Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:04:00

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ile kosztuje ta szopka?  (Przeczytany 14630 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« : Styczeñ 13, 2010, 13:36:28 »

Na czym polega oszustwo Owsiaka
Aktualizacja: 2010-01-11 11:44 am

Wiele ju¿ razy pisa³em (m.in. tutaj), dlaczego nie podoba mi siê przedsiêwziêcie Jerzego Owsiaka. Czê¶æ z tych powodów oglêdnie przedstawi³ dzisiaj na swoim blogu Krzysiek Leski. Ja tak oglêdny nie jestem i s±dzê, ¿e nale¿y przypominaæ, jakiej manipulacji dokona³ w ci±gu wielu ju¿ lat funkcjonowania WO¦P Owsiak oraz ¶rodowisko, które najbardziej go wspiera.

W przypadku Owsiaka mamy do czynienia z czêsto stosowan± metod± tworzenia iluzji pozapolityczno¶ci osoby i przedsiêwziêcia, które pozapolityczne wcale nie s±. Owsiak nie jest osob± „pozaideologiczn±”, stoj±c± w jaki¶ sposób poza sporem politycznym. Przeciwnie – jest osob± o bardzo wyrazistych pogl±dach, które uzewnêtrzniaj± siê od czasu do czasu w postaci zapowiedzi „dawania z ba¶ki” tym, którzy o¶mielaj± siê badaæ ¿yciorys Wa³êsy, w wypowiedziach na temat Radia Maryja albo w usuwaniu sprzed wej¶cia na Przystanek Woodstock (podkre¶lam: z terenu publicznego) wystawy antyaborcyjnej. Jednak dla ¶rodowiska, mówi±c ogólnie, „Gazety Wyborczej” jest Owsiak authority of last resort – kim¶, po kogo siê siêga w nadzwyczajnych sytuacjach. Owsiak jest niezwykle wygodny, poniewa¿ jego charytatywna dzia³alno¶æ pozwala tworzyæ wra¿enie, i¿ jest osob± niezaanga¿owan± politycznie, a wiêc to, co mówi, mówi niejako z pozycji „pozapolitycznych”. (O stosowaniu tej metody w pierwszym dziesiêcioleciu III RP bardzo ciekawie pisa³ Zdzis³aw Krasnodêbski w eseju „Filozofia III RP, czyli od »antypolityki« do »postpolityczno¶ci«” w zbiorze „Rzeczpospolita 1989-2009”, wydanym przez krakowski O¶rodek My¶li Politycznej.) S³uchacze odbieraj± pogl±dy Owsiaka nie jako pogl±dy uczestnika politycznej wojny, ale kogo¶ spoza nielubianego ¶rodowiska polityków, a tym samym nadaj± im wiêksz± wagê. Na tym polega wielkie oszustwo Owsiaka, którego on sam, jak s±dzê w pe³ni ¶wiadomie, nie chce wyja¶niæ, np. poprzez oficjalne poparcie konkretnej partii politycznej. Wzi±wszy to pod uwagê, absolutnie zasadne by³o umieszczenie w noworocznej szopce przez Marcina Wolskiego m.in. Owsiaka w³a¶nie w lo¿y celebrytów, przyklaskuj±cych oczywi¶cie opcji jedynie s³usznej.

WO¦P jest instrumentem utwierdzania tej iluzji. Przy czym trzeba zauwa¿yæ, ¿e nast±pi³a tu ca³kowita personalizacja idei: WO¦P to Owsiak, Owsiak to WO¦P. S± i inne organizacje, które pos³uguj± siê popularnym wizerunkiem swoich twórców (Fundacja Anny Dymnej czy Akogo Ewy B³aszczyk), ale ¿adna z nich nie jest tak medialnie rozdmuchana, tak kontrowersyjna i ¿adna nie zmieni³a siê w sprawnie dzia³aj±cy koncern. Tym samym ka¿dy wyskok Owsiaka i ka¿de jego kontrowersyjne stwierdzenie natychmiast mo¿e byæ zbite kontrargumentem: ale on tyle robi dla dzieci.

Czy na pewno? Owsiak zrobi³ przez te wszystkie lata z WO¦P istny cyrk, którego koszty staj± siê absurdalne. Godziny telewizyjnych transmisji, przeloty samolotami (tym razem w eskorcie F-16), tysi±ce ludzi do obs³ugi koncertów, którzy przecie¿ nie pracuj± darmo, sprzêt itd. Jaki jest sens ci±gn±æ imprezê, gdzie co roku trzeba wymy¶laæ nowe fajerwerki, coraz absurdalniejsze i coraz kosztowniejsze, byle zachêciæ ludzi do jednorazowego zrywu? Porównanie kosztów i zysków to zwyk³e wyliczenie efektywno¶ci. Nikt tego dot±d nie zrobi³, a w takim wyliczeniu wspominany przez Leskiego Caritas wypad³by pewnie o kilkaset procent lepiej ni¿ WO¦P.

Dlaczego nikt tego nie zrobi³? O tym te¿ ju¿ swego czasu pisa³em: w sprawie WO¦P dzia³a moralny szanta¿. Kto krytykuje Owsiakow± imprezê, ten widocznie musi nienawidziæ ma³ych dzieci, którym Owsiak pomaga. Ten argument jest oczywi¶cie absurdalny, oparty na naci±ganym sylogizmie i za³o¿eniu, ¿e cel u¶wiêca ¶rodki, a przy okazji dowodz±cy niezdrowego uto¿samienia idei z osob±.

W licytacjach WO¦P bior± udzia³ wszystkie licz±ce siê firmy, wydaj±c w ten sposób pieni±dze swoich klientów bez pytania ich o pozwolenie, ewentualnie pieni±dze pañstwowe. Nie ma wysokiego urzêdnika, który móg³by siê wy³amaæ z obowi±zkowego entuzjazmu – w tym cyrku bior± udzia³ i prezydent, i premier. Szanta¿ moralny odnosi skutek. Kto w entuzjazmie nie bierze udzia³u, zostaje napiêtnowany.

Po raz kolejny warto postawiæ pytania, które ju¿ zadawa³em: z jakich to powodów akurat jedna charytatywna impreza, firmowana przez osobê mocno kontrowersyjn±, cieszy siê bezprecedensowym wsparciem mediów, publicznych i prywatnych? Dlaczego akurat w tym przypadku istnieje niepisany obowi±zek entuzjazmowania siê i wspierania tej imprezy? Dlaczego F-16, które, jak rozumiem, i tak musz± lataæ, lataj± akurat, eskortuj±c Owsiaka, a nie Annê Dymn± albo wolontariuszy Caritasu, którzy co roku przed ¶wiêtami po cichu sprzedaj± swoje ¶wiece?

Medialny i organizacyjny cyrk, jaki towarzyszy WO¦P, dawno ju¿ przekroczy³ granice absurdu i przyzwoito¶ci. Owczy pêd wy³±cza my¶lenie wiêkszo¶ci ludzi, którzy „daj± na Owsiaka”, bo „przecie¿ wszyscy daj±”. Wraz z ka¿d± edycj± WO¦P uzupe³niany jest wizerunkowy kapita³ cz³owieka, który pod pozorami ograniczenia wy³±cznie do pracy charytatywnej, przemyca bardzo wyraziste pogl±dy spo³eczne i polityczne. Ja tego kapita³u podwy¿sza³ mu nie bêdê.

£ukasz Warzecha

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Tronk
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 13, 2010, 15:10:07 »

Moj± siostê podtrzymywa³ przy ¿yciu respirator od Jurka zmienisz zdanie jak komu¶ z twojego otoczenia potrzebna bêdzie pomoc.
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 13, 2010, 15:12:43 »

£ukasz Warzecha pisze same bzdury,¿e komentarz czasu szkoda.

Niech za ¶.p. Matkê Teresê siê we¼mie -to ¶wiatowej kompromitacji do¶wiadczy,a od pana Owsiaka-WARA. Z³y Mrugniêcie U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 13, 2010, 15:14:54 wys³ane przez kot » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #3 : Styczeñ 13, 2010, 15:13:28 »

przeklei³em tylko artykó³ bez oceniania go
os. uwa¿am t± akcjê za cenn± dla wszystkich którym pomaga
z drugiej za¶ strony trochê racji jest w tym ile to show kosztuje, a przecie¿ i te pieni±dze mog³y by pój¶æ na pomoc ratowanym ;-)

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Tronk
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Styczeñ 13, 2010, 15:17:12 »

Troszke czepiasz sie szczeg³ów a wiesz ile kosztuje to gadanie g³upot przez polityków w TV.
Zamiast orêdzia Prezydenta to dziêgi na szczytny cel o to jest my¶l zapamiêtajcie bo bêdê potrzebowa³ elektoratu w najbli¿szych wyborach.  Chichot
kot
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 13, 2010, 15:20:34 »

No to o¶wieæ kolegê Owsiaka,jak bez rozg³osu tak± akcjê zrobiæ.
My¶lê,¿e wiêkszo¶æ lub wszystkie prawie instytucje i ludzie,które w show uczestnicz± -robi± to bezp³atnie. U¶miech U¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #6 : Styczeñ 13, 2010, 15:20:56 »

Troszke czepiasz sie szczegłów a wiesz ile kosztuje to gadanie głupot przez polityków w TV.
Zamiast orędzia Prezydenta to dzięgi na szczytny cel o to jest myśl zapamiętajcie bo będę potrzebował elektoratu w najbliższych wyborach.  Chichot

oczywiście tu się z tobą zgadzam

No to oświeć kolegę Owsiaka,jak bez rozgłosu taką akcję zrobić.
Myślę,że większość lub wszystkie prawie instytucje i ludzie,które w show uczestniczą -robią to bezpłatnie. U¶miech U¶miech

wiedziałem że będzie to kij w mrowisko- warto trochę podyskutować
jeżeli jadą gratis,- to autor art. się skompromitował
pozdr.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 13, 2010, 15:23:13 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

kot
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 13, 2010, 15:26:27 »

Troszke czepiasz sie szczeg³ów a wiesz ile kosztuje to gadanie g³upot przez polityków w TV.
Zamiast orêdzia Prezydenta to dziêgi na szczytny cel o to jest my¶l zapamiêtajcie bo bêdê potrzebowa³ elektoratu w najbli¿szych wyborach.  Chichot

oczywi¶cie tu siê z tob± zgadzam

No to o¶wieæ kolegê Owsiaka,jak bez rozg³osu tak± akcjê zrobiæ.
My¶lê,¿e wiêkszo¶æ lub wszystkie prawie instytucje i ludzie,które w show uczestnicz± -robi± to bezp³atnie. U¶miech U¶miech

wiedzia³em ¿e bêdzie to kij w mrowisko- warto trochê podyskutowaæ
je¿eli jad± gratis,- to autor art. siê skompromitowa³
pozdr.

To jest oczywiste. U¶miech U¶miech
east
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Styczeñ 13, 2010, 15:35:54 »

Ciekawe ,¿e s± tacy ludzie, którzy z w¶cibstwem i zaciêciem godnym lepszej sprawy zagl±daj± innym w kieszeñ ( nota bene  WO¦P jest fundacj± po¿ytku publicznego i z ka¿dego grosza sie musi publicznie t³umaczyæ wiêc nie rozumiem w czym tu tajno¶æ ) , a jednocze¶nie Ci sami ludzie bez mrugniêcia okiem rzucaj± KA¯DEGO TYGODNIA na tacê parê groszy . Na podstawie ¶ciepy narodowej tylko z 10go stycznia mo¿na sobie okre¶liæ skalê zysków ko¶cielnej gawiedzi w ca³ym roku ( a przecie¿ msze s± codziennie ). I w dodatku ta instytucja wcale nie musi siê nikomu t³umaczyæ ile zgarnia , ani p³aciæ podatków. Ale to nie przeszkadza zasilaæ tej instytucji , a jednocze¶nie grzmieæ w tubê jaki to Owsiak jest i jakie to WO¦P podejrzane i w ogóle. Podejrzane jest to ,¿e Pan £ukasz pozytywnie przedstawia Caritas na tle WO¦P . Pewnie z zazdro¶ci o zyski, no bo przecie¿ nie z troski o dzieciaki.

A w ogóle to fenomen WO¦P polega wed³ug mnie na tym, ¿e ludzie potrafi± siê zebraæ spontanicznie wokó³ jednej , dobrowolnej, ogólnonarodowej akcji. Bez ogl±dania siê na zyski i koszty. Ot , po prostu dla u¶miechu i dobrej zabawy. Dla jednej zasady : zrobili¶my to znowu !

Ludzie w rodzaju £ukasza Warzechy sami siebie stawiaj± poza narodowym spontanem. Ani to dobrze, ani ¼le. Nie chcesz  - nie zasilaj, ale nie wtr±caj siê je¶li ju¿ nie zasilasz. A to , ¿e Owsiak przelecia³ siê w asy¶cie F16 ?  Nie za pieni±dze tego Pana wiêc niech siedzi cicho. Niech zajrzy do kieszeni Caritasu, który zasila, albo do kieszeni KRK, je¶li w nim uczestniczy . I niech potem o tym napisze.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 13, 2010, 16:14:21 »

Ja w pe³ni popieram akcje organizowane przez Owsiaka.
Fundacja z ka¿dej z³otówki siê rozlicza. Pracownikami Fundacji jest bodaj¿e 20 osób, które miesiêcznie zarabiaj± ok 1500 z³ wiêc kokosów na tym nie ma. A ¿e show? Pamiêtacie pierwsz± Orkiestrê? Ubog± ale ile daj±ca szczê¶cia i po¿ytku. Z czasem Akcja siê rozros³a, s± koncerty, imprezy itd ale nadal g³ównym motywem jest solidarno¶æ ludzka i chêæ niesienia pomocy. Nie rozumiem w ogóle krytyki pod adresem WO¦P. Mi siê wydaje, ¿e to przez zawi¶æ - w koñcu ka¿dy, który w naszym kraju do czego¶ dojdzie jest traktowany jak cwaniak/oszust i z³odziej. Takie mamy to nasze piekie³ko polskie.
Ja lubiê wp³acaæ na Orkiestrê i fajnie siê czujê chodz±c z serduszkiem a¿ siê nie odklei U¶miech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #10 : Styczeñ 13, 2010, 16:41:03 »

http://www.youtube.com/watch?v=in_XZnAyc8w&feature=topvideos

kot
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 13, 2010, 16:52:24 »

Wspieraj±ce siê g³osy w wytrwaniu mi³o¶ci do bli¼niego-tak podsumowa³bym pierwsze cztery minuty.

Dalej nie dotar³em,bo jad mi³o¶ci promowanej w tej rozg³o¶ni mi zacz±³ szkodziæ. U¶miech U¶miech
wiki
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 13, 2010, 17:18:13 »

Songo 1970 haha dzięki za link, dawno się tak nie ubawiłam U¶miech) nie podejrzewam, że w Polsce jeszcze tyle ciemnoty, sorki ale inaczej tego ciemnogrodu nazwać nie można, a jakie błyskotliwe wypowiedzi hahaha

zobaczcie co robi pranie mózgu w kościele.

Dzięki karetce z Sochaczewa żyje mój kolega inaczej nie byłoby szansy.

Owsiak robi wiele dobrego,a Rydzyk mu zazdrości Mrugniêcie żal mu tej kasy, pewnie pohulałby sobie za to nieźle Mrugniêcie

Pozdrawiam U¶miech

edit

Songo przepraszam ale pozwolę sobie zamieścić link do nagrania, które na prawno poprawi humor Kotowi i nie tylko

Skutki przedawkowania radio Maryja, wyjaśnia to też jakiego pokroju ludzie słuchają tego radia i dlaczgo są przeciwni akcjo Owsiaka.

http://www.youtube.com/watch?v=BKbf34XZFIk&feature=related
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 13, 2010, 17:48:37 wys³ane przez wiki » Zapisane
zochna
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 13, 2010, 18:31:27 »

Mnie równie¿ nie podoba siê artyku³  £ukasza Warzechy. Jest niesprawiedliwy i tendencyjny.
Moim zdaniem przyda³oby siê wiêcej takich Owsiaków,chêtnych do niesienia pomocy innym.
Osoby,które wyra¿aj± negatywne opinie o Jego dzia³alno¶ci nie rozumiej±,lub ¶wiadomie z innych
niskich pobudek "nie widz±" jak po¿yteczne s± to dzia³ania.
Smutno mi. gdy czytam lub s³yszê negatywne krytyki pod adresem WO¦P. Cieszê siê jednak, ¿e wiêcej jest Nas,którzy popieraj± takie akcje i uczestnicz± w nich.
                       Pozdrawiam       Zochna
Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Styczeñ 13, 2010, 20:44:20 »

Ciag dalszy dyskusji

http://glosrydzyka.blox.pl/2010/01/Radio-Maryja-pluje-na-Owsiaka-i-WOSP.html  
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 13, 2010, 20:47:04 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #15 : Styczeñ 13, 2010, 21:06:27 »

to jest dobry przykład na uświadomienie sobie- skoro Jurek zbiera tyle w ciągu tak krótkiego okresu czasu,-
to ile KRK zgarnął w czasie swojej działalności?Co¶??
Du¿y u¶miech chyba licznik się skończył Du¿y u¶miech

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 13, 2010, 21:19:59 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

Rafaela
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Styczeñ 13, 2010, 21:10:50 »

Teraz jest chodzenie po koledzie, to sie sypna pieniadze-miliony.

Raligie zyja bez licznikow, obojetnie jakie. Oczywiscie sa tez koszta ktore musza pokryc jak energia, woda itp.
Ja mysle ze dyskusja na ten temat jest tematem woda. Ludzie nie mysla jakimi pieniedzmi kk dysponuje
rocznie. Ludzie sa nauczeni nakazami aby sie takimi sprawami nie interesowali, maja sie interesowac tym co kosciol kaze. Dlatego nie wolno czytac w internecie co pomylency pisza, a noz ktos by przyszedl po rozum
do glowy. W niedzielne msze mowi sie o ciaglym braku pieniedzy. Nie ma na naprawe dachu, na ogzanie kosciola, itp. Realnosc dnia codziennego jest poprostu szara. Taka dyskusja rozpla umysly, zaczynaja cos
widziec, liczyc potem sie wszystko ucisza i pociag jedzie dalej swimi drogami. Tak do nastepnego razu.

Kupowanie sprzetu szpitalnego, karetek pogotowia nagle rozbudza w glowach myslenie, bo kto bezinteresownie cos komus daje. Nagle zaczyna sie myslenie co ile kosztuje i jakimi pieniedzmi ktos moze
dysponowac. To ciekawe! Pozatym dobre serce, milosc do czlowieka, ratowanie zycia, co to wszystko
ma znaczyc, normalne to nie jest. Jak myslicie?
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 13, 2010, 22:33:23 wys³ane przez Rafaela » Zapisane
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Styczeñ 13, 2010, 23:09:28 »

W mojej parafii ksi±dz administruj±cy corocznie - w Sylwestra b±d¼ Nowy Rok przedstawia sprawozdanie finansowe, rozlicza przychody i rozchody. Ka¿dy parafianin mo¿e pój¶æ i pos³uchaæ. Kiedy ksi±dz by³ u mnie po kolêdzie, porozmawiali¶my na szereg tematów, zarówno ca³kiem przyziemnych jak i bardziej wznios³ych, tak¿e finansowych. Rozmowa by³a naprawdê rzeczowa i po prostu mi³a. Powiedzia³em jak wygl±daj± sprawy z punktu widzenia parafianina, zapyta³em siê jak wygl±daj± z jego perspektywy. Ksi±dz wyszed³ bez z³otówki i zapewniam, ¿e nie wykona³ nawet najmniejszego grymasu niezadowolenia - by³ to wykonany przeze mnie swoisty test.
Kiedy¶ ludzie byli zachêcani do wykonywania prac konserwacyjnych przy ko¶ciele, aktualnie apeli takowych nie ma, natomiast do wykonywania tych prac s± zatrudniani i wynagradzani finansowo najbardziej potrzebuj±cy parafianie - np. bezrobotni.

Co do dzia³alno¶ci charytatywnej WOSP - cel jest naprawdê szczytny i zas³uguje na pochwa³ê. Jedyne co mnie smuci to fakt, ¿e czêsto nie potrafi siê wykorzystaæ tego sprzêtu. Z tego co wiem to KRK nie popiera has³a "róbta co chceta" oraz pewnych zachowañ które mo¿na zobaczyæ na Przystanku Woodstock. Na poparcie pewnych zastrze¿eñ do zachowania co poniektórych zachowañ przystankowiczów przedstawiono nakrêcony na nim film dokumentalny. Ciê¿ko dyskutowaæ z pewnymi obrazami. Natomiast z tego co siê orientujê to autorzy otrzymali pozew s±dowy...

W ¶wietle poruszanych w tym topiku informacji - KRK w Polsce prowadzi równie¿ szeroko zakrojon± pomoc np. Caritas. Kiedy¶ nawet Kot podda³ w w±tpliwo¶æ rozmiar tej pomocy, przedstawi³em w odpowiedzi konkretne liczby, pomimo tego zlekcewa¿y³ je i poddawa³ nadal w w±tpliwo¶æ. S± prowadzone równie¿ parafialne caritas - dla pomocy parafianom. Prowadzone s± równie¿ dora¼ne akcje - np. pomoc powodzianom, czy "pogorzelcom". Nie uwa¿am za optymalne aby licytowaæ siê w zakresie ilo¶ci/jako¶ci pomocy, znacznie lepiej wspó³dzia³aæ i po prostu pomagaæ. Proszê jedynie o rzeteln± ocenê faktów.

Je¿eli wystêpuj± jakie¶ nieprawid³owo¶ci w WO¦P to za dziecinne uwa¿am t³umaczenie tego argumentami w stylu "a KK...". 
Dlatego nie docieraj± do mnie argumentacje jak ta poni¿ej:
Nie chcesz  - nie zasilaj, ale nie wtr±caj siê je¶li ju¿ nie zasilasz. A to , ¿e Owsiak przelecia³ siê w asy¶cie F16 ?  Nie za pieni±dze tego Pana wiêc niech siedzi cicho. Niech zajrzy do kieszeni Caritasu, który zasila, albo do kieszeni KRK, je¶li w nim uczestniczy . I niech potem o tym napisze.
East, zarzucasz w pierwszym zdaniu co¶ czego sam siê dopuszczasz w kolejnym...
W ¶wietle Twoich wypowiedzi w temacie KK, zapytam: dajesz na tacê?

Konstruktywna krytyka jest zawsze potrzebna. B±d¼my jednak rzetelni i KONSEKWENTNI we w³±snych pogl±dach i poradach.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Styczeñ 13, 2010, 23:16:10 »

Czyta³em i siê nie¼le ubawi³em.
A taki g³os pewnego internauty mnie wrêcz "rozwali³"  :
cytat  :
Zapraszam was na woodstock, byscie na wlasne oczy zobaczyli co sie tam dzieje - tam jest jedna, wielka gigantyczna cpalnia. Brud, hiv i narkotyki. Kazdy kto nie wierzy, niech nie slucha glosu mediow, ktore za wszelka cene beda bronic woodstocku i wosp bo z tego maja gigantyczne przychody (..)

Od dwóch lat je¿d¿ê z synem ( teraz lat 12 ) na Woodstock. To ogromna impreza. W ubieg³ym, 2009 r  by³o tam , uwaga  - 420 tysiêcy ludzi . To niemal tyle ilu jest mieszkañców mojego miasta razem wziêtych.
Przez 3 dni tylu ludzi bawi³o siê w Kostrzyniu nad Odr± na Woodstockowej imprezie.
By³em w¶ród tej ci¿by.
Nie widzia³em narkotyków, z³a ani przemocy. Widzia³em ¶wirów ró¿nych , masê m³odzie¿y zakrêconej pozytywnie. Nikt nikomu nie robi³ krzywdy , nikt nie bi³ siê. Ja widzia³em tylko t³um rozradowanych m³odych ludzi. Ka¿dy, dos³ownie ka¿dy siê u¶miecha³. Mo¿e mia³em takie szczê¶cie ? Mo¿e tylko ja widzia³em jak wyznawcy Hare Kryszna rozmawiali z u¶miechniêtymi Ksiê¿mi bez ¿adnej agresji ?
Je¶li WO¦P jest w stanie przez 3 dni stworzyæ na chwilê ¶redniej wielko¶ci miasto w dowolnym miejscu Polski na rockowej imprezie za - uwaga  - ODSETKI od depozytów zebranych w ci±gu jednego , styczniowego dnia, ( a potem jeszcze kupiæ ca³y ten sprzêt medyczny ) ot tak,  W PODZIÊCE DLA M£ODYCH, ZAANGA¯OWANYCH LUDZI, to ja siê pytam ile kasy wyje¿d¿a z Kraju na potrzeby smutnych panów w czarnych kieckach ka¿dego roku  ( rok to 52 Niedziele takiej narodowej ¶ciepy !!! ) .
Niesamowite , prawda ?

Arteq napisa³ :
East, zarzucasz w pierwszym zdaniu co¶ czego sam siê dopuszczasz w kolejnym...
W ¶wietle Twoich wypowiedzi w temacie KK, zapytam: dajesz na tacê?
A co ma moje dawanie, lub nie dawanie na tacê do meritum wypowiedzi ?  Owszem , wytkn±³em go¶ciowi to, ¿e rozlicza nie swoj± kieszeñ. Kieszeñ, która NIE MA AMBICJI BYÆ MORALNYM SUMIENIEM NARODU , ¦WIATA  i Bóg wie czego tam jeszcze. Spójrzmy na sprawy z w³a¶ciwej perspektywy. Czy wed³ug Ciebie ja nie mam prawa SZACOWAÆ dochodów tzw "Ojców Ko¶cio³a" , "stra¿ników moralno¶ci i dusz" itd, itp, za¶ ka¿dy ma prawo ingerowaæ w dobre imiê dowolnej PUBLICZNIE ROZLICZAJ¡CEJ SIÊ Fundacji ?
Do tej pory nie robi³em wycieczek w kierunku KRK wg zasady : nie zasilam - nie obchodzi mnie to.
Ale kiedy widzê , ze kto¶ tej zasady siê nie trzyma i zaczyna ujadaæ na nie swoj± imprezê, to zastosowa³em ( przyznajê , ¿e trochê prowokacyjnie ) t± sam± zasadê my¶lenia wobec ujadacza.
I jaka jest reakcja ? " Uderz w stó³, a no¿yce siê odezw± " U¶miech

W sumie nie mam ochoty walczyæ z KrK , bo to walka z wiatrakiem. Wolê zasilaæ to, co uznajê za dobre.

ps. a na tacê da³em ju¿ na prawdê sporo. I nie tylko na tacê, ale równie¿ swojej osobistej pracy na rzecz ko¶cielnej placówki równie¿. My³em, malowa³em, odchwaszcza³em . Nie uwa¿am tego za co¶ poni¿aj±cego. Zrobi³em to z szacunku i z przekonania , ¿e warto pomagaæ CZ£OWIEKOWI obojêtnie jakiego wyznania by nie by³ je¶li poprosi mnie o pomoc. Tyle.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 13, 2010, 23:37:26 wys³ane przez east » Zapisane
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Styczeñ 13, 2010, 23:23:41 »

Oj arteq
Ten film o którym piszesz zosta³ nakrêcony na zlecenie telewizje pewnego ojca z Torunia i jest ca³kowicie przek³amany.
S³usznie TV Trwam dostali za to pozew s±dowy i maj± przeprosiæ (wyrok by³ ju¿ dawno a jako¶ ojczulkowie nie mog± zdobyæ siê na przyznanie do oszustwa i powiedzenie zwyk³ego "przepraszam").
Woodstock to wspania³a impreza i mam nadziejê, ¿e jeszcze uda mi siê kiedy¶ tam udaæ - cudowna atmosfera, pe³na dialogu i dobrej zabawy.

Ja nie widzê w WO¦P nic z³ego. Co z tego, ¿e przeleci siê F16? Je¶li dziêki temu lotowi kto¶ zwróci na niego uwagê i wp³±ci na konto fundacji to tylko plus prawda?

Z argumentami prosto z RM to w ogóle szkoda moim zdaniem dyskutowaæ i siê denerwowaæ. Lepiej je ca³kowicie zignorowaæ. Po prostu im nie w smak to, ¿e kto¶ bez codziennej agitacji potrafi zebraæ olbrzymie fundusze na szlachetny cel - bez codziennego podawania konta, szykanowania innych, siania nienawi¶ci itd. Czego pan Rydzyk mu na pewno zazdro¶ci bo on o takim sukcesie to mo¿e tylko pozazdro¶ciæ (co mnie bardzo cieszy gdy¿ uwa¿am ¿e RM zdecydowanie bardziej szkodzi Ko¶cio³owi ni¿ mu pomaga).
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Styczeñ 13, 2010, 23:38:16 »

Komentarz móg³ byæ stronniczy, zdjêcia - to chyba nie fotomonta¿? Czy mo¿e jednak tak? Nie uwa¿am PW za definitywnie negatywny, stwierdzam jedynie, ¿e mo¿na na nim spotkaæ siê z zachowaniem wybitnie uw³aczaj±cym godno¶ci cz³owieka.
Z piêknem deklarowanego celu WO¦P nie dyskutujê bo jest jak najbardziej s³uszny.

Z pewnymi Twoimi tezami móg³bym podyskutowaæ, np. nastawieniem pokojowym i "dawaniem z ba¶ki". Zdajê sobie jednak sprawê, ¿e s± to przypadki sporadyczne, a ka¿dy jest tylko cz³owiekiem [choæ niektórzy na tym forum uwa¿aj±, ¿e wrêcz bogiem].

Zrozumia³ym jest dla mnie równie¿ fakt, ¿e aby przyci±gn±æ darczyñców impreza winna mieæ odpowiedni splendor i nag³o¶nienie. Wa¿ne jest aby zachowaæ odpowiednie proporcje, a poniewa¿ nie jestem specjalist± ani analitykiem, nie dysponujê równie¿ wystarczaj±cymi danymi nie mogê uczciwie stwierdziæ gdzie ona winna przebiegaæ w przypadku WO¦P i jak ma siê to do rzeczywistej.
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Styczeñ 13, 2010, 23:47:07 »

Najwiêksz± si³± Akcji Owsiaka jest ENTUZJAZM!!!

W³a¶nie entuzjazm jest motorem napêdowym ca³ego przedsiêwziêcia. Stare sposoby kreowania siê przez "sami wiecie kogo" Du¿y u¶miech nie znajd± poparcia w nowoczesnym spo³eczeñstwie. Dawniej zbierano datki za pomoc± wzbudzania lito¶ci albo strachu (jak nie dasz to znaczy ¿e jeste¶ nieczu³y pozbawiony cz³owieczeñstwa - piek³o ).

Ludzie bawi±c siê z serdecznym u¶miechem na ustach, spontanicznie oddaj± "grosz" i nie licz± strat.
Si³a Owsiaka polega na rado¶ci w tym co robi. Ci którzy mu zazdroszcz±, rado¶ci wewnêtrznej nie maj±, nie przenios± jej na t³umy, nie poci±gn± za sob± najlepszej nawet idei...

Moim zdaniem, to nie trzeba krytykowaæ tych co odnosz± sukcesy, tylko na¶ladowaæ, uczyæ siê podej¶cia do ci±gle zmieniaj±cych siê warunków ¿ycia.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Styczeñ 13, 2010, 23:59:24 »

Mam nadziejê, ¿e nie masz na my¶li konformizmu, bo mi tym zalecia³o...
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Styczeñ 14, 2010, 00:14:44 »

Wyrazi³em siê do¶æ jasno, cieszy mnie rado¶æ ca³ego przedsiêwziêcia, je¶li kto¶ chce nazwaæ radosne poczucie jakiej¶ wspólnoty konformizmem, to niech sobie nazywa, to tylko s³owa-nazwy, a uczucia i tak p³yn± w dobrym kierunku.

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Styczeñ 14, 2010, 06:04:29 »

Komentarz móg³ byæ stronniczy, zdjêcia - to chyba nie fotomonta¿? Czy mo¿e jednak tak?

W³a¶nie o to chodzi i¿ czê¶æ zdjêæ w ogóle nie robiono na Woodstock :/
Ale RM posunie siê do wszystkiego by oczerniæ konkurencjê w zdobywaniu pieniêdzy
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: