Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Styczeñ 08, 2025, 20:39:06

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Odp: Jahwe.Dlaczego chrze¶cijañstwo o Nim zapomnia³o?  (Przeczytany 1060 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Enigma
Go¶æ
« : Styczeñ 01, 2010, 15:40:25 »

Poniewa¿ posty pofrune³y do innego watku, odpowiem tu sama sobie U¶miech
Interpretacja "Jezus to grecka forma (Iesous) hebrajskiego imienia mêskiego JESZUA - piszemy IHShVH i oznacza to w jêzyku hebrajskim "Zbawienie" jest bardzo intryguj±ce. Mahomet Jezusa te¿ nie okre¶la³ w formie greckiej, lecz w zbli¿onej do ISA - co mnie kiedy¶ bardzo dziwi³o a teraz przesta³o.

Osobi¶cie gdy jaki¶ czas temu rozmy¶la³am mad znaczeniem JHVH znaczenie Jam Jest Jaki Jest - wyda³o mi sie mniej wiecej takie: poniewa¿ kazdy znas nosie jak±¶ maskê, lub odgrywa role w materii przyjmuj±c cia³o, to w³asciwie tylko Bóg jest taki jaki jest. Mo¿e to i naiwne ale wyda³o mi sie to wtedy wystarczaj±c± odpowiedzi± na zagadkê. Po za tym osi±gaj±c o¶wiecenie stajemy sie takimi, jakimi mamy byæ zrzucaj±c pozory gry i k³amstwa.

To co mnie zastanawia jeszcze to fakt ¿e starszych wersjach pisma Bóg (Elohim) przyjmowa³ liczbê mnog± - Oni. Bóg tez czesto pos³uguje sie Anio³ami wysy³ajac z wiadomo¶ci± do proroków. Przy takim zwiastowaniu Marii pojawia sie Anio³ pañski, tak¿e gdy Abraham ma po¶wieciæ syna powstrzymuje go Anio³ Pañski. Pisze o tym, bo gdzie¶ przewija sie ¿e Bóg starotestamentowy, jest Bogiem z³ym. Nie wiem czy znalaz³by sie tekst w którym moznaby oddzielic JHVH(Bóg lub oni) od Adona(Pan). Napewno ¦wiadkowie Jehowy dysponuj± tekstem gdzie oryginalne JHVH zosta³o zachowane, gdzy¿ kiedy¶ przeczyta³am artyku³ w którym policzyli oni ile razy tetragram wystepuje w ST. My¶le ze taki tekst móg³by du¿o wyja¶niæ.

Szok Co¶
Jakie posty zosta³y przeniesione?
Ja dzieli³em w±tek Samuel - W³adca Demonów, i posty dotycz±ce JHVH przenios³em tu, natomiast te o zabarwieniu ¿ydowskim do w±tku o ¯ydach.
Darek
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 01, 2010, 16:01:27 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: