Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 12, 2025, 08:12:18

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile kosztuje ta szopka?  (Przeczytany 14718 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

KIN 213

« : Styczeń 13, 2010, 13:36:28 »

Na czym polega oszustwo Owsiaka
Aktualizacja: 2010-01-11 11:44 am

Wiele ju¿ razy pisa³em (m.in. tutaj), dlaczego nie podoba mi siê przedsiêwziêcie Jerzego Owsiaka. CzêœÌ z tych powodów oglêdnie przedstawi³ dzisiaj na swoim blogu Krzysiek Leski. Ja tak oglêdny nie jestem i s¹dzê, ¿e nale¿y przypominaÌ, jakiej manipulacji dokona³ w ci¹gu wielu ju¿ lat funkcjonowania WOŒP Owsiak oraz œrodowisko, które najbardziej go wspiera.

W przypadku Owsiaka mamy do czynienia z czĂŞsto stosowanÂą metodÂą tworzenia iluzji pozapolitycznoÂści osoby i przedsiĂŞwziĂŞcia, ktĂłre pozapolityczne wcale nie sÂą. Owsiak nie jest osobÂą „pozaideologicznÂą”, stojÂącÂą w jakiÂś sposĂłb poza sporem politycznym. Przeciwnie – jest osobÂą o bardzo wyrazistych poglÂądach, ktĂłre uzewnĂŞtrzniajÂą siĂŞ od czasu do czasu w postaci zapowiedzi „dawania z baÂśki” tym, ktĂłrzy oÂśmielajÂą siĂŞ badaĂŚ Âżyciorys Wa³êsy, w wypowiedziach na temat Radia Maryja albo w usuwaniu sprzed wejÂścia na Przystanek Woodstock (podkreÂślam: z terenu publicznego) wystawy antyaborcyjnej. Jednak dla Âśrodowiska, mĂłwiÂąc ogĂłlnie, „Gazety Wyborczej” jest Owsiak authority of last resort – kimÂś, po kogo siĂŞ siĂŞga w nadzwyczajnych sytuacjach. Owsiak jest niezwykle wygodny, poniewaÂż jego charytatywna dziaÂłalnoœÌ pozwala tworzyĂŚ wraÂżenie, iÂż jest osobÂą niezaangaÂżowanÂą politycznie, a wiĂŞc to, co mĂłwi, mĂłwi niejako z pozycji „pozapolitycznych”. (O stosowaniu tej metody w pierwszym dziesiĂŞcioleciu III RP bardzo ciekawie pisaÂł ZdzisÂław KrasnodĂŞbski w eseju „Filozofia III RP, czyli od »antypolityki« do »postpolitycznoÂści«” w zbiorze „Rzeczpospolita 1989-2009”, wydanym przez krakowski OÂśrodek MyÂśli Politycznej.) SÂłuchacze odbierajÂą poglÂądy Owsiaka nie jako poglÂądy uczestnika politycznej wojny, ale kogoÂś spoza nielubianego Âśrodowiska politykĂłw, a tym samym nadajÂą im wiĂŞkszÂą wagĂŞ. Na tym polega wielkie oszustwo Owsiaka, ktĂłrego on sam, jak sÂądzĂŞ w peÂłni Âświadomie, nie chce wyjaÂśniĂŚ, np. poprzez oficjalne poparcie konkretnej partii politycznej. WziÂąwszy to pod uwagĂŞ, absolutnie zasadne byÂło umieszczenie w noworocznej szopce przez Marcina Wolskiego m.in. Owsiaka wÂłaÂśnie w loÂży celebrytĂłw, przyklaskujÂących oczywiÂście opcji jedynie sÂłusznej.

WOÂŚP jest instrumentem utwierdzania tej iluzji. Przy czym trzeba zauwaÂżyĂŚ, Âże nastÂąpiÂła tu caÂłkowita personalizacja idei: WOÂŚP to Owsiak, Owsiak to WOÂŚP. SÂą i inne organizacje, ktĂłre posÂługujÂą siĂŞ popularnym wizerunkiem swoich twĂłrcĂłw (Fundacja Anny Dymnej czy Akogo Ewy BÂłaszczyk), ale Âżadna z nich nie jest tak medialnie rozdmuchana, tak kontrowersyjna i Âżadna nie zmieniÂła siĂŞ w sprawnie dziaÂłajÂący koncern. Tym samym kaÂżdy wyskok Owsiaka i kaÂżde jego kontrowersyjne stwierdzenie natychmiast moÂże byĂŚ zbite kontrargumentem: ale on tyle robi dla dzieci.

Czy na pewno? Owsiak zrobi³ przez te wszystkie lata z WOŒP istny cyrk, którego koszty staj¹ siê absurdalne. Godziny telewizyjnych transmisji, przeloty samolotami (tym razem w eskorcie F-16), tysi¹ce ludzi do obs³ugi koncertów, którzy przecie¿ nie pracuj¹ darmo, sprzêt itd. Jaki jest sens ci¹gn¹Ì imprezê, gdzie co roku trzeba wymyœlaÌ nowe fajerwerki, coraz absurdalniejsze i coraz kosztowniejsze, byle zachêciÌ ludzi do jednorazowego zrywu? Porównanie kosztów i zysków to zwyk³e wyliczenie efektywnoœci. Nikt tego dot¹d nie zrobi³, a w takim wyliczeniu wspominany przez Leskiego Caritas wypad³by pewnie o kilkaset procent lepiej ni¿ WOŒP.

Dlaczego nikt tego nie zrobiÂł? O tym teÂż juÂż swego czasu pisaÂłem: w sprawie WOÂŚP dziaÂła moralny szantaÂż. Kto krytykuje OwsiakowÂą imprezĂŞ, ten widocznie musi nienawidziĂŚ maÂłych dzieci, ktĂłrym Owsiak pomaga. Ten argument jest oczywiÂście absurdalny, oparty na naciÂąganym sylogizmie i zaÂłoÂżeniu, Âże cel uÂświĂŞca Âśrodki, a przy okazji dowodzÂący niezdrowego utoÂżsamienia idei z osobÂą.

W licytacjach WOÂŚP biorÂą udziaÂł wszystkie liczÂące siĂŞ firmy, wydajÂąc w ten sposĂłb pieniÂądze swoich klientĂłw bez pytania ich o pozwolenie, ewentualnie pieniÂądze paĂąstwowe. Nie ma wysokiego urzĂŞdnika, ktĂłry mĂłgÂłby siĂŞ wyÂłamaĂŚ z obowiÂązkowego entuzjazmu – w tym cyrku biorÂą udziaÂł i prezydent, i premier. SzantaÂż moralny odnosi skutek. Kto w entuzjazmie nie bierze udziaÂłu, zostaje napiĂŞtnowany.

Po raz kolejny warto postawiĂŚ pytania, ktĂłre juÂż zadawaÂłem: z jakich to powodĂłw akurat jedna charytatywna impreza, firmowana przez osobĂŞ mocno kontrowersyjnÂą, cieszy siĂŞ bezprecedensowym wsparciem mediĂłw, publicznych i prywatnych? Dlaczego akurat w tym przypadku istnieje niepisany obowiÂązek entuzjazmowania siĂŞ i wspierania tej imprezy? Dlaczego F-16, ktĂłre, jak rozumiem, i tak muszÂą lataĂŚ, latajÂą akurat, eskortujÂąc Owsiaka, a nie AnnĂŞ DymnÂą albo wolontariuszy Caritasu, ktĂłrzy co roku przed ÂświĂŞtami po cichu sprzedajÂą swoje Âświece?

Medialny i organizacyjny cyrk, jaki towarzyszy WOÂŚP, dawno juÂż przekroczyÂł granice absurdu i przyzwoitoÂści. Owczy pĂŞd wy³¹cza myÂślenie wiĂŞkszoÂści ludzi, ktĂłrzy „dajÂą na Owsiaka”, bo „przecieÂż wszyscy dajÂą”. Wraz z kaÂżdÂą edycjÂą WOÂŚP uzupeÂłniany jest wizerunkowy kapitaÂł czÂłowieka, ktĂłry pod pozorami ograniczenia wy³¹cznie do pracy charytatywnej, przemyca bardzo wyraziste poglÂądy spoÂłeczne i polityczne. Ja tego kapitaÂłu podwyÂższaÂł mu nie bĂŞdĂŞ.

ÂŁukasz Warzecha

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Tronk
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2010, 15:10:07 »

MojÂą siostĂŞ podtrzymywaÂł przy Âżyciu respirator od Jurka zmienisz zdanie jak komuÂś z twojego otoczenia potrzebna bĂŞdzie pomoc.
kot
Gość
« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2010, 15:12:43 »

ÂŁukasz Warzecha pisze same bzdury,Âże komentarz czasu szkoda.

Niech za Âś.p. MatkĂŞ TeresĂŞ siĂŞ weÂźmie -to Âświatowej kompromitacji doÂświadczy,a od pana Owsiaka-WARA. ZÂły MrugniĂŞcie UÂśmiech
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 15:14:54 wysłane przez kot » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2010, 15:13:28 »

przeklei³em tylko artykó³ bez oceniania go
os. uwaÂżam tÂą akcjĂŞ za cennÂą dla wszystkich ktĂłrym pomaga
z drugiej zaœ strony trochê racji jest w tym ile to show kosztuje, a przecie¿ i te pieni¹dze mog³y by pójœÌ na pomoc ratowanym ;-)

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to coœ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj¹ wszystkie mo¿liwoœci. To jest Absolutna ŒwiadomoœÌ; coœ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Tronk
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2010, 15:17:12 »

Troszke czepiasz sie szczeg³ów a wiesz ile kosztuje to gadanie g³upot przez polityków w TV.
Zamiast orĂŞdzia Prezydenta to dziĂŞgi na szczytny cel o to jest myÂśl zapamiĂŞtajcie bo bĂŞdĂŞ potrzebowaÂł elektoratu w najbliÂższych wyborach.  Chichot
kot
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2010, 15:20:34 »

No to oÂświeĂŚ kolegĂŞ Owsiaka,jak bez rozgÂłosu takÂą akcjĂŞ zrobiĂŚ.
Myœlê,¿e wiêkszoœÌ lub wszystkie prawie instytucje i ludzie,które w show uczestnicz¹ -robi¹ to bezp³atnie. Uœmiech Uœmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2010, 15:20:56 »

Troszke czepiasz sie szczegłów a wiesz ile kosztuje to gadanie głupot przez polityków w TV.
Zamiast orędzia Prezydenta to dzięgi na szczytny cel o to jest myśl zapamiętajcie bo będę potrzebował elektoratu w najbliższych wyborach.  Chichot

oczywiście tu się z tobą zgadzam

No to oświeć kolegę Owsiaka,jak bez rozgłosu taką akcję zrobić.
Myślę,że większość lub wszystkie prawie instytucje i ludzie,które w show uczestniczą -robią to bezpłatnie. UÂśmiech UÂśmiech

wiedziałem że będzie to kij w mrowisko- warto trochę podyskutować
jeżeli jadą gratis,- to autor art. się skompromitował
pozdr.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 15:23:13 wysłane przez songo1970 » Zapisane

kot
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2010, 15:26:27 »

Troszke czepiasz sie szczeg³ów a wiesz ile kosztuje to gadanie g³upot przez polityków w TV.
Zamiast orĂŞdzia Prezydenta to dziĂŞgi na szczytny cel o to jest myÂśl zapamiĂŞtajcie bo bĂŞdĂŞ potrzebowaÂł elektoratu w najbliÂższych wyborach.  Chichot

oczywiÂście tu siĂŞ z tobÂą zgadzam

No to oÂświeĂŚ kolegĂŞ Owsiaka,jak bez rozgÂłosu takÂą akcjĂŞ zrobiĂŚ.
Myœlê,¿e wiêkszoœÌ lub wszystkie prawie instytucje i ludzie,które w show uczestnicz¹ -robi¹ to bezp³atnie. Uœmiech Uœmiech

wiedziaÂłem Âże bĂŞdzie to kij w mrowisko- warto trochĂŞ podyskutowaĂŚ
jeÂżeli jadÂą gratis,- to autor art. siĂŞ skompromitowaÂł
pozdr.

To jest oczywiste. UÂśmiech UÂśmiech
east
Gość
« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2010, 15:35:54 »

Ciekawe ,Âże sÂą tacy ludzie, ktĂłrzy z wÂścibstwem i zaciĂŞciem godnym lepszej sprawy zaglÂądajÂą innym w kieszeĂą ( nota bene  WOÂŚP jest fundacjÂą poÂżytku publicznego i z kaÂżdego grosza sie musi publicznie tÂłumaczyĂŚ wiĂŞc nie rozumiem w czym tu tajnoœÌ ) , a jednoczeÂśnie Ci sami ludzie bez mrugniĂŞcia okiem rzucajÂą KAÂŻDEGO TYGODNIA na tacĂŞ parĂŞ groszy . Na podstawie Âściepy narodowej tylko z 10go stycznia moÂżna sobie okreÂśliĂŚ skalĂŞ zyskĂłw koÂścielnej gawiedzi w caÂłym roku ( a przecieÂż msze sÂą codziennie ). I w dodatku ta instytucja wcale nie musi siĂŞ nikomu tÂłumaczyĂŚ ile zgarnia , ani pÂłaciĂŚ podatkĂłw. Ale to nie przeszkadza zasilaĂŚ tej instytucji , a jednoczeÂśnie grzmieĂŚ w tubĂŞ jaki to Owsiak jest i jakie to WOÂŚP podejrzane i w ogĂłle. Podejrzane jest to ,Âże Pan ÂŁukasz pozytywnie przedstawia Caritas na tle WOÂŚP . Pewnie z zazdroÂści o zyski, no bo przecieÂż nie z troski o dzieciaki.

A w ogóle to fenomen WOŒP polega wed³ug mnie na tym, ¿e ludzie potrafi¹ siê zebraÌ spontanicznie wokó³ jednej , dobrowolnej, ogólnonarodowej akcji. Bez ogl¹dania siê na zyski i koszty. Ot , po prostu dla uœmiechu i dobrej zabawy. Dla jednej zasady : zrobiliœmy to znowu !

Ludzie w rodzaju ÂŁukasza Warzechy sami siebie stawiajÂą poza narodowym spontanem. Ani to dobrze, ani Âźle. Nie chcesz  - nie zasilaj, ale nie wtrÂącaj siĂŞ jeÂśli juÂż nie zasilasz. A to , Âże Owsiak przeleciaÂł siĂŞ w asyÂście F16 ?  Nie za pieniÂądze tego Pana wiĂŞc niech siedzi cicho. Niech zajrzy do kieszeni Caritasu, ktĂłry zasila, albo do kieszeni KRK, jeÂśli w nim uczestniczy . I niech potem o tym napisze.
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2010, 16:14:21 »

Ja w peÂłni popieram akcje organizowane przez Owsiaka.
Fundacja z ka¿dej z³otówki siê rozlicza. Pracownikami Fundacji jest bodaj¿e 20 osób, które miesiêcznie zarabiaj¹ ok 1500 z³ wiêc kokosów na tym nie ma. A ¿e show? Pamiêtacie pierwsz¹ Orkiestrê? Ubog¹ ale ile daj¹ca szczêœcia i po¿ytku. Z czasem Akcja siê rozros³a, s¹ koncerty, imprezy itd ale nadal g³ównym motywem jest solidarnoœÌ ludzka i chêÌ niesienia pomocy. Nie rozumiem w ogóle krytyki pod adresem WOŒP. Mi siê wydaje, ¿e to przez zawiœÌ - w koùcu ka¿dy, który w naszym kraju do czegoœ dojdzie jest traktowany jak cwaniak/oszust i z³odziej. Takie mamy to nasze piekie³ko polskie.
Ja lubiĂŞ wpÂłacaĂŚ na OrkiestrĂŞ i fajnie siĂŞ czujĂŞ chodzÂąc z serduszkiem aÂż siĂŞ nie odklei UÂśmiech
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #10 : Styczeń 13, 2010, 16:41:03 »

http://www.youtube.com/watch?v=in_XZnAyc8w&feature=topvideos

kot
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 13, 2010, 16:52:24 »

WspierajÂące siĂŞ gÂłosy w wytrwaniu miÂłoÂści do bliÂźniego-tak podsumowaÂłbym pierwsze cztery minuty.

Dalej nie dotar³em,bo jad mi³oœci promowanej w tej rozg³oœni mi zacz¹³ szkodziÌ. Uœmiech Uœmiech
wiki
Gość
« Odpowiedz #12 : Styczeń 13, 2010, 17:18:13 »

Songo 1970 haha dzięki za link, dawno się tak nie ubawiłam UÂśmiech) nie podejrzewam, że w Polsce jeszcze tyle ciemnoty, sorki ale inaczej tego ciemnogrodu nazwać nie można, a jakie błyskotliwe wypowiedzi hahaha

zobaczcie co robi pranie mózgu w kościele.

Dzięki karetce z Sochaczewa żyje mój kolega inaczej nie byłoby szansy.

Owsiak robi wiele dobrego,a Rydzyk mu zazdrości MrugniĂŞcie żal mu tej kasy, pewnie pohulałby sobie za to nieźle MrugniĂŞcie

Pozdrawiam UÂśmiech

edit

Songo przepraszam ale pozwolę sobie zamieścić link do nagrania, które na prawno poprawi humor Kotowi i nie tylko

Skutki przedawkowania radio Maryja, wyjaśnia to też jakiego pokroju ludzie słuchają tego radia i dlaczgo są przeciwni akcjo Owsiaka.

http://www.youtube.com/watch?v=BKbf34XZFIk&feature=related
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 17:48:37 wysłane przez wiki » Zapisane
zochna
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 13, 2010, 18:31:27 »

Mnie rĂłwnieÂż nie podoba siĂŞ artykuÂł  ÂŁukasza Warzechy. Jest niesprawiedliwy i tendencyjny.
Moim zdaniem przydaÂłoby siĂŞ wiĂŞcej takich OwsiakĂłw,chĂŞtnych do niesienia pomocy innym.
Osoby,ktĂłre wyraÂżajÂą negatywne opinie o Jego dziaÂłalnoÂści nie rozumiejÂą,lub Âświadomie z innych
niskich pobudek "nie widzÂą" jak poÂżyteczne sÂą to dziaÂłania.
Smutno mi. gdy czytam lub sÂłyszĂŞ negatywne krytyki pod adresem WOÂŚP. CieszĂŞ siĂŞ jednak, Âże wiĂŞcej jest Nas,ktĂłrzy popierajÂą takie akcje i uczestniczÂą w nich.
                       Pozdrawiam       Zochna
Rafaela
Gość
« Odpowiedz #14 : Styczeń 13, 2010, 20:44:20 »

Ciag dalszy dyskusji

http://glosrydzyka.blox.pl/2010/01/Radio-Maryja-pluje-na-Owsiaka-i-WOSP.html  
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 20:47:04 wysłane przez Rafaela » Zapisane
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #15 : Styczeń 13, 2010, 21:06:27 »

to jest dobry przykład na uświadomienie sobie- skoro Jurek zbiera tyle w ciągu tak krótkiego okresu czasu,-
to ile KRK zgarnął w czasie swojej działalności?CoÂś??
DuÂży uÂśmiech chyba licznik się skończył DuÂży uÂśmiech

« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 21:19:59 wysłane przez songo1970 » Zapisane

Rafaela
Gość
« Odpowiedz #16 : Styczeń 13, 2010, 21:10:50 »

Teraz jest chodzenie po koledzie, to sie sypna pieniadze-miliony.

Raligie zyja bez licznikow, obojetnie jakie. Oczywiscie sa tez koszta ktore musza pokryc jak energia, woda itp.
Ja mysle ze dyskusja na ten temat jest tematem woda. Ludzie nie mysla jakimi pieniedzmi kk dysponuje
rocznie. Ludzie sa nauczeni nakazami aby sie takimi sprawami nie interesowali, maja sie interesowac tym co kosciol kaze. Dlatego nie wolno czytac w internecie co pomylency pisza, a noz ktos by przyszedl po rozum
do glowy. W niedzielne msze mowi sie o ciaglym braku pieniedzy. Nie ma na naprawe dachu, na ogzanie kosciola, itp. Realnosc dnia codziennego jest poprostu szara. Taka dyskusja rozpla umysly, zaczynaja cos
widziec, liczyc potem sie wszystko ucisza i pociag jedzie dalej swimi drogami. Tak do nastepnego razu.

Kupowanie sprzetu szpitalnego, karetek pogotowia nagle rozbudza w glowach myslenie, bo kto bezinteresownie cos komus daje. Nagle zaczyna sie myslenie co ile kosztuje i jakimi pieniedzmi ktos moze
dysponowac. To ciekawe! Pozatym dobre serce, milosc do czlowieka, ratowanie zycia, co to wszystko
ma znaczyc, normalne to nie jest. Jak myslicie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 22:33:23 wysłane przez Rafaela » Zapisane
arteq
Gość
« Odpowiedz #17 : Styczeń 13, 2010, 23:09:28 »

W mojej parafii ksi¹dz administruj¹cy corocznie - w Sylwestra b¹dŸ Nowy Rok przedstawia sprawozdanie finansowe, rozlicza przychody i rozchody. Ka¿dy parafianin mo¿e pójœÌ i pos³uchaÌ. Kiedy ksi¹dz by³ u mnie po kolêdzie, porozmawialiœmy na szereg tematów, zarówno ca³kiem przyziemnych jak i bardziej wznios³ych, tak¿e finansowych. Rozmowa by³a naprawdê rzeczowa i po prostu mi³a. Powiedzia³em jak wygl¹daj¹ sprawy z punktu widzenia parafianina, zapyta³em siê jak wygl¹daj¹ z jego perspektywy. Ksi¹dz wyszed³ bez z³otówki i zapewniam, ¿e nie wykona³ nawet najmniejszego grymasu niezadowolenia - by³ to wykonany przeze mnie swoisty test.
KiedyÂś ludzie byli zachĂŞcani do wykonywania prac konserwacyjnych przy koÂściele, aktualnie apeli takowych nie ma, natomiast do wykonywania tych prac sÂą zatrudniani i wynagradzani finansowo najbardziej potrzebujÂący parafianie - np. bezrobotni.

Co do dzia³alnoœci charytatywnej WOSP - cel jest naprawdê szczytny i zas³uguje na pochwa³ê. Jedyne co mnie smuci to fakt, ¿e czêsto nie potrafi siê wykorzystaÌ tego sprzêtu. Z tego co wiem to KRK nie popiera has³a "róbta co chceta" oraz pewnych zachowaù które mo¿na zobaczyÌ na Przystanku Woodstock. Na poparcie pewnych zastrze¿eù do zachowania co poniektórych zachowaù przystankowiczów przedstawiono nakrêcony na nim film dokumentalny. Ciê¿ko dyskutowaÌ z pewnymi obrazami. Natomiast z tego co siê orientujê to autorzy otrzymali pozew s¹dowy...

W œwietle poruszanych w tym topiku informacji - KRK w Polsce prowadzi równie¿ szeroko zakrojon¹ pomoc np. Caritas. Kiedyœ nawet Kot podda³ w w¹tpliwoœÌ rozmiar tej pomocy, przedstawi³em w odpowiedzi konkretne liczby, pomimo tego zlekcewa¿y³ je i poddawa³ nadal w w¹tpliwoœÌ. S¹ prowadzone równie¿ parafialne caritas - dla pomocy parafianom. Prowadzone s¹ równie¿ doraŸne akcje - np. pomoc powodzianom, czy "pogorzelcom". Nie uwa¿am za optymalne aby licytowaÌ siê w zakresie iloœci/jakoœci pomocy, znacznie lepiej wspó³dzia³aÌ i po prostu pomagaÌ. Proszê jedynie o rzeteln¹ ocenê faktów.

JeÂżeli wystĂŞpujÂą jakieÂś nieprawidÂłowoÂści w WOÂŚP to za dziecinne uwaÂżam tÂłumaczenie tego argumentami w stylu "a KK...". 
Dlatego nie docierajÂą do mnie argumentacje jak ta poniÂżej:
Nie chcesz  - nie zasilaj, ale nie wtrÂącaj siĂŞ jeÂśli juÂż nie zasilasz. A to , Âże Owsiak przeleciaÂł siĂŞ w asyÂście F16 ?  Nie za pieniÂądze tego Pana wiĂŞc niech siedzi cicho. Niech zajrzy do kieszeni Caritasu, ktĂłry zasila, albo do kieszeni KRK, jeÂśli w nim uczestniczy . I niech potem o tym napisze.
East, zarzucasz w pierwszym zdaniu coÂś czego sam siĂŞ dopuszczasz w kolejnym...
W Âświetle Twoich wypowiedzi w temacie KK, zapytam: dajesz na tacĂŞ?

Konstruktywna krytyka jest zawsze potrzebna. B¹dŸmy jednak rzetelni i KONSEKWENTNI we w³¹snych pogl¹dach i poradach.
east
Gość
« Odpowiedz #18 : Styczeń 13, 2010, 23:16:10 »

CzytaÂłem i siĂŞ nieÂźle ubawiÂłem.
A taki gÂłos pewnego internauty mnie wrĂŞcz "rozwaliÂł"  :
cytat  :
Zapraszam was na woodstock, byscie na wlasne oczy zobaczyli co sie tam dzieje - tam jest jedna, wielka gigantyczna cpalnia. Brud, hiv i narkotyki. Kazdy kto nie wierzy, niech nie slucha glosu mediow, ktore za wszelka cene beda bronic woodstocku i wosp bo z tego maja gigantyczne przychody (..)

Od dwĂłch lat jeÂżd¿ê z synem ( teraz lat 12 ) na Woodstock. To ogromna impreza. W ubiegÂłym, 2009 r  byÂło tam , uwaga  - 420 tysiĂŞcy ludzi . To niemal tyle ilu jest mieszkaĂącĂłw mojego miasta razem wziĂŞtych.
Przez 3 dni tylu ludzi bawiÂło siĂŞ w Kostrzyniu nad OdrÂą na Woodstockowej imprezie.
ByÂłem wÂśrĂłd tej ciÂżby.
Nie widzia³em narkotyków, z³a ani przemocy. Widzia³em œwirów ró¿nych , masê m³odzie¿y zakrêconej pozytywnie. Nikt nikomu nie robi³ krzywdy , nikt nie bi³ siê. Ja widzia³em tylko t³um rozradowanych m³odych ludzi. Ka¿dy, dos³ownie ka¿dy siê uœmiecha³. Mo¿e mia³em takie szczêœcie ? Mo¿e tylko ja widzia³em jak wyznawcy Hare Kryszna rozmawiali z uœmiechniêtymi Ksiê¿mi bez ¿adnej agresji ?
JeÂśli WOÂŚP jest w stanie przez 3 dni stworzyĂŚ na chwilĂŞ Âśredniej wielkoÂści miasto w dowolnym miejscu Polski na rockowej imprezie za - uwaga  - ODSETKI od depozytĂłw zebranych w ciÂągu jednego , styczniowego dnia, ( a potem jeszcze kupiĂŚ caÂły ten sprzĂŞt medyczny ) ot tak,  W PODZIÊCE DLA MÂŁODYCH, ZAANGAÂŻOWANYCH LUDZI, to ja siĂŞ pytam ile kasy wyjeÂżdÂża z Kraju na potrzeby smutnych panĂłw w czarnych kieckach kaÂżdego roku  ( rok to 52 Niedziele takiej narodowej Âściepy !!! ) .
Niesamowite , prawda ?

Arteq napisaÂł :
East, zarzucasz w pierwszym zdaniu coÂś czego sam siĂŞ dopuszczasz w kolejnym...
W Âświetle Twoich wypowiedzi w temacie KK, zapytam: dajesz na tacĂŞ?
A co ma moje dawanie, lub nie dawanie na tacĂŞ do meritum wypowiedzi ?  Owszem , wytkn¹³em goÂściowi to, Âże rozlicza nie swojÂą kieszeĂą. KieszeĂą, ktĂłra NIE MA AMBICJI BYÆ MORALNYM SUMIENIEM NARODU , ÂŚWIATA  i BĂłg wie czego tam jeszcze. SpĂłjrzmy na sprawy z wÂłaÂściwej perspektywy. Czy wedÂług Ciebie ja nie mam prawa SZACOWAÆ dochodĂłw tzw "OjcĂłw KoÂścioÂła" , "straÂżnikĂłw moralnoÂści i dusz" itd, itp, zaÂś kaÂżdy ma prawo ingerowaĂŚ w dobre imiĂŞ dowolnej PUBLICZNIE ROZLICZAJÂĄCEJ SIÊ Fundacji ?
Do tej pory nie robiÂłem wycieczek w kierunku KRK wg zasady : nie zasilam - nie obchodzi mnie to.
Ale kiedy widzĂŞ , ze ktoÂś tej zasady siĂŞ nie trzyma i zaczyna ujadaĂŚ na nie swojÂą imprezĂŞ, to zastosowaÂłem ( przyznajĂŞ , Âże trochĂŞ prowokacyjnie ) tÂą samÂą zasadĂŞ myÂślenia wobec ujadacza.
I jaka jest reakcja ? " Uderz w stó³, a no¿yce siê odezw¹ " Uœmiech

W sumie nie mam ochoty walczyĂŚ z KrK , bo to walka z wiatrakiem. WolĂŞ zasilaĂŚ to, co uznajĂŞ za dobre.

ps. a na tacĂŞ daÂłem juÂż na prawdĂŞ sporo. I nie tylko na tacĂŞ, ale rĂłwnieÂż swojej osobistej pracy na rzecz koÂścielnej placĂłwki rĂłwnieÂż. MyÂłem, malowaÂłem, odchwaszczaÂłem . Nie uwaÂżam tego za coÂś poniÂżajÂącego. ZrobiÂłem to z szacunku i z przekonania , Âże warto pomagaĂŚ CZÂŁOWIEKOWI obojĂŞtnie jakiego wyznania by nie byÂł jeÂśli poprosi mnie o pomoc. Tyle.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2010, 23:37:26 wysłane przez east » Zapisane
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #19 : Styczeń 13, 2010, 23:23:41 »

Oj arteq
Ten film o ktĂłrym piszesz zostaÂł nakrĂŞcony na zlecenie telewizje pewnego ojca z Torunia i jest caÂłkowicie przekÂłamany.
SÂłusznie TV Trwam dostali za to pozew sÂądowy i majÂą przeprosiĂŚ (wyrok byÂł juÂż dawno a jakoÂś ojczulkowie nie mogÂą zdobyĂŚ siĂŞ na przyznanie do oszustwa i powiedzenie zwykÂłego "przepraszam").
Woodstock to wspaniaÂła impreza i mam nadziejĂŞ, Âże jeszcze uda mi siĂŞ kiedyÂś tam udaĂŚ - cudowna atmosfera, peÂłna dialogu i dobrej zabawy.

Ja nie widzê w WOŒP nic z³ego. Co z tego, ¿e przeleci siê F16? Jeœli dziêki temu lotowi ktoœ zwróci na niego uwagê i wp³¹ci na konto fundacji to tylko plus prawda?

Z argumentami prosto z RM to w ogĂłle szkoda moim zdaniem dyskutowaĂŚ i siĂŞ denerwowaĂŚ. Lepiej je caÂłkowicie zignorowaĂŚ. Po prostu im nie w smak to, Âże ktoÂś bez codziennej agitacji potrafi zebraĂŚ olbrzymie fundusze na szlachetny cel - bez codziennego podawania konta, szykanowania innych, siania nienawiÂści itd. Czego pan Rydzyk mu na pewno zazdroÂści bo on o takim sukcesie to moÂże tylko pozazdroÂściĂŚ (co mnie bardzo cieszy gdyÂż uwaÂżam Âże RM zdecydowanie bardziej szkodzi KoÂścioÂłowi niÂż mu pomaga).
arteq
Gość
« Odpowiedz #20 : Styczeń 13, 2010, 23:38:16 »

Komentarz mĂłgÂł byĂŚ stronniczy, zdjĂŞcia - to chyba nie fotomontaÂż? Czy moÂże jednak tak? Nie uwaÂżam PW za definitywnie negatywny, stwierdzam jedynie, Âże moÂżna na nim spotkaĂŚ siĂŞ z zachowaniem wybitnie uwÂłaczajÂącym godnoÂści czÂłowieka.
Z piĂŞknem deklarowanego celu WOÂŚP nie dyskutujĂŞ bo jest jak najbardziej sÂłuszny.

Z pewnymi Twoimi tezami mĂłgÂłbym podyskutowaĂŚ, np. nastawieniem pokojowym i "dawaniem z baÂśki". ZdajĂŞ sobie jednak sprawĂŞ, Âże sÂą to przypadki sporadyczne, a kaÂżdy jest tylko czÂłowiekiem [choĂŚ niektĂłrzy na tym forum uwaÂżajÂą, Âże wrĂŞcz bogiem].

Zrozumia³ym jest dla mnie równie¿ fakt, ¿e aby przyci¹gn¹Ì darczyùców impreza winna mieÌ odpowiedni splendor i nag³oœnienie. Wa¿ne jest aby zachowaÌ odpowiednie proporcje, a poniewa¿ nie jestem specjalist¹ ani analitykiem, nie dysponujê równie¿ wystarczaj¹cymi danymi nie mogê uczciwie stwierdziÌ gdzie ona winna przebiegaÌ w przypadku WOŒP i jak ma siê to do rzeczywistej.
Thotal
Gość
« Odpowiedz #21 : Styczeń 13, 2010, 23:47:07 »

Najwiêksz¹ si³¹ Akcji Owsiaka jest ENTUZJAZM!!!

WÂłaÂśnie entuzjazm jest motorem napĂŞdowym caÂłego przedsiĂŞwziĂŞcia. Stare sposoby kreowania siĂŞ przez "sami wiecie kogo" DuÂży uÂśmiech nie znajdÂą poparcia w nowoczesnym spoÂłeczeĂąstwie. Dawniej zbierano datki za pomocÂą wzbudzania litoÂści albo strachu (jak nie dasz to znaczy Âże jesteÂś nieczuÂły pozbawiony czÂłowieczeĂąstwa - piekÂło ).

Ludzie bawiÂąc siĂŞ z serdecznym uÂśmiechem na ustach, spontanicznie oddajÂą "grosz" i nie liczÂą strat.
SiÂła Owsiaka polega na radoÂści w tym co robi. Ci ktĂłrzy mu zazdroszczÂą, radoÂści wewnĂŞtrznej nie majÂą, nie przeniosÂą jej na tÂłumy, nie pociÂągnÂą za sobÂą najlepszej nawet idei...

Moim zdaniem, to nie trzeba krytykowaĂŚ tych co odnoszÂą sukcesy, tylko naÂśladowaĂŚ, uczyĂŚ siĂŞ podejÂścia do ciÂągle zmieniajÂących siĂŞ warunkĂłw Âżycia.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
arteq
Gość
« Odpowiedz #22 : Styczeń 13, 2010, 23:59:24 »

Mam nadziejĂŞ, Âże nie masz na myÂśli konformizmu, bo mi tym zaleciaÂło...
Thotal
Gość
« Odpowiedz #23 : Styczeń 14, 2010, 00:14:44 »

Wyrazi³em siê doœÌ jasno, cieszy mnie radoœÌ ca³ego przedsiêwziêcia, jeœli ktoœ chce nazwaÌ radosne poczucie jakiejœ wspólnoty konformizmem, to niech sobie nazywa, to tylko s³owa-nazwy, a uczucia i tak p³yn¹ w dobrym kierunku.

Pozdrawiam - Thotal UÂśmiech
Val Dee
Gość
« Odpowiedz #24 : Styczeń 14, 2010, 06:04:29 »

Komentarz mĂłgÂł byĂŚ stronniczy, zdjĂŞcia - to chyba nie fotomontaÂż? Czy moÂże jednak tak?

W³aœnie o to chodzi i¿ czêœÌ zdjêÌ w ogóle nie robiono na Woodstock :/
Ale RM posunie siĂŞ do wszystkiego by oczerniĂŚ konkurencjĂŞ w zdobywaniu pieniĂŞdzy
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: