Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 19:57:17

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: ogromna tragedia na Haiti,zginê³o ponad 100 tysiêcy osób  (Przeczytany 52337 razy)
0 u¿ytkowników i 5 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Devillo
Go¶æ
« Odpowiedz #25 : Styczeñ 14, 2010, 23:35:00 »

Przemy¶l s³owo symbioza ... bardzo, bardzo ryzykowne to s³owo. Jest jeszcze mutualizm i paso¿ytnictwo lub protokooperacja - Nadal te¿ nie podoba mi siê stwierdzenie "oczyszczenie" - pytanie jakie s± kwalifikacje do bycia oczyszczonym lub nie ...
Nebulitos
Go¶æ
« Odpowiedz #26 : Styczeñ 15, 2010, 00:18:51 »

Czego siê nie widzi temu sercu nie ¿al, a jednak tacy biedni i niewinni nie byli. Masowe wycinki lasów na Haiti chyba zna ka¿dy. Zachwiali procesy naturalne i równowagê to s± efekty. Kataklizmy s± tam norm± poniewa¿ ulewy w sezonie huraganów sp³ywaj± na góry i w rezultacie braku drzew i wsi±kania sp³ywaj± pó¼niej jako lawiny b³otne czy osuniêcia ziemi zabijaj± setki czy tysi±ce ludzi rocznie. Tak to wygl±da na terenach granicznych Dominikana-Haiti, gdzie po tamtej stronie jest tropikalny raj, a po stronie Haiti wyja³owiona pustynia:

Nawet teraz po tragedii do nich nie dotar³o i w najlepsze masowo pal± opony aby siê ogrzaæ. Nie bêdê mówi³ jaki to toksyczny dym. Sami siê pogr±¿aj±, ale wiadomo ka¿dy chce ratowaæ swoje ¿ycie kosztem innych.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 15, 2010, 00:23:11 wys³ane przez Nebulitos » Zapisane
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Styczeñ 15, 2010, 01:13:45 »

Proszê powróciæ do tematu, a na poboczne w±tki, jakie zosta³y tu poruszone, znale¼æ b±d¼ otworzyæ odpowiednie tematy.
Thotal mia³ racjê, pisz±c, ¿e temat traci na warto¶ci. To nie by³o w dobrym tonie.

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Nebulitos
Go¶æ
« Odpowiedz #28 : Styczeñ 15, 2010, 16:21:37 »

Naj¶wie¿sze zdjêcie satelitarne po trzêsieniu ziemi na Haiti:
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/world/haiti-earthquake/geoeye-image/haiti-port-au-prince-624.html?hpid=topnews

Mapê mo¿na suwakami zbli¿aæ i przemieszczaæ. Widaæ ka¿dy zniszczony dom i mase ludzi na ulicach - jak mrówki.

A tu wtyczka do Google Earth:
http://mw1.google.com/mw-earth-vectordb/haiti/Haiti-Earthquake.kmz
http://mw1.google.com/mw-earth-vectordb/haiti/Haiti-Earthquake-nl.kml
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 15, 2010, 16:33:58 wys³ane przez Nebulitos » Zapisane
Mobius
Go¶æ
« Odpowiedz #29 : Styczeñ 15, 2010, 22:48:55 »

Zdjêcia z Haiti,UWAGA bardzo drastyczne wiêc umieszczê tylko link bo nie ka¿dy mo¿e ogl±daæ tego typu zdjêcia -

http://www.990px.pl/index.php/2010/01/15/haiti-7-stopni-w-skali-richtera-18/

Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #30 : Styczeñ 16, 2010, 15:37:35 »

Hm, cie¿ko to sie ogl±da...szczególnie te stosy cia³ przywodz± mi my¶li jaki±¶ zag³ade. Mysle ze poch³oniêci doczesnym ¿yciem zapominamy o ¶mierci. Tymczasem codziennie ludzie gina w wypadkach, katastrofach, przy przestepstwach lecz tego na codzieñ nie widzimy. Lub staramy sie nie widzieæ, choæ przys³owie mówi ¿e ¶mieræ jest czê¶ci± ¿ycia. A co dopiero w zetknieciu z tak± mas± zabitych, z pewno¶ci± obrazy takie wywo³uj± szok. Kiedy umiera starsza schorowana osoba, pogodzenie przychodzi bardziej naturalnie. Przypominamy sobie ¿e taka jest kojej zycia, ka¿dego nas to kiedy¶ czeka. Co sie narodzi³o - umrzeæ musi. Kiedy umieraja m³odzi zdrowi, odzywa sie ¿al niezrozumienia. Pisze o tym bo na pewnym etapie ¶mieræ fascynuje mnie, jako wielka tajemnica. Jako dziecko zastanawia³am sie co sie tak naprawde dzieje po drugiej stronie. Znam tak¿e wiele relacji o przybywaniu istot i wydzielaniu sie ¶wiat³a. I moze to zabrzmi banalnie ale zmiany te mo¿na wyczuæ nawet w przypadku gdy ginie zwierze (które faktycznie maj± bardziej wyczulon± od ludzie intuicjê). Wydaje mi sie ¿e pope³niamy b³±d, niedoceniajac znaczenia tego elementu ¿ycia, lub ¿e po¶wieca sie mu zbyt ma³o uwagi wobec pogoni za rado¶ci± ¿ycia. Jak wazny jest to element u¶wiadomi³y mi zdjecia z zawalonej hali na ¦lasku. Ogladaj±c sylwetki ratowników w gruzach, u¶wiadomi³am sobie 'To tam by³o' - To czyli jakas Istota bad¼ energia, która przysz³a i pozabiera³a Ich. Wa¿ne jest równie¿ jak ludzie zachowuj± sie w sytuacji zagro¿enia, kiedy czuj± ¿e koniec jest bliski: z relacji wynika³o ¿e jedni p³acz±, krzycz± lub wo³aj± o pomoc. Inni martwi± sie o tego kto by³ obok 'czy ¿yje'? jeszcze inni uspokajaj± trzymaj±c sie nadziei zapobiegaj±c panice. To jest wa¿ne, gdy¿ takie katastroficzne momenty ujawniaj± nasz± wewnêtrzn± naturê. Takze chwile chaosu i bezprawia pokazuja do czego jest zdolny cz³owiek...szabrownictwo, pl±drowanie sytuacje te moga byc testem na humanitarne odruchy. Czesto zapominamy ¿e nasz± drapie¿n± naturê trzyma w ryzach prawo, wojsko, policja...Trudno pisaæ o racjonalnie o katharsis, tymniemniej nawet bed±c oddalonymi od tys kilometrów nale¿y wyciagnaæ pewne wnioski. Te powykrêcane cia³a, zakrwawione i zakurzone uzmys³awiaj± jak delikatnym i drobnym jeste¶my elementem na ziemi. W skali natury znaczymy tak ma³o, w skali rodziny - tak wiele. Ludzie p³acza po bliskich i modl± sie o przysz³o¶æ, starajac sie byæ dla siebie lepszymi. Nie wiem co czeka nas w przysz³o¶ci... mam nadzieje ¿e nie to co widze na zdjeciach z Haiti
zochna
Go¶æ
« Odpowiedz #31 : Styczeñ 16, 2010, 19:19:31 »

Ogromna tragedia i a¿ trudno ogl±daæ powy¿sze zdjêcia z dramatu jaki prze¿ywaj± Ci ludzie.
Aby choæ minimalnie pomóc, wys³a³am SMS-y poprzez Caritas.
Teraz znalaz³am nr. tel 74 505 o tre¶ci Haiti, uruchomiony przez Polsk± Akcjê Humanitarn±,
cena 4,-z³ + wat. Uruchamiam ca³± rodzinê i znajomych do w³±czenia siê w t± akcjê.
¯e istnieje wielka potrzeba udzielenia pomocy, nikogo nie trzeba przekonywaæ, a na wys³anie SMS-a,my¶lê, ¿e ka¿dego z Nas staæ.

========================================

Z podanego powy¿ej przeze mnie numeru, nie uda³o mi siê wys³aæ SMS-a. Nie wiem gdzie le¿y przyczyna.W Polskiej Akcji Humanitarnej podany jest ten numer i tre¶æ-   Haiti !!!   -/ z trzema wykrzyknikami/.Napisa³am SMS równie¿ z tymi wykrzyknikami i te¿ nie uda³o mi siê go wys³aæ.
Szkoda, ¿e s± trudno¶ci z przekazaniem tych kilku z³otych dla bardzo potrzebuj±cych. Je¶li nast±pi³o jakie¶ uszkodzenie techniczne, mo¿e bêdzie szybko naprawione. Mam tak± nadziejê.
                   Pozdrawiam        Zochna

Scali³em posty
Darek
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 16, 2010, 21:52:45 wys³ane przez Dariusz » Zapisane
Mobius
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Styczeñ 16, 2010, 22:29:15 »

¬ród³o- http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7462354,Amerykanie_w_Haiti_zawrocili_samolot_szpital__Francja.html

Amerykanie w Haiti zawrócili samolot-szpital. Francja oburzona
- Nie by³o ¿adnego protestu rz±du francuskiego - o¶wiadczy³ rzecznik MSZ Bernard Valero. Kilka godzin wcze¶niej, inny francuski minister powiedzia³ dziennikarzom, ¿e z³o¿y³ oficjalny protest wobec USA za sposób zarz±dzania ruchem powietrznym na Haiti. Francjê oburzy³o, ¿e ich samolot ze szpitalem polowym nie dosta³ zezwolenia na l±dowanie.
Francuski sekretarz stanu ds. wspó³pracy Alain Joyandet powiedzia³ dziennikarzom na lotnisku w Port-au-Prince, ¿e z³o¿y³ oficjalny protest na rêce ambasadora Stanów Zjednoczonych. Kilka godzin pó¼niej rzecznik MSZ Bernard Valero zaprzeczy³ tym informacjom. - Koordynacja francusko-amerykañska w kwestii pilnej pomocy dla Haiti odbywa siê w najlepszy mo¿liwy sposób, zwa¿ywszy olbrzymie trudno¶ci zwi±zane z nastêpstwami trzêsienia ziemi i rozmiary zniszczeñ - powiedzia³ Valero.

Francuski samolot ze szpitalem polowym zosta³ wczoraj zawrócony z lotniska miêdzynarodowego w Port-au-Prince zat³oczonego dziesi±tkami maszyn z ekipami ratowniczymi i pomoc± dla ofiar wtorkowego trzêsienia ziemi. Mia³o to wywo³aæ oburzenie Francuzów

Polacy te¿ nie dostali pozwolenia

Polscy ratownicy, którzy w pi±tek wylecieli na Haiti, zamiast do stolicy Port-au-Prince dotarli do stolicy Dominikany Santo Domingo. Stamt±d wynajêtymi ciê¿arówkami ruszyli do stolicy Haiti. Do Port-au-Prince dotr± najpewniej jeszcze dzi¶ pó¼nym wieczorem czasu polskiego.

Po prote¶cie Francji, prezydent Haiti Rene Preval zwróci³ siê do spo³eczno¶ci miêdzynarodowej z b³aganiem o lepsz± koordynacjê masowych wysi³ków na rzecz poszkodowanych i unikanie sprzeczek. Preval powiedzia³, ¿e "to skrajnie trudna sytuacja, w której musimy zachowaæ spokój, by koordynowaæ dzia³ania, a nie oskar¿aæ siê nawzajem".

Wczoraj w³adze haitañskie upowa¿ni³y USA do kontrolowania g³ównego lotniska w zdewastowanym przez trzêsienie ziemi Haiti. Rzecznik Departamentu Stanu USA Philip Crowley powiedzia³ dziennikarzom, ¿e premier Haiti Jean-Max Bellerive podpisa³ dokument, na mocy którego za dzia³anie lotniska w Port-au-Prince jest odpowiedzialna strona amerykañska.

¼ród³o http://www.dziennik.pl/swiat/article527501/Panika_na_Haiti_Ziemia_znow_sie_trzesie.html

Panika na Haiti. Ziemia znów siê trzêsie

Na Haiti trwa horror. Mieszkañcy tego zrujnowanego kraju zamarli, gdy ziemia znów siê zatrzês³a. Przera¿eni ludzie wybiegali z budynków. Tymczasem ulice terroryzuj± bandy m³odocianych gangsterów uzbrojonych w maczety. Rabuj± to, co jeszcze zosta³o w zniszczonych domach i sklepach.

Przera¿eni ludzie wybiegali z domów, by powróciæ do nich dopiero po pewnym czasie. Wed³ug S³u¿by Geologicznej Stanów Zjednoczonych (USGS), wstrz±s mia³ si³ê 4,5 w skali Richtera, a jego epicentrum znajdowa³o siê 10 kilometrów pod powierzchni± ziemi, oko³o 25 kilometrów od Port-au-Prince.

Wtorkowy kataklizm o sile 7,0 w skali Richtera by³ najsilniejszym w ci±gu stulecia trzêsieniem ziemi na Haiti. Wiele uszkodzonych wtedy budynków grozi wci±¿ zawaleniem.

songo1970

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 22

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 4934

KIN 213

« Odpowiedz #33 : Styczeñ 17, 2010, 15:13:42 »

..jednak¿e patrz±c teraz na pomoc jaka p³ynie z ca³ego ¶wiata-
widaæ ¿e jednak co¶ siê zmienia w nas samych- na lepsze..
"z samolotu Europa to jedno miejsce do mieszkania"
z orbity planeta ziemia to jedno miejsce do ¿ycia- dla wszystkich Chichot

pozdr. 4all

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #34 : Styczeñ 17, 2010, 21:29:22 »

Z podanego powy¿ej przeze mnie numeru, nie uda³o mi siê wys³aæ SMS-a. Nie wiem gdzie le¿y przyczyna.W Polskiej Akcji Humanitarnej podany jest ten numer i tre¶æ-   Haiti !!!   -/ z trzema wykrzyknikami/.Napisa³am SMS równie¿ z tymi wykrzyknikami i te¿ nie uda³o mi siê go wys³aæ.
Szkoda, ¿e s± trudno¶ci z przekazaniem tych kilku z³otych dla bardzo potrzebuj±cych. Je¶li nast±pi³o jakie¶ uszkodzenie techniczne, mo¿e bêdzie szybko naprawione. Mam tak± nadziejê.
                   Pozdrawiam        Zochna

Odrobina konsekwencji... otrzymuj±c numer na który mo¿na wys³aæ pieni±¿ki, nale¿y sprawdzic jego wiarygodno¶æ (czy rzeczywi¶cie kasa trafi tam gdzie trzeba) http://www.pah.org.pl/ - widaæ tu ¿e wykrzykniki s± cze¶ci± tytu³u reklamowego, nie tre¶ci smsa.

Next> sprawdzamy dok³adnie tere¶æ smsa ->  "Wysy³aj±c, w terminie do 30 kwietnia 2010r., wiadomo¶æ tekstow± typu SMS o tre¶ci Haiti na numer 74505. (Koszt SMS-a to 4 z³ plus VAT.) *"
Wys³a³am na podany numer odpowiedni± tre¶æ i otrzyma³am podziekowanie Mrugniêcie
Jakos tak wola³am poczekaæ na info od PAH, bo Cartasowi nie dowierzam. Za ich pieni±¿kami lec± zaraz misjonarze.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 17, 2010, 21:31:34 wys³ane przez Enigma » Zapisane
Tronk
Go¶æ
« Odpowiedz #35 : Styczeñ 17, 2010, 22:27:25 »

Tak niew±tpliwie ka¿da ludzka tragedia jest smutna ale jest takie bardzo stare i madre powiedzenie ;
cierpienie uszlachetnia.
Ja osobi¶cie taki obrót sprawy t³umacze sobie reinkarnacj± oraz karm± gdy¿ te dwa pojêcia wed³ug mnie id± w parze.
Mimo to nie wolno patrzeæ na ludzkie nieszczê¶cie z za³o¿onymi rêkami , tym ludziom potrzebna jest pomoc i to w trybie natychmiastowym.
Nie¶my ludziom mi³o¶æ mo¿e siê zara¿±.

Pzdrawiam
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #36 : Styczeñ 18, 2010, 07:01:53 »

Cierpienie wcale nie uszlachetnia. Widz±c chorych staruszków umieraj±cych w hospicjach to nie s±dzê by byli przez kogokolwiek uszlachetniani. Raczej wrêcz przeciwnie. Cierpienia obdziera z cz³owieczeñstwa.
east
Go¶æ
« Odpowiedz #37 : Styczeñ 18, 2010, 09:46:27 »

To jest wa¿ne, gdy¿ takie katastroficzne momenty ujawniaj± nasz± wewnêtrzn± naturê. Takze chwile chaosu i bezprawia pokazuja do czego jest zdolny cz³owiek...szabrownictwo, pl±drowanie sytuacje te moga byc testem na humanitarne odruchy. Czesto zapominamy ¿e nasz± drapie¿n± naturê trzyma w ryzach prawo, wojsko, policja...

Tak, cz³owiek jest zdolny do wszystkiego. Kiedy spotyka go to, co tych biednych ludzi na Haiti musi sobie zadawaæ pytanie  DLACZEGO JA. Dlaczego moje dziecko umiera mi na rêkach, a ja nic nie mogê zrobiæ, aby mu pomóc . Dlaczego pomoc nie nadesz³a na czas ?  Gdzie TERAZ s± ci, którzy przez ca³e ¿ycie mówili mi jak mam ¿yæ , dali mi prawo , regu³y i wiarê w to, ¿e to zadzia³a zawsze , kiedy bêdê tego potrzebowa³ ? Dlatego sam ich przestrzega³em ufny w opiekuñcz± rolê Systemu. Teraz, gdy pomoc nie nadchodzi muszê za wszelk± cenê ratowaæ dziecko.Co wa¿niejsze -szabrownictwo , pl±drowanie , praworz±dno¶æ ?  czy to przera¿aj±ce uczucie, ¿e nie zrobi³em niczego, aby ratowaæ umieraj±ce ¿ycie ?
Próbujê wczuæ siê w sytuacjê opisan± pod zdjêciem  ( onet) ojca nios±cego na rêkach ch³opca ze zmia¿d¿onymi nogami. Je¶li w ci±gu najbli¿szych godzin nie dojdzie do amputacji koñczyn to dziecko umrze.
Pomoc nadejdzie, tak, ale czy nie za pó¼no ?
W takich sytuacjach liczy siê b³yskawiczna, skoordynowana akcja ratownicza, a tu czytam, ¿e zrozpaczeni ludzie trzeci dzieñ z kolei oczekiwali na pomoc  ... umieraj±c.
Podobne tragedie siê zdarzaj± siê wszêdzie na ¶wiecie. Nie ma sensu szukaæ winnych przyczyn takiej tragedii. Wa¿ne jest to, jak i czy w ogóle jeste¶my w stanie zminimalizowaæ skutki tych tragedii, kiedy ju¿ siê wydarz±. Co z tego, ze wys³a³em pieni±dze do PAH na zakup zestawu-niezbêdnika do prze¿ycia , co z tego, ¿e wys³ali¶cie masê SMS -ów , kiedy pomoc, która za to mia³a byæ zorganizowana nie dotar³a na czas ? Mo¿e dotrze tam za tydzieñ lub dwa, a mo¿e nigdy ?  Nie z braku chêci i zaanga¿owania PAH , lecz z braku fizycznych, logistycznych mo¿liwo¶ci.
I pytam siê, gdzie jest wojsko, gdzie ta ca³a machina logistyczna zdolna podobno w jeden dzieñ zorganizowaæ takie pañstewko jak Haiti ?
Gdybym mia³ mo¿liwo¶æ decydowania na co id± p³acone przeze mnie podatki, to ¿yczy³bym sobie, aby za jak±¶ ich czê¶æ utworzono sprawn±, mobiln±, cywiln± s³u¿bê logistyczn± gotow± do podjêcia natychmiastowej akcji ratowniczej w dowolnym miejscu na ¶wiecie . Ju¿ wyposa¿on± we wszelkie ¶rodki, przygotowan± ZANIM wydarzy siê kolejna tragedia.
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #38 : Styczeñ 18, 2010, 10:00:54 »

Next> sprawdzamy dok³adnie tere¶æ smsa ->  "Wysy³aj±c, w terminie do 30 kwietnia 2010r., wiadomo¶æ tekstow± typu SMS o tre¶ci Haiti na numer 74505. (Koszt SMS-a to 4 z³ plus VAT.) *"

Enigmo U¶miech wysy³am sms-a juz trzeci raz i odrzuca mi .Czy to aby napewno dobry numer ?

edit: sprawdzi³am na stronie PAH i faktycznie ten numer,ale dalej nie mogê wys³ac !!!!  Z³y Próbowa³am te¿ dzwonic na podany tam numer i tez nic ,wogóle nie ³±czy   Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2010, 10:07:30 wys³ane przez chanell » Zapisane

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #39 : Styczeñ 18, 2010, 11:17:50 »

http://www.tvn24.pl/0,10806,0,1,raport.html

PS. puściłem ostatecznie przez caritas,- bo SMS też mi nie wchodził(może sieć jest tak przeciążona??).
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2010, 11:23:56 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

"Pustka to mniej ni¿ nic, a jednak to co¶ wiêcej ni¿ wszystko, co istnieje! Pustka jest zerem absolutnym; chaosem, w którym powstaj± wszystkie mo¿liwo¶ci. To jest Absolutna ¦wiadomo¶æ; co¶ o wiele wiêcej ni¿ nawet Uniwersalna Inteligencja."
zochna
Go¶æ
« Odpowiedz #40 : Styczeñ 18, 2010, 13:20:53 »

Dzisiaj dzwoni³am do mojego operatora ERY z reklamacj±, i okaza³o siê,¿e rzeczywi¶cie wyst±pi³o uszkodzenie /oni równie¿ próbowali wys³aæ SMS - bezskutecznie/. Po mojej interwencji, fakt ten zg³oszono do dzia³u technicznego i w ci±gu 60 godzin mam  otrzymaæ wyja¶niaj±c± wiadomo¶æ.
Wiem, ¿e z innych operatorów sieci komórkowej, SMSy  do Polskiej Akcji Humanitarnej dochodz± bez problemu.           
                         Pozdrawiam     Zochna
chanell

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 72

Wiadomo¶ci: 3453

« Odpowiedz #41 : Styczeñ 18, 2010, 13:23:30 »

60 godzin Co¶ Szok a mo¿e minut ? Z politowaniem  ja juz wys³a³am na caritas ale jak naprawi± Ere to tez wysle

Na wszystkie sprawy pod niebem jest wyznaczona pora.

Ksiêga Koheleta 3,1
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #42 : Styczeñ 18, 2010, 13:31:33 »

Enigmo U¶miech wysy³am sms-a juz trzeci raz i odrzuca mi .Czy to aby napewno dobry numer ?

edit: sprawdzi³am na stronie PAH i faktycznie ten numer,ale dalej nie mogê wys³ac !!!!  Z³y Próbowa³am te¿ dzwonic na podany tam numer i tez nic ,wogóle nie ³±czy   Z politowaniem

Ale mnie wystraszy³a¶ z tym numerem, a¿ my¶la³am ze ¼le mi sie skopiowa³o. Numer wygl±da ok, zreszt± mozna sobie sprawdziæ, nie wiem czy lini zosta³a zablokowana. Trudno mi sie wypowiadaæ za Pah, s± inne mo¿liwo¶ci czy kana³y dla przelewów. Tre¶æ sms zwrotnego by³a taka: "Dziekujemy za wsparcie dla Haiti - Polska Akcja Humanitarna i operator sieci Orange" Mo¿e po rozpowszechnieniu w internecie tre¶ci 'Haiti !!!' Pah uzna³a ze i taki sms powinien byæ liczony i co¶ zmieniaj±...

Te¿ bardzo mnie zmartwi³o, ¿e up³ywa 2-3 doby nim ekipy ratownicze po uzyskaniu informacji mog± stawiæ sie w miejscu katastrofy. Podejrzewam ze sami ratownicy s± odpowiednio przeszkoleni, wyposa¿eni i gotowi spakowac sie i wyruszyæ w ka¿dym momencie. Niestety jako s³u¿by publiczne prawdopodobnie czekaj± na decyzje urzedników. Przykro jest siedzieæ przed tv gapi±c sie na nieszcze¶cie innych maj±c ¶wiadomo¶æ jak niewiele mozna zrobiæ, a czas ucieka. Moze i jeden sms to niedu¿o, ale w skali kilkudzie¶ tys osób, bedzie podstaw± dla organizacji które gotowe s± leciec na inny kontynent ¿eby zawie¼æ zakupion± zywno¶æ czy ¶rodki medyczne. Wiec bez takiego najprostszego odruchu pomoc nie by³aby wogóle mo¿liwa.

Nie chcia³abym dywagowaæ na temat co czuje konkretna osoba w sytuacji osobistej tragedii. Przychodzi mi na my¶l ¿e ludzie umierali, umieraj± w ró¿nych okoliczno¶ciach. Ogl±dam teraz filmy historyczne o wojnie i rozmy¶lam jak zakoñczy³a sie ofensywa wojsk niemieckich na wschód. ¯o³nierze pêdzieni byli pod wyp³ywem ideologii wyrzszo¶ci, a umierali zamarzajac w ¶niegu, z g³odu okryci w ³achmany. Iluzja w jak± wierzyli, rozmy³a sie daj±c bolesny znak ich w³asnej pomy³ki. Wydaje mi sie ¿e czasem zbyt mocno przywiazujemy sie do swiata w jakim chwilowo egzystujemy, nie rozumiej±c gdzie jest rzeczywista prawda. Identyfikacja osoby-cz³owieka z w³asnym cia³em zdaje sie byæ b³êdna a im silniejsza ta wiê¼, tym mocniejsze cierpienie. Pomimo ze wszystko co nas otacza, daje wyraz cyklicznemu przemijaniu i odradzaniu naprzemian a zasada przyczyna-skutek dzia³a nieustannie, cz³owiek nie chce lub nie potarfi tej zale¿no¶ci zauwa¿yæ.

Czêsto spotykamy sie z tak± opini±, jak ¿ycie jest 'niesprawiedliwe' Otó¿ pewna osoba która zna³a pastora, opowiedzia³a mi ¿e by³ on cz³owiekiem bardzo religijnym, modli³ sie czesto, przestrzega³ przykazañ i by³ przewodnikiem wiernych. A mimo to gdy jego jedyny syn umar³ - cz³owiek ten za³ama³ sie. System w który wierzy³ okaza³ sie nieprawdziwy, wyda³o mu sie to niesprawiedliwe ¿e Bóg zabra³ mu najcenniesz± osobê pomimo ze po¶wieci³ sie dla s³u¿by duchowej. Ale z drugiej strony w czym ten pastor (czy jaki¶ inny duchowny) mia³by byc lepszy od zwyk³ego cz³owieka, ¿eby ¿ycie mia³o oszczedziæ jego rodzine w³a¶nie? Przecie¿ wszyscy do¶wiadczamy ró¿nych niepowodzeñ, na których nadal sie uczymy. A moze inaczej - skoro uwa¿a³ sie za szczególnie wybranego, w szczególnym nieszcze¶ciu móg³ daæ dowód swojej wiary, lub przekonañ. Jednakrze w tym przypadku jego wiara '¶wieto¶æ' za³ama³y sie. Pytanie czy ¿ycie/Bóg potraktowa³o go rzeczywiscie niesprawiedliwie? Czy te¿ ods³oni³y pewn± fasadowo¶æ zachowañ, powierzchowno¶æ za któr± kryje sie rzeczywiste sedno. Nie chcia³abym nikogo oceniaæ, ale zdarzenia tragiczne wyrywaja z marazmu/iluzji istnienia zmuszaj±c do zweryfikowania tego co jest istotne.

Edit> no to wszystko jasne, Era trzyma z Caritasem i tam poleci wiekszo¶æ wsparcia  Buzia na k³ódkê
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 18, 2010, 13:36:58 wys³ane przez Enigma » Zapisane
zochna
Go¶æ
« Odpowiedz #43 : Styczeñ 18, 2010, 19:09:26 »

Moim zdaniem FUNDACJE zajmuj±ce siê podobn± dzia³alno¶ci±, powinny mieæ podobne mo¿liwo¶ci
w jej propagowaniu.
O Caritasie w TVN-24 na okr±g³o leci pasek z ich nr.telefonu,   oraz ca³y czas jest na stronie internetowej pod has³em HAITI.  Równie¿ Prezydent RP - popiera Caritas.
Natomiast o Polskiej Akcji Humanitarnej - cisza, trudno poza PAH znale¶æ informacje na temat jej
akcji pomocy.
Zaznaczam, ¿e nie jestem przeciwniczk± Caritasu /SMS wys³a³am/. Jednak uwa¿am, ¿e to my -
ofiarodawcy, winni¶my mieæ  mo¿liwo¶æ wyboru FUNDACJI - w sytuacji, gdy jest ich wiêcej.
Wobec powy¿szego widaæ jawn± dyskryminacjê Fundacji PAH - na korzy¶æ Caritasu.
Czy ERA równie¿ "macza³a w tym palce" jak sugeruje  Enigma - nie wiem.

Pozdrawiam   Zochna
Ps.Odpowiedz od ERY mam otrzymaæ w ci±gu 60 godzin.
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #44 : Styczeñ 18, 2010, 21:25:28 »

Nie k³óæcie siê o pierdo³y.
CARITAS czy PAH? Co za wielka ró¿nica? My¶licie ¿e Haitañczycy bêd± pytaæ sk±d pochodzi pomoc? I jak zobacz± ¿e z CARITASU albo PAHU to powiedz± "Nie! Nie chcemy od Was!"?
Wybór Fundacji jest oczywi¶cie - ka¿dy ¶rednio rozgarniêty internauta znajdzie je bez problemu.
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #45 : Styczeñ 18, 2010, 21:58:24 »

Nie mia³am zamiaru wywo³ywaæ jakiej¶ k³ótni, ale nie da sie ukryc faktu ¿e Caritas jest w mediach wszedzie obecny. Mo¿e to wina innych organizacji charytatywnych ¿e nie przebi³y sie ze swoim apelem.
Haitañczykom jest pewnie obojetne z jakiego biura przyp³ynie pomoc, ale mi nie jest obojêtne jak± organizacje wspieram. Zreszt± skoro Caritas jest wszêdzie, tym bardzie warto wesprzeæ tych którzy zostali zepchniêci do k±ta. Np PCK -

http://www.pck.pl/news,467.html

east
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Styczeñ 19, 2010, 00:11:03 »

Dla mnie o wiele bardziej istotne jest pytanie o to, która organizacja dociera najszybciej do potrzebuj±cych pomocy.
Je¶li bardziej sprawny w redystrybucji dóbr jest Caritas, to PAH powinno im pomagaæ , a nie tworzyæ dopiero jakie¶ konkurencyjne kana³y dystrybucji . I odwrotnie , oczywi¶cie. Tu liczy siê czas reakcji , a nie korporacyjne animozje. Chodzi o ludzkie ¿ycie.
songo1970

Maszyna do pisania...

KIN 213

« Odpowiedz #47 : Styczeñ 19, 2010, 06:49:03 »

dokładnie @east- szybkość działania liczy się najbardziej w takich sytuacjach;-)

edit: wystarczy pomyśleć jak można by pomóc Haiti o wiele bardziej i szybciej gdyby niefortunnie wydane pieniądze na szczepionki poszły teraz na pomoc.
Oczywiście takich sytuacji nie sposób przewidzieć, ale trzeba być na nie przygotowanym- to kamyczek do ogródka ONZ i nie tylko..
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 19, 2010, 09:09:42 wys³ane przez songo1970 » Zapisane

zochna
Go¶æ
« Odpowiedz #48 : Styczeñ 19, 2010, 08:48:02 »

Mojej powy¿szej wypowiedzi nie traktujê jako k³ótni, wyrazi³am tylko swoje zdanie.
Je¶li z mojego powodu powsta³o na Forum "zamieszanie"  - przepraszam.

Linia SMS-owa jest ju¿ odblokowana i przed chwil± mój SMS dotar³ do PAH-u
                  Pozdrawiam           Zochna
east
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Styczeñ 19, 2010, 12:27:26 »

dok³adnie @east- szybko¶æ dzia³ania liczy siê najbardziej w takich sytuacjach;-)

edit: wystarczy pomy¶leæ jak mo¿na by pomóc Haiti o wiele bardziej i szybciej gdyby niefortunnie wydane pieni±dze na szczepionki posz³y teraz na pomoc.
Oczywi¶cie takich sytuacji nie sposób przewidzieæ, ale trzeba byæ na nie przygotowanym- to kamyczek do ogródka ONZ i nie tylko..
Materialna pomoc dociera pó¼no, o wiele za pó¼no. Dobrze, ze w ogóle dociera. Mam nadziejê.
Natomiast to, co mo¿emy zrobiæ, aby pomóc tym ludziom to intensywne /intencyjne my¶lenie w ich kierunku "przykro mi", "kocham ciê".
zacytujê tu tekst mojego ulubionego zespo³u muzycznego z Dar³owa o nazwie ¦wiadomo¶æ
 " Kiedy serce nape³niasz mi³o¶ci±, na pewno kto¶ odczuje to.
Bo kiedy oczy otwierasz z rado¶ci±, by zobaczyæ wszystko to
Bo kiedy rêkê wyci±gasz z rado¶ci±, aby podaæ komu¶ d³oñ
A je¶li robisz cokolwiek z pewno¶ci± – odczuwasz to "
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: