Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 23:51:36

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wed³ug badañ dzi¶ jest najgorszy poniedzia³ek w roku ;) Blue Monday  (Przeczytany 6177 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Mobius
Go¶æ
« : Styczeñ 18, 2010, 20:33:23 »

Có¿,je¶li chodzi o mnie, to mi dzieñ mija nadzwyczaj spokojnie U¶miech

Dzi¶ jest najgorszy dzieñ w roku

"BLUE MONDAY", CZYLI WYJ¡TKOWO SMUTNY PONIEDZIA£EK

19 stycznia to najbardziej nieszczê¶liwy dzieñ w roku. Wed³ug psychologów mamy mieæ dzisiaj wszystkiego dosyæ - bêdziemy ubolewaæ na brak pieniêdzy, dotykaj±ce nas choroby oraz ca³e z³o tego ¶wiata.
Psychologowie mówi±, ¿e „blue monday” (dos³. smutny, przygnêbiaj±cy poniedzia³ek) wyznacza taki dzieñ w roku, gdy kumuluj± siê wszystkie niekorzystne zdarzenia: niskie nas³onecznienie, ¶wiadomo¶æ niedotrzymania postanowieñ noworocznych, a tak¿e czas, który up³yn±³ od Bo¿ego Narodzenia, gdy koñcz± siê terminy p³atno¶ci po¿yczek zwi±zanych z zakupami ¶wi±tecznymi.

Psychologowie mówi±, ¿e „blue monday” (dos³. smutny, przygnêbiaj±cy poniedzia³ek) wyznacza taki dzieñ w roku, gdy kumuluj± siê wszystkie niekorzystne zdarzenia: niskie nas³onecznienie, ¶wiadomo¶æ niedotrzymania postanowieñ noworocznych, a tak¿e czas, który up³yn±³ od Bo¿ego Narodzenia, gdy koñcz± siê terminy p³atno¶ci po¿yczek zwi±zanych z zakupami ¶wi±tecznymi.

Jest na to wzór

Pojêcie te zosta³o wprowadzone w 2004 roku przez Cliffa Arnalla z Cardiff University.
Psycholog za pomoc± wzoru matematycznego uwzglêdniaj±cego czynniki meteorologiczne, psychologiczne oraz ekonomiczne wyznaczy³ najbardziej depresyjny dzieñ w roku, który wypada na poniedzia³ek w trzeciej dekadzie stycznia.
Od czego zale¿y samopoczucie?

Jednym z czynników, które zdecydowa³y o wyborze daty by³ np. fakt, ¿e wiele osób do tego czasu wyda³o ju¿ ostatni± wyp³atê z poprzedniego roku, a na kolejn± musz± jeszcze nieco poczekaæ. - To jest zwyczajnie frustruj±ce - mówi Martin Hird, psycholog z Metropolian University.

Czynniki, które wp³ywaj± na nasze samopoczucie, to tak¿e jako¶æ wiêzi spo³ecznych, dostêp do pieniêdzy oraz picie alkoholu oraz palenie papierosów. - ¦wiadomo¶æ istnienia "smutnego poniedzia³ku" i tego, ¿e wp³ywa on na nasze samopoczucie ludzi jest bardzo cenna. Poruszenie tego problemu potwierdza, jak wa¿ne s± miêdzyludzkie interakcje - doda³ Hird.

Mimo wszystko, ¿yczymy udanego dnia.
¬ród³o- http://www.tvn24.pl/-1,1582113,0,1,dzis-jest-najgorszy-dzien-w-roku,wiadomosc.html
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 18, 2010, 22:03:30 »

..ale wed³ug naszego kalendarza dzi¶ jest 18.01 to ten najgorszy dzieñ ma byæ, jutro czy ju¿ by³ w³a¶ciwie. Bo dzisiaj okropnie mie sie nudzi³o i na wszelki wypadek postanowi³am nie wychylaæ nosa z czterech ¶cian, mo¿e s³usznie?
Val Dee
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 18, 2010, 22:42:09 »

Ja mia³em dzi¶ bardzo dobry dzieñ. Zadzwoni³ kierownik i da³ mi wolne Jêzyk
Poza tym nie wyda³em jeszcze pieniêdzy z poprzedniej wyp³aty Chichot
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 19, 2010, 13:38:42 »

No to widze ¿e nie tylko mi up³yno³ dzionek na s³odkim lenistwie (nie licz±c jednej przyszytej ³aty na kolanie  Jêzyk )
Trzeba wiec dzisiaj chuchaæ na zimne (19) to pewnie te¿ jako¶ przeleci.
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Styczeñ 19, 2010, 13:48:04 »

No w³a¶nie nie wiem w koñcu czy mogê ju¿ odetchn±æ - bo poniedzia³ek min±³, czy tez dr¿eæ do samej po³nocy - po 19...  ;]
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 19, 2010, 13:50:37 »

Ja co prawda wczoraj nie pró¿nowa³am, ale nie odczu³am ¿adnych negatywnych wp³ywów Blue Monday. Wyznaczenie tej daty jak zwykle wziê³o siê z pewnej generalizacji i opieraj±cego siê na niej skryptu. Prawie tak samo jak s³ynna strona wyznaczaj±ca datê naszej ¶mierci Chichot

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 20, 2010, 15:05:39 »

Z autopsji ju¿ mogê przyznaæ ze wtorek (czyli nasz 19) okaza³ siê dla mnie du¿o gorszy ni¿ leniwy poniedzia³ek. Ranek up³yn±³ jak zwykle nadzwyczaj szybko. W po³udnie nie mog³am sobie przypomnieæ 'co w³a¶ciwie mia³am za³atwiæ' Po p³d otrzyma³am zaleg³e faktury na kwoty drastycznie naruszaj±ce mój skromny bud¿et, pó¼no wieczorem nawiedzi³ mnie braciszek z tekstem do poprawki na którym mêczyli¶my sie prawie do 22 (nie licz±c ¿e w jego laptopie nie dzia³a funkcja myszki). Dodatkowo obejdzono mnie z obiadu (placki) na co zgodzi³am siê prawie dobrowolnie  Buziak, podobnie¿ jak rozfuka³am wiêksz± kwotê z bañkomatu - ogl±daj±c po drodze do gazowni fajne ciuchy... Jedyny plus, to ¿e ui¶ci³am odpowiedni rachunek, co uszczupli³o znacznie moje oszczêdno¶ci, wiec do koñca nie wiem czy to plus. Do pó¼nej nocki zatrzyma³o mnie przy kompie forum Cheopsa, co uznaje za minus za wzgledu na notoryczne przesypianie kolejnych poranków. Tak wiec statystycznie katastrofy nie by³o i pewnie dzieki wzrodzonemu instynktowi przetrwania uda³o mi sie dortwaæ do ¶rody Jêzyk uf...
arteq
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 20, 2010, 20:51:08 »

Enigma, to Ty te¿ masz ui¶ciæ rachunek za gaz do 20? ;] a zima mro¼na... Mrugniêcie
tom1ek

Gadu³a

Punkty Forum (pf): 47

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 946

yeah! ;)

« Odpowiedz #8 : Styczeñ 20, 2010, 20:54:10 »

Dla mnie te wszystkie wyliczenia, który dzieñ jest najgorszy w danym roku to bzdury. Dzieñ kszta³tujemy sami - w³asn± wol±.

Konto na cheops4.org.pl o tym samym nicku i awatarze nale¿y do mnie. Pozdrawiam starych znajomych U¶miech
janneth

Skryba, jakich ma³o

Punkty Forum (pf): 23

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1642

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 21, 2010, 14:50:02 »

Nie wiem, czy ci naukowcy siê nie pomylili... Dla mnie wczorajszy dzieñ okaza³ siê byæ pechowym. Pierwszym najgorszym w tym roku. Wszystkie plany siê pokrzy¿owa³y, w efekcie przysz³a chandra, potem jeszcze troszkê z³o¶ci i krzyków, rzucania talerzami nie by³o, ale to nie w moim typie (choæ z chêci± bym co¶ rozwali³a), a gdyby do tego doliczyæ nieprzespan± nockê, to tak... Wczoraj by³a blue wednesday... Smutny

The Elum do grieve
The oak he do hate
The willow do walk
if ye travels late.
Enigma
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Styczeñ 21, 2010, 23:27:00 »

Enigma, to Ty te¿ masz ui¶ciæ rachunek za gaz do 20? ;] a zima mro¼na... Mrugniêcie

Do 21, ale nie ulega w±tpliwo¶ci ¿e dzieñ udania siê do gazowni z rachunkiem nale¿y do tych niemi³ych  Smutny
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 21, 2010, 23:33:03 »

Dzieñ udania siê do gazowni nie nale¿y do mi³ych Du¿y u¶miech

Pozdrawiam - Thotal U¶miech
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: