Darek i Stolo najpewniej.
ModĂłw globalnych oÂśmiu i siedmiu lokalnych, co oznacza, Âże tylko jedna osoba nie ma globalnego zasiĂŞgu.
Ja przy sobie teraz nie widzê oznaczena moderator, wiêc ju¿ tym bardziej nie rozumiem, co siê dzieje. Darek nie ma znaczka admina i faktycznie wygl¹da jak zwyk³y user. Ktoœ powinien siê tym zaj¹Ì, nawet Enigma ostatnio zwróci³a uwagê, ¿e tak znacz¹ca kwestia jest dla userów nieczytelna.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #40 : Styczeń 20, 2010, 22:00:59 »

Stolo pytaÂł mnie, czy chcĂŞ byĂŚ oznaczony takim znczkiem,  odpowiedziaÂłem mu, Âże nie zaleÂży mi na tego typu wyró¿nikach. StÂąd taki stan, jaki widzicie.
Co zaÂś tyczy pozostaÂłej czĂŞÂści administracji, to >Stolo< ma naprawdĂŞ ograniczone moÂżliwoÂści czasowe i jak juÂż jest na forum, to zjmuje siĂŞ wÂżniejszymi rzeczami. To oczywiÂście moje zdanie.
Jeœli Wam zale¿y na wyró¿nikach, to >Stolo< to zmieni, bo ja nie umiem. No chyba ¿e z pomoc¹ Tom1ek'a.

zigrin
Gość
« Odpowiedz #41 : Styczeń 20, 2010, 22:09:54 »

mo¿na stworzyÌ nowy post, wkleiÌ do niego zawartoœÌ starego i dopisaÌ w nim jeszcze to, co chcieliœmy dodaÌ.
nastêpnie stary mo¿na usun¹Ì, wtedy temat jest zaktualizowany i wêdruje na górê listy tematów.

...MoÂżna teÂż kasowaĂŚ stary post, by napisaĂŚ caÂłkiem przeciwny do wczeÂśniejszego, jednoczeÂśnie uznajÂąc ten wczeÂśniejszy za niebyÂły…  ZÂły

DziĂŞkujĂŞ, to ja juÂż wolĂŞ aby byÂło po staremu, bo nie lubiĂŞ szukaĂŚ prawdy po przepastnych… Âśmietnikach…

w nie pisaniu kolejnych postĂłw jeden pod drugim chodziÂło o to, Âżeby sztucznie nie nakrĂŞcaĂŚ swoich tematĂłw - aby wÂątki z rzeczywistÂą oÂżywionÂą dyskusjÂą wielu forumowiczĂłw wĂŞdrowaÂły na gĂłrĂŞ listy tematĂłw, a nie te w ktĂłrych ktoÂś caÂły czas rozmawia sam ze sobÂą

JeÂśli komuÂś zaleÂży na sztucznym nakrĂŞcaniu tematĂłw, to i tak nie musi siĂŞ staraĂŚ o rangĂŞ „Maszyna do pisania”, bo juÂż dawno niÂą jest…  DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam
Enigma
Gość
« Odpowiedz #42 : Styczeń 20, 2010, 22:43:53 »

CzeÂśc Tomasz, fajnie Âże tu wpadÂłeÂś  DuÂży uÂśmiech

Co do Darka to jego dziaÂłania sÂą widoczne we wiĂŞkszoÂści wÂątkĂłw, wiec mniemam Âże ma dostĂŞp globalny. Gdyby nawet czasowo adminowaÂł nam, to wcale bym sie nie zdziwiÂła a nawet ucieszyÂła.

Po za tym dzia³aù Stola nie pamiêtam odk¹d sama siê wiêcej udziela³am na stronie, co by³o ju¿ doœÌ dawno temu. Jeœli wiekszoœc modków ma uprawnienia globalne to chyba nawet lepiej, skoro jest dobrana ekipa.
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #43 : Styczeń 21, 2010, 09:21:11 »

mody nie mogÂą mieĂŚ uprawnienia do banowania - to chore jest  Z politowaniem

od tego sÂą ADMINISTRATORZY aby takie decyzje podejmowaĂŚ

http://www.slownik-online.pl/kopalinski/4983FB8438781DC54125658D005BB68C.php

a MODERATORZY od MODERACJI

http://www.slownik-online.pl/kopalinski/9739FF36C865EC5DC12565DB005AB750.php

718'
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

« Odpowiedz #44 : Styczeń 21, 2010, 23:15:12 »

mody nie mogÂą mieĂŚ uprawnienia do banowania - to chore jest 

zapewniam cie 718 ze nie mamy UÂśmiech  JĂŞzyk

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

KsiĂŞga Koheleta 3,1
Enigma
Gość
« Odpowiedz #45 : Styczeń 21, 2010, 23:28:58 »

Bez obaw KapÂłanie, modkowie zazwyczaj nie majÂą takowych narzĂŞdzi do zabawy... bo byÂłby za duÂży 'dym'
Thotal
Gość
« Odpowiedz #46 : Styczeń 21, 2010, 23:29:24 »

My jesteÂśmy od kreowania Mody...

Dobry krawiec wytnie akurat tyle, Âżeby wszyscy myÂśleli Âże zostaÂło tylko DODANE DuÂży uÂśmiech
Darek prĂłbuje "scalaĂŚ" podziaÂły, a my sÂą mu wierne (mody)... DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Enigma
Gość
« Odpowiedz #47 : Styczeń 22, 2010, 00:50:06 »

SÂłuszne porĂłwnanie, rzekÂła bym nawet Âże Darek 'szyje'
Thotal
Gość
« Odpowiedz #48 : Styczeń 22, 2010, 00:59:43 »

MoÂże trochĂŞ "szyje", ale "fryzjer" ma dwa pawulony dalej swojÂą siedzibĂŞ DuÂży uÂśmiech

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
KapÂłan 718
Gość
« Odpowiedz #49 : Styczeń 23, 2010, 08:20:48 »

to nie tak - do panelu mam dostĂŞp, ale ja np. mogĂŞ tylko dodawaĂŚ nowe aktualnoÂści Forum, albo pisaĂŚ wiadomoÂści grupowe, no i jeszcze... BANOWAÆ hehehe  Afro

ale to wszystko

@channel / @enigma, ja do TEGO pijĂŞ co tom1ek napisaÂł...
Strony: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: