Niezale¿ne Forum Projektu Cheops Niezale¿ne Forum Projektu Cheops
Aktualno¶ci:

*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 18:46:15

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: BARAN - symbolika BARANA  (Przeczytany 22598 razy)
0 u¿ytkowników i 4 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 6024

Zobacz profil Email
« : Styczeñ 23, 2010, 19:01:17 »

W jednym z w±tków poruszono do¶æ ciekawy temat, który warto by³oby nieco szerzej rozwin±æ.

Cytat: Jeremiasz
Symbolika Barana  (jako pocz±tek nowego cyklu)  ciekawie ³±czy siê z tym ca³ym ofiarowaniem barana, jak równie¿ ukrzy¿owaniem Jezusa ("Baranka bo¿ego"). Ja bym tu widzia³ taki obrazek my¶lowy - "zabicie nowego, trzymanie siê starego".

Pozwól sobie byæ sob±, a innym byæ innymi.
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 24, 2010, 00:10:36 »

W jednym z w±tków poruszono do¶æ ciekawy temat, który warto by³oby nieco szerzej rozwin±æ.

Cytat: Jeremiasz
Symbolika Barana  (jako pocz±tek nowego cyklu)  ciekawie ³±czy siê z tym ca³ym ofiarowaniem barana, jak równie¿ ukrzy¿owaniem Jezusa ("Baranka bo¿ego"). Ja bym tu widzia³ taki obrazek my¶lowy - "zabicie nowego, trzymanie siê starego".
No w³a¶ciwie w jakim¶ sensie odniesienie do tego w±tku
znale¼æ mo¿na w moich postach w kontek¶cie aborcji.

--- niemniej ----
Zacznijmy od etymo, tak z lotu i beznaukowo:
BARA ..to s³owo? AN ..to pewnie jedno, albo pierwsze. (An tu znów prosi sie o animacje fal grawitacji)
..takie pierwsze odpowiednie dane rzeczy s³owo

dalej:
BARA, inaczej BA-RA
..a tego chyba rozbieraæ ju¿ nie trzeba.

wszak ¶wiaTT³o ogniskowany i rozszczepiane na krysztale
tam uzyskuje swej formy ton (obraz i d¼wiêk)

a jak sie powie A, to rzeba powiedziec beeeeeeee
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 25, 2010, 12:45:26 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 24, 2010, 11:37:51 »

Zacznijmy od etymo, tak z lotu i beznaukowo:
Bara to s³owo? AN to.. pewnie jedno, albo pierwsze.
..takie odpowiednie dane rzeczy

a jak sie powie A, to rzeba powiedziec beeeeeeee

Aby nie by³o niedomówieñ, niew³a¶ciwego pojmowania, to skoro powiedzia³e¶ "A",powiedz i "B".
Zobacz co z takich niedomówieñ wychodzi: dla mnie Bar to jednostka ci¶nienia, Bara mo¿e wiêc byæ interpretowane - przynajmniej dwuznacznie - ci¶nienie w jednostkach Bara, lub te¿ np. "bara, bara". Mrugniêcie
Oczywi¶cie zrozumia³ym jest ¿e w grê wchodz± inne rozwi±zania, ale co zupe³ny laik mo¿e z tego zrobiæ, wywnioskowaæ ..., ukaza³em powy¿ej.
Tak wiêc zachêcam do dysputy.

PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 24, 2010, 12:57:09 »

..ca³y czas mówimy o tym samym..

zatem bheeeeeeeEE
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 25, 2010, 12:46:23 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Styczeñ 24, 2010, 13:25:32 »

Czyli wniosek z tego, ze w±tek jest ju¿ wyja¶niony i mo¿na go zamkn±æ.  Mrugniêcie

ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 24, 2010, 14:49:01 »

W±tek wcale nie wyja¶niony. To, co w jednej g³owie, nie musi byæ zaraz w drugiej.
A na oczekiwanie jasnowidzenia, tudzie¿ rozwiniêtej telepatii od ogó³u jeszcze za wcze¶nie.
Chyba, ¿e z góry zak³adany jest hermetyzm przekazu. Tylko ilu wówczas pojmie? 

Pozdrawiam  U¶miech

Ps. PHI, Twój poprzedni awatar zdecydowanie bardziej mi siê podoba³ ...
... ten kojarzy mi siê jako¶ z baranem w³a¶nie, nie ubli¿aj±c Jasiowi Fasoli... ani Tobie... Du¿y u¶miech
acentaur

Wielki gadu³a ;)

Punkty Forum (pf): 12

Wiadomo¶ci: 1464

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 24, 2010, 21:17:04 »

Witam,
zaklada sie , ze podobne slowa ( zapis a nawet wymowa ) stanowia pomosty pomiedzy roznymi
jezykami. Mozna wspomniec takze o pra-slowach , ktore wystepuja jako skladowe a czasem jako
rdzen slow we wspolczesnych jezykach. I tak slowo "bar" w hebrajskim  U¶miech  oznacza zboze, puste pole, cos zewnetrznego oraz co ciekawe SYN. Slowo hebrajskie Na wymawiane jako "an"  oznacza
GDZIE. To jedna z mozliwosci.
pozdrawiam
Thotal
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 25, 2010, 00:19:25 »

Osobi¶cie bardzo lubiê jak ludzie je¿d¿± na bara-na, jak w bara-Q opr± siê o bar, a bo baru g³êbszych maj± w dupie ca³e to ziemskie bara-ch³o Du¿y u¶miech

Bycz±cy - Thotal Du¿y u¶miech
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #8 : Styczeñ 25, 2010, 12:31:01 »

Astrologicznie Baran wskazuje na zjawisko: JESTEM
(czy jak wola niektórzy "jam jest" ..bardziej ni¿ winnych znakach)

w tym znaku sam fakt ISTNIENIA jest wystarczajacym uzasadnieniem RADO¦CI i satysfakcji.
(o ile w Byku np. potrzebne bêd± do jej zaistnienia jeszcze w³a¶ciwe wybory i preferencje,
oparte na umiejêtno¶ci rozró¿nienia realnych WARTO¦CI)

Cytat: Thotal
Osobi¶cie bardzo lubiê jak ludzie je¿d¿± na bara-na, jak w bara-Q opr± siê o bar, a bo baru g³êbszych maj± w dupie ca³e to ziemskie bara-ch³o Du¿y u¶miech
hmm.. w BaraQ?..  ale o który BAR, bo on OBA ma  Du¿y u¶miech
Przy g³êbszych wskazany umiar, by nie przydeptnaæ partnereki w tañcu

Cytat: Thotal
Bycz±cy - Thotal Du¿y u¶miech
Nie, nie jestem s³onecznie sygnifikowany Bykiem Mrugniêcie wbrew pozorom.
Aczkolwiek Venus u mnie 9 x krotnie ¶ilniejsza od s³oñca.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 25, 2010, 12:55:04 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 25, 2010, 17:26:31 »

BA - RA - .. AN

BARAN

Czesc MERKABA  , MER  _  KA  _ BA

czyli teraz BA....

"Co to jest MERKABA ?

MER-KA-BA  ... " powstaje przez po³±czenie trzech s³ów „MER” „KA” „BA” a s³owa te pochodz± z jêzyka staro¿ytnego Egiptu i w dok³adnym t³umaczeniu znacz± : Cia³o-Umys³-Duch.

Istnieje wiele odmian s³owa Merkaba na ca³ym ¶wiecie w¶ród wielu kultur…: Merkabah… Merkava … Merkavah…

MER odnosi siê to specyficznego rodzaju ¦wiat³a, tak jak by³o ono rozumiane w Egipcie w czasie panowania XVIII Dynastii zanim reorientacja religii nie wprowadzi³a wojny pomiêdzy Bogiem a ca³e Stworzeniem. MER by³o widziane jako dwa pola ¦wiat³a wiruj±ce w przeciwnych kierunkach, ale w tej samej przestrzeni (ko³o w kole). Te pole jest generowane kiedy osoba wykonuje rodzaj specjalnego oddechu.

KA nawi±zuje do indywidualnej Duszy/Ducha osoby

BA oznacza sposób interpretacji rzeczywisto¶ci przez ducha. W naszej Rzeczywisto¶ci Ba jest zwykle definiowane jako cia³o lub rzeczywisto¶æ fizyczna. W innych wymiarach, gdzie dusze nie posiadaj± cia³a, Ba odnosi siê do niesionych przez nie percepcji lub interpretacji rzeczywisto¶ci.

Prawid³owo dzia³aj±ce pole Merkaby ma ¶rednicê oko³o 18 metrów, proporcjonalnie do wzrostu cz³owieka. Wiruj±ca Merkaba mo¿e byæ wy¶wietlona na monitorze komputera przy zastosowaniu odpowiednich urz±dzeñ. Wygl±da identycznie jak pow³oka termiczna Ziemi na zdjêciu w podczerwieni – posiada ten sam podstawowy kszta³t tradycyjnego lataj±cego spodka.

Merkaba zapewnia osobie, która j± uaktywni³a, ca³kowit± ochronê tworzon± przez Mi³o¶æ Wszech¶wiata, a tak¿e uruchamia proces wewnêtrznego uzdrawiania i odm³odzenia cia³a fizycznego, emocjonalnego i duchowego.

Merkaba jest wehiku³em, "rydwanem" z Boskiego ¦wiat³a wykorzystywanym przez Mistrzów do po³±czenia siê z tymi, którzy dostroili siê do wy¿szych poziomów.

Mer-Ka-Ba to ten sam rydwan ¦wiat³a, o którym wspomina³ Ezechiel w Biblii. W tradycji hebrajskiej, oznacza w³a¶nie "rydwan lub tron Boga" wzglêdnie "rydwan wznosz±cy cz³owieka do Bo¿ego tronu/przed Bo¿e oblicze"
http://www.merkaba.pl/index.php/mer-ka-ba/co-to-jest-mer-ka-ba.html

Wracajac do rozwazan  BARANA czas , laczyc nalezy ( czytajac od tylu) ja wasze tak robie rozwazam wszystko od skutku do przyczyny).

AN - czyli ANA , pochodzacy od Pana -Stworcy
dla nas od Slonca RA
czesc materialna BA , zwiazana z materia skala , pierwoty wzorzec zdeponowany w "skale" , znaczy tyle samo co staly nienaruszalny pochadzacy od czasu rozpoczecia zycia Epoka mineralow.

Przez ten symbol zwiazany rowniez z TU i TERAZ nastapi transformacja wzorca pochodzacego od AN ( Pana) poprzez energie swiatla plynaca ze Slonca RA.
Stanie sie to przez BARANA , dla mnie to proste , sa inne powiazania i wytlumaczenia , ktore sa polaczone z mozliwoscia stworzenia wlasnej MER -KA - BA.
MER pierwotny wzorzec MATKI
KA doskonalosc Duszy -Energii , uzyskanie jej wzorca idealnego w fizycznosci.
BA . za pomoca energii wewnetrznej przeksztalcenie materji  w cialo swietliste MERKABA.

Bez BA nic zrobic nie mozna , BARANA ( bez bara -bara) jest niezbedny.

Mozna jeszcze zrozumiec dojscie od BAR do ANA i wice wersa od ANA do BAR

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 26, 2010, 20:47:08 wys³ane przez Kiara » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Styczeñ 25, 2010, 21:49:49 »

Ana - Pan Stwórca, jak nic kojarzy siê z Annunakami. No tak, to poniek±d nasz stwórca. Tyle, ¿e ja se wypraszam takie ¼ród³o mojego pochodzenia jako ostateczne.

Chyba, ¿e moje skojarzenie kompletnie nieprawid³owe i nie poj±³em ciekawego, b±d¼ co b±d¼ wywodu.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 25, 2010, 21:50:16 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 25, 2010, 21:56:50 »

Ana - Pan Stwórca, jak nic kojarzy siê z Annunakami. No tak, to poniek±d nasz stwórca. Tyle, ¿e ja se wypraszam takie ¼ród³o mojego pochodzenia jako ostateczne.

Chyba, ¿e moje skojarzenie kompletnie nieprawid³owe i nie poj±³em ciekawego, b±d¼ co b±d¼ wywodu.

Za niczyje skojarzenia z nikim nie ponosze zadnej odpowiedzialnosci.
Za wymyslanie nazw oraz nadawanie im niepradziwego pochodzenia rowniez nie. Za cudze przekazy , ktore ksztaltuje poglady innych ludzi tez nie.

Niech kazdy szuka sam i ufa sobie, to jest najlepsze rozwiazanie.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 25, 2010, 21:57:05 wys³ane przez Kiara » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 26, 2010, 14:17:10 »

To w koñcu czyje s± te przekazy Kiaro, o tej Merkabie i Baranie, które zamie¶ci³a¶ powy¿ej. Teraz to ju¿ mi siê zupe³nie pomiesza³o. Co¶

niczyj nikt U¶miech 2
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 26, 2010, 16:50:02 »

To w koñcu czyje s± te przekazy Kiaro, o tej Merkabie i Baranie, które zamie¶ci³a¶ powy¿ej. Teraz to ju¿ mi siê zupe³nie pomiesza³o. Co¶

niczyj nikt U¶miech 2

Informacja to jedno acudze wyobrazenia to drugie. Nikt nie moze ponosic odpowiedzialnosci za cudze skojarzenia oraz pozom i styl wyobrazni.
Tekst jest ( moim zdaniem) prosty i zrozumialy , mozna go jednak nie akceptowac , mozna...

Kiara U¶miech U¶miech

ps. pierwsza czesc tekstu jest zamieszczona na stronie o merkabie , jest idetyczna z moimi wczesniejszymi.Druga jest napisana jako odpowiedz w dyskusji o baranie.

Poprawilam poprzedni tekst  ( oddzielilam cytowany od mojego) , uzupelniajac go o link.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 26, 2010, 20:48:26 wys³ane przez Kiara » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Styczeñ 26, 2010, 18:05:09 »

To ¼le u mnie z poziomem Kiaro Mi³a, bo ten tekst nie jest dla mnie tak bardzo zrozumia³y. Bêdê wdziêczny za uproszczenie, czy te¿ przybli¿enie. Z góry dziêkujê.

Ps. A mo¿esz podaæ link, co by by³o mniej enigmatyczne, bo nadal nie wiem kto jest autorem??? Gdzie akurat mniej mnie interesuje, ale sprawdzê.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 26, 2010, 18:06:41 wys³ane przez koliberek33 » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Styczeñ 26, 2010, 20:42:11 »

To ¼le u mnie z poziomem Kiaro Mi³a, bo ten tekst nie jest dla mnie tak bardzo zrozumia³y. Bêdê wdziêczny za uproszczenie, czy te¿ przybli¿enie. Z góry dziêkujê.

Ps. A mo¿esz podaæ link, co by by³o mniej enigmatyczne, bo nadal nie wiem kto jest autorem??? Gdzie akurat mniej mnie interesuje, ale sprawdzê.

Tak oczywiscie ze moge, jak pisalam uciekl mi link, pozniej zapomnialam poszukac , ale wzielam sie za to .

Prosze;  http://www.merkaba.pl/index.php/mer-ka-ba/co-to-jest-mer-ka-ba.html

Opis jest zgodny z moim wczesniejszym, podalam ten bo zbyt wiele osob oczekuje zeby tekst byl juz gdzies napisany ,wowczas dla nich jest bardziej wiarygodny niz moje definicje.
Dla mnie to bez znaczenia gdy tresc definicji  jest taka sama.

Kiara. U¶miech U¶miech

ps. nie potwierdzam i nie zaprzecza prawdy lub nie tego portalu , bo nie znam go. Chodzilo mi o sama definicje z ktorej skorzystalam tlumaczac  BARANA.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 26, 2010, 20:43:49 wys³ane przez Kiara » Zapisane
koliberek33
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Styczeñ 26, 2010, 22:33:47 »

A dziêki, dziêki. Popatrz, to i warsztaty nawet robi±...
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Styczeñ 31, 2010, 14:13:51 »

A dziêki, dziêki. Popatrz, to i warsztaty nawet robi±...

Koliberku MERKABA nie mozna nauczyc sie na zadnych warsztatach, to nie jest techniczna umiejetnosc  typu , tu oddychaj policzi i "wystartuj".... taki przekaz jest naiwny i smieszny , dla naiwnych rzadnych wladzy nic wiecej.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 31, 2010, 14:14:04 wys³ane przez Kiara » Zapisane
PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #18 : Styczeñ 31, 2010, 14:43:13 »

poniewa¿ zamierzam jeszcze raz podej¶æ do tego tematu esencjonalnie,

tio mam pro¶bê, jak kto¶ siê napatoczy na jakowe¶ informacje lub wiedzê dotyczaca tego:
BARA ..to s³owo?
ewent. dotycz±ce dok³adnej formu³y
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 31, 2010, 14:54:46 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Styczeñ 31, 2010, 14:50:24 »

Koliberku MERKABA nie mozna nauczyc sie na zadnych warsztatach, to nie jest techniczna umiejetnosc  typu , tu oddychaj policzi i "wystartuj".... taki przekaz jest naiwny i smieszny , dla naiwnych rzadnych wladzy nic wiecej.

To zrozumia³e, ¿e nie da siê tego nauczyæ na kursach, ale dlaczego zaraz dla rz±dnych w³adzy?
Czy¿by wszyscy uczestnicy podobnych  warsztatów mieli nieczyste intencje? Byli rz±dni w³adzy?
Przecie¿ uruchomienie MERKABA daje raczej wolno¶æ osobist± ni¿ w³adanie nad innymi … chyba, ¿e mówimy o w³adaniu nad sob±,
ale to pozytyw …

Pozdrawiam  U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 31, 2010, 15:02:34 wys³ane przez ptak » Zapisane
Kiara
Go¶æ
« Odpowiedz #20 : Styczeñ 31, 2010, 14:55:15 »

poniewa¿ zamierzam jeszcze raz podej¶æ do tego tematu esencjonalnie,

tio mam pro¶bê, jak kto¶ siê napatoczy na jakowe¶ informacje lub wiedzê dotyczaca tego:
BARA ..to s³owo?

BA - RA  ... BA materia , cialo , RA energia swietlista .
Ra przeksztalci BA w swiatlo cialo swietliste , czyli dokona sie transformacja ciala materialnego w subatomowe swietlne, ale wowczas gdy BARAN osiagnie stan RYBY.
A jak to sie juz stanie to osiagnie cala MERKABA zespoli sie stan energetyczny ciala materialnego z cialem swietlistym.

To jest bardzo proste do wytlumaczenia , ale trudne do osiagniecia, gdyz takiego poziomu energetycznego nie uzyskuje sie w ciagu jednego wcielenia , a juz napewno nie na drodze jakichs kursow lub szkolen , tzw.  rozwoju duchowego..
Totalna bzdura , ktora jedni sprzedaja inni kupuja.

Kiara U¶miech U¶miech
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 31, 2010, 14:55:30 wys³ane przez Kiara » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Styczeñ 31, 2010, 15:00:45 »

Dlaczego zaraz dla rz±dnych w³adzy? Czy¿by wszyscy uczestnicy podobnych  warsztatów mieli nieczyste intencje? Byli rz±dni w³adzy?
Przecie¿ uruchomienie MERKABA daje raczej wolno¶æ osobist± ni¿ w³adanie nad innymi … chyba, ¿e mówimy o w³adaniu nad sob±, ale to pozytyw …

Pozdrawiam  U¶miech

Masz racjê >ptak'u<, ¿e s± jednostki, które d±¿± do tego z czystych pobudek. Jednak, jak znam ¿ycie i ludzi, to zdecydowana wiêkszo¶æ chce to osi±gn±æ z zupe³nie innych pobudek. Dlatego zgadzam siê z tym, co napisa³a >Kiara<.

PHIRIOORI
Go¶æ
« Odpowiedz #22 : Styczeñ 31, 2010, 15:01:05 »

Ty mówisz na inny temat Kiara, niepotrzebnie mnie przy tym cytuj±c.
Jakby antycypujesz, o czym chcia³em co¶ napisac, by podac to na swój sposób.

Ja natomiast siê nie spieszê, bo etap precyzji s³owa, które jest akurat wazne dla tego przekazu - który MIA£EM na mysli iA - uwazam za niedommkniêty.

Powstaj± z takiej sytuacji nieustanne brednie:
bo Baran nigdy nie osi±gnie stanu ryby, poniewaz
baran - to baran
a ryba - to ryba
..to s± adresy, czy etapy ..a nie imiona istot, które w nich goszcz±.

A ty mylisz pojêcia naginaj±c sprawy do swoich celów i uwypuklania jednostkowych przypadków, gdy temat jest funkcjonalny a nie przedmiotowo-podmiotowy.

KO£O - to droga, która zaczyna siê w Barnie - a koñczy w Rybach.

« Ostatnia zmiana: Styczeñ 31, 2010, 15:09:42 wys³ane przez PHIRIOORI » Zapisane
ptak
Go¶æ
« Odpowiedz #23 : Styczeñ 31, 2010, 15:39:02 »

Masz racjê >ptak'u<, ¿e s± jednostki, które d±¿± do tego z czystych pobudek. Jednak, jak znam ¿ycie i ludzi, to zdecydowana wiêkszo¶æ chce to osi±gn±æ z zupe³nie innych pobudek. Dlatego zgadzam siê z tym, co napisa³a >Kiara<.

A ja nie zgadzam siê z tym, co napisa³a Kiara, bo niejednokrotnie bra³am udzia³ w ró¿nych warsztatach i wierz mi,
¿e w zdecydowanej wiêkszo¶ci  byli to wspaniali ludzie, maj±cy na uwadze w³asne doskonalenie.
Ci rz±dni w³adzy maj± na ogó³ inne zainteresowania … no i jak MERKABA mia³aby s³u¿yæ im do tego rz±dzenia? 

Pozdrawiam  U¶miech
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Styczeñ 31, 2010, 17:17:41 »

Dlatego niczego nie generalizujê. Potwierdzam tylko fakt istnienia tak patologicznego podej¶cia do sprawy.
No ale dajmy ju¿ spokój, bo narobili¶my trochê ba³aganu >Phirioori'emu< w tym w±tku.

Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: