Niezależne Forum Projektu Cheops Niezależne Forum Projektu Cheops
Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 11, 2025, 08:59:09

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: 1 [2] |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: RUNY - pismo runiczne  (Przeczytany 55304 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #25 : Luty 03, 2010, 22:30:24 »

tak:) - to odnosnie kolek:) - jakos to tez zignorowalas

http://www.smh.com.au/ffximage/2007/02/27/mary_jesus_tomb_wideweb__470x312,0.jpg

tak ja tez podalem linki:) - i tez Ci tlumaczylem ze jest mi oboejtne ktory byl pierwszy i jak sie tak naprawde nazywal - pasuje do fraktalu, do zlotego srodka, merkaby, struktury krysztalu itd - nie wiem  czy to przypadek... istnieje b.duze prawdopodobiensto ze fenicjanie-(aramejczycy?) kontaktowali sie  z ludem atlantydy o ile taki byl... a prawdopodobnie byl jezeli istnieje piramidy  i skads swoj jezyk zaczerpneli - jezeli jakis jezyk ma miec cos wspolnego z geometria to jezyk geometryczny - runy, fenicki-aramejski? - ktorys z tych alfabetow byl taki - napewno prawdziwy jest ten napis ktory jest zrodlowy...
( hebrajski wcale nie kojarzy mi sie ze zlymi Zydami - bo lubie dobrych Zydow, tak jak nie lubie np zlych Polakow:)

to ze Mesjasz nauczal w aramejskim jezyku jest wskazowka (i drogowskazaem przynajmniej dla mnie)
i to ze wiekszosc jezykow pochodzi od fenickiego-aramejskiego...tak samo pamietaj nie ma przypadkow dla Ciebie nie ma znaczenia ze to slowo po grecku - ichthys - uklada sie  wlasnie w taki sposob - dla mnie ma ogromne w swietel sw geomterii, nauki Chrystusa, zrodla greckiego jezyka

merkaba - to co moze wyniesc ludzi do Boga jest milosc - Chrystus tak naprawde tylko o tym nauczal i dal temu wyraz - nie wiem czy znasz ewangelie - ale to Ty z wielka nienawiscia odnosisz sie do jego nauk - ale to co przepowiedzial wypelnia sie i czy to jest przypadek tez?

pozatym to jest geometryczna merkaba nie mozesz temu zaprzeczyc - w swietle geomteri i gloszonej  nauki

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Ephesus_Ichthys.jpg

http://picasaweb.google.pl/artforwarding/SwietaGometiaWPraktyce?feat=embedwebsite#5431383128330252562
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 22:35:41 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #26 : Luty 03, 2010, 22:32:34 »

@Silver
Hm, ale to jest zupe³nie inne forum. Kiedyœ mia³am tam konto, ale odk¹d pojawi³y siê treœci 'spiskowe' z Dawidem Icke w roli g³ównej, zrezygnowa³am z odwiedzin.
Nie ma teÂż zamiaru tworzyĂŚ akademickich wywodĂłw, zacytowaÂłam wyÂżej fragmenty artykuÂłu Adama Nangasta zamieszczonego na portalu racjonalisty http://bracia.racjonalista.pl/odkrycie/traktaty/ie.htm - przecieÂż podaje wszĂŞdzie ÂźrĂłdÂła  CoÂś

Interpretacje formy IEUE pozostawiÂłam dla czytelnika. Nie mam pewnoÂści co do sÂłusznoœÌ tez pana Nagasta, wiĂŞc trudno byÂłoby mi stworzyĂŚ na ten temat wykÂład. UznaÂłam ten tekst za bardzo intrygujÂącÂą ciekawostkĂŞ. Jak to przeczytasz sam mozesz oceniĂŚ, czy jego teoria jest warta powaznego rozwaÂżania. JeÂśli nie, temat przejdzie bez echa  Z politowaniem i tyle.

@quetzalcoatl44
Powtarasz w kó³ko te same tezy i linki. Widzia³am je nie raz, krêcimy siê w kó³ko. Jeœli tak bardzo ci zale¿y na odpowiedniej interpretacji JHVH, to za³ó¿ sobie osobny temat i nie marudŸ ju¿ tutaj w Runach. To ¿e 'coœtam' sobie odkry³eœ, nie znaczy ze ka¿dy ma w to uwierzyÌ. Na twoim odkryciu równie¿, temat o runach siê nie koùczy. Bêdê tu sobie siedzieÌ i nawi¹zywaÌ do tytu³u topica, a z twoj¹ teori¹ siê nie zgodzê, bo nie ma takiego przymusu, rozumiesz? Ka¿dy ma prawo do odrêbnego zdania, wiêc przyjmij to do wiadomoœci, ¿e mam inne zdanie.

Chrystus tak naprawde tylko o tym nauczal i dal temu wyraz - nie wiem czy znasz ewangelie - ale to Ty z wielka nienawiscia odnosisz sie do jego nauk
To jakaœ obsesja która ka¿e ci wszêdzie szukaÌ wrogów Chrystusa? Owszem czytam Stary jak i Nowy Testament i nigdzie nie potêpi³am jego nauk. Dziêki temu widzê ¿e ¿aden koœció³ nie ma monopolu na prawdê. Wiêc lepiej pogódŸ siê z faktem, ¿e mam odrêbne zdanie, zamiast zas³aniaÌ siê 'wrogoœci¹ do Jezusa' - bo to bardzo naiwne i g³upie stwierdziÌ: 'kto nie jest z nami, ten przeciwko nam'. Chrzeœcijaùstwo zakoùczy³o etap wojny wyznaniowej, jeœli czegoœ nie rozumiesz nie znaczy ¿e jest ci wrogie.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 22:56:13 wysłane przez Enigma » Zapisane
Silver
Gość
« Odpowiedz #27 : Luty 03, 2010, 22:57:22 »

Hm, ale to jest zupe³nie inne forum. Kiedyœ mia³am tam konto, ale odk¹d pojawi³y siê treœci 'spiskowe' z Dawidem Icke w roli g³ównej, zrezygnowa³am z odwiedzin.

Piszecie tu o JHWE, czyli z gr. o Tetragrammatonie, a tam wÂłaÂśnie pociÂągnĂŞliÂśmy ten temat dochodzÂąc aÂż do 72 (Sefirot), czyli 72 geometrycznych sfer.
Czyli mĂłwimy caÂły czas o hebrajskim ''Bogu'' , w istocie mĂłwimy o (czworoÂścianie foremnym), gdzie sÂłowo ''BĂłg'' jest tu tylko metaforÂą, a nie Âżadnym tam Bogiem.

Dalej mówimy o 144 (sefirot), które w po³¹czeniu 72 + 72 (sefirot) i przeciwnym kierunku ruchu stanowi¹ lub wyra¿one jest poprzez nich pole ¿ycia, lub pole energii œwiadomoœci.

MyÂślaÂłem, Âże kogoÂś to zainteresuje, jako uzupeÂłnienie tego co tu piszecie.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 23:04:34 wysłane przez Silver » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #28 : Luty 03, 2010, 23:13:17 »

do tego dochodzi symbolika ryby - to tez nie przypadek

powtarzam w kolko te same linki bo je ignorujesz - i odkrecasz ich znaczenie - ale musisz chociaz przyznac ze nie uda Ci sie tego zrobic i tyle:)

czy mam racje nie wiem - (samo to sie tak ulozylo..) wiem ze w gematrii imie Boze to jeden i milosc , co wiecej chcesz wiedziec?

dziecko czy ja szukam wrogow Chrystusa?? - to Ty chcesz mi to przypisac - odkrecajac w ten sposob swojac niechec do wszystkiego co zwiazane z katolicyzmem i chrzescijanstwem:) ( co nie znaczy ze ja jsestem zwollennikiem katolicyzmu:), ale prawda tak mi sie wydaje moze byc tylko jedna..   
  ja juz wczesniej tlumaczylem motywy swoich dzialan...
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 23:18:42 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Punkty Forum (pf): 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #29 : Luty 04, 2010, 11:36:47 »

Cytat: Silver
Temat JHWH (grec.Tetragrammatonu) byÂł poruszany w wÂątku, ktĂłrego zaÂłoÂżyÂłem na www.swietageometria.darmowefora.pl  - Arka Przymierza

Nie kaÂżdy z naszego forum zaglÂąda na forum Leszka, a u nas rĂłwnieÂż sÂą wÂątki dotyczÂące tego zagadnienia:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=2330.0

lub w tym:

http://www.cheops.darmowefora.pl/index.php?topic=502.0

Tak wiĂŞc zapraszam do dysputy w tych tematach.

PozwĂłl sobie byĂŚ sobÂą, a innym byĂŚ innymi.
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #30 : Luty 04, 2010, 13:20:22 »

hm ten zapis aramejsko-fenicki? imienia Bozego mozna jeszcze zapisac i w takiej formie..dzis sie na to natknalem, co nie znaczy ze symbol ryby tez nie jest wazny:)

http://www.wspolnotamesjanska.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=57:symbol-ryby&catid=1:latest-news&Itemid=50m

http://www.williamhenry.net/city_fish2.jpg

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.williamhenry.net/city_fish2.jpg&imgrefurl=http://www.williamhenry.net/art_domme.html&usg=__FO35UAOEFVlIb_C8lGR1wiyAUAw=&h=337&w=400&sz=27&hl=pl&start=15&um=1&itbs=1&tbnid=_6HVVlW_GolkwM:&tbnh=104&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dfish%2Bdogon%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG%26um%3D1
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 13:24:10 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Lucyfer
Gość
« Odpowiedz #31 : Luty 04, 2010, 14:11:39 »

To chyba oczywiste skojarzenie  DuÂży uÂśmiech

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #32 : Luty 04, 2010, 16:10:43 »

nie baw sie z tym bo zrobisz sobie krzywde:) - skojarzenie wcale nie jest takie zle tylko wlasnie w sw geometrii to oko jest jedno:) a  w siatce lucyfera 2:) - jako oddzielenie jezeli chodzi o szczegoly, ale pasuje do Twojego nicku:)  i jak ta syntetyczna zabawka i jak to:)

http://farm3.static.flickr.com/2125/2293062616_00efa0186c.jpg

« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 16:43:38 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Enigma
Gość
« Odpowiedz #33 : Luty 04, 2010, 19:11:56 »

dziecko czy ja szukam wrogow Chrystusa?? - to Ty chcesz mi to przypisac

Ty dziecko, naucz siĂŞ najpierw poprawnie pisaĂŚ po polsku, zamiast obraÂżaĂŚ innych uczestnikĂłw dyskusji.
A jak nie potrafisz, to korzystaj z auto-korekty. Poprawne pisanie daje duÂżo wiĂŞcej  moÂżliwoÂści, niÂż porozumiewanie siĂŞ z pomocÂą obrazkĂłw.

A jak ciê szczeniaku interesuje mój wiek, to wiedz ze maturê zrobi³am 15 lat temu. Kultura osobista sprawia ze wypada siê spytaÌ, zanim zechcesz komuœ umniejszyÌ, tylko ¿e ty jej nie masz, bo za bardzo siê boisz o Jezusa i jego misje we wszechœwiecie, z której to œwiêtoœci¹ wypisan¹ na czole sie pa³êtasz. Walcz sobie quetzalcoatl44 z wiatrakami nadal i nie zapomnij ¿e wszystko co nazywa siê diabe³ i szatan jest groŸne, lub niedouczone wobec twojego jak¿e wielce uczonego ega.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2010, 19:19:26 wysłane przez Enigma » Zapisane
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #34 : Luty 05, 2010, 07:55:36 »

skarbie to bylo pieszczotliwie:) - chyba nie zrozumialas moich intencji:), z nikim nie walcze co najwyzej ukazaje prawde:) i wypelniam to co jest do wypelnienia -:) ktos musi isc pod prad (bo nie wiadomo jaki ostatecznie bedzie tego wszystkiego final..)- moje ego jest bardzo male bo nie zabiegam o nic dla siebie...a Ty jednak nie lubisz Chrystusa:)
Kiara
Gość
« Odpowiedz #35 : Luty 05, 2010, 11:01:55 »

Gwoli scislosci , o Jezusa bac sie nie trzeba , to co jest Jego "misja" wypelni sie w 100%. Natomiast swietosci Jego , bo ( byla i jest) podwazyc sie nie da chociaz wielu Jego czyny i ich znaczenie przekrecilo upodabniajac je i ich znaczenie dla wlasnych  korzysci do wzorcow dla siebie wygodnych.

No coz? Dzieje sie tak w trakcie dziejow praktycznie z kazda wielkoscia , polityczno ideologiczne otrzeby grup jedne wartosci dewauluja inne wynosza.

Kiara UÂśmiech UÂśmiech
Enigma
Gość
« Odpowiedz #36 : Luty 06, 2010, 00:55:13 »

skarbie to bylo pieszczotliwie:) - chyba nie zrozumialas moich intencji:), z nikim nie walcze co najwyzej ukazaje prawde:) i wypelniam to co jest do wypelnienia -:) ktos musi isc pod prad (bo nie wiadomo jaki ostatecznie bedzie tego wszystkiego final..)- moje ego jest bardzo male bo nie zabiegam o nic dla siebie...a Ty jednak nie lubisz Chrystusa:)

To siê pieœÌ z kimœ innym i najlepiej w swoim wieku, ¿eby dobrze rozumia³ twoje wybryki.

Po za tym proponuje ci na powa¿nie abyœ zaj¹³ siê swoim problemem pt tropienie "kto nie lubi Chrystusa". Guzik cie powinno obchodziÌ moje zdanie na ten temat, bo jest to moja prywatna sprawa. Jeœli nie rozumiesz przys³owia "twoja wolnoœÌ koùczy siê tam, gdzie zaczyna siê wolnoœÌ drugiego cz³owieka' - to napisze wprost; paluchy przy sobie. Mnie nie obchodzi, czy biegasz co tydzieù do koœcio³a i pod jaka figur¹ siê modlisz. No chyba ze uwa¿asz ¿e powinno siê ludziom wytykaÌ ich podejœcie do ... Jezusa, Mahometa, czy Baracka Obamy. To po po prostu zwyk³a wœcibskoœÌ, która u ciebie przyjê³a ostry przebieg, wiec skonsultuj siê z jakimœ specem, który uwolni ciê od tej przykrej przypad³oœci. Inaczej psychoza na staroœÌ - murowana.

Lucyfer - fajny malunek, dz.

W miĂŞdzyczasie dotarÂło do mnie pytanie, jak wykonaĂŚ sobie Runy?
Teoretycznie kojarzÂą siĂŞ mi ze znakami wyrytymi w kamieniu. Ale dzisiaj dostĂŞpne juÂż sÂą bogato zdobione karty.

Jednak czêsto s¹ doœÌ spore i zazwyczaj losuje siê je przy specjalnych okazjach. Ja postanowi³am wykonaÌ sobie ma³y komplecik krzemieni, które mogê zamkn¹Ì w d³oni i schowaÌ do kieszeni. Znaki s¹ narysowane niezmywalnym mazakiem i kamyczki te d³ugo ze mn¹ wêdrowa³y, tak ¿e w ka¿dej chwili mog³am siêgn¹Ì po jakiœ w chwili zadumy. Obecnie le¿akuj¹ od paru lat na pó³eczce, gdzie zajmuj¹ honorowe miejsce.

PojawiÂł siĂŞ takÂże pomysÂł wyrycia runy na kawaÂłku drewna, co uwaÂżam za super pomysÂł. Kamyki jak widaĂŚ , moÂżna 'rozpoznaĂŚ po dotyku'. MaÂłe kwadratowe deseczki (takie jak ksztaÂłt kart, tyle ze mniejsze) moÂżnaby wykonaĂŚ samemu. MyÂślĂŞ Âże tak wykonany komplet, miaÂłby szczegĂłlne znaczenie dla wÂłaÂściciela  UÂśmiech
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #37 : Luty 06, 2010, 01:07:10 »

Mozna teÂż zrobiĂŚ w czymÂś w rodzaju modeliny. Wypieka siĂŞ to potem w wysokiej temperaturze, np.w piekarniku. Surowe NiePoMalowane w koorze materiaÂłu (piaskowy) materiale wygladajÂą Âświetnie - a i dotykiem moÂżna czytaĂŚ.
muszin
Gość
« Odpowiedz #38 : Luty 06, 2010, 08:30:37 »

A czym wypaliĂŚ runy ? Wie ktoÂś moÂże ? Chichot  bo tak siĂŞ zastanawiaÂłem nad tym i chyba najlepiej najpierw to wyryĂŚ a potem znaki posmarowaĂŚ czymÂś Âłatwopalny, albo wsadziĂŚ w ryty siarkĂŞ tylko nie wiem czy to bĂŞdzie siĂŞ wystarczajÂąco dÂługo paliĂŚ aby pozostaÂł czarny Âślad.

PS
dziĂŞki Enigma za odpowiedÂź UÂśmiech Janne mi powiedziaÂła, Âże mineliÂśmy siĂŞ w czwartek na czacie UÂśmiech
Enigma
Gość
« Odpowiedz #39 : Luty 07, 2010, 00:20:07 »

Tak ja bywam ciut póŸno na necie. Ale Rafaela ostatnio zg³asza³a obecnoœÌ, tylko godz trzeba dogadaÌ Mrugniêcie
A modeliny sie przeciez nie wypala, tylko gotuje we wodzie ¹¿ stwardnieje. No chyba ze masz w planie jakieÂś gliniane tabliczki  Chichot to mi sie juÂż ze staroÂżytnoÂściÂą kojarzy. W sumie to glinĂŞ Âłatwoby zdobyĂŚ, a czĂŞÂśc osĂłb ma po domach piece kaflowe, lub kominki. MoÂżna by Âładnie znaczki uformowaĂŚ (np wypukÂłe, zamiast wklĂŞsÂłych) warto sie zastanowiĂŚ.
Moze ktos jeszcze ma jakieÂś pomysÂły?
PHIRIOORI
Gość
« Odpowiedz #40 : Luty 07, 2010, 00:30:37 »

poka¿e wam zdjêcie jak to wygl¹da piêknie - tylko musze gdzieœ na serwer wrzóciÌ, bo tu pla¿a z za³¹cznikami.
Enigma
Gość
« Odpowiedz #41 : Luty 07, 2010, 15:50:12 »

proponuje imageshack, z ktĂłrego korzystam od lat

http://imageshack.us/

dostĂŞpne sÂą tez polskojĂŞzyczne (fotosiki i inne) ale tu nie trzeba siĂŞ rejstrowaĂŚ
quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #42 : Luty 07, 2010, 17:16:46 »

w biedronce sa najlepsze:)
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Luty 21, 2012, 21:17:15 »

KamieĂą z Kensington
4 lip 2010

Kensington to ma³e miasteczko w Minnesocie, które nie wyró¿nia siê niczym szczególnym oprócz jednego, zastanawiaj¹cego znaleziska jakiego dokonano w jego okolicy. Tym znaleziskiem by³ g³az z wyrytymi na jego powierzchni skandynawskimi runami.

Sensacyjne znalezisko szybko jednak okrzykniêto oszustwem, bo w przeciwnym przypadku trzeba by³oby przyznaÌ, ¿e Amerykê nie tylko odkrywano wielokrotnie przed Kolumbem, ale tak¿e, ¿e dokonywano wypraw w g³¹b kontynentu. Minnesota le¿y 2 tys. km od wybrze¿y Atlantyku i dotarcie tam w czasach prekolumbijskich by³oby nie lada sztuk¹.

Kamieù z Kensington by³ pokryty pismem runicznym, u¿ywanym we wczesnym Œredniowieczu w krajach skandynawskich przez Wikingów. Wikiùskie runy u¿ywano jednak przez niezwykle d³ugi czas, bo od IV wieku n.e a¿ do wieku XVII. Skandynawia, Islandia, Grenlandia s¹ wrêcz zasypane kamieniami z wy¿³obionymi w nich runami. Zazwyczaj powodem do stworzenia takiego zapisu runicznego by³o upamiêtnienie królów, bitew i poleg³ych bohaterów. W Ameryce jednak takich kamieni runicznych mo¿na znaleŸÌ niewiele.

KamieĂą runiczny z Kensington zostaÂł odnaleziony zupeÂłnie przypadkowo w 1898 roku. Jeden z farmerĂłw, ÂżyjÂących w okolicy tego miasteczka – Olof Öhman, ktĂłry byÂł szwedzkim imigrantem, karczowaÂł drzewa na swojej farmie po to, by powiĂŞkszyĂŚ jej areaÂł pod uprawy. Jednym z drzew przeznaczonych do wycinki byÂła 30 letnia osika. Farmer najpierw podci¹³ korzenie drzewa a nastĂŞpnie uÂżywajÂąc lewara obaliÂł je na ziemiĂŞ. OkazaÂło siĂŞ, Âże w korzeniach osiki wplÂątany byÂł niemalÂże stukilogramowy gÂłaz. Olofowi przy wyrĂŞbie pomagaÂło dwĂłch synĂłw i jeden z nich zauwaÂżyÂł, Âże na kamieniu wyryte sÂą jakieÂś inskrypcje. ÂŚwiadkiem tego znaleziska byÂł sÂąsiad ÖhmanĂłw, ktĂłry w tym samym czasie takÂże karczowaÂł drzewa na swojej posesji. OglÂądaÂł on kamieĂą z Kensington (jak go póŸniej nazwano) zaledwie kilka minut po jego wykopaniu. W ciÂągu nastĂŞpnych kilku dni znalezisko ÖhmanĂłw obejrzaÂła caÂła okolica. PoczÂątkowo sÂądzono, Âże kamieĂą jest jakimÂś tajemniczym indiaĂąskim kalendarzem. Olof Öhman bĂŞdÂąc szwedzkim imigrantem szybko siĂŞ jednak zorientowaÂł, Âże sÂą to runy, ktĂłre dobrze pamiĂŞtaÂł ze swojej ojczyzny. Co prawda nie potrafiÂł ich odczytaĂŚ, ale ich wyglÂąd byÂł dla niego wystarczajÂąco znajomy, Âże o pomyÂłce nie mogÂło byĂŚ mowy.

Kamieñ wzbudzi³ zrozumia³± sensacjê w ca³ej okolicy, ale sam odkrywca nie mia³ zbyt wiele czasu aby siê nim zajmowaæ. By³ w³a¶nie wrzesieñ, który zawsze jest miesi±cem intensywnych prac na farmie. Kamieñ nieco oczyszczono z ziemi i zawieziono go do miasteczka Kensington, gdzie wystawiono go na widok publiczny w sklepie jubilerskim. Jednak 2 miesi±ce pó¼niej, gdy w Minnesocie nasta³a zima, kamieñ przywieziono z powrotem na farmê Öhmanów. Olof zafascynowanym znaleziskiem postanowi³ odcyfrowaæ tajemniczy napis na kamieniu. W tamtym czasie w Minnesocie nie by³o jeszcze elektryczno¶ci, zimowy dzieñ by³ krotki i szybko zapada³ mrok. Olof aby wyra¼niej widzieæ runy oczy¶ci³ je z b³ota zwyk³ym gwo¼dziem a od s±siadów po¿yczy³ ksi±¿ki na temat runów i jêzyka staroszwedzkiego.Minnesota by³a w tamtym czasie zasiedlana g³ównie przez Szwedów. Olof Öhman niestety po jakim¶ czasie zarzuci³ to zajêcie, bo nie potrafi³ odcyfrowaæ choæby jednego wyrytego w szarog³azie wyrazu. Jednak zrobi³ kopiê tych inskrypcji na papierze i wraz z listem w którym opowiedzia³ historiê odkrycia kamienia, wys³a³ do Mineapolis, do cz³owieka zwanego Swan Turnblad, który by³ wydawc± gazety szwedzkiej w Ameryce. Turnblad przekaza³ z kolei list do University of Minnesota, gdzie runami zaj±³ siê specjalista od jêzyków staroskandynawskich prof. Olaus Breda. Breda zbagatelizowa³ ca³± sprawê i nie chcia³ nawet zobaczyæ kamienia z Kensington na w³asne oczy, uznaj±c wyryte na nim runy za oszustwo. Inskrypcja wg. niego by³a nieudolnym, pe³nym b³êdów fa³szerstwem. Jednak przysz³o¶æ pokaza³a, ¿e tekst na kamieniu by³ napisany w dialekcie, który odkryto i opisano dopiero w 1962 roku, i o którym szwedzcy jêzykoznawcy (w³±czaj±c w to prof. Bredê) na pocz±tku XX w. nie mogli mieæ pojêcia.

cdn

czêœÌ nastêpna

http://nowaatlantyda.com/2010/07/04/kamien-z-kensington/

quetzalcoatl44
Gość
« Odpowiedz #44 : Luty 22, 2012, 00:22:15 »

podobno to templariusze i cystersi (opisane sa na tym kamienie linie geomantyczne ziemi) tyle zachodu jak to wszystko marnosc,, UÂśmiech
w kazdym razie ameryka to kabalistyczny twor..

http://www.youtube.com/watch?v=ER9g_L9EQRc

http://illuminatimatrix.wordpress.com/56-adolf-hitler-the-deepwater-horizon-and-the-gulf-of-mexico-oil-pour/

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://sites.matrix.msu.edu/pseudoarchaeology/2010/09/21/hooked-x-marks-the-spot-the-kensington-rune-stone-and-the-templars/

http://garyosborn.webs.com/thewashingtonpyramid.htm

http://media.photobucket.com/image/lincoln%20lucifer%20throne/Inverted_Heptagram_Star/Lincoln_Memorial_4.jpg
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2012, 00:27:05 wysłane przez quetzalcoatl44 » Zapisane
Dariusz

Maszyna do pisania...

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Luty 22, 2012, 17:57:09 »

Cytat: quetz
podobno to templariusze i cystersi (opisane sa na tym kamienie linie geomantyczne ziemi) ...

Czytaj dalej:

KamieĂą z Kensington – gotlandzki ³¹cznik
7 lip 2010

W Szwecji moÂżna znaleŸÌ tysiÂące kamieni z wyrytymi na nich runami. Mimo, Âże szwedzcy jĂŞzykoznawcy z zapaÂłem zabrali siĂŞ do pracy aby uporzÂądkowaĂŚ wiedzĂŞ na ten temat – nie byÂło to zadanie Âłatwe, bo wci¹¿ natrafiano na nowy i unikalny dialekt jĂŞzyka, ktĂłrym wÂładali Wikingowie. Dlatego dopiero w latach 60-tych zeszÂłego wieku, bliÂżej przyjrzano siĂŞ Âśredniowiecznym runom na baÂłtyckiej wyspie Gotlandii. Jak siĂŞ spodziewano dialekt uÂżywany na Gotlandii miaÂł rĂłwnieÂż swĂłj wÂłasny, odrĂŞbny charakter, ale to co wprowadziÂło w prawdziwe zdumienie to fakt, Âże wÂłaÂśnie w tym dialekcie zapisany zostaÂł uwaÂżany za oszustwo kamieĂą z Kensington! Wyryty napis nie mĂłgÂł wiĂŞc byĂŚ autorstwa Olofa Ohmana, bo na poczÂątku XX w. nikt o istnieniu dialektu gotlandzkiego i jego charakterystycznych runach nie miaÂł zielonego pojĂŞcia. Odkrycie to powinno staĂŚ siĂŞ jednym ze zwrotnych punktĂłw nie tylko kamienia z Kensington, ale i patrzenia na odkrycie i eksplorowanie Ameryki na dÂługo przed Kolumbem.

Szwedzka Gotlandia to wyspa odizolowana nie tylko od l¹du sta³ego, ale tak¿e le¿¹ca na uboczu ruchliwych ba³tyckich szlaków handlowych, przez co niewielu ludzi w Œredniowieczu mia³o pojêcie o jej istnieniu. Izolacja ta dzia³a do naszych czasów, o czym œwiadczy choÌby fakt ¿e za t³umaczenie gotlandzkich run zabrano siê dopiero na samym koùcu.

CentralnÂą instytucjÂą Âśredniowiecznej Gotlandii byÂł olbrzymi klasztor CystersĂłw – Varnhem, ktĂłremu towarzyszyÂło aÂż 99 mniejszych koÂścio³ów, co jest imponujÂącÂą iloÂściÂą jak na wyspĂŞ dÂługÂą na 150 km i 65 km szerokÂą. DziĂŞki tej izolacji takÂże dialekt na Gotlandii byÂł unikalny, stÂąd nie ma Âżadnych wÂątpliwoÂści, Âże wÂłaÂśnie w tym dialekcie wyryto runy na kamieniu z Kensington w dalekiej Minnesocie.
DziÂś inskrypcja na kamieniu zostaÂła w caÂłoÂści odczytana i peÂłny zapis brzmi:

„OÂśmiu GotĂłw i 22 NorwegĂłw w odkrywczej podró¿y z Winlandii na zachĂłd. ObozowaliÂśmy przy dwĂłch skalistych wyspach o dzieĂą podró¿y od tego miejsca. WyruszyliÂśmy ÂłowiĂŚ ryby na jeden dzieĂą. Gdy powrĂłciliÂśmy znaleÂźliÂśmy dziesiĂŞciu naszych ludzi zakrwawionych i martwych. Niech BĂłg nas zachowa ode zÂłego (AVM – Ave Virgo Maria – bÂądÂź pochwalona Mario Dziewico, chroĂą nas ode zÂłego). Mamy dziesiĂŞciu ludzi nad morzem pilnujÂących naszych statkĂłw, 14 dni podró¿y od tego miejsca. Rok 1362.”

Data – 1362 – wyryta na kamieniu jasno oznacza, Âże nie jest to juÂż zabytek wikiĂąski a chrzeÂścijaĂąski. Skandynawia w tamtych czasach juÂż od kilkuset lat byÂła krajem chrzeÂścijaĂąskim. Jest to waÂżne, bo pod takim wÂłaÂśnie kÂątem naleÂży patrzeĂŚ na interpretacjĂŞ inskrypcji. Tak wiĂŞc informacja o Âłowieniu ryb mogÂła oznaczaĂŚ np. krzewienie wiary chrzeÂścijaĂąskiej wÂśrĂłd tubylcĂłw.
Niejasna tak¿e jest interpretacja tej czêœci tekstu, która opisuje zakrwawionych i martwych towarzyszy podró¿y. Przede wszystkim nie wiemy kim by³o tych 10 ludzi, których cia³a odnaleziono ca³e we krwi. Niekoniecznie musieli nale¿eÌ do skandynawskiej czêœci wyprawy i mogli to byÌ miejscowi, przyjaŸnie nastawieni Indianie. Nie jest te¿ pewne, czy ludzie ci zostali zamordowani, bo mogli umrzeÌ w wyniku zarazy przywleczonej za ocean przez wyprawê ze Szwecji. Ok. 1350 roku, w Europie szala³o wiele epidemii i jest bardzo prawdopodobne, ¿e jedn¹ z nich przybysze zabrali ze sob¹ dekadê póŸniej.

Ten dramatyczny przebieg wypadkĂłw, staÂł siĂŞ przyczynÂą zapisania kamienia runicznego, ktĂłry miaÂł byĂŚ informacjÂą dla tych, ktĂłrzy wyruszÂą z Europy Âśladem zaginionej wyprawy. Kim wiĂŞc byli ci ludzie, ktĂłrzy przemierzali AmerykĂŞ na dÂługo przed narodzinami Kolumba i czego szukali na nowym nieznanym lÂądzie?
O tym w nastĂŞpnym odcinku.

cdn

http://nowaatlantyda.com/2010/07/07/kamien-z-kensington-gotlandzki-lacznik/

KamieĂą z Kensington – Cystersi i Templariusze
8 lip 2010

Kamieù runiczny z Kensington z ca³¹ pewnoœci¹ wykona³ ktoœ, kto by³ cz³owiekiem wykszta³conym w piœmie i potrafi³ stworzyÌ tak skomplikowany tekst. W realiach XIV w. oznacza to, ¿e raczej na pewno by³ mnichem. Z u¿ytego do zapisu dialektu wynika, ¿e by³ on mnichem gotlandzkim, co z kolei oznacza, ¿e by³ niew¹tpliwie Cystersem, bo by³ to jedyny zakon jaki rezydowa³ na tej szwedzkiej wyspie.

Cystersi ewangelizowali w unikalny, ale i specyficzny sposĂłb. Kiedy iloœÌ zakonnikĂłw w opactwie zaczynaÂła wzrastaĂŚ, 12 mnichĂłw wyznaczonych przez opata, wzorem aposto³ów opuszczaÂło klasztor i udawaÂło siĂŞ w Âświat – krzewiĂŚ wiarĂŞ chrzeÂścijaĂąskÂą. Kiedy nowe miejsce na ewangelizacjĂŞ zostaÂło wybrane, zakonnicy rozpoczynali budowĂŞ nowego klasztoru, ktĂłry stawaÂł siĂŞ bazÂą do chrystianizacji niewiernych. Tak wiĂŞc wyprawa na nieznany i tajemniczy lÂąd – do np. dzisiejszej Ameryki – doskonale wpisuje siĂŞ w tradycjĂŞ zakonu.

Cystersi wg. obowi¹zuj¹cej ich regu³y musieli byÌ zupe³nie samowystarczalni a klasztor niezale¿ny. Dlatego ka¿dy zakonnik stara³ siê opanowaÌ do perfekcji jakieœ przydatne rzemios³o lub pracowa³ przy uprawach. Cystersi stanowili naprawdê ciê¿ko pracuj¹c¹ grupê a przez doskona³¹ dyscyplinê i organizacjê odnosili jako zakon wiele sukcesów. Sukcesy te mia³y wymiar bardzo konkretny, bo szybko Cystersi stali siê zakonem ogromnie zamo¿nym. Twórc¹ regu³y Cystersów by³ œw. Bernard z Clairvaux, który wci¹¿ jest ma³o znan¹ i ogromnie niedocenian¹ postaci¹ historyczn¹. Nie powinno wiêc dziwiÌ, ¿e szwedzcy Cystersi wiele lat po Wikingach, wci¹¿ pokonywali morskie szlaki swoich przodków, choÌ tym razem nie w celach ³upie¿czych, lecz w poszukiwaniu nowej przestrzeni ¿yciowej dla zakonu oraz nowych owieczek bo¿ych do ewangelizacji.

ÂŚw. Bernard z Clairvaux byÂł takÂże w 1128 roku, zaÂłoÂżycielem zakonu Templariuszy. ReguÂła zakonna, ktĂłrej podlegali Templariusze, byÂła praktycznie identyczna z tÂą jaka obowiÂązywaÂła CystersĂłw. MoÂżna wiĂŞc powiedzieĂŚ, Âże Templariusze byli ramieniem militarnym a Cystersi naukowym organizacji stworzonej przez Âśw. Bernarda.

NiecaÂłe 200 lat póŸniej Templariusze stali siĂŞ zakonem tak potĂŞÂżnym i bogatym, Âże zlÂąkÂł siĂŞ ich nie tylko krĂłl Francji, ale nawet sam papieÂż. Pod pierwszym lepszym pretekstem Templariusze zostali oskarÂżeni, osÂądzeni, Wielkiego Mistrza zakonu spalono na stosie a sam zakon rozwiÂązano. WiĂŞkszoœÌ Templariuszy jednak uniknĂŞÂła zagÂłady ukrywajÂąc siĂŞ w doskonale zorganizowanej sieci klasztorĂłw CystersĂłw, rozrzuconych po caÂłej Europie. CzeœÌ z nich po prostu zmieniÂła kolor krzyÂża na pÂłaszczu z czerwonego na czarny przy³¹czajÂąc siĂŞ do KrzyÂżakĂłw, od ktĂłrych ró¿niÂło ich naprawdĂŞ niewiele. ByÂło im tym Âłatwiej unikn¹Ì gniewu krĂłla, Âże wiĂŞkszoœÌ aresztowaĂą i konfiskat miaÂła miejsce na terenie Francji oraz w czĂŞÂści Anglii i dotyczyÂła zaledwie 10-15% caÂłego zakonu. Tak wiĂŞc wbrew obiegowej opinii zakon Templariuszy mimo, Âże zostaÂł skasowany w 1307 r.oku – jako organizacja nigdy nie zostaÂł zniszczony i nie wyparowaÂł z historii.

Wiele wskazuje na to – a informacje te pochodzÂą z licznych ÂźrĂłdeÂł historycznych – Âże Templariusze zbiegli z Europy na drugÂą stronĂŞ Atlantyku i ukryli siĂŞ na lÂądzie, o ktĂłrego istnieniu w zasadzie nikt nie miaÂł pojĂŞcia. Dlatego o wyprawie, ktĂłra pozostawiÂła po sobie kamieĂą z Kensington, moÂżemy z ca³¹ pewnoÂściÂą powiedzieĂŚ, Âże byÂła ona zÂłoÂżona tak z CystersĂłw jak i Templariuszy. Sami Templariusze po rozwiÂązaniu zakonu nie mieli innego wyjÂścia jak zejœÌ do podziemia, tworzÂąc tajnÂą organizacjĂŞ, wokó³ ktĂłrej do dziÂś narosÂło wiele legend. Ameryka wydaje siĂŞ byĂŚ dla nich logicznym wyjÂściem, bo tego lÂądu wi¹¿ nie byÂło na Âśredniowiecznych mapach, a wiĂŞc takÂże na radarze krĂłla Francji i papieÂża. Ameryka byÂła rĂłwnieÂż doskonaÂłym miejscem do budowania bogactwa – nie zapominajmy tu, Âże Templariusze byli znakomitymi biznesmanami. I byĂŚ moÂże to byÂło g³ównym powodem tajemniczej wyprawy aÂż do Minnesoty w poszukiwaniu drewna, futer i minera³ów, ktĂłre miaÂły pozwoliĂŚ przetrwaĂŚ zakonowi w Nowym ÂŚwiecie i powoli odbudowaĂŚ jego potĂŞgĂŞ (byĂŚ moÂże jako zupeÂłnie nowe paĂąstwo, znane dziÂś pod nazwÂą… USA).

http://nowaatlantyda.com/2010/07/08/kamien-z-kensington-cystersi-i-templariusze/

Fair Lady
Gość
« Odpowiedz #46 : Marzec 21, 2012, 12:17:17 »

Doczytalam do "kamienia z Kensington", mysle, ze bylby to dobry temat na nowy watek. Ale ja nie decyduje o tym. I dobrze tak.
Otoz wylowilam taki cytat:
odnosnie alfabetu prawdopodobnie kiedys byl jeden alfabet pierwotny - adamowy i byl to prawdopodbnie aramejsko-fenicko-hebrajski-grecki  jezeli tak wolisz:) - z ktorego wywodza sie runy, , grecki, arabski, hinduski itd..
JASNE, ze z JEDNEGO.
Ale, ze w temacie ELEKTROTECHNIKA totalny "lajkonik"UÂśmiech jestem, wiec zwracam sie do znawcow schematow blokowych elektrotechniki (z automatyka wlacznie - systemow analogowych).
Pare rozpoznalam (klania sie wiedza szkolna z wychowania technicznego) - diode, kondensator i podobne podstawowe.
Strony: 1 [2] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: